Beogradska ka5anija
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ići dole
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Kutak za mame Empty Kutak za mame

taj Sub Apr 25, 2009 2:54 am
Porodiljama se ne savetuju teške vežbe i oštre restriktivne dijete u mesecima posle porođaja. Uz umerene aerobne aktivnosti, balansirana ishrana je dovoljna da omogući bezbedan gubitak od 3 kg mesečno i povratak u predporođajni stas za tri do četiri meseca
Svaka žena tokom trudnoće dobije na telesnoj masi. Veći deo ove dodatne mase pripada plodu, plodovoj vodi, i materici, a deo i masnim naslagama, uvećajnoj mišićnoj masi i većoj količini tečnosti u tkivima.Uvećanje telesne mase trudnica događa se s razlogom, pa je potrebno da se masa postepeno, tokom više meseci nakon porođaja, vrati u prvobitno stanje.Majke koje doje treba da znaju da velike restriktivne dijete mogu da ugroze proces stvaranja mleka i tako posredno ugroze normalan rast i razvoj bebe. Zato žene posle porođaja u proces mršavljenja treba da uđu strpljivo, pažljivo i planski.
Plan skidanja masnih naslaga
Podsetiću vas, najpre, da se program fizičkih aktivnosti uvek sastoji od aerobnih vežbi, vežbi snage i vežbi fleksibilnosti i to u odnosu 80 odsto u korist aerobnih, 15 odsto vežbi istezanja.
Strpljenjem do vitkog stasaProgram aerobnih aktivnosti za redukciju telesne mase treba da obuhvati aktivnosti lakog do umerenog intenziteta. Šta to praktično znači? Ukoliko porodilja ima 28 godina, maksimalni puls je 192 otkucaja u minuti. Ciljni puls za redukciju mase je 0,60x192=115, odnosno 110-120 otkucaja u minuti. Ovaj puls se lako dostiže, bržim hodanjem, plivanjem, vožnjom bicikla, ili što je adekvatnije, šetnjom sa kolicima sa bebom. Dovoljno je da samo jednom tokom šetnje porodilja proveri svoj puls merenjem na arterijama na vratu i potvrdi da se nalazi „u zoni“. Što se tiče učestalosti i trajanja, potrebno je da se ove aktivnosti sprovode svakodnevno i to u trajanju od najmanje 45 do 60 minuta. Nikakve posebne vežbe snage nisu potrebne u ovom periodu, jer samo manipulisanje oko bebe predstavlja dobar trening. Početak i kraj dana treba rezervisati za vežbe istezanja. Za individualni program ishrane konsultujte nutricionistu, koji će vam dijetu uskladiti sa tipom i intezitetom dnevnih aktivnosti, i to pošto prethodno proveri vaše zdravstveno stanje i procentualno učešće masti u vašoj konstituciji.Blago restriktivni progam ishrane, sa deficitom od oko 150kCal na dan, trebalo bi da dovede do gubitka najviše oko 3 kg mesečno, što je potpuno bezbedno po zdravlje porodilje. Na ovaj način dolazi do povratka svih parametara u vrednosti od pre trudnoce za tri do četiri mesececa.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Kutak za mame Empty Re: Kutak za mame

taj Sub Apr 25, 2009 2:55 am
Pet saveta za samohrane mame

Majke koje se same brinu o deci susreću se sa mnogim problemima, od kojih su neki očekivani, a neki ne. To nije ni malo lak zadatak, ali uz dobru organizaciju sve je moguće. Evo pet saveta koji vam mogu olakšati organizaciju.

1. Pobedite stres

Stres je sastavni deo roditeljstva. Napetosti ima mnogo više kada sami morate da brinete o svemu. Da biste se oslobodili stresa, morate da naučite da se suočite sa njim. Potrudite se da se prilagodite svakoj novonastaloj situaciji u kojoj se nađete i da organizujete vaš zajednički život. Kada se uhodate, sve će biti daleko lakše.

2. Razgovarajte

Znajte da ni vašem detetu nije lako i da pati što pored sebe nema oba roditelja. Da biste lakše prebrodili sve probleme, važno je da često nađete vremena i iskreno i otvoreno razgovarate o svemu. Podstičite dete da priča o svojim osećanjima, tako što ćete vi pričati otvoreno o vašim. Slušajte jedno drugo jer ćete samo tako uspeti zajedno da prevaziđete sve probleme sa kojima se susretnete.

3. Kontrola mora biti vaša

Uključite se maksimalno u život vašeg deteta. U svakom trenutku morate znati gde se nalazi i kroz koju fazu prolazi, jer ćete jedino tako moći da ga kontrolišete, bez pritiska koji može da izazove otpor. Učestvujte u svim njegovim aktivnostima školskim i van škole, trudite se da doručkujete, ručate i večerate zajedno... Njemu će prijati činjenica da se vi interesujete za njegov život.

4. Delite obaveze, zavisno od uzrasta

Podelite kućne poslove sa detetom. To je najbolji način da decu naučite da budu odgovorna i da kućne obaveze ne doživljavaju kao nešto što,, smara“ . U početku detetu poverite sređivanje kuće, kada vidite da to obavlja na vreme i da je shvatilo ozbiljno, možete mu poveriti odlazak u kupovinu. Zajedno ćete mnogo lakše živeti ako podelite dnevne obaveze.

5. Oprezno sa novcem

Kupujte detetu stvari koje su mu zaista neophodne. Nemojte "padati" na suze. Tako ćete ga naučiti da pravilno raspolaže novcem. Kupovina poklona ne može zameniti roditeljsku ljubav i pažnju.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Kutak za mame Empty Re: Kutak za mame

taj Sub Apr 25, 2009 2:56 am
Recite mi da će vremenom postati lakše!

Recite mi da će vremenom postati lakše!Svi mi koji smo se upustili u divno, ali iscrpljujuće rano roditeljstvo želimo da znamo sledeće. Kada ce postati lakše? Da li će se osećaj da sve radite polovično umanjiti pošto vaše dete napuni tri ili šest ili šesnaest godina? Da li se energija koju ste posedovali na početku braka ikada vraća? Da li će staza života postati manje trnovita?
Znam da sad svi željno iščekujete da kažem: “Da, još samo godinu dana te torture i PUF sve ce se vratiti u normalu, život će opet postati normalan. Vratićete svoju liniju, sa tim što ćete biti mršavije. Postaćete diiivan roditelj i nikada više nećete koristiti TV kao bejbisitera. Vaše životne vrednosti postaće vodič vašem detetu i vodiće ga celoga života.”

Moraću da vas razočaram, ali staza života nece postati ravnija. Niti ćete ikada više moći da zamislite svoj društveni život, bez subote ujutru, skoro uvek rezervisane za dečje rođendanske žurke.

Opet, postoji nekoliko stvari koje će se promeniti. Dečji imunitet se poboljšava kada napune 3 godine, tako da ćete morati da se borite sa znatno manje infekcija i prehlada. A imamo i lepe vesti za one koji misle da svoje dete neće naučiti da koriste nošu do polaska na fakultet: pelene obično nestaju u ovom uzrastu. Takođe će polako sticati sposobnost da vam kažu tačno šta žele. A i mame i tata posle perioda od tri godine počinju da uče da funkcionišu iako su neispavani.
Sponsored content

Kutak za mame Empty Re: Kutak za mame

Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu