Beogradska ka5anija
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ići dole
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Preminuo Ranko Munitić Empty Preminuo Ranko Munitić

Ned Mar 29, 2009 2:14 am
Vest koju su objavile nedeljne "Večernje novosti":
Obožavao je i književnost i strip. Bio je čovek koji voli umetnost i piše o umetnosti. „Celog života igram se jednog poziva koji ne postoji - to je kritičar“, govorio je. Beskrajno duhovit, dečački radoznao i nepomirljivo oštar prema onima koji kvare srž umetničkog zanata. Do kraja je zadržao onu neiskvarenu uzbuđenost ispred pokretnih slika, govorio da ga i posle nebrojeno odgledanih filmova, raduje svaki odlazak u bioskop ili ubacivanje kasete u video.
Umeo je da kaže: „Znate, ja sam ribar po formaciji, moje detinjstvo je na moru, na ribarskom čamcu i imam jednu filozofiju: nijednu teškoću ne treba shvatiti kao prepreku, nego kao novo iskustvo. Ne bojim se rizika. Ne uspe - ne uspe.“ Nije mario za poene koje su drugi bespoštedno lovili.
Munitić je rođen 3. aprila 1943. godine u Trogiru. Školovao se na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od rane mladosti bavio se filmskom kritikom, istorijom i teorijom filma, publicistikom, dramaturgijom, a oprobao se kao scenarista i u filmskoj režiji. Munitić je svojim opusom zadužio jugoslovensku, a zatim i srpsku kinematografiju.
Bio je redovni, dugogodišnji saradnik „Večernjih novosti“, našeg Kulturnog dodatka, a posebno poznat kao kolumnista „TV Novosti“, gde je pod radnim naslovom „Kanal Iks“ iz nedelje u nedelju analizirao televizijski program i uporno podsećao na pravi put sa koga je televizija sve češće skretala.
Najviše scenarija napisao je za animirane filmove, a najpoznatiji je njegov scenario za dugometražni igrani film „Oficir s ružom“ reditelja Dejana Šoraka iz 1987. godine. Šira publika pamti ga kao autora i voditelja serijala „Veče sa zvezdama“ koji je emitovan na TV Beograd tokom devedesetih godina.
Priredio je i više monografija o srpskim glumcima, među kojima o Miodragu Petroviću Čkalji, Pavlu Vuisiću, Bori Todoroviću... Iz oblasti teorije i esejistike značajne su njegove knjige: „Fantastika na ekranu“, „Alisa na putu kroz podzemlje i kroz svemir“, „Te slatke filmske laže“, „Jugoslovenski filmski slučaj“, „Zagrebački krug crtanog filma“, „Uvod u estetiku kinematografske animacije“, „Pola veka filmske animacije u Srbiji“... Od šest nastavaka književnog serijala „Čudovišta koja smo voleli“, analize legendarnih ličnosti iz bajki, horora, „sajens fikšna“ , na koju je bio posebno ponosan, na prošlom beogradskom Sajmu knjiga osvanuo je treći.
Munitićev novi zbornik o animaciji, koji je pisao u saradnji sa Rastkom Ćirićem, trebalo bi da bude predstavljen na Festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma, koji počinje u ponedeljak u Beogradu...
Otišao je Ranko Munitić, ali ne stavljamo „The End“, neka stoji „To be continued“ - nastavljamo da volimo ono što je on voleo i čemu nas je učio - ljubav, humor i umetnost. Do viđenja majstore!
B. Đorđević, Večernje novosti
Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu