Ići dole
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Šumadija i Pomoravlje - Page 3 Empty Šumadija i Pomoravlje

taj Ned Mar 15, 2009 6:41 pm
First topic message reminder :

Šumadija i Pomoravlje su turistički region u koji smo smestili gradove uz reku Moravu. Kragujevac kao najveći privredni i univerzitetski centar regije, Smederevo, Arandjelovac, Gornji Milanovac, Topola, Valjevo, Kruševac... Brojni istorijski spomenici, banje, manastiri, vinski podrumi nude bogatu turističku ponuda za mnogobrojne jednodnevne ili vikend izlete. Bukovička banja, banja Vrujci kao i seoski turizam u skoro svim opštinama pružaju brojne mogućnosti i za duži boravak uz poznato šumadijsko gostoprimstvo.

MustraBecka
Datum upisa : 11.12.2008

Šumadija i Pomoravlje - Page 3 Empty Re: Šumadija i Pomoravlje

taj Uto Okt 06, 2009 6:44 pm
Šumadija i Pomoravlje - Page 3 Prva-gimnazija-kragujevac-343
Daleke 1833. godine je osnovana prva gimnazija u Srbiji, kragujevačka gimnazija, a pet godina kasnije, kada je prva generacija učenika završila školovanje, osnovan je i Licej, preteča današnjeg Univerziteta. 1887. godine škola je smeštena u zgradu u kojoj se i danas nalazi i koja je pod zaštitom države kao kulturno- istorijski spomenik. Prva kragujevačka gimnazija je jedna od najlepših gradjevina u Kragujevcu, a projekat za nju je izradjen u Beču.Do danas je na zgradi zadržana autentična stolarija, izradjena u jednoj bečkoj stolarskoj radionici. Dan škole se obeležava 21. oktobra kao sećanje na dan kada je1941. godine u Šumaricama streljan veliki broj učenika i profesora gimnazije. Mnogi poznati naučnici, umetnici, političari, vojskovodje su deo njene tradicije kao djaci ili kao profesori.
Danas je gimnazija savremena školska ustanova u kojoj se pored redovnih nastavnih aktivnosti održavaju i mnoge kulturne svečanosti kao i sportska dešavanja.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Šumadija i Pomoravlje - Page 3 Empty Re: Šumadija i Pomoravlje

taj Uto Okt 06, 2009 6:46 pm
Šumadija i Pomoravlje - Page 3 Knezevsko-serbski-teatar-kragujevac-8
Prve pozorišne predstave u Kragujevcu se pominju 1825. godine. Pripremao ih je i izvodio učitelj Djordje Evgenijević sa svojim učenicima, uglavnom za kneza Miloša Obrenovića. 1834. godine, po kneževom pozivu, Joakim Vujić, kao ličnost sa velikim pozorišnim iskustvom, dolazi u Kragujevac i osniva "Knjažesko srbski teatar". On je ujedno bio direktor, dramaturg, reditelj, glavni glumac, prevodilac i adapter dramskih dela. Glumački ansambl su činili mladi činovnici i djaci gimnazije. Prve predstave su održane u vreme zasedanja Sretenjske skupštine, od 2. do 4. februara 1835. godine. Sa preseljenjem prestonice u Beograd 1941. godine, tamo se seli i Teatar. U narednom peridu od skoro 100 godina, u Kragujevcu je postojalo više pozorišnih društava, ali profesionalno pozorište se osniva tek 1935. godine Narodno pozorište grada. 1965. godine pozorište menja naziv u "Pozorište Joakima Vujića", a od 1970. godine se zove "Teatar".
Od 2004. godine, Teatar je stalan domaćin JoakimFesta, koji se održava na dan pozorišta 15. februara, a od 2006. i JoakimInterFesta. Od 2005. godine Teatar je osnovao Galeriju Joakim i počinje da izdaje časopis "Joakim".
14. februara 2007. godine na predlog Upravnog odbora Teatra, najstarijem srpskom teatru je vraćen prvobitni naziv, Knjaževsko-srpski teatar.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Šumadija i Pomoravlje - Page 3 Empty Re: Šumadija i Pomoravlje

taj Uto Okt 06, 2009 6:49 pm
Taj proces kulminira u osamdesetim i devedesetim godinama, kada se priprema i donosi “Regulacioni plan varoši Kragujevac” (1891. godine, među prvima u Srbiji) i gradi niz značajnih objekata: železnica, putna mreža, nova zgrada Gimnazije, Nova crkva, železnička stanica i dr, a grad postaje jak trgovački centar, često u nekim granama trgovine i ispred Beograda. Za prilike seljačke Srbije, jak industrijski i trgovački centar, grad privlači brojne doseljenike, pa je Prvi svetski rat dočekao kao treći grad po veličini u Srbiji.
Početak XX veka obeležen je donošenjem vrlo ambicioznog programa “Za unapređenje Kragujevca” 1910. godine. Program je predviđao niz intervencija u prostornom razvoju: izgradnju infrastrukturnih mreža (ulica, vodovoda, rasvete, kanalizacije, tramvajske pruge), zgradu Opštine, niz opštinskih lokala, dom milosrđa... Balkanski ratovi, a zatim i Prvi svetski rat omeli su realizaciju ovog programa.
U vreme Prvog svetskog rata 1914. i 1915. godine u Kragujevcu se nalazilo sedište srpske Vrhovne komande. Ovde su vojvoda Radomir Putnik i general Živojin Mišić uradili planove blistavih pobeda srpske vojske na Ceru i Kolubari.
Period između dva svetska rata karakterističan je po obnovi i razvoju Vojno tehničkog zavoda, koji je pred Drugi svetski rat, spadao u najveća preduzeća u našoj zemlji i zapošljavao oko 12.000 radnika. Izgrađena su nova naselja za populaciju od oko 30.000 stanovnika. Posebno su interesantna planski uređena naselja Stara i Nova radnička kolonija. U gradu je izgrađen niz značajnih objekata u centru, regulisano je korito Lepenice i izgrađeni novi mostovi. Železnica je nastavljena od Kragujevca prema Kraljevu. Izgrađen je moderan vodovodni sistem sa vodojažom u Grošnici. Grad je uključen u elektrosistem Srbije.
Nemačke trupe su 11. aprila 1941. godine zauzele Kragujevac.U toku rata, u borbi za slobodu, poginulo je i ubijeno više hiljada građana Kragujevca. Igrom sudbine ili slučaja Kragujevac je oslobođen 21.oktobra 1944. godine, tri godine posle najveće tragedije u svojoj istoriji, streljanja u Šumaricama.
Velika ratna kriza sa masovnim streljanjem stanovništva i rušenjem industrije, rezolucija IB-a 1948. godine, doneli su ekonomsku blokadu i stagnaciju u daljem razvoju grada.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Šumadija i Pomoravlje - Page 3 Empty Joakim Vujić

taj Uto Okt 06, 2009 6:52 pm
Šumadija i Pomoravlje - Page 3 Joakim-vujic-11

Joakim Vujić je rodjen 9. septembra 1772. u Baji. Školovao se u Baji, Kaloči i Segedinu, licej i prava učio je u Požunu (Bratislava). Bavio se prevodilaštvom, glumom, pisao je putopise, bio je neka vrsta svetskog putnika. Poznavao je čitav niz stranih jezika. 24. avgusta 1813. godine, u Rondeli na peštanskoj obali Dunava, na pozornici Mađarskog teatra, Joakim Vujić priređuje prvu svetovnu i građansku pozorišnu predstavu na srpskom jeziku: "Kreštalica" Posle toga slede "teatralna predstavlenija" u Baji, Segedinu, Novom Sadu, Zemunu, Temišvaru, Pančevu i Aradu. Vreme između 1835 - 1839 proveo je u Srbiji, većinom u Kragujevcu, gde je posle više pokušaja, 1835. godine uspeo da ubedi gospodara Miloša da mu da prilično novaca, kako bi osnovao prvi "Kraljevsko serpski Teatar". Odlaskom Miloša i Vujić je morao da napusti Srbiju. Putovao je po Moldaviji, bio je i u Odesi, a u jednom ruskom manastiru sređivao je opis ovih svojih putovanja. Bio je protivnik jezičke reforme Vuka Karadžića kao i gotovo svi učeni Srbi Vukovog vremena. Napisao je "Putešestvije po Serbiji", "Zemljeopisanije", "Početak opisanija srbski
manastira", kao i 21 dramsko delo, uključujući "Kreštalicu", "Fernanda i Jariku" i "Ljubovnaju zavist čerez jedne cipele". Autor je i jedne gramatike francuskog jezika.Poslednje godine svoga života Joakim Vujić je proveo u Beogradu u oskudici. Umro je 8. novembra 1847. godine, očekujući prvi povezani primerak svoje nove knjige „Irina i Filandar“. Joakim Vujić je sahranjen u blizini crkve Svetog Marka na starom tašmajdanskom groblju u Beogradu. Grob mu je kasnije zameten. U kragujevačkom pozorištu se njemu u čast od 7.-15. maja održavaju susreti profesionalnih pozorišta Joakimfest.
Sponsored content

Šumadija i Pomoravlje - Page 3 Empty Re: Šumadija i Pomoravlje

Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu