Ići dole
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Koja imena su najpopularnija? Empty Koja imena su najpopularnija?

taj Ned Jun 13, 2010 4:58 am
Najčešća imena koja roditelji daju deci u Beogradu su Petra, Đurđa, Jakov, Damjan, Miloš, Nikola i Aleksandar, što pokazuje povratak tradicionalnim srpskim imenima, rekli su u matičnim službama beogradskih opština Savski Venac i Zvezdara.

Matičar opštine Zvezdara Milena Kragić tvrdi da su roditelji danas mnogo kreativniji u davanju imena, a da su se ranije "vrtela" dva-tri ustaljena poput Luke, Filipa ili Marka.

Roditelji sada uglavnom biraju stara, tradicionalna imena, kao što su Petra, Đurđa, Anđelka, Vasilisa, Jakov, Damjan, Andrej, ali je bilo slučajeva kada je matičar morao da odbije da detetu da ime zbog koga bi u buducnosti mogao da ima problema, dodala je ona.

"Uprkos insistiranju roditelja matičar ima ovlašćenje da detetu ne upiše pogrdno ime. Imali smo par koji je hteo da, pored imena deteta, doda drugo ime - Prkosna, ali je matičar odbio taj zahtev", rekla je Kragićeva.

Ona je dodala da pripadnici romske manjine uglavnom više vole strana imena - Romeo, Denis, Medina, Muhamed, a da Romi sa Kosova i Metohije biraju albanska imena i uopšte se ne trude da ga usklade sa ovdašnjim uslovima i prilikama u kojima dete živi.

Poznat je slučaj iz opštine Stari grad, gde je matičar odbio zahtev bračnog para koji je želeo da svom detetu podari ime Petar Drugi. U Opštini Savski venac nedavno su roditelji tražili da se njihovo dete u matične knjige upiše kao Obilić.

"Iako smo posavetovali roditelje da to ime nije u interesu deteta, kao i da nije u skladu sa običajima sredine, stranka je insisitirala i to ime je upisano", rekla je šef Odseka za lična stanja građana te opštine Milica Novaković.

Novakovićeva je dodala da je poslednjih godina trend da se deci daju stara srpska imena, a najčešća su Aleksandar, Nikola, Miloš, Stefan, Luka, dok je od ženskih imena, Milica godinama najpopularnije ime.

Da se detetu ne sme dati pogrdno ime ili ime koje nije u skladu sa običajima sredine, propisano je i Porodičnim zakonom, a, kako je praksa pokazala, takvih slučajeva ima malo, precizirala je Novaković i istakla da su u Opštini Savski venac, upisana samo "neobična" imena kao što su Vodan, Narta, Oprolećovana, Kiša.

"U Srbiji nije uobičajeno da je ime duže od dve reči, mada to zakon nije zabranio, jer možete dati detetu ime od tri reči, ali sa prezimenom to su ukupno četiri reči, pa su roditelji u zakonskoj obavezi da se izjasne kojim će se ličnim imenom dete služiti u pravnom saobraćaju", objasnila je Novaković.

Svaka osoba starija od 15 godina može da promeni svoje ime i prezime, bez ičije saglasnosti, pri čemu je dužna da matičnoj službi dostavi krštenicu, uverenje o državljanstvu, potvrdu da nije osuđivano i uverenje da je izmirio porez, rekli su u opštini Zvezdara.

Danijel Novak (28) iz Beograda je sa 18 godina promenio ime, a tri godine kasnije odlučio je da sebi da i drugo prezime. Novak je rekao da je ime promenio, jer je ono koje su mu dali po rođenju - Branko, smatrao "glupim, nakaradnim i staromodnim".

"Znao sam da ću to učiniti čim postanem punoletan, kad mi za takav postupak ne bude trebala ničija dozvola. Nikada se posle zvanične promene nisam pogrešno odazvao ili potpisao. Mislim da je to stvar psihickog momenta, tako da sam se na novo ime navikao još dok je ono bilo u proceduri", rekao je Novak.

On je kao razloge za izbor baš imena Danijel obrazložio time da je, pre svega, retko i zvučno, kao i da ono u prevodu znači "Bog mi jedini sudi", dok je novo prezime, umesto Miljković, izabrao zato što je "opšteslovensko".

Novak je dodao da je teže bilo njegovoj okolini da se navikne na promenu nego njemu samom, a da je posle promene "identiteta" bilo različitih reakcija.

"Većina me je podržala, mada je bilo i onih koji su mi se podsmevali i govorili da ću se zbog tog postupka jednom kajati. To se nikada nije desilo, a to bih učinio i sad, jer sam ispunjavanjem te želje podigao moral i vlastito samopouzdanje", poručio je Novak.
nataly
nataly
Ženski
Datum upisa : 09.05.2010

Koja imena su najpopularnija? Empty Re: Koja imena su najpopularnija?

taj Pet Jun 18, 2010 4:11 am
Ovdje kod mene Aurora! Već znaš unaprijed kako će se beba zvati, samo ako bude curica.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Koja imena su najpopularnija? Empty Re: Koja imena su najpopularnija?

taj Uto Jul 13, 2010 8:48 pm
Definicija imena iz Biblijske enciklopedije, Radomira B. Rakića, glasi: «Prema starom shvatanju, ime nije samo ono što karakteriše njegovog nosioca nego je bitni, sastavni deo njegove ličnosti. Ono što nema imena, ne postoji».

Kada je imenovanje deteta u pitanju, postoji nekoliko vrsta roditelja. Oni koji su za već skraćena, «instant» imena, tipa Iva, Una, Tara, Mia, Lara... Zatim oni koji će među svojim precima da odrede za njih nekog značajnog, da njihovo čedo ponese njegovo ime. Pa oni koji će detetu dati ime po krsnoj slavi, verskom prazniku na koji je rođeno, ili dragom svetitelju. I na kraju, oni koji će teško da se odluče za ime. Jedno je sigurno: dete može sve da ima, ili da nema, ali će ime uvek da dobije. E, a kakvo, to je već stvar afiniteta roditelja.
U većini slučajeva, roditelji ime biraju prema zvučnosti, a pritom se ni najmanje ne zamisle nad činjenicom da svako ime ima poreklo, a neretko i značenje na nekom jeziku sveta. Često se dešava i da dete koje je rođeno na neki verski praznik, biva uskraćeno za svog sveca zaštitnika, u slučaju da se to ime roditeljima ne dopadne. Zapitamo li se ikada da li će detetu sopstveno ime da se dopadne kada poraste? I, uopšte, šta je važnije: pozitivna simbolika imena, ili trenutna moda (zato što je neka estradna zvezda upravo tako nazvala svoje dete)?
«Neka imena istinski mogu da donesu sreću, a neka nesreću. Ime dobijamo, nadevaju nam ga na krštenju. Već po imenu, sve se zna o nama», kaže jeromonah Ilarion Đurica, konstatujući da ime odražava sudbinu onog ko ga nosi.
Suština imena je i u njegovom melodijskom telu, a ne samo u onome što znači. Važno je ono što zvuk imena izaziva. Zapravo, ime je energija bitisanja, esencija postojanja i, nesumnjivo, viša vrsta reči. Kako je govorio umni i učeni episkop Danilo Krstić: «Postoji na nebu otvor iz kog ističe izvor spasonosnih pravih reči, a odakle dolaze i lična imena. U imenu imamo formulu same ličnosti koja je nosi, a i nebesko svetlosno polje tog imena».
Uporedo sa imenima egzistiraju nadimci, koji ponekad sasvim potisnu «puno» ime. Ali, nadimak je umanjivanje ili «cepkanje» imena. Kada je u pitanju naše najbliže okruženje, najčešće napuštamo svoje pravo ime i srastamo sa nadimkom. Svakako, on i treba da postoji za naše bližnje, za intimne trenutke sa njima. Pošto je, uglavnom, neizbežan, zašto onda da detetu uskratimo neko puno, simbolično ime?
U veku svetske globalizacije i težnje da jednojezičnost zavlada svim zemljama, sve je izraženija i težnja da naša imena zvuče «svetski», što kraće, da nam u nekoj drugoj kulturi ne budu breme, već da bilo gde u svetu zvuče dobro i melodično. Iz tog razloga, današnji roditelji izbegavaju imena pravoslavnih svetaca - čime bi, po rečima duhovnika, obezbedili detetu ne samo imendan, već i zaštitnika i molitelja za njega na nebu. Upravo zbog toga, davanje imena detetu može da ima ogroman značaj. Roditelji bi na taj način dete «poverili» svetitelju čije su mu ime dali. U tom slučaju, bira se ime svetitelja čije ih je žitije posebno dotaklo, ili koji je na bilo koji način povezan sa začećem deteta. Nekada je bio običaj (u pojedinim krajevima se i danas zadržao) da se detetu da ime sveca na čiji je dan rođeno ili kršteno. To ima poseban smisao, ali uz uslov da to ne bude samo davanje imena, nego svojevrsno osveštavanje hrama posvećenog tom svetitelju.
Osim što jeste ili nije pripadalo određenom svecu, svako ime vuče poreklo iz nekog jezika sveta.

Listajući imenoslov, za vas smo otkrili sledeća značenja:

A

Aleksandar je ime grčkog porekla i znači - zaštitnik ljudi, hrabar, junačan. Od njega je nastalo žensko ime Aleksandra.

Aleksa je kalendarsko ime, takođe poreklom iz Grčke i označava - onog koji donosi pomoć. Aljoša mu je po značenju pandan, samo što je preuzeto od Rusa.

Andrej je grčkog porekla i znači - hrabar, muževan.

Adam je - čovek stvoren od zemlje.

Avram je - uzvišeni otac.

Ana je kalendarsko ime hebrejskog porekla, nastalo prema imenu Hana, čije je značenje - ona koja je mila i zahvalna, milost, zahvalnost, blagodet.

B

Božidar, Bogdan i Božidarka su bili nekad ono što su danas popularno Teodor i Teodora, sa razlikom u poreklu. Prva su srpskog, a druga dva grčkog porekla i znače - dar od Boga.

V

Vanja na hebrejskom znači - Bogu mio/la.

G

Georgije ili Đorđe je - ratar.

Goran je - onaj koji dolazi sa planine.

D

Danilo, Danijel, Danijela - iz hebrejskog korena vuku značenje - Bog je moj sudija.

Dimitrije, osim što je zaštitnik grada Soluna, znači i - rod zemljin.

Damjan je iz istog podneblja i znači - pobednik i pustinjak, istovremeno.

E

Emil i Emilija su na latinskom - uljudni, prijatni.

I

Igor je - onaj koji dolazi s mora, a Rusi su ga oblikovali od skandinavskog Ingvar, koje je istog značenja.

Ivan je na hebrejskom - Bogu mio.

J

Jovan i Jovana takođe znače - Bogu mili.

Jelena je ime grčkog porekla a nastalo je, po jednom od tumačenja, od grčkog imena Helena, čije je značenje - sunčeva svetlost.

K

Konstantin i Kosta su previše «ozbiljna» imena za malo dete, jer znače - postojan, čvrste volje.

L

Lazar ima značenje starog srpskog pozdrava: «Pomaže Bog».


M

Mateja je - muževan.

Mihajlo je - bogolik ili sličan Bogu.

Neprikosnoveno srpsko ime Marko, osim što je ime jednog od četvorice jevanđelista, takođe je - onaj koji je rođen u martu, ali i sin boga Marsa, pa samim tim znači - ratnik.

O

Oliver je - onaj koji uzgaja masline.

P

Pavle je poreklom grčko ime, a znači - omalen, malen.

S

Jedno od omiljenih srpskih imena Sava, baš i ne ide uz ime novorođenčeta, jer znači - starac, deda.

Ostala imena i njihova značenja

Moguće značenje imena Biljana je verovatno - ona koja je kao bilje, sveža, miomirisna, lekovita, zdrava. U našem narodu, drveće i cveće, biljke uopšte: simbolizuju životnu silinu, bujanje, narastanje života. Otuda možda i potreba da se ženska deca nazivaju imenima ukusnog voća - Jagoda, Višnja, Dunja...

Što se tiče prethodnih generacija, veoma zastupljena ženska imena su Vera i Nada. Njihovo značenje se samo nameće. Međutim, one su i svete mučenice postradale radi Hrista, i to još kao devojčice, zajedno sa trećom sestrom, koja se zvala Ljubav. Njihova majka Sofija je takođe svetiteljka, a njeno ime na grčkom znači - mudrost.

Filip, prilično često ime našeg podneblja poslednjih godina, znači - ljubitelj konja, dok je ime Uroš nastalo od mađarske reči ur, što znači - gospodin. Dok je za Anđelu jasno poreklo reči, malo ko zna da je moderno ime Anastasija zapravo svetovno ime majke Svetog Save.
Jasmina Jovanović
Sponsored content

Koja imena su najpopularnija? Empty Re: Koja imena su najpopularnija?

Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu