Delite
Ići dole
avatar
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Knige o kojima se priča

taj Sub Jul 04, 2009 11:56 am

O knjizi
REJČEL I STEFANI SU NAJBOLJE DRUGARICE.
Još od drugog razreda delile su sve tajne, dobro i zlo. Kada se u njihovo susedstvo doselila Alison, Stefani se ponadala da bi sve tri mogle biti najbolje drugarice, jer joj se Alison zaista sviđa. Ali čini se da je dvoje društvo, a troje gužva. Može li se prijateljstvo spasti?
„Džudi Blum je opet uspela, i ovo joj je možda najbolja knjiga do sada!“
American Bookseller Pick of the Lists

Džudi Blum-Samo da smo zajedno, (odlomak)


Poslednji izmenio MustraBecka dana Ned Okt 18, 2009 2:39 am, izmenjeno ukupno 1 puta
avatar
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Re: Knige o kojima se priča

taj Sub Jul 04, 2009 12:01 pm

O knjizi
Šestogodišnja Misi, najmlađa kći Mekenzija Alena, oteta je za vreme porodičnog letovanja, a dokazi da je verovatno svirepo ubijena pronađeni su u napuštenoj kolibi duboko u divljini Oregona. Četiri godine kasnije, usred svoje Velike tuge, Mek dobija sumnjivu poruku, kojom ga neko, naizgled Bog, poziva da sledećeg vikenda dođe u tu kolibu.
Uprkos zdravom razumu, on u mračno zimsko popodne stiže do kolibe i vraća se u svoj najgori košmar. Ono što će tamo zateći zauvek će ga izmeniti.
U svetu u kom je vera sve nevažnija, Koliba se rve s bezvremenim pitanjem: „Gde je Bog u svetu ispunjenom neizrecivim bolom?“ Odgovori koje će Mek dobiti zapanjiće vas i možda preobraziti kao što su preobrazili njega. Poželećete da svi koje poznajete pročitaju ovu knjigu.
„Čitajući Kolibu shvatio sam da su pitanja koja se pojavljuju u ovom neodoljivom romanu ona ista koja nosim duboko u sebi. Lepota ove knjige nije u tome što ona daje lake odgovore na mučna pitanja, nego u tome što vas poziva bliže Bogu milosrđa i ljubavi, u kome nalazimo nadu i isceljenje.”
Džim Palmer, autor romana Božanstveni niko
„Ako je Bog svemoguć i pun ljubavi, zašto u svetu i dalje postoje bol i zlo? Ova knjiga pruža zapanjujuće kreativan i jasan odgovor na najstarije pitanje na svetu. Koliba je definitivno jedna od najboljih knjiga koje sam ikada pročitao.”
Džejms Rajl, autor knjige Nilski konj u vrtu

Vilijem Pol Jang-Koliba (odlomak)
avatar
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Re: Knige o kojima se priča

taj Sub Jul 04, 2009 12:04 pm


Ovaj snažan debitantski roman… pripoveda o žestokoj okrutnosti i žestokoj ljubavi koja iskupljuje. Oboje menjaju život Amiru, mladom i bogatom pripovedaču, koji sazreva u poslednjim mirnim danima svoje otadžbine, pre revolucije i upada ruske vojske. Ali politički događaji, čak i oni dramatični poput ovih prikazanih u Lovcu na zmajeve, samo su deo ove priče. U Lovcu na zmajeve Haled Hoseini nam daje živopisnu i životnu priču koja nas podseća na to koliko se njegov narod bori da trijumfuje nad silama nasilja – silama koje mu i danas prete.
The New York Times Book Review
Moćna knjiga… bez lažnih ukrasa, bez prenemaganja – samo žestoka, snažna proza… intimna povest o porodici i prijateljstvu, izdaji i spasenju kojoj nije potreban atlas i rečnik da bi nas zaokupila i prosvetlila. Pojedini delovi Lovca na zmajeve su surovi i teški, a ipak je to knjiga koja odiše ljubavlju.
The Washington Post Book World
Čudesan roman prvenac… priča o prijateljstvu dva dečaka u Avganistanu i neverovatna priča o jednoj dalekoj kulturi. Jedan starinski roman u najboljem smislu te reči, roman koji prosto nosi sa sobom.

Haled Hoseini-Lovac na zmajeve (odlomak)
avatar
Aiko
Ženski
Datum upisa : 21.06.2009

Re: Knige o kojima se priča

taj Ned Jul 05, 2009 6:05 am"Muzej nevinosti", jedan od najobimnijih romana Orhana Pamuka, u Turskoj je objavljen u avgustu, a ovo je drugi prevod ovog dela na strani jezik.

Roman je sa turskog na srpski prevela Mirjana Marinković.

Pamuk, u ovom delu, predstavlja više od sto pedeset likova u osamdeset i tri poglavlja na šest stotina stranica, gradeći svet Istambula u vremenu od 1975. godine do današnjih dana.

Pamuk u "Muzeju nevinosti" otvara najraznovrsnije teme - od društvenih tabua do neodoljive modernosti i sloboda koje su sedamdesetih osvajali i mladi Istambulci, od metaforičkih muzejskih vrednosti do pregleda zbirki najbizarnijih svetskih muzeja, od zapleta kao na filmu do pripovesti o svetu savremene turske kinematografije.

Ipak, kako se navodi u saopštenju izdavača, za razliku od drugih Pamukovih romana, dominantna tema "Muzeja nevinosti" je ljubav.

Sam autor, o ovom delu je rekao da je u pitanju njegov "do sada najnežniji roman, koji iskazuje najviše pažnje i poštovanja prema ljudima“.
avatar
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Re: Knige o kojima se priča

taj Ned Okt 18, 2009 2:43 am
Gijom Muso
SAMO BUDI OVDE

Kao osmogodišnjak, Nejtan je, na trenutak mrtav, prošao kroz svetlosni tunel. Skočivši u jezero kako bi spasao jednu devojčicu, utopio se.
Prestanak rada srca, klinička smrt.
A zatim, ponovo, život.
Dvadeset godina kasnije, Nejtan je postao jedan od najuspešnijih advokata u Njujorku. Zaboravio je na taj događaj iz detinjstva. Čak se i oženio Melori, devojčicom sa jezera. Melori, koja ga je napustila, ali koja mu nedostaje kao i prvog dana...
Međutim, Nejtan ne zna da oni koji se vrate više nisu isti kao što su bili. Danas, kada je uspešan i slavan, otkriće zbog čega se vratio. Da li je on i dalje čovek kao i svi drugi?
Nezaboravna priča o ljubavi… Napeto putovanje u nepoznate sfere koje se iščekuje sa knedlom u grlu.
SAMO BUDI OVDE
avatar
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Re: Knige o kojima se priča

taj Ned Okt 18, 2009 2:47 am
Amanda Kvik
DAMA POD VELOM

Smela i odlučna lepotica prkosi opasnosti, u uzbudljivoj potrazi za ljubavlju...
Čarobna priča o oklevetanom vitezu, odvažnoj devojci i slatkoj, uzvišenoj ljubavi, kao iz srednjovekovnih romansi, vodi čitaoca od ruševnog zamka na vetrovitoj obali Saseksa do očaravajućeg, blistavog kostimiranog bala...
Gejbrijel Baner, erl od Vajlda, u očima šesnaestogodišnje Fibi Lejton bio je dični vitez, heroj plemenita srca, stvoren da bi spasavao dame u nevolji. Zbog toga se, osam godina kasnije, na pragu presudne i očajničke potrage, okrenula njemu. Smatrala je da je Gejbrijel jedini čovek koji može da odgovori zahtevima tog plemenitog zadatka.
Namamila je viteza u blistavom oklopu na ponoćni sastanak, da bi se suočila sa omamljujuće privlačnim muškarcem koji nije ličio na heroja iz njenih snova. Uplašila se da je načinila strašnu grešku kad ju je stegao u strasni – i nimalo viteški – zagrljaj, ali poljubac na seoskom drumu zapečatio je Fibinu sudbinu. Zanosni erl od Vajlda i sam će krenuti u potragu, i to za najuzbudljivijom, najimpulsivnijom i najluckastijom ženom koju je ikada sreo. Znao je da je mora posedovati. Posekao bi i najljućeg zmaja da bi je se domogao.
DAMA POD VELOM
avatar
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Re: Knige o kojima se priča

taj Ned Okt 18, 2009 2:50 am
Aleksandra Poter
KO JE TA DEVOJKA

Zamislite da sretnete svoju mlađu dvojnicu... Da li biste je prepoznali? I šta biste joj savetovali? • Maži kremu za sunčanje • Kloni se pantalona od skaja • Ne daj tom idiotu svoj broj telefona • Sok od limuna ne posvetljuje kosu – samo privlači ose... Šarlot Meriveder ne mora mnogo da mašta. Uskoro će i sama otkriti istinu. Sa iznenađujućim posledicama... Predivna i zabavna priča o neobičnom pogledu na život i ljubav, pod pretpostavkom: Šta bi bilo kada bismo mogli da putujemo kroz vreme. „Niko to ne radi kao Aleksandra Poter” Dejli Mejl; „Odlična fikcija puna neočekivanih obrta” OK!; „Velika zabava” Klozer; „Smešna, romantična... priča o tome šta bi se dogodilo kada bi se sve vaše želje najednom ostvarile” Dejli Miror; „Fantastično zabavno” El; „Dobitna formula haotične heroine koja upoznaje ekscentričnog heroja i nakon nesporazuma pronalazi ljubav. Dovitljivo i zabavno... čisto samougađanje” Tajms; „Sviđa mi se – zabavno je, brzo i prijatno – savršena trojka! Pršti od humora i iskrenosti” Helen Lederer; "Osnovno štivo za svakog ko misli da je trava zelenija sa druge strane” Kompani; „Savršena romantična komedija” Dejli Mejl
KO JE TA DEVOJKA
avatar
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Re: Knige o kojima se priča

taj Uto Feb 09, 2010 1:31 am
avatar
Laura
Ženski
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 01.05.2010

Re: Knige o kojima se priča

taj Ned Maj 16, 2010 8:15 am


Prema legendi, klinovi kojima je Isus Hristos bio prikovan za krst nestali su nakon Njegovog vaskrsenja. Jedan je umetnut kao deo u kruni, drugi je stavljen na vrh koplja, a treći je pretopljen u sečivo mača... Onaj ko bude imao u posedu ove tri stvari zavladaće svetom. Ista legenda kaže da se treća sveta relikvija nalazi na Balkanu, na jugu zemlje koju potresa građanski rat, u gradu gde je rođen Konstantin Veliki.

U proleće 1939. Hajnrih Himler poklonio je Adolfu Hitleru mapu sa ucrtanih šest pravaca u kojima bi trebalo da se kreću istraživanja drevne arijevske prošlosti.

Jedan od tih pravaca pokazivao je na Srbiju.

Pet godina kasnije, u Nišu, oficir SS Hajnrih Kan uspeva da pronađe lokaciju mesta koje krije tajne velikog rimskog imperatora. Mač za kojim Hitler toliko žudi nalazi se ispod temelja antičkog Naisa, u zbirci oružja označenoj kao KONSTANTINOVO RASKRŠĆE. Ali na putu koji Kan treba da pređe, isprečiće se dvojica ljudi: zagonetni četnički major Nemanja Lukić i komandant odbrane grada - bavarski plemić Oto fon Fen. U isto vreme, pored bombi koje saveznici bacaju sa neba, Niš potresa serija stravičnih ubistava... U ludilu rata, to naizgled nikog ne uzbuđuje, ali jedna drevna reč može se čuti kako je tiho izgovaraju vojnici na mrtvoj straži, ta reč je VAMPIR. U noći kada saveznički bombarderi budu zapalili nebo iznad Niša, nedokučiva žudnja odvešće u podzemlje one koji nemaju šta da izgube. U mrak, gde sijaju oči boje purpura, ka mestu gde se seku granice dva sveta, ka KONSTANTINOVOM RASKRŠĆU.
avatar
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Re: Knige o kojima se priča

taj Pon Avg 23, 2010 3:06 am
Ako niste nepopravljivo realni, ako vam je mašta više nego ''u funkciji'', ili čak prilično ''iščašena'', sigurno će vas (ako već nije) ovaj čudesni redosled interesantnih rečenica svetski poznatih pisaca, uobličen talentom našeg pisca-magičara Gorana Petrovića, navesti da ga čitate, iščitavate, raščitavate, dočitavate...

ATLAS OPISAN NEBOM

Svaka biljka svoju semenku ima. (Ende)
Biblioteka je ukrštenica od vodoravnih redova knjiga i uspravnih redova vazduha. (Borhes)
Čak i najširi put miruje pred rekom. (Andrić)
Po razvijenoj karti prosuše vodu i pesak da vide gde je gaz preko reke. (Kortisar)
Ona je bila topla. (Singer)
I šum trave je naoko nizak, ali doseže do ušiju. (Vijan)
Poruke od najveće važnosti skrivaju se u očima. (Bukati)
Planine smatraju niskim jer su male u odnosu na nebo. (Polo)
Provucite svoju dušu kroz pukotinu, pa i vi krenite za njom. (Potocki)
Zlatnu kosu vezuju trakama od francuskog jezika. (Pavić)
Svake noći kopali su mesečevu žicu . (Tolkin)
Ujutru su snove koričili kao štampanu knjigu. (Kalvino)
Knjige štampane slogom od snova lakše su od rukopisanih. (Markes)
Nož sa drškom od ružinog drveta. (Kiš)
Crkve imaju krovove od olova da freske ne bi uzletele. (Eko)
Oka jave pribložno ima dve oke snova. (Vuk)
U Kini se ne meri na težinu već na sjaj očiju. (Frejzer)
Njen struk. (Karver)
Zorom se nebo otkriva od mraka. (Crnjanski)
Trbuh se nekada zakopčavao na pucad. (Rable)
Brzom tragaču sudbinu možeš da čitaš sa tabana. (Ruždi)
Strpljivom graditelju kuća ima više prozora. (Čelebija)
Duša bude laka ako je založeni trud težak. (Čehov)
Haljina joj se njihala tako bogato da su ptice dobijale morsku bolest. (Harms)
Ispesmo se na vis nagrađujući oči plodnom dolinom. (Dante)
Sponsored content

Re: Knige o kojima se priča

Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu