Delite
Ići dole
avatar
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

O.K

taj Ned Maj 30, 2010 4:21 am
"OK" je najpoznatiji i najpopularniji od svih amerikanizama, izraz odomaćen širom sveta. Uprkos tome i danas se pouzdano ne zna kada je, gde i kako nastao.

Mnogi lingvisti i drugi stručnjaci bavili su se pitanjem porekla izraza OK. Ima onih koji tvrde da je izraz potekao od grčkog "ola kala", što znači "sve u redu".
Drugi veruju da izraz potiče od dveju francuskih reči - "aux Cayes", "iz Kajesa", luke na Haitiju koju su američki mornari cenili po kvalitetnom rumu i duvanu.
Treći smatraju da je izraz došao iz jezika "Choctaw" Indijanaca, čija reč "okeh" znači "zaista". Ili iz zapadnoafričkog jezika "Wolof", na kojem "waw kay" znači "da". Prema još jednoj verziji, izraz je potekao od Keokuk Indijanaca, čiji je poglavica Old Keokuk sebe potpisivao samo inicijalima - OK.
Teorija ima bezbroj i svaka je slikovita i zanimljiva. Pouzdano se, međutim, zna da se izraz OK, u pisanom obliku, prvi put pojavio 1839. godine, u magazinu "Boston morning post". U istoj rečenici i u skraćenom i u punom obliku - OK i "all correct". Ali zar ne bi onda trebalo pisati AC umesto OK?
Etimologijom izraza OK, kao i bogatim "folklorom" koji ga prati, podrobno se bavio Alen Volker Rid, bivši profesor lingvistike na Univerzitetu Kolumbija.
Dva slova - OK - tvrdi on, stoje za "oll korrect", namerno pisano nepravilno, jer su komične skraćenice bile veoma moderne 30-ih i 40-ih godina 19. veka.
Lingvista Erin Mek Kin ukazuje da ta moda nije sasvim prošla i da je današnji Internet jezik takođe bogat skraćenim i često pogrešno pisanim engleskim rečima - TTYL (talk to you later) ili KEWL, umesto "cool".
Dok su neki drugi izrazi i skraćenice, popularni u američkom engleskom u 19. veku, nestali iz upotrebe i pali u zaborav, OK se zadržao. Zahvaljujući delom i "podršci" koju je dobio od tadašnjeg predsednika Martina Van Burena. Van Buren se rodio u mestu Kinderhuk, u saveznoj državi Njujork, pa su ga popularno zvali "Old Kinderhuk," ili skraćeno - OK.
Njegova reizborna kampanja, 1840. godine, bila je tako žestoka, predizborna trka s legendarnim generalom, Vilijamom Henrijem Harisonom tako tesna, da su izraz široko upotrebljavale i zloupotrebljavale obe strane.
Da bi naškodili Van Burenovoj demokratskoj stranci, neko je iz protivničkog tabora proširio glasinu da je OK zapravo došao od navodno nepismenog Van Burenovog prethodnika, predsednika Endrjua Džeksona, takode demokrate, koji, eto, zbog skromnog porekla i još skromnijeg obrazovanja nije znao da pravilno piše "all correct", pa je koristio samo dva početna slova.
Za Van Burena, Old Kinderhuka, kampanja se loše završila - za devetog predsednika bio je izabran njegov protivnik Harison - ali je izraz OK postao fenomen koji se raširio širom SAD i sveta.
U upotrebi je barem 170 godina, najpopularnija je reč američkog engleskog jezika, koriste je od Kalkute do Johannesburga, od Pariza do Pekinga.

OK je, kažu, "najsvetliji i najuspešniji od svih amerikanizama" i verovatno najpopularnija reč američkog engleskog jezika.
Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu