Beogradska ka5anija
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ići dole
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Tajna Stradivarijusove violine Empty Tajna Stradivarijusove violine

taj Pon Mar 30, 2009 10:07 pm
Već vekovima proizvođači pokušavaju i neuspevaju da dobiju divan zvuk koje proizvode Stradivarijusove violine.Profesor na Teksaškom univerzitetu posle dugogodičnjeg istraživanja možda ima odgovor na misteriju. stradivarijus.jpgProfesor biohemije Joseph Nagyvary je još 1976. godine pokušao da objasni jedinstvenost Stradivarijusovih i Guarnenijevih violina. On je predložio da su hemikalije koje su korišćene za obradu violinskog drveta krive za izvanredan zvuk, što je tada odbačeno kao ideja. Najzad je njegova teorija dobila svoju eksperimentalnu potvrdu. Ustanovljeno je da je drvo koje je koričćeno za violine prolazilo kroz jake hemikalije i time menjalo svoje karakteristike a time i zvuk. Mali parčići drveta sa ovih skupih violina su podvrgavane analizama hemijskih elemenata koje se u njima nalaze. Ustanovljeno je da ima primesa natrijum-borata ( boraksa), hroma, fluorida i soli gvožđa. Boraks se još od vremena starih Egipćena koristi za mumufikaciju i kao insekticid.Boraks se bez sumnje koristio kao zaštita drveta violine od crva.Verovatno su se i druge supstance u toj svrsi koristile.
Nagyvary, koji je naučio da svira violinu na violini koja je pripadala izvesnom Albertu Ajnštajnu, je rekao da je veoma srećan što se posle 33 godine njegova teorija potvrdila i da se ovim demistifikuje slava velikih majstora prošlosti što se sigurno nekima neće dopasti ali analize su jasne. Antonio Stradivari ( 1644 – 1737 ) je napravio oko 1200 violina i sve su prodavane veoma bogatima, prvenstveno aristokratiji. Do danas je preživelo oko 600 violina i one su procenjene i do 5 miliona dolara.
Tajna Stradivarijusove violine Stradivarijus
Manje poznati Stradivarijusov savremenik, Guarneri del Gesu, poput slikara van Gogh-a, je imao problema da proda svoje violine ali danas se one od strane eksperata cene isto kao Stradivarijusove violine i po ceni i po kvalitetu. Očigledno je da su oba ova majstora sarađivala sa lokalnim apotekarima i time stvorili neprevaziđene instrumente.Ovo saznanje će možda doprineti proizvodnji finijih violina sa divnim zvukom.
Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu