Delite
Ići dole
avatar
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Satirični tekstovi

taj Pon Avg 10, 2009 5:14 am
DEMOKRATSKI OČAJ
Moj otac se konačno vratio. Izležavao se u svojoj kući ne radeći ništa jer ničega više nije bilo da se radi. Počeo je da pati od čudnog oblika depresije. Posle izvesnog vremena, odlučio je da potraži savet svog saborca i psihijatra Pere D. ali nije ga pronašao jer su ga poslali u azil za propalice, alkoholičare i narkomane koji je upravo osnovan u Rezervatu Srbija zbog bivših boraca za demokratiju za koje više nema izazova u ovom svetu.
Zoran Spasojević


Poslednji izmenio MustraBecka dana Pon Avg 10, 2009 5:20 am, izmenjeno ukupno 1 puta
avatar
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Re: Satirični tekstovi

taj Pon Avg 10, 2009 5:15 am
UJEDINJENE BOJE
Najpre su se na političkoj sceni udružili sivi sa crnima, a onda tako ujedinjeni i sa mrkima. Potom su se toj koaliciji pridružili infra crveni koji se prethodno integrisali sa narandžastima i limunastima. Potom, iako je izgledalo nemoguće, savez su, na drugoj strani, sklopili pepeljasti sa ultra ljubičastima i šućmurastima.
Videvši da je vrag odneo šalu i da je budućnost u savezima, smaragdni i modri su pozvali na saradnju kolege iz stranke čija je prepoznatljiva boja trula višnja. U međuvremenu su plavi postigli dogovor sa prljavo belima, da bi se potom prikloni braonkastima koji su odranije bili sa rozikastima i riđima.
Onda su sve pomenute liste, grupacije i koalicije izašle na izbore i ušle u skupštinu. Demokratija je pobedila, zastupljen je čitav politički spektar - a narod je dobio šarenu lažu!
Aleksandar Čotrić
avatar
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Re: Satirični tekstovi

taj Pon Avg 10, 2009 5:16 am
HARTIJA SE LAKO CEPA
– Gospodo, kako to ulazite – zavapio je Vasa dok je lepio tapete nazad na zid – zar ne umete da udjete na vrata kao ostali svet.
– Drugovi, a ne gospodo! – obrecnu se oficir. – Mi smo sa Crvene planete.
– A! – zinu Vasa. – Samo izvolite, raskomotite se.
Marsovci to i uradiše. Oficir s’neba, tj. iz kosmosa pa u rebra:
– Mi izvozimo revoluciju sa Marsa. Vas, Vaso, smo odabrali kao prvog koji će biti prevaspitan. Čestitam!
– Ali, čekajte – pobuni se Vasa – mi smo našu revoluciju već prevazišli.
Nastala je kosmička tišina.
– Vi ste revizionista! Naša revolucija je jedino originalna – presudi Marsovac i zagleda se negde u daljinu.
– Ako je vaša revolucija originalna – reče Vasa – šta će vam onda kopija na Zemlji?
Kad je čuo reč: kopija, Marsovac se maši za džep. Bled kao akt, mrmljao je:
– Nema… Nema ga nigde!
– Čega nema?! – povikaše svi u glas.
– Nema rešenja o izvozu revolucije na Zemlju u četiri kopije. Moramo nazad.
Na znak oficira Marsovci nestadoše kroz zid.
Vasa se ironično smeškao dok je cepao neke papire.
– Oni meni tapete, a ja njima rešenje. Sad smo kvit.
Toma Rakijaš
avatar
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Re: Satirični tekstovi

taj Pon Avg 10, 2009 5:20 am
NAJPOUZDANIJI VODIČ KROZ APSURDISTAN

Geografski položaj i teritorija
Prema podacima iz enciklopedije Britanike, Apsurdistan zauzima površinu od 88361 kilometara kvadratnih u severnom delu Balkanskog poluostrva; po popisu iz 2001. godine ima 9.993.000 stanovnika, klima umereno-kontinentalna.
Osim klime, ostali podaci potpuno su irelevantni za Apsurdistance. U svesti ogromne većine stanovnika, Apsurdistan se prostire u pravcu zapad-istok od San Franciska do Tokija, a u pravcu sever-jug, od Hiperboreje do Tere Australis Inkognite.
Neki Apsurdistanci za koje se misli da su bliži realnosti, smatraju da Apsurdistan uopšte ne postoji, već samo teritorija okupirana od zemalja članica Međunarodne Organizacije za Okupaciju i Pljačku Malih država.

Religija
Bezbožnost Apsurdistanaca je poslovična; našeg Gospoda pominju samo u psovkama, a osim 12 profesora Bogoslovskog fakulteta o dogmi, istoriji crkve i ostalim teološkim disciplinam, niko nema pojma. Za svakodnevne molitve nisu ni čuli, a «Očenaš» znaju samo sveštenici, njih 666 na broju. Devedeset devet procenata Apsurdi-stanaca ogrešilo se o 9 božjih zapovesti, a ostali o svih 10.
U crkvu odlaze retko, uglavnom na venčanja, a ne prilažu nikad, tako da je Apsurdistanska crkva najsiromašnija verska zajednica na svetu, što je apsurd. Kad neki Apsurdistanac sretne sveštenika bilo kog ranga, obavezno tri puta pljucne preko desnog ramena; niko ne zna svrhu ovog misterioznog obreda, mada poznavaoci tvrde da je to «teranje baksuza».
Pomen svecu zaštitniku, ili kakao to Apsurdistanci kažu «slavljenje krsne slave» obeležava se upravo gargantuvskim obredima ždranja i opijanja. (Prisustvo sveštenika i saklralna forma nisu obavezni, čak su nepoželjni).
Učesnik ovog simpoziona koji može najviše da pojede i popoije, po opštem uverenju najbliži je Bogu.

Privreda – industrija
Posebno dirljiv odnos gaje Apsurdistanci prema svojoj automobilskoj industriji i njihova jedina fabrika automobila već 43. godine proizvodi jedan te isti model. To je nezgrapno, ružno i neudobno vozilo koje se svaki čas kvari, a uz to i banoslovno skupo. Za kupovinu svog nacionalnog vozila prosečni Apsurdistanac mora da izdvoji 120 mesečnih zarada! Apsurdistanci su u toj meri zaljubljeni u svoje nacionalno vozilo da se uopšte ne obaziru na dobronamerne preporuke kako bi bilo dobro da inoviraju osnovni model, ili čak da počnu da proizvode neki savremeniji. Jedno vreme su taj model izvozili u Ameriku. S obzirom na to da je bio jeftiniji od para rolšula, Amerikanci su taj automobil kupovali kao ludi, što je gotovo uzdrmalo temelje američke autoindustrije.

Stočarstvo
Najrazvijenija grana stočarstva u Apsurdistanu je svinjogojstvo i to već vekovima. Početkom 20. veka Radoje Domanović, jedan od najboljih poznavaoca prilika u tadašnjem Apsurdistanu, pisao je u svom kapitalnom delu da je «Apsurdistan zemlja svinja i ministara, s tim što se svinje izvoze». Intenzivni razvoj svinjogojstva na naučnoj bazi uslovio je da su sada prilike u ovoj oblasti drugačije. Naime, Apsurdistanci svinje više ne izvoze, ali uvoze ministre.

Politički sistem
U Apsurdistanu se često održavaju parlamentarni izbori; u poslednje vreme kao da jenjava interesovanje za njih. Neki misle da je to zato što je prosečan Apsurdistanac zasićen politikom i što se okrenuo uvećanju materijalnih bogatstava, a neki opet tvrde da je razlog sasvim banalan: naime, Organizacija UN za praćenje izbora kod Crnaca i njima sličnima, utvrdila je jednom zauvek pravila izbora u Apsurdistanu i sad, pošto se sve unapred zna, izbori nemaju dražesnu neizvesnost. Evo nekoliko izvoda iz tih pravila:

1. Stranka koja u svom nazivu nosi odrednicu «apsurdistanska» ne može doći na vlast bez obzira na to koliko glasova osvoji.
2. Na vlast mogu doći samo stranke koje u nazivu imaju odrednicu «demokratska» bez obzira na broj osvojenih glasova.
3. Izbori su uspeli ako nema mnogo mrtvih, a ko je pobedio utvrđuje posebna komisija NATO pakta.

VOJSKA
Apsurdistanci su neustrašiv, ratnički narod i čitava istorija Apsurdistana nije ništa drugo nego istorija ratovanja. Sve donedavno, vojska je uživala ogroman, sasvim zaslužen ugled, Međutim, vremena se menjaju i odskora su Apsurdistanci rešili da ukinu vojsku (zna se na čije insistiranje!), a evo i zašto:

1. vojska mnogo košta,
2. postojanje vojske Apsurdistana moglo bi da zasmeta ostvarivanju teritorijalnih pretenzija suseda Apsurdistana,

1. nije potrebna vojska jer su Apsurdistanci rođeni ratnici (Apsurdistanac + puška = nepobedivi ratnik)
2. mame ne daju sinovima da idu u vojsku.

MEDIJUMI
Sloganom «Svi lažu, samo mi izmišljamo» jedne od 2.642 lokalne TV stanice približno je određeno stanje u elektronskim medijumima. Pored lokalnih, postoje regionalne (263) i centralne TV stanice ( svega 136).

KULTURA –Muzika
Teško je poverovati kakvu slavu, bogatstvo, ugled uživaju pevači, a posebno pevačice apsurdistansko-iranskog nacionalnog melosa; one su u pravom smislu heroine svog naroda, predmet želja i obožavanja, njihov život iz dana u dan prate TV stanice – od nacionalnih do lokalnih, kao i 174 specijalizovane revije. Te umetnice narodnog stvaralaštva u novokomponovanom duhu imaju snažan uticaj na javnost: sve što izjave danima se prepričava; one diktiraju modne stilove, pišu romansirane biografije i memoare, o njihovom stvaralaštvu snimaju se filmovi i TV serije.One se bave politikom i neke od njih su uspevale da svojim skandalima uzdrmaju Vladu!
Jedan ilustrovani primer pokazaće dokle ide obožavanje folk zvezda.
Izvesna pevačica, mega-zvezda (kako je tituliše ovdašanja štampa) održala je nedavno izvanredno posećen koncert na otvorenom (tačno 1.173.262 posetioca sa plaćenim ulaznicama). Diva je na sebi imala «prekrasnu kreaciju sastavljenu od dekoltea i šliceva» (citat iz najtiražnije revije). U jednom trenutku , sa obližnje reke podigao se lahor i svojim daškom zadigao malo njenu haljinu tako da je zaprepašćena nacija , zatravljena kraj malih ekrana (koncert su direktno prenosile sve TV stanice) svojim očima ugledala bubuljicu.
Na završetku leđa svoje ljubimice; taj ružni atreom («čir na dupetu», kako kažu Apsurdistanci) to «svetogrđe na savršenom telu » (citat), sve je konsternirao. Danima i danima se govorilo samo o tome, pevačica se povukla na svoje ogromno imanje kako bi «daleko od očiji javnosti odbolovala» (citat). Održano je nekoliko tribina na temu «Šta da se radi?» na kojima su uzeli učešća najugledniji estetski hirurzi Apsurdistana. Na kraju je doneta jedino moguća odluka: specijalni avion poslat je po najznamenitijeg hirurga Amerike i njegov tim, čije usluge koriste isključivo zvezde planetarnog sjaja, kao i kraljevske kuće.

Ovo je deo priča iz knjige «Najpouzdaniji vodič kroz Apsurdistan»
Dragana Vučićevića
avatar
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Re: Satirični tekstovi

taj Pon Avg 10, 2009 5:28 am
IZBORI

Prođoše još jedni izbori.Taman smo pomislili da je sve završeno i da je vreme da se okrenemo radu, ali, ne lezi vraže.Ne može Srbin da ne pravi probleme.Još iste večeri, po završetku izbora, sve stranke su proglašavale svoju blistavu pobedu iza koje je kao i obično "stajala volja naroda".Međutim, nijedna od njih nije osvojila onih famoznih 126 mandata u Skupštini da bi mogla da vlada ovim narodom. Doduše, mnogi političari ne mogu više da vladaju ni sobom, a kamo li narodom koji im je poverio svoje glasove na izborima.
Elem, pošto je u Srbiji postalo normalno i ono što nije normalno, sada se postavlja pitanje ko će s kim, a to nije lako rešiti, jer koliko do juče jedni druge su nazivali lopovima, mafijašima, izdajnicima... Treba polizati sve ono što je tako sočno popljuvano. Ali, obzirom na raniju praksu, nema sumnje da će političari smoći snage da prevaziđu sve prepreke, jer se zna kakve privilegije donosi vlast u ovoj zemlji. Zato se ne treba čuditi bilo ko da formira novu vladu, jer su na našoj političkoj sceni godinama isti glumci. Predstava, dakle, može da počne. Publika će ionako biti stražarno privedena.
Rade Đergović
avatar
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Re: Satirični tekstovi

taj Pon Avg 10, 2009 5:30 am
ELIKSIR DUGOVEČNOSTI

Kad me već pitaš, drago dete, u čemu je tajna moje dugovečnosti, evo da ti čika Rista iskreno objasni. Imam već blizu osamdeset godina, a kod lekara nikada ne idem. Primam penziju, ali i radim. Da, znam da ti to deluje čudno, ali ja u ovim godinama zaista radim kao „deda-sera“ u restoranu „Kod Karajovića“ i tamo čistim ve-ce i naplaćujem malu i veliku nudždu. Moram, nužda me naterala! Ali, da se vratim na tvoje pitanje – kako dogurah do ovih godina?
Kada mi poštar Aca donese penziju, pridodam ono što sam zaradio u kafani, sednem za kuhinjski sto i rasporedim primljene pare. Zna se, moram da platim grejanje, iznošenje smeća, ekološku zaštitu, zajedničku struju, struju u mojem stanu, telefonski račun, TV pretplatu, potrošenu vodu u stanu... Čekaj, nemoj da budeš nestrpljiv, evo ovde imam sve zapisano. Slušaj me dalje, moram, tako me je vaspitavao otac Slavko, da platim svaki dug. To znači da od penzije odvojim novac za porez na stan, održavanje priobalja, ne morskog, nego ovih naših reka. Onda, nema Boga, mora da se plati čišćenje hodnika u zgradi, rate za popravku lifta i zamenu ulaznih vrata. Ali to, sinovče, nije sve. Tvoj deda Rista je častan čovek i nikome neće ostati dužan. Kako da dozvolim da odem sa ovog sveta i da me posle pominju po tome da nešto nisam platio, da sam nečiji dužnik? Ne mogu i neću to da dozvolim. Dakle, platim i ratu za gradski samodoprinos, za čistiji vazduh, članarinu udruženju penzionera, pa onda i za obaveznu deratizaciju, dezinsekciju i devastaciju, tako li se zove...
E, sad me slušaj pažljivo, kad si me već pitao – kako to dočekah ovu starost? Evo tajne formule eliksira!
Kad sve poplaćam, što sam ti nabrojao, a nešto sam sigurno zaboravio, ne ostane mi ni cvonjak da kupim uže, esenciju ili mišomor, a o pištolju neću ni da ti pričam...
Nego, izgubih vreme s tobom, žurim do kladionice da uplatim tikete. Pa ako dobijem premiju, onda mogu mirno da mrem. Biće i za sahranu.
Aleksandar Čotrić
avatar
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Re: Satirični tekstovi

taj Pon Avg 10, 2009 5:32 am
NGLESKI HUMOR
Došao ovčarski pas u Hajd park. Skoči na klupu i poče krupno da laje. Naiđe odnekud miš, sluša, pa mu reče:
- Laješ, laješ, al sve u prazno! –
Na to pas skoči i uhvati miša u zube, pa zareže:
- A šta sad kažeš crni mišu! –
Zacvile miš kao što to samo on zna:
- Ispao sam ovca! Ali, neka, neka, videćeš ti ... kad dođe prava demokratija!“
Široko se nasmeja ovčarski pas. Miš to iskoristi i pobeže u poslednju rupu na svirali.
Naravoučenije: Za životinje – demokratija je humor apsurda.
Toma Rakijaš
avatar
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Re: Satirični tekstovi

taj Pon Avg 10, 2009 5:34 am
KORUPCIJA

Da bi nabavio vjernog njemačkog ovčara koji će da čuva moju teško stečenu imovinu potegao sam čak u Njemačku. Tamo sam, kod jednog od najčuvenijih švapskih odgajivača, kupio ogromnog džukca čiji se pedigre prostirao na punih pet strana sitno kucanog teksta. Pravo pseće porodično stablo. Dotadašnji njegov vlasnik me je na licu mjesta ubijedio da nema teorije da mu neko nepoznat priđe, ili da eventualno prođe pokraj njega, što sam i provjerio bacivši mu jedan oveći komad sočnog bifteka. Na to moje bacanje onaj pseći ljepotan je tako neprirodno zalajao i škljocnuo vilicom da mi umalo nije odgrizao pola šake, a da onaj sočni biftek nije ni pogledao. Očito da je taj švapski pas bio nepotkupljiv. Naravno, da bi se nekako zbližio sa njim morao sam u Njemačkoj da ostanem skoro šest mjeseci, a za to vrijeme moju teško i pošteno stečenu imovinu je čuvalo tuce dobro plaćenih „sekuriti" specijalaca.
Kad smo se vratili kući, u Republiku Srpsku, otpustio sam one silne "sekuritijalce" i od trenutka moju pošteno i teško stečenu imovinu je čuvao pedigre. Sedmog dana, kad sam već povjerovao da je moj problem zauvijek riješen, bio sam opljačkan.
Ispred praznog magacina, kao zaklan, spavao je ogromni švapski ovčar, a pokraj njega je ležala, napola pojedena, koska.
Miladin Berić
avatar
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Re: Satirični tekstovi

taj Pon Avg 10, 2009 5:35 am
DEOBE

Čovek u gaćama, koji sedi na ormaru i maše kaišem, veoma je nalik mome ocu. On plače, i suze mu u mlazu padaju na pod. Očigledno je zbog nečeg uzrujan. Kad ga pogledam, vidim da nešto nije u redu. Njegov jecaj prodire i prolazi kroz sve sobe. U teškom raspoloženju ja stavljam svoju šapu na grudi i kažem: Oče! To ga ne ometa u njegovom naricanju, koje se podiže do krika. Domet tog krika je ogroman, očeva ambicija primerena. Ja ponovo kažem: Oče! – ali on me ignoriše.
Žena u donjem vešu, koja leži nasred bračnog kreveta, veoma je nalik mojoj majci. Ona plače, i suze joj u mlazu padaju na posteljinu. Očigledno je zbog nečeg uzrujana. Kad je pogledam, vidim da nešto nije u redu. Njen jecaj prodire i prolazi kroz sve sobe. U teškom raspoloženju ja stavljam svoju šapu na grudi i kažem: Majko! To je ne ometa u njenom naricanju, koje se podiže do krika. Domet tog krika je ogroman, majčina ambicija primerena. Ja ponovo kažem: Majko! – ali ona me ignoriše.
Majka ustaje sa kreveta, uzima jastuk, stavlja ga ispred lica i protrčava pored mene. Vrata susedne sobe s treskom se zalupiše: ma­lo zatim, čujem kako se ključ okreće u bravi.
Otac skače sa ormara. Omotava crvenu maramu oko lica tako da mu pokriva nos i usta. Ispružio je desnu ruku. Napolje! – kaže on.
Stojim u hodniku i posmatram vrata zaključanih soba. U kući vlada apsolutna tišina, neko bi pomislio da nema nikog živog. Svlačim pižamu sa sebe i delim se na dvojicu.
....................
Napomena:
Pojedine rečenice korišćene u ovoj priči preuzete su, s neznatnim intervencijama, iz priče „Pogledi na mog uplakanog oca“ Donalda Bartelmija.
Zoran Spasojević
avatar
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Re: Satirični tekstovi

taj Pon Avg 10, 2009 5:37 am
ODUZIMANJE OD USTA
Male države su idealne za političare. Sve im je pri ruci. Od plotrona do šefova policije. Sve se vidi, čuje i zna. Baš takva je i Šakajada. Minijaturana. Po broju stanovnika i kvadratnim kilometrima. A naročito po standardu. On češće pada nego monsunske kiše.
Narod se, za razliku od vlastodržaca, oduvek patio. Da bi nešto postigao, u materijalnom pogledu, morao se odricati. Svega i svačega. Prinudjen je na štednju. Decenijama. Naučen na nestašice. Na život bez struje i vode, bez benzina i gasa. Bez čokolade, deterdženta, kafe.... Jedino je cigarete i piće mogao da kupuje bez ograničenja.
Odvajanje od usta postalo je sastavni deo života i smrti. Nije to samo ekonomska kategorija. To mu dodje kao svenarodna sportska disciplina. Ko hoće da školuje dete, odvaja od usta. Ako žena želi novu haljinu, važi isti postupak. Automobil je misaona imenica. Za njega treba otimati od usta! Ukućanima. Bez obzira na godine. Tome valja dodati još tri-četiri kredita i tuce žiranata.
Za kupovinu kuće ili stana, što se retko dešava, oduzima se od usta svim rodjacima, prijateljima, drugovima i komšijama. Mora se i krasti. Potrebna je poneka prevara. Nije na odmet pljačka banke ili voza. Poželjno je izvrdavanje državnih dažbina. Što je dozvoljeno, ali samo uz mito. Za mito je potreban novac. Krug se nikad ne otvara.
Sve to država pomno prati. Nije joj teško, sve joj je nadohvat. Brzo sazna ako gradjani uzmognu nešto da uštede. Tad sledi napad. Brz. Odlučan. U vidu poreza, doprinosa, akciza i drugih nameta. Zatim vlada angažuje doušnike. One koji gledaju narodu u usta. Zalogajbrojače.
Bolje prolaze oni sa punim ustima. Sa više zalogaja. Zna vlast za jadac. Najbolji su gradjani punog stomaka i prazne glave.
Na tapetu su malozalogajčići. Ako se država ne odupre, oni odvajanjem od usta, ne daj bože, mogu prerasti u srednju klasu. Takvima u Šakajadi nema mesta. Sve je stvoreno samo za siromašne i bogate. Ništa izmedju.
Mića M. Tumarić
Sponsored content

Re: Satirični tekstovi

Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu