Delite
Ići dole
avatar
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Jezera

taj Uto Dec 21, 2010 3:50 am
Srbija ima mali broj prirodnih jezera. Većina je nastala izgradnjom hidroelektrana i akumulacija. Jezero Perucac

Najdužu turističku tradiciju, dugu skoro dva veka, ima Palićko jezero. Gostima su na raspolaganju jedrenje, pecanje, pešačke i biciklističke ture, vožnja čamcem, brojne manifestacije. Smeštaj se može naći u hotelima ili privatnim apartmanima.

Perućačko jezero na Drini, nastalo izgradnjom hidroelektrane, nije najstarije, ali je verovatno najlepše. Pored kupanja u izuzetno čistoj vodi, gostima je zbog blizine Tare i Zlatibora, na raspolaganju veliki broj aktivnosti.

Na jugoistoku Srbije, na 1200 m nadmorske visine, u očuvanoj prirodi, nalazi se Vlasinsko jezero. Sem kupanja i vožnje čamcem, na jezeru nema drugih sadržaja, tako da ovde dolaze uglavnom oni koji žele oazu mira i tišine. Smeštaj se može naći u privatnim kućama i kampovima.
Vlasinsko jezero
Vađenjem šljunka kod Bele Crkve, od podzemnih voda nastalo je sedam jezera. Dva su uređena za turiste, dok ostala predstavljau kutak netaknute prirode.

Srebrno jezero kod Velikog Gradišta, nudi ne samo kupanje, već obilje-kulturno istorijskih spomenika u okolini. U toku je izgradnja velikog turističkog komleksa, pa se očekuje da već za narednu sezonu ova destinacija postane prava atrakcija.

avatar
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Re: Jezera

taj Uto Dec 21, 2010 3:52 am
Perućačko jezero (Jezero Perućac)

U zagrljaju reke Drine i šumovite planine Tare, pribijen uz gotovo vertikalne padine, smestio se Perućac, varošica idealna za odmor. Kada se u Perućac ulazi iz pravca Bajine Bašte prvo se nailazi na rečicu Vrelo. Na prvi pogled ništa neobično, ali negde se može naći podatak da je Vrelo najkraća reka na svetu. Dugačka je tačno onoliko koliko ima dana u godini: 365 metara pa je zbog toga zovu i ,,Reka godina’’. Put uzvodno vodi prema liticama Tare, pored malenih slapova, stare vodenice, ribnjaka i lepih kuća. A nizvodno pravi biser. Reka Vrelo se sa visine od petnaestak metara obrušava u zelenu Drinu formirajući najlepši vodopad Srbije. Iznad vodopada je terasa restorana, gde uz huk vode možete ručati u hladovini visokog drveća. Odmah pored je i stara hidrocentrala, a sa druge strane kamp.
avatar
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Re: Jezera

taj Uto Dec 21, 2010 3:52 am
Dva kilometra prema gornjem toku Drine je kristalno čisto Perućačko jezero, nastalo izgradnjom hidroelektrane. Pontonska plaža, restorani, kupalište i čamci deo su sadržaja. Malo dalje, veliki broj kuća na splavovima, neke se mogu i iznajmiti a često se uz splav dobija i čamac . Može se i pecati: som, šaran, skobalj, pastrmka, mrena...
A još samo malo uzvodno i ulazi se kroz tunel u jedan novi svet koji se retko sa čim u Srbiji može porediti, u nacionalni park Tara.
avatar
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Re: Jezera

taj Uto Dec 21, 2010 3:53 am
avatar
Musa
Muški
Poso/dokolice : Uvek ga ima
Raspoloženje : optimističko
Datum upisa : 15.10.2010

Re: Jezera

taj Uto Jun 21, 2011 4:26 am
Zaovinsko jezero na Tari
Sponsored content

Re: Jezera

Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu