Ići dole
ka5an
ka5an
Admin
Admin
Rak Pacov
Datum rođenja : 24.06.1960
Godina : 59
Lokacija : Gde god je Dunav
Poso/dokolice : Za kormilom
Raspoloženje : PreRaspoložen
Datum upisa : 06.12.2008
http://beogradskaka5anija.forumsr.com/forum.htm

O ASTROLOGIJI Empty O ASTROLOGIJI

taj Sub Maj 09, 2009 10:05 pm
OSNOVNI ASTROLOŠKI POJMOVI

Astrologija se u praksi najcesce izjednacava sa horoskopom i to sa licnim horoskopom, sto predstavlja jednu od osnovnih zabluda. Astrologija, kao sta sama rec govori, je nauka o zvezdama, ili po nekim teoreticarima "pseudonauka", a pociva na verovanju da zvezde i konstelacije medju njima, odnosno celokupna slika neba, imaju odredjeni uticaj na nasu planetu i na sve ono sto se na njoj nalazi.

Znaci, to je uticaj kosmosa, svih nebeskih tela i planeta na celokupnu prirodu, na sve dogadjaje i na svakog coveka ili pojedinca. Akademski receno, to je uticaj makrokosmosa na mikrokosmos.

Horoskop je pojam koji oznacava "gledanje u casovnik" kako bi se odredjenog sata i minuta "precizno snimila slika neba". Na osnovu te "zaledjene slike neba" se izradjuje licni horoskop.

Postoji vise tipova, odnosno vrsta horoskopa, u zavisnosti od toga kojom granom ili disciplinom astrologije se bavimo. Astrologija, kao i svaka druga nauka, ima razlicite grane, odnosno discipline. Vecina teoreticara se slaze sa podelom astrologije na sledece discipline:

~natalna ~
bavi se analizom horoskopa odredjene osobe koji se izradjuje na osnovu preciznog casa rodjenja
~mundana~
bavi se analizom horoskopa odredjenih prirodnih pojava i promena na Zemlji
~horarna~
bavi se analizom horoskopa odredjenih dogadjaja koji donose promene manjoj ili vecoj grupi naroda
~astromedicina~
izucava i istrazuje razlicite bolesti ili slabosti kojima je odredjena osoba naklonjena, tj. disponirana)
~ezoterijska~
analizira i tumaci horoskop koji se bazira na verovanju u karmu tj. reinkarnaciju

Naravno, postoje jos neke podele koje imaju manje znacenje sa stanovista akademske, odnosno zvanicne astrologije.

U okviru natalne astrologije ponovo postoje podele na osnovne tipove ili vrste horoskopa:

~Natalni (zivotni) horoskop~
Horoskop odredjene osobe koji daje mogucnost da se analizira celokupni zivot sa svim vaznim dogadjajima koji prate tu osobu ili njenu "zivotnu pricu".
~Solarni (godisnji) horoskop~
U okviru natalnog horoskopa se izdvajaju godisnji horoskopi koji detaljnije predstavljaju i preciznije opisuju dogadjaje koji se desavaju kod odredjene osobe u intervalu od godinu dana (preciznije od rodjendana do rodjendana).
~Lunarni (mesecni) horoskop~
U okviru natalnog i solarnog horoskopa se preciznije tumace i objasnjavaju dogadjaji koji prate odredjenu osobu u intervalu od jednog mesecevog ciklusa.
~Periodicni ili horoskopi za odredjeni vremenski period
(kvartalni, mesecni, nedeljni, dnevni ciklusi) sa opisom prognoza koje se desavaju kod odredjene osobe.

Uporedni horoskopi govore o kvalitetu odnosa dve ili vise osoba. Kod njih postoji podela na:

~ljubavne (odnos muskarca i zene)
~poslovne (odnos dve ili vise osoba u razlicitim kategorijama poslovnih i saradnickih veza)
interpersonalne (odnos dve ili vise osoba u razlicitim kategorijama porodicnih, socijalnih i emocionalnih veza)

OSNOVNA RAZLIKA izmedju horoskopa

Treba praviti razliku izmedju osnovnih pojmova: astrologija i horoskop;
zatim, izmedju opsteg horoskopa i licnog ili natalnog, tj. zivotnog horoskopa.

natalni (zivotni) horoskop se zasniva na konkretnom i preciznom tumacenju horoskopa odredjene osobe. Natalni horoskop je uvek licna prica i bavi se analizom svih vaznih dogadjaja i sadrzaja koji ispunjavaju neciju zivotnu pricu. U tom smislu, natalni horoskop je licni pecat odredjene osobe, unikat, jedinstven i neponovljiv.

opšti horoskop uvek daje uopstene prognoze, one koje ostaju na generalnom nivou zodijaka (12 horoskopskih znakova). Nezavisno od toga da li je rec o godisnjem, mesecnom ili nedeljnom horoskopu, prognoze uvek ostaju uopstene, jer iskljucivo tretiraju samo horoskopski znak i tranzite, a ne bave se analizom necijeg licnog horoskopa.

_________________
oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
ka5an
ka5an
Admin
Admin
Rak Pacov
Datum rođenja : 24.06.1960
Godina : 59
Lokacija : Gde god je Dunav
Poso/dokolice : Za kormilom
Raspoloženje : PreRaspoložen
Datum upisa : 06.12.2008
http://beogradskaka5anija.forumsr.com/forum.htm

O ASTROLOGIJI Empty Odnos i veza astrologije sa drugim naukama

taj Sub Maj 09, 2009 10:12 pm
Astrologija se kao i svaka druga nauka zasniva na metodoloskoj osnovi i na principima koji odredjuju i uslovljavaju njen razvojni tok. Akademski receno, da bi saznanja iz odredjene oblasti dobila svoje naucno obelezje, neophodno je da postiji izgradjena metodologija i veza sa ostalim naukama. Necemo baviti akademskim predstavljanjem njene metodologije vec skrecemo paznju na osnovnu povezanost astrologije sa drugim naukama.

VEZA SA ASTRONOMIJOM


Prva u nizu tih veza je odnos izmedju astrologije i astronomije. Inace, paradoks koji prati tumacenje ove veze sastiji se u tome da se skoro svi naucnici i teoreticati slazu po pitanju njihove - bazicne povezanosti. Odnosno, astrologija i astronomija se preplicu vec u samom zacetku, tako da je priroda njihove veze nuzna, neraskidiva i kauzalisticka - kako za njihov nastanak, tako i za dalji razvojni tok.
Ali, problem koji prati ovo tumacenje nastaje u onom momentu kada se postavlja pitanje:
Koja nauka je "starija" po svome nastanku?
Naravno, mi necemo ulaziti u tu polemiku, vec samo naglasavamo najvaznije cinjenice. Neke od njih su, npr.da jos uvek ne postoje pouzdani dokazi o tacnom nastanku (zacetku) ni astrologije ni astronomije. Znaci, jos uvek se sve zasniva na naucnim, akademskim ili slobodnim pretpostavkama u koje veruje manji ili veci broj teoreticara. U tom smislu, vecina teoreticara je naklonjena verovanju da su astrologija i astronomija nastale istovremeno, ili cak da je astrologija nacinila onaj "prvi razvojni korak". Uostalom, cak su i tvorci savremene astronomije istovremeno bili i astrolozi, a medju njima jedan od poznatijih bio je J.Kepler. Astrologija definitivno jeste jedna od najstarijih nauka, cak sa velikom verovatnocom da je upravo ona najstarija nauka koja datira u periodu izmedju 6. i 5. veka p.n.e. U prilog tome govore i mnoge cinjenice, kao sto je hram u Tebi, na kome postoji skulptura Zodijaka. Inace, ta skulptura je toliko stara da njeno poreklo jos uvek nije moguce tacno utvrditi.
Narocito treba imati u vidu da je astrologija ne samo jedna arhajska nauka, vestina i znanje, vec da je ona istovremeno i dokaz o trajanju. Znaci, kakve god da je transformacije doziveo ovaj svet i savremeni covek na svom evolutivnom, stvaralackom i razvojnom putu, gledano kroz presek razlicitih civilizacija, epoha i kultura ponesto je ostalo - "nepromenljivo"! Bez obzira na svremeni pristup u tumacenju astrologije, njena bazicnost je ostala ista i nepromenljiva kao i principi ili nacin na koji ona funkcionise. U osnovi tu je sve isto i nepromenljivo, tako da je astrologija jedan od retkih i vaznih dokaza o trajanju.

VEZA SA PSIHOLOGIJOM


Astrologija se nalazi u neraskidivoj i u nuznoj vezi sa psihologijom. U osnovi se obe bave "pricom o coveku", tj. analizom, objasnjem i tumacenjem njegovog unutrasnjeg i spoljasnjeg zivota. Naravno, astrologija nije samo "prica o coveku" (potencijalno da, ali ne iskljucivo, jer ona sadrzi i druge discipline koje tretiraju razlicite kategorije). Znaci, ovde podrazumevamo samo one grane astrologije koje se bave tumacenjem personalnih - licnih horoskopa (pre svega natalna, astromedicina i druge). Do sada se u praksi pokazala nuznost ili zakonitost, da su svi afirmisani i eminentni astrolozi obavezno bili i dobri poznavaoci psihologije, dok obrnuto pravilo nije nuzno. Ipak, medju uvazenijim psiholozima koji su bili ne samo dobri poznavaoci astrologije vec su se bavili i prakticnim radom, treba izdvojiti K.G.Junga. Sustina je u tome sto poznavanje psihologije veoma olaksava i omogucava kvalitetnije tumacenje psiholoskog profila odredjene osobe, njen mentalni sklop i kompletnu psihologiju ponasanja koja se inace zasniva na intelektualnom, emocionalnom i socijlanom razvoju. Znaci, nikada i nista nije slucajno, vec u svemu postoji uzrocno-posledicna veza, zakonitost i objasnjenje. Naravno, psihologija osnovno teziste stavlja na coveka i na procese koji se desavaju u njemu (individualno i kroz interpersonalne odnose). Dok astrologija, glavno teziste stavlja na sveobuhvatnost, odnosno na uvrocno-posledicnu vezu ili na odnos izmedju ?oveka i kosmosa (celokupna slika neba, uticaji planeta).U svakom slucaju, ove dve nauke se sjajno dopunjuju (mada postoje i neke osnovne razlike u tumacenju i tretiranju istih ili slicnih problema).
Narocito je vazno naglasiti, da astrologija daje mogucnost predvidjanja dogadjaja. Preciznije receno, u odnosu na psihologa, od astrologa se ocekuje da ispuni kompleksniju ulogu. Astrolog obavezno, uz nuzno razumevanje i pravilno tumacenje, koje vazi i za psihologa, mora da pokaze i odredjene sposobnosti, vestinu ili uticaj u najavljivanju - predvidjanju narednih dogadjaja. Znaci, astrolog ima i ulogu terapeuta, tumaca i prognozera ili nekog ko najavljuje naredne dogadjaje i ukazuje na njihov tok, kvalitet, znacenje i sadrzaj.
Poenta je u tome da i psihologija i astrologija treba da unesu kvalitetne promene u neciji zivot, zatim obe imaju veliki uticaj i unapredjuju ne samo zivot pojedinca vec i zivot zajednice u celini. Medjutim, taj uticaj uvek ostaje empirijski nemeriv.
Astrologija je povezana i sa drugim naukama, koje su nuzne ili neophodne za pravilno teorijsko razumevanje, kao i za prakticno delovanje ili rad. Medju njima izdvajamo njenu vezu sa medicinom, istorijom, sociologijom, a neophodno je i poznavanje odredjenih geografskih pojmova, kao i poznavanje opste kulture.

_________________
oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
ka5an
ka5an
Admin
Admin
Rak Pacov
Datum rođenja : 24.06.1960
Godina : 59
Lokacija : Gde god je Dunav
Poso/dokolice : Za kormilom
Raspoloženje : PreRaspoložen
Datum upisa : 06.12.2008
http://beogradskaka5anija.forumsr.com/forum.htm

O ASTROLOGIJI Empty Astrologija kroz različite kulture i civilizacije

taj Sub Maj 09, 2009 10:20 pm
Ono sto cini esenciju jednog naroda je njegov duh, kultura i podneblje. Gledano kroz protok vremena i presek razlicitih kultura, tocak civilizacije uvek je donosio razlicite promene i iza sebe ostavljao tragove evolucije, razvoja i sveopsteg napredka. Medjutim, ono sto kroz sve epohe ostaje nepromenljivo je da se kult jednog naroda, kao i "pecat" njegovog podneblja, uvek razlikuje u odnosu na druge narode i kulture. Odnosno, svaki narod ili podneblje ima svoju tipicnu tradiciju, kulturu i veru, sto cini sustinu po kojoj se narodi i civilizacije razlikuju.
Ovom prilikom, nas zanima predstavljanje astrologije u kontekstu razlicitih naroda i kultura. Ako posmatramo opsti milje, tj. celokupnu civilizaciju, osnovno polaziste je razlika u tradiciji kulture istoka i zapada.
U tom smislu, citava istocna civilizacija je orijentisana ka "verovanju u sudbinu", dok je civilizacija na zapadu zasnovana na protestantskoj etici, pa sam tim na - "neverovanju u sudbinu". Dakle, to osnovno opredeljenje istoka i zapada se reflektuje na kult jednog naroda i na njegovu celokupnu tradiciju. A u okviru tih osnovnih orijentacija dve razlicite kulture, treba traziti i odgovore ili objasnjenja o postojanju razlicitih znanja, nauka, disciplina i vestina. Tako se i astrologija "razlikuje" po tim osnovnom nacelima. Znaci, uvek polazimo od astrologije istoka ili zapada i u okviru nje razlikujemo astrologuju koja potom pripada odredjenom narodu ili podneblju. Skoro svi teoreticari uvazavaju cinjenicu o postojanju razlicitih oblika astrologije kod raznih naroda.

Kategorizacija i predstavljanje astrologije kod raznih naroda je podela na:

Zapadna astrologija
;
U okviru nje postoje razne astrologije, kao sto su: Astrologija starih Slovena, Hebrejska astrologija, Kabala i ostale manje znacajne sa globalnog stanovista.
Ovo je astrologija naseg podneblja i ona funkcionise na osnovu podele zodijaka na dvanaest polja (kuca) i horoskopskih znakova kroz koje prolazi prolazi Sunce, Mesec i sve ostale planete koje sacinjavaju nama poznati Suncev sistem. Zapadna astrologija se zasniva na kretanju Sunca kroz zodijak, tako da svako od nas na osnovu svog datuma rodjenja (podaci koji su neophodni za preciznu izradu Natalnog horoskopa su : dan, mesec, godina, cas i minut i mesto rodjenja) ima svoj Natalni - licni horoskop, sa tacnim polozajem planeta. Sustina je u tome, da svaka osoba po svom rodjenju ima svoju "licnu kartu" upisanu na zvezdanoj mapi, a ona u stvari predstavlja - "zaledjenu sliku neba" u trenutku necijeg rodjenja.

Tibetanska astrologija
;
Zasniva se na verovanju u dvanest - "puteva do mudrosti" (to su kategorije, ku?e ili polja), a svako od nas u zavisnosti od karme koju dobije po rodjenju ima svoj "put mudrosti", cilj i karmicki zadatak, koji ce morati da ostvari u svom zivotu. Datum rodjenja, uvek odredjuje horoskopski znak kome pripadamo, kao i nas "put mudrosti" ili karmu koju nosimo i nasu sudbinu ili ono sto nas ocekuje u ovom sadasnjem zivotu.

Asteska astrologija

Ona se satoji od dvadeset znakova; svako od nas na osnovu datuma rodjenja pripada odredjenom znaku, koji potom obelezava njegov karaker i sudbinu. Ova astrologija se zasniva na tradiciji ili verovanju, da se godina uvek deli na tridest razdoblja, od kojih svako traje od jednog do petnaest dana. Dakle, posto postoji dvadest znakova, a godina se deli na trideset razdoblja to znaci, da se deset znakova javljaju jednom, a drugih deset znakova dva puta godisnje.

Kineska astrologija

Ona se zasniva na kretanju Meseca ili na godisnjem ciklusu Mesecevih mena, sto u osnovi predstavlja - lunarni princip ili lunarnu astrologiju. Pocetak godine se kalendarski ne poklapa sa pocetkom godine koji tradicionalno postoji kod zapadnih naroda. Tako je uspostavljen ciklus od dvanaest godina, ciklus koji prati redosled i ritam dvanaest zivotinja. Svaka od njih simbolizuje odredjenu godinu rodjenja (svaka zivotinja se "ponavlja" u ciklusu od dvanaest godina). Na osnovu preciznog casa rodjenja izracunava se "saputnik" (ekvivalentno "ascendentu" ili podznaku u zapadnoj astrologiji), zatim na osnovu broja (broj kojim se zazvrsava godina rodjenja, a njih ima ukupno deset, racuna se od 0 - 9) odedjuje se element (ima ih ukupno pet) koji se dopisuje Vasem znaku (zivotinji) i saputniku. Osnovne kategorije na osnovu kojih se utvrdjuje i analizira neciji horoskop su: odredjena zivotinja (znak), saputnik (podznak) - takodje zivotinja, zatim broj i ement. Kombinacijom i sintezom ovih kategorija dobija se kompletna analiza necijeg horoskopa.

Japanska astrologija - Kigaku

Kod koje takodje postoji podela na dvanaest godina (s tim sto svaka godina pocinje 3. februara jedne i zavrsava se 2. februara naredne godine). Ova astrologija se zasniva na principu podele na dvanaest zivotinja (godina rodjenja), zatim na osnovu devet brojeva (od 1 - 9) i devet boja, kao i na osnovu pet elemenata (njih odredjuje datum rodjenja, u smislu mesec, dan i sat rodjenja) izracunava se Natalni horoskop. Kompletna slika ovog horoskopa i sinteza svih elemenata opisuje neciji karakter, odredjuje sudbinu i ukazuje na "slaganje sudbina" (interpersonalni odnosi i kvalitet veze ili odnosa koji imamo sa blozom okolinom - prvenstveno je rec o porodicnim, ljubavnim i poslovnim odnosima).


Napominjemo da postoje i razne astrologije drugih naroda kao sto su: indijska, egipatska i misirska astrologija, kao i manje cuvene astrologije koje su vise poznate u akademskim astroloskim krugovima ili u odredjenim regionima.

Poenta i zakljucak ove price o astrologijama razlicitih naroda je:
Bez obzira gde se nalazili na Zemaljskoj kugli, bilo da ste prisutni na istoku ili na zapadu, uvek postoji astrolog, koji na osnovu Vaseg datuma rodjenja - moze da Vam izradi Vas Natalni ili licni horoskop. Naravno, taj horoskop ce se verovatno razlikovati po svom crtezu, elementima, aspektima, po simbolima ili po jeziku onog ko Vam ga tumaci. Medjutim, iako se rukopis i jezik razlikuju - prica uvek ostaje ista, jer svaki astrolog neizostavno mora da Vam isprica Vasu sudbinu, a ona je uvek ista ili jedinstvena. Mnogi su vec imali priliku da se uvere, kako crtezi, slike i astroloski jezik ili simboli izgledaju potpuno razlicito, kao i jezik kojim se sluze astrolozi, ali prica o Vasoj sudbini - uvek ostaje ista.

_________________
oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
ka5an
ka5an
Admin
Admin
Rak Pacov
Datum rođenja : 24.06.1960
Godina : 59
Lokacija : Gde god je Dunav
Poso/dokolice : Za kormilom
Raspoloženje : PreRaspoložen
Datum upisa : 06.12.2008
http://beogradskaka5anija.forumsr.com/forum.htm

O ASTROLOGIJI Empty Verovati ili ne u astrologiju i horoskop

taj Sub Maj 09, 2009 10:22 pm
Ukoliko bismo zeleli da odgovorimo na ovu dilemu, morali bismo da se vratimo na pocetak price, odnosno na ono "prvo" -- elementarno, tj, izvorno ili "biblijsko pitanje" -- treba li verovati u sudbinu?

To je prava sustina i osnov svega, jer odgovor na ovu dilemu prati svakog od nas kao odgovor na nasu kolektivnu ili zajednicku sudbinu i paralelno, tj. istovremeno, kao odgovor na nasu licnu ili pojedinacnu sudbinu.

Upravo ta vera ili nevera je osnov svega sto se zacinje, nastaje, postaje i sto se potom razvija. Znaci, ovu dilemu, kao i sve ostalo, treba istovremeno posmatrati i na duhovnom i na prakticnom planu. Jer, svako od nas u svom mentalnom sklopu i na osnovu iskustva koje stice tokom zivota formira svoju skalu vrednosti. Naravno, tu skalu vrednosti uvek sacinjavaju one zajednicke ili kolektivne, ali i one pojedinacne ili licne kategorije.

Dakle, zbog toga, prvo treba razgraniciti osnovne pojmove kolektivnog i pojedinacnog. A to dalje znaci: da li treba verovati u astrologiju (odraz zajednicke, kolektivne svest); i da li covek, tj. pojedinac sam po sebi -- licno (odraz subjektivne svesti) veruje u astrologiju?

Odgovor na prvo pitanje daje cinjenica da astrologija postoji sve ove godine (ona je postojala jos u VI v.p.n.e.), kao i dokaz da je prisutna od kada datiraju i prvi trgovi civilizacije. Svima je jasno da je dovoljan "dokaz" to sto je nesto ocuvano vec toliko vekova, kao i dokaz o verovanju, i o trajanju.

Medjutim, odgovor na drugo pitanje daje uvek licni pecat. Jer, covek o svemu razmislja na apstraktan ili konkretan nacin, a gde je granica izmedju njegovog uticaja na kvalitet sopstvenog zivota (ili na sudbinu) i uticaja "zvezda", kao i da li covek uopste ima uticaj na svoju sudbinu -- to su sustinska pitanja na koja svako od nas pronalazi ili ne pronalazi svoj odgovor.

Osoba koja je radoznala u zelji za saznanjem, koja ima razvijeni mentalni profil, zatim ima odredjeni obrazovni nivo, a pri tome, sto je narocito vazno, ima i "pozitivno iskustvo" koje se bazira na verovanju u astrologiju, redovno ce se konsultovati sa astrologom. Razlog ili povod moze biti odredjeno pitanje, dilema ili problem na koji se trazi odgovor, ali to nije pravilo, jer postoje i mnogi drugi razlozi, kao sto su radoznalost ili potreba da se neke stvari, dogadjaji i zivotna desavanja unaprede.

U svakom slucaju, ni astrologija, ni astrolog nikada ne sugerisu da se u nesto mora verovati, ili da covek mora verovati u astrologiju. Dakle, astrolog uvek mora postovati slobodnu volju i pravo na izbor svakog coveka, cak i onda kada zna da ta osoba gresi, bilo da je rec o verovanju u astrologiju, ili o prihvatanju odredjenih sugestija koje astrolog daje svom klijentu. Osnovno pravilo ili kodeks je da izmedju astrologa i klijenta uvek mora da postoji zajednicko poverenje, kao i naklonost, bez cega bi Natalna astrologija izgubila svoj pravi smisao.

Mogucnosti za prakticnu primenu astrologije su skoro neogranicene jer se na osnovu necijeg Natalnog horoskopa, koji ujedno predstavlja sadrzaj necije zivotne price, traze razliciti odgovori na dileme, pitanja i probleme ili na interesovanja koja postoje kod odredjene osobe. S obzirom da su dileme, problemi i interesovanja skoro neogranicena, od astrologa se ocekuju i odredjene sposobnosti kroz prakticnu primenu astrologije. Nakon analize necijeg Natalnog horoskopa, astrolog u svojoj praksi odgovara i na sve ostale dileme koje postoje u sferi interesovanja kod odredjene osobe. Kao dobra ilustracija prakticne primene astrologije mogu biti sledeci primeri i situacije:

Interesovanja u vezi sa emotivnim i ljubavnim dilemama
Ovde su prisutni svi moguci slucajevi, od poznanstva, avanture i ljubavne veze, zatim zajednickog, bracnog, porodicnog zivota, do razlaza i prekida, pomirenja, pitanja vernosti i ostalog
Interesovanja u vezi sa porodicom (roditelji, deca, braca, sestre) interesovanja povezana sa domom, imovinom, materijalnim bogatstvom, investicijama, nasledstvom
Interesovanja u vezi sa skolovanjem, profesijom, karijerom, usavrsavanjem, uspehom, slavom, zatim u vezi sa partnerstvom i zajednickim poslovnim projektima
Interesovanja u vezi sa zdravstvenim stanjem (dobri i losi periodi za lekarske ili hirurske intervencije), sugestije i saveti vezni za poboljsanje psihofizicke ravnoteze i otpornosti organizma
Interesovanja povezana sa dobrim i losim periodima za neke radikalne promene u zivotu (bez obzira da li je rec o privatnom, porodicnom, ljubavnom ili poslovnom i javnom zivotu)
Interesovanja vezana za planiranje braka, porodice, poslovnih aranzmana, razna imovinska ulaganja, otvaranje firme, o procesima i slicno
Interesovanja u vezi sa sportskim dogadjajima, takmicenjem, ishodu na takmicenju ili na konkursu, igrama na srecu
Interesovanja u vezi sa licnim sposobnostima, mogucnostima, ambicijama i zeljama da se zapocene sa kvalitetnim promenama koje treba da donesu uspeh, satisfakciju ili zadovoljstvo i pozitivne efekte
Postoje i mnoga druga interesovanja koja zadiru u sve segmente naseg zivota, ali nemojmo zaboraviti da dokle god postoje pitanja, postoje i odgovori, naravno ukoliko u njih verujete.

_________________
oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
ka5an
ka5an
Admin
Admin
Rak Pacov
Datum rođenja : 24.06.1960
Godina : 59
Lokacija : Gde god je Dunav
Poso/dokolice : Za kormilom
Raspoloženje : PreRaspoložen
Datum upisa : 06.12.2008
http://beogradskaka5anija.forumsr.com/forum.htm

O ASTROLOGIJI Empty Istina i zablude o verovanju u astrologiju

taj Sub Maj 09, 2009 10:23 pm
U javnosti vlada uverenje da žene više veruju u astrologiju, odnosno u horoskop. Međutim, sva dosadašnja istraživanja pokazuju da je to velika zabluda.

Sa psihološkog stanovišta, motivi i razlozi za nečije interesovanje za astrologiju ili horoskop mogu biti veoma različiti.

Rezultati istraživanja pokazuju da su najčešći faktori koji utiču na prirodu nečijeg interesovanja: intelektualni, obrazovni, socijalni i kulturološki nivo, zatim radoznalost kao potreba za saznanjem u širem smislu, ili za "informacijom" koja ima pozitivan uticaj na rešavanje određenog "problema".

Od izuzetnog je značaja i kvalitet iskustva koje određena osoba poseduje u "poznavanju svog horoskopa" (bilo da je reč o samom natalnom znaku, natalnom horoskopu ili o tome da poseduje kompletno tumačenje i analizu svog ličnog horoskopa).

Na osnovu rezultata istraživanja pokazalo se da žene procentualno nešto više veruju u astrologiju i horoskop, ali da je ta razlika u odnosu na muškarce skoro zanemariva.

Zaključak i objašnjenje je da žene u stvari "slobodnije" izražavaju svoja interesovanja za astrologiju, kao i da su spremnije da slobodno govore o horoskopima na javnom mestu ili pred širim auditorijumom.

Dakle, interesovanje za astrologiju ne treba dovoditi u vezu sa polom, već sa psihološkim karakteristikama (osobenosti izražavanja) polne pripadnosti i profilom licnosti.

_________________
oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
ka5an
ka5an
Admin
Admin
Rak Pacov
Datum rođenja : 24.06.1960
Godina : 59
Lokacija : Gde god je Dunav
Poso/dokolice : Za kormilom
Raspoloženje : PreRaspoložen
Datum upisa : 06.12.2008
http://beogradskaka5anija.forumsr.com/forum.htm

O ASTROLOGIJI Empty Šta otkriva vaš horoskop

taj Sub Maj 09, 2009 10:25 pm
Vreme i tempo u kome zivimo namece nam nova pravila u ponasanja; prilicno smo uzurbani i u stalnoj potrazi za korisnim informacijama kako bi smo ispunili svoje zivotne ciljeve ili snove. Sveopsti drustveni razvoj i moderna nauka imaju zadatak da konacno odrede Univerzum i nase mesto u njemu, zatim da razjasne uticaj planeta i kosmosa na nasu sudbinu.
Najbolji casovnik koji za sada imamo je nasa planeta - Zemlja, koja se krece oko svoje ose tacno za 23 casa i 56 minuta. Ovo je period od jednog zvezdanog dana, koga su astronomi proglasili za jedinicu vremena. Naravno, zvezdani dan je ponekad kraci ili duzi.
Astronomi su pomocu atomskih casovnika utvrdili uzrok gresaka u kosmosu. Mesec, stvaranjem plime i oseke, povecava trajanje dana. Takodje i iznenadne erupcije na Suncu uticu na Zemljinu rotaciju, kao sto uticu i na sve ostale planete. Posledice ovih delovanja mere se "malim" delovima sekunde, ali je ovaj fenomen ipak impresivan, ako se uzme u obzir koliko je energije potrebno, da bi se usporila ili ubrzala masa Zemlje.
Dakle, ako je dokazano da i Zemlja podleze iznenadnim cudima vasione, namece se logicno pitanje: Sta se tek desava sa covekom, kao malim organizmom koji zivi na njenoj povrsini?

Da li Vam je poznat podatak: da se usled dnevne rotacije Zemlje oko svoje ose, i ostale planete, kao i Sunce pojavljuju na istoku, zatim se lagano penju na nebeskom svodu, dok ne dosegnu svoj najvisi polozaj - tacku kulminacije, a onda se lagano spustaju nazad i "utonjuju" na zapadu. To je njihovo dnevno kretanje, sto znaci - da nemamo samo solarni i lunarni, vec imamo i Merkurov, Venerin, Marsov i ostale dane, kao i sate drugih planeta Suncevog sistema.
Pre nekoliko godina, sprovedena su kompleksna istrazivanja na 25.000 ispitanika u Evropi.

Rezultati govore da polozaj planeta u trenutku rodjenja, uzrokuje ili ukazuje na pravilnost u IZBORU ZANIMANJA - odnosno da je izbor zanimanja ili profesije, uslovljen polozajem i uticajem planeta.

Sistematskom obradom ovih podataka ustanovljeni su vazni pokazatelji - zakljuceno je da svaka grupa zanimanja ima svoj planetarni casovnik.
(Statisticke anomalije su se javljale uvek neposredno po izlasku, ili pri kulminaciji pojedinih planeta.)

· Rezultati su pokazali i da najveci broj osoba rodjenih u trenutku pojave Marsa na horizontu i u casu njegovog prolaska kroz najvisu tacku na putanji, kasnije postaju naucnici, lekari, sportisti, vojnici ili "uniformisani" poslovni ljudi.

· Buduci glumci, slikari, muzicari, umetnici ili soumeni su se radjali pod snaznim uticajem Meseca, Venere, Jupitera, Neptuna ili Urana.

· Eminentni naucnici ili cuveni lekari, radjali su se pod snaznim uticajem Saturna, dok se buduci politicari radjaju pod snaznim uticajem Jupitera.

Kosmicke pulsacije koje se odvijaju u ciklusu od 24 casa, uticu na to da se u odredjenom vremenskom intervalu radja veci broj buducih lekara, u nekom drugom intervalu - veci broj politicara, umetnika, sportista, kao i buducih predstavnika ostalih zanimanja.

Na osnovu astronomskih izvestaja o tacnom polozaju svih planeta Suncevog sistema, dobijamo uvid o njihovom dnevnom kretanju, tj. o njihovom "izlasku" i "zalasku". Upravo, ovaj podatak ima izuzetno veliko znacenje kao pokazatelj buduceg zanimanja, jer karakter i uticaj planete odredjuje - buducu profesiju.

U kontekstu Natalne astrologije, vazi pravilo: da je polazna tacka analize - natalni horoskop, kao i njegovi osnovni elementi.

Kada se analiziraju predispozicije za izbor buduceg zanimanja posebno se izdavaju, kao najvaznije determinante:
kulminantna planeta; polozaj MC-a; zatim prisustvo palaneta, kao i njihovi aspekti u desetoj, sestoj i drugoj kuci. Posebno treba uzeti u obzir i vladaoce tih kuca u medjusobnim aspektima, pri tome, vaznu ulogu imaju svakako ASC i natalni znak. Naravno, svaki natalni horoskop je uvek po necemu veoma "specifican", a te karakteristike daju poseban pecat, kako na strukturu licnosti, tako i na njeno profesionalno opredeljenje.

Kao veoma interesatan podatak navodimo cinjenicu da su svi "veliki" i eminentni astrolozi imali dominatan - naglasen uticaj Urana u svom natalnom horoskopu, zatim brojne medjusobne aspekte izmedju Meseca, Neptuna, Urana ili Merkura, kao i jednu od "okultnih" planeta na MC-u, koji predstavlja tacku kulminacije (vrhunac) kroz oblast poslovnog delovanja.

_________________
oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
Sponsored content

O ASTROLOGIJI Empty Re: O ASTROLOGIJI

Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu