Delite
Ići dole
avatar
Vedrana
Moderator
Moderator
Ženski
Datum upisa : 28.02.2009
http://<a href="http://xtratvision.forumxpress.net/forum

Lekovita moć reči "izvini"

taj Ned Jun 06, 2010 9:07 am
Kada muškarac kaže ženi: "Izvini", nije ni svestan koliko je učinio za njeno zdravlje, kažu naučnici.

Jedno istraživanje je pokazalo da su žene, kojima su često upućivane grube reči ili su bile žrtve neprikladnog ponašanja, a nisu nakon toga dobijale i izvinjenje, pod većim tizikom da dožive srčani udar.

S druge strane, pripadnice lepšeg pola, koje u pravom trenutku čuju "izvini", smiruju se mnogo lakše, dok se njihov pritisak u normalu vraća 20 odsto brže.

Istovremeno, muškarcima je trebalo 20 odsto više vremena kako bi im se pritisak doveo u normalu, što dovodi do zaključka da oni postaju još uzrujaniji nakon što su čuli priznanje krivice.

Istraživači sa Univerziteta u Masačusetsu tokom eksperimenta su merili pritisak kod 29 muškaraca i 59 žena. Obe grupe dobile su matematički zadatak, koji je trebalo rešiti u roku od pet minuta. Tokom eksperimenta, ispitanici su prekidani tri puta u rešavanju zadatka, a svaki put im je na ljutit način sugerisano da požure sa radom.

Na kraju testa, rečeno im je: "Očigledno je da niste dobro uradili zadatak". Nakon dva minuta, istraživači su uputili izvinjenje polovini muškaraca i polovini žena.

Žene koje su primile izvinjenje smirile su se brzo, dok su muškarci iz iste grupe bili još više uzrujani.

Rezultati dobijeni ovim eksperimentom sugerišu da oproštaj i izvinjenje
imaju lekovito dejstvo, posebno kada je u pitanju ženski pol.

Izvor: http://www.mondo.rs/s167175/Magazin/Zdra...zvini.html
Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu