Ići dole
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

"Da sam samo..." Empty "Da sam samo..."

taj Sub Avg 14, 2010 3:50 am
Rečenicu iz naslova svako bar nekad kaže sebi; mnogi to govore prilično često. Neizbežno je povremeno pomisliti nešto te vrste, ali život ipak ne bi trebalo da se pretvori u žaljenje jer ovo ili ono nismo uradili - a ima i onih koji upadnu u tu zamku.

Da ste se samo setili da kažete to-i-to kad vas je koleginica iznervirala zajedljivom primedbom. Da ste odmah kupile one divne cipele, dok su bile na rasprodaji i dok su još uvek imali vaš broj. Da ste se usudile da priđete onom zgodnom muškarcu koji vas je odmeravao pogledom dok ste s prijateljicom pile kaficu, umesto što ste ga ignorisale. Da ste se javile na onaj oglas za posao, stvarno je delovao kao nešto jako dobro. Da ste samo...

U čemu je problem s ovakvim prebacivanjem sebi? U tome što ne možete da promenite prošlost. Svakako, bar nekad ćete pomisliti nešto te vrste, i tu pomoći nema. Ipak, ne vredi ceo život provesti u žaljenju jer niste uradile ovo ili ono. Korisno je učiti iz sopstvenih grešaka, i ako zaista verujete da je bila greška što ste nešto uradile ili što nešto niste uradile, pokušajte da sličnu grešku ne ponovite u budućnosti. I setite se da ni ta greška koju ste napravile nije bila potpuno beskorisna po vas, jer ste nešto iz nje naučile. Pokušajte i da ne mislite da ste sebi upropastile život jer niste postupile tako-i-tako - možda to-i-to niste postigle, ali ste postigle nešto drugo; teško da je baš ceo vaš život jedna velika greška, a biće vam mnogo prijatnije ako se usredsaredite na one dobre stvari koje ste postigle.

Još jedna nevolja sa "da sam samo..." razmišljanjem je to što je to samo neka vrsta sanjarenja. To što biste "poklopile" zajedljivu koleginicu možda vam zapravo ne bi donelo ništa dobro, možda bi vas šefovi ukorili. One divne cipele bi se možda raspale nakon mesec dana nošenja. Onaj zgodni muškarac je možda neko ko bi vam se zgadio nakon tri minuta razgovora. Ne kažemo da je sigurno tako, ali sasvim je moguće da svojim postupcima zapravo uopšte niste oštetile sebe, moguće je da je dobro što niste uradile to-i-to.

Učite iz grešaka koje napravite, ako imate dobre razloge da verujete da su stvarno greške u pitanju. Ali, nemojte dopustiti da vam ceo život prođe u žaljenju što ste nešto uradile ili što nešto niste uradile - umesto toga, uradile ste nešto drugo, vaš život teče dalje, i treba ga živeti - po mogućnosti, naći u njemu i uživanje, ne samo žaljenje zbog nečega što više ne možete da promenite.
Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu