Delite
Ići dole
avatar
Laura
Ženski
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 01.05.2010

Ubio se Bekim Fehmiu

taj Sre Jun 16, 2010 8:37 am


Zvezda jugoslovenskog filma Bekim Fehmiju (74) nađen je danas mrtav u
svom stanu u beogradskom naselju Zvezdara potvrdio potvrdjeno je S
medija portalu u MUP-u Srbije.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je Tanjugu rekao da se pretpostavlja da je reč o
samoubistvu, jer je pucano iz pištolja koji je registrovan na
Fehmijuovo ime.

Bekim Fehmiju je rođen 1. juna 1936. godine u Sarajevu. Fakultet
dramskih umetnosti je studirao u Beogradu od 1956. do 1960. godine u
klasi profesora Mate Miloševića. Slavu je stekao u filmu „Skupljači
perja“ Aleksandra Saše Petrovića (1967).

Karijeru je gradio i u inostranstvu, a posebno u Italiji, gde je
imao ugovor s rediteljem Dinom de Laurentisom. Sarađivao je i sa Džonom
Hjustonom, Avom Gardner, Šarlom Aznavurom i drugima.


Glumom je prestao da se bavi 1987. godine u znak protesta zbog „antialbanske histerije“.


U bivšoj Jugoslaviji ovaj glumac albanske narodnosti bio je velika zvezda 60-ih i 70-ih godina.

Proslavio se u crno-talasnom filmu "Skupljači perja" reditelja
Aleksandra - Saše Petrovića iz 1967. godine, u kojem je upečatljivo
igrao ulogu lepog i strasnog ciganina Bore.

Za ulogu Halil-bega u filmu "Roj" Miće Popovića nagradjen je na Festivalu jugoslovenskog igranog filma u Puli.

Publika ga je veoma volela i kao vaspitača Žarka u "Specijalnom vaspitanju" Gorana Markovića.

Na listi njegovih bioskopskih i televizijskih uloga nalazi se 45
naslova. Često je igrao u evropskim produkcijama, naročito u Italiji, a
oprobao se i u američkoj kinematogafiji.

Saradjivao je sa rediteljima Dinom de Laurentisom i Džonom
Hjustonom, a partneri na velikom platnu bili su mu Olivija de Hevilend,
Ava Gardner, Dirk Bogart, Šarl Aznavur i druge svetske zvezde.

Početkom ove decenije objavio je svoju knjigu uspomena "Blistavo i strašno" u izdanju "Samizdata B92".

Bio je oženjen glumicom Brankom Petrić, a jedan od njihove dvojice sinova - Uliks Fehmiu takodje se bavi glumom.
avatar
hmaleta71
Ženski
Devica Svinja
Datum rođenja : 10.09.1971
Godina : 46
Lokacija : tu negde...
Poso/dokolice : svašta nešto, tu i tamo...
Raspoloženje : hm...
Datum upisa : 20.05.2010

Re: Ubio se Bekim Fehmiu

taj Sre Jun 16, 2010 9:11 am
In memoriam
avatar
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Re: Ubio se Bekim Fehmiu

taj Sre Jun 16, 2010 1:13 pm
IZ naše kulture i našeg grada otišao je veliki umetnik i gospodin - Bekim Fehmiu, glumac svetske biografije, koji je srpskom i albanskom narodu, i čitavom prostoru nekadašnje velike Jugoslavije, ostavio antologijska filmska ostvarenja, ogroman dar i slavu, kojom nas je predstavljao, moralne vrednosti i dostojanstvo, s kojima je živeo.
Imao je neponovljiv glumački imidž - spoj robustnog mačizma i rafiniranog cinizma, učinio je od njega internacionalnu glumačku ikonu, koja u današnjim glumačkim vrednovanjima predstavlja reper. Njegovim odlaskom, kako su izjavile kolege iz Filmskog centra Srbije, nije izgubila samo lokalna scena, na gubitku je čitav evropski film, u kojem je figurirao kao jedan od glumaca najvećeg formata.
Legendarna uloga Belog Bore u „Skupljačima perja“ Aleksandra - Saše Petrovića širom mu je otvorila vrata međunarodnog filma, gde je ubrzo postao jedna od vodećih zvezda. Da bi dobio glavnu ulogu u „Avanturistima“, multibudžetskoj produkciji „Paramunta“ iz 1968, u režiji Luisa Gilberta, gde je igrao Porfirija Rubirozu, za deset nedelja savladao je engleski jezik. Priča o legendarnom plejboju okupila je svetske zvezde - Oliviju Hevilend, opersku divu i glumicu Anu Mofo, Kendis Bergen, Rosanu Braci, Šarla Aznavura, Ernsta Borgnajna, Fernanda Reja...
U „Dezerteru“, Bekim je igrao s Džonom Hjustonom, Ričardom Krenom, In Benenom... u „Crnoj nedelji“ s Robertom Šoum, Martom Keler... Film „Libera, ljubavi moja“ radio je s Klaudijom Kardinale, a „Salon Kiti“ s Ingrid Tulin i Helmutom Bergerom... Kao partnera u „Dozvoli za ubistvo“ Bekima je lično izabrala Ava Gardner, a u filmu su igrali i Dik Bogart, Frederik Forest, Timoti Dalton... Poslednju filmsku ulogu odigrao je u „Džingis-kanu“, u režiji Kena Anekina.
Uloge u jugoslovenskim filmovima - „Roju“ Miće Popovića, „Protestu“ Fadila Hadžića, „Specijalnom vaspitanju“ Gorana Markovića... nisu manje relevantni primeri njegove glumačke unikatnosti, mimo poznatih standarda jugoslovenskog filma. Bekim je bio prva svetska zvezda sa ovih prostora - imao je dugogodišnji ugovor s čuvenim producentom Dinom de Laurentisom, a posle serije „Odisej“ gotovo da nije bilo italijanskog časopisa koji na naslovnoj strani nije imao njegovu fotografiju.

Čitateljke „Đoje“ u velikoj anketi početkom 2000. godine, među deset najmuževnijih muškaraca 20. veka izabrale su i Bekima Fehmijua, iako je od njegove popularnosti u Italiji prošlo gotovo trideset godina. Frančesko Skardamalja, poznati italijanski pisac i producent, izjavio je italijanskim medijima: „Bekim Fehmiu je jedini internacionalni glumac iz istočnih komunističkih zemalja koji je snimao na zapadu gotovo dvadeset godina, probijajući ’gvozdenu zavesu’, sve do Gorbačova i pada Berlinskog zida.“

Kao znak velike tuge zbog onoga što se poslednjih dvadeset godina događalo na prostoru bivše Jugoslavije, u Srbiji i na Kosovu, Bekim se potpuno povukao iz javnosti - povremeno se mogao sresti na nekim predstavama u Zvezdara teatru, Ateljeu 212, ili u bifeu Jugoslovenskog dramskog pozorišta, koje je do 1967. bilo njegova matična kuća, i to samo onda kada je pratio svoju najveću ljubav - suprugu glumicu Branku Petrić, s kojom je podelio čitav život.
Bekim je napustio ovaj svet ogrnut ćutanjem i tišinom. U pogovoru za autobiografsku knjigu „Blistavo i strašno“, koju je objavio 2001, njegov sin Uliks je zapisao: „Moj otac se odrekao reči koje su za glumca najjače i najlepše sredstvo. Odrekao ih se i pretvorio ih u ćutanje - protest, Hamlet bi rekao „...Ostalo je ćutanje“. Danas živi povučeno s mojom majkom, koja se i dalje aktivno bavi pozorištem, i sa svojim sestrama i braćom, između Prizrena, Prištine i Beograda.“

RAZGRANATI SREBRNI DUD
„PET godina nisam bio na Kaljaji. Od mog pokušaja samoubistva. Sedim pored ‘ramazanskog’ topa. Prizren se ponovo pruža preda mnom u svojoj čarobnoj lepoti. Vidim moju Bistricu, koja deli grad na dva dela, i račva se na jazove, koji teku pored nje i obrću teško mlinsko kamenje. Jazovi prolaze pored zidova kuća, ispod radnji, čiji vlasnici u njima hlade lubenice i boce piva, presecaju kaldrmisane ulice sa mostićima, pa, protičući pored jablanova, vrba, topola, razilaze se u potoke i potočiće... Bistrica mi izgleda kao ogroman, položen, od tečnog srebra razgranat dud... Srebrni dud. Baka Hili mi je davno rekla: ‘Nemoj slučajno da pljuneš u potok, jer će ti ostati kriva usta’, opisao je Bekim svoj Prizren u knjizi „Blistavo i strašno“.

KOST U GRLU
„SVI su se okupili oko mene. Baka, tata, mama, ujaci, sestre, braća. Ostavili su trpezu, razjapili mi usta i pokušavaju da izvade riblju kost koja mi se zaglavila u grlu. Neko viče: „Po doktora!“, drugi traži pincetu, treći savetuje da gutam što više hleba. Uhvatila ih je panika. Meni je grozno. Gušim se. To gušenje traje večno“, opisao je Bekim događaj iz detinjstva (1939), u svojoj autobiografskoj knjizi.

NIKOLA SIMIĆ: TRAGEDIJA ZA SVE
- STRAŠNO me je pogodilo, ceo dan se osećam kao ošamućen. Iako nismo igrali zajedno, znam da je kao kolega bio izuzetan i privržen poslu, da je davao celog sebe, prvo pozorištu, pa filmu. I da je snimio samo „Skupljače perja“ bilo bi dovoljno. Kad god bi se sreli, razgovarali bismo o vremenima koja su bila, koja su prošla, o onome što je nekada bilo, a sada nije. Ovo je velika tragedija i za porodicu i za sve nas.

OLIVERA KATARINA: DIVAN PARTNER
- DUBOKO me je potresla ova strašna vest. Iako ga poslednjih godina nisam viđala jer se povukao iz javnog života, tragično je što je jedan tako sjajan i talentovan čovek, koji mi je bio divan partner u nekoliko filmova i odličan kolega, morao da podigne ruku na sebe. Mogu da zamislim kako je njegovoj deci i ženi kada je nas, kolege, toliko zabolela ova vest. Bekim Fehmiu je bio pravi profesionalac, vredan, savestan, celim bićem se posvećivao ulozi i bilo je veliko zadovoljstvo raditi sa njim.

BATA ŽIVOJINOVIĆ: SNAŽAN AUTORITET
- ŠOKANTNO je da je jedna jaka, čvrsta i stabilna ličnost tako nešto učinila. Da ne govorimo o tome kakav je bio glumac. Mnogo sam ga voleo i voleću ga. Bio je veliki autoritet i u porodici i u poslu. Nažalost, niko nije mogao da predvidi da će se ovo desiti. Bila je to njegova unutrašnja borba.

BRANISLAV LEČIĆ: VELIKI ČOVEK
- BIO sam šokiran saznanjem da je otišao. Bekim nije bio samo glumac, već i veliki čovek. Uspeo je da se odbrani od svih i ostane svoj. Igrali smo zajedno u filmu Gorana Markovića „Specijalno vaspitanje“. Bio je to naš prvi zajednički angažman na filmu, ali, nažalost, i poslednji. Za njega me vezuju lepe uspomene. Često je dolazio na predstave u Jugoslovensko dramsko pozorište, gde smo imali priliku da se sretnemo i razgovaramo.

DUŠAN JANIĆIJEVIĆ: PROPUŠTENA PRILIKA
- JEDNOM ulogom je postao zvezda u našoj tadašnjoj zemlji i čitavu svoju karijeru „kupio“ je tom ulogom. Kasnije je otišao u inostranstvo, vratio se i igrao još neko vreme, ali onda se dogodilo nešto - ne znam šta, zbog čega je takav veliki glumac najednom postao manje tražen; da li je on bio u otporu prema nekome ili je neko imao otpor prema njemu, ali propuštena je velika prilika da on ostvari još neku od briljantnih uloga.
biter
Muški
Datum upisa : 22.06.2010

Re: Ubio se Bekim Fehmiu

taj Uto Jun 22, 2010 1:27 am
U sjećanje na velikog glumca i čovjeka Bekima Fehmija kroz reakciju na članak 'Hoće Li Ljudska Vrsta Izumrijeti U Narednih 100 Godina'.

Veliki Meštar Kulta Fanatičnih Astronoma - Matijas Gubec De Galilejis kaže da će stari preci, putnici kroz vrijeme u svemirskom brodu skrivenom iza Mjeseca spasiti život na Zemlji i stvoriti raj, Nirvanu, idealno stanje mira, sklada, stabilnosti, ljubavi i sreće, te poziva na univerzalnu svjesnost i smrt za sve glupe ljude na planeti.

Smrću Protiv Duga: Glupani Moraju Umrijeti, Kaže Bog


Sponsored content

Re: Ubio se Bekim Fehmiu

Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu