Beogradska ka5anija
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ići dole
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

"Deja vu" i ostali fenomeni Empty "Deja vu" i ostali fenomeni

taj Sub Mar 28, 2009 9:46 am
Zbrke u glavi,koje nam pravi naš um,često su nedokučove..Pamćenje često postoji čak i kada ga nismo svesni.Sa druge strane, kada smo sigurni da će nam nešto ostati u sećanju,to jednostavno nestane. I pored brojnih saznanja do kojih se došlo tokom više od 100.godina izučavanja ljudskih funkcija pamćenja i zaboravljanja, i dalje ostaje nemoguće objasniti veliki broj fenomena koji se javljaju i koji su ljudima poznati iz svakodnevnog života.
Izgleda da učestalost javljanja nije povezana sa mogućnošću objašnjavanja tih pojava...
Ovo je lista top 10 čudnih mentalnih fenomena..


Pojam "deja vu", sto će, na francuskom reći "već vidjeno", određuje pojavu koja nam je svima znana, samo nas diferencira kao osetljivija i manje senzitivna bića. Svima se desilo da osete i bližnjem kažu: "E, ovo, baš ovo, već mi se desilo!", ali malo je onih koji znaju da postoje četiri vrste ovog fenomena...
Pre dvadesetak i kusur godina, kada je hipi era neobjasnjivo, ali neminovno jenjavala, termin "deža vi" (francuski deja vu ) bio je od onih "in" izraza koji se upotrebljavaju i kad ima i kad nema smisla. Nostalgicari za vremenom americke antiratne pobune i, naravno, klasicni pomodari baratali su sintagmom koja, uprkos svakodnevnim lakomislenim zloupotrebama, ima i vrednost i realno znacenje: u pitanju je fenomen koji svako zivo bice prepoznaje, a sudeci po novijim naucnim istrazivanjima, pojava "vec vidjenog" nije strana ni zivotinjama, pa ni biljkama!
Sta je to "vec vidjeno"? Preorite povrsinski kop svog mentalnog zivota, i naci cete odgovor. To je, prosto, ono kad u jednom trenutku osetite da ste ono sto vam se malocas desilo vec jednom, pre toga, doziveli, da vam se ono sto vam se upravo desava vec bilo desilo i - da stvar bude opojnija - da tacno znate sta ce se u narednom trenu odigrati. I onda kazete onu cuvenu: "Covece, pa meni se ovo vec desilo, ovde sam vec bio, ovo smo vec pricali!"
"Deza vi" je, dakle, nesto sasvim normalno, cak i prijatno, Bogom dana i nicim izazvana magija koja nas - bez nedozvoljenih stimulativnih sredstava ili ruznih efekata dusevnih poremecaja - izvlaci iz realnosti, da bi nas upravo u sustinu stvarnosti, bar na kratko, ugradila.
Manje je, pri tom, poznat rezultat istrazivanja kojim se stiglo do zakljucka da postoje cetiri vrste "vec vidjenog": "deza veki" (vec dozivljeno), "deza senti" (vec osecano), "deza vizite" (vec poseceno) i "deza entendi" (vec cuto, oslusnuto, cuveno).
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

"Deja vu" i ostali fenomeni Empty Re: "Deja vu" i ostali fenomeni

taj Sub Mar 28, 2009 9:46 am
Vec dozivljeno (deja vecu )

Davna beleska slavnog engleskog literate Carlsa Dikensa o knjizevnom junaku Dejvidu Koperfildu vodi nas ka objasnjenju pojma "vec dozivljenog". Svima se nama desilo, tu i tamo, ne bas cesto, ali sigurno, da osetimo kako smo ono sto upravo, u datom trenu, govorimo ili cinimo - vec zborili ili radili. Nekada, neodredjeno davno, mozda juce, mozda pre sto i kusur godina, nebitno. I onda, da carolija bude potpuna, tacno osecamo (znamo) sta ce biti receno i ucinjeno u sekundu koji sledi. I sve je tu jasno, poznato, dozivljeno: i lica, i predmeti, i okolnosti. Sve je pod nasom kontrolom, vanvremenskom i, makar privremeno, perfektnom!
Mnogi ovakvu senzaciju identifikuju sa "deza vi", ne nalazeci razloga da zaranjaju u nijanse. Oficijelni podaci, istekli iz nedovoljno obrazlozene i konkretnim informacijama definisane ankete, kazu da je "jedna trecina ljudi koji zive na Zemlji" imala ovakve dozivljaje. Za pretpostaviti je da ostale dve trecine nisu umele da se izraze, ili su, recimo, u startu odbile svaki razgovor sa znatizeljnim anketarima.
U cemu je draz "vec dozivljenog"? Kad ste usred tog cudesnog kadra u filmu zivota, svesni ste da sve sto je bilo, sto jeste i sto ce biti - vec postoji u riznici vaseg secanja. Sve je, nekako, ranije memorisano, premda se SADA dogadja. Racionalisti, razume se, imaju svoja objasnjenja: nije se to desilo tebi, nego si tako nesto slicno video na televiziji; sta ti je, treba da se odmoris, slabo spavas poslednjih dana; smanji malo to pivo, itd...
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

"Deja vu" i ostali fenomeni Empty Re: "Deja vu" i ostali fenomeni

taj Sub Mar 28, 2009 9:46 am
Vec osecano ( deja senti )

Ista ambalaza, druga roba - reci ce cinici. Kod fenomena "deja senti " (vec osecano) dogadja se, prakticno, isto, samo cisto na emocionalnom nivou, bez onoga sto nas okruzuje. Bilo bi to neko interno, unutrasnje, intimno "vec dozivljeno".
Ovakve senzacije posebno su "opasne" kad su u pitanju odnosi medu polovima. Susret sa "vec osecanom" osobom moze - vele psiholozi kojima se pripisuje "misticka provenijencija" - ozbiljno da uzdrma cak i najstabilniju bracnu zajednicu.
Eksperti koji bi sve da utemelje na "zdravom razumu" napominju da se fenomen "vec osecanog" cesto pojavljuje kao simptom pacijenata koji boluju od epilepsije. U svakom slucaju, razlika u odnosu na "vec dozivljeno" pronalazi se u cinjenici da je rec o iskljucivo "mentalnom dogadjanju", da nema prekognitivnog, "vidovnjackog" aspekta (barem sto se pokreta ili glasno iskazanih misli tice) i da takva stanja, nasuprot "vec dozivljenom", retko ostaju u secanju. Bar do iduceg "vec osecanog".
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

"Deja vu" i ostali fenomeni Empty Re: "Deja vu" i ostali fenomeni

taj Sub Mar 28, 2009 9:47 am
Vec poseceno (deja visite )

Cinjenicu da nam se mnogo redje dogadja da osetimo kako smo u nekoj prostoriji, stanu, kuci, zdanju vec bili, iako realno (u ovom zivotu?) nismo, niposto ne treba zanemariti. Pisuci o sinhronicitetu, Karl Gustav Jung je "vec poseceno" diferencirao od "vec dozivljenog" tako sto je citaoca naterao da se upita da li su objekt koji je "vec posecen" i neki drugi, koji je stvarno posecen, u stvari, sasvim slicni, gotovo identicni, pa otuda ta reminiscencija koja navodi na pomisao o "cudu", ili je mozda osoba, odnosno opsti kontekst, u kojem se nalazimo u datom prostoru taj koji nam namece iluziju da smo bas tu vec bili, mada se ne secamo ni kada, ni s kim, ni kojim povodom.
Kako objasnjavaju ovu pojavu? Pa, kaze racionalisticka skola, "zrtva vec posecenog" zacelo je mnogo citala o tom mestu, te joj se stoga cini da ga je vec posetila. Racionalistima se, zatim, pridruzuju i nazovi-pobozni utilitaristi: mozda je za takve dozivljaje odgovorna - reinkarnacija. Forsirana je i okultna verzija: u pitanju je astralna projekcija, nekad ste, napustivsi svoje telo, lutali tim mestom, a sada ste tu i "stvarno", pa vam se mesaju nadsvesno registrovane i aktuelne slike...
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

"Deja vu" i ostali fenomeni Empty Re: "Deja vu" i ostali fenomeni

taj Sub Mar 28, 2009 9:47 am
Već čuto (deja entendi )

Simptomi "vec cutog" apsolutno su bliski "vec vidjenom" u najsirem, ili "vec dozivljenom" u uzem smislu. Sve je isto, samo se ovo zbiva na nivou - uha. Ide jedna recenica, vi je vec, u budnom polusnu, primate kao ko zna kada izrecenu, onda govorite i cujete svoj glas kako odjekuje hodnicima proslosti i, u isti mah, znate sta cete cuti na iducem metru te cudesne staze kojom su se vas slusni aparat, i um sa njim, nenadano zaputili.
Kod "vec cutog", sto je posebno zanimljivo, covek ima iluziju (ili to mozda iluzorno i nije) da neobicni tok "od danas do juce i natrag" moze lakse da kontrolise i sa manje napora produzava nego sto je slucaj sa "vec dozvljenim". Stvori se utisak da bice ima moc da se prepusti svom "proslom Ja", verbalnoj liniji koja je, poput prasnjave notne sveske davno otislog muzicara, od korica do korica ispisana, i sad samo treba slediti njene instrukcije. Uglavnom je, nazalost, predispozicija da se "vec cuto" produzi identicna kao i kad biste pozelili da produzite bilo koje od navedenih "vec...".
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

"Deja vu" i ostali fenomeni Empty Re: "Deja vu" i ostali fenomeni

taj Sub Mar 28, 2009 9:48 am
Postoji nekoliko medicinskih teorija koje pokušavaju da objasne i dokuče ove iluzije. Za lekare su najprihvatljivije one teorije koje se temelje na promenama psihičkih tenzija. Kao relevantno tumačenje prihvata se ono koje potiče iz praktičnog i istraživačkog iskustva profesora Vladimira Vujića. On smatra da je "već viđeno" jedan od simptoma nagle promene psihičke i nervne tenzije i to ne kada ona naglo pada, već kada naglo raste i vraća se u normalno stanje. Ovu tezu profesor Vujić zasniva na činjenici da se "već viđeno" najčešće doživljava neposredno pre buđenja, kada nervna i psihička tenzija, snižena u toku spavanja, buđenjem dostiže svoj dnevni nivo.
U toj razlici između nivoa psihičke tenzije pojavljuje se osećanje nečeg već viđenog,već doživljenog, i sl.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

"Deja vu" i ostali fenomeni Empty Re: "Deja vu" i ostali fenomeni

taj Sub Mar 28, 2009 9:48 am
Nikad viđeno ( jamais vu )

Nasuprot fenomenu -već viđeno- je pojava zvana -nikad viđeno-.kojom se opisuje slučaj kad poznata situacija nije prepoznata.
Često se smatra da je ovo suprotno od već vidjenog i uključuje osećaj tajanstvenosti. Posmatrač ne prepoznaje situaciju uprkos racionalnom znanju da je u istoj već bio i ranije...Obično se objašnjava kao slučaj kada osoba momentalno ne prepozna drugu osobu, reč ili mesto koje ustvari poznaje.
Veruje se da je ovaj fenomen najčešće posledica ili simptom zamora mozga.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

"Deja vu" i ostali fenomeni Empty Re: "Deja vu" i ostali fenomeni

taj Sub Mar 28, 2009 9:49 am
Skoro viđeno ( presque vu )

Osećaj veoma sličan onom "na vrh jezika" osećaju- ovo je jak osećaj da ćete iskusiti pojavljivanje,iako se pojavljivanje retko dešava.
Osećaj "presque vu" je vrlo dezorijentišući i zbunjujući.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

"Deja vu" i ostali fenomeni Empty Re: "Deja vu" i ostali fenomeni

taj Sub Mar 28, 2009 9:49 am
Stepenice mudrosti ( L'esprit de escalier )

To je osećaj kada imate pametan odgovor ali je već prekasno..
Ova fraza može biti upotrebljena da opiše odgovor na uvredu, mudru ili pametnu primedbu,koji do mozga dođe prekasno da bi bio koristan, jer je onaj kome je odgovor namenjen, već "na stepenicama" i napušta scenu...
Nemačka reč treppenwitz se koristi za opisivanje istog fenomena. Ovaj osećaj je obično praćen osećanjem žaljenja što odgovor nije smišljen i upotrebljen kad je bilo potrebno i prikladno.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

"Deja vu" i ostali fenomeni Empty Re: "Deja vu" i ostali fenomeni

taj Sub Mar 28, 2009 9:50 am
Prosopagnosia

Ovo je redak fenomen mozga tokom kojeg osoba ne može da prepozna lica, ljude ili predmete koje bi trebalo da zna.
Ljudi koji imaju ovaj poremećaj obično koriste druga čula da prepoznaju...napr. za osobe parfem, oblik frizure i način na koji je dotična osoba nosi, glas, način na koji hoda, i sl.
Klasičan slučaj ovog fenomena predstavljen je u knjizi "The man who mistook his wife for a hat" .
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

"Deja vu" i ostali fenomeni Empty Re: "Deja vu" i ostali fenomeni

taj Sub Mar 28, 2009 9:50 am
Na vrh jezika

U pitanju je svakako jedan od najčešćih fenomena u svačijem svakodnevnom korišćenju sopstvenih kapaciteta memorisanja i izvlačenja jednom sačuvane informacije.Nema osobe koja se nije našla u situaciji da je svesna da nešto zna, ali da trenutno nije u stanju da to saopšti.
Istraživanja koja su rađena sa ciljem da potvrde i ispitaju ovu pojavu, su brojna.Pokušavajući da pronađu uzrok otkriveno je da su reči koje se javljaju u mislima i koje ometaju prisećanje "prave" reči ( a nazvane su- ružne sestre-), zapravo reči koje su osobe, iz nekog razloga u svojoj memoriji povezale sa traženim rečima, ali se od njih razlikuju po tome što su frekventnije u svakodnevnom razgovoru, tj. mogu se češće čuti od one reči koje ispitanici nisu mogli da se sete, a koja im je bila "na vrh jezika".
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

"Deja vu" i ostali fenomeni Empty Re: "Deja vu" i ostali fenomeni

taj Uto Jun 16, 2009 6:08 am
TAJNE PODSVESTI: FENOMEN "DEJA VU"

Agencijska vest da psiholozi Univerziteta u Lidsu prvi u svetu počinju dugo pripremano istraživanje o fenomenu "dežavi" (deja vu - već viđeno), skrenula je pažnju i stručne i laičke javnosti. Istraživanje koje će se kretati onom tankom i nedokučivom granicom između svesti i podsvesti ljudskog uma odvijaće se u laboratorijskim uslovima, a tim naučnika sebi je postavio ambiciozan zadatak da konačno odgonetne tajnu ove, bez sumnje, rasprostranjene pojave.
Jer, kada se saberu iskustva lekara, pre svih psihijatara koji su se indirektno, lečeći svoje pacijente, susretali i sa njihovim pričama o "dežavi" iskustvima, dolazi se do nezanemarljivog podatka da je sedam od deset osoba doživelo osećanje već viđenog. Zbog čega su takva iskustva karakteristična za mlade osobe, one između 15 i 25 godina starosti - samo je jedna od nepoznanica koje prate dežavi fenomen. Nadajmo se da ćemo iz Lidsa dobiti odgovor i na ovo pitanje.

OD ZABORAVNOSTI DO DEPRESIJE
Vođa istraživačkog tima psihologa Univerziteta u Lidsu dr Kris Mulin veruje da je rasprostranjeno osećanje da nam se nešto što doživljavamo već dogodilo u vremenski maglovitoj prošlosti, zapravo posledica disfunkcije memorije. Da bi to dokazao, dr Mulin je zajedno sa svojim saradnicima osmislio naučno prihvatljive metode testiranja "dežavi" fenomena. Za potrebe ovog istraživanja odabrani su volonteri kojima se redovno dešava da u svakodnevnom životu prepoznaju nešto za šta su potpuno uvereni da su već videli, čuli ili preživeli.
Za njena samog najupečatljiviju priču o takvim iskustvima čuo je od čoveka kojem je - zbog psihičkih poteškoća koje je imao - predložio da dođe u njegovu ordinaciju. Čovek je to odbio, tvrdeći da takva poseta ne bi imala svrhe jer je na klinici već bio, a i susreo se sa dr Mulinom. Na zaprepašćenje lekara, izneo je i detalje tog susreta - koji se nikada do tada nije dogodio.
Upornost dr Mulina da ovog svog sugrađanina privoli da postane njegov pacijent dovela ga je do dijagnoze da je reč o čoveku koji je bio u ranom stadijumu demencije od koje se nikada nije oporavio. Ovo bi se moglo okarakterisati kao izuzetak od pravila, jer su brojni pacijenti kojima se dr Mulin kasnije samostalno bavio istražujući fenomen "već viđenog" bili odličnog zdravlja, ali sa naglašenom tendencijom ka depresivnosti.

TENZIJE IZMEĐU SNA I JAVE
I dok dr Kris Mulin veruje, a i nada se da će tokom istraživanja koje sledi dokazati da je fenomen "dežavija" posledica disfunkcije memorije, u domaćim udžbenicima psihijatrije i medicinske psihologije o ovoj pojavi govori se u odeljcima koji se tiču naših opažaja prostora i vremena.
Profesor dr Srboljub Stojiljković ovu interesantnu pojavu poznatu i pod imenom "lažno prepoznavanje" tumači kao poznatu obmanu pri kojoj imamo utisak da smo neku aktuelnu situaciju, aktuelan doživljaj ili pojavu već jedanput, nekad ranije, doživeli sa svim njenim pojedinostima. Kako opisuje ovaj uvaženi profesor, "već viđeno" se javlja kako kod zdravih, tako i kod bolesnih osoba, na javi kao i u snu, a trajanje ove iluzije je izvanredno kratko, od nekoliko sekundi do najviše dva minuta.
Postoji nekoliko medicinskih teorija koje pokušavaju da objasne i dokuče ovu iluziju. Za lekare su najprihvatljivije one koje se temelje na promenama psihičkih tenzija. Kao relevantno tumačenje prihvata se ono koje potiče iz praktičnog i istraživačkog iskustva profesora Vladimira Vujića. On smatra da je "već viđeno" jedan od simptoma nagle promene psihičke i nervne tenzije i to ne kada ona naglo pada, već kada naglo raste i vraća se u normalno stanje. Ovu tezu profesor Vujić zasniva na činjenici da se "već viđeno" najčešće doživljava neposredno pre buđenja, kada nervna i psihička tenzija, snižena u toku spavanja, buđenjem dostiže svoj dnevni nivo. U toj razlici između nivoa psihičke tenzije pojavljuje se osećanje nečeg već viđenog.
Drugi pol ovog fenomena, takođe poznat medicini, je osećanje poznato pod imenom "jamais vu"(žamevi) - "nikad viđeno", kada nam se čini da ono što smo više puta doživeli, videli ili čuli - u aktuelnom trenutku izgleda potpuno strano i nepoznato.
Vratimo li se na početak ove priče i agencijsku vest koja je zagolicala pažnju stručne javnosti, svih onih koji su imali makar jedno iskustvo "već viđenog", ali i onih koji duboko veruju da je reč tek o nečijoj bujnoj mašti, dolazimo do istine koju je teško ignorisati: naša podsvest, skrivena u dubinama uma svakog čoveka na ovoj planeti, i dalje je velika tajna za nauku. Možda to neće biti kada se na kraju ovog veka poređaju odgovori na mnoge nepoznanice skrivene u nama samima.

IMA NEKA TAJNA VEZA
Kada se vest o početku sveobuhvatnog istraživanja o dežavi fenomenu pojavila na netu, usledili su brojni komentari i tumačenja "već viđenog" na forumu B 92. Pažnju nam je privuklo razmišljanje potpisano sa "Tesla":
- Centar u mozgu za obradu spoljašnjih informacija upoređuje primljenu sliku iz oka sa ranije zapamćenim slikama u memoriji. Na osnovu toga prepoznaje situacije, donosi sudove i inicira ponašanje. Ta nova slika pamti se u memoriji, uz već postojeće.
Međutim, desi se da slika ode u memoriju brže nego obično, poprečnim putem, pa se formiraju nove, privremene sinapse ili se informacija prenese nekom vrstom električne indukcije među paralelnim sinapsama. Tu sliku centar u mozgu nalazi kao već postojeću, paralelnu sa svim onim slikama koje su već deo našeg sećanja. I onda nam se čini da smo to nešto "već videli".
Dokaz za to je da se dežavi češće javlja kada smo uzbuđeni i kada se elektrohemija mozga intenzivira - na primer za vreme putovanja, susreta, a naročito prilikom upoznavanja novih osoba, kada nam često padne na pamet "ovaj mi je čovek odnekud poznat".
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

"Deja vu" i ostali fenomeni Empty Re: "Deja vu" i ostali fenomeni

taj Čet Jan 06, 2011 10:29 am
За деја ву искуство, иако је реч о сасвим уобичајеном феномену, једноставно и прихватљиво објашњење нису успели пронаћи нити биолози, ни психијатри, ни неуролошки стручњаци нити сами физичари. Осећај који нас понекад обузме да смо нешто што управо говоримо, радимо или видимо већ једном у прошлости на идентичан начин рекли, направили или видели, још увек је недокучив.

Мозак дневно процесира хиљаде информација, али само неке од њих повезује у јединствену целину која се складишти у дугорочну меморију. Остали комадићи информација или доживљаја аутоматски се похрањују као делићи нечега што ће се тек касније појавити као деја ву и подсетити нас на нешто што смо давно доживели. То се приписује закашњелу процесирању видних импулса и селективној меморији. Но, нека нова открића у истраживању појма деја ву-а, говоре како се заправо ради о мешању меморије, у којем се сензације повезују са стварним сећањима у мозгу, што узрокује такозвани деја ву.

''То још нико није успио објаснити, али вероватно се јавља са неким разлогом''

- Пре него што ми тога постанемо свесни, мозак обави једно пробно снимање, његови сензори су константно укључени и бржи је од нашег свесног размишљања. Дакле, оно што он сними у том периоду, ми то са кратким временским одмаком доживљавамо као већ виђено - рекао је Горан Ивкић с хрватског института за истраживање мозга.

Израз је створио и први пут употребио француски психолог Емиле Боирац, којем се деја ву догодио толико пута да је одлучио детаљно истражити тај појам. Већини људи догодило се да су пролазећи улицама потпуно непозната града имали осећај да су туда ипак пролазили у бившем животу. Слично је са људима за које, иако их никад дотад нисте видели, имате чудан осећај да сте их већ упознали.

- Деја ву би служио када нас на неки начин упозори на неку ситуацију у којој смо већ били, да покушамо призвати у меморију нешто и покушамо да се сетим шта је то било. Али то још нико није успио објаснити, али вероватно се јавља са неким разлогом, посезање у дубоку меморију - казала је докторица и виша научна сарадница Медицинског факултета Загреб, Сања Радељак.

Нека истраживања из неурознаност показала су да је 50-90 одсто особа најмање једанпут у животу доживело деја ву. Искуство већ виђеног обично траје само неколико секунди. Доживљава се у стањима преморености или пак појачана стреса, када је систем узбуне у мозгу на повишену степену приправности.

- Готово свако у животу доживи сличне феномене, једино што се такви феномени јављају чешће у младости. То је можда питање конективитета. Кад је мозак у развоју и мењању, у тим случајевима је појављивање таквих догађаја чешће - додаје Ивкић.

Еволуцијски део мозга одговоран за преживљавање

Један облик деја ву-а доживљавамо и приликом гледања у огледало удаљено 2 метра. Слика коју видимо касни готово шеснаест наносекунди. Наиме, то је време потребно светлу да се рефлектује од нашег лица и пређе пут до огледала и натраг. Тако да испада да гледањем о огледало, заправо гледамо у прошлост. Једно истраживање спроведено на Универзитету Мартин Лутер у Немачкој показало је да одређени мирис или поглед на нешто може покренути феномен већ виђеног. Испитивање на 220 студената показало је да се њих 80 одсто може сјетити давно заборављеног догађаја повезаног с неким мирисом или сликом.

- Људи који се баве тумачењем мозга, тврде да је деја ву искуство које се не појављује без везе. На пример, бука трамваја или шкрипа кочница могу нас подсетити на ситуацију коју смо већ проживели и ми бежимо, јер нам стари, еволуцијски део мозга одговоран за преживљавање, говори да се морамо премештање, или ће нас тај трамвај погазити - наглашава Радељак.

Кад помислимо да користимо отприлике десет посто мозга и да за већину такозваних парапсихолошких феномена не постоји реално објашњење, онда и деја ву добија предзнак мистичног. Можда је то први корак према телепатији или предвиђању будућности које ћемо својим релативно ограниченим мозгом моћи појмити тек кад га стварно почнемо користити.
Sponsored content

"Deja vu" i ostali fenomeni Empty Re: "Deja vu" i ostali fenomeni

Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu