Ići dole
Vedrana
Vedrana
Moderator
Moderator
Ženski
Datum upisa : 28.02.2009
http://<a href="http://xtratvision.forumxpress.net/forum

Moc kamena i zodijaka Empty Moc kamena i zodijaka

taj Uto Sep 14, 2010 8:25 am
Moc kamena i zodijaka

Mnogobrojne civilizacije smatrale su da je kamen simbol bozanske moci…

U praistorijsko vreme kamen je sluzio kao orudje i oruzje. Mnogobrojni mitovi govore nam da su se neka bozanska bica rodila iz kamena. Na Istoku, kamen je predstavljao prisustvo bozanskog i klanjalo mu se uz upotrebu ulja i krvi. Tako je od kamena postao oltar.

Kamenje koje je palo s neba drugacije je i obicno se vezuje za bozansko, crnu boju, mesec, zenskost ili generalno- materinstvo. Takav je slucaj sa crnim kamenom koji su obozavali u Pesinonciji, u Frigiji, kao veliku boginju Cibelu. Slican crni kamen nalazi se u unutrasnjosti Kabe u Meki (ne zaboravimo da je Islam religija sa veoma izrazenim lunarnim simbolizmom).

U grckoj mitologiji, kamen predstavlja najveceg boga medju bogovima, Hronosa ili Saturna koji je ziveo u strahu da ce ga jedan od sinova zbaciti sa trona, kako je predvideo njegov otac Uran. Zbog toga je on svu svoju decu, po njihovom rodjenju, jeo. Medjutim, njegova zena Rea, da bi spasila Zevsa, umotala je jedan kamen u platno i dala Hronosu za vecericu. Ostalo je legendarna istorija: kada je Zevs porastao uspeo je da zbaci oca sa trona.

Drago i poludrago kamenje svoju ulogu ima i u Zodijaku. Krenucemo od diijamanta, dragog kamena koji se tradicionalno vezuje za znak Ovna.

Ovan

Dijamant je zodijacki zastitnik onih koji su rodeni u znaku Ovna. Dijamant je svetlucavi dragi kamen bele ili svetloplave boje i tradicionalno je simbol cistoce i nevinosti. Prema legendi, stiti onog koji ga nosi na levoj strani tela. Takodje se veruje da dijamant ucvrscuje vernost dvoje ljubavnika; otuda njegova cesta upotreba kao ukrasa na verenickom prstenu. Stari Rimljani su verovali da dijamant donosi srecu ratnicima, te se zato najvise nosio kao amulet. Medutim, ovaj dragi kamen je donosio i nesrecu, posebno onima koji su bili pohlepni za njim.

Ukoliko je dijamant poklon ili izraz vernosti i ljubavi, nikad ne donosi nesrecu. Ovnovima dijamant donosi srecu i snagu i cuva ih od zla.

Najbolji izbor za Ovnove je da zajedno nose dijamant i safir jer se dobro dejstvo oba kamena povecava. Inace, safir je svetloplavi dragi kamen koji donosi srecu i ljubav. Prica se da je nekada, kada je iz cuvenog turskog trezora ukraden safir, ovaj pobledeo i izgubio sjaj i boju! Najvredniji safiri su nebeskomodri, ali se mogu naci i grimizni, zuti, ruzicasti ili zeleni. U stara vremena, verovalo se da stiti od vestica. U srednjem veku koriscen je kao amajlija od ocnih bolesti.

Dijamant kao zdravstvena zastita

Fomula: C (jedan od kristaliziranog oblika elementa ugljenika)

Tvrdoca: 10

Nalazista: Juzna Afrika, Arkanzas, Indija, Brazil, Borneo, Australija

Boja: Uglavnom je bezbojan i proziran, ali moze biti tamno plav, crven, zuckast, zelen i staklenosjajno crn

Cakra: temena i trece oko

Dijamant je cuvar duha, pomaze jasnom i samostalnom misljenju.

Deluje preventivno kod srcanih, bubreznih oboljenja, cak i kod poodmaklih stadijuma bolesti. Eliksir rastvara bubrezne i zucne kamence.

Pomaze kod zeludacnih, crevnih, zatim bolesti kostiju, kod glavobolje, problema s kicmom, leukemije i stimulise zlezde. Koristi se za rehabilitaciju posle sloga. leci puknute zilice u glavi i drugim organima. Jaca snagu volje kod raznih kura posta i odvikavanja od pusenja.

Koristi se neobradjen i obradjen. Obzirom na njegovu retkost i cenu malo se koristi u kristaloterapiji.

Ovom kristalu nije potrebno ni praznjenje ni punjenje jer je cista energija.


Bik

Zodijackom znaku Bika odgovara dragi kamen smaragd…
Smaragd je simbol mudrosti i besmrtnosti. U drevna vremena pridavali su mu atribut “gonica oluja” i moci da pomogne oslobodenju robova. Njegova zelena boja aktivan je simbol vode, plodne kise (plavicasti smaragdi bili su posveceni Veneri). Kaze se da on u prolece udvostrucava aktivnost, kada sve ozelenjava.

Srednjovekovne legende kazu da smaragd, u stvari, dolazi iz pakla, iz Luciferove krune, i da je bas zbog toga u stanju da pobedi demonske moci.

Danas se preporucuje maloj deci koja pate od kosmara da stave smaragd pod jezik. U hriscanskom simbloizmu smaragd predstavlja “veru i nadu”.

Ovaj svetlucavi zeleni dragi kamen, takode je simbol konstantne i istinske dobrocudnosti i srece za sve Bikove. Vrhunski obraden i uglacan, smaragd je imao snagu vracanja izgubljenog vida, a prica se da ga je Neron koristio za vreme gladijatorskih borbi, da bi bolje video.

Kao kamen modernog doba, smaragd moze da bude brusen u 57 i 58 faseta.

Smaragd

Formula: Be3Al2Si6018, grupa berila

Tvrdoca: 7,5- 8

Nalazista: Brazil, Kolumbija, Indija, Rusija, Pakistan, Australija

Boja: zivo zelena, stakleno sjajna

Cakra: srcana


Ovaj kamen, kome se od davnina pripisuju nadnaravne moci, dobar je afrodizijak. Pomaze kod multiple skleroze, Parkinsonove bolesti, epilepsije, sizofrenije, paranoje, psihoze. Cuva od infekcija, srcanih oboljenja, anemije, regulise pritisak. Eliksir se cesto koristi i to narocito kod raznih upala, problema sa kicmom, kostima, misicima, reumom.

Psihi daje uravnotezenost i harmoniju.

Obzirom na cenu ne koristi se mnogo u kristaloterapiji iako je izuzetno mocan kamen. Koristi se neobraden i obraden.

Jednom mesecno ga treba ocistiti pod mlazom tekuce vode, a obzirom da je jak kamen, dovoljno ga je staviti u kontakt s rubinom ili gorskim kristalom u zdelu bez vode i to preko noci, jer mu oni daju novu snagu..Blizanci

Kamen zastitnik ovog znaka je ahat…

To je poludragi kamen, cija su misticna svojstva donosila zdravlje i dug zivot onima koji su ga nosili, a posebno Blizancima. U stara vremena verovalo se da ahat donosi elokvenciju (govornicki dar) i da stiti od glavobolje. Takode, verovalo se da odnosi umor ociju i da stiti od koznih bolesti.

Najcesce je ovalan i, kako su verovali stari Rimljani, donosi bogatstvo. Da bi pojacali snagu ahata, Cigani su nosili i hrizofraz , drugi srecan kamen za Blizance. Ahat nikako ne bi trebalo da nose Device i Ribe.

Postoje dve vrste ahata: Ahat i ahat mahovinasti.

Ahat

Formula: SiO2, kremen

Tvrdoca: 6,5- 7

Nalazista: Brazil, Urugvaj, USA, Meksiko, Nemacka, Australija

Boja: Razne boje u raznim tonovima svilenog sjaja

Cakra: sakralna

Smanjuje bolove, pomaze kod problema sa grlom i disajnim putevima. Ima veleiki spektar delovanja. Za vreme trudnoce stiti majku i plod, olaksava porodaj. Cuva psihu od depresije.

Koristi se uglavnom obraden u vidu priveska, ogrlice, nausnice i kamena za ruku.

Prazni se jednom nedeljno pod mlazom mlake tekuce vode vode cca 3- 5 minuta, a puni se na suncu cc 1- 2 sata.


Ahat mahovinasti

Formula: SiO2, kremen

Tvrdoca: 6,5- 7

Nalazista: Indija, USA, Kina, Brazil, Juzna Afrika

Boja: zelena mahovinasta sa mlecnim mrljama, svileno sjajna do mat

Cakra: srcana

Deluje na pankreas i proizvodnju insulina, regulise secer u krvi, metabolizam, filtrira bubrege, slezinu. Jaca otpornost na viruse i gljivice.

Deluje relativno sporo pa se preporucuje da se prvo srcana cakra otvori sa gorskim kristalom.

Uglavnom se koristi obradjen i to kao privesak, donut, kamen za ruku.

Cisti se redovno posle upotrebe pod mlakom tekucom vodom, a puni se na suncu ili pored gorskog kristala.


Rak

Rubin je jedan od najcenjenijih dragih kamenja. U anticko doba, vezivali su ga za planetu Mars zbog svoje crvene boje. Hildegarda od Bingena (1098-1179) govorila je da “vazdusni demoni ne mogu da rade svoje grozne rabote niti da borave na istom mestu gde i rubin; zbog toga rubin ima svojstvo da ocisti sve bolesti iz ljudskog tela”…

Zbog svoje duboke crvene boje smatralo se da rubin udaljava melanholiju i lose snove. U starim knjigama moze se procitati da rubin stiti mornare od brodoloma. Simbolizuje, takode, carsku milost, strasnu ljubav i princip vitalnosti. U “Apokalipsi” Svetog Jovana bozansko savrsenstvo uporedjuje se “dijamantom” i rubinom.

Rubin je simbol slobode, dostojanstva i carobne snage. Pored toga sto je zastitnik ljubavi i slobode, on daje snagu povratka izgubljene ljubavi. Stari su verovali da rubin ne dopusta popustanje iskusenjima i da stabilizuje mentalno zdravlje.

Veruje se da cuva od reumatizma. Posvetli kada se vlasnik razboli ili ga zadesi nesreca.

Katarina Aragonska je bila upozorena na promenu svog kraljevskog polozaja promenom boje svog rubina.

Najcenjeniji primerci dosli su sa Dalekog istoka (Mandelej, Indija) i zvali su ih “Budine suze”.

Rubin je svetlucav dragi kamen i njegova boja varira od ruzicaste do tamnocrvene boje.

Rubin


Formula: !l203, karbonat

Tvrdoca: 9

Nalazista: Burma, Tajland, Sri Lanka, Indija, Brazil.


Ima gotovo magicnu moc na krv, stvaranje krvi i krvne sudove. Aktivira jetru, regulise secer u krvi, jaca imunoloski sistem, poboljsava cirkulaciju, cuva od anemije i leukemije, ublazava menstrualne tegobe, regulise krvni pritisak. Eliksir je dobar afrodizijak i jaca telesnu moc.

Koristi se obraden i neobraden.

Prazni se pod tekucom vodom dva puta mesecno a posle praznjenja treba ga izloziti delovanju sunca oko dva sata radi punjenja.Lav


Zastitni kamen za Lavove je Sardoniks…

Ovaj lepi crveno- braon poludragi kamen cuva hrabrost, vrlinu i snagu. Zastitnik je braka i mlada koje ga nose na vencanju, veruje se, imace srecan brak. Takodje donosi popularnost, a verovalo se da stiti od slepila i uboda insekata. Rimljani su ga koristili za kameja- broseve.

Sardoniks


Formula: Sio2, kremen

Tvrdoca: 6,5- 7

Nalazista: Brazil, Urugvaj, USA, Meksiko

Cakra: korenska i grlena


Preko vratnih prsljenova deluje na nervni sistem. Kao privesak regulise rad zljezda, narocito stitne zljezde. Cuva zdrelo od infekcije i disajne puteve, kao i pluca. Leci zuticu, hepatitis, cirozu jetre. Smiruje srce.

Donosi srecu u ljubavnoj igri.

Promena boje belih pruga pokazuje na obolenje jetre.

Koristi se iskljucivo kao kamen za ruku ili privesak.

Prazni se svakih 10 dana tekucom vodom a treba ga sto cesce izlagati suncu jer se na suncu snazno nabija.


Devica

Hrizolit je zastitni kamen ovog znaka. Simbol je srece i vernosti. U anticko doba sluzio je da otera duhove i da osigura cvrst san. Nosen preko dana donosio je literarnu ili poetsku inspiraciju.


Vaga


Opal je srecan kamen samo za Vage. Treba, medjutim reci da se anticki svet nije plasio njegovog prokletstva. Naprotiv, nazivali su ga kamenom nade. Osobenost ovog poludragog kamena je da svetluca iako nije brusen. Na Istoku su dugo verovali da poboljsava vid i pomaze memoriji. Da bi dokazao svoju moc, svetac je svoje pacijente doticao opalom.

Opal se ne sme ostaviti u kutiji za nakit ili u fioci, jer ce izgubiti sjaj, lepotu i svoje magnetske moci.

Opal

Formula: SiO2 +H2O

Tvrdoca: 5,5- 6,5

Boja: prozirno bezbojna, bela, crna, plava, prelivajuce sjajna u svim duginim bojama

Cakra: pleksus solaris, krunska

Ima veliki spektar delovanja na fizickom i duhovnom planu. Snazno deluje na zeludac i organe za varenje, aktivira zljezde, regulise kiselinu i krvna zrnca, pomaze kod anemije i leukemije.

Jaca optimizam, pojacava duhovnost i pomaze kod prevladavanja nad stresom, uklanja depresiju, pomaze psihi da pronade pravu ljubav.

Koristi se neobradjen i obradjen (kamen za ruku, nakit, privesak).

Treba ga cesto prazniti i to iskljucivo mlakom tekucom vodom a preko noci je preporucljivo drzati ga u casi vode. Treba izbegavati kontakt s parfemom, kolonjskom vodom, sapunom i kiselinom. Ako promeni boju obavezno otici na pregled kod lekara. Puni se u zdeli sa gorskim kristalom.


Skorpija

Topaz je poludragi kamen koji moze biti zute, bele, ruzicaste ili neke druge boje. Zastitnik je ljubavi, lojalnosti i uspeha na poslu. U srednjem veku, topaz je najcesce bio optocen zlatom, nosio se oko vrata, jer se verovalo da stiti od zacaranosti, nesanice, povrede grla i zdrela. Na Istroku se verovalo da je pomocu topaza moguce primiti astralne poruke. Moze ga nositi i Strelac i drugi, ali je opasan za Devicu i Ribe.

Formula: AI2(F2-SiO4)

Tvrdoca: 8

Nalazista: Brazil, USA, Rusija, Šri Lanka, Australija, Avganistan.

Cakra: pleksus solaris i ostale ali u zavisnosti od boje.Strelac


Tirkiz, poludragi kamen divne plave boje, na Zapadu simbolizuje planetu Jupiter (zeleno) ili Veneru (plavo). Ime potice iz istocnih zemalja (Turska). Turci, kao dobri konjanici, smatrali su ga svojim talismanom, jer su verovali da je cuva i konje i jahace na njihovim cestim i dugim putovanjima. Smatralo se da stiti vladaoce od losih uticaja. U Meksiku se tirkiz smatrao izuzetnim kamenom (na acteckom jezikue-xihuitl); iznad njega je bio samo zad; obicno su ga stavljali u kraljevske dijademe. Njihov bog Vatre nazivao se “Gospodar tirkiza” (Xiuhtecutli). Plavi tirkiz simbolizovao je jedinstvo nebeske (Sunca) i zemaljske vatre.

Takode se veruje da stiti od ljubomore i od uroka. Interesantno je da tirkiz ne izgleda dobro na svim ljudima: na nekima gubi sjaj i boju. Pricalo se da tirkiz, menjajuci boju, moze otrovati onoga koji ga nosi. Najbolje izgleda kada je optocen zlatom.

Posebnu srecu donosi i Bikovima, ali ni za jedan znak nije posebno nesrecan. Njegova moc se pojacava ako se nosi sa Safirom.

Formula: CuAl6((PO4)4(OH)8.5H2O, fosfat

Tvrdoca: 5- 6

Nalazista: USA, Avganistan, Kina, Izrael, Iran, Meksiko, Burma, Rusija.

Cakra: grlena

Pomaze kod bolesti grla i disajnih puteva. Jaca imuninet i dovodi u sklad rad organa; jaca zljezde i krvotok, hrani misice i zivce i odrzava ih gipkim. Cuva zube i vilicu od karijesa i paradentoze. Leci impotenciju. Psihi daje snagu i sigurnost.

Koristi se neobradjen i obradjen. Nakit, kamen za ruku, privezak, najcesce su forme koje se koriste. Eliksir se koristi kada se zeli brzo ojacati organizam i povratiti njegova snaga.

Cisti se jednom mesecno u suvoj posudi sa hematit kamencicima. U slucaju promene boje treba ga odmah ocistiti, prazniti. Puni se pored gorskog kristala i bakrenih nugeta. Ne sme se izlagati suncu jer je tirkiz osetljiv na toplotu kao i na sapun i kiseline. Srebro prilicno pomaze lekovitosti tirkiza.


Jarac


Za ovaj znak posebno je srecan kamen Granat. To je poludragi sjajni kamen, tamnocrvene boje. Simbol je vernosti, kvaliteta koji Jarcevi posebno cene. Rimljani, Grci i Egipcani, smatrali su ga kamenom vladara, kamenom koji donosi snagu, moc i lojalnost. Verovalo se da granat stiti opste zdravstveno stanje coveka koji ga nosi, a posebno da ne dopusta zapadanje u melanholiju i depresiju. Njegova magicna svojstva pokazuju se i u tome sto se smatralo da svoga vlasnika moze da upozori na predstojecu nesrecu, promenom boje. Srecan je, takode, za Vodolije, ali ne i za Bikove i Škorpije.

Formula: Fe3All22(SiO4)3, silikat

Tvrdoca: 7- 7,5

Nalazista: Austija, Brazil, Ceska, Indija, Madagaskar, Kanada, Juzna Afrika

Cakra: korenska


Jedan je od najvaznijih lekovitih kristala. Jaca srce, regulise srcani ritam i krvni pritisak, jaca krvotok, pospesuje proizvodnju belih krvnih tela. Cuva od slabokrvnosti i leukemije, deluje na seksualne organe (afrodizijak), jaca kosti, pomaze kod artritisa i reume. Na psihu deluje kao cuvar pravog prijateljstva.

Koristi se neobradjen i obradjen u vidu nakita, priveska i kamena za ruku.

Prazni se pod mlakom tekucom vodom redovno (3-4 puta mesecno) a zatim se izlaze suncu, ali samo na kratko.

Ako kamen promeni boju treba ga prazniti tek kada se ustanovi uzrok promene. Na primer, problemi s partnerom dovode do skoro crne boje koja se vraca u normalnu crvenu ili smedu boju tek kada nestanu problemi koji su doveli do promene boje.Vodolija

Ametist, veoma trazen poludragi kamen, divne ruzicaste a ponekad i ljubicaste boje, bio je simbol skromnosti i cistac duse. Jos od starih vremena pa skoro do danasnjih dana smatralo se da stiti od pijanstva (na grckom: a-methysios sto zanci “nije pijan”). Izvesni Edvard Merike pisao je 1853. godine u knjizi “Istorija lepotice” da ametist “tera mamurluk tako da gospodin koji je pio ubrzo postaje potpuno fit; zato su mnogi, bilo svestenici bilo obicni ljudi, imali obicaj da nose porsten sa granatom. Stari Grci su verovali da onaj koji ga nosi u pupku ne moze da se napije!

Hiljadama godina nosio se kao ukras na episkopskom prstenju i uopste za nakit velikodostojnika.

Tradicionalno, Ametist je kamen ljubavnika. Stavljen u svilu stiti od glavobolje.

Takode se smatralo da stiti od trovanja i uroka.

Odgovara svim ostalim znacima bez izuzetaka.

Ametist

Formula: SiO2, kremen

Tvrdoca: 7

Nalazista: Brazil, Urugvaj, Meksiko, Namibija, Zambija

Cakra: krunska

Od davnina je poznat kao kamen koji pomaze kod glavobolje i migrene. Pripisuju mu se mnoga svojstva. Pomaze kod menstrualnih problema, pojacava memoriju, regulise krvni pritisak i dobar je protiv debljanja. Smiruje srce i zivce, cuva od carolija i zlih sila, lose misli pretvara u optimizam. Poseduje prijatne impulse za zivotnu radost i prijateljstvo, kao i sposobnost dalekovidosti za resavanje problema. Kod meditacije pruza najveci stepen mira, topline i harmonije.

Koristi se na mnogo nacina, neobradjen ili obradjen, a ujedno se od njega pravi eliksir.

U casu od 2 dcl nasuti vodu i staviti obradeni komad ametista. Ostaviti da odstoji preko noci i ujutru popiti. Eliksir je pokazao dobre rezultate i kod regulisanja stolice. Poboljsava rast kose i cisti kozu i pore. Svakih 15-20 dana prazni se pod tekucom vodom oko 3-5 minuta.

Ne sme se puniti (nabijati) na suncu.Ribe


Ribama, kao vodenom znaku, odgovara Akvamarin. Ovaj sjajni dragi kamen dobio je ime od dve latinske reci: voda i more, jer njegova plavo-zelena boja podseca na boju mora.

Veruje se da Akvamarin donosi harmoniju i srecu u braku, pa je zato dobar izbor kao verenicki prsten. Srecan je jos i za Škorpiju. Takode je dobar i za Vodoliju, ali bi zato Lavovi trebalo da ga izbegavaju.

Akvamarin

Formula: Al2Be3(Si6O18), silikat

Tvrdoca: 7,5- 8

Nalazista: Brazil, Pakistan, Afganistan, Šri Lanka, Indija, Mozambik, Nigerija, Madagaskar

Cakra: grlena

Posebno deluje na disajne puteve, na primer kod astme, bronhitisa, plucnih bolesti, prehlada, alergija. Cuva od senilnosti i zakrecenja arterija. Smanjuje depresiju, jaca samosvesnost.

U braku produbljuje ljubav i vernost.

Koristi se neobradjen i obradjen (ogrlica, narukvica, privezak, kamen za ruku).

Prazni se pod mlakom tekucom vodom, a puni na suncu.
Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu