Delite
Ići dole
beznačajna
Ženski
Ovan Lokacija : Iznad Beograda
Raspoloženje : vidno raspolozena
Datum upisa : 28.01.2009

Miloš Obilić

taj Čet Feb 26, 2009 6:07 am
Милош Обилић,(такође и Милош Кобилић у неким изворима) је био српски витез из средњег века, који се често спомиње и у српској епској поезији. Најпознатији је као витез који је убио турског султана Мурата I у Косовској бици.
У народним епским песмама и легендама, Милош је слављен као херој натприродног рођења и снаге (његова мајка је била вила или је његов отац био змај; Милош је добио своју снагу кобиљег млека, од чега потиче његово презиме Кобилић или Кобиловић). Имао је изузетног коња по имену Ждрал. Његови побратими су били Милан Топлица и Иван Косанчић, а његова вереница или жена је била Мара, кћерка кнеза Лазара Хребељановића.
Према најпопуларнијој верзији легенде, 15. јуна по јулијанском, односно 28. јуна по грегоријанском календару, током Косовске битке, Милош је дошао до турског кампа претварајући се да је пребегао на њихову страну. У погодном тренутку, када га је султан примио у свом шатору, он га је смртно ранио ножем „од учкура до бијела грла“. Према турским изворима, султан Мурат I је убијен након битке, када је српски војник који се правио мртав убио султана када му се приближио.
beznačajna
Ženski
Ovan Lokacija : Iznad Beograda
Raspoloženje : vidno raspolozena
Datum upisa : 28.01.2009

Milos Obilic

taj Čet Feb 26, 2009 6:13 am

Орден Милоша Обилића

Орден Милоша ОбилићаОрден Милоша Обилића је установљен 1993. године системом одликовања Републике Српске дефинисаним Уставом Републике Српске у коме се каже: "ордени су јавно државно признање Републике Српске које се додјељује лицима или институцији за изузетне заслуге према држави."
Орден Милоша Обилића има један ред, који се додјељује свим припадницима оружаних снага Републике Српске без обзира на чин и ранг, за освједочену храброст у борби и за јуначки подвиг. Овај орден се у миру додјељује само у изузетним догађајима.
beznačajna
Ženski
Ovan Lokacija : Iznad Beograda
Raspoloženje : vidno raspolozena
Datum upisa : 28.01.2009

Milos Obilic

taj Čet Feb 26, 2009 6:26 am

Манастир Туман, у околини Голупца

Задужбина Милоша Обилића
О манастиру Туману (или Тумане, како се у народу чешће чује), мало има поузданих писаних података. Смештен је у живописном пределу недалеко од Голупца (9 км), окружен прелепом шумом, а испод њега протиче река Туманка. Храм је посвећен Светом архангелу Гаврилу, а његово оснивање се везује за Милоша Обилића. Прве податке о манастиру даје у првој половини 18. века Максим Ратковић, егзарх митрополита београдског.
О манастиру су писали Јоаким Вујић, Тодор Влајић и други. Пада у очи објашњење имена манастира. Не знајући шта значи реч туман народни приповедачи су је рашчлањавали и добијали израз „ТУ МАНИ“, односно „ту остави“. Наиме, постоје у народу две верзије о постанку имена манастира и обе су везане за Милоша Обилића. По првој од њих, манастир је зидао Милош Обилић као своју задужбину, непосредно пред Косовску битку. Када су радови стигли до прозора, кнез Лазар је позвао Милоша и поручио му: Ту мани зидање манастира, скупљај своје Стижане и похитај на Косово да бранимо земљу. По поруци и речима кнежевим, ту мани зидање, народ је манастир назвао Туман. По другој верзији, Милош је у лову нехотице смртно ранио испосника Зосима Синаита, који се подвизавао у каменој пећини. Предање даље казује да је тешко рањеног Зосима Милош понео на леђима своме двору да му укаже помоћ. Светитељ, видећи да му се примиче крај, замоли Милоша да га остави и каза му: Ту ме мани, ту ме остави, да мирно умрем. На његовом гробу Милош је у знак кајања, почео зидати манастир који као што је познато, није успео завршити. По речима светитељевим или кнежевим, свеједно, народ је овај манастир назвао Тумане. Оно што је чињеница је да је градња манастира започета пред Косовску битку, да је његов ктитор био војвода кнеза Лазара, да је манастир довршен пред сам Косовски бој или убрзо затим, и да је у близини тог манастира живео испосник Зосим Синаит.
Sponsored content

Re: Miloš Obilić

Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu