Delite
Ići dole
avatar
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Re: Na današnji dan

taj Pon Jan 05, 2009 10:47 pm
First topic message reminder :


ka5an
Admin
Admin
Datum upisa : 06.12.2008
http://beogradskaka5anija.forumsr.com/forum.htm

Re: Na današnji dan

taj Pet Nov 12, 2010 4:40 pm
Dogodilo se na današnji dan - 13. novembar
1813. - Rođen je srpski pisac Petar IIPetrović Njegoš, crnogorski vladar i vladika, prema većini književnihkritičara najveći srpski pesnik, čija je kruna stvaralaštva nenadmašnidramski spev "Gorski vijenac". U osnovi je refleksivno-lirski pesnik,što je uočljivo i u njegovim najvažnijim delima, iako ona imajuepsko-dramski oblik, a njegov jezgroviti stil obojen je snažnimelementima mirnog klasičnog stiha i svežinom narodne pesme.Glorifikovao je heroizam i osećanje za slobodu Crnogoraca, koje je unacionalnom pogledu posmatrao kao deo srpskog naroda. Rade TomovPetrović - iz porodice koja je Crnoj Gori više od jednog veka davalavladike - monaško ime dobio je po stricu, vladici i vladaru Crne GorePetru I, poznatom i kao sveti Petar Cetinjski, koji ga je odredio zanaslednika. Školovao se u Cetinjskom manastiru i u Topli kod HercegNovog, a učitelj mu je bio i Sima Milutinović Sarajlija, koji ga jeuputio u istoriju, filozofiju i književnost. Kao državnik je položiotemelje moderne crnogorske države, ustanovio izvršnu vlast i senat,organizovao sudove, uveo poreze i izdejstvovao veću pomoć Rusije, alinije ostvario san da zajedno sa Srbijom oslobodi Bosnu i Hercegovinu.Takođe je podigao prvu osnovnu školu, a 1834. osnovao je štampariju.Pritisnut bolešću, umro je 1851. u 38. godini. Ostala dela: filozofskiep "Luča mikrokozma", spev "Lažni car Šćepan Mali", misaone i lirskepesme.

1868. - Umro je Đoakino Rosini,italijanski kompozitor. Komponovao je 39 opera, od kojih se do danasodržalo na repertoaru samo nekoliko. Popularnost mu je najviše donelaopera "Seviljski berberin". Ostale opere: "Viljem Tel", "Tankredi","Otelo", "Semiramida"... Iz oblasti crkvene muzike ističe sekompozicija "Stabat Mater".

1871. - Rođen je srpski izdavačslovenačkog porekla Vladislav Ribnikar, osnivač lista "Politika", njenprvi direktor i glavni urednik. Završio je Filozofski fakultet uBeogradu, u Parizu i Berlinu radio je kao dopisnik jednog francuskoglista, a po povratku u Srbiju, pokrenuo je "Politiku", čiji se prvibroj pojavio 25. januara 1904. Hroničari su zabeležili da je list"mirnim, ozbiljnim i odmerenim tonom" odudarao od tadašnje štampe.

1899. - Umro je srpski fotograf,grafičar i litograf Anastas Jovanović, prvi srpski fotograf, koji je1846. postao vlasnik treće foto kamere u svetu. Kao darovitog crtača,knez Miloš Obrenović poslao ga je u Beč da studira drvorez i bakrorez,gde se upoznao i s fotografijom. Zahvaljujući njemu, sačuvani su likovimnogih istaknutih ličnosti tog doba, ali i običnih građana i njihovihporodica. Deo njegove zaostavštine je i izvanredna "Panorama Beograda".

1921. - Premijera filma "Šeik", koji je Rudolfu Valentinu, tumaču glavne uloge, doneo slavu.

1965. - Umro je srpski arheolog VladimirPetković, profesor Beogradskog univerziteta, upravnik Narodnog muzeja uBeogradu i član Srpske akademije nauka i umetnosti, stručnjak za srpskusrednjovekovnu umetnost. Bio je urednik specijalizovanog časopisa"Starinar" i prvi direktor Arheološkog instituta SANU. Rukovodio jeotkopavanjima Stobija i Caričinog Grada. Dela: "Pregled crkvenihspomenika kroz povesnicu srpskog naroda", "La peinture serbe en Moyenage" (Srpsko slikarstvo u srednjem veku), monografije o manastirimaŽiča, Ravanica, Studenica, Kalenić i Dečani.

1970. - Oko 500.000 ljudi poginulo je unajvećoj katastrofi u 20. veku koju je prouzrokovao ciklon u IstočnomPakistanu (današnji Bangladeš).

1991. - Fudbalska reprezentacijaJugoslavije pobedila je u Beču Austriju rezultatom 2:0 i postalafinalista Evropskog prvenstva u Švedskoj, ali joj je, zbog sankcijaprotiv Savezne Republike Jugoslavije, kasnije uskraćeno pravo da sebori za tutulu evropskog prvaka.
avatar
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Re: Na današnji dan

taj Ned Nov 14, 2010 10:15 pm
Dogodilo se na današnji dan - 15. novembar

1492. - Kristofor Kolumbo stavio je prvu napomenu o duvanu u svoj dnevnik. Duvan je inače tek u XVI veku prenesen iz Amerike u Evropu, a potom i na ostale kontinente.

1630. - Umro je Johan Kepler, nemački astronom, matematičar i fizičar. Sa svoja tri zakona o kretanju planeta Kepler je konačno utvrdio valjanost heliocentričnog sistema i postavio temelje novoj astronomiji. Anticipirajući infinitezimalnu metodu, izračunao je površinu i zapreminu geometrijskih tela koja do tada nisu bila proučavana.

1846. - Rođen je srpski pisac Jovan Grčić Milenko, sledbenik Branka Radičevića, romantičarski pesnik poznat kao "fruškogorski slavuj". Sebi je dodao ime Milenko, po devojci Mileni u koju je bio zaljubljen. Gimnaziju je učio u Novom Sadu, Segedinu i Požunu (Bratislava), počeo studije medicine u Beču, ali se razboleo od tuberkuloze i u 29. godini umro u rodnom Čereviću u Sremu. U lirskim pesmama, lakih melodičnih stihova, izrazio je neposredan doživljaj prirode. U osećanjima je romantičarski čedan i sentimentalan, ali je napisao i više tzv. prostih pesama, po kojima se smatra pretečom realizma u srpskoj poeziji. U Beču je 1896. objavio "Pesme". Pisao je i pripovetke i prevodio Fridriha Šilera, Johana Volfganga Getea i Hajnriha Hajnea.

1889. - Brazilski car Pedro II abdicirao je prilikom proglašenja republike.

1914. - Rođen je jugoslovenski general srpskog porekla Petar Drapšin, učesnik Španskog građanskog rata, jedan od organizatora ustanka u Drugom svetskom ratu u Hercegovini protiv nemačkih okupatora, narodni heroj. Bio je komandant 12. divizije, Šestog udarnog korpusa i Četvrte armije i Prve tenkovske armije. Vojničke sposobnosti ispoljio je naročito u oslobađanju Istre i Trsta. Krajem 1945, nesrećnim slučajem smrtno je ranjen.

1942. - U ilegalnoj štampariji u Novom Sadu, za vreme Drugog svetskog rata, štampan je prvi broj "Slobodne Vojvodine". List je kasnije štampan povremeno u Surduku, a posle sloma okupatora, počeo je da izlazi kao dnevni list u Novom Sadu. Od 1. januara 1952. naziv mu je promenjen u "Dnevnik".

1976. - Umro je srpski glumac Milivoje Živanović, prvak Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Karijeru je počeo u putujućem pozorištu Udruženja glumaca, a zalaganjem Branislava Nušića postao je stalni član Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Kasnije je prešao u Skoplje, a 1932. ostvario je dugogodišnji san - primljen je u Narodno pozorište u Beogradu. Kad je 1947. osnovano Jugoslovensko dramsko pozorište, koje je okupilo veliki deo glumačke elite, našao se u novom ansamblu. Za izuzetne glumačke kreacije dobio je niz priznanja, uključujući "Zlatnu medalju Stanislavskog", koju mu je dodelio Moskovski hudožestveni teatar na čijim je daskama često gostovao.
avatar
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Re: Na današnji dan

taj Pon Nov 15, 2010 3:42 pm
današnji dan - 16. novembar

Danas je praznik Sveti velikomučenik Georgije - Đurđic. Ovoga dana praznuje se prenos moštiju svetog Đorđa iz Nikomidije u Lidu palestinsku. Sveti Đorđe postradao je za vreme cara Dioklecijana, a pre svoje smrti zamolio je jednog slugu da mu telo prenese u Palestinu, odakle mu je bila i majka i gde je imao veliko bogatstvo koje je, po njegovoj želji, razdeljeno sirotinji. Sluga je učinio sve kako mu je bilo naređeno i tu ga sahranio. U vreme cara Konstantina, pobožni hrišćani sazidali su krasan hram svetog Đorđa u Lidi palestinskoj i prilikom osvećenja tog hrama preneli su i sahranili u tom hramu čudotvorne mošti ovog svetitelja i velikomučenika Hristovog.


1532. - Španski konkvistador Francisko Pizaro zarobio je Atahualpu, cara plemena Inka.

1766. - Rođen je Rudolf Krojcer, francuski violinista, violinski pedagog i kompozitor. Bio je profesor konzervatorijuma u Parizu. Komponovao je opere, kamernu muziku i violinske kompozicije. Njemu je Betoven posvetio violinsku sonatu op. 47, poznatiju pod nazivom "Krojcerova sonata", o kojoj je reč u istoimenoj pripoveci Lava Tolstoja.

1908. - Arturo Toskanini (1867-1957), italijanski operski i simfonijski dirigent svetskog glasa, počeo je da diriguje u Metropoliten operi u Njujorku gde je ujedno i organizovao simfonijski orkestar.

1912. - Počela je Bitoljska bitka u Prvom balkanskom ratu u kojoj je dobro utvrđenu tursku Vardarsku armiju Zeki-paše, koja se povukla posle poraza u Kumanovskoj bici, srpska Prva armija regenta Aleksandra Karađorđevića potukla posle trodnevnih borbi, čime je Vardarska Makedonija konačno oslobođena od Turaka.

1914. - Počela je Kolubarska bitka, najveća koju je srpska vojska vodila u Prvom svetskom ratu, na frontu širokom oko 200 kilometara od Beograda do Guče, u kojoj je srpska vojska posle mesec dana teških borbi do nogu potukla Petu i Šestu austrougarsku armiju pod komandom generala Oskara Poćoreka. Pošto su agresori - na čijoj se strani borio znatan broj Hrvata i bosanskih muslimana, i budući jugoslovenski predsednik Josip Broz - okupirali Beograd, Šabac, Valjevo, Užice i celu severozapadnu Srbiju, počinivši masovne ratne zločine nad civilima, na Kolubari se, za vojne eksperte, dogodilo čudo. Tri srpske armije - koje su se našle u naizgled bezizlaznom položaju - u silovitom kontraudaru su tokom višednevnih žestokih okršaja potpuno razbile neprijatelja i do 15. decembra 1914. isterale iz Srbije poslednjeg austrougarskog vojnika, izuzev 42.538 zarobljenih. Tokom bitke poginulo je više od 57.000 austrougarskih vojnika i oficira, a Srbi su zaplenili veliku količinu ratnog materijala i oružja, uključujući dva aviona, više od 140 topova, 3.500 vozila s municijom i 60.000 pušaka. Izuzetne zasluge za pobedu imao je general Živojin Mišić, unapređen posle bitke u čin vojvode, čija je Prva armija između 29. novembra i 2. decembra 1914. izvršila odlučujući proboj na Suvoboru.

1988. - Na prvim slobodnim izborima, posle više od deset godina, u Pakistanu je za premijera izabrana Benazir Buto, ćerka bivšeg pakistanskog vođe Zulfakira Ali Butoa. Ona je bila prva žena u modernoj istoriji muslimanskih zemalja koja je izabrana za ovako visoku funkciju.

1988. - Estonija je proglasila suverenost u unutrašnjim poslovima.
avatar
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Re: Na današnji dan

taj Uto Nov 16, 2010 9:17 pm
na današnji dan - 17. novembar

1558. - Posle smrti kraljice Marije Tjudor, na engleski presto stupila je njena 25-godišnja polusestra Elizabeta. Elizabeta je bila ćerka Henrija VIII i Ane Bolen. Oslanjajući se na plemstvo i trgovačko-bankarsku buržoaziju, sprovela je niz mera koje predstavljaju prekretnicu u istoriji Engleske: još oštrije "ograđivanje" i proterivanje seljaka sa zemlje, osnivanje Londonske berze (1566) i niza trgovačkih kompanija (najvažnija Istočnoindijska 1600.), jačanje trgovačke i ratne mornarice, osiguranje prevlasti anglikanske crkve (pogubljenje Marije Stujart) i osvajačka kolonijalna politika koja je, posle sloma španske "Nepobedive armade", osigurala Engleskoj 1588. pomorsko prvenstvo i položaj najjače kolonijalne sile.

1839. - U Milanu, u operi Skala, premijerno je izvedena prva opera italijanskog kompozitora Đuzepea Verdija "Oberto, conte di San Bonifacio". Opera je naišla na ovacije, a sledećeg dana je kompozitora primio Bartolomeo Mereli, impresario Skale, sa ponudom da Verdi napiše još tri opere za ovu kuću. Godine 1842. opera "Nabuko" je Verdiju donela slavu svetskih razmera, a on je nastavio sa komponovanjem i iza sebe ostavio niz opera kao što su: "Lombardi", "Travijata", "Trubadur", "Rigoleto", "Aida", "Otelo", "Falstaf"...

1864. - Rođen je osnivač srpskog zemljoradničkog zadrugarstva Mihailo Avramović, koji je prvu zadrugu osnovao 1894. u selu Vranovo, izradio nacrt prvog srpskog zakona o zadrugama i pokrenuo list "Zemljoradnička zadruga", uređujući ga 20 godina. Objavio je veliki broj radova o poljoprivredi, a njegovo najveće i poslednje delo je "Sociologija zadrugarstva". Učestvovao je u stvaranju Međunarodnog zadružnog saveza.

1869. - Otvoren je Suecki kanal, najveći morski kanal na svetu, dug oko 160 kilometara, koji spaja Sredozemno i Crveno more i predstavlja neposrednu pomorsko-kanalsku vezu izmeđi Istoka i Zapada. Kanal je prokopan (1858-1869) po planu i pod rukovodstvom Francuza Ferdinanda de Lesepsa. Kanal skraćuje put iz Evrope za Indiju 40-60%. Carigradskom konvencijom od 29. oktobra 1888. proglašena je neutralnost kanala koji je otvoren za saobraćaj svih nacija.

1917. - Umro je Ogist Roden, francuski vajar, jedan od najvećih umetnika s kraja 19. i početka 20. veka. Njegovo delo je u znaku sinteze romantičkog duha 19. veka i modernih težnji. Spaja divlju energiju sa najfinijim lirizmom, realizam sa smelim postupkom koji prelazi u moderan ekspresionizam. Simbolizam takođe nije bio bez izvesnog odjeka u njegovom delu. Ipak, najčešće ga smatraju predstavnikom impresionizma u skulpturi - po sposobnosti da fiksira trenutak unutarnjeg i spoljnjeg života. Iako se na njegovo delo reflektuju često protivrečna strujanja koja obeležavaju kraj jedne i početak druge epohe, ono je retke snage i homogenosti - istovremeno rezime prve i anticipacija druge. Dela: "Poljubac", "Balzak", "Građanin Kalea", "Vrata pakla" i mnogobrojne biste i aktovi.

1965. - Prva prezentacija televizije u boji kod nas, po sistemu SECAM.

1977. - Održan je izbor za Mis sveta na kojem je mis Velike Britanije nosila bikini od platine vredan 9.500 dolara.

1996. - U drugom krugu lokalnih izbora u Srbiji, koalicija opozicionih partija "Zajedno" pobedila je u najvećem broju velikih gradova, uključujući Beograd, Niš, Novi Sad i Kragujevac.
avatar
ka5an
Admin
Admin
Rak Pacov
Datum rođenja : 24.06.1960
Godina : 57
Lokacija : Gde god je Dunav
Poso/dokolice : Za kormilom
Raspoloženje : PreRaspoložen
Datum upisa : 06.12.2008
http://beogradskaka5anija.forumsr.com/forum.htm

Re: Na današnji dan

taj Sre Nov 17, 2010 6:17 pm
Dogodilo se na današnji dan - 18. novembar
1739. - Otomanskom carstvu su Beogradskimmirom, posle 21 godine pod Austrijom, ponovo pripali Beograd i sveteritorije severno od Zapadne Morave.

1786. - Rođen je Karl Marija fon Veber,nemački kompozitor, tvorac nemačke romantične opere. Komponovao je iorkestarske kompozicije, horove, kamernu muziku, kantate i dr. Vodio jeopere u Pragu u i Drezdenu, a takođe je radio i u Londonu, gde je iumro. Dela: opere: "Silvana", "Eurijanta", "Ribecal" (nedovršena),"Čarobni strelac", "Oberon"...

1836. - Rođen je Čezare Lobrozo,italijanski antropolog, osnivač reakcionarne kriminalističkeantropologije. Postavio je tezu urođenosti zločinačkih sklonosti iteoriju o uskoj povezanosti između genija i ludaka. Glavna dela:"Genije i ludilo" i "Genijalni čovek".

1905. - Rođen je srpski pisac irevolucionar Jovan Popović, pripadnik grupe pisaca koja je između dvasvetska rata negovala socijalnu literaturu. Posle zavođenjaŠestojanuarske diktature 1929, osuđen je zbog komunističke propagande.Nakon oslobođenja Jugoslavije u Drugom svetskom ratu, pokrenuo je ijedno vreme uređivao "Književne novine". Dela: zbirke pesama "Hadžijavečnosti", "Lasta u mitraljeskom gnezdu", "Ples nad prazninom", proza"Lica u prolazu", "Istinite legende", "Reda mora da bude", "Sremskahronika", studije i eseji "Đura Jakšić i njegovo doba", "Sterija ipočeci srpske drame", "Svetozar Marković".

1915. - U Kačaničkom tesnacu na Kosovu iMetohiji srpska vojska je u Prvom svetskom ratu vodila žestoku borbu sbugarskim trupama koje su udarile s leđa i time onemogućile njenopovlačenje prema Skoplju u susret saveznicima. Premorene i desetkovanesrpske trupe, pritisnute nemačkim snagama sa severa i bugarskim s juga,morale su da obustave pokret prema Skoplju i ubrzo je srpska Vrhovnakomanda naredila povlačenje preko Albanije.

1935. - Grad Veliki Bečkerek menja ime u Petrograd, a 1946. u današnje ime - Zrenjanin.

1956. - Umro je srpski glumac DobricaMilutinović, najveći srpski romantičarski pozorišni glumac izuzetnogglasa i retkog temperamenta. Kao prvak Drame nacionalnog teatra, višeod pola veka je s ogromnim uspehom igrao niz uloga iz klasičnogpozorišnog repertoara i najznačajnije likove iz nacionalnog repertora.U Beograd je došao 1898. na poziv upravnika Narodnog pozorištaBranislava Nušića. Muzej pozorišne umetnosti i Savez dramskih umetnikaSrbije su 1980. u saradnji sa Zlatarom Majdanpek ustanovili "PrstenDobrice Milutinovića", nagradu za glumačko životno delo.

1978. - Članovi sekte "People's Temple",koju je predvodio Džim Džouns, izvršili su masovno samoubstvoispijanjem cijanida. Opšti bilans je bio 913 mrtvih ljudi, među kojimai 276 dece.

1991. - Sobranje Makedonije usvojilo jeUstav koji je tu bivšu jugoslovensku republiku označio kao nezavisnudržavu u postojećim administrativnim granicama. Od 120 poslanika zaUstav su glasala 92.

_________________
oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
avatar
ka5an
Admin
Admin
Rak Pacov
Datum rođenja : 24.06.1960
Godina : 57
Lokacija : Gde god je Dunav
Poso/dokolice : Za kormilom
Raspoloženje : PreRaspoložen
Datum upisa : 06.12.2008
http://beogradskaka5anija.forumsr.com/forum.htm

Re: Na današnji dan

taj Čet Nov 18, 2010 6:59 pm
Dogodilo se na današnji dan - 19. novembar
1493. - Kristofor Kolumbo otkrio je Portoriko na svom drugom putovanju.

1828. - Umro je Franc Šubert, austrijskikompozitor i jedan od najznačajnijih predstavnika muzičkog romantizma,svakako najistaknutiji kompozitor lida. Živeo je i radio u Beču.Komponovao je nekoliko stotina solo pesama, među kojima su i ciklusi"Lepa mlinarica", "Zimsko putovanje", "Labudova pesma", zatim opere,operete, scensku muziku za "Rozamundu", simfonije (najpoznatija je"Nedovršena u H-molu"), "Moments musicaux" za klavir, kamernu muziku...

1917. - Rođena je Indira Gandi, indijskipolitičar i socijalni radnik, ćerka Džavaharlala Nehrua. Studirala je uŠvajcarskoj i na Oksfordu. I pre Drugog svetskog rata bavila sepolitikom, pa je bila zatvarana. Godine 1947. učestvovala je u pokretuza nezavisnost Indije pod vođstvom Mahatme Gandija. Posle rata je bilačlan i rukovodilac brojnih zdravstvenih i dečjih ustanova. Od 1959. do1960. bila je predsednik Sveindijske kongresne stranke, a od 1960. članIzvršnog odbora UNESKO-a. Bila je ministar informacija u vladi B.Šastrija, a posle njegove smrti 1966, izabrana je za predsednika vladeIndijske unije.

1942. - Sovjetski general Georgij Žukov,pokrenuo je operaciju Uran, veliku sovjetsku kontraofnazivu koja jepromenila tok bitke za Staljingrad.

1949. - Princ Renije krunisan je u Monaku.

1969. - Pele je postigao svoj 1000. golna fudbalskoj utakmici protiv Tima "Vasko de Gama" na Marakani u Rio deŽeneiru. Jedan od najvećih svetskih fudbalera, Pele je rođen 1940.godine u Brazilu kao Edson Arantes do Nascimento. Sa samo 17 godinaodveo je nacionalnu reprezentaciju do pobede na Svetskom prvenstvu,postigavši dva gola u finalnoj utakmici protiv Švedske. Još dva puta jenacionalni tim Brazla bio svetski prvak zahvaljujući Peleu, a njegovmatični klub "Santos" osvojio je tri nacionalna klupska prvenstva, dvakupa Južne Amerike i titulu klupskog svetskog šampiona 1963. godine.Pele je objavio da se povlači iz fudbala 1974. godine, ali je 1975.potpisao sedam miliona dolara vredan ugovor sa timom "New York Cosmos".Ovaj tim odveo je u Ligu šampiona i učinio mnogo za promovisanjefudbala u SAD-u. Prvog oktobra 1977. odigrao je poslednju utakmicu, ito protiv svog starog tima "Santosa". U toku svoje duge karijere, Peleje postigao 1282 gola u 1363 utakmice.

1985. - Američki predsednik Ronald Regan i sovjetski predsednik Mihail Gorbačov sastali su se prvi put.

_________________
oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
avatar
ka5an
Admin
Admin
Rak Pacov
Datum rođenja : 24.06.1960
Godina : 57
Lokacija : Gde god je Dunav
Poso/dokolice : Za kormilom
Raspoloženje : PreRaspoložen
Datum upisa : 06.12.2008
http://beogradskaka5anija.forumsr.com/forum.htm

Re: Na današnji dan

taj Pet Nov 19, 2010 8:38 pm
Dogodilo se na današnji dan - 20. novembar
1847. - Umro je srpski pisac, prevodilac iglumac Joakim Vujić, otac srpskog pozorišta. Gimnaziju je učio u Kaločii Segedinu, licej i prava u Požunu (Bratislava), dosta je putovao učećistrane jezike. Prva "teatralna predstavlenija" priredio je u Pešti,Baji i Segedinu između 1813. i 1815, a u Zemunu 1823. U Srbiji je sprekidima boravio od 1833. do smrti, a u Kragujevcu i Beogradu je, kao"knjaževsko-serbskog teatra direktor", osnovao 1834. i 1836. prvepozorišne trupe. Bio je protivnik jezičke reforme Vuka Karadžića.Napisao je "Putešestvija" i 21 dramsko delo, uključujući "Kreštalicu","Fernanda i Jariku" i "Ljubovnaju zavist čerez jedne cipele".

1863. - Rođen je srpski pisac BogdanPopović, profesor Univerziteta u Beogradu, član Srpske kraljevskeakademije, jedan od osnivača "Srpskog književnog glasnika" i tvorac"beogradskog književnog stila". Važio je za velikog arbitra u esteticii znatno je uticao na evropeizaciju srpske književnosti uoči Prvogsvetskog rata. Objavio je "Antologiju novije srpske lirike" i veći brojstudija iz književnosti i umetnosti.

1914. - Na Vrapčem brdu kod Lazarevca uPrvom svetskom ratu u Kolubarskoj bici poginuo je srpski oficirDimitrije Tucović, vođa socijalističkog pokreta u Srbiji. Predvodio je5. aprila 1903. demonstracije u Beogradu protiv režima kraljaAleksandra Obrenovića i potom morao da emigrira. Posle Majskogprevrata, osnivački kongres Srpske Socijaldemokratske partije proglasioje u avgustu 1903. partijskim organom "Narodne novine", koje jeuređivao Dimitrije Tucović. Diplomirao je prava u Beogradu 1906,sekretar partije postao je 1908, a teorijski časopis "Borba" pokrenuoje 1910. Na Međunarodnom kongresu socijalista u Kopenhagenu 1910.održao je značajan govor o austrougarskoj aneksiji Bosne i Hercegovine,ukazavši na pogrešan stav austrijskih socijalista u nacionalnom pitanjui odneo ubedljivu pobedu u polemici s jednim od vođa socijalističkepartije Austrije, Karlom Renerom (Renner), austrijskim kancelarom poslePrvog svetskog rata. Objavio je oko 600 radova u domaćim i stranimlistovima. Bio je pacifista i vatreni protivnik rata, ali se kaorodoljub borio u oslobodilačkim ratovima Srbije. Dela: "Zakonskoosiguranje radnika", "Srbija i Albanija", "Zakon o radnjama i socijalnademokratija", "U izbornu borbu!", "Za socijalnu politiku","Socijal-demokratski agitator", "Porezi - jedna žalosna glava upolitici srpske buržoazije", "Jedinstvo pokreta".

1945. - Počelo je suđenje za ratne zločine u Ninbergu.

1947. - U Vestminsterskoj opatiji uLondonu venčali su se britanska princeza Elizabeta i njen dalji rođakFilip Mauntbaten, bivši princ od Grčke i Danske, koji se odrekao svojihtitula kako bi se oženio engleskom princezom. Princezi Elizabeti,naslednici engleskog prestola, bila je 21 godina. Filip Mauntbaten imaoje 26 godina i u Drugom svetskom ratu se borio kao britanski pomorskioficir, zbog čega je dobio titulu vojvode od Edinburga veče uočivenčanja sa Elizabetom. Ovo venčanje diglo je duh Britancima suočenimsa ekonomskim poteškoćama u posleratnom periodu. Godine 1952, nakonsmrti kralja Džordža VI, Elizabeta je postala nova britanska kraljica,a Filip je okončao svoju pomorsku karijeru kako bi se koncentrisao nanove dužnosti koje je imao kao pratilac britanske kraljice. Tokom svogbraka, oni su dobili četvoro dece, prinčeve Čarlsa, Endrjua i Edvarda iprincezu Anu.

1975. - Umro je Francisko Franko,španski diktator. Franko je rođen 1892. godine. Sa svojom fašističkomorganizacijom, uz pomoć nemačkih nacista i italijanskih fašista,otpočeo je građanski rat (1936-1939), srušio legalni demokratskirepublikanski poredak i uveo fašističku diktaturu. Od tada na čeluŠpanije kao apsolutni diktator stoji Franko "kaudiljo" ("vođakraljevine Španije").

_________________
oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
avatar
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Re: Na današnji dan

taj Ned Nov 21, 2010 6:04 pm
22. novembar

1868. - Održana je prva pozorišna predstava u Beogradu u zgradi na Varoš-kapiji. Bio je to komad "Đurađ Branković" Karla Obernjika.

1890. - Rođen je Šarl de Gol, francuski general i državnik. U Drugom svetskom ratu je organizovao pokret "Slobodna Francuska" (1940-1944) i vojsku za borbu protiv Italijana i Nemaca. Godine 1958. izabran je za predsednika vlade, a 1959. za predsednika Republike.

1906. - S.O.S je usvojen kao novi signal za pomoć.

1928. - U Parizu je premijerno izvedena orkestarska kompozicija "Bolero" Morisa Ravela.

1950 - Zabeležen je najmanji rezultat u NBA ligi. Utakmica između Ft Wayne Pistons-a i Minneapolis Lakers-a završena je rezultatom 19:18.

1956. - U Melburnu su počele 16. moderne Olimpijske igre.

1963. - Hari Li Osvald izvršio je atentat na američkog predsednika Džona Ficdžeralda Kenedija u Dalasu.

1989. - Jugoslavija je priznala Republiku Koreju (Južna Koreja) i odlučila da s njom uspostavi diplomatske odnose.

1990. - Margaret Tačer podnela je ostavku na mesto premijera Velike Britanije posle 11 godina.

1995. - Posle 1.253 dana blokade, Savet bezbednosti UN jednoglasno je trajno suspendovao sankcije protiv Savezne Republike Jugoslavije.
avatar
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Re: Na današnji dan

taj Pon Nov 22, 2010 5:01 pm
23. novembar

1852. - Otomansko carstvo počelo je rat protiv Crne Gore, da bi kaznilo Crnogorce zbog pomoći Hercegovcima u borbi protiv Turaka i sprečilo Crnu Goru da postane kneževina s knezom Danilom Petrovićem na čelu. Posle odbijanja Crne Gore da se preda, Turci su krenuli ka Cetinju sa 25.000 vojnika u nameri da razbiju crnogorsku vojsku od oko 9.000 vojnika, ali su se povukli posle intervencije evropskih sila - Rusija i Austrija izdejstvovale su prekid borbi u februaru 1853. Iz rata je Crna Gora, mada materijalno iscrpljena, izašla moralno ojačana, a nezavisnost je izborila i uspostavila granice prema Otomanskom carstvu posle pobede nad turskom vojskom u bici na Grahovu 1858.

1853. - Umro je srpski lekar i kulturni radnik Jovan Stejić, koji je u duhu racionalizma 18. veka gajio kult razuma i propovedao etiku vrline, rada i dužnosti. Studirao je u Pešti i Beču i potom bio lekar u Šapcu, Kragujevcu i Valjevu. Posle štampanja jedne knjige u kojoj se služio novim pravopisom Vuka Karadžića, sukobio se s knezom Milošem Obrenovićem i otišao iz Srbije. Po povratku 1840, postavljen je za načelnika saniteta, zatim za sekretara Državnog saveta. U filozofskim spisima napadao je verski fanatizam. Napisao je stručnu kritiku Vukovog prevoda "Novog zaveta".

1855. - Rođen je srpski pisac Stevan Sremac, član Srpske kraljevske akademije, jedan od najistaknutijih realista u srpskoj književnosti. Pisao je duhovite pripovetke iz provincijskog života u kojem je našao starinsku atmosferu, poetsku nežnost, humorističke zaplete, a pod naslovom "Iz knjiga starostavnih" izdao je poetizovane pripovetke iz narodne istorije. Ostala dela: drame "Ivkova slava", "Zona Zamfirova", romani "Pop Ćira i pop Spira", "Vukadin", politička satira "Luminacija na selu".

1859. - U siromašnoj irskoj porodici rođen je odmetnik sa divljeg zapada poznat kao Billy the Kid. Smatra se da je, pre nego što je poginuo u 21. godini, ubio oko 27 ljudi.

1863. - Patentiran je postupak za pravljenje fotografija u boji.

1881. - Rođena je srpska književnica Milica Janković, koja je slikarsku školu završila u Beogradu, gde je bila nastavnik crtanja. Dela: zbirka pripovedaka "Ispovesti", romani "Pre sreće", "Plava gospođa".

1903. - Jedan od najboljih pevača svoga vremena, Enriko Karuzo, italijanski operski pevač, debitovao je u operi "Rigoleto" pred američkom publikom u Njujorku.

1909. - Rođen je jugoslovenski revolucionar i političar srpskog porekla Aleksandar Marko Ranković, potpredsednik SFRJ i član najužeg rukovodstva vladajućeg Saveza komunista Jugoslavije do smenjivanja sa svih funkcija 1966. Posle zavođenja Šestojanuarske diktature 1929, osuđen je na šest godina robije zbog ilegalne komunističke aktivnosti, a 1940. je postao član Politbiroa Komunističke partije Jugoslavije. U Drugom svetskom ratu je rukovodio pripremama za ustanak protiv okupatorske nemačke vojske i nacistička policija Gestapoa uhapsila ga je u Beogradu krajem jula 1941. Posle hapšenja je zverski mučen i potom prebačen u bolnicu radi lečenja, gde je držan pod stražom, ali je oslobođen smelom akcijom beogradskih skojevaca. Kao organizacioni sekretar KPJ i član Vrhovnog štaba partizanskih jedinica, osnovao je 1944. službu bezbednosti pod nazivom Odeljenje za zaštitu naroda (OZNA). Posle rata je bio ministar unutrašnjih poslova i potpredsednik savezne vlade. Na Četvrtom plenumu Centralnog komiteta SKJ 1966. na Brionima, jugoslovenski predsednik Josip Broz optužio ga je za zloupotrebe Službe državne bezbednosti i "grupašku i antipartijsku delatnost". U skladu s komunističkom praksom političkih obračuna, iskonstruisane optužbe su prihvaćene, iako nisu bile potkrepljene uverljivim dokazima, pa je Ranković smenjen sa svih funkcija. Njegova sahrana 1983. u Beogradu, kojoj je prisustvovalo više od 100.000 ljudi, veoma je uznemirila komunističko rukovodstvo Jugoslavije, koje je u tome videlo znak buđenja "srpskog nacionalizma".

1988. - Poznati hokejaš Vejn Gretski postigao je svoj 600. gol u NHL ligi.
avatar
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Re: Na današnji dan

taj Uto Nov 23, 2010 8:53 pm
24. novembar

Danas je praznik Sveti mučenik Stefan Dečanski, kralj srpski - Sveti Mrata. Stefan Dečanski Nemanjić, sin je kralja Milutina, pod čijom je vladavinom Srbija osigurala premoć na Balkanskom poluostrvu. Posle očeve smrti, u borbi za presto nadvladao je brata Konstantina i rođaka Vladislava, sina kralja Dragutina, i krunisan je 1322. u manastiru Žiča. Prethodno je, posle pokušaja da zbaci oca, delimično oslepljen i proteran u Carigrad. Pri oslepljenju, javio mu se sveti Nikola u hramu na Ovčem polju i obećao da će mu vratiti vid. Proveo je pet godina u Carigradu kao zatočenik u manstiru Svedržitelja (Pantokratora). Svojom mudrošću i trpeljivošću, podvigom i blagodušnošću izazvao je divljenje i monaha i celog Carigrada. Kada je prošlo pet godina, sveti Nikola čudotvorno je vratio vid oslepelom kralju Stefanu, koji je odmah zatim podigao hram Visoki Dečani po kojem je i nazvan Dečanski. Pobedio je 1329. vojsku bosanskih feudalaca, a kad su Bugarska i Romeja (Vizantija) sklopile vojni savez protiv Srbije, ne čekajući napad potukao je Bugare kod Velbužda 1330. i osigurao prevlast nad Makedonijom, što je učvrstilo Srbiju kao najmoćniju silu na Balkanu. Kad je pod uticajem druge žene nameravao da presto ostavi sinu iz drugog braka, prvorođeni sin Dušan ga je zbacio i zatvorio u grad Zvečan, gde je zadavljen na današnji dan 1336. godine. Sa svetim Savom i svetim knezom Lazarom, sveti Stefan čini trojstvo najmudrijih, najpožrtvovanijih i najblagodarnijih ličnosti i svetitelja koje je dao srpski narod.1632. - Rođen je Baruh Spinoza, holandski filozof, materijalist. Polazeći od Dekarta, izgradio je racionalistički monističko-materijalistički, ali metafizički filozofski sistem. Znatno je uticao na kasniji francuski materijalizam. Dela: "Etika", "Teološko-politički traktat" i "Traktat o usavršavanju intelekta".

1859. - Objavljeno je delo slavnog engleskog prirodnjaka i fiziologa Čarlsa Darvina, "Postanak vrsta putem prirodnog odabiranja", u kojem naučnik razjašnjava proces evolucije živog sveta i posledice tog procesa.

1941. - U Drugom svetskom ratu počela je nemačka ofanziva na Užice. Odstupnicu glavnine partizanskih snaga branio je Radnički bataljon i u neravnopravnoj borbi; pet dana kasnije je na brdu Kadinjača, 14 kilometara zapadno od Užica, poginulo 180 branilaca.

1963. - U 12:20 posle podne, u podrumu policijske stanice u Dalasu, Džek Rubi ubio je Harvija Li Osvalda, navodnog atentatora na predsednik Kenedija. Ubistvo je igrom slučaja uživo prenošeno na televiziji.

1989. - Raspuštena je komunistička partija Čehoslovačke.

1980. - Probijena je leva cev tunela "Vračar" novog železničkog čvora u Beogradu. Tunel dug 3.504 metara građen je četiri godine i dva dana.

1996. - Sud je poništio rezultate lokalnih izbora, prema kojima je opoziciona koalicija "Zajedno" osvojila većinu u Skupštini Beograda.
avatar
ka5an
Admin
Admin
Rak Pacov
Datum rođenja : 24.06.1960
Godina : 57
Lokacija : Gde god je Dunav
Poso/dokolice : Za kormilom
Raspoloženje : PreRaspoložen
Datum upisa : 06.12.2008
http://beogradskaka5anija.forumsr.com/forum.htm

Re: Na današnji dan

taj Sub Nov 27, 2010 5:07 am
Dogodilo se na današnji dan - 27. novembar


- Danas je praznik Sveti apostol Filip. Ovaj svetitelj rođen je u Vitsaidi. Od malena učen Svetom pismu, odazvao se pozivu Gospoda Isusa Hrista i pošao za Njim (Jov 1, 43). Po silasku Svetoga duha, Filip je revnosno propovedao Jevanđelje zajedno sa Jovanom Bogoslovom i apostolom Vartolomejom, i to po Aziji, Grčkoj,Indiji i Jermeniji. Od mnogobrojnih njihovih neprijatelja, Gospod ih je spasavao svojim čudesima, te su im ljudi prilazili, isceljivali se i mnogi neznabošci preobraćali se u veru. U vreme cara Domentijana, 86.godine, ovi apostoli su u Jeropolju umrtvili svojim molitvama ogromnu zmiju koju su neznabošci obožavali i držali u hramu. Potom su vratili vid nekom Stahiju koji je bio slep 40 godina. Ozlobljeni neznabošci, neshvatajući njihovo delo, razapeli su ih na krst i upravo tada strašan zemljotres rastvorio je zemlju i progutao sudiju i mnoge oko njega.Uplašeni ljudi pojurili su da skinu mučenike sa krsta, ali apostol Filip već beše izdahnuo. Njegove mošti kasnije su prenesene u Rim.


8. p. n. e. - Umro je Horacije, rimski pesnik iz Venuzije u Apuliji. Pisao je lirske pesme, ode, epode,epistule... Pored Vergilija, glavni je predstavnik avgustovske epohe u rimskoj književnosti. Živeo je u Rimu pod zaštitom Mecene. U početku svog književnog rada bavio se satirom, a kasnije se posvetio odi,nadahnut helenskim uzorima. U epistulama je izlagao svoje poglede na život. U delima "O pesničkoj umetnosti" i "Poslanici Pizonu" izložio je svoje poglede na poetsku umetnost.

1701. - Rođen je Anders Celzijus,švedski fizičar i astronom. Godine 1736. učestvovao je u Laponskoj ekspediciji za merenje luka mediterana. Prvi je uočio dejstvo polarne svetlosti na magnetnu iglu. Sopstvenim sredstima podigao je opservatoriju u rodnom gradu Upsali. Uveo je podelu na 100 stepeni termometarske skale, nazvane po njemu. Umro je 1744. godine.

1857. - Rođen je ser Čarls Skot Šerington, engleski fiziolog, profesor Univerziteta u Oksfordu.Značajan je po svojim otkrićima o funkciji neurona. Radio je mnogo nafiziologiji nervnog sistema. Glavno delo: "Integralna aktivnost nervnogsistema". Dobio je Nobelovu nagradu za fiziologiju i medicinu 1932.godine.

1885. - Načinjena je prva fotografija kiše meteora.

1912. - Španija je ustanovila protektorat nad Marokom.

_________________
oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
avatar
ka5an
Admin
Admin
Rak Pacov
Datum rođenja : 24.06.1960
Godina : 57
Lokacija : Gde god je Dunav
Poso/dokolice : Za kormilom
Raspoloženje : PreRaspoložen
Datum upisa : 06.12.2008
http://beogradskaka5anija.forumsr.com/forum.htm

Re: Na današnji dan

taj Sub Nov 27, 2010 6:56 pm
Dogodilo se na današnji dan - 28. novembar

1757. - Rođen je Vilijam Blejk, engleskipesnik, slikar i graver. U slikarstvu i poeziji bio je vizionar, mistiki simbolist. Zahvaljujući graverskoj veštini, Blejk je svoje knjigeukrašavao sam, te je njihov tiraž bio prilično neznatan. Možda je delomi stoga Blejk ostao gotovo anoniman pesnik sve do Bodlera, tj.simbolizma, iako je živeo i stvarao u u doba predromantizma iromantizma. Blejk je, osim toga, i jedan od retkih književnika odantike do današnjih dana koji je konstruisao vlastiti mitološki sistemsa mnoštvom likova i arhetipskih predstava čije je simbolika izuzetnosložena, ali nezaobilazna u tumačenju Blejkove poezije. Književni opusovog engleskog pesnika osobenjaka obuhvata korpus "Proročkih knjiga"("Venčanje neba i pakla", "Jurusalim", "Tri zoa"...), "Pesme iskustva"i "Pesme nevinosti", kao i knjige aforizama. Poznatije pesme: "Vrtljubavi", "Tigar", "Crkvicu videh svu od zlata", "Otrovno drvo"...

1820. - Rođen je Fridrih Engels, najprisniji prijatelj i saradnik Karla Marksa, sa kojim je osnovao naučni socijalizam (marksizam).

1829. - Rođen je Anton GrigorijevičRubinštajn, ruski klavirski virtuoz i kompozitor, osnivač Petrogradskogkonzervatorijuma. Kao kompozitor pripadao je tzv. kosmopolitskompravcu, nasuprot "ruskoj petorci". Komponovao je solo pesme, opere,klavirske kompozicije...

1878. - Umro je srpski pisac i slikarĐura Jakšić, najizrazitiji predstavnik romantizma u srpskojknjiževnosti i jedan od najdarovitijih srpskih slikara 19. veka. Pisaoje lirsku, rodoljubivu, satiričnu, socijalnu i epsku poeziju.Slikarstvo je učio u Segedinu, Temišvaru, Pešti, Velikom Bečkereku(Zrenjanin), Beču i Minhenu. Potom je bio učitelj u mnogim mestima uSrbiji i predavao crtanje u Kragujevcu, Požarevcu i Jagodini. Nemirnog,slobodljubivog i buntovnog duha, često je proganjan i otpuštan izslužbe. Strastan, plahovite mašte i plamenih emocija, buntovan islobodoljubiv, pisao je s romantičarskim patosom pesme o slobodi istihovane lirske ispovesti. Pesme "Na Liparu", "Ponoć", "Mila","Padajte braćo", "Otadžbina", "Ja sam stena", "Noć u Gornjaku","Padajte braćo" - spadaju u sam vrh srpske romantičarske poezije.Napisao je i drame u stihovima "Seoba Srbalja", "Jelisaveta, knjeginjacrnogorska" i "Stanoje Glavaš" i oko 40 pripovedaka.

1919. - Rođena Amerikanka, lejdi Nensi Astor, postala je prva žena koja je ušla u britanski parlament.

1975. - Postavljeni su poslednji metripruge Beograd-Bar. Više od veka ona je bila u strateškom, ekonomskom igraditeljskom programu Srbije i Crne Gore, ali je gradnja počela 1952,a radovi su intenzivirani tek 1968. Više od 27 odsto pruge prolazi kroztunele i ide preko vijadukata i mostova. Pruga koja ima 254 tunela i234 mosta većim delom (301 kilometar) prolazi kroz Srbiju, a 175kilometara kroz Crnu Goru.
1996.
- General Ratko Mladić napustio je najvišu komandnu dužnost u Vojsci Republike Srpske

_________________
oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
avatar
ka5an
Admin
Admin
Rak Pacov
Datum rođenja : 24.06.1960
Godina : 57
Lokacija : Gde god je Dunav
Poso/dokolice : Za kormilom
Raspoloženje : PreRaspoložen
Datum upisa : 06.12.2008
http://beogradskaka5anija.forumsr.com/forum.htm

Re: Na današnji dan

taj Ned Nov 28, 2010 8:12 pm
Dogodilo se na današnji dan - 29. novembar


- Danas je praznik Sveti apostol i jevanđelist Matej. Bio je carinik i sakupljač poreza, ali na prvi poziv Gospoda u Kapernaumu, Matej je krenuo prilježno i punim srcem za Hristom. Napisaoje Jevanđelje na jevrejskom jeziku i ono je, prevedeno na grčki, došlo i do nas. Po silasku Svetoga duha, apostol Matej je propovedao Jevanđelje po Etiopiji, Partiji i Mideji. U Etiopiji je postavio za episkopa nekog Platona, a zatim se povukao u molitvenu samoću. Krstio je ženu i sina kneza te zemlje i knez naredi vojnicima da ga dovedu nasud. Vojnici nikad nisu uspevali da vide jevanđelistu, iako su mu čuli glas, pa najzad sam knez odluči da ga uhvati. Mučio ga je paleći mu vatru na grudima i svetitelj najzad, pomolivši se Bogu, izdahnu. Knez je naredio da Matejevo telo u olovnom sanduku bace u more, ali se Matej čudotvorno javio episkopu Platonu i rekao mu gde da nađe njegovo telo.Videvši sva ova čudesa, knez se najzad krstio i primio ime Mateja,napustivši sva svoja zemaljska dobra, a kada je postao i episkop,bogougodno je služio Crkvi do kraja svog života.


1812. - Povlačeći se ispred Kutuzova,Napoleon je veštim manevrom odvratio Čičagovljevu pažnju južno odBorisova, izvršio glavni prelaz sa ostacima svoje armije preko rekeBerezina i nastavio povlačenje prema Vilni.

1854. - Umro je srpski pisac, državnik,diplomata i vojskovođa, prota Mateja Nenadović, predsednikPraviteljstvujuščeg sovjeta - prve srpske vlade. Sa stricem Jakovompokrenuo je Prvi srpski ustanak u valjevskoj i šabačkoj nahiji ikomandovao je delom ustaničkih snaga 1806. u boju na Mišaru u kojem suTurci potučeni do nogu. Kao prvi diplomata obnovljene Srbije, uPetrogradu je pokušao da uspostavi diplomatske odnose s Rusijom izainteresuje rusku vladu za podršku i pomoć; igrao je važnu ulogu upregovorima s Turcima. Posle Drugog srpskog ustanka, postao jevaljevski knez, ali je penzionisan zbog nesuglasica s knezom MilošemObrenovićem, a zbog sukoba s knezom Mihailom Obrenovićem 1840. jeprognan. Vratio se 1842, kad su Obrenovići pali s vlasti, i postaodržavni savetnik. Njegovi "Memoari", jedno od najboljih memoarskih delasrpske književnosti, puni su dragocenih podataka o događajima i ljudimau vreme Prvog srpskog ustanka.

1918. - Kralj Crne Gore Nikola I Petrović svrgnut je s prestola i njegova kraljevina se ujedinila sa Srbijom.


1922. - Rođen je srpski pisac Dušan Radović, jedinstvena medijska ličnost srpske kulture i vrstan dečji pisac. Radio je u listovima "Zmaj", "Pionir", "Kekec" i "Poletarac" ibio urednik dečjih redakcija Radija i Televizije Beograd. U širojjavnosti posebno je upamćen po radio-emisiji Studija B "Beograde, dobro jutro", kojom je od 1976. do smrti 1984. budio Beograđane obiljemsatiričnih doskočica, duhovitih komentara i ljupkog humora, obeleženi hautentičnom mudrošću, pri čemu je prekinuo s lažnom didaktikom i decu je uvek tretirao kao ozbiljnu i zrelu publiku. Kratkim duhovitim replikama je s puno pažnje, takta i ljubavi otkrivao vrline i slabosti sugrađana.
Dela: zbirke pesama "Poštovana deco", "Smešne reči", "Vukova azbuka", "Pričam ti priču", "Ponedeljak", "Utorak", "Sreda, "Četvrtak",dramska dela "Kapetan Džon Piplfoks", "Tužibaba", "Če" (s Matijom Bećkovićem),
aforizmi "Beograde, dobro jutro", TV serija "Na slovo, naslovo".1924. - U Briselu je umro Đakomo Pučini,italijanski kompozitor opera koje su osvojile svet: "Toska", "MadamBaterflaj", "Devojka sa Zapada", "Turandot"... Najistaknutiji jepredstavnik verizma u italijanskoj muzici. Komponovao je i koncertnekompozicije, ali sa mnogo manje uspeha.


1941. - Na brdu Kadinjača kod Užica uDrugom svetskom ratu je izginuo Radnički bataljon štiteći glavninupartizanskih snaga. Nemačke jedinice su, uz podršku avijacije, prešleKadinjaču tek posle pogibije 180 partizana s komandantom DušanomJerkovićem. Bio je to kraj Užičke Republike, osnovane krajem septembra1941, prve slobodne teritorije u okupiranoj Evropi.

1943. - U Jajcu je u Drugom svetskomratu Drugo zasedanje Antifašističkog veća narodnog oslobođenjaJugoslavije konstituisalo AVNOJ kao vrhovno zakonodavno i izvršnopredstavničko telo naroda Jugoslavije i ustanovilo Nacionalni komitetoslobođenja Jugoslavije. Odlučeno je i da se Jugoslavija izgradi nademokratskom, federativnom principu kao zajednica ravnopravnih naroda,a kraljevskoj vladi u izbeglištvu zabranjen je povratak u zemlju.

1945. - U Jugoslaviji je ukinutamonarhija i sva prava kralja Petra II Karađorđevića. Ustavotvornaskupština usvojila je deklaraciju o proglašenju republike prema kojojje Jugoslavija "savezna država republikanskog oblika, zajednicaravnopravnih naroda koji su slobodno izrazili svoju volju da ostanu uJugoslaviji".

1947. - Uprkos jakom pritisku arapskihzemalja, Ujedinjene nacije su dale svoj glas za podelu Palestine iformiranje nezavisne jevrejske države. Kasnije je od jevrejskog delaformirana država Izrael (1948), a arapski deo je ušao u sastav arapskedržave Hašemitski Jordan (1950). Stvaranje Izraela bilo je praćenokrvavim sukobima između Jevreja i Arapa, masovnim proterivanjemarapskog življa i sukobima između Izraela i arapskih zemalja koji trajui danas.

1963. - Bitlsi su izdali singl "I Want to Hold Your Hand".

1964. - Rimokatolička crkva je u SAD-u zamenila upotrebu latinskog jezika engleskim.

1993. - Na inicijativu Evropske unije, uŽenevi su ponovo otpočeli mirovni pregovori o krizi na prostorima bivšeSFR Jugoslavije. Četvorodnevnoj konferenciji, uz 12 šefova diplomatijezemalja EU, prisustvovali su predsednici Srbije, Crne Gore i Hrvatske,kao i predstavnici zaraćenih strana u bivšoj Bosni i Hercegovini. Naplenarnoj sednici predsednik Srbije Slobodan Milošević osudio je EUzbog sankcija protiv Savezne Republike Jugoslavije.

_________________
oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
avatar
ka5an
Admin
Admin
Rak Pacov
Datum rođenja : 24.06.1960
Godina : 57
Lokacija : Gde god je Dunav
Poso/dokolice : Za kormilom
Raspoloženje : PreRaspoložen
Datum upisa : 06.12.2008
http://beogradskaka5anija.forumsr.com/forum.htm

Re: Na današnji dan

taj Pon Nov 29, 2010 8:56 pm
Dogodilo se na današnji dan - 30. novembar
1830. - Turski sultan Mahmud II potvrdio jehatišerifom autonomiju Srbije, garantovao slobodu trgovine, pravozidanja crkava i manastira i ukidanje spahiluka. Turci su takođe moralida Srbima prodaju imanja po "pravednoj ceni" i napuste Beograd, asultan je priznao srpskog kneza i granice Srbije od 1812.

1835. - Rođen je Semjuel LanghornKlemens, američki humorist koji je pisao pod pseudonimom Mark Tven. Bioje oficir rečne plovidbe na Misisipiju sve do izbijanja građanskog rata(1861-1865), a potom novinar i predavač. Njegovo književno delo jeobimno, ali nejednako, no najbolje tvorevine su mu one koje opisujuživot na reci Misisipi i njenim obalama: "Doživljaji Toma Sojera","Život na Misisipiju", "Doživljaji Haklberi Fina". Njegov humor,naročito u poznijim delima, nije uvek veseo: "Tajni izvor humora nijeradost, već tuga" - pisao je. Ispod površine njegovih humorističkihpriča nalazi se zbilja, snažna težnja za jednakošću i društvenompravdom, vera u ljudske vrednosti i osuda tiranije povlašćenih. Umro je1910. godine.

1872. - U Glazgovu je odigrana prva međunarodna utakmica na kojoj su intonirane himne Engleske i Škotske.

1874. - Rođen je ser Vinston Čerčil,britanski političar, državnik i pisac. Po dolasku Hitlera (1933) navlast u Nemačkoj, Čerčil opominje Englesku i poziva je da se što pre išto jače naoruža. Po objavi rata Nemačkoj (3. septembra 1939.), ulazi uČemberlenovu vladu kao prvi lord Admiraliteta, predsednik i vođaKonzervativne stranke posle savezničkog sloma u Norveškoj. Za vremerata bio je u najtešnjoj vezi sa Ruzveltom i sarađivao je sa Staljinom(konfrencija u Teheranu, na Jalti u Potsdamu). U skladu sa svojimgledištem da rat vode državnici i političari, a ne vojnici, bio jetvorac mnogih strategijskih poduhvata saveznika u Drugom svetskom ratu.Na parlamentarnim izborima 1945. laburisti su pobedili i preuzelivlast, ali u oktobru 1951. Konzervativna stranka dobija većinu i Čerčilponovo postaje predsednik vlade. Aprila 1955. povlači se i ustupa tomesto i vođstvo stranke svom najbližem saradniku A. Idnu. Napisao jeviše dela: "Moje afričko putovanje", "Istorija svetskog rata", "Memoariiz Drugog svetskog rata", "Lord Randolf Čerčil"... Dobio je Nobelovunagradu za književnost 1953. godine. Umro je 1965. godine.

1955. - Umro je srpski kompozitor JosipSlavenski, profesor Muzičke akademije u Beogradu, koji je, težećioblikovanju nacionalnog izraza, spojio muzički folklor pojedinihbalkanskih naroda s modernom evropskom muzičkom tehnikom. Dela:"Balkanofinija" za orkestar, "Simfonija Orijenta" za hor i orkestar,"Pesme moje majke" za glas i gudački kvartet, četiri gudačka kvarteta,violinski koncert, horovi, sonata za violinu i klavir.

1957. - Umro je srpski slikar PajaJovanović, predstavnik akademskog realizma, prvi srpski slikar koji jestekao evropsku reputaciju. Najveći deo života proveo je u Beču, gde jei umro. Izuzetno je vladao slikarskim zanatom i inspirisao se srpskomistorijom. Naslikao je velike ikonostase u Sabornoj crkvi u Novom Sadui u crkvi u Dolovu i portretisao više vladara i crkvenihdostojanstvenika. Radio je i istorijske i folklorne kompozicije, međukojima se posebno ističu "Seoba Srba", "Proglašenje Dušanovogzakonika", "Takovski ustanak", "Mačevanje", "Kićenje neveste".

1977. - Umro je srpski pisac MilošCrnjanski, možda najveći "mađioničar reči" u našoj književnosti. U Bečui Parizu studirao je istoriju umetnosti i filozofiju, a diplomirao jena Filozofskom fakultetu u Beogradu. Radio je kao profesor i novinar, aod 1928. bio je u diplomatskoj službi u kojoj ga je u Rimu zatekaoDrugi svetski rat. Iz Rima je kasnije otišao u London. Vratio se uBeograd 1965, posle čega je objavio poslednje delo "Embahade". U romanu"Seobe", čiji je prvi deo napisao 1929. a drugi 1962, uspeo je dapoetizuje istorijsku viziju inspirisanu tragičnim rasejanjem Srba, a daje pri tom ne liši činjenične osnove. Roman je velika istorijska freskai poema o lutanju i bespuću. Ostala dela: romani "Dnevnik oČarnojeviću", "Kap španske krvi", "Kod Hiperborejca", "Roman oLondonu", pesme "Lirika Itake", "Lament nad Beogradom", novela "Priča omuškom", drame "Maska", "Konak", "Nikola Tesla", putopisi "Ljubav uToskani", "Knjiga o Nemačkoj", "Naša nebesa", "Naše plaže na Jadranu".

1996. - U Beogradu je demonstriralo oko150.000 ljudi, protestujući zbog poništenja izborne pobede opozicionekoalicije "Zajedno" na lokalnim izborima.

_________________
oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
avatar
ka5an
Admin
Admin
Rak Pacov
Datum rođenja : 24.06.1960
Godina : 57
Lokacija : Gde god je Dunav
Poso/dokolice : Za kormilom
Raspoloženje : PreRaspoložen
Datum upisa : 06.12.2008
http://beogradskaka5anija.forumsr.com/forum.htm

Re: Na današnji dan

taj Uto Nov 30, 2010 9:23 pm
Dogodilo se na današnji dan - 1. decembar
- Danas je Dan borbe protiv side.

1819. - Rođen je srpski istoričar ipublicista Danilo Medaković, veoma zaslužan za širenje knjige u narodu.U vreme revolucije 1848. pokrenuo je list "Napredak", koji je ubrzozabranjen zbog opozicionog stava prema patrijarhu Josifu Rajačiću,1851. list "Južna pčela", a 1852. "Srpski dnevnik" s književnimdodatkom "Sedmica". Napisao je "Povjesnicu srpskog naroda".

1835. - Hans Kristijan Andersen objavio je svoju prvu knjigu bajki.

1898. - U skupštini Srbije podnesen jeprvi predlog za osnivanje Univerziteta u Beogradu, odnosno zareorganizaciju Velike škole i njeno prerastanje u Beogradskiunivezitet. Potom je izrađeno više projekata zakona, ali je tek ufebruaru 1905. usvojen predlog ministra prosvete Andre Nikolića, čimesu stvoreni uslovi za otvaranje Univerziteta u oktobru 1905.

1903. - Snimljen je prvi vestern film - "Velika pljačka voza".

1918. - U Beogradu je proglašenaKraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, s princem Aleksandrom IKarađorđevićem kao regentom i Beogradom kao prestonicom, koja je 1929.dobila ime Jugoslavija. Ujedinjenje jugoslovenskih zemalja omogućila jepobeda srpske vojske u Prvom svetskom ratu i u novu državu su uključenenezavisne predratne srpske države - Srbija (proširena VardarskomMakedonijom posle balkanskih ratova) i Crna Gora i teritorije u sastavuporažene Austro-Ugarske (Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina,Dalmacija i Vojvodina, čija je skupština odlučila da Vojvodina prvo uđeu sastav Srbije, a potom u Kraljevinu SHS).

1971. - U Karađorđevu je na sedniciPredsedništva Saveza komunista Jugoslavije smenjen deo rukovodstvaSaveza komunista Hrvatske - nosilaca politike tzv. masovnog pokreta.Time je privremeno zaustavljena šovinistička pomama u Hrvatskoj.Ocenjeno je da i u drugim republikama ima pojava suprotnih politicirukovodstva SKJ, pa su usledile čistke u Srbiji, Sloveniji i Makedonijikoje su, posebno u Srbiji u kojoj je smenjeno na stotine uspešnihdirektora pod optužbom za tehnokratizam, u korenu sasekle sve pokušajepolitičke demokratizacije društva i suštinskih reformi privrede.

1974. - Umro je Lajoš Zilahi, mađarskiromansijer i dramatičar. Već njegovo prvo delo ,"Samrtno proleće",probudilo je pažnju fabulom i individualnošću stila. Roman "Ararat",napisan posle Drugog svetskog rata, kao i nastavak tog romana, "Anđeo uburi", objavljeni su na više evropskih jezika. Jedan je od mađarskihpisaca koji je požnjeo najviše uspeha i izvan svoje zemlje.

1974. - Jacqueline Hansen postavila je ženski svetski rekord u maratonu (2:43:54.5).

1976. - Angola je primljena u Ujedinjene nacije.

1981. - U najvećoj nesreći u istorijijugoslovenskog vazduhoplovstva, u avionu "DC-9 super 80" ljubljanske"Inex-adria avioprometa", koji je udario u planinu u blizini Ajačija naKorzici, poginulo je svih 178 putnika i članova posade.

1992. - Ostavke u prvoj vladi SavezneRepublike Jugoslavije podneli su potpredsednik Oskar Kovač i članoviRadmila Milentijević i Nikola Šainović, potkopavši poziciju premijeraMilana Panića. Nepun mesec dana kasnije, Savezna skupština izglasala jenepoverenje vladi.

_________________
oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
avatar
ka5an
Admin
Admin
Rak Pacov
Datum rođenja : 24.06.1960
Godina : 57
Lokacija : Gde god je Dunav
Poso/dokolice : Za kormilom
Raspoloženje : PreRaspoložen
Datum upisa : 06.12.2008
http://beogradskaka5anija.forumsr.com/forum.htm

Re: Na današnji dan

taj Sre Dec 01, 2010 7:11 pm
Dogodilo se na današnji dan - 2. decembar1804. - Papa Pije VII krunisao je u Parizu Napoleona kao prvog francuskog cara.1805. - Kod Austerlica (češki Slavkov) kraj Brna u Čehoslovačkoj, Napoleon je potukao mnogo veću vojsku ruskog cara Aleksandra I i austrijskog cara Franje II. Napoleon je imao oko 70.000 ljudi, a Austrijanci i Rusi oko 160.000. To je jedna od najsjajnijih Napoleonovih pobeda.1823. - Američki predsednik Džejms Monro proklamovao je tzv. Monroovu doktrinu, koja je postala geslo: "Amerika Amerikancima". Njom je sprečio reakcionarnu intervenciju Svete alijanse, koja je nameravala da nasilno uguši pobune srednjoameričkih i južnoameričkih kolonija protiv Španije i Portugalije. Mada je doktrina predstavljala demokratsko načelo, u suštini je odražavala težnju da se zagospodari tržištima i sirovinskim bazama celog američkog kontinenta i da se sa njega potisne uticaj evropskih sila.1848. - Franc Jozef je postao car Austrije i kralj Mađarske.1877. - Premijerno je izvedena najčuvenija opera francuskog kompozitora Kamija Sen-Sansa - "Samson i Dalila"1914. - Austrougarska vojska je u Prvom svetskom ratu okupirala Beograd, ali je ubrzo bila prinuđena da ga napusti posle velikog poraza koje su joj srpske trupe nanele u Kolubarskoj bici.1933. - Fred Aster snimio je svoj prvi film - "Dancing Lady".1943. - Odlukom Vrhovnog štaba Narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije, na području Pljevalja je u Drugom svetskom ratu od vojnika italijanskih divizija "Venecija" i "Taurinenze" formirana italijanska partizanska divizija "Garibaldi" i stavljena pod komandu štaba Drugog udarnog korpusa Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije.1945. - Na zajedničkoj sednici oba doma Ustavotvorne skupštine usvojen je jugoslovenski ustav.

_________________
oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
avatar
ka5an
Admin
Admin
Rak Pacov
Datum rođenja : 24.06.1960
Godina : 57
Lokacija : Gde god je Dunav
Poso/dokolice : Za kormilom
Raspoloženje : PreRaspoložen
Datum upisa : 06.12.2008
http://beogradskaka5anija.forumsr.com/forum.htm

Re: Na današnji dan

taj Čet Dec 02, 2010 1:34 pm
Dogodilo se na današnji dan - 3. decembar
1586. - Ser Tomas Heriot (Thomas Herriot) doneo je krompir u Englesku iz Kolumbije.

1621. - Galileo Galilej usavršio je teleskop.

1828. - Endru Džekson (Andrew Jackson) izabran je za sedmog predsednika SAD-a.

1910. - U Parizu su prvi put javno prikazana neonska svetla.

1914. - U jeku Kolubarske bitke u Prvomsvetskom ratu, komandant Prve srpske armije, general Živojin Mišić,odlučio je da srpska vojska pređe u kontraofanzivu. Prva armija brzo jeprobila neprijateljsku odbranu i izbila na planinski masivSuvobor-Maljen, a Druga armija i Odbrana Beograda slomile su otporaustrougarske Pete armije i proterale je preko Save. Posle velikepobede srpske vojske, koja je imala ogroman vojni i politički značaj zaSrbiju i njene saveznike u Prvom svetskom ratu, Mišić je unapređen učin vojvode.

1915. - Srpska vojska praćenaizbeglicama počela je u Prvom svetskom ratu povlačenje kroz Crnu Goru iAlbaniju, jedinstveno u istoriji ratovanja, u kojem je od gladi ibolesti umrlo više od 240.000 ljudi. Na ostrvo Krf stiglo je 135.000vojnika, a u Bizertu oko 12.000, od kojih je ponovo formirana Srpskaarmija koja je 1918. oslobodila okupiranu zemlju.

1923. - Rođena je Marija Kalas (pravoprezime Kalogeropoulos), operska pevačica, sopran, grčkog porekla.Karijeru je započela 1947. nastupivši na najvećim svetskim operskimpozornicama u ulogama dramskog, lirskog i koloraturnog karaktera.Veliki glasovni raspon i sugestivna gluma - doprineli su njenojsvetskoj slavi.

1952. - Umro je srpski političar,pozorišni i književni kritičar Milan Grol, dugogodišnji dramaturg iupravnik Narodnog pozorišta u Beogradu, od 1940. šef Demokratskestranke. Kao blizak saradnik najuglednijeg srpskog književnog kritičaraJovana Skerlića, objavio je mnoštvo književnih i pozorišnih kritika u"Srpskom književnom glasniku". U Drugom svetskom ratu bio je ministar ujugoslovenskoj emigrantskoj vladi u Londonu. U zemlju se vratio 1945. ijedno vreme bio je potpredsednik vlade, ali je ubrzo odstranjen izpolitičkog života, budući da je komunistički režim Josipa Brozasprovodio parlamentarnu demokratiju kao formu bez ikakvog sadržaja.Dela: članci i eseji "Pozorišne kritike", "Iz pozorišta predratneSrbije", "Iz predratne Srbije"

1947. - Komad Tenesi Vilijamsa "Tramvaj zvani želja" premijerno je izveden u Njujorku.

1961. - Anton Geesink je prvi nejapanac koji je postao svetski prvak u džudou.

1967. - Dr Kristijan Bernard (Christian Barnard) izvršio je prvu transplataciju ljudskog srca.

1978. - Umrla je srpska glumica LjubinkaBobić, članica beogradskog Narodnog pozorišta, koja je 1921. započelakarijeru u Beogradu kao tumač uloga naivnih, nestašnih, vragolastihdevojaka, osvojivši na prečac gledalište vedrinom i neposrednošću.Tumačeći kasnije karakterne uloge, iskazala je izuzetno scensko umeće.Njenu karijeru najviše je obeležila nenadmašna interpretacija Živke u"Gospođi ministarki" Branislava Nušića.

1984. - U Viskonsinu u SAD-u venčali suse najstariji mladoženja na svetu, Hari Stivens (Harry Stevens), star103 godine, i njegova nevesta Telma Lukas (Thelma Lucas), 83 godinestara.

_________________
oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
avatar
ka5an
Admin
Admin
Rak Pacov
Datum rođenja : 24.06.1960
Godina : 57
Lokacija : Gde god je Dunav
Poso/dokolice : Za kormilom
Raspoloženje : PreRaspoložen
Datum upisa : 06.12.2008
http://beogradskaka5anija.forumsr.com/forum.htm

Re: Na današnji dan

taj Pet Dec 03, 2010 7:26 pm
Dogodilo se na današnji dan - 4. decembar


- Danas je Vavedenje Presvete Bogorodice, dan kada je, prema hrišćanskom verovanju, mala Marija, kasnije Sveta Bogorodica,prvi put uvedena u hram. Kada je Marija napunila tri godine, njeni roditelji Joakim i Ana doveli su je iz Nazareta u Jerusalim da je predaju Bogu u hram, u kojem je potom boravila devet godina. Smatra se pretežno ženskim praznikom.1644. - U Minsteru je sazvan prvi evropski mirovni kongres.

1841. - U Beogradu je u "Pozorištu na Đumruku" održana prva predstava s diletantima - drama Jovana Sterije Popovića "Smrt Stefana Dečanskog". Pozorište je organizovao srpski reditelj, scenograf, glumac, pisac i prosvetni radnik Atanasije Nikolić. Tada je štampan prvi pozorišni plakat kod nas i raspisan prviknjiževno-dramski konkurs za dela "po narodnom karakteru i običajimaustrojenim". Pozorište se održalo samo godinu dana.

1888. - Na Cetinju je rođen jugoslovenski kralj Aleksandar I Karađorđević, kralj Ujedinitelj.Školovao se u Švajcarskoj, Rusiji i na francuskoj vojnoj akademiji Sen-Sir, govorio je tečno francuski i ruski. Postao je prestolonaslednik 1909. umesto starijeg brata Đorđa, a od 1914. Srbijom je kao regent vladao u ime bolesnog oca kralja Petra. Bio je na čelu Vrhovne komande srpske vojske u pobedonosnim ratovima od 1912. do 1918.u kojima je ispoljio izuzetnu hrabrost. Postao je kralj Srba, Hrvata i Slovenaca 6. novembra 1921. Ubijen je prilikom atentata u Marseju, ukojem je ubijen i šef francuske diplomatije Žan Luj Bartu; atentat su organizovali hrvatske ustaše i italijanski fašisti 9. oktobra 1934.godine.

1890. - Rođen je srpski kompozitor i etnomuzikolog Kosta Manojlović, profesor i prvi rektor Muzičke akademije u Beogradu. Muzičke studije završio je u Oksfordu. Zapisao je veliki broj narodnih melodija, kojima se inspirisao u komponovanju.Napisao je "Spomenicu Stevanu Mokranjcu" i etnomuzikološke studije"Muzičke karakteristike našeg juga", "Muzičko delo našeg sela","Narodne melodije u istočnoj Srbiji". Dela: ciklusi horova "Žalnepesme", "Pesme zemlje Skenderbegove", "Pesme zemlje Raške", solo pesme,obrade narodnih pesama.

1912. - Posle pobeda u Prvom balkanskomratu, balkanski saveznici, Srbija, Crna Gora, Grčka i Bugarska,potpisali su primirje s Turskom.

1924. - Umro je srpski lekar dr VojislavSubotić, vodeći hirurg u Srbiji tog doba, šef hirurškog odeljenjaOpštedržavne bolnice u Beogradu, osnivač Medicinskog fakulteta uBeogradu. Objavio je niz radova iz abdominalne hirurgije, urologije,ortopedije.

1961. - Muzej moderne umetnosti izložio je greškom naopačke Matisovu sliku "Le Bateau", koja je tako stajala 47 dana.

1976. - Američka glumica Elizabet Tejlor udala se po sedmi put, ovoga puta za Džona Vornera (John Warner).

1980. - Dva meseca nakon smrti bubnjara Džona Bonama (John Bonham), raspala se kultna grupa Led Zeppelin.

1982. - Kina je usvojila svoj ustav.

1994. - Predsednik Srbije SlobodanMilošević i ministri inostranih poslova Velike Britanije i Francuske,Daglas Herd i Alen Žipe, saglasili su se u razgovorima u Beogradu da zakrizu u Bosni i Hercegovini ne postoji vojno rešenje.

1995. - Ministri inostranih poslova Evropske unije su na sastanku u Briselu suspendovali sankcije Saveznoj Republici Jugoslaviji.

_________________
oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
avatar
ka5an
Admin
Admin
Rak Pacov
Datum rođenja : 24.06.1960
Godina : 57
Lokacija : Gde god je Dunav
Poso/dokolice : Za kormilom
Raspoloženje : PreRaspoložen
Datum upisa : 06.12.2008
http://beogradskaka5anija.forumsr.com/forum.htm

Re: Na današnji dan

taj Sub Dec 04, 2010 7:37 pm
Dogodilo se na današnji dan - 5. decembar
1492. - Kolumbo je otkrio Haiti (El Espanola).

1766. - Održana je prva aukcija u aukcijskoj kući "Christie's".

1791. - U Beču je preminuo Volfgang Amadeus Mocart, austrijski kompozitor, jedan od najvećih muzičkih stvaralaca u svetu. Već u ranom detinjstvu (rođen je 1756. godine i svake godine se u njegovom rodnom mestu Salcburgu organizuje muzički festival u njegovu čast) afirmisao se i kao kompozitor i kao izvođač na čembalu i drugim instrumentima. Veoma plodan, naročito se istakao u operi, ali je komponovao i veliki broj simfonija, drugih orkestarskih kompozicija, kamernu muziku, mise, nedovršeni "Rekvijem"... Dela: opere "Čarobna frula", "Figarova ženidba", "Otmica iz saraja", "Doh Žuan"...
1830. - Premijerno je izvedena "Fantastična simfonija" Hektora Berlioza.

1901. - Rođen je Volt Dizni, američki crtač i filmski producent, tvorac modernog crtanog filma. Godinama je suvereno vladao svetom crtanog filma, jer je bilo teško nadmašiti njegovu tehniku, poetsku snagu i duhovitost. Njegovi junaci su Miki Maus, Paja Patak, Pata, Šilja, Pluton i drugi. Dobitnik je nekoliko Oskara. Proslavio se i dokumentarni filmovima: "U dolini dabrova", "Život barskih ptica", "Pustinja koja živi"... Umro je 1966. godine.

1929. - Osnovana je prva nudistička organizacija.

1929. - Ukinuti su "Jugoslovenski soko", "Hrvatski soko", "Orao" i "Srpski soko" i stvorena je "Viteška organizacija Soko Kraljevine Jugoslavije".

1943. - Velika Britanija je u Drugom svetskom ratu zvanično otkazala pomoć četnicima Draže Mihailovića zbog saradnje s okupatorom.

1952. - U Beogradu je osnovan Muzej Nikole Tesle, koji je otvoren 20. oktobra 1955. Muzejska postavka sadrži više od 150.000 dokumenata, modele aparata, patente, makete, biblioteku i mnoštvo knjiga i članaka objavljenih o genijalnom srpskom naučniku i njegovom stvaralaštvu.

1967. - Umro je srpski klasični filolog Miloš Đurić, član Srpske akademije nauka i umetnosti, predsednik Srpske književne zadruge i urednik časopisa "Živa antika", jedan od najvećih svetskih helenista 20. veka, ali i najvoljenijih profesora Beogradskog univerziteta. Objavio je više od 200 radova iz klasične književnosti i filozofije. Umnogome je izgradio srpsku terminologiju za odgovarajuće grčke mitološke i filozofske pojmove. Neprevaziđeni su njegovi prevodi Eshila, Sofokla, Platona, Aristotela, Plutarha i Homerovih epova "Ilijada" i "Odiseja", ali i savremenika, Alfreda Adlera, Karla Gustava Junga, Vila Duranta, Rabindranta Tagore. Dela: "Vidovdanska etika", "Filosofija panhumanizma", "Racionalizam u savremenoj nemačkoj filosofiji", "Problemi filosofije kulture", "Istorija helenske etike", "Ogledi iz grčke filosofije umetnosti", "Aristotelovo etičko učenje", "Iz helenskih riznica", "Platonova akademija i njen politički rad", "Sofisti i njihov istorijski značaj", "Istorija helenske književnosti".

1996. - Zaigravši u ekipi Portlanda, Džermen O'Nil (Jermaine O'Neal) postao je najmlađi igrač u NBA ligi - imao je svega 18 godina.

_________________
oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
avatar
ka5an
Admin
Admin
Rak Pacov
Datum rođenja : 24.06.1960
Godina : 57
Lokacija : Gde god je Dunav
Poso/dokolice : Za kormilom
Raspoloženje : PreRaspoložen
Datum upisa : 06.12.2008
http://beogradskaka5anija.forumsr.com/forum.htm

Re: Na današnji dan

taj Pon Dec 06, 2010 4:10 am
Dogodilo se na današnji dan - 6. decembar
1240. - Predvođeni Batu Kanom, Mongoli su osvojili i uništili Kijev.

1732. - U Njujorku je izvedena prva predstava u kojoj su glumili profesionalni glumci.

1768. - Izašlo je prvo izdanje enciklopedije "Britanika".

1833. - Rođen je srpski pisac Jovan Jovanović Zmaj, član Srpske kraljevske akademije, liričar bogate invencije, prema oceni književne kritike - "pesnički izraz duhovnog i duševnog života srpskog naroda" u drugoj polovini 19. veka. Osnovnu školu učio je u rodnom Novom Sadu, gimnaziju u Halašu i Požunu (Bratislava), a maturirao je u Slovačkoj Trnavi. Pre medicine, koju je završio u Pešti, studirao je prava u Pešti, Pragu i Beču. Radio je kao lekar u Novom Sadu, Pančevu, Sremskim Karlovcima, Futogu, Beogradu, Zagrebu i Beču, a u Beogradu je od 1890. do 1898. bio dramaturg Narodnog pozorišta. Kao pesnik se razvijao pod uticajem srpske narodne poezije i lirike Branka Radičevića. Ispevao je zbirke ljubavnih pesama "Đulići" i "Đulići uveoci" - potresne, elegične ispovesti posle smrti supruge i četvoro dece. Napisao je veliki broj rodoljubivih i izuzetno vrednih političko-satiričnih pesama, a kao dečji pesnik dosegao je vrlo visok nivo u srpskoj književnosti. Osnovao je i uređivao književni list "Javor", satirične listove "Zmaj", "Žiža", "Starmali" i dečji list "Neven". Prevodio je s ruskog, nemačkog, mađarskog i engleskog. Ostala dela: knjiga pesama "Pevanija", pesnička legenda "Vidosava Branković", šaljivi komad "Šaran".

1876. - u SAD-u je počeo sa radom prvi krematorijum.

1926. - Umro je Klod Mone, francuski slikar, jedan od glavnih osnivača impresionizma. Po njegovoj slici "Impresija", izloženoj 1874. u Parizu, dato je ime celom slikarskom pravcu čiji je Mone bio, veruju mnogi istoričari umetnosti, najdosledniji i najuticajniji predstavnik. Počeo je kao realist pod uticajem G. Kurbea, a docnije je prešao na slikanje predela, uzimajući motive iz Pariza i okoline, pri čemu su ga najviše interesovali efekti svetlosti na vodi. Uopšte, svetlost i pokret bile su dve velike teme po kojima se impresionizam bitno odvojio od realističkog slikarstva. U želji da što vernije na platno prenese kolorističke preobražaje do kojih dolazi usled promene osvetljenja, Mone je morao da reaguje, tj. slika, izuzetno brzo. Stoga je njegov potez neretko bio žustar i iskidan, jer mu je daleko važnije bilo da što autentičnije zabeleži svoje zapažanje i doživljaj nego da podrobno opiše predmet. Slikao je iste motive u različita doba dana, od jutra do večeri, nastojeći pre svega da prikaže kako se usled treperenja svetlosti iz časa u čas menjaju lokalni ton oblika i njegova struktura i stvarajući tako nadasve originalne serije ili cikluse, kakvi su "Plastovi", "Stanica Sen Lazar", "Lokvanji" i najpoznatiji među njima - "Ruanska katedrala", ciklus u kom je u dematerijalizaciji oblika slikar otišao najdalje. Izvršio je ogroman uticaj na evropsko slikarstvo. Umro je 1926. godine.

1929. - U Turskoj su žene dobile pravo glasa.

1942. - Na prvoj zemaljskoj konferenciji u Bosanskom Petrovcu, osnovan je Antifašistički front žena (AFŽ).

1959. - Umro je srpski pisac Jovan Palavestra, koji je pisao pripovetke i drame, pozorišnu i književnu kritiku. Dela: drame "Savesti na vetru", "Čovjek koji se snašao", "Veliki skandal", zbirke pripovedaka "Sivi vidici", "Na belom hlebu".

1978. - Španija je usvojila svoj ustav.

_________________
oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
avatar
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Re: Na današnji dan

taj Sre Dec 08, 2010 5:43 pm
9. decembar

Danas je praznik Sveti Alimpije Stolpnik. Rođen je u Andrijanapolju i od malena je bio predan na službu Bogu. Kao đakon, služio je u crkvi u Andrijanapolju kod episkopa Teodora. Sveti Alimpije želeo je da se posveti Bogu i živi u molitvi i usamljeništvu, pa se povukao na jedno jelinsko groblje od kojeg su ljudi bežali zbog demonskih priviđenja. Tu je postavio krst i sagradio hram u čast svete Efimije koja mu se javila u snu. Pokraj hrama podigao je stub, popeo se na njega i tu, u postu i molitvi, proveo 53 godine. Ni podsmeh ljudi, ni zla demonska nisu ga mogla odatle pomeriti. Od svega se ograđivao krsnim znamenjem i imenom Hristovim. Najzad, ljudi su počeli da ga poštuju i da mu dolaze radi utehe, pouke i isceljenja. Oko njegovog stuba podignuta su dva manastira, jedan muški i jedan ženski. U ženskom manastiru živele su svetiteljeva majka i sestra, a on je sa svog stuba, primerom i rečima, ukazivao ljudima put ka spasenju. Sveti Alimpije poživeo je sto godina i upokojio se 640. godine, u vreme cara Iraklija. Od njegovih moštiju sačuvana je glava u Kotlomuškom manastiru na Svetoj gori.

1608. - Rođen je Džon Milton, engleski pesnik, jedan od najvećih u svetskoj književnosti. Posle pogubljenja Čarlsa I, postao je 1649. latinski sekretar Državnog saveta i ostao tu sve do obnove monarhije 1660, kada je bio zatvoren. Miltonov književni rad može se podeliti na tri perioda: u prvom je objavio nekoliko soneta, "Himnu u jutro Hristovog rođenja", maskeratu "Komus", elegiju "Lisidas"... Sva ova dela odlikuju se savršenstvom stiha, bogatstvom slika, lepotom pesničke misli i visokim moralnim idealom. U drugom periodu je ostavio poeziju i aktivno učestvovao u političkom životu zemlje. Sem nekoliko soneta, pisao je prozu kontroverznog karaktera, povodom raznih političkih i verskih problema. Najznačajnija dela iz ovog perioda su "Aeropagitika", pisana u odbranu slobode štampe, "Odbrana engleskog naroda"... U trećem periodu vratio se poeziji. Slep, siromašan i razočaran, spevao je svoja najveća pesnička dela: "Izgubljeni raj", "Vraćeni raj", "Samson Agonistes"...

1887. - Rođen je srpski revolucionar i pisac Dragojlo Dudić, organizator ustanka u Drugom svetskom ratu u zapadnoj Srbiji 1941. protiv okupatorske vojske nacističke Nemačke. Član Komunističke partije Jugoslavije postao je 1920, posle čega je često hapšen. Između Prvog i Drugog svetskog rata sarađivao je u više listova i časopisa, uključujući "Radničke novine", "Rad", "Narodnu pravdu" i zbornik seljaka pisaca "Za plugom". U julu 1941. formirao je Kolubarsku partizansku četu, potom je postao komandant Valjevskog odreda, u novembru 1941. izabran je za predsednika Glavnog Narodnooslobodilačkog odbora Srbije, a istog meseca je poginuo u borbi s Nemcima. Njegov "Dnevnik", važno svedočanstvo o prvim mesecima ustanka u Srbiji, objavljen je 1945.

1905. - Premijerno je izvedena opera "Saloma" Riharda Štrausa u Drezdenu.

1910. - Umro je srpski pisac Laza Kostić, snažna i originalna pesnička priroda, koji je u poeziju uneo nove i smele oblike (jamb) i obogatio srpski književni jezik novim izrazima. Eksperimentator i krčilac novih puteva, bio je začetnik srpske avangardne lirike i napisao je nekoliko pesama koje predstavljaju najviša ostvarenja srpskog romantizma. Istakao se i prevođenjem Vilijama Šekspira i zaslužan je za popularizovanje dela tog velikog engleskog dramatičara kod nas. Dela: lirske pesme i balade, poetične tragedije "Maksim Crnojević", "Pera Segedinac", rasprave "Kritički uvod u opštu filozofiju", "O Jovanu Jovanoviću Zmaju, njegovu pevanju, mišljenju i pisanju".

1916. - Rođen je Kirk Daglas (pravo ime Issur Danielovitch Demszky), američki filmski glumac rusko-jevrejskog porekla. Dao je izvanredne kreacije nervoznih, ambicioznih i grubih tipova. Filmovi: "Mladić sa trubom", Šampion", "Staklena menažerija", "Grad iluzija", "Žeđ za životom"...

1967. - Nikolaj Čaušesku postao je predsednik Rumunije.

1978. - Odigrana je prva utakmica ženske profesionalne košarkaške lige (WBL). Igrala je ekipa Chicago Hustle protiv Milwaukee Does-a.

1989. - Umro je srpski stručnjak za ustavno pravo, teoriju države i sociologiju, Jovan Đorđević, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu, član Srpske akademije nauka i umetnosti. Od 1945. je učestvovao u pisanju jugoslovenskih ustava i zakona i bio jedan od glavnih urednika "Arhiva za pravne i društvene nauke". Dela: "Državno uređenje FNRJ", "Narodni odbori", "Ustavno pravo SFRJ", "Osnovna pitanja federalne države", "Novo ustavno pravo".

1992. - Svetska fudbalska federacija priklonila se sankcijama protiv Savezne Republike Jugoslavije i obavestila Fudbalski savez Jugoslavije da reprezentacija Jugoslavije neće moći da učestvuje u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u SAD 1994.
avatar
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Re: Na današnji dan

taj Čet Dec 09, 2010 7:09 pm
10. decembar

1582. - U Francuskoj je počeo da se koristi Gregorijanski kalendar.

1878. - Rođen je srpski socijalista Radovan Dragović, vođa socijalističkog pokreta u Srbiji, jedan od osnivača Srpske socijaldemokratske stranke 1903, čiji je bio sekretar a potom i predsednik do smrti 1906. Obnovio je 1901. "Beogradsko radničko društvo", osnovano 1896 prvu socijaldemokratsku organizaciju u Srbiji, a od 1900. do 1903. uređivao je listove "Napred", "Radnički list", "Stari radnički list" i "Radničke novine". Osnovao je i socijaldemokratski Centralni odbor, koji je objedinio sve radničke organizacije u Srbiji, što je omogućilo stvaranje Srpske socijaldemokratske stranke. S Dimitrijem Tucovićem doprineo je uspostavljanju jedinstva sindikata i radničke političke partije.

1898. - Rođen je srpski slikar Ivan Tabaković, profesor Akademije primenjenih umetnosti u Beogradu, član Srpske akademije nauka i umetnosti. Studirao je u Minhenu, Budimpešti, Zagrebu i Parizu. Pripadao je grupama "Zemlja", "Dvanaestorica" i "Šestorica". Dobio je Gran pri za slikarstvo na međunarodnoj izložbi u Parizu 1937. i Zlatnu medalju na međunarodnoj izložbi keramike u Pragu 1962.

1895. - Osnovano je Društvo za unapređenje i ulepšavanje Sokobanje, što se smatra začetkom turizma u Srbiji. Na to su uticali i česti boravci kneza Miloša i kneza Mihaila Obrenovića koji su tu dolazili na odmor. Sokobanja se kao lečilište pominje još u starom Rimu i ranoj Romeji (Vizantija).

1901. - Dodeljene su prve Nobelove nagrade. Dobitnici su bili Jean Henri Dunant i Frederic Passy.

1909. - Prestala je da izlazi "Šabačka čivija", jedan od najboljih humorističko-satiričnih listova u Srbiji. Prvi broj pojavio se u septembru 1906.

1926. - Umro je srpski državnik Nikola Pašić, jedan od osnivača Radikalne stranke 1881. i njen vođa, tvorac Vidovdanskog ustava 1921, prvog ustava Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Kao student Ciriškog politehnikuma u Švajcarskoj, prišao je socijalistima i prihvatio ideje Svetozara Markovića i njegovog pokreta protiv apsolutističke vladavine dinastije Obrenović. Po povratku u Srbiju, uređivao je socijalistički list "Oslobođenje", a 1878. je izabran u parlament, u kojem se kao opozicioni vođa borio protiv autoritarnog monarhističkog režima Milana Obrenovića, zalažući se za uspostavljanje parlamentarne demokratije. Posle gušenja Timočke bune 1883, koju su u zaječarskom kraju podstakli radikali, emigrirao i u odsustvu je osuđen na smrt. Posle pomirenja kralja Milana s radikalima 1888, odlučujuće je doprineo da Srbija dobije veoma liberalan ustav. Ubrzo po abdikaciji kralja Milana u korist sina Aleksandra Obrenovića 1889, postao je predsednik parlamenta, a 1891. premijer. Dominantnu političku poziciju u Srbiji učvrstio je posle dolaska na vlast kralja Petra I Karađorđevića 1903. Premijer je ponovo postao 1904. i potom je još tri puta formirao srpsku vladu, a posle Prvog svetskog rata triput je bio i predsednik vlade Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca i uticao je na ključne istorijske događaje. Odlučno se odupro pokušajima Austro-Ugarske da potčini Srbiju, učestvovao je u stvaranju Balkanskog saveza uperenog protiv Otomanskog carstva i bio odan pristalica carske Rusije. Kao premijer i šef diplomatije, predvodio je Srbiju u pobedonosnim balkanskim ratovima 1912. i 1913. i u Prvom Svetskom ratu od 1914. do 1918. Igrao je istaknutu ulogu u stvaranju Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, koju je posle rata zastupao 1919. na Versajskoj mirovnoj konferenciji.

1936. - Engleski kralj Edvard VIII abdicirao je da bi mogao da se oženi gospođom Volis Simpson.

1984. - Otkrivena je prva "planeta" izvan našeg sunčevog sistema.
avatar
ka5an
Admin
Admin
Rak Pacov
Datum rođenja : 24.06.1960
Godina : 57
Lokacija : Gde god je Dunav
Poso/dokolice : Za kormilom
Raspoloženje : PreRaspoložen
Datum upisa : 06.12.2008
http://beogradskaka5anija.forumsr.com/forum.htm

Re: Na današnji dan

taj Pet Dec 10, 2010 8:33 pm
Dogodilo se na današnji dan - 11. decembar
1803. - Rođen je Hektor Berlioz, francuskikompozitor i muzički pisac, tvorac francuske programske muzike, vođamuzičkog romantizma. Izvršio je veliki uticaj na evropsku muziku. Pisaoje muzičke članke i kritike, komponovao simfonijska dela, opere...Dela: "Fantastična simfonija", "Harold u Italiji", "Trojanci uKartagini", "Prokletstvo Fausta"...

1858. - Svetoandrejska skupština zbacilaje s prestola srpskog kneza Aleksandra Karađorđevića. Miloš Obrenovićje ponovo postao knez, a za njegovog naslednika proglašen je knežev sinMihailo Obrenović.

1866. - Održana je prva trka jahti preko Atlantskog okeana.

1888. - Skupština Srbije prihvatila jeustav radikala - kojim je prvi put uvedena parlamentarna demokratija -i kralja Milana Obrenovića. Kralj je ukinuo ustav državnim udarom 9.maja 1894. i vratio na snagu Namesnički ustav iz 1869.

1918. - Umro je Ivan Cankar, jedan odnajvećih slovenačkih književnika, majstor snažnog izraza, slikardruštva svoga vremena, nepomirljiv i oštar kritičar društvenog zla,branilac potlačenih i eksploatisanih. Odličan satiričar, sa mnogoosećanja za socijalnu pravdu, postavio je i raspravljao niz socijalnihi psiholoških problema; dao je veliki broj snažnih dela, od kojih sunajpoznatija: "Kralj Bejtanove", "Za dobro naroda", "Martin Kačur","Sluga Jernej i njegovo pravo"... Ljubljanski biskup Jeglič naredio jeda se 1899. spali njegova zbirka pesama "Erotika". Jedan je od prvih i,pored Župančića, najjači predstavnik literarnog pokreta poznatog kaomoderna.

1938. - U Jugoslaviji su održani parlamentarni izbori, sedmi i poslednji između dva svetska rata.

1961.
- Album Elvisa Prislija "Blue Hawaii" dospeo je na prvo mesto top-lista i tu se zadržao narednih 20 nedelja

_________________
oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
avatar
ka5an
Admin
Admin
Rak Pacov
Datum rođenja : 24.06.1960
Godina : 57
Lokacija : Gde god je Dunav
Poso/dokolice : Za kormilom
Raspoloženje : PreRaspoložen
Datum upisa : 06.12.2008
http://beogradskaka5anija.forumsr.com/forum.htm

Re: Na današnji dan

taj Sub Dec 11, 2010 6:51 pm
Dogodilo se na današnji dan - 12. decembar
1863. - Rođen je Edvard Munk, slikar igraver, jedan od vođa norveških modernih slikara i glavnih predstavnikaekspresionizma. Slikarstvo je studirao u Oslu, a često je putovao uPariz, gde je više puta bio u kontaktu sa Van Gogom, Gogenom i TuluzomLotrekom. Radio je kompozicije, portrete i pejzaže. Njegovi ekspresivnioblici sa oblom uprošćenom konturom spajaju arhaični lik nordijskeusamljenosti sa modernim alegorijskim izrazom psihičke patnje,arhetipske predstave sa košmarnim prikazima. Slike mu pre svega odišumelanholijom: one predočavaju sumorno razmišljanje o misteriji života iljudskoj egzistenciji, usamljenost, strah od smrti i duboku patnju.Izlažući u Nemačkoj, presudno je uticao na razvoj nemačkogekspresionizma. Najzačajnije delo - "Vrisak".

1873. - U Srbiji je uveden dinar kaonovčana jedinica. Srbija je pristupila Novčanoj konvenciji koju su uParizu 1865. potpisale Francuska, Belgija, Italija i Švajcarska.Donesen je zakon o kovanju novca - 20 i 10 dinara u zlatu i srebrnjakaod pet, dva, jedan i pola dinara. Time je otklonjen monetarni haos iupotreba više od 40 vrsta tuđeg metalnog novca - dukata, forinti,talira. Dinar je uzet za novčanu jedinicu jer je taj naziv postojao naBalkanu još u vreme starog Rima.

1896. - Srpsko učiteljsko društvo osnovalo je u Beogradu Školski muzej, kasnije Pedagoški muzej.

1806. - U Prvom srpskom ustankuoslobođena je Beogradska varoš i Turci su potisnuti u Kalemegdanskutvrđavu, za šta je izuzetno zaslužan buljubaša Konda, rodom iz okolineJanjine u Grčkoj, prebeglica iz tabora turskog komandanta grada AlijeGušanca. Konda, Uzun-Mirko Apostolović i još petorica dobrovoljaca predzoru su se neopaženo prebacili preko bedema, pobili turske stražare kodSava-kapije i ustanicima otvorili kapiju, što je bilo odlučujuće zaishod bitke. U višečasovnoj bici za varoš poginulo je oko 300 Turaka i54 srpska ustanika. Uvidevši da je odbrana tvrđave beznadežna, Gušanacje pobegao niz Dunav 29. decembra, a 8. januara 1807. predale su sesnage novog turskog komandanta, Sulejman-paše, pa je Beograd, posle 380godina, ponovo postao centar srpske države.

1913. - U školama u Palestini uveden je hebrejski kao obavezan jezik.

1918. - Pobednička srpska vojskaumarširala je po završetku Prvog svetskog rata u Zemun, čime jeokončana dvovekovna vladavina Habsburške monarhije srpskim krajevimaseverno od Save i Dunava.

1940. - Jugoslavija je u Drugom svetskomratu potpisala s Mađarskom ugovor o "večnom prijateljstvu", koji jeBudimpešta pogazila posle manje od pola godine, okupiravši Bačku ubrzopo agresiji nacističke Nemačke na Jugoslaviju u aprilu 1941.

1951. - Legendarni bejzbol igrač Džo di Mađio povukao se iz sveta sporta.

1958. - Umro je srpski matematičar,astronom i geofizičar Milutin Milanković, osnivač Katedre za nebeskumehaniku na Beogradskom univerzitetu, potpredsednik Srpske akademijenauka i umetnosti, naučnik svetskog ugleda. Građevinsku tehnikustudirao je u Beču, gde je i doktorirao. Bio je profesor teorijskefizike, a bavio se i kosmičkom fizikom i geofizikom. U prvom deluobjavljenom na francuskom jeziku, "Matematička teorija termičkih pojavaizazvanih Sunčevom radijacijom" (Theorie mathematique des phenomenesthermiques produits par la radiation solaire), izložio je novu teorijurasporeda Sunčevih radijacija na površini planeta i toka klimatskihpromena u geološkoj prošlosti Zemlje. Njegova reforma Julijanskogkalendara prihvaćena je na Svepravoslavnom kongresu crkava u Carigradu1923. Tvorac je i teorije o pomeranju Zemljinih polova. Napisao je višeod 700 monografija, studija, udžbenika i popularnih dela. Ostala dela:"Kanon der Erdbestrahlung", "Nebeska mehanika", "Osnovi nebeskemehanike", "Sekularna pomeranja Zemljinih polova", "Istorijaastronomske nauke".

1958. - Umro je srpski pravnik iistoričar Slobodan Jovanović, profesor Beogradskog univerziteta,predsednik Srpske kraljevske akademije, najznačajniji srpski pravnipisac i teoretičar države u 20. veku. Pod komunističkom vladavinomJosipa Broza anatemisan je i prećutkivan je njegov rad. U Londonu je uDrugom svetskom ratu 1942. i 1943. bio predsednik emigrantskejugoslovenske vlade, a posle rata je u odsustvu osuđen na 20 godinarobije na procesu Draži Mihailoviću i umro je u emigraciji u VelikojBritaniji. U svetu je bio izuzetno cenjen i smatran jednim od najvećihsvetskih autoriteta u teoriji ustavnog prava, što ilustruje i podatakda mu je francuski predsednik Šarl de Gol poslao Nacrt ustava Peterepublike, zamolivši ga da ga prouči i oceni. Napisao je mnoštvostudija i rasprava. Dela: "O suverenosti", "O državi" (Osnovi jednepravne teorije o državi), "Ustavobranitelji i njihova vlada", "SvetozarMarković", "Makijaveli", "Druga vlada Miloša i Mihaila", "Vlada MilanaObrenovića", "Ustavno pravo Kraljevine Srbije", "Ustavno pravoKraljevine SHS", "Vođe Francuske revolucije".

1965. - Održan je poslednji veliki koncert Bitlsa u Velikoj Britaniji.

_________________
oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
avatar
ka5an
Admin
Admin
Rak Pacov
Datum rođenja : 24.06.1960
Godina : 57
Lokacija : Gde god je Dunav
Poso/dokolice : Za kormilom
Raspoloženje : PreRaspoložen
Datum upisa : 06.12.2008
http://beogradskaka5anija.forumsr.com/forum.htm

Re: Na današnji dan

taj Ned Dec 12, 2010 7:18 pm
Dogodilo se na današnji dan - 13. decembar


- Danas je praznik Sveti apostol Andrej Prvozvani.Rođen je u Vitsaidi, bio je ribar, kao i njegov brat - apostol Petar.Najpre je bio učenik Jovana Krstitelja, ali kada je video Gospoda IsusaHrista, pošao je za Njim kao prvi apostol i priveo veri i svoga brataPetra. Po silasku Svetog duha, prvom apostolu, Andreji, palo je u deloda propoveda Jevanđelje u Vizantiji i Trakiji, zatim u Podunavlju iRusiji oko Crnog mora i, najzad, u Epiru, Grčkoj i na Peloponezu, gdeje i postradao. U Vizantiji je postavio prvog episkopa - svetogStahija; u Kijevu je poboo krst na visinu i prorekao sjajnu hrišćanskubudućnost ruskom narodu; po Trakiji, Epiru, Grčkoj i Peloponezu preveoje mnogo naroda u veru i postavio im sveštenike i episkope. U graduPatrasu pridobio je mnoge za veru Hristovu, a među njima su bili i brati žena carskog namesnika Egeata. Namesnik je zbog toga naredio da sesveti Andrej razapne na krst. Dokle god je bio živ, sa krsta je govoriookupljenim hrišćanima mnoge korisne pouke i usrdno se molio Bogu.Predao je svoju dušu Gospodu 62. godine, a njegove mošti su prenesene uCarigrad. Svetiteljeva glava sada se nalazi u Rimu, a jedna ruka uMoskvi.


1759. - U Filadelfiji je otvorena prva muzička prodavnica.

1797. - Rođen je Hajnrih Hajne, nemačkirevolucionarni pesnik, jedan od najvećih liričara 19. veka. Oduševljenjulskom revolucijom, 1831. odlazi u Pariz, gde će ostati do smrti. Podolasku Karla Marksa u Pariz, sklapa sa njim prijateljstvo i genijalnapolitička satira, "Nemačka, jedna zimska bajka", nastaje pod Marksovimuticajem. Kao osećajan, smeo, borben i pravdoljubiv pesnik, raskida saromantikom. Polazeći od narodne lirike, prelazi put do realističkesatire, a nenadmašan je u ljubavnoj lirici. Njegov uticaj na daljirazvoj nemačke literature (Mlada Nemačka) je ogroman, a dalekoprevazilazi i granice Nemačke. Najvažnija dela: "Pesme", "Putne slike","Knjiga pesama", koja sarži i čuveni "Lirski intermeco", "Romantičnaškola", "Romansero", "Put na Harc"...

1816. - Rođen je Verner Simens, nemačkipronalazač i industrijalac. Njegovi izumi - telegraf sa kazaljkom(1846), prva telegrafska linija Berlin - Frankfurt na Majni, dinamomašina (1866), električni tramvaj (1879), električni pirometar i dr,kao i izumi njegove braće Vilhelma i Fridriha - doprineli su snažnomrazvitku nemačke industrije. Umro je 1892. godine.

1877. - Srpski kralj Milan Obrenovićodazvao se pozivu Rusije koja je zaratila s Otomanskim carstvom, iSrbija je objavila drugi rat islamskoj carevini, iako se još nijeoporavila od poraza u prvom. Srpska vojska je ubrzo potukla Turke ioslobodila južne srpske gradove - Niš, Belu Palanku, Pirot, Kuršumliju,Prokuplje i Vranje. Krajem januara 1878. rat je završen mirom Rusije iOtomanskog carstva u San Stefanu na štetu Srbije, ali su odredbe togmira izmenjene na Berlinskom kongresu kasnije iste godine. Srbija iCrna Gora priznate su kao nezavisne države, a Srbiji je priznatoteritorijalno proširenje.

1903. - Italo Marcioni je u Nju Džersiju patentirao kornet za sladoled.

1913. - "Mona Liza" je vraćena u Luvr nakon što je ukradena još avgusta 1911. godine.

1920. - Liga naroda osnovala je Međunarodni sud pravde u Hagu.

1928. - U Njujorku je premijerno izvedena smfonijska poema Džordža Geršvina "Amerikanac u Parizu".

1928. - Dizajnirana je prva igla za mašnu.

1943. - Sovjetska vlada je u Drugomsvetskom ratu, povodom odluka Drugog zasedanja Antifašističkog većanarodnog oslobođenja Jugoslavije, saopštila da odluke AVNOJ-a "pomažudaljoj uspešnoj borbi naroda Jugoslavije protiv hitlerovske Nemačke".

1950. - Džejms Din otpočeo je svoju karijeru pojavljivanjem u reklami za "Pepsi".

_________________
oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
avatar
ka5an
Admin
Admin
Rak Pacov
Datum rođenja : 24.06.1960
Godina : 57
Lokacija : Gde god je Dunav
Poso/dokolice : Za kormilom
Raspoloženje : PreRaspoložen
Datum upisa : 06.12.2008
http://beogradskaka5anija.forumsr.com/forum.htm

Re: Na današnji dan

taj Pon Dec 13, 2010 7:34 pm
Dogodilo se na današnji dan - 14. decembar


1503. - Rođen je Mišel de Nostradamus, francuski astrolog i lični lekar kralja Šarla IX. Napisao je knjigu "Proročanstva".


1799. - Umro je Džordž Vašington,
američki nacionalni junak i prvi predsednik SAD (1789-97). Poreklom iz
imućne farmerske porodice, izabran je za glavnokomandujućeg vojske
kolonista u ratu za oslobođenje i nezavisnost od Engleske. Stekao je
velike zasluge u organizovanju nacionalne armije i njenim pobedonosnim
borbama, kao i u donošenju Ustava 1787. godine i učvršćivanju jedinstva
kolonija koje je dovelo do stvaranja Sjedinjenih Američkih Država. Za
predsednika je biran dva puta, a na trećim izborima je odbio da se
kandiduje i povukao se iz političkog života 1797, uputivši narodu
poznatu oproštajnu besedu "Farewell add ress".


1901. - U Londonu je održan prvi turnir u stonom tenisu.


1911. - Norveški polarni istraživač Raul Amundsen prvi je stigao na Južni pol.


1927. - Irak je dobio nezavisnost od Velike Britanije.


1945. - Pod uticajem posleratnih promena
u međunarodnom radničkom pokretu, došlo je do stvaranja jedinstvene
svetske sindikalne federacije, čime je ASI (Amsterdamska sindikalna
internacionala, stvorena 1919.) praktično prestala da postoji.


1950. - Konstituisano je Društvo za nauku i umjetnost Crne Gore, preteča Crnogorske akademije nauka i umjetnosti.


1969. - Grupa "Jackson Five" prvi put se pojavila u šou-programu Eda Salivana.


1977. - U Njujorku je održana premijera kultnog filma "Groznica subotnje večeri" sa Džonom Travoltom u glavnoj ulozi.


1995. - Šef jugoslovenske delegacije na
mirovnim pregovorima u Parizu, predsednik Srbije Slobodan Milošević,
predsednik Hrvatske Franjo Tuđman i lider bosanskih muslimana Alija
Izetbegović - potpisali su mirovni sporazum o Bosni i Hercegovini. U
svojstvu svedoka dokument su potpisali predsednik SAD Bil Klinton,
predsednik Francuske Žak Širak, premijer Rusije Viktor Černomirdin,
premijer Velike Britanije Džon Mejdžor, kancelar Nemačke Helmut Kol i
premijer Španije Felipe Gonsales.

_________________
oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
Sponsored content

Re: Na današnji dan

Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu