Ići dole
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Uopšteno; o rekama Empty Uopšteno; o rekama

taj Sre Okt 07, 2009 6:36 am
Od tromih ravničarskih do brzih smaragdno zelenih planinskih reka, od malenih potoka do Dunava koji je kod Golupca širok kao more…Srbija je bogata rekama. Na njima su zastupljeni svi sportovi na vodi: skokovi u vodu, jedrenje, kajakaštvo, veslanje, skijanje na vodi, džamping…Na zelenoj Drini, Uvcu, Limu, Ibru može se uživati i u raftingu. Na pojedinim rekama održavaju se regate, a na Dunavu i one od međunarodnog značaja. Dunav je plovan čitavim tokom kroz Srbiju i na tom putu su vidljivi tragovi mnogih civilizacija pa je plovidba Dunavom pravo putovanje kroz vreme. Na pojedinim srpskim rekama mogu se doživeti potpuno neobična zadovoljstva kao što su posmatranje beloglavih supova na Uvcu, ispiranje zlata na Peku ili prosto uživanje u nezagađenosti Gradca, najčistijoj reci jugoistočne Evrope.


Poslednji izmenio MustraBecka dana Sre Okt 07, 2009 7:08 am, izmenjeno ukupno 1 puta
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Uopšteno; o rekama Empty Re: Uopšteno; o rekama

taj Sre Okt 07, 2009 6:38 am
О природним лепотама Србије изречено је много лепих речи. Мала, а тако пуна разноликости, Србија је очарала многе туристе, путописце, природњаке и екологе, а ко дође једном, пожели да се врати. Право је уживање боравити на планинама, крај језера и река, у селима и бањама, али то је прилика да се о природном богатству Србије понешто и сазна. Пише Јелена Глигорић.
Чињеница да је Београд, вероватно, једина престоница у свету која лежи на две пловне реке, на ушћу Саве и Дунава, подстакла нас је на причу о рекама, као значајном природном богатству Србије. Разлог више, јер стручњаци процењују да ће у нашем веку вода за пиће бити вреднија од нафте и злата.
Реке у Србији припадају сливу Црног, Јадранског и Егејског мора. На више од 90% територије Србије протичу реке које се уливају у Дунав и тако стижу до Црног мора. Јадранском сливу припадају реке из западног дела Косова и Метохије, а у Егејско море стижу воде Лепенца, Пчиње и још неких река на југу Србије, уз границу са Македонијом и Бугарском. Најдужа река у Србији је Дунав. Више од четвртине тока ове европске реке протиче кроз нашу земљу и свих 588 километара је пловно. У пловне реке се убрајају Сава и Тиса, а деллимично и Велика Морава, која је највећа српска река. Настаје спајањем Западне и Јужне Мораве код Сталаћа, железничког чвора централне Србије. Од тог места, дужином од 185 километара тече као Велика Морава, а заједно са Западном Моравом дугачка је 487 километара. Велика Морава, или једноставно Морава, протиче најплоднијим и најгушће насељеним подручјем централне Србије тзв. Поморављем.
Кроз историју спомињана, у песмама опевана, река Дрина, позната је и ван граница земље по смарагдно зеленој боји, али, пре свега, по бистрој води која се од воде за пиће разликује за једну категорију. У неким деловима тока је мирна, али, углавном пуна брзака и вирова, па данас све више туриста њоме сплавари. То је одмор за оне који су помало и авантуристи. А за риболовце, прави Елдорадо је река Тиса у Војводини, у којој гризу и сомови капиталци, тешки око сто килограма. На овој реци, код места Ада, први пут у Србији је изграђен мост са косим затегама.
Обале река, али и путеве у Србији спаја више од две и по хиљаде мостова различите старости и димензија, најразличитијих облика и начина градње, распона и дужине. Великих мостова који се огледају у рекама, на Дунаву има седам, а на Сави, у Београду, пет. Српска престоница има само један мост преко Дунава и то је друмско –железнички, који се зове Панчевачки. То је мост краља Петра ИИ из 1935. године, који је деценију касније обновљен. Иначе, у главном граду, у току су припреме за изградњу моста преко Саве, код Аде Циганлије, значајног за боље регулисање И проток саобраћаја, јер ће представљати део унутрашњег магистралног полупрстена.
Нови Сад је имао три моста на Дунаву, која су срушена у НАТО бомбардовању 1999. године. Мост Слободе био је на читавом Дунаву грађевина са највећим распоном, Варадински мост је запамћен као први стални челични мост у Европи изграђен после Другог светског рата, док је друмско-железнички мост, назван по конструктору Бранку Жежељу, био прва европска, а друга у свету, грађевина од преднапрегнутог бетона. Први обновљени објекат у Србији после НАТО бомбардовања био је мост на Дунаву код Бешке, дугачак 2250 метара, који је најкраћом друмском везом спојио, преко Србије, Будимпешту и Солун. У Новом Саду ускоро почиње градња новог моста преко Дунава који ће бити један од највећих европских пројеката у наредних пет година, јер се на целом току ове реке гради још само мост у Румунији.
Мостови су грађевине са много симболике и граде се да трају. У Србији, рушевине и записи говоре да је најстарији Трајанов мост који је био монументална грађевина на Дунаву, а спајао је Горњу Мезију И Дакију, данашњу Србију И Румунију. Грађен је 105. године пре нове ере, по наредби римског цара Трајана, био је дугачак 1097 метара и хиљаду година је био најдужи мост икада саграђен у свету. Археолошки остаци се могу разгледати недалеко од Кладова.
У години када се обележава 13 деценија од рођења чувеног српског астрофизичара и математичара Милутина Миланковића, поменућемо 19 мостова на прузи Ниш – Књажевац, у источном делу земље, за које је овај научник светског гласа урадио статички прорачун. То су засвођени мостови, сви једнаког распона од 30 метара, први пут у Србији грађени од армираног бетона, а за природни ослонац су искоришћене стеновите обале.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Uopšteno; o rekama Empty Re: Uopšteno; o rekama

taj Sre Okt 07, 2009 7:08 am
Slivovi
Sve reke Srbije pripadaju slivovima triju mora: jadranskog mora, egejskog mora i Crnog mora.
Crnomorski sliv
Površina Crnomorskog sliva u Srbiji je najveća, pokriva površinu od
81,261 km² ili 92% teritorije Srbije. Sve veće reke Srbije pripadaju
ovom bazenu Tisa, Sava, Velika Morava, Drina i sve se one preko Dunava
ulivaju u Crno more.
Jadranski sliv
Jadranski sliv u Srbiji zahvata površinu od 4,500 km² ili 5% od
površine Srbije. Ovaj bazen obuhvata zapadni deo Kosova i Metohije, sa
rekom Beli Drim, koja se u Albaniji spaja sa Crnim Drimom i onda se
stvarajući reku Drim ulivaju u Jadransko more. Manji deo sliva
obuhvaćen je rekom Crni Kamen−Radika u južnom delu Gore.
Egejski sliv
Najmanji od tri sliva je Egejski sliv sa površinom od 2,650 km² što je
3% od teritorije Srbije. Egejski sliv pokriva južni deo Srbije do
granice sa Makedonijom i Bugarskom. Ovaj sliv obuhvata slivove triju
reka Lepenac, Pčinja i Dragovištica. Lepenac i Pčinja se ulivaju u reku
Vardar u Makedoniji, a Dragovištica se uliva u reku Struma u Bugarskoj,
i naravno, sve tri preko utoka u Egejsko more.
Zanimljivost
Sva tri sliva se graniče na drmanskoj glavi, vrhu Crnoljeva na Kosmetu.
Ovo je hidrografski čvor Srbije i jedan od važnijih na Balkanu, zato
što deli tri od ukupno četiri sliva. Četvrti je Jonski sliv, pripada
jonskom moru.
Sponsored content

Uopšteno; o rekama Empty Re: Uopšteno; o rekama

Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu