Beogradska ka5anija
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ići dole
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Proročanstva Piramida Empty Proročanstva Piramida

taj Sre Apr 22, 2009 4:42 am
Izgleda neverovatno da su Egipćani izgradili metropolu tako veličanstvene arhitekture kao što je piramida, u pustinjskom području naizgled negostoljubivom prema životu i nesposobnom za pružanje prikladnog okruženja razvoju jedne civilizacije. To izvanredno dostignuće poslužilo je egiptologu Kurtu Mendelsohnu kao potvrda njegove teorije o tome da se gradnja piramida razvila kao vrsta civilne službe, u nastojanju da se spreči nezaposlenost i poveća blagostanje u Egiptu.
Mendelsohn pretpostavlja da je administracija u drevnom Egiptu, verujući u potrebu stvaranja više državno orijentiranog naroda, prisilila religiju i obredne tradicije utelovljene u filozofiji piramide da ustupe vodeće mesto njihovim društveno-ekonomskim planovima.
Takvo moderno viđenje drevne i visokorazvijene civilizacije u najboljem je slučaju postavka koja se može primeniti na piramide iz mnogo kasnijeg razdoblja propadanja Egipta. Društveno-ekonomska teorija istorije, čovekovih nastojanja i delovanja, teško je održiva čak i kada se primeni na moderno doba, a kamoli tek na civilizacije nadahnute religijom i filozofijom u koje tek počinjemo pronicati i počinjemo ih shvatati.
Treba biti pažljiv kod prihvatanja društveno-ekonomske teorije gradnje piramida jer se ona može samo selektivno primeniti i ne objašnjava gradnju prvobitne piramide u Egiptu; isto tako, ona nije primenjiva na druge civilizacije graditelja piramida, koje su u prošlosti bile raširene po celom svetu.
Prema arheolozima, civilizacije koje su gradile piramide u Meksiku i Južnoj Americi, isto kao i egipatska, započele su svoj razvoj kao nomadska plemena, u kulturnom smislu potpuno beznačajne. Nakon nekog vremena, unaokolo su se uzdizali njihovi veličanstveni veliki i složeni kameni gradovi.
Unutar granica svoje zemlje, sve su civilizacije graditelja piramida razvile trgovinu, hijeroglifsko pismo, sve grane nauke, filozofiju i teologiju, kao i izuzetno precizan kalendar po kojem su ravnali svoje živote.
Sve od davne prošlosti, nepoznati uticaji, slični onima kod Egipćana, tajanstveno su delovali na nastanak kultura graditelja piramida - ne na prikladnim geografskim položajima što se tiče okoline, već na tako ekstremnim, mestima poput pustinja, gustih prašuma i visokih planina. To može biti povezano s činjenicom da su svi ti glavni kompleksi piramida izgrađeni unutar područja od 30° iznad i ispod ekvatora, u pojasu koji obuhvata celu Zemljinu kuglu. Uz dužno poštovanje prema brojnim teorijama koje pokušavaju objasniti postojanje piramida u spomenutom području, kao što su teorija seobe i teorija razdvajanja kontinenata, treba razmotriti važnu činjenicu - gotovo identičan geometrijski oblik piramide pronađen je kod raznih civilizacija. Piramida je, prema tome, karakteristika celog sveta, a ne određene civilizacije, a njena je izgradnja tradicija koja potiče iz najranijih vremena.
Izgleda da je civilizacija graditelja piramida u Južnoj Americi doživela stvarni puni procvat kada su se, gotovo istovremeno, otprilike 200.posle nove ere, nakon Mračnog doba, pojavile dve nove kulture. Te dve kulture - Mochice na severnoj obali Perua i Tiahuanaco, ili Wari-Tiahuanaco, na južnom delu - bile su potomci kulture Chavin koja se navodno protezala clim Peruom i cvetala nekoliko hiljada godina.
Narod Mochica podigao je masivne i impresivne hramove, od kojih su najpoznatije velike piramide-blizanci u Mocheu, blizu današnjeg grada Trujilla. Te piramide-blizanci danas su poznate kao Huaca del Sol ( Hram Sunca ) i La Huaca de la Luna ( Hram Meseca ). Svaka od njih uzdiže se sa masivne terasaste platforme napravljene od ćerpiča ( nepečene opeke sušene na suncu ).
Hram Sunca najveća je građevina na obali Perua. Stepenasta piramida uzdiže se sa platforme koja se sastoji od pet terasa. Platforma je visoka 18 m i ima bazu veličine 136x228 m. Na vrhu pete terase nalazi se nasuti put širok gotovo 6 m i dugačak 91,5 m koji vodi do severne strane piramide. Stepenasta piramida visoka 23m, sa bazom veličine 32 m2, uzdiže se na južnoj strani platforme. Procenjuje se da je na izgradnju celog Hrama Sunca utrošeno najmanje 130.000.000 opeka od ćerpiča.
Iako je baza platforme Hrama Meseca puno manja od one Hrama Sunca ( mere su joj 60x80 m ), Hram Meseca je oko 3 m viši od Hrama Sunca. Na vrhu platforme Hrama Meseca nalazi se nekoliko prostorija čiji su zidovi oslikani freskama tipičnog Mochica stila, na kojima su se neke boje još uvek zadržale. Jedna druga piramida koja se nalazi južno od Lime u Peruu, veliki je Pachacamacov hram koji se nadvija nad gradom u dolini Lurin. Hram prekriva oko l2 jutara zemljišta i visok je gotovo 23 m. To je svetilište bilo tako poznato u doba Inka, a i pre toga, da su ga u vreme španskog osvajanja smatrali peruanskom Mekom.
Tajnom su obavijene ruševine Tiahuanaca, poslednjeg traga kulture koja je, čak i u vreme svoga nastanka, konkurisala kulturi Mochica. Neki tvrde da su u Tiahuanacu rođene kulture Amerika, a možda čak i sveta. Jedna teorija kaže da je Tiahuanaco prvobitno bio ostrvo koje je potonuo u Tihi okean, a potom se sa planinskim lancem Anda uzdigao na sadašnju visinu. Druga hipoteza glasi da se radilo o središtu moćnog megalitskog carstva koje je vladalo celim svetom.
Tiahuanaco, smešten na visini od oko 4000 m, nalazi se otprilike 20 km jugoistočno od jezera Titicaca, najvišeg plovnog jezera na svetu. To mesto, na kojemu je vazduh izuzetno redak, klima hladna, a rastinje oskudno, ne izgleda baš kao područje pogodno za rođenje civilizacije. Ipak, uprkos negostoljubivoj okolini ( mnogi ljudi na tako proređenom vazduhu imaju teškoća s disanjem ) - ili možda upravo zbog njega - brojni mistici širom sveta smatraju Tiahuanaco istinski svetim mestom.
Graditeljstvo Tiahuanaca najrazvijenije je i najmonumentalnije u celoj andskoj regiji. Tamo se nalaze četiri velike i više manjih građevina koje zajedno zauzimaju prostor od 450x1000 m. Najveća od njih, zvana Acapana, stepenasta je piramida visoka 15 m koja je prvobitno bila popločana kamenjem. Nepravilni temelji Acapane prekrivaju površinu od oko 64 m2.
Najpoznatije zdanje u Tiahuanacu su svetski poznata Vrata Sunca. Ta monolitna vrata, visoka 3 m i široka 3,8 m, isklesana su iz jednog ogromnog andezitnog bloka, a njihova težina procenjuje se između 10 i 15 tona. Vrata Sunca bez sumnje predstavljaju arheološko čudo obe Amerike.
Kultura tajanstvenog porekla jeste i kultura Nazca, sa južne obale Perua. U tom se, nekada gusto naseljenom području, nalazi jedinstvena La Estaqueria ( Mesto sa stubovima ) koja se najbolje može opisati kao drveni Stonehenge.
Smatra se da su civilizacije Mochica i Tiahuanaca dostigle vrhunac svog veličanstvenog razvoja oko 600.posle nove ere, kada je, kao što je bio slučaj i sa civilizacijom Chavin prije njih, došlo do iznenadnog zastoja. U Peruu je usledio još jedan dugi period kulturne stagnacije da bi se potom opet naglo pojavila nova kultura, gotovo u punom sjaju, koja kao da se razvila negde drugde i bila prenesena u Peru kada je dostigla zrelost. To je bilo carstvo Inka.
U razdoblju malo dužem od 300 godina, od otprilike 1200.posle nove ere. do 1534.posle nove ere, trinaest vladara proširilo je dominaciju svoje civilizacije na područje veće od 910 000 km2. Njihovo se carstvo protezalo na više od 4800 km, od današnjeg središnjeg Čilea do severnog Ecuadora. Inke nisu
gradili piramide. Oni su, čini se, ponovno izgradili već postojeće piramide u svakom od svojih važnih gradova, isto kao što su proširili velike ceremonijalne centre u glavnim gradovima koji bi mogli zadovoljiti religijske potrebe carstva.
Gradanja puteva je bila drugo znanje koje su Inke usavršili. Na području Cuzca nalazi se primer inkinog sistema premošćivanja kanalauzs pomoć lukova poduprtih kamenim konzolama, na kojima je ležao put. Takav je sistem gradnje s kamenim konzolama takođe osnovno obeležje zidova u Velikoj galeriji Velike piramide u Gizehu.
Drugi primer je put dug izvorno 4063 km, koji se proteže između Tumbesa u Peruu i Santiaga u Čileu. Širok 7 m, taj je put omeđen zidovima od ćerpiča, koji ga štite od peščanih nanosa.
Kada bi umro vladar Inka, organizovane su pogrebne ceremonije širom carstva. Poput tela egipatskih faraona, carevo se telo smeštalo u palatu i podvrgavalo nepoznatom načinu mumifikacije. Odstranili bi se unutrašnji organi, koji su se čuvali u posebnim posudama, a telo bi se umotavalo u najfinije tkanine. Nakon toga bi mumiju vladara opsluživali kao za života. Za razliku od Egipćana, koji su mumiju sahranjivali i zapravo ostavljali samu, svi su vladari inka brinuli za mumije svojih prethodnika i davali im počast.
Običan je narod, kako inka tako i egipatski, sahranjivan u grobnici koja je imala oblik košnice i nalazila se iznad zemlje. Telo, umotano u tkaninu ili kožu, polagalo se u grobnicu u sedećem položaju, s kolenima podvijenim pod bradu. Te su grobnice bile napravljene od neobrađenog kamena, gline i blata, a tela su se sušila bez raspadanja.
Uopšteno se smatra da su tokom španskog osvajanja Carstva inka uništeni svi zapisi o civilizacijama koje su prethodile Inkama. Sve postojeće zapise o carstvu Inka, zajedno s legendama i predanjima o njihovom poreklu, prikupili su španski istoričari za vreme osvajanja. Ako su ikada postojali, zapisi o istoriji Mochica, Tiahuanaca, Chavina i ostalih civilizacija koje su prethodile Inkama smatraju se zauvek izgubljenima. Sve što ostaje njihove su velike piramide - uznemirujući ostaci velikih i slavnih civilizacija koje su na neobjašnjiv način pokošene u doba punog sjaja.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Proročanstva Piramida Empty Re: Proročanstva Piramida

taj Sre Jun 17, 2009 6:18 am
Postoji mnostvo pitanja vezano za piramide: Kako su gradjene, kada su gradjene, ko ih je gradio, itd. Do sada je pronadjeno 67 kompletnih piramida i 25 nekompletnih. Na platou Gize u Egiptu nalazi se 10 piramida, ukljucujuci i dve najvece. Najveca piramida na svetu je Keopsova piramida koja je visoka 137 metara i sastavljena je od oko milion kamenih blokova koji su teski 2-5 tona
Proročanstva Piramida Pir01
Neki blokovi dostizu tezinu i 15 tona, dok se unutar piramidegr mogu nadji granitni blokovi teski i 50 tona. Nekada su piramide bile oblozene finim belim krecnjakom tako da su se presijavale na suncu kao da su zlatom poplocane. U srednjem veku, kada je pocela izgradnja modernog grada Kaira, ljudi su dolazili i skidali ovaj beli krecnjak i odnosili da poplocavaju fasade svojih kuca u Kairu. Danas je ostao samo jos vrh Kefrijeve piramide koji je prekriven ovim finim krecnjakom
Proročanstva Piramida Pir02
Kameni blokovi piramida izgradjeni su uglavnom od krecnjaka, sto ukazuje da su ove stene natalozene u vodi. Takodje, u tim krecnjacima nalazimo fosile organizama, kao sto su numuliti, sto ukazuje da su ove krecnjacke stene natalozene za vreme Potopa (poznato je da fosili nastaju samo u uslovima katastrofe). Dakle, piramide su definitivno nastale posle Potopa.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Proročanstva Piramida Empty Re: Proročanstva Piramida

taj Sre Jun 17, 2009 6:19 am
U piramidama su se obicno sahranjivali faraoni, i do sada su skoro sve piramide opljackane.
Interesantno je istaci da je Egipat bio na vrhuncu svoje moci za vreme vladavine faraona Djozera,
Proročanstva Piramida Pir03
kada su i pocele da se grade piramide. Pocetak vladavine ovog faraona nije obelezen velikim dogadjajima, a onda se u njegovom zivotu pojavljuje jedna izuzetna licnost, koju istorija naziva Imotep (vidi sliku), i od tada pocinje uspod ovog faraona. Obicaj je bio da na pocetku vladavine faraon zida grobnicu za sebe i svoju porodicu. U grobnici faraona Djozera postoje imena njegove rodbine i najblizih saradnika, ali nema imena Imotepa, koji je bio njegov glavni saradnik i pomocnik u vrsenju vlasti. Istorijske cinjenice ukazuju da Imotep nije bio clan faraonove porodice i da se odjednom pojavljuje u njegovom zivotu tokom njegove vladavine.
Istorijski izvori beleze da je Imotep bio covek izuzetnih sposobnosti i talenata. Toliko se velicanstvenih stvari je zapisano o ovom coveku u egipatskoj istoriji da su istoricari kazali da je Imotep bio "egipatski Leonardo Da Vinci". Evo sta kazu egipatski istorijski izvori o Imotepu:

"Tokom vladavine faraona Djozera ziveo je Imotep, koji je vodio poslove vladara Egipta. Bio je zamenik vladara, upravljao je Velikom Palatom, bio je Visoki svestenik Heliopolisa, bio je graditelj, skulptor... Imotep je zbog svojih lekarskih sposobnosti stekao medju Egipcanima reputaciju Asklepijusa (prema grckom paganskom verovanju, vrhovnog boga medicine) ... Imotep je uspostavio vestinu gradnje koriscenjem tesanog kamenja." (Manetho, 305-285 BC, The Ancient Near East, 1958, Vol. I, p. 24-, Princeton University Press)
Sponsored content

Proročanstva Piramida Empty Re: Proročanstva Piramida

Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu