Ići dole
Vedrana
Vedrana
Moderator
Moderator
Ženski
Datum upisa : 28.02.2009
http://<a href="http://xtratvision.forumxpress.net/forum

Turistička organizacija Zapadna Srbija Empty Turistička organizacija Zapadna Srbija

taj Pet Jan 08, 2010 2:37 am
Turistička organizacija Zapadna Srbija Kosjeric17


Kosjerić je tradicionalno turistički orijentisana opština. Istorijska baština, živopisni pejzaži, prijatna klima i gostoprimstvo meštana, uz udoban smeštaj i bogatu ponudu sadržaja, godinama privlače posetioce iz svih krajeva Srbije i Crne Gore, pa i šire.
Srdačni i gostoljubivi domaćini sela oko Kosjerića pre više od dve decenije počeli su da primaju goste u svoje domove. I leti i zimi, raznih profesija, različite starosne strukture, različitih platežnih mogućnosti, gosti se selu stalno vraćaju.
Zašto?
Zato što je sve snažnija potreba za boravkom u očuvanoj prirodnoj sredini, koja stvara osećaj opuštenosti, smirenosti, relaksacije, slobode, što je u suprotnosti sa načinom života u urbanoj sredini. Za mnoge je to beg od stvarnosti urbane dzungle, usporavanje ritma života, osveženje i ''punjenje baterija''. Ali i više od toga. Neposrednim kontaktom i druženjem, učešćem u svakodnevnom životu meštana, razbijaju se klasični okviri turizma, stvara se neposredna i prisna atmosfera ( za razliku od hotelske), gost se oseća ''kao kod svoje kuće'', stvaraju se prijateljstva. Za gosta to znači povratak prirodi i zdravim korenima, za domaćina širenje vidika kroz prožimanje tradicionalnog i modernog. To je oživljavanje sela, to je sveukupni razvoj.
Iz celokupne ponude izdvajamo nekoliko sela u kojima se petnaestak domaćinstava(oko 80 ležaja) aktivno bavi seoskim turizmom. To su: Seča Reka, Donji Taor, Mionica i Skakavci.SEČA REKA
Začetnik razvoja seoskog turizma u Srbiji, nekadašnji dobitnik ''Turističkog cveta'', najvećeg priznanja u turizmu, selo Seča Reka nalazi se na samo 7 km od Kosjerića i na nadmorskoj visini od 480-550m. Odlikuje se živopisnim pejzažima i mnogobrojnim stazama za šetnju. Značajan kulturno-istorijski spomenik, crkva brvnara iz vremena Karađorđa, nalazi se u ovom selu.

DONJI TAOR
Selo na obroncima planine Povlen, Donji Taor, na 1000 m n.v., od Kosjerića je udaljeno 20 km. Pravo mesto za one koji beže od grdaske vreve i nepodnošljivog tempa života. U selu se nalazi izvorište reke Skrapež, Taorska vrela, jedinstvena po svojoj lepoti. Za ljubitelje prirode postoji mogućnost planinarenja i prikupljanja šumskih plodova.

MIONICA
Selo se nalazi u neposrednoj blizini turističkog centra Divčibare, na 9 km od Kosjerića i nadmorskoj visini od 620 m. Teren je brežuljkastog tipa, obrastao cvetnim livadama, pašnjacima, borovom i brezovom šumom. Ispod Subjela izvire reka Mionica, bogata ribom, uglavnom klenom i krkušom. Moguće je i kupanje u reci, a za planinarenje i za šetnju postoje obeležene staze. Za nepun sat laganog hoda kroz nedirnutu prirodu može se stići do Divčibara, odakle se pruža veličanstven pogled na okolinu.

SKAKAVCI
Selo neobičnog imena, Skakavci, nalazi se na 11 km od Kosjerića, ispod Divčibara, na nadmorskoj visini od 600 m. Brdoviti predeo sa voćnjacima, pašnjacima, mirisom sena i borovine je idealno mesto za odmor i šetnju. Postoji mogućnost pecanja i kupanja u brzoj planinskoj reci.

Hajde da vidimo kako igleda dan dobrodošlice ukoliko se odlučite za boravak u nekom od domaćinstava prethodno navedenih sela:
Stigli ste u Kosjerić. Pronaći ćete lako Turističku organizaciju, gde ćete svratiti da se upoznamo i uputimo Vas na konačno odredište, po prethodnom dogovoru. Mi smo tu da Vam pružimo informacije, pokažemo naš grad i upoznamo sa širim okruženjem i mogućnostima za obilazak. Ovde ima blizu stotinu kulturno-istorijskih spomenika i svakako ima šta da se vidi. Ali, najpre da Vas smestimo.
Čim kročite u selo fasciniraće Vas mir koji ovde vlada, miris sena, prirodnost i spontanost Vaših domaćina. Pošto se smestite udobno u debelu hladovinu pod krošnjom oraha ili vinovom lozom, domaćica će Vam najpre poslužiti slatko od kupina, ruža ili nekog drugog voća i hladnu planinsku vodu da se okrepite, kafu, rakiju, domaći sok. Zatim će Vas prijatno iznenaditi miris tople proje i ukus mladog kajmaka. Čuli ste da ovde nema klasičnog pansiona, porcija, vremena za doručak, ručak, večeru, gost se služi koliko želi i kad želi. A na trpezi je ekološki zdrava hrana koju, sa svojih polja i gazdinstava, spremaju sami meštani. Tu je tek pomuženo mleko, sveže ubrano voće i povrće, jela koja su pripremale naše bake od onoga što nam nudi priroda, ali i prase na ražnju, pršuta i čvarci, razne slatke đakonije.
Uz razgovor sa prijatnim ukućanima, posmatraćete seosko dvorište, sa starim i novim prostorom za stanovanje, objektima za smeštaj i skladištenje letine, kačarom, mlekarom, vajatima itd. Deci će verovatno biti interesantne domaće životinje. Učiniće Vam se kao da je vreme stalo.
Kada se okrepite i odmorite svakako ćete poći u šetnju. Mogućnosti su brojne, sve zavisi u kom ste selu. Ako ste u Mionici i Skakavcima prošetaćete do vodopada i u hladu se osvežiti izvorskom vodom za koju se pokazalo da je izuzetno lekovita. U povratku ćete nabrati divljeg cveća koje možda nikada ranije niste videli, uživati u lepoti tišine ili zastati i popričati sa ponekim meštaninom, uvek spremnim za priču i prisan, prijateljski odnos. Možda želite da berete šumske jagode ili kupine, sve zavisi od doba godine. Lekovitog bilja i pečuraka takođe ima na pretek.
Ako želite da u potpunosti osetite ritam života Vaših domaćina uključićete se u aktivnosti kao što su: sakupljanje sena, razni poljoprivredni radovi, branje malina, sakupljanje šljiva itd. Deci će verovatno biti interesantno da vide kako se prasi svinja, kako se teli krava. Pravi doživljaj je i kupanje u reci ili pecanje za ljubitelje ribolova.
Žene mogu puno naučiti od svojih domaćica o pripremanju tradiconalnih jela, a mogu, uz njihovu pomoć, pripremiti i zimnicu i poneti sa sobom slatko, sokove, turšiju, rakiju i sl.
Domaćini će Vas vrlo rado upoznati sa folklornom tradicijom i običajima ovog kraja. Poseban ugođaj je učestvovati u sedeljkama i prelima, kao i raznim svetkovinama u vreme Božićnih i Uskršnjih praznika. Osetićete pravu svečarsku atmosferu i toplinu porodičnog doma.
Ovde ćete zaista predahnuti, nagledati se, saznati o nekom drugom načinu života, uključiti se u njega i poneti kao jedinstveno iskustvo. Jer, ''ne čeznemo za određenim mestima, nego za osećanjima što ih ona u nama bude.''
Možda najbolje od svega govore utisci gostiju koji su boravili u selima opštine Kosjerić:
''Odmaramo se od sladoleda, koka-kole, liftova, saobraćajne gužve. Uživamo u miru i svežem vazduhu. Deca stiču prve predstave o selu, jure piliće, love skakavce i bube, očekuju da se krava oteli. Imaju slobodu kretanja i neograničen prostor za svoja istraživanja nepoznatog sveta.''
''Od ranog jutra boravimo na svežem vazduhu, šetamo cvetnim livadama i proplancima, beremo šumsko cveće, slušamo cvrkut ptica i žubor potoka, sve do smiraja dana, kada celo selo utone u neobičnu tišinu.''
''To je svet o kojem smo do sada mogli samo da čitamo u starim knjigama. NJihova gostoljubivost je, čini mi se, urođena, prirodna je kao što je prirodna i zemlja šumovita na kojoj žive.''
Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu