Ići dole
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Kad vas iznerviraju Empty Kad vas iznerviraju

taj Sub Avg 14, 2010 3:49 am
Svakome se nekad desi da ga nešto iznervira, i da nakon toga duže vreme ostane iznerviran. Ne mora da se radi o nečemu krupnom, ali svakako ne prija kad ne možete da se smirite i opustite - naročito ako ste i same svesne da se ne radi ni o čemu krupnom. Postoji jedan prilično brz način da pomognete sebi.

Dešava se: sve ide manje-više normalno, a onda vas neko ili nešto izbaci iz takta. Napravite neku glupu grešku na poslu. Neko se izdere na vas. Posvađate se sa sestrom koja od vas traži nešto potpuno nerazumno. Vrlo često, ne radi se uopšte o nekim krupnim stvarima, samo o nečemu što vas iznervira. A onda vam ne uspe da se smirite i, pored toga što ste i dalje iznervirane, dodatno nervirate samu sebe jer se toliko uzrujavate zbog sitnice.

Zašto nekad nije lako smiriti se? Kad vas nešto iznervira, najčešća telesna reakcija je da se ukočite i da vam se disanje ubrza. Vaš mozak to prima kao signal za uzbunu. Nakon što to što vas je iznerviralo prođe, mišići su vam i dalje napeti, i dalje ubrzano dišete, pa mozak nastavlja da šalje signale da se na situaciju reaguje kao da je stanje uzbune, vi se zbog toga i dalje osećate uzrujano, što vaš mozak i dalje podstiče da ne dopusti opuštanje. Kao neki začarani krug.

Kako prekinuti taj začarani krug? Postoji jedan trik kome mnogi instinktivno pribegavaju, i ne znajući zaista zašto to čine, samo da im pomaže. Koji je to trik? Stavite ruku preko očiju tako da u potpunosti blokirate svetlost, i nekoliko puta duboko udahnite i izdahnite. Videle ste mnoge da tako postupaju, zar ne? I to pomaže, jer je to veoma brz i efikasan način da mozgu pošaljete signal da je sada sve u redu i da je vreme za opuštanje. A onda i mozak pošalje signal da se luče hormoni za opuštanje, mišići prestaju da budu napeti, disanje više ne morate voljno da regulišete već se normalno uspori.

Probajte! U najvećem broju slučajeva deluje, a jednostavno je, potrebno je svega nekoliko trenutaka i nimalo energije.
Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu