Ići dole
Vedrana
Vedrana
Moderator
Moderator
Ženski
Datum upisa : 28.02.2009
http://<a href="http://xtratvision.forumxpress.net/forum

Majka - domaćica najstresniji posao na svetu Empty Majka - domaćica najstresniji posao na svetu

taj Ned Sep 27, 2009 8:07 am
Majka - domaćica najstresniji posao na svetu


Možda bi majke - domaćice trebalo da dobiju beneficirani radni staž? Biti majka i domaćica bez formalnog zaposlenja najstresniji je posao na svetu. Ovo su utvrdili britanski naučnici pošto su izmerili nivoe stresnog hormona kortizola kod nekoliko kategorija ispitanika tokom njihovog prosečnog radnog dana.

Pokazalo se da su oni najviši kod domaćica koje su i majke, tvrde stručnjaci nezavisne konsultantske kuće "Mindlab", specijalizovane za merenje ljudskih reakcija u najrazličitijim situacijama.

Saobraćajne gužve, mobing na poslu uz stalne pretnje otkazima, ne dižu hormone stresa kao odgajanje dece i obavljanje kućnih poslova, tvrde britanski stručnjaci.

Majke-domaćice trpe šest puta veći stres, nego osobe koje rade na poznatim stresnim mestima poput brokera, učitelja ili medicinskih sestara.

Ispitivanje nivoa stresa kod odraslih Britanaca sprovedeno je na pet radnih mesta - roditelja koji ostaju kod kuće, vozača taksija, učitelja, medicinskih sestara i berzanskih radnika.

Nakon majki-domaćica na drugo mesto su se "plasirale" medicinske sestre, zatim ljudi s berze koji barataju tuđim milionima, pa učitelji i, na kraju, bez obzira na frustraciju celodnevne bitke s gradskim saobraćajem, vozači taksija.

Svi oni su testirani tokom sedam sati, a bili su povezani s opremom za praćenje raznih parametara poput broja otkucaja srca i provodljivosti kože. U nekoliko navrata uzet im je i uzorak pljuvačke za merenje nivoa kortizola, koji je idirektni indikator stresa.

Šta toliko uzrujava domaćice i majke? Ključan je osećaj kontrole nad svojim životom koji svako ima, kaže dr Dejvid Levis iz "Mindlaba".

Majke koje ostaju kod kuće imaju vrlo malo ili nimalo specifičnog treninga i najčešće su izolovane od drugih odraslih tokom dana, dodaje Levis, prenose agencije.

Postoje ipak i rešenja koja sprečavaju da dođe "do pucanja". Psiholog Dženi Trent Hjudž izjavila je za Tajms da je glavni način borbe protiv ovog stresa - biti pomalo sebičan tj. uzeti malo vremena za sebe.

"Ako sami za sebe ne možete pravilno da se brinete, kako ćete se brinuti za nekoga drugog? Ako zvocate, lako se naljutite, ako ste umorni i na kraju snaga, kako možete dati najbolje od sebe partneru, deci, celoj porodici i na kraju - iako ne manje važno - sami sebi! To je jedini način borbe protiv stresa", kaže Dženi Hjudž.

Od prosečne žene danas se očekuje da bude besprekorna na svim poljima - ljubavi, karijeri, braku, majčinstvu, prijateljstvu, da bude obrazovana, energična, lepa i zgodna, negovana, zanimljiva, maštovita.

Sve to dovodi do stresa a on do depresije, glavobolje, nervoze, visokog krvnog pritiska, poremećaja metabolizma i mnogih drugih tegoba.

Žene vremenom fizički i psihički posustaju, gube volju za životom, vuku loše poteze, donose pogrešne odluke, strada im zdravlje, ili žargonski rečeno, "pucaju po šavovima".

Osim svega toga, naučnici kažu i da ženski organizam drugačije reaguje na stres nego muški. Žensko telo luči više hormona stresa, što se nastavlja u izvesnom periodu i kada prođe stresna situacija pošto ženski hormon progesteron blokira brzo "isključivanje" kortizola.
Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu