Delite
Ići dole
avatar
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Predlog za izlet

taj Sub Jan 10, 2009 9:57 am
Jedno je od vojvođanskih turističkih posebnosti da gde god se putnik uputi i stigne, ima šta otkriti i doživeti. Putujući istočnim Sremom, posetili smo Srpski muzej hleba u Pećincima, koji nosi ime svog idejnog tvorca i osnivača Jeremije, a posvećen je Svetom ocu. Muzej u slavu hleba jedan je od retkih po svojoj tematici - u Evropi postoje samo dva takva: jedan je u Pećincima, a drugi u Ulmu, u Nemačkoj - i jedinstven po dokumentaciji koju poseduje o obrednom hlebu kod Srba.
Srpski muzej hleba ima tri stalne postavke: zbirku oruđa za obradu zemlje, zbirku predmeta koji su se koristili za pripremanje hleba i zbirku hlebova, svrstanih po grupama (božićni, uskršnji, svedbeni, podušni i drugi). Sve to izloženo je u kontinuitetu na „Putu zemlje, hleba do neba”. Na otvorenom i zatvorenom prostoru muzeja su i arheološka i likovna zbirka (Jeremija je i slikar), prikazani su predmeti za preradu pšenice i kukuruza i predmeti za pripremanje hleba, furuna za pečenje hleba. Tu su i rekonstruisano ognjište, slavska trpeza, svetonikolajevski zvonik. Za organizovane turističke grupe ulaznica u Srpski muzej hleba je 100 dinara.
U sremskom selu Golubincima je dvorac Šlos, sagrađen 1777. godine za potrebe oficirskih porodica vojne granice kao Upravna zgrada u Golubincima. Po nameni i arhitektonskoj koncepciji može se svrstati u objekte koji su bili projektovani za vojne namene. Dvorac je slobodnostojeći spratni, pravougaone osnove, izgleda monumentalno zbog kamena kojim je građen. Ima i istorijsku vrednost, u njemu je tokom 1813. boravio vožd Krađorđe Petrović. Nalazi se u centru sela, okružen je parkom. U toku je rekonstrukcija Šlosa, a završetak radova planiran je na proleće naredne godine.
Etnokuća u selu Maradik, u Sremu, kod Inđije, sagrađena je pre više od 150 godina, od naboja i pokrivena crepom, sa karakterističnim rasporedom i organizacijom prostora, sva u funkciji jednog seoskog domaćinstva. U kući su za Srem karakteristične prednja, srednja i zadnja soba, kuhinja, podrum sa lagumom, kačara, špajz. Mogu se videti autentični eksponati: nameštaj, odeća i drugi predmeti koji su se koristili na selu pre od 50 do 200 godina.
Oko kuće, u prednjem dvorištu, postavljeni su stara seoska kola, saonice, plug koji su vukli konji, špartač, drljača, valjak, karuce za paradu, dreš, kveč i drugo. U zadnjem, ekonomskom dvorištu su štala, kotobanja, svinjac i kokošinjac. U prednjem dvorištu je i etnorestoran za turističke grupe. Posetiocima se nudi sremački fruštuk (slanina, šunka, kobasica, krvavica, džigernjača, švargla, čvarci, sir, jaja), po ceni od 260 dinara. U bogatoj gastronomskoj ponudi su i pudarski (pileći) obrok sa noklama (košta 350 dinara), sremski zabijački paprikaš je 400 dinara, koliko je i sremski ćevap. Štrudle ili krofne su 40 dinara, gomboci sa šljivama 60, rezanci sa makom 80 dinara. Domaća rakija je 40 dinara, vino i minerlna voda za pola litre špricera koštaju 90 dinara, čaša domaćeg soka je 30. Ulaznica za razgledanje etnokuće staje 80 dinara.
U istočnom Sremu je i nekoliko fruškogorskih manastira: Krušedol, Velika Remeta, Grgeteg, staro i novo Hopovo. Manastir Grgeteg je, prema predanju, osnovao despot Vuk Branković (Zmaj Ognjeni Vuk). Prvi put se spominje 1619. godine i više puta je rušen i obnavljan. Crkva je izgrađena početkom sedme decenije 18. veka, konaci su podignuti 1766. godine. Današnji ikonostas je delo Uroša Predića, zamenio je Orfelinov iz 1774. godine.
Osnivanje manastira Velika Remeta predanje pripisuje kralju Dragutinu. Prvi put se spominje 1534. godine, iz sedme decenije 16. veka je freska sv. Dimitrija na južnom spoljašnjem zidu crkve. Manastirski konaci su podignuti 1722. godine, a barokni zvonik sa kapelom sv. Jovana Preteče 1735. Ikonostas je slikan u prvoj polovini 18. veka, prestone ikone su donete iz Rusije u 17. veku.
Miloš Martinov
avatar
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Re: Predlog za izlet

taj Sub Jan 10, 2009 10:02 am
VRŠAC - lepa varoš
Panorama grada sa tornjevima crkve sv. GerhardaZanimljiva je legenda o nastanku Vršca: Imao jedan čovek tri sina. Živeli su u siromaštvu i odlučiše da potraže mesto za bolji život. Dugo su hodali sve dok nisu ugledali neka brda, u šumama divljač, jezera puna riba i plodne livade. Odabraše to mesto za srećniji život. Otac pruži sinovima luk i strele sa namerom da svaki izbaci po jednu strelu i tamo gde padne, podigne neku građevinu. Najstariji odapne strelu koja pade na vrh jednog brda i odluči da sagradi tvrđavu. Srednjem sinu strela padne u podnožje brda i odluči da sazida grad. Najmlađem vetar odnese strelu daleko iza brda i tu podigne manastir. Otac odluči da između sinovljevih zdanja zasadi vinograd koji će ih večno povezivati.
Vršac je grad na jugoistoku Banata i Vojvodine. Od Novog Sada je udaljen oko 150 kilometara, od Beograda oko 90 km. Jedan je od najstarijih gradova u Vojvodini, arheološki nalazi vode nekoliko hiljada godina u prošlost. Tokom vremena ovde su se smenjivali Kimerci, Kelti, Dačani, Rimljani, u 8. veku naseljavaju se Sloveni, vek kasnije i Mađari. Smenjuju se mađarski i srpski vladari, Turci, Ugari, Austrougari i drugi. Iz tih vremena su brojni istorijski i kulturni spomenici u Vršcu i njegovoj okolini, većina iz 18. i 19. veka.

Vinari od davnina
Vršac i njegova okolina od davnina su znani vinogradarski region. Prema nekim istorijskim izvorima, vinogradarstvo datira još iz vremena Dačana i rimske imperije. Pisana istorija vršačkog vinogorja počinje 1494. godine, kada je ovdašnje vino prodato dvoru ugarskog kralja Ladislava. Posebno su atraktivne degustacije u vinskim podrumima u Vršcu i Velikom Središtu.
Branič-kula Vršačkog grada Vršački grad, kula na vrhu Vršačkog brega, ostatak je vojnostrategijske fortifikacije, zidana je najverovatnije sredinom 14. veka. Od nekadašnjeg utvrđenja bedemskog oblika sa dve kule i velikog dvorišta opasanog kamenim zidom ostala je samo branič-kula. Zidana je od kamena 17 metara u visinu, širina joj je skoro šest metara, zidovi su debljine 2,5 metra. Nekada je unutrašnjost kule imala tri sprata i podrum. Danas je to atraktivan vidikovac.
Gradska kuća, Magistrat, kompleks je od tri zgrade građene u poslednja tri veka. Najstariji deo je iz 18. stoleća, klasicističkog je stila, posebno ga krasi istureni deo – erker na uglu zgrade i ukrasi oko prozora na spratu. Drugi deo sa balkonom i glavnim ulazom sagrađen je 1861. godine u neogotskom stilu. Treći deo zgrade je nedavno sagrađen na mestu starih, neuglednih i prizemnih građevina.

Znameniti Vrščani
Mnoge znamenite ličnosti iz naše istorije zapravo su Vrščani. Pored Jovana Sterije Popovića, to su: socijalista i pisac Laza Nančić, najznačajnija ličnost srpskog realističkog slikarstva Paja Jovanović, arhitekta Dragiša Brašovan, šahovski velemajstor i boem Bora Kostić, pesnik Vasko Popa i mnogi drugi.
Dvor Eparhije banatske je sagrađen polovinom 18. veka, početkom 20. je restauriran. Predstavlja jedan od najznačajnijih arhitektonskih spomenika 18. veka kod nas i ima izuzetan značaj za istoriju Banatske eparhije i istoriju srpskog naroda u Ugarskoj. U dvoru se čuva riznica crkvenih predmeta, ikona i odeždi, biblioteka sa retkim knjigama i rukopisima, kao i galerija portreta episkopa. Tu je i kapela s ikonostasom, rad znanog slikara Nikole Neškovića.
Stara apoteka, poznata kao Apoteka na stepenicama, građena je tokom druge polovine 18. veka i lep je primer barokne arhitekture. Danas je u njoj deo postavke Narodnog muzeja u Vršcu. Zgrada „Dva pištolja” je barokno zdanje, za koje je vezana legenda o boravku Karađorđa u Vršcu jula 1817. godine, kada je, navodno, smeštaj platio sa dva srebrna pištolja. U jednoj vršačkoj kući je rođen, a u drugoj je proveo svoje poslednje godine Jovan Sterija Popović, rodonačelnik srpske drame, pesnik i komediograf, ministar prosvete, osnivač Narodnog muzeja u Beogradu.

Zanimljiva okolina
Nedaleko od Vršca nalazi se manastir Mesić (udaljen 10 kilometara). Prema predanju, nastao je u 16. veku. Manastirska crkva je nekoliko puta paljena, rušena i obnavljana, freske su u njoj sa početka 18. veka. Manastirski konak je sagrađen 1847. godine.
Za posetioce Vršca svih uzrasta mogu biti zanimljivi obilasci Pilotske akademije JAT-a i Sportskog centra „Milenijum”. Vrhovi Vršačkih planina se uspinju od 252 metra nadmorske visine, sve do najvišeg, Guduričkog vrha, sa visinom od 641 metar. Tu su i izletišta Crveni krst, Široko bilo, Kamenarica i Korkana.
Saborna crkva posvećena je svetom ocu Nikolaju, sagrađena je 1785. godine i poseduje izuzetan ikonostas i slike. Uspenska crkva je iz 1861, iz iste godine je i rimokatolička crkva, posvećena svetom Gerhardu, građena u neogotskom stilu i impozantne unutrašnjosti. Kapela svetog Roka jedna je od najstarijih sačuvanih građevina u Vršcu, podignuta u prvoj polovini 18. veka, u znak zahvalnosti zbog prestanka epidemije kuge. M. M.
avatar
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Re: Predlog za izlet

taj Sub Jan 10, 2009 10:09 am
Turističku ponudu Vojvodine čine prava mala čuda, ali najčešće nažalost neotkrivena. Jedno takvo čudo od turističke atraktivnosti nalazi se u središtu Banata, u Zrenjaninu i njegovoj okolini. Ovaj „glavni grad” regije od Novog Sada je udaljen oko 50, od Beograda manje od 80 kilometara. Na mestu današnjeg Zrenjanina prvobitno naselje nastalo je na tri velika ostrva i dva poluostrva koje je Begej opkoljavao krivudavim rukavcima.
Prvi pomen naselja je iz 1326. godine. Naziv grada se kroz istoriju menjao. Pod imenom Bečkerek opstajao je šest vekova. Od 1935. godine nosi ime Petrovgrad po kralju Petru Prvom Karađorđeviću. Tokom okupacije u Drugom svetskom ratu vraćeno je ime Bečkerek, od 1946. nosi ime Zrenjanin po narodnom heroju iz ovog kraja Žarku Zrenjaninu. U tom smislu su bili postavljani i uklanjani spomenici na centralnom gradskom trgu.
U pešačkoj turi kroz centar grada mogu se videti najznačajnije znamenitosti Zrenjanina: glavna ulica, Gradska kuća (nekadašnja Županijska palata), zgrade biblioteke, muzeja, pozorišta, Reformatorska i Rimokatolička crkva. Šetnja se može završiti u Gradskoj bašti, zelenoj oazi u centru grada, u kojoj su neka stabla starija od 100 godina. Najpoznatiji most u Zrenjaninu je onaj iz znane pesme „Četiri konja debela prešla preko Begeja”.
Stari Begej - Carska bara je specijalni rezervat prirode, tu je stanište oko 250 vrsta od kojih su mnoge ugrožene i zaštićene vrste. Bara je ime je dobila po carevima koji su tu lovili divljač. Međutim, danas se puška u rezervat ne može uneti. Najbolje je rezervat obići dvosatnom vožnjom turističkim brodom sa lokalnim vodičem. Cena sa ulaznicom u rezervat je 250 dinara po osobi. Na obodu Carske bare je Hotel Sibila, u kome su restoran i sobe.
Nedaleko je selo Belo blato u kojem je Banatska etno kuća, čiji spoljni izgled, unutrašnji sadržaji, etno postavka i miris vraćaju u prošlost. Ko se uživi biće u „vremenskoj mašini”. Tu su i kopani bunari sa đermom, letnja hlebna peć, kokošarnik, trap kao preteča frižidera, kotarka sa oborima, prelepo dvorište i arhaična bašta ispred konke. Za organizovane grupe ulaznica je 50 dinara, uključuje i skoro jednosatnu prezentaciju vraćanja u prošlost i povratak u sadašnjost.
Etno selo Tiganjica je kod obližnjeg sela Stajićevo, na putu od Carske bare do Zrenjanina. Sve je novosagrađeno na tradicijama arhitekture i organizacije prostora i funkcija primereno ovom podneblju i ovdašnjim ljudima. Tu su i zoološki vrt, dečije igralište, prenoćište u restorani Trofej sa ponudom lokalnih specijaliteta ića i pića, prodavnica. Mesto za odmor duše i tela.
Kaštel Ečka sagrađen je u 19. veku, renoviran je pre nekoliko meseci i sada je to pravi lovački dvorac. Na otvaranju dvorca krajem avgusta 1820. godine, među uglednim gostima bio je i grof Esterhazi, koji je doveo i tada devetogodišnjeg Franca Lista, muzičko čudo od deteta. List je oduševio prisutne svojim sviranjem na klaviru, zabeležili su lokalni hroničari. Kaštel se nalazi se u selu Ečka, na putu od Stajićeva prema Zrenjaninu.
Naselje je, kaže legenda, ime dobilo po sestri hunskog vođe Atile, znanog kao „Bič božiji”. Svojevremeno je Kaštel bio stecište aristokratije i ljubitelja lova. Nalazi se u parkovskom zelenilu od 17 hektara, ograđen je starim zidinama. Za organizovane grupe cena obilaska dvorca i parka sa lokalnim vodičem je 50 dinara po osobi. U Kaštelu su sobe, restoran i bašta visoke kategorije.
M. M.
avatar
alan_a
Ženski
Datum upisa : 25.12.2008

Re: Predlog za izlet

taj Sub Jan 10, 2009 12:01 pm
braoo
sjajno!
mnoge od navedenih činjenica nisam znala. a napravila si mi i zazubice za izletima... zaizletice... ;)
avatar
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Re: Predlog za izlet

taj Uto Okt 20, 2009 11:23 pm
1. DVORAC KARAS
Dvorci - Horgoš

Dvorac je izgrađen po planu ne poznatog Bečkog arhitekte u stilu provincijskog baroka 1795. godine z...
2. DVORAC RADL LAJOŠA
Dvorci - Rastina

Dvorac, proglašeno kulturno dobro izgrađen je oko 1900. godine za barona Redl Lajoša, na mestu stare...
3. LETNJIKOVAC VENDL MORA
Letnjikovci - Sonta

Letnjikovac je krajem XIX veka izgradio veleposednik Balint Fernbah, kao porodičnu kuću za odmor. Ba...
4. DVORAC ZAKO
Dvorci - Bajša

Kada krenete iz Kule za Bačku Topolu, u mestu Bajša na samoj raskrsnici za skretanje u B.Topolu treb...
5. LETNJIKOVAC KRIVAJA
Letnjikovci - Krivaja

Kada krenete iz Bačke Topole za Krivaju u Bačkom Sokolcu skrenete levo za Gornju Rogaticu i nakon 5k...
6. DVORAC KRAJA PALA
Dvorci - Bačka Topola

Dvorac, poznatiji kao Kaštel, nalazi se u centru Bačke Topole pored katoličke Katedrale. Sagrađen je...
7. MALI DVORAC ''DANIJEL''
Dvorci - Stari Lec

Kada skrenete sa glavnog puta i uđete u mesto Stari Lec sa leve strane puta se nalazi dvorac.
Oba d...
8. DVORAC MARČIBANJI
Dvorci - Sremska Kamenica

Dvorac je građen u etapama krajem XVIII i početkom XIX veka (od 1797 do 1811). I danas iznad ulaza p...
9. DVORAC LAZAREVIĆ
Dvorci - Veliko Središte

Oba dvorca u Velikom Središtu su spomenici kulture od velikog značaja. Rodonačelnik porodice, Golub ...
10. DVORAC ILION
Dvorci - Sremski Karlovci

Palata barona Rajačića građena je u prvoj polovini XVIII veka (1836-1848), a današnji izgled dobija ...
avatar
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Re: Predlog za izlet

taj Uto Okt 20, 2009 11:24 pm
11. DVORAC INGUS
Dvorci - Hajdukovo

Dvorac je evidentirano kulturno dobro, a igradila ga je jevrajska vinogradarska porodica Ingus, tačn...
12. DVORAC SERVIJSKI
Dvorci - Novi Kneževac

Kada iz Novog Kneževca krenete za Kanjižu pre mosta preko Tise skrenite desno i nakon dvadesetak met...
13. DVORAC ''BAJIĆ''
Dvorci - Bočar

Kada idete iz Novog Miloševa, u Bočaru pravo nailazite na dvorac Bajića koji je na prvoj raskrsnici ...
14. SALAŠ 137
Salaši - Čenej

Salaš 137 je jedinstveno mesto ako želite da uživate u domaćoj hrani i piću uz autentučni ambijent i...
15. FANTAST
Dvorci - Bečej

Fantast… Dvorac čudesne lepote, osakaćen mržnjom, nastao je iz ljubavi. Na imanju od preko 2.600 ju...
16. BAROKNI DVORAC I PARK DUNĐERSKI
Dvorci - Čelarevo

Godine 1967. Vojvođanskom muzeju dodeljen je dvorac u Čelarevu na raspolaganje i upotrebu. Dvorac, s...
17. DOM KULTURE
Kulturni centri - Crvenka

Dom kulture Crvenka je izgrađen dobrovoljnim radom stanovnika mesta 1945. god.
U okviru Doma kultur...
18. POZORIŠTE MLADIH
Pozorišta - Novi Sad

Jedno od najstarijih dečijih pozorišta, Pozorište lutaka u Novom Sadu, osnovano je spontano. Slučajn...
19. DVORAC PORODICE BISINGEN
Dvorci - Vlajkovac

Dvorac, iako ruiniran, predstavlja spomenik kulture od velikog značaja. Nalazi se u Vlajkovcu, 9 km ...
20. DVORAC MARČIBANJI
Dvorci - Čoka

Dvorac je izgradila porodica Marcibanji, posle 1781. godine, kada je Lerinc Marcibanji kupio pustaru...
21. KAŠTEL
Dvorci - Panonija

Dvorac je izgrađen 1846. godine i verovatno je pripadao porodici Fernbah.
Danas zgrada služi kao mu...
22. DVORAC PORODICE DUNĐERSKI
Dvorci - Kulpin

Kada uđete u Kulpin od Novog Sada sa leve strane ćete videti benzinsku pumpu iza koje se nalazi dvor...
avatar
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Re: Predlog za izlet

taj Uto Okt 20, 2009 11:24 pm
23. DVORAC SOKOLAC
Dvorci - Novi Bečej

Kada krenete iz Bečeja za Novi Bečej stotinak metara pre skretanja za Kumane sa desne strane ćete vi...
24. DVORAC ''TALIJAN''
Dvorci - Novi Kneževac

Kada iz Novog Kneževca krenete za Kanjižu pre mosta preko Tise skrenite desno i nakon pedesetak meta...
25. VILA ZOIL
Dvorci - Vrbas

Vilu je sagradio bogataš Tuzlić, kao reprezentativnu kuću za stanovanje, u drugoj polovini XIX veka....
26. MALI DVORAC ''LAZAREVIĆ''
Dvorci - Veliko Središte

Oba dvorca u Velikom Središtu su spomenici kulture od velikog značaja. Rodonačelnik porodice, Golub ...
27. DVORAC BARONA JOVANOVIĆA
Dvorci - Sočica

Dvorac, iako u lošem stanju predstavlja spomenik kulture od velikog značaja. Dvorac je u prvim decen...
28. DVORAC ZOBNATICA
Dvorci - Zobnatica

Dvorac porodice Terlei nalazi se u opštini Bačka Topola, na poljoprivredno-turističkom kompleksu "Zo...
29. DVORAC JAGODIĆ
Dvorci - Konak

Dvorac je sagrađen na ivici šume u blizini mesta Konak, 1835. godine za Petra Jagodića. Porodica Jag...
30. DVORAC PORODICE TABORI
Dvorci - Vršac

Dvorac je sagrađen polovinom XIX veka za nepoznatog vlasnika u neposrednoj blizini železničke stanic...
31. DVORAC HADIK
Dvorci - Futog

Futoško vlastelinstvo u vlasništvu porodice Čarnojević od 1744. do 1770. godine je bilo jedno od naj...
32. CRKVA VODICE SVETE MARIJE
Crkve - Doroslovo

Svetište sa čudotvornim izvorom BAJKUT (Bajkút), sada zvano Sentkut (szent kút – sveti izvor) nalazi...
33. MONIKIN SALAŠ
Salaši - Đurđevo

SalaŠ na zapadnoj strani Ðurđeva, dom porodice Puškaš koja je tu držala vetrenjaču od 1914. god...
34. RIMOKATOLIČKA CRKVA
Crkve - Novo Miloševo

Parohija Katoličke Crkve u Beodri osnovana je 1796-te, a inicijator je bila grofovska porodica Karač...
35. LETNJIKOVAC PORODICE FIŠER
Letnjikovci - Ruma

Letnjikovac je izgradila između 1900. i 1904. godine porodica Fišer, po projektu arhitekte Hermana B...
avatar
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Re: Predlog za izlet

taj Uto Okt 20, 2009 11:25 pm
36. DVORAC IMRE KOVAČA
Dvorci - Stanišić

Nalazi se na putu između Stanišića i sela Riđica.
Dvorac grofa Imre Kovača je proglašeno kulturno d...
37. DVORAC SEČENJI
Dvorci - Temerin

Dvorac je izgradila porodica Sečenji 1795. godine. Porodica Sečenji je prodala Temerin i Kaštel trgo...
38. DVORAC "HERTELENDI"
Dvorci - Bočar

Kada idete iz Novog Miloševa, u Bočaru prvo nailazite na dvorac Bajića koji je na prvoj raskrsnici u...
39. LETNJIKOVAC ŠULHO VEBERA
Letnjikovci - Padej

Kada krenete iz Bočara za Padej pre Padeja sa desne strane puta nailazite na letnjikovac Šulho Veber...
40. DVORAC BABA PUSTA
Dvorci - Aleksa Šantić

Kada krenete iz Subotice na prvoj raskrsnici u Aleksi Šantiću skrenite levo pa desno, opet levo i op...
41. DVORAC ŠPICEROVIH
Dvorci - Beočin

Kada uđete u Beočin sa novosadske strane idete samo pravo dok sa leve strane ne naiđete na parking z...
42. DVORAC KARAČONJI
Dvorci - Novo Miloševo

Kada uđete u Novo Miloševo samo obratite pažnju na levu stranu puta i ugledaćete dvorac, ne možete g...
43. DVORAC MALDEGHEM
Dvorci - Novi Kneževac

Kada iz Novog Kneževca krenete za Kanjižu pre mosta preko Tise skrenite desno i nakon dvadesetak met...
44. VELIKI DVORAC ''DANIJEL''
Dvorci - Stari Lec

Kada skrenete sa glavnog puta i uđete u mesto Stari Lec sa desne strane puta se nalazi dvorac.
Oba ...
45. LETNJIKOVAC PORODICE ENGELMAN
Letnjikovci - Gunaroš

Letnjikovac je izgradila veleposednička porodica Engelman nakon prvog svetskog rata, koja je i osnov...
46. LETNJIKOVAC PORODICE PECE
Letnjikovci - Mali Iđoš

Letnjikovac u Malom Iđošu su izgradili Pece Petar i njegov brat Ernest početkom 20. veka 1923. godin...
47. DVORAC NOJHAUZEN
Dvorci - Srpska Crnja

Dvorac Nojhauzen se nalazi sa leve strane puta na izlasku iz mesta Srpska Crnja prema državnoj grani...
48. MANASTIR SV. ARHANGELA MIHAJLA
Manastiri - Hajdučica

Na putu Zrenjanin-Vršac blizu mesta Plandište i Velika Greda nalazi se selo Hajdučica u kome je i is...
49. DVORAC DANIJELA VLADISLAVA
Dvorci - Konak

Kada krenete iz Zrenjanina za Vršac i uđete u mesto Konak stotinak metara pre mosta na reci Brzavi s...
avatar
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Re: Predlog za izlet

taj Uto Okt 20, 2009 11:25 pm
50. STARO ZDANJE
Restorani - Novi Sad

Restoran Staro Zdanje se nalazi na Trgu Marije Trandafil broj 1, u starom delu Novog Sada, prekoputa...
51. SURABAJA
Restorani - Novi Sad

Restoran ima sopstveni parking koji se nalazi neposredno ispred njegovog ulaza. Ima 7 stolova i 52 m...
52. MAJKIN SALAŠ
Restorani - Palić

Slike i tekst preuzete sa sajta www.maestoso.co.yu
MAJKIN SALAŠ" je tradicionalni Vojvođanski resto...
53. MAJUR
Restorani - Kelebija

Tekst i slike preuzete sa sajta www.vilamajur.com
Na najsevernijoj tački Srbije, udaljenoj 150 m od...
54. DUNAVSKA OAZA
Restorani - Novi Sad

Dunavska oaza je smeštena u centru grada, i zaista je oaza mira i dobrog ulusa. Veliki izbor jela vo...
55. DUKAT
Restorani - Novi Bečej

Uživati zbog roštilja ili roštiljati zbog uživanja, je dilema koju pokušava da odgonetne prvi „rošti...
56. POGLED
Restorani - Novi Sad

Na prelepoj obali Dunava, na Ribarskom ostrvu, na istom mestu 1945. godine stajala je Titova letnja ...
57. CAPRIOLO
Restorani - Bačka Topola

Salaš Capriolo, koji se naziva i salaš 264 nalazi se 30km od Subotice, 60km od Novog Sada i na oko 1...
58. MOJO KLUB
Klubovi - Senta

MOJO CLUB je otvoren 8.03.1991. i ubrzo je postao jeda od najpopularnijih jazz-blues klubova u sredn...
59. POZORIŠNI KLUB ZELENO ZVONO
Klubovi - Zrenjanin

SR "ZELENO ZVONO" osnovano je 1991. godine kao Cafe Pizzeria Tenis Club. Od početka rada, opredeljen...
60. VILA ROYAL CROWN
Hoteli - Subotica

Smešten je u blizini centra Subotice. Udobne sobe i apartmani opremljeni su modernim kupatilima, pla...
61. SEOSKA KUĆA ZA ODMOR
Domaćinstva - Stara Moravica

Tradicionalna seoska kuća sa baštom, u potpunosti renovirana u starom stilu.
Mogućnost smeštaja do ...
62. JET SET
Moteli - Novi Sad

Jet Set je motel-restoran sa komfornim, klimatizovanim sobama i garažnim kompleksom, koji omogućava ...
63. SRBIJA
Kampovi - Bela Crkva

Na ulasku u Belu Crkvu, 125 km istočno od Beograda putem E70 i M1.9. Kamp obiluje sportsko rekreati...
64. BELOCRKVANSKA JEZERA
Kampovi - Bela Crkva

Kamp “Belocrkvanska jezera” nalazi se na Glavnom jezeru u samom centru Bele Crkve, 125 km istočno od...
65. AK DE TOUR
Kampovi - Palić

Nalazi se na izlasku iz Palića, na putu ka Subotici. Spada u red manjih kampova. Ugodan ambijent u p...
avatar
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Re: Predlog za izlet

taj Uto Okt 20, 2009 11:25 pm
66. JABUKOV CVET
Kampovi - Banatski Brestovac

Nalazi se na 30 km od Pančeva, na obali Dunava kod Banatskog Brestovca.
Kamp ima površinu od preko ...
67. CAPRIOLO
Prenoćišta - Bačka Topola

Salaš Capriolo, koji se naziva i salaš 264 nalazi se 30km od Subotice, 60km od Novog Sada i na oko 1...
68. PIPAČ
Kampovi - Feketić

Kamp Pipač nalazi se na 800 m od autoputa E-75 i uz sam stari put Subotica-Novi Sad. Predstavlja svo...
69. CVETNI SALAŠ
Pansioni - Palić

Cvetni Salaš u svom sastavu ima:
15 konfornih soba, trpezariju,
TV salu, saunu,
teretan...
70. VILA MAJUR
Hoteli - Kelebija

Tekst i slike preuzete sa sajta www.vilamajur.com
Na najsevernijoj tački Srbije, udaljenoj 150 m od...
71. VILLA ELISABETH
Pansioni - Palić

Tekst preuzet sa sajta www.vila-elisabeth.com
Na najlepšem delu Palića, 50 metara od jezera i resto...
72. POSLOVNI KLUB ''PULITZER''
Restorani - Novi Sad

“Pulitzer” je moderno opremljen i savremeno organizovan prostor za održavanje poslovnih sastanaka i ...
73. ARHIV
Restorani - Novi Sad

U samom centru Novog Sada, prijatnog ambijenta, sa izuzetnim izborom evropske kuhinje nacionalnog pr...
74. BANJA JUNAKOVIĆ
Banje - Apatin

U neposrednoj blizini Apatina, na svega 3 km od grada u prelepoj šumi ''Junaković'', nalazi se isto...
75. FESTIVAL DIGITALNE UMETNOSTI
2009 - Pančevo

ArtTech, festival digitalne umetnosti, je sada već tradicionalna manifestacija koja se održava svake...
76. FESTIVAL DIGITALNE UMETNOSTI
- Pančevo

ArtTech, festival digitalne umetnosti, je sada već tradicionalna manifestacija koja se održava svake...
77. BANJA RUSANDA
Zdravstveni turiz. - Melenci

Banja Rusanda se nalazi u selu Melenci, na obali jezera
Rusanda po kojem je i dobila ime. Od Zrenja...
78. PORODIČNA KUĆA DIVAN GEORGA
Dvorci - Padej

Porodična kuća tamošnjeg spahije Divana Georga izgrađena je krajem 19 veka.
Kada krenete iz Bočara...
79. CRKVA SVETOG NIKOLE
Crkve - Stari Banovci

Crkvu su Banovčani imali i na starom selištu, ali o njoj nema pisanih podataka, osim što se u tursko...
avatar
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Re: Predlog za izlet

taj Uto Okt 20, 2009 11:26 pm
80. ATELIER GUCUNSKI
Galerije - Novi Sad

Dobrodošli u Agenciju Atelier-Gucunski,
U Vaše višebojno okruženje!
Agencija Atelier-Gucunski se b...
81. BANJA KANJIŽA
Banje - Kanjiža

Banja "Kanjiža" tokom više od devet decenija, razvila se u savremeni zavod za rehabilitaciju.

82. SPEC. REZ. PRIR. LUDAŠKO JEZERO
Spec. rezervati - Subotica

Aluvijalno korito Ludaškog jezera prostire se na peskovitom predelu između Dunava i Tise, na granici...
83. DVORAC ''BISERNO OSTRVO''
Dvorci - Bačko Gradište

Kada iz Bačkog Gradišta pređete most preko reke Tise, pratite asfaltni put dok posle vinograda sa le...
84. TAVERNA SAT
Restorani - Novi Sad

Nadaleko čuveni restoran od Balkana pa sve do "proklete" Amerike i još poznatijeg domaćina, boema, n...
85. GARDEN CLUB RESTAURANT
Restorani - Novi Sad

Klub „Garden“ je mesto na kome se susreću umetnost, muzika, dobra zabava i odlična hrana! U toku dan...
86. MAČAK
Picerije - Petrovaradin

Preuzeto sa sajta: http://www.pizzamacak.co.yu/
U starom delu Petrovaradina, u podnožju Petrovaradi...
87. CEZAR
Picerije - Novi Sad

Dostava na adresu 9-23h, svaki dan.
Slike preuzete sa sajta www.cezar-pizza.co.yu...
88. NEPTUN
Čarde - Petrovaradin

50 sedišta u sali i 60 na terasi;Tamburaši (četvrtak, petak i subota); Parking 20 automobila;Pristan...
89. GURMANI DM
Restorani - Petrovaradin

Bivši restoran Pobede.
Organizujemo svadbe u maloj sali do 120 osoba i u velikoj sali do 1000 osoba...
90. KRISTINA - RADIONICA ZA POSLASTIČARSKE PROIZV
Poslastičarnice - Novi Sad

Slike preuzete sa sajta www.kristina.co.yu
Radno vreme 9-17h, subotom 814h.
Vlasnica Salai Koso Kr...
91. VREMEPLOV
Poslastičarnice - Novi Sad

TEKST I FOTOGRAFIJE PREUZET SA SAJTA: http://www.vremeplov.net/


MALI ESEJ O VELIKOJ POJAVI (odl...
92. ATINA
Restorani - Novi Sad

Jedan od najvećih novosadskih restorana koji ima dugu tradiciju. Nudi Vam veliki izbor specijaliteta...
93. BABAREEBA
Kafići - Novi Sad

Za opuštanje predlažemo vam BaBaReeBa caffe. Udobne kožne fotelje i pogled na Bulevar dovoljno su op...
94. BABAREEBA
Klubovi - Novi Sad

Ako je vaš izbor noćni provod u BaBaReeBi, četvrtkom vas očekuju žive svirke i tematske večeri. Osta...
95. SURABAYA 2
Restorani - Novi Sad

Surabaya 2 se nalazi u samom centru Novog Sada, u prizemlju dobro poznatog Apolo centra i gleda na P...
96. PREZIDENT
Hoteli - Palić

Tekst preuzet sa sajta www.prezident.subotica.net

Na severu Vojvodine, 7 km od Subotice, nalazi s...
avatar
bezobradjanka
Ženski
Ribe Peto
Datum rođenja : 11.03.1969
Godina : 49
Lokacija : bg
Raspoloženje : uvek
Datum upisa : 26.07.2010

Re: Predlog za izlet

taj Uto Jul 27, 2010 9:07 am
Preporučujem Belu Crkvu.
Bila pre nekoliko godina tamo, a ove godine idem opet, na godišnji odmor i to 10 dana.
avatar
bezobradjanka
Ženski
Ribe Peto
Datum rođenja : 11.03.1969
Godina : 49
Lokacija : bg
Raspoloženje : uvek
Datum upisa : 26.07.2010

Re: Predlog za izlet

taj Ned Avg 29, 2010 9:35 pm
Neću vam sada pisati o svemu onome, što i sami možete videti, na odlično osmišljenom sajtu www.belacrkva.org, gde se mogu upoznati znamenitosti i velike prirodne lepote grada i okolnih jezera.
Radije ću, slikom i slovom, pokazati ono u čemu sam zaista uživala, a to su male, sitne, nekome neprimetne i nevažne stvari, koje su u datim momentima, meni zadržale dah.
Pre nekoliko godina, počela je izgradnja kuća na suženom delu Gradskog jezera, tamo gde su nekada bile samo vrbe, trska, gusto rastinje i šuma. Šuma je delimično iskrčena, ali samo toliko da se smesti poneka mala vila, tako da se novo kamp naselje uklopilo u okoliš, ne narušavajući lepotu šume i obale. Iz zahvalnosti, priroda je uzvratila prihvatanjem. Najiskrenije se nadam da će tako i ostati, da čovek, svojim megalomanskim prohtevima i nikad zadovoljan dovoljnim, neće izlivati beton i graditi hotelske komplekse, u ovom malom raju na Zemlji.
Budila sam se veoma rano, sa prvim zracima sunca i zanosnim cvrkutom ptica, pa još dok niko od humanoida ne izmili napolje, šetala i družila se sa divnim bićima, cvećem, lišćem, vodom...
.....
......
...
...
Ne znam da li sam, svojim amaterskim fotografijama, uspela da vam prenesem prijatan osećaj boravka na jezeru i pitomost okruženja, ali toplo preporučujem posetu jezerima, koja su od Beograda udaljena svega 100 km.
- a ovo je prozor sa koga pogleDuje vila Ravijojla

Re: Predlog za izlet

Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu