Ići dole
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Četvrta decenija - prekretnica u životu žene  Empty Četvrta decenija - prekretnica u životu žene

taj Čet Dec 16, 2010 1:24 am
Najviše životnih pobeda i poraza nižemo od 20. do 30. godine života, tada najburnije živimo. Aleksandra Bubera, psihijatar: Pomeraju se granice

Ah taj 30. rođendan! Iako nijednoj dami ne piše na čelu koji rođendan slavi, dobri psiholozi mogu lako da prepoznaju žene koje slave 30. Kako? Po nervozi, zbunjenosti, apatiji, ili panici. One se toliko razlikuju od onih koje slave 29. ili 31. rođendan, dok prve još nisu kročile na prag četvrte decenije života i imaju još čitavih 365 dana da ostvare sve što su "zacrtale", druge su ga prekoračile. I preživele!Američki stručnjaci tvrde da je najteže damama koje upravo stoje na tom starosnom pragu. Jer, ako se okrenu iza sebe vide svoju mladost - pobede i poraze, greške i uspehe. I verovatno bi ispravile mnogo toga kada bi mogle da se nekako vrate. A napred im se ne ide, tamo ih čeka neizvesnost i starost na kraju puta. I tako često dolazi do zastoja izazvanog ogromnom željom da postignu sve ono što su planirale, a to je praćeno konfuzijom oko toga čemu dati prioritet? Da li udaji, karijeri, potomstvu, rešavanju stambenog pitanja...
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Četvrta decenija - prekretnica u životu žene  Empty Re: Četvrta decenija - prekretnica u životu žene

taj Čet Dec 16, 2010 1:24 am
ŽIVOTNA KLACKALICA

Taj trideseti rođendan predstavlja prekretnicu u životu svake žene, pokazuju i istraživanja francuskih psihijatara. Naime, većina predstavnica nežnijeg pola gotovo sve svoje lične i poslovne ambicije planira do i od 30. rođendana. Najčešće je to sticanje određenog obrazovanja, zaposlenje, napredak u karijeri, ali i udaja, zasnivanje porodice, putovanja... A statistike pokazuju da i žene i muškarci najburnije žive, odnosno najviše životnih pobeda i poraza nižu u periodu od 20 do 30 godine. Zato ne čudi što tek mali broj njih uspe da realizuje svoje ambiciozne planove. Dame koje podbace u nekom segmentu svojih planova, doživljavaju ulazak u četvrtu deceniju kao dokaz ličnog neuspeha. Često je to praćeno osećajem krivice, samoprekorom, ponekad i depresijom, ili čak panikom da moraju odmah nešto da promene u životu, pa donose ishitrene odluke.

Možda ste u duši još devojčica, ali od žene koja je upravo napunila 30 očekuje se da bude - žena. Pre tog rođendana, sa aspekta načela savremenog društva dozvoljeno je mnogo toga, kao što su na primer ludi noćni provodi, nekonvencionalno oblačenje i ponašanje, česte promene poslova i partnera u cilju pronalaska savršenog. Ali nakon toga, sve ove "akcije" nailaze na osudu od strane najbližih, ali i šire okoline, uz bavezno apostrofiranje da to "ne priliči nekome ko je prešao 30".

- Većina žena svoj 30. rođendan doživljava kao bolno buđenje. I nije redak slučaj da dame već sutradan u panici unose velike promene u svoj život. Menjaju posao ili partnera, počinju da rade na proširenju porodice... Ulazak u četvrtu deceniju života predstavlja naglo otrežnjenje posle burne mladosti i početak izvesnog stagniranja na gotovo svim životnim poljima koje može da traje nekoliko nedelja, meseci ili čak godina - ističe Linda King, američki psihijatar koja je obavila mnoštvo istraživanja na ovu temu.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Četvrta decenija - prekretnica u životu žene  Empty Re: Četvrta decenija - prekretnica u životu žene

taj Čet Dec 16, 2010 1:25 am
MATERINSKI INSTINKT

I lekari smatraju da 30. godina predstavlja na neki način prekretnicu u životu svake žene. Ulaskom u četvrtu dekadu života organizam počinje brže da stari, a pre svega opada reproduktivna moć kod žena i smanjuju se šanse da se ostvari kao majka. Potreba za potomstvo je prirodni nagon i to vrlo intenzivan, kod žena se javlja materinski instinkt. Istraživanja pokazuju da je većina mladih devojaka uverena da će zasnovati porodicu do svoje tridesete. Dame koje su bile ubeđene da će do 30 roditi makar jedno dete, a to nisu realizovale, mogu upasti u neku vrstu panike. Ali i one koje su to planirale da odlože pošto pređu 30, takođe mogu da se unervoze i uspaniče jer, taj trenutak je stigao, nema više odlaganja!

Osim opadanja reproduktivne moći, posle 30 ubrzano stari i koža, pa se na licu pojavljuju prve uočljivije bore, a u kosi poneka seda dlaka. Pogled u ogledalo više ne predstavlja odraz samozadovoljstva kao kod tinejdžerki, već suočavanje sa znacima starosti koja polako dolazi.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Četvrta decenija - prekretnica u životu žene  Empty Re: Četvrta decenija - prekretnica u životu žene

taj Čet Dec 16, 2010 1:25 am
EMOCIONALNE OSCILACIJE

Prelazak iz treće u četvrtu deceniju najsnažnije oscilacije su na polju emocija, odnosno ljubavi. Predstavnice lepšeg pola koje do tada nisu uspele da pronađu "onog pravog", naglo snižavaju kriterijume u izboru partnera. Istraživanje u Italiji pokazalo je da je 87 procenata neudatih žena imalo mnogo ambicioznije zahteve i planove u pogledu partnera u svojoj 29 godini. Samo 365 dana kasnije nije se promenio njihov ukus, već svest da su prešle tridesetu i da više nisu u poziciji da toliko biraju.

U izboru partnera čak se i prioriteti razlikuju u zavisnosti od toga da li ste prešli prag četvrte decenije. Neudatim ženama koje su mlađe od 30, od krucijalne je važnosti fizički izgled muškarca, duhovitost i šarm, dok im je koju godinu kasnije od tada mnogo bitniji njegov status na društvenoj lestvici, uspeh u karijeri, ozbiljnost i zrelost u odnosu na emotivnu vezu i eventualno bračnu ili vanbračnu zajednicu.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Četvrta decenija - prekretnica u životu žene  Empty Re: Četvrta decenija - prekretnica u životu žene

taj Čet Dec 16, 2010 1:26 am
KARIJERA ILI PORODICA?

Visoko obrazovanje zahteva minimum nekoliko godina utrošenih na intenzivno sticanje znanja. Fakultetska diploma, osim u izuzetnim situacijama, ne može se steći pre 23, 24 godine. Posle nje žena započinje potragu za poslom koja je u našoj zemlji veoma teška i neizvesna, ali i u razvijenim zemljama nije lako doći do zaposlenja u struci kada ste neiskusni. Ipak, tokom narednih godina poslovna situacija se najčešće kako-tako sređuje sa tendencijom da se ili stagnira ili pak napreduje u karijeri. A tada nastupa 30. rođendan koji sa sobom donosi svest o brozm proteku godina, niz pitanja i dilema da li dati prioritet porodici ili karijeri?

Mnoge američke kompanije prednost prilikom zapošljavanja daju mlađim i neiskusnijim damama, jer je većina do svoje 30. fokusirana samo na posao, a ljubav i porodicu odlažu u drugi plan. One koje pređu 30. neminovno počinju da se više okreću porodici sa akcentom na potrebi za potomstvom koji prevazilazi potrebu da napreduju u karijeri, što je i normalno, jer imaju svega još desetak godina da se realizuju kao majke. Pa ne čudi što je početak četvrte decenije kod većine žena obeleženo stagniranjem na polju karijere, čak i kod neudatih, jer energiju troše na potragu za onim pravim.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Četvrta decenija - prekretnica u životu žene  Empty Re: Četvrta decenija - prekretnica u životu žene

taj Čet Dec 16, 2010 1:26 am
REČ STRUČNjAKA
ALEKSANDRA BUBERA, psihijatar

Pomeraju se granice
Jedna od prekretnica u životu je oko 30 godine, pre svega kod žena. Nekada se smatralo da devojka treba da se uda do tada i zasnuje porodicu, međutim i ta granica se sve više pomera i uskoro će biti 35 godina. U razvijenim zemljama na zapadu žena se smatra starijom prvorotkom u 35 godini, kod nas je granica spuštena na 30. To ima veze i sa kulturom, civilizacijom društva, ali i sa biologijom, Naime, kod trudnica starijim od 35 povećava se šansa da dođe do poremećaja u hromozomima ploda, kao i rizik po zdravlje majke i bebe.
Iako i naše žene, kao i dame koje žive u najrazvijenijim zemljama pomeraju granice kada je u pitanju udaja i zasnivanje porodice, razlozi su različiti. Na zapadu se kasnije odlučuju na taj korak, jer žele da uživaju što duže, da izlaze i provode se, putuju, kupuju... Kod nas većina osoba do 30 godine živi sa mamama i tatama, pre svega jer ne mogu sebi da priušte da pored prosečne plate iznajmljuju i stan, pa još i da zasnuju porodicu, što iziskuje velike troškove. Tako smo mi u goroj poziciji jer znamo za bolje, a ne možemo to da ostvarimo. Maksimalno se rastežemo između toga dok godine prolaze.
Generalno, ljudi imaju tendenciju da negiraju prolazak godina, posebno žene, tako da si sad relativno mlad i u 40, jer je život kvalitetniji nego ranije. Međutim, 30 rođendan predstavlja prvi nagoveštaj onoga šta sledi, a to je starost i mogućnost da dođe do bolesti. Zbog toga ta cifra 30 može biti praćena i zabrinutošću, panikom ili depresijom. Jer, negde se očekuje da je žena do ulaska u četvrtu deceniju osnovala porodicu, završila školu i ostvarila se u poslu, ali činjenica je da je sve to u Srbiji teško izvodljivo. Tako 30 rođendan otvara mnoga pitanja, a predstavnice lepšeg pola upadaju u rascep, jer ne znaju koju opciju da odaberu? Da li da se fokusiraju na udaju ili karijeru, da li da rode dete, da uzmu kredit za stan i reše konačno stambeno pitanje ako im nisu roditelji obezbedili stan... S druge strane, imućnije žene kod nas žive na zapadni način i nastoje da što duže budu bez obaveza prema porodici i deci. Ipak, kada 30 godina dočeka bez partnera, svaka žena, ako do tada nije, počinje da se pita da li će i kada da dođe onaj pravi?
Sponsored content

Četvrta decenija - prekretnica u životu žene  Empty Re: Četvrta decenija - prekretnica u životu žene

Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu