Delite
Ići dole
avatar
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Kapitalni pravopisni srpski rečnik

taj Uto Apr 13, 2010 7:08 am
Pravopisni rečnik srpskog jezika s pravopisno-gramatičkim
savetnikom autora Milana Šipke u izdanju Prometeja, svečano je predstavljen u Novom Sadu.

,,Pravopisni rečnik srpskog jezika, autora Milana Šipke, kamen je temeljac srpske
kulture i srpskog identiteta u decenijama koje su pred nama", ocenio je predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić, na predstavljanju tog kapitalnog leksikografskog dela u izdanju ,,Prometeja".
Istakavši da će ta knjiga biti nezaobilazna literatura u školama,bibliotekama "i svakoj kući u Srbiji i svuda gde živi srpski narod",Pajtić je izrazio zadovoljstvo što je pokrajinska vlada podržala tajizdavački i ,,istorijski poduhvat Šipke i njegovih saradnika".
Na veoma posećenoj promociji u holu zgrade Vlade Vojvodine, o tom praktično prvom pravopisnom rečniku srpskog jezika sa gramatičko-pravopisnim priručnikom, govorili su i teatrolog Jovan Ćirilov, direktor ,,Prometeja" Zoran Kolundžija i autor.
Profesor iz Sarajeva dr Milan Šipka, koji je u dosadašnjem plodnom
stvaralaštvu objavio mnogobrojne knjige i druge radove o srpskom jeziku
a, kako je istakao Kolundžija u svom predstojećem petogodišnjem planu predvideo čak 40 novih naslova, rekao je da je rad na rečnicimaizuzetno težak posao koji zahteva mukotrpan rad godinama i po desetak sati dnevno.
,,Najveće zločince i ubice ne bi trebalo osuđivati na tešku robiju sa bukagijama i lancima nego im treba dati da pišu rečnik našalio se Šipka i dodao da se u težinu i napore tog
posla uverio radeći sa akademikom Ivanom Klajnom na ,,Velikom rečniku stranih reči i izraza", kao i na ovom delu.
Napominjući da je sam sebe osudio" da sastavlja i piše rečnike radi podizanja nivoa
lingvističkog obrazovanja i širenja srpske jezičke kulture, on je
istakao da je ovo kapitalno izdanje po svom naslovu, nameni i sadržaju prvi srpski standardnojezički priručnik u poslednjih 100 godina.
Namenjen je ,,izvornim govornicima srpskog jezika", pre svega onima koji su po svojoj profesiji dužni da govore i da pišu pravilno,novinarima, spikerima, prevodiocima, vaspitačima, lektorima, glumcima,službenicima u administraciji, kulturnim i javnim radnicima,uključujući tu i političare, naglasio je Šipka.
Akademik Klajn, koji iz zdravstvenih razloga nije prisustvovao promociji, u
pisanoj poruci je napomenuo da se još koristi prethodni ,,Pravopis
srpskohrvatskog jezika" iz 1960. godine u zajedničkom izdanju Matice srpske i Matice hrvatske, ,,iako je danas potpuno neaktuelan".
Tako, nažalost, pola veka nismo imali odavno planirani akcenatski rečnik, normativnu gramatiku niti ortoepski priručnik, ali zahvaljujući neumornom Šipki ta praznina biće popunjena, poručio je Klajn i dodao da će novi rečnik ,,razgrabiti svi oni kojima je važno da reči svog maternjeg jezika pišu i izgovaraju po pravilima jezičkog standarda".
Vrstan poznalac reči, našeg jezika uopšte i stvaralac koji je, kako je rečeno vlasnik najveće kolekcije rečnika, leksikona i priručnika, Jovan Ćirilov je naglasio da je pred nama ,,epohalna knjiga" koja je, osim velike upotrebne vrednosti, značajna i po tome što ravnopravno tretira ekavicu i ijekavicu u srpskom jeziku.
Napominjući da nije naročito mnogo sarađivao s autorom na tom delu, Ćirilov je rekao da je
Šipki dao određene savete i podržao ga u tome da raščisti ,,neke dileme i silne dublete", gde god je to moguće i odluči se za jednu varijantupravilnog pisanja reči ili sklopa reči.
Zoran Kolundžija,vlasnik i direktor ,,Prometeja", podsetio je da je na rečniku rađeno
dugo i mukotrpno, pre svega zbog nedostatka finansijskih sredstava i izostanka podrške od nadležnih ministarstava.
On je naglasio da u Srbiji kapitalna dela nacionalne kulture, poput ovog, ,,nastaju
kao plod slučaja, neverovatnog entuzijazma pojedinaca i zahvaljujući prenumerantima, kao u doba Dositeja i Vuka i ponekad razumevanjem odgovornih javnih ličnosti".
U ovom teškom i haotičnom vremenu koje ne ugrožava samo nas nego i mnogo razvijenije, ,,jasno je da nas ima spremnih da gradimo, da nas ima koji ne verujemo da se
Srbija odriče svog jezika i kulture", istakao je Kolundžija i dodao da ovakve knjige ne bi smele da budu plod slučajnosti.
Pravopisni rečnik srpskog jezika će od 13. aprila prvenstveno biti isporučivan prenumerantima, a nakon toga će se naći i u kjnižarama.
Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu