Beogradska ka5anija
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ići dole
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Budite »najbolji lekar vašoj bebi« - Page 2 Empty Budite »najbolji lekar vašoj bebi«

taj Sub Apr 25, 2009 1:36 am
First topic message reminder :

Ishrana deteta tokom bolesti
Detetu je tokom bolesti neophodna kalorična hrana, kako bi ono imalo dovoljno energije za borbu protiv bolesti.
Bolesno dete često ima smanjen apetit, tako da mama mora da se potrudi da
ga “privoli” da jede, davanjem hrane koju dete voli u obliku koji se lako guta, kao kaša na primer.
Za dete (odojče) koje sisa, najbolja hrana za vreme bolesti je majčino mleko. Ukoliko beba ne može da sisa, majka može da izmlaza mleko u čistu posudu i da ga daje odojčetu pomoću kašičice.
U ishrani starije dece preporučuje se žuto ili narandžasto povrće, voće, prokuvano zeleno, lisnato povrće i mnogo tečnosti. Zbog energetskih potreba hrani je poželjno dodati malo ulja.
Deci je tokom i posle bolesti potrebno mnogo pažnje i ljubavi. Nemojte bolesno dete terati da proguta svaki zalogaj. Više će mu prijati ukoliko sednete pored njega, date mu malo keksa i čaja i pročitate neku priču ili pregledate slikovnicu.
Kada se stanje deteta poboljša, treba mu dati dodatnu količinu hrane, kako bi se nadoknadio gubitak tokom bolesti.


Poslednji izmenio MustraBecka dana Sub Apr 25, 2009 2:06 am, izmenjeno ukupno 1 puta

MustraBecka
Datum upisa : 11.12.2008

Budite »najbolji lekar vašoj bebi« - Page 2 Empty Re: Budite »najbolji lekar vašoj bebi«

taj Sub Apr 25, 2009 2:19 am
Vaša kutija za prvu pomoć

Ponekad i sami možete da rešite problem sa kojim se suočilo vaše dete (i vi, naravno) ako imate dobro opremljenu kutiju za prvu pomoć u stanu ili na radnom mestu. Sve što vam je potrebno možete da nabavite u lokalnoj apoteci.
Ni za jedno od neophodnih sredstava s naše liste nije potreban recept. Ako imate pitanja u vezi sa upotrebom bilo kog sredstva sa liste (ili svih),
objašnjenje vam može dati apotekar. Za svaki slučaj, sve lekove ili oštra
pomoćna sredstva držite zaključane u kutiji ili zaključajte i samu kutiju!
Kutija prve pomoći treba da sadrži primerak vaše liste telefonskih brojeva
službe hitne pomoći i lekara, kao i sledeće preparate:
• 3% hidrogen,
• antibiotsku kremu,
• tablete protiv bolova,
• tablete za snižavanje povišene temperature (paracetamol, brufen i sl.),
• flaster,
• gazu,
• adhezivni flaster sa gazom (hanzaplast),
• zavoj,
• zavoj za bandažu (fiksaciju) zgloba,
• trake za bandažu,
• makaze,
• sterilne pamučne tupfere,
• pincete,
• elastični zavoj,
• toplomer.
Ako vaše dete ponekad ima alergijsku reakciju na ubod insekta ili na
određenu vrstu hrane, odnosno ako vodite brigu o takvom detetu, onda
morate imati i kutiju za alergijski šok u blizini. Ta deca vrlo brzo mogu dospeti u teško stanje i mora im se pomoći najvećom mogućom brzinom.
Lekove i kutiju za alergijski šok ne možete kupiti bez recepta. Kutiju opremite u dogovoru sa lekarom.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Budite »najbolji lekar vašoj bebi« - Page 2 Empty Re: Budite »najbolji lekar vašoj bebi«

taj Sub Apr 25, 2009 2:23 am
Zaštita kičme školske dece

Prevencija bolova i deformiteta kičme počinje još od malih nogu. Školsko doba je posebno podložno kičmenim promenama jer se smanjuje telesna aktivnost, više vremena se provodi u sedećem položaju, a ne smemo da zanemarimo i opterećenje školskom torbom, pogotovo ako se ona nosi nepravilno.
Loše držanje kičme utiče na fizičko i psihičko zdravlje deteta. Šteti disanju, cirkulaciji krvi, varenju, izaziva bolove i smanjuje pokretljivost mišića leđa i
ramena. Takva deca su apatična, bezvoljna i bolešljiva. Važno je reći da se deformiteti kičme nakon završenog perioda rasta više ne mogu ispraviti, a brže se razvijaju i pogoršavaju u pubertetu.
Za sprečavanje deformiteta kičme potrebno je što više kretanja na svežem vazduhu. Telesna aktivnost je važna za celu porodicu, zato bi trebalo da bude što više zajedničkih trenutaka bavljenja sportom i rekreacijom. Dugotrajno sedenje ispred TV-a ili računara je pogubno za kičmu i trebalo bi ga svesti na najmanju moguću meru. Preporučaje se gledanje televizije u ležećem položaju (najbolje je ležanje na podu).
Bavljenje sportom je idealan način prevencije kičmenih promena. Ako su promene već nastupile, o izboru sporta trebalo bi se konsultovati sa ortopedom koji će preporučiti onaj sport koji će pomoći u otklanjanju određenih deformiteta.
Preporučuje se da dete nosi u školu ranac i to onaj planinarskog tipa: dovoljno visok, sa pojasom oko struka. Ranac se nosi na oba ramena, nikako samo na jednom. Najbolje je, ako je to moguće, deo knjiga i pribora ostaviti u školi, a nositi samo neophodno.
Što se tiče položaja za učenje, najbolje je da se visina stolice može podesiti prema potrebi, a za naslon stolice je važno da daje oslonac za donji deo leđa. Kada se radi za stolom, uglovi između nadlaktice i podlaktice, potkolenice i natkolenice, natkolenice i tela trebalo bi da budu 90 stepeni. Sto ne sme da bude ni previsok ni prenizak, da se glava ne bi naginjala previše unapred.
Korisno je nakon svakog sata provedenog u sedećem položaju ustati i protegnuti noge. Krevet u kojem dete spava ne sme biti premekan da se kičma ne ulegne, ali ni pretvrd, kao da dete leži na podu. Važno je odabrati i anatomski jastuk koji će pratiti zakrivljenost vratne kičme i popuniti prazninu kada dete leži na boku ili na leđima.
Telesna aktivnost, kretanje, bavljenje sportom i izbegavanje nepravilnog sedenja predstavljaju osnovne preduslove za održanje zdravlja kičme školskog deteta.

(Iz knjige dr. med. Suzane Janković - "Pedeset saveta za zdravlje")
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Budite »najbolji lekar vašoj bebi« - Page 2 Empty Re: Budite »najbolji lekar vašoj bebi«

taj Sub Apr 25, 2009 2:24 am
Psi ne gode astmatičnoj deci

Deca koja pate od astme (koja se po novom u razvijenom svetu smatra sindromom koji uključuje brojne plućne bolesti) ne bi trebalo da imaju psa kao kućnog ljubimca, tvrde naučnici. Odranije se zna da mačke mogu da izazovu alergije i da su neki astmatičari alergični na njih. Međutim, alergeni koje prenose mačke druge su vrste i u većini slučajeva ne pogoršavaju samu astmu, ustanovili su stručnjaci sa Univerziteta Sautern Kalifornija u Los Anđelesu. S druge strane, astmatična deca koja žive u domaćinstvu sa psom kao kućnim ljubimcem u pravilu imaju više problema od ostale dece s kašljem, otežanim disanjem i drugim simptomima astme. Takva veza nije pronađena ni za jednu drugu vrstu kućnih ljubimaca, pa naučnici smatraju da su za negativan uticaj na dečju astmu odgovorni edotoksini koji se u povećanim razmerama nalaze u domaćinstvima koja imaju psa kao ljubimca.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Budite »najbolji lekar vašoj bebi« - Page 2 Empty Re: Budite »najbolji lekar vašoj bebi«

taj Sub Apr 25, 2009 2:24 am
Nova saznanja o autizmu

Deci, koju začnu očevi stari 40 godina i stariji, preti veća opasnost da razviju autizam, verovatno zbog mutacija ili drugih genetskih promena, objavili su u ponedjeljak naučnici iz SAD i Velike Britanije, prenosi BBC.
Studija „pruža prve uverljive dokaze da je starija dob očeva činilac opasnosti za poremećaj autizma”, kazali su autori iz Maunt Sinaj (Mount Sinai) Medicinske škole u Nju Jorku i Instituta za psihijatriju Kraljevskog koledža u Londonu.
Njihova otkrića zasnovana su na proučavanju više hiljada dece rođene u Izraelu 80-ih godina.
”Deca očeva starih 40 godina ili starijih imala su 5,75 puta više izgleda za poremećaj autizma u poređenju s decom muškaraca mlađih od 30 godina”, pokazuje studija objavljena u Arhivima opšte psihijatrije.
”Starost majke nije pokazivala veze s autizmom”, stoji u studiji.
Autizam može da izazove simptome od socijalne izolovanosti do repetitivnog ili destruktivnog ponašanja, a ponekad i mentalnu retardaciju.
Problem je sve češći i pogađa 50-oro dece u grupi od 10.000 u Sjedinjenim Državama. Veća prisutnost autistične dece moguća je i zbog toga što nauka danas ima više informacija o toj bolesti, a i zahvaljujući današnjoj boljoj dijagnostici, ističe se u studiji.

Autizam češći nego što se verovalo

BBC je pre nekoliko nedelja preneo i da su autizam i srodna oboljenja češća su nego što se ranije verovalo. Ova oboljenja, prema najnovijim podacima, pogađaju svako stoto dete u Velikoj Britaniji, utvrdili su britanski naučnici, na čelu s profesorom Gilijanom Bejrdom (Gillian Baird) iz londonske Gaj’s end Sent Tomas bolnice (Guy's and St. Thomas' Hospital), koji su sproveli istraživanje.
Utvrdili su da 116 dece na svakih 10 hiljada pati od autizma ili poremećaja srodnih autizmu (ASD). Ranije se verovalo da je taj odnos 44 na 10 hiljada dece, što znači da se broj obolelih udvostručio. Naučnico su takođe kazali da je još nejasno da li je porast broja obolele dece posledica boljih dijagnostičkih procena ili stvarnog povećanja broja obolelih.
Autizam je bolest koju karakteriše povlačenje celokupnog duševnog života čoveka u svoj unutrašnji svet, u koji se gotovo ne može prodreti jer bolesnik živi u njemu bez kontakta s spoljnom realnošću.
Britanski naučnici su tokom 2001. godine pratili 57 hiljada dece u dobu od devet i deset godina. Kod 255 dece, kojima je već ranije dijagnostikovana bolest, ona je potvrđena, a za još 1.515 dece procenjeno je da se radi o mogućim još neotkrivenim slučajevima iste bolesti ili njoj srodnih bolesti, kao što je Aspergerov sindrom.
Dakle, studije pokazuju da svako stoto britansko dete boluje od nekog oblika autizma. „Zdravstvene službe, obrazovni sistem i socijalne službe moraće da uzmu u obzir novootkrivenu činjenicu i pokušaju da stvore odgovarajuće uslove za potrebe dece s nekim oblikom autizma”, upozorili su naučnici.
Britansko Državno udruženje za autistične osobe (NAS) izvestilo je da se rezultati istraživanja poklapaju s procenama ovog udruženja i poziva sve nadležne službe da se više angažuju na pomoći deci s ovom vrstom bolesti.
Uzrok autizma koji se najčešće razvije pre tridesetog meseca života deteta još nije poznat. U nekim slučajevima autizam je prisutan od samog rođenja, a ustanovljeno je da je bolest učestalija kod muške nego kod ženske dece. Rezultate istraživanja britanski naučnici su objavili u stručnom časopisu The Lancet
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Budite »najbolji lekar vašoj bebi« - Page 2 Empty Re: Budite »najbolji lekar vašoj bebi«

taj Sub Apr 25, 2009 2:25 am
Najčešće greške u zdravoj ishrani

Koliko god da se trudite, pokušaji da se zdravo hranite vas nisu doveli do pravih rezlutata? Verovatno se radi o tome da često niste ni svesni koliko grešaka činite u kupovini hrane, namirnica uopšte.
Ukoliko želite da izbegnete „sitne zamke” u koje upadate svaki put kada, bez mnogo razmišljanja uzmete fino zapakovan proizvod sa dobro opremljenog rafa u prodavnici, saznajte na koji način možete sebi da pomognete u izboru kvalitetne hrane za vas i vašu porodicu.

Nemojte preskakati obroke

Vašoj deci sigurno uvek servirate osnovna tri obroka i dve (ili više) užina tokom dana. Naravno, podrazumeva se da se mora doručkovati, ručati i večerati. Isto tako morate se odnositi i prema sebi. Preveliki i premali unos hrane, iako u suprotnosti, međusobno su veom povezani. Ukoliko ne jedete u pravilnim razmacima tokom dana, remeti se nivo šećera i insulina u krvi. Tada dolazi do zadržavanja masnoća koje se unose u organizam, a to direktno vodi do usporavanja metabolizma, što za rezultat ima gojenje. Prema tome, nemojte nikada preskakati obroke. Jedite na svaka četiri sata i nikako nemojte gladovati do sledećeg obroka.

Nemojte uzimati previše vitaminskih dodataka

Ljudi često zaboravljaju da su vitamini u tabletama (ili šumećim tabletama) samo dodatak ishrani, a ne zamena za hranu koja se ne unosi u organizam. Osim toga, preterano unošenje vitamina, može vam ozbiljno ugroziti zdravlje. Unošenjem veće količine jednog vitamina možete poremetiti stabilnu ravnotežu vitamina u organizmu. Ukoliko želite da uzimate određeni vitamin, prvo se prokonsultujte sa vašim lekarom, koji će na osnovu pregleda i vaših laboratorijskih nalaza proceniti da li ima potrebe za vitaminskim dodacima.

Zboravite na brze dijete

Iako vam deluje vrlo primamljivo da držite istu dijetu koju je držala i glumica Dženifer Aniston, ili neka druga poznata holivudska diva, nutricionisti uporno upozoravaju na neprimerenost određenog režima ishrane. Ako je dijeta dobra za neku glumicu, to ne znači da je korisna i drugim ženama. Većina dijeta slavnih ličnosti bazira se na izbacivanju ugljenih hidrata, koji su sastavni deo uravnotežene ishrane. Prednost se daje proteinima, zbog čega telo može da počne da gubi kalcijum. Predlažemo vam da se usmerite ka uravnoteženoj ishrani koju će činiti sveže voće, sveže povrće, ćuretina, riba, crni hleb i pirinač. Pored dijeta slavnih ličnosti, ljudi veoma često posežu i za takozvanim kratkotrajnim dijetama, (dijete s minimalnim brojem kalorija) kada se telo održava u gotovo gladnom stanju. Takve dijete ne donose nikakve rezultate. Ako se i izgubi nekoliko kilograma, budite sigurni da će se oni sigurno i vratiti. Ukoliko želite da se hranite zdravo, onda budite umereni u količini hrane koju ćete pojesti i uvek birajte samo sveže i kvalitetne namirnice.

Smanjite konzumaciju veštačkih zaslađivača

Ukoliko želite da se hranite zdravo, onda ne bi trebalo da preterano konzumirate veštačke zaslađivače. Veštački zaslađivači su definitivno manje kalorični od šećera, ali su zato 200 do 300 puta slađi od konzumnog šećera. Stavljaju se u znatno manjim količinama, ali vrlo često mogu da izazovu pojačanu žeđ, a uz to povećavaju i apetit. Brojna istraživanja su dokazala povezanost veštačkih zaslađivača s migrenama i vrtoglavicama. Osim toga, eksperimenti su potvrdili da zaslađivači (saharin i ciklamati) izazivaju rak kod eksperimentalnih životinja. Međutim, njihova povezanost sa razvojem tumora u ljudskom organizmu nije dokazana. Umesto korišćenja veštačkih zaslađivača, pijte vodu ili iscedite omiljeno voće, zasladite medom po potrebi i uživajte u zdravom i finom napitku. Kafu ili čaj zasladite smeđim ili voćnim šećerom.

Pijte puno vode

Opšte je poznato da je za održanje zdravlja potrebno piti što više vode. Ne sokova, gaziranih napitaka, već obične vode. U proseku, dnevno bi trebalo popiti oko dve litre sveže vode, ali savremen čovek retko tokom dana uspe da ispuni taj cilj. Rešenje je jednostavno: odmah posle buđenja popijte jednu čašu vode, zatim posle pola sata još jednu, a onda tokom dana obavezno je piti vodu pre i posle jela. Naviknite se da uvek imate u tašni flašicu sveže vode. Ukoliko puno vremena provodite na poslu, neka je uz vas i velika flaša vode. Unošenje tečnosti u organizam doprinosi boljem varenju, a voda je posebno blagotvorna i za kožu. Zapamtite, koliko god voćnih sokova ili gaziranih napitaka da popijete, oni ne mogu biti zamena za čistu svežu vodu.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Budite »najbolji lekar vašoj bebi« - Page 2 Empty Re: Budite »najbolji lekar vašoj bebi«

taj Sub Apr 25, 2009 2:25 am
Koji lekovi nisu za decu

Deca su sklona burnijim reakcijama na određene lekove, od odraslih ljudi, zbog čega je veoma važno da vašem detetu uvek dajete samo one lekove koje mu je prepisao lekar. Takođe je važno dati detetu samo određenu dozu leka, i to u vremenskom periodu koji je uslovljen prepisanom terapijom. U današnje vreme i na našem tržištu su dostupni brojni lekovi za decu, a roditelji neretko sami deci određuju terapiju. Često se dešava da u sezoni respiratornih infekcija (koja je pred nama) roditelji kupuju antibiotike širokog spektra samonicijativno, kako bi „preskočili” odlazak kod lekara i dugotrajno čekanje na pregled. Na taj način deca su izložena riziku od uzimanja pogrešnog leka i onemogućeno je njihovo pravovremeno ozdravljenje.
Prepustite lekaru da određuje terapiju za lečenje vašeg deteta, a radi opšte informisanosti uvek bi trealo da imate na umu koje lekove nikada ne bi trebalo da date mališanu:

Aspirin

Nikada nemojte davati detetu aspirin, niti bilo koji drugi lek koji u sebi sardži aspirin, jer dete koje ga uzima može biti izloženije riziku od nastanka Rejevog sindroma – retke ali fatalne bolesti. Kada lekove kupujete sami, a ne na recept, uvek proverite da li u sastavu imaju aspirin, jer se ponekada on može označavati i kao salicilat ili salicitna kiselina. Pročitajte sastav leka pažljivo ili se prokonsultujte sa lekarom ukoliko niste sigurni da je lek potpuno bezbedan za vaše dete.

Lekovi protiv mučnine

Nemojte davati deci lekove protiv mučnine, osim u slučaju kada je to lekar direktno odredio. Epizode povraćanja kod dece su uglavnom kratkotrajne i deca ih najčešće dobro podnose i bez lekova. Davanje lekova protiv mučnine može kod dece izazvati brojne negativne nuspojave i nosi rizik od mogućih zdravstvenih komplikacija. To nisu lekovi koji se daju „sa svoju ruku”. (Ukoliko vaše dete uporno povraća i primećujete kod njega simptome dehidriranosti, obavezno ga odvedite kod lekara!)

Lekovi za odrasle

Davanje detetu male doze leka koji je predviđen za odraslu osobu je veoma opasno! Bilo koji lek koji u uputstvu nema specifikaciju doze za decu, je zabranjeno davati deci.

Lek koji je prepisan nekoj drugoj osobi

Nikada nemojte davati detetu lek koji je prepisan nekoj drugoj odrasloj osobi (ili detetu) jer konzumacija neodgovarajućeg leka može biti veoma opasna po zdravlje mališana. Nemojte se nikada voditi mišlju da je neki lek „tako pomogao komšinicinom detetu, pa će možda i vašem”. Bolesnom detetu dajte uvek samo onaj lek koji mu je prepisao njegov lekar.

Lekovi čiji je rok istekao

Uvek morate voditi računa o roku trajanja lekova koje držite u kući. Izbacite iz kuće sve lekove kojima je rok trajanja istekao. Ovakvi lekovi ne mogu pomoći detetu u borbi protiv bolesti, jer nemaju nikakvo terapeutsko dejstvo, a vrlo često se može desiti da zbog svog promenjenog sastava naškode detetovom organizmu.

Previše acetaminofena

Veliki broj savremenih lekova koji sadrže acetaminofen pomažu u borbi protiv temperature ili raznih bolnih stanja. Uvek morate voditi računa da detetu ne dajete prevelike doze lekova koje u sebi sadrže acetaminofen. Kada snižavate detetu temperaturu, vodite se pravilom da se sredstva za obaranje temperature (u vidu sirupa) daju na šest, ili na četiri sata, ukoliko se radi o veoma visokoj telesnoj temperaturi.

Tablete

Deci nemojte nikada davati lek u obliku tableta. Za sasvim malu decu obavezna je primena leka u vidu sirupa, praška ili čepića.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Budite »najbolji lekar vašoj bebi« - Page 2 Empty Re: Budite »najbolji lekar vašoj bebi«

taj Sub Apr 25, 2009 2:26 am
Muzika leči i povećava inteligenciju

Trudnicama se savetuje da slušaju klasičnu muziku jer ona smiruje i poboljšava inteligenciju deteta za čak 10 bodova!
Da muzika leči, znamo i bez stručnjaka, kao i da se muzika već hiljadama godina povezuje sa srećom i zdravljem. Stari Egipćani su upotrebljavali isti hijeroglif za muziku i dobro raspoloženje, dok je Pitagora (grčki lekar i filozof) još u 6. veku pre nove vere propisivao muziku kao lek!
Muzika podstiče naše emocije pa ako, primera radi, želimo da se smirimo, poslušaćemo neka od prelepih dela klasične muzike. S druge strane, stručnjaci su dokazali da glasna rok muzika kod vozača pobuđuje agresivnost, dok će ih lako opustiti džez ili zabavna pesma.
Dokazano je i da slušanje Mocarta podstiče inteligenciju i da je može podići za čak 10 bodova! Zbog toga se trudnicama savetuje da slušaju Mocarta i druge velike klasike jer je, dok je u majčinoj utrobi, dete usklađeno s otkucajima majčinog srca i tonom njenog glasa, a posle 12. nedelje fetus razvija sluh, pa može da se ritne ili smiri, u zavisnosti od toga koju muziku čuje.
Jedan od najpoznatijih svetskih stručnjaka na tom području i nesuđeni nobelovac, prof. Alfred Tomatis, razvio je poseban oblik muzičke terapije koja smanjuje šum u ušima, a koja je stvorena na delima slavnog Mocarta. Naime, njegovi pacijenti slušaju Mocarta uz pomoć „elektronskog uha” koje filtrira i manipuliše raznim frekvencijama muzike kako bi se potisnula ili podstakla aktivnost određenih područja u mozgu.
Njegova terapija pomaže i pri učenju stranih jezika, smirivanju preaktivne dece, uklanjanju govornih mana (mnoge slavne osobe savladale su svoje govorne mane uz pomoć ove terapije, kao Žerar Depardje, a radio je i s Marijom Kalas, Romi Šnajder) kao i pri ublažavanju napetosti i depresije. Dokazano je, takođe, da trudnice koje su prošle njegovu terapiju brže i bezbolnije rađaju.
Muzika deluje na deo našeg mozga koji prerađuje informacije iz čula, čime se razvijaju mašta, razumevanje i pamćenje. Osim toga, ona deluje i na autonomni nervni sistem koji nadzire naše nesvesne funkcije, kao što je disanje.
Upravo zbog ovih činjenica stručnjaci širom sveta već decenijama pokušavaju da prouče stvarne granice delovanja muzike na naše zdravlje, a već nekoliko decenija se stvara i posebna profesija – muzikoterapeuti.
To su posebno obučeni muzičari koji rade s bolesnim ljudima i podstiču ih da se služe zvukom pri samoanalizi i emocionalnom isceljenju. Na taj način bolesnici se podstiču da sami eksperimentišu sa zvukom kao načinom samoizražavanja, bez obzira na to da li su muzički talentovani ili imaju sluha.
Dokazano je da muzika podstiče bolesnike da izađu iz tmurnog sveta bolesti, ublažava im simptome i razvija dobro raspoloženje i optimizam.
Tako je kod srčanih bolesnika primećeno da su im poboljšani otkucaji srca i da im se povisila telesna temperatura, ljudi s govornim manama ih se oslobađaju, pa čak počinju i da pevuše, a bolesnici na samrti u muzici pronalaze utehu.
Nikolina Petan
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Budite »najbolji lekar vašoj bebi« - Page 2 Empty Re: Budite »najbolji lekar vašoj bebi«

taj Sub Apr 25, 2009 2:26 am
Kako razlikovati grip od prehlade

Iako je jesen kalendarski stigla, još uvek se osećaju poslednji tragovi leta. Prohladna jutra i sunčani popodnevni sati s temperaturama iznad 20 stepeni predstavljaju idealne vremenske prilike za razvoj prehlade, najučestalije zarazne bolesti. Dosadno kijanje, šmrcanje i bol u grlu možete izbeći ili barem ublažiti ako se zaštitite na vreme.

Prehlada se može nazvati blažom verzijom gripa, zarazne bolesti od koje svake zime obole milioni ljudi širom sveta.
Ona je najčešća od svih virusnih infekcija gornjeg disajnog aparata koji čine nos, grlo i sinusi i često se brka s gripom, koji ponekad ima iste simptome, ali je jačeg intenziteta i duže traje. Osim toga, prehlada je bolest koja traje najviše nedelju dana i uglavnom se ne mora preležati, dok vas grip može vezati za krevet do dve nedelje.

Prehladu izaziva više od 200 vrsta virusa koji se prenose kapljičnim putem (govor, kijanje, kašljanje, rukovanje) i napadaju nos, sinuse, grlo i bronhije. Simptomi prehlade su zapušen nos, kijanje, bol u grlu, kašalj, a povišena temperatura se javlja uglavnom kod male dece. Simptomi se postupno smiruju i po pravilu ne zahtevaju odlazak lekaru, ali kod ljudi slabijeg imuniteta, kao i kod dece može doći do upale sinusa i uha ili bronhitisa.

Ljudi često greše misleći da je svaka prehlada, viroza ili bolest s temperaturom grip, međutim gripom se smatra samo ona bolest koja je prouzrokovana virusima A, B i C.
Grip i prehlada se razlikuju po tome što grip ima jače izražene simptome - visoka temperatura iznad 39 stepeni, drhtavica, bolovi u mišićima i zglobovima, malaksalost, a kod dece neretko i mučnina, odnosno povraćanje - i javlja se uglavnom zimi.
Mlađa deca koja idu u vrtić ili su tek krenula u školu, zbog nedovoljno razvijenog imunosistema mogu biti prehlađena i do dvanaest puta godišnje. Starija deca imaju razvijeniji imunosistem, pa se kod njih prehlada javlja nekoliko puta tokom godine, dok su odrasli prehlađeni prosečno dva do tri puta godišnje. Lek protiv prehlade ne postoji, pa je najbolje reagovati na vreme i sprečiti je.

Evo male liste stvari koje strašno nerviraju viruse:
▪️ topli čaj s limunom (voćni, mešani, domaći, zeleni, kamilica, nana, lipa)
▪️ vitamin C (za odrasle šumeće tablete, za decu vitamin C u prahu)
▪️ med
▪️ voće i povrće
▪️ tople supice (pileći bujon, supa iz kesice)
▪️ sokovi od svežeg voća (sok od pomorandže, grejpa, mandarine, jabuke)
▪️ potkošulja u pantalonama
▪️ tople čarapice

A stvari koje virusi vole, a trebalo bi ih izbegavati su:
▪️ hladni napici
▪️ hrana bez vitamina (pica, hamburger, razne grickalice)
▪️ mesta sa puno ljudi (za decu – boravak u kolektivu gde ima bolesne dece)

Ukoliko je dete prehlađeno, trebalo bi izbegavati kontakt sa drugom decom. Naučite dete da uvek stavlja ruku na usta kada kašlje ili kija i često mu perite ruke. Upotrebljavajte samo jednokratne maramice, koje se nakon upotrebe bacaju.
Prehlađeno dete bi trebalo da pije što više tečnosti. Preporučuju se medom zaslađeni čajevi, voćni sokovi, voda, sveže supice. Važno je da omogućite detetu da se dosta odmara, spava i bude mirnije nego inače, kako bi se njegov organizam izborio sa virusom.

Evo još nekoliko saveta kako da detetu olakšate dane kada je prehlađeno ili iscrpljeno od gripa: začepljenost nosa najlakše će se ublažiti udisanjem vodene pare, (inhalacijom) a to se postiže udisanjem vodenog isparenja iznad posude sa vrelom vodom, glave prekrivene peškirom. Uprkos ustaljenom ponašanju, kada se javi bol u grlu, u zatvorenom i zagrejanom prostoru nije dobro nositi šalove i džempere s visokim okovratnikom. Mnogi veruju da se na taj način štite od bolesti grla, ali ako se previše zagreva, taj deo tela postaje još osetljiviji. Utopljavanje je poželjno tek na niskim temperaturama.

Tokom prehlade ili gripa, detetu se mora ponuditi druga vrsta hrane. Poželjno je pripremati jela po principu pirea. Potrebno je predviđena jela usitniti i prilagoditi lakom gutanju. Najčešće se sprema pire krompir, pire od graška, kukuruza i sl. Meso se kuva i zatim usitni, a može se pripremati i tako da se prethodno samelje. Hleb nije isključen, ali je znatno prijatnije jesti kuvan pirinač. Nakon nekoliko dana, slobodno uvedite u ishranu i meki kravlji sir, mleko, jogurt.
U svakom slučaju trebalo bi izbegavati pavlaku, jaja, punomasne sireve, suhomesnate prerađevine, goveđe meso, svinjsko meso i zapržena jela koja se vare nekoliko sati. Što se tiče razmaka u obrocima, poželjno je na svakih par sati konzumirati manje obroke i odabrane napitke. Hranu koja izaziva gađenje, ili je na bilo koji način odbojna, ne bi trebalo unositi u organizam obolelog. Deci, ukoliko odbijaju jela koja tradicionalno spremate, ponudite gotove kašice. Lako se gutaju, prijatnog su ukusa i omogućavaju lakše praćenje količine dnevno unesene hrane. Svakako ih intenzivno podstičite i na pijenje, a piće prilagodite detetovim željama.
Povišena telesna temperatura i patogeni mikroorganizmi ostavljaju „nered” u organizmu koji je potrebno postupno i strpljivo rešiti. Raznovrsna ishrana i veliki broj malih obroka predstavljaju pravilan put ka oporavku, samo ne zaboravite da namirnice stajanjem, neprimerenim skladištenjem i izlaganjem svetlosti gube na kvalitetu.

U borbi protiv prehlade i gripa najveći saveznik biće vam strpljenje. Ukoliko imate malu decu koja idu u obdanište, nerealno je očekivati da će ih virusi „zaobići”. Međutim, vi možete pomoći detetu tako što ćete mu pravilnom ishranom, umerenom fizičkom aktivnošću, dobrim higijenskim navikama i kvalitetnim snom pospešiti imunitet i omogućiti lakši i brži oporavak od prehlade, gripa, i mnogih drugih srodnih bolesti.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Budite »najbolji lekar vašoj bebi« - Page 2 Empty Re: Budite »najbolji lekar vašoj bebi«

taj Sub Apr 25, 2009 2:27 am
Sve najvažnije o alergijama

Neke vrste alergija je jednostavno otkriti, zbog simptoma koji neizostavno prate izlaganje određenoj supstanci. Međutim, postoje određene vrste alergija koje nije lako identifikovati i tada možemo pomisliti da dete boluje od neke sasvim druge bolesti. Evo nekoliko uobičajnih simptoma i pojava koje mogu navesti roditelje da posumnjaju na prisustvo alergije kod deteta:

1. Povremeno crvena, suva, koža; povremeno pojavljivanje osipa i krastica po koži, po zglobovima, na člankovima
2. Ponovljajuće epizode stanja nalik na prehladu ili hronično curenje iz nosa, zapušenost nosa, kijanje, kašljucanje - koji mogu da traju više od jedne ili dve nedelje i da se pojavlju u približno istom periodu svake godine
3. Trljanje (svrab) nosa, šmrcanje, crvenkaste, suzne oči, zamagljen vid
4. Osećaj grebanja u ustima i grlu
5. Kašalj, šištavo disanje, otežano disanje i ostali respiratorni simptomi
6. Kašalj može biti izolovan simptom; pojačano kašljanje noću ili tokom fizičke aktivnosti može ukazivati na astmu

Uobičajni alergeni

1. prašina
2. polen
3. perut životinja kao što su psi, mačke, zečevi
4. kućni artikli kao što su gumene rukavice, gumene igračke, baloni
5. kravlje mleko, jaja, kikiriki, soja, riba, pšenica
6. razni lekovi

Veliki broj dece ispoljava alergiju na polen koji je u vazduhu najizraženiji u proleće, na kraju leta i tokom jeseni. Deca ga ne mogu u potpunosti izbeći, ali ih je poželjno izdvojiti iz potencijalno opasnog okruženja (ne izvoditi ih napolje u vreme kad je velika koncentracija polena u vazduhu, posebno kada duva jak vetar), instalirati u domu klima uređaj, svakodnevno im prati kosu kako bi se uklonio polen.
Ukoliko je dete alergično na perut kućnog ljubimca, pokušajte da ih odvojite, tako da svako boravi u posebnoj prostoriji. Higijena životinje mora biti pojačana (perite ga jednom nedeljno, kako bi se perut odstranila).
Kod alergije na prašinu, zahteva se velika pažnja u održavanju čistoće životnog prostora. Ukoliko je dete alergično na prašinu, prostorije u stanu moraju biti veoma čiste. Predlažemo vam da izbacite tepihe, zavese, debele prekrivače, ćebad, kako biste lakše održavali životni prostor i smanjili mogućnost pojačavanja alergije. Svakako bi trebalo izbeći postavljanje etisona i debelih tepiha. Ukoliko ih baš želite, opredelite se za stazice ili male tepihe, napravljene od prirodnih materijala.
Alergije na hranu igraju veliku ulogu u nastanku ekcema kod male dece. Pšenica, jaja, mleko, soja uzorkuju više od 90 odsto alergija kod dece. U ovim slučajevima se mogu prepisati antihistaminici koji će smiriti crvenilo kože.
Kada kupate decu koja imaju ekcem, morate koristiti sapune koji nisu parfimisani i sadrže uravnotežene ph vrednosti. Nakon kupanja, detetovu kožu nemojte trljati peškirom, već je blago utapkajte, a onda nanesite neku hidratantnu kremu.
Uvek prvo operite novu odeću, pa je tek onda obucite detetu. Poželjno je da birate samo prirodne materijale (pamuk, ne sintetika).
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Budite »najbolji lekar vašoj bebi« - Page 2 Empty Re: Budite »najbolji lekar vašoj bebi«

taj Sub Apr 25, 2009 2:28 am
Skraćeni frenulum

Skraćeni frenulum (u stručnoj literaturi poznat kao ankyloglossia) je stanje koje ozbiljno može da utiče na uspešnost dojenja. Ono nastaje kada je frenulum (nit tkiva koja povezuje dno jezika s donjim delom usne šupljine) prekratak i zategnut pa prouzrokuje ograničenje pomeranja jezika.
frenulum Skraćenje frenuluma je urođeno (vidljivo pri rođenju) i nasledno (često više članova porodice ima preduslov). Pojavljuje se relativno često: između 0.2 odsto i 2 odsto novorođenčadi se rađa sa skraćenim frenulumom.

U većini slučajeva, skraćenje frenuluma se povlači samo od sebe tokom prve godine života i ne prouzrokuje probleme s dojenjem ili razvojem govora.
Jezik igra važnu ulogu u dojenju. Da bi isisala mleko iz dojke, beba mora da pomera jezik napred prema vrhu bradavice i areole, povlačiti ga nazad u svoja usta i da pritiska tkivo dojke uz svod svojih usana. Na taj način pritiska sinuse mlečnih kanala koji se nalaze iza areole (gde je pohranjeno mleko) i omogućava gutanje.

Koji znaci navode na moguće probleme zbog skraćenog frenuluma?

BEBA:
Srcoliki oblik vrha jezika. Vrh jezika može biti srcolikog oblika ili u sredini može da ima usek u obliku slova "V" u trenutku kada beba plače ili isplazi jezik. (Ovaj klasični simptom ne mora uvek da bude pokazatelj skraćenog frenuluma, a takođe je moguće da jezik funkcioniše bez problema uprkos srcolikom obliku vrha jezika.)
Četvrtasti ili okrugli vrh jezika. Kada beba isplazi jezik, on na vrhu poprima četvrtasti ili okrugli oblik umesto da je zašiljen.
Poteškoće pri pokušaju da isplazi jezik. Ako vaša beba ima skraćeni frenulum, verovatnije je da će imati i poteškoća prilikom pokušaja da isplazi jezik preko desni. Dodirom vrha jezika može se pokušati izazivanje pokretanja jezika prema napred preko donje usnice.
Jezik nije u stanju da dobro obuhvati dojku. Kada vaše maleno dete pokušava da sisa vaš prst, jezik bi trebalo da se omota oko njega kao pecivo za hot dog koje obuhvata viršlu.
Poteškoće pri kretanju jezika s jedne strane na drugu. Ako dotaknete ivicu bebinih donjih desni, jezik bi trebalo da prati vaš prst u kretanju s jedne strane na drugu.
Frenulum se nalazi vrlo blizu samog vrha jezika. Neke bebe imaju frenulum blizu samog vrha jezika, ali frenulum je ipak rastegljiv i ne smanjuje uspešnost dojenja.

MAJKA:
Pritisak ili vidljiva bela pruga na vrhu bradavice u trenutku kada beba pusti dojku, ili ravna raspuklina i krastica blizu vrha bradavice koja nastaje jer jezik uvlači i pritiska bradavicu.
Izobličenje bradavice. Zbog nepravilnog pritiska jezika, bradavica ostane izobličena neposredno nakon podoja.

PROBLEMI U DOJENJU
Slabo dobijanje na težini. Beba često doji, a slabo dobija na težini.
Zvuk uvlačenja vazduha tokom podoja. Pojavljuje se kada beba često ispušta dojku tekom podoja; gubi položaj kojim zahvata dojku.
Zvuk coktanja jezikom. Beba možda ima skraćeni frenulum kada se uz zvuk coktanja jezikom neposredno javi i bol u dojci. (Coktanje može da se pojavi kada se jezik povlači u ustima prema nazad ili kada se čuje da beba uvlači vazduh.)
Jezik ne može da se isplazi koliko treba. Tokom podoja se, kada nežno povučete bebinu donju usnicu, ne vidi jezik preko ivica desni. Povlačenje za donju usnicu može kod beba sa skraćenim frenulumom vrlo često biti uzrok ispuštanja dojke zbog slabog položaja na dojci.
Vrlo bolne bradavice. Beba možda ima skraćeni frenulum ako imate bolne bradavice tokom podoja, iako su položaj bebe na dojci i način kako zahvata dojku ispravni. Bol se javlja, jer je jezik uvučen u usnu šupljinu i trlja vrh bradavice.
Bol koji se povećava prema kraju podoja. Što se beba više zamara i mleko sporije teče. Neke bebe mogu da isplaze jezik koliko je potrebno za dojenje isključivo u ranoj fazi podoja kada imaju više snage i mleko teče brže, a ne mogu tokom celog podoja da održe ispravan položaj jezika.
(nabrojani simptomi kod majke ili problemi kod dojenja ne znače nužno i probleme sa skraćenim frenulumom)

Ako lekar utvrdi da je skraćenje frenuluma uzrok poteškoća kod dojenja za vašu bebu, možda će vam savetovati frenotomiju, mali hirurški zahvat rezanja frenuluma, nakon čega jezik može slobodno da se kreće. U većini slučajeva, majka vrlo brzo primećuje poboljšanje prilikom dojenja, naročito u bebinoj uspešnosti sisanja. Ponekad je potrebno i neko vreme da bi se beba prilagodila novom radijusu kretanja jezika.
Treba znati da većina beba usprkos skraćenom frenulumu sasvim uspešno sisa. To zavisi i od toga na koji način je frenulum pričvršćen, kao i od razlika u građi majčinih dojki. Ako majka ima male ili srednje velike bradavice i elastično tkivo dojki, beba može prilično dobro da sisa. S druge strane, ako su bradavice velike i/ili ravne, tada čak i neznatno skraćenje može prouzrokovati probleme pri dojenju. Neke bebe se uspešno prilagode situaciji i toliko usavrše pokrete usta i jezika da je njihovo dojenje potpuno uspešno. Dobro je i ohrabriti dete da liže mleko s majčinih grudi ili sa svojih usana. Na taj način trenira ispravne pokrete jezika, potrebne za uspešno dojenje.
Retko se događa da dete ima tako kratak jezik da nije u stanju da prihvati dojku i sisa uopšte. U tom slučaju, dete će gubiti na težini uprkos učestalim podojima. Ovaj problem dete obično preraste za četiri do šest nedelja.
Ukoliko ništa što ste pokušali ne pomaže, tek tada vam preporučujemo upotrebu silikonskih šeširića. Nekoj deci oni olakšavaju prihvatanje dojke i uspešno sisanje. Ne zaboravite da se upotreba šeširića obično ne preporučuje jer oni mogu da stvore dodatne probleme u dojenju. Međutim, korišćenje u jednom kraćem periodu, dok detetova usta i jezik ne izrastu dovoljno da mogu da prihvate dojku, sigurno smanjuje stres koji majka oseća u ovakvoj situaciji.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Budite »najbolji lekar vašoj bebi« - Page 2 Empty Re: Budite »najbolji lekar vašoj bebi«

taj Sub Apr 25, 2009 2:28 am
Meningitis - meningokokna bolest

Meningitis je bolest koja izaziva veliku zebnju kod roditelja, zbog opasnosti da njihovo dete oboli, ali i kod odraslih ljudi takođe. Meningitis predstavlja zapaljenje moždanih ovojnica i zahteva brzo i profesionalno zbrinjavanje obolele osobe.

Kako se dobija bakterijski meningitis/meningokokna septikemija?

Bakterije su vrlo uobičajene i normalno žive u dnu nosa ili grla. Obično se prenose između ljudi u bliskom i dužem kontaktu kašljanjem, kijanjem i intimnim ljubljenjem. One ne žive dugo van tela, pa se njima ne možete zaraziti putem vodovoda, u bazenima ili zgradama.
Ljudi svih uzrasta mogu da nose bakterije danima, nedeljama ili mesecima, i nošenje bakterija vas čini otpornijima na meningitis. Ponekad, one nadjačaju obrambene mehanizme u organizmu i prouzrokuju meningitis i meningokokalnu septikemiju.

Klinička slika

KOD BEBA:
• Visoka temperatura, groznica, moguće hladne ruke i stopala
• Povraćanje ili odbijanje hrane
• Jaukanje na sav glas, cmizdravo plakanje
• Bezizražajni izraz lica ili buljenje
• Bleda, bubuljičava koža
• Beba može biti razdražljiva, ne voli da je se dira
• Teško se budi ili je letargična
• Temenjača (mekani deo na lobanji deteta) može biti napeta ili ispupčena.

KOD ODRASLIH I DECE:
• Visoka temperatura, groznica, moguće hladne ruke i stopala
• Povraćanje, ponekad proliv
• Teška glavobolja
• Ukočen vrat (nemoguće je bradom dotaći grudi)
• Bol u zglobovima ili mišićima, ponekad grčevi u želucu i trovanje krvi
• Osetljivost na jako svetlo
• Pospanost
• Napadi, trzavica
• Osoba može biti zbunjena ili dezorijentisana.

SEPTIKEMIČNI OSIP
Pacijenti oboleli od septikemije obično dobiju osip koji može da počne bilo gde na telu kao niz malih krvavih tačkica, koje izgledaju kao ubod iglom pod kožom. Ako se ne leče, te krvave tačkice će se povezati i izgledaće kao sveže modrice.
OBRATITE PAŽNJU: u nekim retkim slučajevima, osip može u početku da pobledi, ali kasnije se promeni i više ne bledi.
Obratite pažnju na tačkice i modrice na svetlijim delovima kože, npr. na dlanovima ili tabanima. Ponekad postoji osip na površini oka, na delu uglavnom pokrivenim kapkom.
Nemojte čekati da se pojavi osip. To može da bude poslednji simptom koji će se pojaviti, a u mnogim slučajevima se može dogoditi da se uopšte ne pojavi. Međutim, nije prekasno da potražite pomoć lekara ni kada se pojavi osip. Reagujte smesta!
Ako je neko koga poznajete bolestan i vi posumnjate da se radi o meningitisu/meningokokalnoj septikemiji obratite se smesta lekaru opšte prakse. Pažljivo opišite simptome i recite da sumnjate da se radi o meningitisu/meningokokalnoj septikemiji. Ako vaš lekar nije na raspolaganju, idite smesta u najbliže odeljenje hitne pomoći i insistirajte da vas netko primi. Ako se radi o bakterijskom meningitisu/meningokokalnoj septikemiji rano lečenje antibioticima je od presudne važnosti.
Meningitis/meningokokalna septikemija zahtevaju HITNU pažnju lekara.

Lečenje i sprečavanje

Bakterijski meningitis i meningokokalna septikemija zahtevaju hitno lečenje antibioticima i odgovarajuću bolničku negu. Osobe koje su došle u bliski kontakt s meningitisom i/ili meningokokalnom septikemijom moraju da dobiju antibiotike.
• Antibiotici se daju kako bi ubili sve meningokokalne bakterije, ako ih ima, a koje nosimo u dnu nosa i grla. Time se smanjuje mogućnost prenosa tih bakterija na druge osobe.
• Istraživanja pokazuju da pušenje može da poveća mogućnost oboljenja od meningitisa.
• Osim vakcine, nije poznat drugi način sprečavanja oboljevanja od meningitisa i meningokokalne septikemije.
• Virusni meningitis ne reaguje na antibiotike. Lečenje se sastoji u odmaranju i odgovarajućoj nezi.
• Gljivični meningitis zahteva protiv-gljivično lečenje i odgovarajuće postupke.
• Amebični meningitis je uvek smrtonosan.

Vakcina

Pneumokokna — vakcina kojom se sprečava pneumokokni meningitis se preporučuje osobama izloženim naročito velikom riziku – onima s nasleđenom anemijom, osobama kojima je odstranjena slezina, starijim i ostalim osobama obolelim od nekih bolesti kao npr. dijabetesa. Ove vakcine štite i od ostalih pneumokokalnih infekcija kao što su upala pluća i infekcija uha.
Hemofilna influenca tipa B je u razvijenim zemljama postala deo rutinskog programa imunizacije.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Budite »najbolji lekar vašoj bebi« - Page 2 Empty Re: Budite »najbolji lekar vašoj bebi«

taj Sub Apr 25, 2009 2:29 am
Ehinacea ne olakšava simptome prehlade

Sezona prehlada je počela. Pored toplih supica, čajeva i nezaobilaznih maramica, roditelji pokušavaju da pomognu deci uvodeći preparate na bazi ehinacee, u periodima prehlada i gripa.
Širom sveta, veliki broj ljudi koristi preparate ehinacee, kako bi ublažili simptome prehlade i ojačali imunitet. Međutim, naučnici iz Virdžinije, Južne Karoline i Austrije, koji su proučavali delotvornost ehinacee na ljudski organizam, smatraju da ovakvi preparati nemaju poseban uticaj na ublažavanje simptome nazeba.
Zajedničko naučno istraživanje, u kojem je učestvovalo 437 zdravih mladih ljudi, imalo je za cilj da otkrije da li ljudi, koji redovno uzimaju ehinaceu, u kontaktu sa rinovirusima, imaju bolju otpornost organizma i veće šanse da se odbrane od virusa.
Istraživanje je pokazalo da uzimanje preparata na bazi ehinacee nije redukovalo pojavu simptoma prehlade.
Ovo istraživanje je sprovedeno nad mladim ljudima, ali njegovi rezultati pokazuju da ehinacea verovatno ne pomaže u prevenciji simptoma prehlade kod ljudi bilo kojeg uzrasta.
Stručnjaci smatraju da bi bilo korisnije pratkikovati neke proverene metode prevencije prehlade: podstičite dete da redovno i temeljno pere ruke, naročito u sezoni prehlada (pre i posle jela, nakon boravka na otvorenom, nakon vožnje u autobusima i sl., nakon pražnjenja nosa, nakon vršenja nužde, nakon diranja životinja); dajte mu veće količine vitamina C (najbolje kroz svežu hranu, voće i povrće, voćne sokove); ne izlažite ga mestima koja su prepuna ljudi; ukoliko možete, izbegavajte da tokom ovog perioda dete bude u većem kolektivu.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Budite »najbolji lekar vašoj bebi« - Page 2 Empty Re: Budite »najbolji lekar vašoj bebi«

taj Sub Apr 25, 2009 2:29 am
Kako se prenosi virus hepatitisa C

Osnovni problem vezan uz infekciju ovim virusom je njegovo češće prelaženje u hroničnu infekciju i bolest (oko 70 odsto zaraženih), zbog čega se danas smatra glavnim uzročnikom hroničnog hepatitisa, ciroze jetre i hepatocelularnog karcinoma.
Procenjuje se da je 170 miliona ljudi širom sveta zaraženo HCV-om. Prevalencija HCV infekcije u zemljama EU i Severne Amerike iznosi između 1 – 2 odsto.

Putevi prenosa

Glavni put prenosa do 1993. godine bile su transfuzije krvi, jer se krv davalaca do tada nije testirala rutinski na taj virus, s obzirom na to da je otkriven 1989. godine, a onda je bilo potrebno da prođe neko vreme da bi se proizveli pouzdani testovi. Drugi najvažniji put prenosa je intravensko uzimanje narkotika, kada se osobe mogu zaraziti upotrebom zaraženog pribora za pripremu i ubizgavanje droge (ne samo igle). Seksualnim putem se virus prenosi na sledeći način: svega 2-5 odsto stalnih partnera zaraženih osoba će se zaraziti, ali taj rizik se povećava i do 20 odsto kod visokopromiskuitetnih osoba sa tzv. agresivnijim seksualnim navikama. Prenos virusa s pozitivne majke na dete se događa u 2-5 odsto trudnoća i ne zahteva završavanje trudnoće carskim rezom, niti zabranu dojenja. Rizik prenosa unutar porodice je takođe mali, ukoliko se zaražena osoba delotvorno pridržava higijenskih navika. Rizik je nešto veći unutar porodica s bolesnicima koji su stalno izloženi nekim medicinskim postupcima kao dijabetičari, hemofiličari i sl.
Dalja mogućnost zaraze je izloženost invazivnim medicinskim zahvatima (hemodijaliza, endoskopska ispitivanja, plazmafereza), iako se pridržavanjem medicinskih preventivnih postupaka, ovaj način danas sveo na minimum. Svi postupci takozvanog ulepšavanja - pirsing, tetoviranje i sl., nose u sebi potencijalni rizik od zaraze, jer dolazi do probadanja kože, ali upotrebom jednokratnih igala i adekvatnih mera dezinfekcije, stvarni rizik se smanjuje.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Budite »najbolji lekar vašoj bebi« - Page 2 Empty Re: Budite »najbolji lekar vašoj bebi«

taj Sub Apr 25, 2009 2:30 am
Novi vodič za prevenciju dijabetesa tipa 2

Američko udruženje dijabetičara je objavilo novi vodič za prevenciju dijabetesa tipa 2 za osobe izložene povećanom riziku ovog, najčešćeg, oblika dijabetesa. Vodič je objavljen u časopisu «Diabetes Care”, a preporukama za prevenciju bolesti pridružene su i preporuke za osobe koje već imaju dijagnostikovan dijabetes tipa 2.

Šest saveta za prevenciju dijabetesa

Ukoliko ste izloženi povećanom riziku za razvoj dijabetesa, evo što vam predlaže novi vodič za prevenciju:

- Ukoliko imate prekomernu telesnu težinu, smanjite je – gubitak telesne mase za sedam odsto može da smanji rizik za dijabetesa
- Smanjite unos masti i kalorija u svakodnevnoj ishrani – to može da vam pomogne u regulisanju telesne mase.
- Izbegavajte visokoproteinske i dijete bazirane na ugljenim hidratima
- Unosite dovoljno vlaknaste hrane - na 1.000 unesenih kalorija unosite 14 grama vlakana
- Birajte proizvode od punog zrna – neka barem polovina unesenih žitarica budu od celog zrna
- Redovno vežbajte - barem 2,5 sata nedeljno (ipak, neka vam lekar prvo odobri tempo).

Opservacijske studije sugerišu da umereno konzumiranje alkohola može da pomogne u prevenciji dijabetesa. Međutim, prema navodima Američkog udruženja dijabetičara, dokaza ipak nema dovoljno da bi se preporuka o umerenom unosu alkohola uvrstila u vodič za prevenciju dijabetesa.

Simptomi dijabetesa

"Signali" koji ukazuju na dijabetes nisu uvek očigledni. Ipak, mogući simptomi uključuju:

- Pojačanu žeđ
- Pojačanu glad
- Umor
- Pojačano mokrenje, posebno noću
- Gubitak telesne mase
- Zamućen vid
- Rane koje ne zarastaju lako

Ono što bi svakako trebalo imati na umu je da nas naše dnevne navike mogu pogurati prema i dalje od razvoja dijabetesa, kao i da nikada nije kasno da se naprave pozitivne promene.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Budite »najbolji lekar vašoj bebi« - Page 2 Empty Re: Budite »najbolji lekar vašoj bebi«

taj Sub Apr 25, 2009 2:31 am
Noćno mokrenje

Noćno mokrenje je benigno stanje koje kao jedini simptom ima nemogućnost deteta da kontroliše bešiku tokom spavanja. Ono u ređim slučajevima može da utiče na decu, izazivajući gubitak samopouzdanja, tugu, osećaj krivice.
Evo nekih činjenica o noćnom mokrenju:
- Oko 15 odsto dece mokri u krevet nakon treće godine života
- Noćno mokrenje je 1,5 do 2 puta češće kod dečaka nego kod devojčica
- Noćno mokrenje se javlja u porodicama u kojima je makar jedan član imao iste simptome kada je bio mali.
- Do povremenog noćnog mokrenja može da dođe posebno u vreme kada je dete bolesno

Uzroci

Noćno mokrenje ponekada može biti povezano sa poremećajem spavanja deteta. U većini slučajeva noćno mokrenje se javlja zbog slabijeg razvoja detetove bešike. Isto tako, brojni su slučajevi u kojima dolazi do noćnog mokrenja kada je dete emocionalno uznemireno. Na primer, kada malo dete počne da piški noću u krevet, iako je mesecima ili godinama pre toga bilo „suvo”, verovatno je u pitanju refleksija na dnevni strah ili nesigurnost. Deca se mogu osećati nesigurno ili uplašeno iz mnogo razloga: zbog preseljenja u novi dom, zbog razvoda roditelja, zbog gubitka člana porodice ili neke drage osobe, zbog rođenja bate ili seke...
Roditelji bi trebalo da imaju u vidu da deca veoma retko ili skoro nikada ne piške noću u krevet namerno. Umesto da dete kritikuju, ili mu prete batinama, bolje je da ga ohrabre, pruže pozitivnu podršku i veru da će uskoro prestati to da radi.

Kako roditelji mogu da pomognu?

Roditelji deteta koje mokri noću mogu da probaju sledeće:
- ukinuti konzumiranje tečnosti pre spavanja
- ohrabriti dete da piški pre spavanja
- pohvaliti dete kada se ujutru probudi suvo
- izbegavati bilo kakvu vrstu kažnjavanja
- buditi dete tokom noći da piški
- konsultovati se sa lekarom i ukoliko ima potrebe, pružiti detetu adekvatnu terapiju
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Budite »najbolji lekar vašoj bebi« - Page 2 Empty Re: Budite »najbolji lekar vašoj bebi«

taj Sub Apr 25, 2009 2:31 am
Pasivno pušenje pretnja dečijem zdravlju

Udisanje duvanskog dima ostavlja ozbiljne posledice na aktivne pušače, ali može da utiče i na osobe koje se nalaze u neposrednoj blizini upaljene cigarete. Među njih spadaju i deca, svih uzrasta, koja su često na udaru opasnih isparenja cigareta.
Veliki broj dece širom sveta je svakoga dana izloženo duvanskom dimu i to, na prvom mestu, zbog roditelja koji puše u prostorijama u kojima borave i njihovi mališani.
Evo nekih najznačajnijih činjenica o pasivnom pušenju i uticaju koje ono ima na zdravlje dece i odraslih:

1. U porodicama pušača broj dece hospitalizovane zbog respiratornih bolesti je mnogo veći nego u porodicama gde roditelji ne puše, naročito tokom prvih pet godina života
2. Pasivno pušenje dovodi do smanjenja plućne funkcije
3. Majke koje puše u trudnoći rađaju decu sa manjom telesnom masom i manjom telesnom dužinom
4. Pušenje roditelja tokom prve dve godine života deteta udruženo je sa povećanim rizikom od nastanka respiratornih bolesti u kasnijem periodu, a rizik je veći ako majka puši
5. Svaka popušena cigareta skraćuje život pušača za 8 minuta
6. Prema podacima iz literature, jedan od četiri pušača umire od bolesti prouzrokovane pušenjem
7. Utvrđeno je da je prevalenca astme i atopijskih bolesti veća kod dece čije su majke pušile tokom trudnoće ili u ranom dojenačkom periodu
8. Literatura, takođe, kaže da više od 50 odsto nepušača izloženih duvanskom dimu ima zdravstvene probleme vezane za pušenje

Duvanski dim

Dim cigarete je značajan izvor iritansa u zatvorenom prostoru i nespecifičan faktor rizika koji može dovesti do pojave ili pogoršanja respiratornih bolesti, a samim tim može i da ošteti plućnu funkciju dece.
Duvanski dim je složeni aerosol koji se tokom pušenja se deli u dve struje, primarnu i sekundarnu. Primarna struja je ona koju direktno i dobrovoljno udišu pušači, a sekundarna struja je ona koja potiče od cigarete i truje pasivne pušače. Pasivni pušači su oni koji lično ne troše duvan, ali udišu aerosol protiv svoje volje.
Dim cigareta sadrži oko 300 štetnih materija. Najvažniji sastojak duvanskog dima je nikotin. Nikotin povećava koncentracuiju opioida i neurotransmitera. Efekti nikotina na mozak, kičmenu moždinu i autonomni nervni sistem se ostvaruju preko medijatora acetil-holina, regulišući prolaz kalijuma, natrijuma i kalcijuma kroz ćelijsku membranu.
Pušenje majke, aktivno i pasivno, izlaže fetus kancerogenim i drugim toksinima i ima direktan uticaj na razvoj disajnih puteva i sazrevanje imunog sistema pluća. Dim cigareta ima uticaj na ushodnu regulaciju TH2 ćelijskog odgovora a moguće je da utiče i na povećanje produkcije IGE antitela i tako indukuje razvoj atopije kod dece i kasnije, u postnatalnom periodu, pojavu astme. Izloženost deteta duvanskom dimu je etiološki faktor sredine koji je visoko rizičan za kasniju pojavu i učestalost respiratornih problema kod dece

Deca imaju pravo na zaštitu od duvanskog dima

Deca nisu u stanju da se sama izbore za poziciju da njihova okolina bude bez dima i da nesmetano i bez rizika dišu. Znanje i saznanja dece, kao i njihovi stavovi, pokazuju određenu zrelost i relativno dobro poznavanje problematike. Oni uočavaju problem pušenja, neposredno ga osećaju, ali sve to nije dovoljno da bi bili zadovoljni i sigurni da neće pasti u iskušenje. Roditelji, vaspitači, učitelji, nastavnici, lekari imaju obavezu da decu upozore na štetnost pušenja. U zdravstvenom smislu, to znači preventivne i kontrolne preglede, a u vaspitnom smislu — kontinuirano sprovođenje pozitivnog zdravstvenog informisanja, počevši od predškolskih ustanova i rada na odvikavanju od pušenja. Neophodan je aktivniji pristup u borbi protiv pušenja koja je značajan elemenat svake profesionalne konstultacije. Zabrana reklamiranja cigareta, nepušačke bolnice i javna mesta, zdravstvena upozorenja i lični primer su potvrđeni načini u borbi protiv pušenja.
Roditelji imaju posebnu obavezu, pogotovo ako su i sami pušači. Oni moraju da shvate da svojim ponašanjem, ne samo što daju loš primer deci (navodeći ih da misle da pušenje i nije tako loša stvar, čim to rade mama ili tata), već i direktno ugrožavaju zdravlje svoje dece. U savremenom svetu, gde se svakodnevno pokreću akcije za zabranu pušenja u restoranima, kafićima; kada se pušenje zabranjuje na javnim mestima, logično je da moramo misliti i o odbrani najugrožnijeg mesta – našeg doma.

Srbija još uvek bez prave strategije

Kod nas se dnevno zapali 73 miliona cigareta, na koje se potroši 3,2 miliona evra. Uz ovaj podatak valja reći i onaj mnogo važniji i alarmantniji. Od duvanskog dima drastično se povećava broj ljudi obolelih od kardiovaskularnih i malignih oboljenja.
Pušenje je rasprostranjenije u siromašnim zemljama Evrope, ali procenat pušača još uvek je, i pored brojnih akcija i promocija koje se sprovode, veoma visok i u bogatim. U jednom istraživanju među pušačima u Engleskoj čak 80 odsto ispitanika je reklo da bi se pre odreklo seksa nego cigarete.
I dok u svetu svakog sekunda jedno dete umre od gladi, pet miliona hektara plodne zemlje naše planete zasađeno je duvanom, biljkom koju nijedna životinja ni u vreme najveće gladi ne bi okusila, jer sadrži 4.000 štetnih sastojaka. Ono što smeta žvotinjama ne smeta čoveku. Za samo sedam sekundi otrovi iz duvanskog dima stižu u centar za zadovoljstvo u mozgu i tu počinje da se stvara velika količina endorfina, hormona sreće. Ovo je razlog što ljudi postaju zavisnici od nikotina. Za samo tri nedelje gustina nikotinskih receptora povećava se za 30 do 100 odsto, a u to vreme osoba počinje da priča priču kako cigaretu može da ostavi kad god hoće. Najpogodniji dan za to, obično, nikako ne stiže.
Čak 16 odsto učenika u našoj zemlji puši, a sedam odsto njih su svakodnevni pušači. Devetnaest odsto učenika nepušača ima šansu da sledeće godine propuši. Izloženost duvanskom dimu je ogromna, jer gotovo svaki učenik živi u kući u kojoj se puši u njegovom prisustvu.
U razvijenim zemljama Zapada, zahvaljujući restriktivnim zakonima, naglo se smanjuje broj pušača, a od duvanske industrije se traži da smanji koncentraciju nikotina i katrana. Ali, da bi pojačali dejstvo „osiromašenog” nikotina, proizvođači su na spisak od 4.000 štetnih materija, među kojima su i 43 kancerogena, dodali amonijak. Zahvaljujući njemu, štetni sastojci duvana do mozga dolaze za dve sekunde. Zato ne čudi što je ovako ojačana cigareta oduzela primat heroinu koji je donedavno bio prvi na top-listi supstanci koje proizvode zavisnost.
Naša država je još uvek, nažalost, daleko od sprovođenja prave, na državnom nivou vođene kampanje protiv pušenja. Iako je još pre 20 godina donet Zakon o zabrani pušenja u javnim zatvorenim prostorijama, njegova primena se slabo i nedovoljno efikasno sprovodi. Pušenje još uvek nije proterano ni iz većine zdravstvenih ustanova, što, inače, prethodi široj akciji borbe protiv pušenja u drugim zemljama.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Budite »najbolji lekar vašoj bebi« - Page 2 Empty Re: Budite »najbolji lekar vašoj bebi«

taj Sub Apr 25, 2009 2:32 am
Kada se obratiti logopedu

Logoped se bavi prevencijom i lečenjem govorno-jezičkih i glasovnih poremećaja dece i odraslih. Svoje dete dovešćete logopedu u slučaju:
- da je rođeno pod određenim rizikom (održavana, problematična trudnoća, prevremeni porođaj, niska porođajna ocena – apgar, utvrđena neka bolest na rođenju, težak porođaj i sl.). Takvo dete prati se i u razvojnom savetovalištu.
- da do treće godine nije razvilo govor. U tom uzrastu treba da vlada rečnikom od 600-800 reči, ima rečenicu, koristi predloge, postavlja pitanja, traži da mu se pričaju pričice, recituje kraće recitacije. Ovo je inače period koji se naziva "korisno vreme za učenje govora i razvoj percepcija".
- da je rođeno sa rascepom usne i nepca. Obratite se za savet još pre prvih operacija a posle operacija obavezan je tretman.
- da ne reaguje na zvuk. U tom slučaju dobro je da dobije slušni aparat do treće godine da bi na vreme počelo sa učenjem govora kako bi ga što bolje savladalo i po mogućstvu se uključilo u redovno školovanje.
- da posle treće godine ne izgovara pravilno glasove. Obratiti pažnju na izgovor svakog glasa ponaosob. Do treće godine treba da izgovara: A,E,I,O,U,P,B,T,D,K,G,M,N,J; u četvrtoj: V,F,S,Z,C,H; u petoj: Č,Dž,Š,Ž,Ć,Đ,Nj,L; u šestoj: R, u sedmoj: Lj. U četvrtoj godini treba odvesti dete na obavezan sistematski pregled logopedu. Do polaska u školu dete treba da ima potpuno razvijen govor i da sve glasove pravilno izgovara.
- ako u bilo kom uzrastu počne da muca treba se odmah obratiti za pomoć.
- ako se javi uporna promuklost ili potpuno odsustvo glasa.
- da u školi ne može da savlada čitanje i pisanje. Dete pravilno izgovara sve glasove, naučilo je slova, imenuje ih ali ne ume da čita i piše – ne povezuje ta slova u celinu tj.reč. Ovo je obično razvojni problem koji logoped uspešno rešava.
Pratite budnim okom razvoj svog deteta i ne žmurite pred problemom. Ako mislite da problem postoji, obratite se na vreme za stručnu pomoć. Dete će vam biti zbog toga zahvalno celog života.

Poremećaj čitanja i pisanja

Problemi ove vrste gotovo uvek idu zajedno i najčešće se smatraju razvojnim. Dolaze do izražaja kada dete pođe u školu. Logoped može i pre opismenjavanja deteta da ukaže na mogućnost javljanja ovih problema u školi (na osnovu razvijenosti/nerazvijenosti grafomotorike i urađenog predikcionog testa za disgrafiju).
Dete u školi nauči sva slova, imenuje ih ali kada treba da ih poveže u reč ne može, niti može da napiše izgovorenu zadatu reč već piše slova onako kako je čulo ili misli da treba.
Čitanje i pisanje se smatraju najvišim i najsloženijim funkcijama u razvoju. Centri za čitanje i pisanje smešteni su u kori velikog mozga i najduže sazrevaju.
Nemojte kriviti dete, smatrati ga tvrdoglavim, misliti da neće da piše i čita, tući ga, grditi – shvatite da ne može i da ne bi ste ostali u jednom začaranom krugu bez izlaza, obratite se logopedu za stručnu pomoć. Ne odugovlačite, jer će se problem samo produbiti. Javite se čim primetite da dete ne može da pročita ili napiše reč. Logoped će mu pomoći tako da neće gubiti mnogo u vremenu i normalnom savladavanju školskog programa.
Ne učite dete da reč čita tako što će imenovati slovo po slovo, a onda pokušavati da shvati koju je reč pročitalo jer to nikako neće moći. Logoped se služi analitičko-sintetičkim metodom u tretiranju ovih poremećaja. Rezultati su brzo vidljivi i tretmani se uspešno završavaju na veliku radost i deteta i roditelja. Deca se oslobađaju napetosti i straha u kome su bila. Javlja se želja za čitanjem i pisanjem, želja za učenjem. Dete je zadovoljno i samopouzdano. Roditelji ga ne grde i ne kažnjavaju već hvale, kao i učitelj u školi, što mu daje još više poleta u radu.
Ljiljana Ranđelović,logoped
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Budite »najbolji lekar vašoj bebi« - Page 2 Empty Re: Budite »najbolji lekar vašoj bebi«

taj Sub Apr 25, 2009 2:33 am
Dečije glavobolje

Deca svih uzrasta imaju povremeno bolove u stomaku ili osipe. Glavobolje? One su rezervisane samo za odrasle, zar ne?
Nije tako. Veliki broj školske dece ima glavobolje, a neki od njih imaju glavobolje često, ili čak redovno. Čak i u predškolskom periodu, jedna trećina dece već ima iskustva sa glavoboljama.

Šta izaziva glavobolju kod dece?

Veliki broj faktora, pojedinačno ili u kombinaciji, može da izazove glavobolju kod deteta:
Genetska predispozicija: Glavobolje, posebno migrene, mogu da „vladaju” u odeđenim porodicama. Ukoliko postoji porodična istorija upornih glavobolja, povećava se rizik da će i dete patiti od takvih tegoba.
Povreda glave: Iznenadni udarci u glavu mogu da izazovu glavobolju. Iako većina povreda glave lako prolazi, odvedite dete lekaru ukoliko jako udari glavu, ili ukoliko posle pada na glavu ima jaku glavobolju.
Bolest i infekcija: Glavobolja je frekventan simptom mnogih dečijih bolesti. Upala uha, sinusna infekcija, prehlada ili grip, najčešće idu uz glavobolju.
Ekološke prilike: Vazdušni uslovi, promene vremena, kao i jaka buka ili jako svetlo, mogu da izazovu glavobolju.
Emocionalni faktori: Problemi u školi, ili čak previsoka očekivanja roditelja, mogu izazvati stres i anksioznost kod deteta. Tada najčešće dolazi i do glavobolja.
Određena hrana: Aditiv monosodijum glutamat (MSG), koji se nalazi u raznim namirnicama, kao što su slanina ili hot dog, može da izazove glavobolju. Takođe, kofein, čokolada, kafa i čaj mogu izazvati bolove u glavi.
Nedostatak sna: Premor, mala količina sna, mogu vrlo često da izazovu glavobolju kod dece.
Dehidriranost: Manjak tečnosti, tj., nedovoljno unošenje tečnosti tokom dana može dovesti do dehidriranosti, koja za posledicu ima glavobolju.

Migrene

Oko deset odsto dece školskog uzrasta ima migrene. Pre nego što uđu u pubertet, dečaci i devojčice podjednako boluju od migrena. Međutim, u pubertetu, devojčice češće imaju problema sa migrenom. Migrene predstavljau neprijatna stanja za decu, jer pored bolova u glavi, mogu izazvati povraćanje, ekstremnu osetljivost na svetlo i zvuk. Migrene se mogu pojaviti i u situacijama koje nisu stresne, kao, na primer, za vreme rekreacije.

Prevencija dečijih glavobolja

Nekoliko jednostavnih mera mogu pomoći u sprečavaju glavobolja kod dece:
Insistirajte na adekvatnom odmoru: Maloj deci i adolescentima je potrebno puno sna – minimalno od osam do deset sati dnevno. Međutim i previše sna može u nekim slučajevima izazvati glavobolju.
Pobrinite se da dete dobro jede: Pobrinite se da dete uvek doručkuje, ruča i večera, u približno isto vreme, a da za užinu uzima zdrave namirnice. Takođe, pobrinite se da dete pije dosta tečnosti, pogotovo u letnjem periodu i nakon fizičkih aktivnosti.
Reagujte na vreme: Ukoliko primetite da se kod deteta razvija glavobolja, podstaknite ga da legne u krevet, poželjno je da leži u sobi u kojoj nije jako svetlo.
Izbegnite okidače stresa: Obratite pažnju na situacije koje vaše dete čine napetim i zbog kojih se ono nalazi pod stresom. To mogu biti teškoće u školi, odnosi sa vršnjacima, ili sa nekim članom porodice.
Ukoliko vaše dete pati od glavobolja, obratite se lekaru koji leči vaše dete. Lekar će odrediti tok istraživanja uzroka glavobolja i preporučiti terapiju. Danas postoje brojni lekovi koji mogu da pomognu u borbi protiv glavobolja. Međutim, umesto oslanjanja na lekove, bolje je preduprediti nastanak neprijatnog bola. Osnovna linija odbrane od nastanka glavobolja se sastoji od ustaljene dnevne rutine, adekvatnog odmora i konzumiranja zdravih obroka i užina.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Budite »najbolji lekar vašoj bebi« - Page 2 Empty Re: Budite »najbolji lekar vašoj bebi«

taj Sub Apr 25, 2009 2:33 am
Lekovito bilje za male bolesnike

Lečenje dece na prirodan način je pokazalo veliki uspeh, jer dečji organizam odlično reaguje na lekovite biljne preparate. I dok narodna medicina smatra da su za lečenje dece osnova homeopatski i biljni preparati, upotreba vode i topline, službena medicina često ima drugačije mišljenje što zabrinute roditelje s bolesnim detetom dovodi u sumnju. Oni žele svoje dete da leče na prirodan način, uz pomoć biljnih preparata, ali s druge strane su nesigurni i više veruju službenoj medicini.
Vrlo često, razočarani delotvornočšu lekova i načinom lečenja, roditelji posežu za prirodnim lekovima, očekujući vrlo brzo izlečenje. Često je to moguće, ali ponekad je potrebno više vremena i strpljenja, jer prirodni lekovi ne deluju tako brzo kao sintetički. Osim toga, potrebna je spremnost za preuzimanje odgovornosti, jer ne mogu se baš sve dečje bolesti lečiti prirodnim lekovima. Najvažnije je postavljanje dijagnoze prepustiti lekaru, a zatim vrlo pažljivo koristiti biljne i homeopatske lekove, kako se pogrešnom upotrebom tokom lečenja ne bi ugrozilo zdravlje deteta.

Lečenje biljem

Obaveznim zaštitnim vakcinisanjem dece, neke teške bolesti, kao npr. velike boginje, difterija i tetanus, gotovo su potpuno nestale. Druge bolesti, kao npr. dečja paraliza i tuberkuloza se, posle zaštitnog vakcinisanja, javljaju veoma retko, ali i tada u vrlo blagom obliku. Zaštitnim vakcinisanjem dece protiv navedenih bolesti znatno je smanjena mogućnost da dete oboli od njih, a osim toga, za njih ionako ne postoje delotvorni homeopatski ili biljni lekovi.
I dok se neke dečje zarazne bolesti ne mogu sprečiti ni lečiti pomoću biljnih lekova, neke bolesti i popratne tegobe tih bolesti, kao što su npr. povišena telesna temperatura i kašalj, vrlo uspešno se leče biljnim preparatima. Osim toga, i za mnoge druge lakše dečje bolesti i tegobe postoje vrlo efikasni biljni lekovi, a koji se mogu nabaviti manje-više u svim apotekama.
Trebalo bi znati da su neke dečje bolesti do neke mere čak i korisne, jer za vreme povišene telesne temperature, koju prouzrokuju, sagori mnogo toga što bi, pre ili posle, škodilo organizmu. S povišenom temperaturom sagore gotovo sve otrovne tvari, čak i one koje je dete, možda, donelo iz embrionalnog života. Mnogi lekari čak priznaju da su ljudi koji nisu preboleli dečje bolesti, u kasnijem životu mnogo više izloženi raznim bolestima. To govori u prilog čudesnoj lekovitoj snazi povišene telesne temperature.
Većina dece koja umru zbog neke dečje bolesti, umru zbog pogrešnog lečenja. Najgore je lekovima sprečavati normalan tok bolesti, povišenu telesnu temperaturu i alergijski osip na koži. Povišena telesna temperatura je unutrašnja odbrana organizma, pri kojoj izgore otrovne i štetne tvari koje prodiru ili se već nalaze u organizmu. Alergijski osip, predstavlja prirodno izlučivanje otrova kroz kožu ili njene pore. Alergijski osip takođe ne bi trebalo sprečavati, jer zaustavljeno izlučivanje otrova može da naškodi srcu, živcima i disajnim organima, a što može prouzrokovati teže bolesti.
Iako je praktično popiti s vodom nekoliko tableta, lekovi često mogu da budu vrlo štetni. Nakon uzimanja lekova, znakovi bolesti najčešće vrlo brzo prođu i izgleda kao da je bolest izlečena. Međutim, bolest koja je brzo nestala nije ni dostigla pravi vrhunac. Zarazni otrovi i dalje se nalaze u telu i svakog časa mogu ponovo da izazovu novu bolest, kao što su npr. upala srčanog mišića i reumatizam zglobova. Uzimanjem biljnih lekova i biljnih preparata znakovi bolesti, kao i sama bolest, nestaju sporije, ali njihovim nestankom iz organizma se izlučuju i nestaju i sve štetne tvari. Zbog toga, roditelji ne bi trebalo da se plaše npr. visoke temperature koja kod deteta naglo raste, niti bi odmah trebalo da posežu za lekovima. Jer, biljni preparati i homeopatski lekovi, iako sporijeg delovanja, vrlo su delotvorno i neškodljivo prirodno lekovito sredstvo. Ne treba zaboraviti da je suprostavljanje prirodi škodljivo, a da lekovito bilje samo potpomaže prirodne obrambene procese. Osim toga, «provalnike nismo sprečili u provali ako zatvorimo vrata i prozore».
Mnogi biljni lekovi koje koristi službena medicina, a to su najčešće sirupi, tinkture i čajevi, zasnivaju se na recepturi koja se u narodnoj medicini koristi već stotinama godina. Upotreba istih lekovitih biljaka i isti način prerade, predstavljaju naučnu potvrdu da se određenim biljem mogu smanjiti bolovi i sprečiti ili lečiti neke bolesti. Zato i sami možemo da napravimo neke biljne lekove i da lečimo decu, ali samo onda kada se ne radi o nekoj težoj bolesti.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Budite »najbolji lekar vašoj bebi« - Page 2 Empty Re: Budite »najbolji lekar vašoj bebi«

taj Sub Apr 25, 2009 2:34 am
Zubići kao biseri

Baš kada završe večernje kupanje i pranje zuba i ušuškaju se u postelju, mališani bi da popiju još jednu čašu mleka i pojedu ono pola kolača preostalo od užine. Treba li posle tog obroka za laku noć ponovo da uzmu četkice za zube u ruke? Odgovor stomatologa je - obavezno!

Ma koliko bili izmoreni pripremama mališana za spavanje, i ma koliko oni pospani bili posle uzbudljivog dana koji su imali - desi li se da se pred počinak počaste još jednom čašom mleka, soka, čokolade, keksa ili kolača - obavezno ih odvedite u kupatilo na ponovno pranje zuba.

Zadržavanje ostataka hrane ili napitaka u usnoj duplji i na zubima tokom čitave noći ni malo nije zdravo: već posle 20 minuta od konzumiranja hrane zubnu gledj počinju da nagrizaju bakterije koje izazivaju najčešće oboljenje- karijes.
Dečji zubi su osetljiviji na bakterije nego zubi odraslih, tim je i veća odgovornost roditelja da mališane od najranijeg doba naviknu na pravilno održavanje higijene zuba i usne duplje. Ukoliko to ne učine, deca će vrlo brzo početi da osećaju posledice nemara. I u njihovom uzrastu najčešći stomatološki problem je karijes (kavitis) izazvan bakterijama kojima posebno pogoduju slatke podloge - ostaci mleka, sokova i slatkiša.

Mnoge mame ne znaju da sklonost ka razvoju karijesa prenose svojoj deci još dok ih nose u stomaku. Ukoliko su i same bile nemarne prema zdravlju svojih zuba tim je rizik za mališane veći. Uz sve hranljive tvari, pupčanom vrpcom prenele su i bakterije koje izazivaju ovo oboljenje zuba.

Isto tako, mame i tate koji ne vole baš često da posećuju stomatologa, a imaju jedan ili više zuba "načetih" karijesom, deci prenose bakterije korišćenjem istog pribora za jelo. A to čine i dok su ona sasvim mala, pa probaju toplinu hrane ili napitaka istom kašičicom kojom hrane decu, i kasnije - u onom ritualu navikavanja mališana na novu hranu kada po pravilu jedan zalogaj uzimaju oni, drugi deca.

Dobra dentalna higijena počinje od trenutka kada niknu prvi zubi. Bebe ih svakako ne mogu prati, ali je poželjno da posle svake bočice mleka ili soka popiju i malo čiste vode koja će očistiti zubiće koji rastu. To važi i za dnevne i za noćne obroke. Uz to, njihove zube treba bar dva puta dnevno obrisati mekom maramicom, a sa pravim pranjem četkicom za zube valja početi čim mališan napuni godinu dana. To je posao roditelja, sve do pete, najkasnije šeste godine života, kada dete već može samo - ali uz nadzor roditelja, da pere zube.

Bilo bi najbolje navići decu da peru zube posle svakog obroka, a ako to nije izvodljivo, minimum je dva puta dnevno, pred spavanje obavezno. U suprotnom, i mlečni zubi gotovo sigurno biće zahvaćeni karijesom. Ovaj bolan proces pre ili kasnije zahtevaće intervenciju stomatologa a ta prva, po pravilu neprijatna iskustva u stomatološkoj stolici imaju još jednu lošu stranu - strah od zubara koji može potrajati čitav život na uštrb zdravlja i lepote zuba.

Važno je napomenuti i da nije dobro da deca koriste iste paste za zube kao odrasli. Njima su namenjene posebne paste i vodice za ispiranje usta, prilagodjene stadijumu razvoja zuba i povećanom potrebom za fluorom. I četkice za zube treba da budu mekanije nego one koje koriste mame i tate, po mogućstvu što kvalitetnije. Njih treba menjati barem na šest meseci jer vremenom izgube svojstva koja imaju, pa zadržavaju bakterije iako se isperu nakon korišćenja. Svako dete treba da ima svoju četkicu za zube, a na roditeljima je da spreče igranje u kupatilu zamenom četkica.
zubici
Četiri su koraka do zdravih zuba:
- redovno, temeljno pranje odgovarajućim pastama za zube
- ograničavanje količine slatkiša i slatkih napitaka u ishrani
- kontrolni stomatološki pregledi barem jednom godišnje
- poseta stomatologu čim se primeti i najmanja promena na zubima ili u usnoj duplji
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Budite »najbolji lekar vašoj bebi« - Page 2 Empty Re: Budite »najbolji lekar vašoj bebi«

taj Sub Apr 25, 2009 2:38 am
Kad dete odbija lek

Savladali ste sve teškoće lekarskog pregleda, i svlačenje i oblačenje, i kaži „A”, i hladne slušalice… Izlazite iz ordinacije lekara rasterećeni i sa spasonosnim spiskom recepata koji će olakšati jesenje zdravstvene tegobe vašeg deteta.

Ali šta ako „operacija sirup” krene mnogo teže nego što ste zamišljali?

Evo korisnih saveta iskusnog porodičnog lekara dr Aleksandre Šaranović iz ordinacije Eterna.

– Najmanje nevolja prilikom ispijanja leka zadaju bebe. One po pravilu lako ispijaju lekove. Većina njihovih lekova je u tekućem obliku i prodaje se uz pipete s jedinicama mere, što roditeljima uveliko olakšava posao. Ipak, i oni treba da znaju da je lek najbolje davati bebi koja je u sedećem položaju kako se ne bi zagrcnula. Sadržaj pipete pažljivo i postupno istiskujte. Ako nemate kapaljku, poslužiće i špric bez igle, naravno.
Kada dete napuni godinu dana čulo ukusa postaje istančanije i ono počinje da odbija da popije lek. Od tada je mnogo složenije naterati ga da to učini. Zato je roditeljima potrebno mnogo umešnosti, strpljenja i nežnosti jer sada stvorene navike pratiće ih veoma dugo i važno je ne razviti otpor prema lečenju, ali ni od gutanja sirupa praviti dramu. Možda niste znali, ali dr Šaranović podseća

– Vaše sedmogodišnje dete veoma dobro zna da mora da proguta sirup iako je neprijatnog ukusa jer je to neophodno da bi ozdravilo. Zato se ne trudite da mu objasnite kako lek pomaže. Dete to zna, ali ne želi neprijatan ukus u svojim ustima. Vaše je da budete uporni. Objasnite to detetu kao jednu od nezaobilaznih dnevnih obaveza kakva je, na primer, pranje zuba. Pokazujte im od malih nogu da je lečenje sastavni deo života bez obzira na ukus leka.

Postoje i neki mali trikovi koji će pomoći da dete lakše proguta neprijatan napitak. Na primer, možete u sirup dodati malo soka od grožđa ili jabuke. I možete mu ponuditi lek dok je zabavljen svojim omiljenim crtaćem na televiziji. Neće se mnogo opirati već će požuriti da se što pre vrati gledanju svojih junaka. Dobro je i da kapi za uši pre ukapavanja zagrejete. Veoma je neprijatan osećaj hladnoće u bolesnom uhu, a bočica zagrejana između dlanova popravlja taj osećaj. Napravite prijatnu, toplu atmosferu pred davanje leka. Dok dete ne navikne da je lečenje samo jedna od obaveza odgovorne osobe, pričajte mu priču držeći ga u nežnom zagrljaju. Kada priča bude na vrhuncu ponudite mu kašičicu, sigurno će popiti lek a da to nije ni primetilo.

Veoma je važno da dok izvodite „operaciju lek” ne napravite sledeće propuste:
– Ne stavljajte lek u bočicu s mlekom. Ne popije li dete sadržaj bočice nećete znati ni koja količinu leka nije popijena. Takođe, nikada ne stiskajte nos svog mališana da biste ga na taj način naterali da otvori usta, a vi mu na brzinu sasuli lek u grlo. Ova operacija može da bude veoma opasna, a dete se može zagrcnuti – upozorava dr Aleksandra Šaranović, porodični lekar.

Treba dodati i to da je ponekad sve što vam je potrebno – nežnost. Uzmite svoje dete u naručje, recite mu koliko ste zabrinuti za njegovo zdravlje i blago mu ponudite lek. Od načina na koji to pokušate zavisi da li će biti lako ili teško
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Budite »najbolji lekar vašoj bebi« - Page 2 Empty Re: Budite »najbolji lekar vašoj bebi«

taj Sub Apr 25, 2009 2:39 am
Osnažite imuno sistem deteta

Ključ za dobro zdravlje deteta je jak imuno sistem. Kada funkcioniše normalno, imuno sistem se bori protiv organizama kao što su bakterije, virusi, gljivice i paraziti.

Sva deca su svakodnevno izložena ovim patogenima, ali izloženost ne znači da će se dete razboleti. Jak imuno sistem obezbeđuje detetu prirodnu odbranu protiv bolesti. Isto tako, dete koje ima oslabljen imuno sistem, podložnije je ili neotpornije na prehladu, grip i mnoge druge opasnije bolesti.
Sasvim je nemoguće zaštititi dete od pomenutih «napadača», jer dete može doći u kontakt sa bakterijama ili virusima gde god da se nalazi – u kući, u vrtiću, u školi ili prevozu. Izloženost različitim virusima i bakterijama može zapravo da osnaži detetov imuno sistem.
Dugoročno gledano, dobar imuno sistem deteta je vaš cilj. Veoma je važno da detetu pružite dobu imuno bazu, kako bi se moglo lakše boriti protiv raznih bolesti.
Prevencija je najbolji način da izbegnete podvrgavanje deteta kontinuiranom uzimanju antibiotika ili nekih drugih lekova. Moćni saveznici u osnaženju imuno sistema su dojenje (što duže to bolje), sveža i kvalitetna ishrana (što više voća i povrća, jaja, mesa, mleka i mlečnih proizvoda), hranljivi dodaci (vitamini, minerali, propolis ili preparati na bazi ehinacee). Isto tako, veoma je važno da dete živi u što manje kontaminiramom životnom okruženju.
Preporučuje se izbegavanje nepotrebnog uzimanja antibiotika i iznad svega smanjenje stresa i stresnih situacija u neposrednom okruženju deteta.
Imuno sistem «mnogo voli» kada je dete dovoljno naspavano i kada se dovoljno kreće i bavi fizičkim aktivnostima.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Budite »najbolji lekar vašoj bebi« - Page 2 Empty Re: Budite »najbolji lekar vašoj bebi«

taj Sub Apr 25, 2009 2:41 am
Bakterija ili virus

Bakterijske i virusne infekcije traže različit način lečenja. Najvažnije je znati da antibiotici mogu da pomognu samo u slučaju postojanja bakterijske infekcije u organizmu deteta, dok ih kod virusnih infekcija ne bi trebalo uključivati.
Evo nekoliko indikatora o tome da li se radi o prisustvu bakterijske ili virusne infekcije. Savete objavljuje američki Nacionalni informacioni program o antibioticima:

- Bolest koju izaziva virus tipično traje ne duže od deset dana, dok se kod bakterijom izazavanih infekcija oboljenje može produžiti na više od dve nedelje.
- Simptomi poput suvog kašlja, curenja nosa, bola u grlu, nazeba, uglavnom se pojavljuju kod prisustva virusne infekcije.
- Kod odraslih, bol u grlu, bez temperature, verovatno je posledica virusa.

- Čest kašalj, postojanje povišene telesne temperature i obojen sadržaj nosnog sekreta uglavnom predstavljaju simptome bakterijske infekcije, posebno u slučaju kada traju više od dve nedelje.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Budite »najbolji lekar vašoj bebi« - Page 2 Empty Re: Budite »najbolji lekar vašoj bebi«

taj Sub Apr 25, 2009 2:41 am
Oprezno s prolivom kod male dece

Akutni proliv je čest u ranom dečijem uzrastu Veoma često se javlja kod beba koje nisu na prirodnoj ishrani, ali i kod sve dece do dve godine života. To se događa jer malena deca, s jedne strane, imaju nedovoljno razvijen obrambeni mehanizam, a s druge strane, za razvoj bolesti dovoljno je da se u organizam unese manji broj klica.

1. Ako dete ima proliv, a ne povraća, pa dehidracija još nije nastupila, tada bi trebalo voditi računa da pije dovoljno tečnosti. Ako odbija flašicu, možete mu davati tečnost na pipetu.
2. Rehidraciju (nadoknadu izgubljene tečnosti i soli) bi trebalo obavljati posebnim tečnostima. U apotekama može da se kupi oralna so za rehidraciju. Ona se otopi u prokuvanoj i ohlađenoj vodi, a sadrži šećer i elektrolite – soli, koji se gube prolivom. Tečnost bi trebalo davati svakih nekoliko minuta, gutljaj po gutljaj ili kašičicu po kašičicu. U slučaju da dete povraća, trebalo bi sačekati desetak minuta i ponoviti postupak.
3. Danas se smatra da dete koje ima proliv ne bi trebalo da bude na dijeti, jer dijeta otežava oporavak, a proliv može da se produži. Dete može da jede već prvog dana bolesti. Ako je beba na majčinom mleku, bilo bi dobro da je majka što češće doji. Ako se hrani adaptiranim mlekom, tada bi prvog dana bolesti trebalo napraviti mleko koje inače dobija, ali razređeno pirinčanim odvarom u razmeri 1:1. Već sledeći dan postupno se prelazi na normalne mlečne obroke. Deca starija od godinu dana, koja jedu svu hranu, mogu da jedu uobičajna kuvana jela: supe, kuvano meso i povrće, pirinač, testeninu, mleko i mlečne proizvode. Izbegavajte sirovo voće i povrće i veće količine masti. Ne silite dete da jede. Poštujte njegove instinkte. Bolje je davati češće, manje obroke, nego da se jednom mnogo najede.
4. Nemojte detetu davati lekove koji smanjuju broj stolica ili antibiotike. Bez savetovanja s lekarom možete da mu dajete samo rehidracijsku tečnost i lekove za snižavanje temperature.
5. Dete mlađe od tri meseca odvedite kod lekara, jer proliv može da bude znak ozbiljne bolesti. Stariju bebu možete u početku da lečite sami, ali samo ako nema druge simptome i ako joj je opšte stanje dobro, a to znači: nema visoku temperaturu, ne povraća, stolice nisu krvave, nema znakove teže dehidracije i dobro je raspoložena.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Budite »najbolji lekar vašoj bebi« - Page 2 Empty Re: Budite »najbolji lekar vašoj bebi«

taj Sub Apr 25, 2009 2:42 am
Dečije bolesti: Bronhitis

Deca često obolevaju od bronhitisa i to zabrinjava roditelje, Jednostavna analiza krvi otkriva uzrok bronhitisa: ako je u pitanju bakterija, potrebno je lečenje antibioticima.
Pluća se "kidaju" od kašlja, disanje je otežano - upravo tako se osećaju deca koja boluju od bronhitisa. Upala disajnih puteva pogađa mnogu decu mlađu od deset godina. Ako do toga dođe, vrlo je važno primeniti odgovarajuće lečenje, kako bi se sprečilo, inače karakteristično, vraćanje bolesti i sačuvalo zdravlje disajnih organa.
Ranije su pedijatri, kada bi se susreli sa simptomima bronhitisa, propisivali lekove za snižavanje telesne temperature, za smirivanje kašlja i olakšavanje disanja. Obično se mislilo da je uzrok bolesti virus pa nije preostajalo ništa drugo nego da se ublaže simptomi i da se čeka da se organizam sam izbori. Danas je, međutim, potvrđeno da bronhitis najčešće izazivaju dve bakterije, Mycoplasma pneumoniae i Chlamidia pneumoniae, koje mogu da se unište posebnim lekovima za petnaest dana. Antibiotici iz grupe makrolida, među kojima su na primer azitromicin i eritromicin, mogu u potpunosti da iskorene te bakterije. Ređe bronhitis prouzrokuju virusi. Šta učiniti da se dokaže uzročnik bronhitisa?
Da bi se otkrilo da li je reč o bakteriji, dovoljno je uraditi jednostavnu analizu krvi. Tom analizom proverava se prisutnost antitela koja upućuju na dva najčešća uzročnika zaraze: Igm antimikoplazme i anti-hlamidija antitela. Ako je rezultat negativan, to znači da bronhitis nije prouzrokovala bakterija i u tom slučaju dovoljno je ublažiti simptome bolesti čekajući da dete ozdravi. Ako je rezultat pozitivan, sprovodi se lečenje antibioticima.
Ne treba se plašiti da ti lekovi nisu primereni maloj deci. Oni ne uzrokuju značajnije nuspojave a dobro ih podnose i dvogodišnjaci. Da bi dete sasvim ozdravilo i da bi se izbeglo ponovno obolevanje od bronhitisa nakon nekoliko meseci, važno je da se lečenje sprovodi dve nedelje i da se poštuje raspored uzimanja lekova koje prepiše lekar. To je najsigurniji način da se izbegne ponovno javljanje ove bolesti koja uništava bronhije. Da bismo pomogli detetu da lakše diše, treba mu davati mnogo tečnosti - vode, čaja i voćnih sokova.

Šta znači zvuk sličan zviždanju?

Uporan i jak kašalj, bol u grudima i povišena temperatura glavni su simptomi bronhitisa koji se često javlja u "paketu" sa prehladom. Da biste prepoznali astmatični oblik ove boelsti, za razliku od ostalih oblika, obratite pažnju da li se zvuk sličan zviždanju čuje pri izdisaju. Do takvog zvuka dolazi zbog "stezanja" u zidu bronhije i otežanog prolaska vazduha usled otečene sluznice i guste sluzi u bronhijama.

Oprez s bronhitisom koji se neprestano vraća

- Stalno vraćanje bronhitisa može da uzrokuje astmu.
- Vraćajući se, infekcija oštećuje sluznicu bronhije, koja se iz tog razloga ne oporavlja. Na taj način dodatno se olakšava ulazak alergena u organizam.
- Alergeni mogu da uzrokuju alergiju, a kod osoba sa oštećenim respiratornim sistemom mogu da uzrokuju napade astme.

(Časopis „Moja beba”)
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Budite »najbolji lekar vašoj bebi« - Page 2 Empty Re: Budite »najbolji lekar vašoj bebi«

taj Sub Apr 25, 2009 2:45 am
Dečije temperature - oprezno, ali bez panike

Kada dete ima povišenu telesnu temperaturu, u kući nastaje panika, pogotovo ako se to događa prvi put. Kojim metodama sniziti temperaturu, da li su ispravne one koje su koristili naši roditelji, treba li uzeti sirup ili tablete.... To su samo neka od brojnih pitanja s kojima se roditelji susreću početkom svake sezone prehlada.

Nakon što je temperatura izmerena, većina roditelja latiće se svih onih metoda koje su naučili od svojih roditelja, iako one ne moraju nužno biti ispravne.
Primera radi, nekada su se stavljali oblozi umočeni u alkohol ili rakiju, što zapravo nije preporučljivo, jer se dete, udisanjem alkoholnih isparenja iz obloga može otrovati. Međutim, oblozi od mlake vode, koji se menjaju svakih četiri do pet minuta jedna su od metoda koje donose rezultate.

Preporučljivo je i kupanje ili tuširanje u mlakoj vodi temperature do 30°C, ali ako je dete preterano razdražljivo ili mu je hladno, ovu metodu rashlađivanja bi trebalo odložiti, ili odabrati neku drugu. Ako je rektalna temperatura viša od 38,5 stepeni, detetu bi trebalo dati sredstvo u obliku čepića, sirupa ili tableta. U apotekama se može nabaviti više vrsta takvih lekova (brufen, paracetamol), ali pre svega, potrebno je konsultovati se s pedijatrom, jer lekovi se daju u određenim dozama – prema lekarskom uputstvu, a to zavisi od telesne težine, uzrasta deteta, pa i na kraju, od intenziteta bolesti.
Osim toga, veoma je važno detetu stalno nuditi dovoljne količine tečnosti, najbolje vode ili čaja u čestim malim obrocima, a bilo bi dobro i obući mu laganu pamučnu odeću. Treba paziti i na to da temperatura prostora u kojem dete boravi ne bude viša od 20°C. Ukoliko je temperatura usprkos svemu ostala povišena duže od jednog, najviše dva dana, pregled pedijatra je neophodan.
Sponsored content

Budite »najbolji lekar vašoj bebi« - Page 2 Empty Re: Budite »najbolji lekar vašoj bebi«

Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu