Delite
Ići dole
avatar
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Kultura

taj Sub Jan 10, 2009 9:42 am
Vojvodina ima bogatu kulturnu tradiciju i vredno nasledje, koje su bogatili svi narodi i narodnosti ovog podrucja. Stanovnistvo koje se tokom vekova ovamo doseljavalo donosilo je, stvaralo i reprodukovalo elemente sopstvene kulture, ali je i primalo tekovine drugih naroda.
Likovna umetnost i muzika imaju najduzu tradiciju, koja datira jos iz praistorije. Mnoge narodne umotvorine iz drevnih vremena sacuvane su u razlicitim vidovima sve do nasih dana. Najranija pismenost bila je vezana za katolicke i pravoslavne manastire. Narodi koji su ovde ziveli medjusobno su se susretali, mesali i uticali jedni na druge. Vojvodina se po svom polozaju nasla na rubu dveju civilizacija, zapadne i orijentalne - ipak, srednjoevropska kultura dala je osnovni pecat drustvenom zivotu.

Zlatna kapa, deo svecane nosnje u Banatu, drugi deo XIX veka
avatar
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Re: Kultura

taj Sub Jan 10, 2009 9:43 am
U Celarevu je stalna izlozba stilskog namestaja, kao depandansa Vojvodjanskog muzeja. U Manastiru Bodjani uredjena je memorijalna izlozba likovnog umetnika Hristofora Zefarovica, u Sremskoj Mitrovici muzej "Robija - skola revolucionara", a na Petrovaradinskoj tvrdjavi prirodnjacka zbirka Pakrajinskog zavoda za zastitu prirode. Muzejske postavke postavljene su i u rodnim kucama znamenitih Vojvodjana: u Idvoru velikog naucnika Mihajla Pupina, u Srpskoj Crnji pesnika i slikara Djure Jaksica i u Tarasu narodnog heroja Svetozara MarkovicaToze. Zavicajni muzej postoji u selu Cerevicu. U Novom Sadu je pocetkom osamdesetih godina osnovan Pozorisni muzej Vojvodine.

Prvi muzej u Vojvodini osnovala je Matica srpska 1847. godine za cuvanje "svih starina i znamenitosti". Muzej Matice srpske obnovljen je 1933. godine, a 1947. iz njega je izrastao danasnji Vojvodjanski muzej, koji ima kompleksni karakter, za arheologiju, istoriju, etnologiju i kulturnu istoriju Vojvodine.
Gradski muzeji nalaze se u Novom Sadu, Vrscu, Somboru, Zrenjaninu, Pancevu, Subotici, Sremskoj Mitrovici, Senti, Kikindi i Sremskim Karlovcima. Muzejske zbirke postoje u Zablju, Ruskom Krsturu i Backom Petrovcu, a memoprijalni muzeji u Sremskoj Kamenici, posvecen pesniku Jovanu Jovanovicu Zmaju, i u manastiru Kovilju, posvecen istoricaru Jovanu Rajicu.

Jedan od eksponata muzeja u Novom Sadu: Grifon, pronadjen u Celarevu, rani IX vek
avatar
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Re: Kultura

taj Sub Jan 10, 2009 9:44 am
U svim sedistima opstina nalaze se maticne biblioteke s ograncima po selima, odnosno mesnim zajednicama i preduzecima. Ima vise od 300 takvih biblioteka sa ukupno oko tri miliona knjiga. Postoji i 575 skolskih biblioteka sa blizu tri miliona knjiga, a 75 naucnih i strucnih biblioteka raspolaze sa oko 1.300.000 svezaka. Na hiljadu stanovnika 1984. godine dolazilo je 3.530 knjiga. Najvise paznje posvecuje se decjoj i skolskoj literaturi, s obzirom na to da medju citaocima ima najvise djaka. U bibliotekama se cesto organizuju knjizevne veceri, izlozbe knjiga, i susreti citalaca sa piscima. Biblioteke poseduju knjige na svim jezicima naroda i narodnosti.
Centralna maticna biblioteka Vojvodine je Biblioteka Matice srpske, koja je javni rad pocela jos 1838. godine. Ona poseduje vise od 700.000 knjiga i 10.000 naslova casopisa i listova, od kojih su mnogi veoma retki. Najvrednija je zbirka rukopisnih knjiga iz ranijih vekova. Biblioteka razmenjuje knjige s velikim bibliotekama u zemlji i svetu. U njoj je usvojen referalni centar koji je ukljucen u bibliotecko-informativni sistem u zemlji i svetu.
avatar
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Re: Kultura

taj Sub Jan 10, 2009 9:45 am
Vojvodina ima veliki broj zanimljivih i vrednih kulturno-istorijskih spomenika koji se nalaze pod zastitom drzave. O njima se staraju Pokrajinski zavod za zastitu spomenika kulture, regionalni zavodi i druge kulturne institucije. Od arheoloskih nalazista najvecu paznju privlaci Gomolava na obali Save, gde se moze pratiti kontinuitet kultura od 5000. godine stare ere sve do XVI veka. Iz antickog doba najvecu vrednost imaju ostaci rimskog grada Sirmijuma u Sremskoj Mitrovici. Otkrivene su rusevine carske palate ukrasene mozaicima. U toku izgradnje grada nalaze se
novi vredni detalji koji se smestaju u Muzej Srema ili se konzerviraju na mestu gde su nadjeni. U muzejskom lapidariju nalazi se bogatstvo skulptura, nadgrobne i arhitektonske dekorativne plastike, mozaika i fresaka. Uticaji i dodiri kultura Istoka i Zapada mogu se videti na ostacima gradjevina iz srednjeg veka. Na rusevini romano-gotske crkve Dombo u Rakovcu nalazi se zanimljiva kamena plastika. Araca kod Novog Beceja, sagradjena pocetkom XIII veka, impresivna je rusevina romanske bazilike. Franjevacki samostan u Bacu sacuvao je originalnu srednjovekovnu apsidu. Delimicno je sacuvana i stara crkva Svete Marije u Morovicu.
Tvrdjava Bac sacuvala je monumentalnost srednjovekovnih fortifikacija. Sagradjena je 1338-42. godine i spaljena za vreme Rakocijeve bune 1703. godine i vise nije obnavljana. Nalazi se na ostrvu opkoljena recicom ostongom, barom i vestackim kanalom. Osnova grada je u obliku nepravilnog cetvorougla, na cijim uglovima se dizu cetiri kule, od kojih je glavna visoka 18 metara. Od utvrdjenja na Vrsackom brdu i kod Vrdnika ostale su donzon-kule, a od tvrdjave u Starom Slankamenu samo slikoviti detalji.
U jugozapadnoj Backoj manastir Bodjani reprezentuje domacu varijantu barokne arhitekture i likovne umetnosti. Izuzetnu vrednost imaju freske Hristofora Zefarovica iz 1737. godine. Manastir Kovilj kod Novog Sada jedno je od poslednjih mesta susreta vizantijske tradicije s evropskim barokom, dok manastir Mesic u jugoistocnom Banatu ima lep zivopis iz 1743. godine i vrednu biblioteku.
Petrovaradinska tvrdjava u Novom Sadu predstavlja najatraktivniji kulturno-istorijski spomenik. Ima tragova da je jos u rimsko doba tu postojalo utvrdjenje.
Sadasnja tvrdjava podignuta je izmedju 1690. i 1776. prema francuskom Vobanovom fortifikacionom sistemu. Tvrdjava je od 1950. godine centar kulturnih aktivnosti, turizma i rekreacije. Podgradje Petrovaradina, u senci Tvrdjave, najcelovitija je stara urbana aglomeracija sacuvana do nasih dana.
Dvorci koji su gradjeni na imanjima veleposednika skromne su varijante u ovom arhitektonskom rodu, ali ima i nekoliko lepih ostvarenja - baroka (Horgos), klasicizam (Celarevo) i secesije (Aleksa Santic). Od spomenika iz narodnooslobodilacke borbe, pored memorijalnog kompleksa na Iriskom vencu, istice se Spomen-groblje u Sremskoj Mitrovici. Masivne zatravnjene humke, izvedene po projektu arh. Bogdana Bogdanovica, potresne su u svojoj jednostavnosti i dostojanstvu.

Trvdjava Bac
Sponsored content

Re: Kultura

Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu