Delite
Ići dole
(xy^2)^3
Ženski
Raspoloženje : uvijek raspolozena
Datum upisa : 14.12.2010

Dolina spomenika: kameni divovi u pustinji

taj Uto Dec 14, 2010 8:53 pm


Dolina spomenika, Monument Valey najljepsa je kad se sunce navecer na svom putu priblizi horozontu, a visoravni velike i mele, uske stijene razasute po sirokoj pustinjskoj nizini, pocnu bacati duge sjene, a pjescenjak od kojeg su napravljeni neobicni oblici zasja jarkim crvenim bojama
Visoravan na granici Utaha i Arizone mogla bi se naucno nazvati Dolina brdovitih svjedoka, jer su kameni divovi posljednji ostaci debelog sloja pjescenjaka koji je pokrivao cijelo podrucje, ali je tokom vise miliona godina erozija ostavila samo ostatke. rijec spomenici mnogo bolje odgovara kamenim oblicima koji izgledaju kao rusevine kule ili nrama, kao savrenmeni neboderili kao slozene svjeze pecene palacinke, nego obican geoloski strucni naziv.
Ti prirodni spomenici zahvaljuju svoja neobicna imena jednako neobicnim oblicima. Tu su Castle Rock, brdo sa zupcastim zaravnjenim vrhom visoko 300 m. Mitten Buttes dvije su stijene koje stoje jedna uz drugu, svaka sa podignutim palcem. Merrick Butte slicne golemim nadgrobnim spomenicima. kao sto se vidi njihova imena podsjecaju na 2 kopacarude u potrazi za srebrom koje su 80-tih godina XIX vijeka ubili indijanci Priores, priorica, pripada grupi Three Sisters, ona ima odjecu redovnice i ruke sklopljene u molitvi.
Raspuknute stijene, statisti u mnogim filmovima o Divljem zapadu, karakteristicne su za krajolik u Dolini spomenika, a po povrsimi su samo neobicne sporedne pojave. Vise od 9/10 doline zauzimaju ravnice. Te malo valovite doline nisu nastale nasipanjem, nego kao sto se cesto dogadja u suhim klimatskim podrucjima, erozijom pri rijetkim , ali vrlo jakim pljuskovima kise. Voda odnosi povrsinski sloj i sa svih strana nagriza stijene, napada njihova podnozja, odnosi raspadnute komade pa njihovi obronci ostaju strmi. Vjerovatno je trajalo mnogo miliona godina dok je osim malog broja sacuvanih brdovitih oblika, nestao nekad cjelovit sloj pjescanika, a bice potrebni milioni godina da nestanu i ti ostaci pa ce se velicanstvena dolina spomenika pretvoriti u jrdnolicnu ravnicu.
Visoravan je odavnina neplodna za zivot. osim plemena Navajo koje se od sredine XVI vijeka tu bavi stocarstvom , gotovo i da nema stalnih stanovnika. Biljni i zivotinjski svijet je takodjer oskudan- sto je i razumljivo pri godisnjoj kolicini padavinaod oko 200 l/m^2 . najveci stepen prezivljavanja imaju stepske i pustinjske zivotinje kojima je dovoljno malo vode, a mogu podnijeti ceste mrazeve na visini 1600-2300 m. mnogi glodari gusteri , zmije koji se pred vrucinom ili hladnocom sakriju u zemlju. od biljaka veliku povrsinu zauzima nekoliko vrsta srodnika pelina, a uz njih razne trave i kaktusi.
Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu