Delite
Ići dole
avatar
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Indijanski Etički Kod

taj Čet Nov 05, 2009 12:27 am
Kao sto istorija pamti - oni koji danas kolo vode i unistavaju nacije i drzave - Svetski policajaj broj 1 nastali su od
Engleskih robijasa,kriminalaca i zlotvora ciju je losu karmu matica prognala da se smrad ne bi sirio na ostale domoroce ALI
nisu ni mogli da pretpostave kakve ce to posledice prouzrokovati - kroz potonja vremena.... Umesto da njima potpisu smrtnu kaznu - oni su je potpisali sebi i ostatku sveta koji danas poznajemo sto se danas i te kako oseca....
Odakle su krenuli?
Nastnjujuci novi kontinent naisli su na domoroce - one koji tu zive vekovima i ciju duhovnu moc i pored svega nikada nece
dostici , mada ne verujem da im je uopste stalo da pokusaju da urade nesto slicno .... Ne vredi trositi reci na njihovu produhovljenost...
Bik Koji Sedi, najveći poglavica Sijuksa, optužen je za etničko čišćenje; čistio je svoju indijansku zemlju od bledolikog šljama. A onda se šljam nakotio, organizovao u pravnu državu sa regularnom vojskom i krenuo u surov obračun sa Indijancima.
A šta je to zgrešio Bik Koji Sedi, poglavica najmoćnijeg indijanskog plemena?
Počev od 1854. godine Sijuksi ulaze u okršaj sa američkom vojskom i trude se da zaustave naseljavanje kolonista na svojoj zemlji. Tokom dvadeset i pet godina, pod vođstvom slavnih poglavica kao što su Bik Koji Sedi, Crveni Oblak i Ludi Konj, Sijuksi uspešno vojuju protiv američke vojske. Međunarodna zajednica ćuti; Kofi Anan još nije osnovao Ujedinjene nacije, Medlin Olbrajt se još nije rodila, a Karla del Ponte se još nije razvela od muža.
I, 1876. godine, Sijuksi odnose slavnu pobedu kod Litl Big Horna, kada je ubijen i ozloglašeni general Kaster. Ali, godinu dana kasnije, 1877. godine, gine i Ludi Konj, a ubrzo predaje se i Crveni Oblak. Predajom Crvenog Oblaka indijanska stvar kreće nizbrdo baš kao što srpska stvar kreće uzbrdo predajom Biljane Plavšić. Jer, potom sledi ubistvo Bika Koji Sedi 1890. godine i masakriranja Ranjenog Kolena u decembru iste godine; otpor Sijuksa zauvek je zaustavljen. A otpor Srba? Još Niče je govorio da je istorija večno vraćanje Istog.
Danas u SAD živi (samo ili čak) tri miliona Indijanaca. Žive, uglavnom, po rezervatima što vam je drugo ime za slobodniji, veseliji Staljinov logor. Jer, toči se alkohol, a tu je i droga, kockarnice. Istrebljenje Indijanaca nikad nije, jasno i glasno, nazvano etničkim čišćenjem, ni genocidom. To je, jednostavno, dugotrajni “proces emancipacije Indijanaca”.
Poglavica Indijskog plemena Sijuksa Bik Koji Sedi uputio je 1854.god pismo tadasnjem predsedniku SAD-a Abrahamu Linkolnu u kome mu je porucio:

"Kada veliki beli poglavica iz Vašingtona šalje svoj glas da želi da otkupi našu zemlju - previše traži... Kako se mogu prodati ili kupiti nebo i toplina zemlje? Tako nešto sasvim nam je strano. Mi nismo vlasnici svežine vazduha i bistrine vode... Svaki je delić ove zemlje svet mome narodu. Svaka blistava borova iglica, svako zrno peska na rečnom sprudu, svaka maglica u tami šume, sveta je u mislima i u životu mog naroda. Deo smo zemlje i ona je deo nas. Mirisave trave su nam sestre, jelen, pastuv, veliki orao - braća su nam...”
avatar
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Re: Indijanski Etički Kod

taj Čet Nov 05, 2009 12:28 am
Severno Američki Indijanski Etički Kod


1. Ustani sa Suncem i pomoli se. Moli se sam. Moli često. Veliki Duh će slušati, samo ako ti govoriš.

2. Budi tolerantan prema onima koji su se izgubili na putu. Ne znanje, ljutnja, ljubomora i pohlepa izlaze iz izgubljenih duša. Moli se za njih da pronađu vodstvo.

3. Traži sebe, kroz sebe. Ne dozvoli drugima da upravljaju tvojim putem. To je tvoj put i samo tvoj - Drugi mogu ići s tobom, ali niko ne može ići umesto tebe.

4. Ophodi se prema gostima u kući s puno obazrivosti. Posluži ih sa najboljom hranom, daj im najbolji ležaj, odnosi se prema njima s poštovanjem i čestitošću.

5. Ne uzimaj što nije tvoje, bilo od neke osobe, zajednice, divljine ili nečije kulture. Nije zasluženo i dato. Nije tvoje.

6. Poštuj sve što postoji na Zemlji, bilo ljude bilo biljke.

7. Poštuj tuđa mišljenja, želje i reči. Nikada ne prekidaj nečiji govor, prigovaraj ili grubo oponašaj mimikom izrečeno. Dozvoli svakoj osobi pravo na osobno izražavanje.

8. Nikada ne govori loše o drugima. Negativna energija koju time odašilješ u univerzum vratiće ti se višestruko.

9. Svi ljudi čine greške. Sve greške mogu biti oproštene.

10. Negativne misli uzrokuju bolesti uma, tela i duha. Vežbaj optimizam.

11. Priroda nije naša, ona je deo nas. Ona je deo naše svetovne porodice.

12. Deca su seme budućnosti. Sadi ljubav u njihova srca i zalivaj ih sa mudrošću i učenjima života. Dok rastu, daj im mesto da rastu.

13. Izbegavaj ranjavanje srca drugih. Otrov te boli će se vratiti tebi.

14. Budi iskren u sva vremena. Iskrenost je ispit nasleđa i doslednosti unutar ovog univerzuma.

15. Drži sebe u ravnoteži. Svoje umno Ja, Duhovno Ja, Emocionalno Ja, i Telesno Ja.
Sva trebaju biti jednako snažna, čista i zdrava. Jačaj telo da ojača um. Rasti bogato u duhovnosti, da izlečiš emocionalne rane.

16. Donosi svesne odluke, kao što ću i kakav biti, kako ću delovati i nositi se sa svojim delima. Budi odgovoran za svoja dela.

17. Poštuj privatnost i licni prostor drugoga. Ne diraj tuđe vlasništvo, pogotovo ne diraj svete i duhovne relikvije. To je zabranjeno.

18. Budi prvenstveno iskren prema sebi. Ne možeš biti pažljiv i pomoći drugima, ako nisi pažljiv prema sebi i ne pomažeš prvo sebi.

19. Poštuj tuđa verska opredjeljenja. Ne sili druge da veruju u tvoje.

20. Deli svoju dobru sreću. Deli i sudeluj u davanju milostinje.
Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu