Delite
Ići dole
avatar
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Re: Filmski citati

taj Ned Dec 19, 2010 9:32 pm
- Gavra Aćimović, gde stanuje?
- Nebih znao da kažem...
- A da li se tako zove?
- ne, Golja se zove
- Aćimović?
- Avramović!, tačno je ! Avram Gojić!!
- a oni su kumovi sa ovim...Švabom..Miškovcem, jer su Avram i Gaja braća, a kumovi su sa Gavrom Kaćanskim, odnosno sa...dabome Gavrom Kaćanskim čiji je kum Švaba Miškovac, a Paja i ja smo drugovi !
- Kakve veze sad ima Miškovac?
- Koji Miškovac? aaa Miškovac je taj Švaba. On je kum sa Gavrom i sa Pajom, nn.... sa kojim Pajom!?
- Pa ti si reko.
- Ne, vi ste me pitali.
- Šta sam vas pitao?
- Šta ste me pitali?
- S kim je Paja? Jel Pajin kum?
- Pa nije Pajin kum, Paja je sa mnom drug, a vi ste kum!
avatar
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Re: Filmski citati

taj Ned Dec 19, 2010 9:33 pm
avatar
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Re: Filmski citati

taj Ned Dec 19, 2010 10:32 pm
Ono što je za Amerikance čuvena Terminatorova: Vratiću se ili Klerka Gebla: Iskreno, draga, baš me briga (Prohujalo s vihorom), za Srbe su su: Vozi, Miško, I tata bi, sine ili Đura će ti oprostiti što te je tukao. Prvim filmskim citatom Srbin u najkraćem roku opisuje da se na putu od kuće do posla osećao kao vreća krompira, drugim neretko gradski momci čašćavaju silikonke u prolazu, a treća dođe kao kec na jedanaest kada se na vas, recimo, izdere šalterska službenica jer joj danas nije dan.

Šta je to sa filmskim citatima što ih čini tako primamljivim da ih koristimo u svakodnevnom životu? Da li su to zaista savršeno oblikovane misli ili nam je, možda, samo lakše kada možemo bar nakratko da se poistovetimo sa svojim omiljenim junacima? Kako god, činjenica je da su biseri sa velikog platna odavno postali deo rečnika današnjice, ali i da je sastavljanje liste najboljih filmskih citata jedan od najnezahvalnijih zadataka. Osim što je lista unapred osuđena na to da bude nepotpuna, autor sebe dovodi u opasnost da mu prikače neprijatne epitete, jer je, eto, nekako zaboravio da navede onaj najbolji. Uz dobru staru da o ukusima ne vredi raspravljati i napomenu da ovde ima mesta samo za njih deset,.

avatar
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Re: Filmski citati

taj Ned Dec 19, 2010 10:33 pm
Maratonci trče počasni krug (1982)Dragi naš oče, umro si pred sam kraj života - neka se javi onaj ko ne zna kako Topalovići prate stogodišnjeg Panteliju u večna lovišta? Pored Đenkinog (Bora Todorović) tepanja Kristini (Jelisaveta Sablić), koja se više davi nego što pliva u jezeru: Kupačice moja!, rezigniranog Mirkovog (Bogdan Diklić): Šta to radiš, kume? upućenog Đenki u trenutku kada Kristini praktično objašnjava šta znači biti velika glumica, iz Maratonaca najčešće citiramo Lakija, koji je „malo nervozan“ (Bata Stojković), kada za Đenku, koji je pokušao da popravi mašinu za kremiranje i tom prilikom izgoreo, kaže:
- Ala je opravio, svaka mu čast!
Savršena rečenica u situacijama kada nas majstor oduševi svojim umećem.
avatar
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Re: Filmski citati

taj Ned Dec 19, 2010 10:36 pm
Balkanski špijun (1984)Kada god moram da se izvinim nekome ko me je iznervirao, iz rukava izvadim onu Ilije Čvorovića (Bata Stojković) iz Balkanskog špijuna:
- Đura će ti oprostiti što te je tukao.
Ovako u remek-delu Dušana Kovačevića Ilija savetuje opasnom špijunu drugu Jakovljeviću (Bora Todorović) da se preda policiji. Pošto je prethodno sa bratom Đurom (Zvonko Lepetić) razradio tehniku „soko zove orla, orao pao“ spasavanja države od neprijatelja. Pa, ipak, možda je najcitiranija čuvena Čvorovićeva: Ovo su neki čobani, budale! Zgodan citat kada hoćete da kažete koliko vam je do nekoga stalo.
avatar
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Re: Filmski citati

taj Ned Dec 19, 2010 10:37 pm
Ko to tamo peva (1980)Nema Srbina koji nije bar jednom u životu pozajmio dobre stare rečenice Dušana Kovačevića: I tata bi, sine, Vozi, Miško ili Buši, buši iz Šijanovog filma Ko to tamo peva. Za najcitiraniju, međutim, važi prva, koju kondukter firme Krstić (Pavle Vuisić) izgovara sinu Mišku (Aleksandar Berček), dok u šumi zajedno sa celim autobusom krišom prati akciju mladog bračnog para Nede Arnerić i Slavka Štimca:
- I tata bi, sine.
avatar
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Re: Filmski citati

taj Ned Dec 19, 2010 10:38 pm
Jagode u grlu (1985)Jednu od najpopularnijih deviza komunističke Jugoslavije izgovara čuveni Uške (Aleksandar Berček) u filmu Jagode u grlu:
- Nikada oni ne mogu mene toliko malo da plate koliko ja mogu malo da radim.
Osim ovog, iz Karanovićevog ostvarenja ostao je upamćen i komentar Žarka Lauševića na stručno objašnjavanje Mikija Rubiroze (Miki Manojlović) lepuškastoj Vesni (Gala Videnović) kako je nekada izgledao stiskavac:
- E, ubiću se kad budem došao do četrdesete, keve mi!
Idealna sentenca kojom možete oraspoložiti partnera u osvit četrdesetog rođendana.
avatar
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Re: Filmski citati

taj Ned Dec 19, 2010 10:39 pm
Mi nismo anđeli (1992)Pored savršenog razbijanja treme kod bojažljivih saputnika rečenicom: Deco, je l’ volite brzu vožnju? film Srđana Dragojevića Mi nismo anđeli doneo nam je još nekoliko korisnih citata koji se mogu upotrebiti u svakodnevnoj komunikaciji. Kažu da devojke obožavaju da pozovu momke na večeru citirajući Evu Ras posle noći provedene sa gradskim zavodnikom Nikolom (Nikola Kojo):
- Nikola, javi se večeras, pa da idemo negde da se zezamo.
Baš kao što im Martinom (Sonja Savić) rečenicom: Nikola, nisam ti ja majka daju do znanja da je vreme da im se skinu sa grbače. Mladići su, s druge strane, zahvaljujući Dragojevićevom ostvarenju dobili jedinstvenu priliku da nauče napamet osnovne principe ponašanja na večeri kod roditelja svoje devojke (oni koji nisu, neka odmah kliknu plej).
avatar
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Re: Filmski citati

taj Ned Dec 19, 2010 10:41 pm
Varljivo leto ’68 (1984)- Danas crveno, sutra zeleno, a preksutra, je li? Žuto?! - ovim rečima sudija Veselin Cvetković (Bata Stojković) u Paskaljevićevom Varljivom letu objašnjava familiji suštinu zdravog života, na šta mu sin Tadija odgovara: A njemu guska! Najmlađeg ukućanina porodice Cvetković najčešće citiramo i kada opominje oca sa: Manje vina, manje vina, dok se iz plejade komentara vezanih za Pericine (Slavko Štimac) ljubavne zgode izdvajaju čuvena: Mesi, mesi, neće ništa da ti škodi i podjednako neodoljiva: Samo da ti čujem glas!
avatar
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Re: Filmski citati

taj Ned Dec 19, 2010 10:42 pm
Nacionalna klasa (1979)


Prototip gradske face Branimir Mitrović Flojd (Dragan Nikolić) naterao je generacijama suze na oči u filmu Gorana Markovića Nacionalna klasa raspitivanjem kod studenta režije Mikija Bunjuela (Aleksandar Berček) šta bi bilo najbolje da nauči za prijemni za Akademiju.
- Ja znam ono što smo u školi morali... neke pesme. Znam narodnjak onaj, Ženidba Milića Barjaktara. Ono što počinje svaka pesma: Mili Bože, čuda velikoga, pa kao kad se ženi Milić Barjaktar... po celoj zemlji tražio ribu i ne može kao da nađe ribu... Je l’ to sranje?
avatar
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Re: Filmski citati

taj Ned Dec 19, 2010 10:43 pm
Lepa sela lepo gore (1996)


Teoriju o Srbima kao najstarijem, nebeskom narodu, Srđan Dragojević ovekovečio je u filmu Lepa sela lepo gore kroz reči Viljuške (Milorad Mandić), srpskog četnika, koji je u rat krenuo iz patriotskih razloga i da bi zaštitio svog kuma Lazu.
- Onomad sam gledao na televizoru... Je l’ znaš ti, nesrećo, da su Srbi najstariji narod. Dok su Švaba... i Englez... i Amerikanac pre... šesto godina jeli svinju s rukama, mi (Srbi) smo imali ovo (pokazuje na viljušku). Na srpskom dvoru mi s viljuškom boc, a Švaba s rukama, u usta ga jebem!
avatar
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Re: Filmski citati

taj Ned Dec 19, 2010 10:51 pm


I moj omiljeni ok
(o čuvenom poštenju)
Sponsored content

Re: Filmski citati

Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu