Ići dole
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Ne budite bespomoćne na poslu  Empty Ne budite bespomoćne na poslu

taj Sub Avg 14, 2010 3:48 am
Da vas naslov ne bi naveo na pogrešnu ideju: ovo nije o zlostavljanju na poslu niti o mobingu, već o znatno češćem osećanju koji mnogi imaju, da na poslu ništa stvarno ne zavisi od njih, da su poput još jednog točkića u mašineriji, i taj osećaj ih onda deprimira i doprinosi bezvoljnom obavljanju posla. A ne morate se osećati tako - i, što je još bolje, u velikoj meri samo od vas zavisi kako ćete se osećati, a ne od onog "groznog šefa".

U čemu je stvar, kako to može velikim delom da zavisi od vas? Tako što je na vama da razvijate svoje sposobnosti, da postavite sebi dugoročne ciljeve, da vremenom napravite poštovanja dostojnu radnu biografiju. Šef vam u tome može pomoći ili odmoći, kao i kolege, kao i opšte stanje u državi i svetu, ali razvijanje sposobnosti, učenje, postavljanje dugoročnih ciljeva koji se tiču vas lično možete da obavite samo vi, i niko vam obavljeno ne može oduzeti.

Prvi korak bio bi da sebi postavite dugoročne ciljeve. Šta je to što zapravo želite? Novi položaj, s više odgovornosti (i boljom platom)? Potpuno drugačiji posao? Nešto treće, četvrto, peto? Jednom kad znate šta je to što, dugoročno posmatrano, želite, a da nije samo preživljavanje od prvog do prvog, možete smisliti kako da do toga dođete i početi da radite na ostvarivanju ciljeva, što će vam dati osećaj da nije sve van vaše kontrole, da se vi i te kako pitate. Plus će i vaš posao postaviti u drugačiju perspektivu, napraviće od njega tek jedan korak u ostvarivanju vaših ciljeva, ne nešto što treba da vas emotivno "proždire" i iscrpljuje.

Sledeći korak bio bi da prestanete da sabotirate same sebe. Da li redovno zakasnite na posao, makar to bilo i pet minuta (ne treba brkati s povremenim kašnjenjem, govorimo o kašnjenju praktično svakog dana)? Da li redovno kolutate očima iza šefovih leđa? Otarasite se tog negativnog stava - sarkazam i "ma, i ne zaslužuju oni bolje" ponašanje vas samo ometaju i doprinose tome da se možda nakratko zabavite, poput mangupčića koji dobacuje iz poslednje klupe, ali vam na duge staze onemogućavaju da postignete bilo šta što bi vam poboljšalo položaj i dalo vam osećaj da to što radite nešto znači i nešto vredi. Ako imate pozitivan stav, to bi moglo da doprinese tome da budete primećeni, pohvaljeni, pa i unapređeni - a plus ćete se i vi osećati bolje.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Ne budite bespomoćne na poslu  Empty Re: Ne budite bespomoćne na poslu

taj Sub Avg 14, 2010 3:48 am
Danas dajemo još neke predloge kako da steknete osećaj da je kontrola dobrim delom u vašim rukama - kao što i jeste.

Nađite "saučesnika" na poslu. Ako imate koleginicu ili kolegu koji su vam na neki način i prijatelji, posao će biti zabavniji. A kad na poslu nalazite i zabavu, bolje ste motivisani da doprinosite i onda dobijate i osećaj da su stvari više pod vašom kontrolom. Samo treba obratiti pažnju na to da osoba koju odaberete bude pozitivno nastrojena kao i vi, da i ona želi da preuzme svoju karijeru u svoje ruke - ako ćete samo zajedno da gunđate kao ona dva matora Mapetovca, to bi moglo da vam bude zabavno, ali ništa konstruktivno nećete uraditi.

Nagradite sebe za svaki uspeh. Dešava se da na poslu vaš uspeh i ne bude primećen, niko vas ne pohvali kad nešto dobro uradite, kad nešto postignete, i to vas oneraspoloži - zašto ste se onda trudili kad se svi ponašaju kao da ništa niste uradili? Ako vas već niko drugi neće nagraditi, nagradite same sebe, nemojte da dopustite da vaš uspeh prođe bez nagrade. Počastite sebe nečim, ne mora da bude skupo, ne mora da bude ni materijalno, glavno je da vi to osećate kao neku vrstu nagrade. To će vam pružiti zadovoljstvo i dati vam osećaj kontrole nad onim što radite.

Može da bude dobra ideja i da šefa ili šeficu pitate kako možete da im pomognete (čak i ako to znači više posla za vas, kao što verovatno znači). Ako vas šef vidi kao saveznika, a ne kao još jednog bezvoljnog zaposlenog koji otaljava posao, veće su vam šanse da vas se seti i onda kad dođe vreme da neko bude unapređen ili kad na red dospe neki važan projekat koji bi vam korisno poslužio u radnoj biografiji.
Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu