Delite
Ići dole
avatar
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Svetomir Arsić-Basara

taj Uto Dec 21, 2010 2:18 am
Ha делу Светомира Арсића Басаре, уочено је већ раније, рефлектују се сви битни садржаји епохе којима је он, током дугoг временског раздобља - од педесетих година прошлог века па све дo данас, био поузданим сведоком али и успешним уметничким тумачем.

У више наврата његов скулпторски опус дo сада је описиван, периодизован, вреднован, критички обрађиван, теоријски постављан, те се стога данас те одреднице углавном потврђују. Но, како је овај аутор пролазио кроз најразличитије, не само уметничке, већ и животне, прецизније речено – егзистенцијалне ситуације, будући да је пореклом и судбином из једног малог места са обронака Шар-планине, што је у морфологији његовог рада оставило најдубљег трага, али исто тако и у духовним, интелектуалним и менталним слојевима конституције његове сложене личности, и узимајући у обзир реалности подручја његовог порекла, свим тим оценама може се поуздано додати још једна, могуће и најтачнија: Светомир Арсић Басара живео је два, чврсто увезана паралелна живота, један забележен у његовој биографији од дечачког доба, ђачког, студентског, професорског и академског периода, и други утиснут у облик, пластичку форму дрвета које је доживљавао и третирао готово као истозначну и истовредну страну властите личности. И доиста, мало је примера у српском савременом ликовном стваралаштву да је толико дубоко у нечије дело утиснута чиста емоција аутора, да је толико интензивно проживљаван сваки његов део, па и онај најмањи, готово невидљиви елемент форме, да су толико чврсто преплетени, увезани спољашњи и унутрашњи дамари бремена, драматичних и лирских тренутака, усуда историје, садржаја индивидуалне и колективне меморије...

Када бреме да за право не само естетичким вредностима неког дела, већ и његовим идејним садржајима, његовим порукама обликованим у одређеном тренутку, али, намењеним будућности, и када се оне потврде, тада није обезбеђена искључиво безсубјективност таквог рада, већ управо његова ауторска персоналност. Свакако да није потребно пребише аргументовати да је баш такав случај са уметничким опусом Светомира Арсића Басаре. Још једна, данашња потврда трајности његовог дела истовремено је и потврда духовне, креативне, интелектуалне посвећености овог аутора која није скоријег датума, већ је, како ћемо видети у овој студији, зачета у деликатном тренутку самопрепознавања уметника, пре свега, као одговорног и посвећеног креатора окренутог будућности, упркос сталној загледаности у прошлост и садашњост. Наук да је класика увек била, наравно у свом бремену, авангарда, важи у сваком посебном случају. И у случају дела Светомира Арсића Басаре таква је намера - транспозиција традиције језиком савремености у поруку будућности.

Непролазност истинског уметничког дела потврђена је и обим примером: стваралаштвом Светомира Арсића Басаре, студијом која је пред нама читана је, у односу на све раније, најпотпуније и најпосвећеније.

Отуда су и ових неколико речи на почетку заправо нужно добиле призвук закључка. Многи су се већ уверили у тачност оваквих, или сличних, судова. Нема сумње да he и они који долазе мислити и осећати на исти начин гледајући уметнички опус Светомира Арсића Басаре.

Јован Деспотовић
avatar
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Re: Svetomir Arsić-Basara

taj Uto Dec 21, 2010 2:25 am

Портрет девојчице
23x16x16 cm, гипс, 1950.
avatar
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Re: Svetomir Arsić-Basara

taj Uto Dec 21, 2010 2:26 am

Фрулаш са Шаре
30cm, гипс, 1950.
avatar
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Re: Svetomir Arsić-Basara

taj Uto Dec 21, 2010 2:27 am

Портрет девојке
24x22x22 cm, гипс, 1955.
avatar
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Re: Svetomir Arsić-Basara

taj Uto Dec 21, 2010 2:28 am

Портрет Т. Марковић
60 cm, гипс,1950.
avatar
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Re: Svetomir Arsić-Basara

taj Uto Dec 21, 2010 2:29 am

Портрет Д. Петровић
60 cm, гипс, 1951.
Sponsored content

Re: Svetomir Arsić-Basara

Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu