Ići dole
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Ne stresirajte se zbog posla Empty Ne stresirajte se zbog posla

taj Čet Apr 29, 2010 5:00 am
Svakodnevni pritisci, rivalstvo među kolegama, tračarenje, laži, probijanje rokova,nepravedne optužbe, ponižavanja..

Ne stresirajte se zbog posla 749_pzdreamstime_if

Svakodnevni pritisci, rivalstvo među kolegama, tračarenje, laži, probijanje rokova, nepravedne optužbe, ponižavanja... Imate osećaj da ćete eksplodirati? Zvuči vam poznato? Poslušajte savete Džila Buta, britanskog psihologa, i pobedite stres na poslu

1. Počnite dan nasmejani
Nemojte da krećete na posao mrzovoljni. Vaše jutarnje raspoloženje određuje kakav će vam biti ostatak dana. Pozitivan stav ublažava stres, pokazalo je istraživanje britanskih psihologa. Ustanite ranije, istuširajte se i uz zvuke omiljene muzike popijte prvu jutarnju kaficu. Ovaj mali ritual pomoći će vam da na posao dođete opušteniji.

2. Napravite plan rada
Čim dođete na posao, stavite na papir šta sve treba da završite tog dana. Nemojte sami sebe da preopteretite. Ne radite više poslova u isto vreme, već završavajte jedan po jedan. Tako nećete upasti u nepotrebnu frku, koja je najbolji uvod u stres.

Šta izaziva stres na radnom mestu
– Loši odnosi s kolegama
– Šef koji vas ne podržava
– Nedostatak komunikacije
– Previše mešanja u privatan život
– Previše ili premalo zadataka
– Prevelik pritisak i nerealni rokovi
– Pretežak ili prezahtevan posao
– Loša organizacija
– Loši uslovi za rad
– Osećaj potcenjenosti


3. Ništa ne ostavljajte za sutra
Ne ostavljajte nedovršen posao za sutra jer ćete narednog dana imati jedan više u nizu. Zato se trudite da sve obaveze završite na vreme. Naravno, prvo uradite one prioritetne jer ćete, kada znate da ste njih obavili, bez stresa i panike lako dovršiti i one manje bitne.

4. Iskoristite pauzu
Ne možete da radite osam sati bez pauze jer će vam u jednom trenutku koncentracija pasti, pa ćete biti manje produktivni. Prepoznaćete kada je vreme za kratak predah koji ne treba da trošite na razgovore poslu. Potrudite da s kolegama porazgovarate o filmu koji ste pogledali, knjizi koju ste pročitali… Takođe, možete i da pozovete najbolju prijateljicu i da s njom pretresete najnovije tračeve iz vašeg društva. Prijaće vam.

5. Redovno vežbajte
Morate da budete fizički aktivni kako bi se vaše telo lakše izborilo sa stresom. Ako nemate vremena za vežbanje, kad god možete, otpešačite do posla ili koristite stepenice umesto lifta. Osim toga što vas opušta, rekreacija odlaže starenje, reguliše težinu i sprečava razvoj mnogih bolesti.

6. Budite fleksibilni
Da biste bili rasterećeniji, za početak prihvatite činjenicu da neće baš sve u vašem životu biti onako kako ste isplanirali. Čak i neočekivan neplaniran put može da vam donese neko novo životno iskustvo. Zato, ne morate uvek da idete utabanim stazama. Ne škodi da ponekad i skrenete sa sigurnog puta.

Znaci upozorenja
– Usporenost i slabost
– Često zamaranje
– Brzo gojenje ili mršavljenje
– Problemi s varenjem
– Gubitak koncentracije
– Rasejanost
– Poremećaj spavanja
– Nervoza, zabrinutost, teskoba, paničan strah, razdražljivost i agresivnost, cinizam i sklonost ka crnom humoru, povlačenje iz društva


7. Izbegavajte konflikte
Da li baš uvek morate da budete u pravu? Da li vam smeta što vaše kolege rade onako kako vam se ne dopada? Probajte da sarađujete, jer je to mnogo bolje od neprestanog popovanja. Budite fleksibilni i trudite se da sa svima imate korektne odnose jer ćete tako smanjiti napetost.

8. Postavite granice
Fokusirajte se na posao koji možete da završite. Ako vam iskrsne problem s kojim ne možete da izađete na kraj, ne rešavajte ga na silu, već potražite pomoć. Kada shvatite da imate kolege na koje možete da se oslonite, bićete mnogo rasterećeniji.

9. Vodite računa o sebi
Redovno se odmarajte i zdravo hranite. Manjak sna učiniće vas osetljivijima i napetijima, i teže ćete se suočavati sa stresnim situacijama. Ako u ishranu ubacite više povrća i voća, ubrzaćete metabolizam, koji se inače usporava kada ste pod stresom. Zdrava hrana obezbeđuje telu da se lakše bori s napetošću.

10. Nađite vreme za zabavu
Svaki slobodan vikend, praznik ili godišnji odmor koristite isključivo za opuštanje i zabavu. Ako posao donesete kući i zagnjurite glavu u papire, ne očekujte da ćete u ponedeljak biti rasterećeniji jer ste sve obaveze završili na vreme. Naprotiv, bićete još umorniji i napetiji. Da vam se to ne bi desilo, strogo razgraničite vreme za posao od vremena za zabavu.
Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu