Beogradska ka5anija
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ići dole
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Kutak za tate Empty Kutak za tate

taj Sub Apr 25, 2009 2:58 am
7 strahova koji očekuju budućeg tatu

Činjenica je, da je trudnoća stanje koje je direktno vezano za ženu. Ali, i muškarci su u ovom periodu prilično izloženi stresu, nedoumicama, preispitivanjima... Lako nerado i retko pričaju o svojim strahovima, činjenica je da ni njima nije lako. Priznajte da ste u ovih nekoliko meseci uživanja i „uživanja“ u drugom stanju bar jednom pozavideli svom mužu ili bolje reći celom muškom rodu. Njemu nikada nije muka i ne povraća, nedobija kilograme protiv svoje volje, može da spava na stomaku i da se prevrće do mile volje, ne trči svaki čas da piški, i ne mora da se porađa.
Ako ovako posmatramo stvari može nam se učiniti da su muškarci pred određeni za uživanje, da nemaju toliko briga kao žene, da ih život baš mazi. Ali, iako mnogo toga govori u prilog ovim pretpostavkama, ipak nije tako. Činjenica je da je trudnoća stanje koje je direktno vezano za ženu. Ali, i muškarci su u ovom periodu prilično izloženi stresu, nedoumicama, preispitivanjima... Iako nerado i retko pričaju o svojim strahovima, činjenica je da ni njima nije lako. To što ne razgovaraju otvoreno sa svojim suprugama, ne znači da ne brinu o njima i njihovom budućem detetu. Naprotiv.

Upoznajte se sa 7 najčešćih strahova budućih očeva. Možda ćete posle čitanja ovog teksta promeniti mišljenje o muškom rodu.

1. Strah od nemoći

Najveći strah svakog muškarca potiče još iz praistorije, kada je jači pol bio zadužen za nabavljanje hrane za porodicu. Iako se od tada mnogo toga promenilo, ovaj strah je ostao prisutan duboko u njihovoj svesti, tako da se muškarci i dan danas pitaju: Hoću li moći da zaštitim i obezbedim svoju porodicu? U većini porodica, kada se rodi prvo dete, iznenada dođe do prelaska sa dve plate za dvoje na jednu platu za troje. To je veliki teret u današnje vreme. Otac mora da obezbedi finansijsku i emotivnu podršku. Ženi je potrebna njegova pomoć, jer prolazi kroz dramatične promene raspoloženja, a on mora da joj bude oslonac. I da zaradi dovoljno novca!

2. Strah od porođajne sale

Više od 80% očeva se brine da neće moći da izdrži porođaj svoje žene. Plaše se padanja u nesvest, povraćanja ili muke kada vide sve te telesne izlučevine. Vaš muž će verovatno pristati da bude sa vama na porođaju da vas nebi razočarao, ali će se istovremeno plašiti da će mu pozliti. Bez obzira koliko to želite, nije na odmet da o tome dva puta razmislite. Ne ignorišite njegove strahove, posebno ako vam je ispričao kakav problem ima. S druge strane, možda mu uopšte neće biti muka, ali to ne možete znati ako ne probate. Preporučuje se čak i razgovor sa očevima koji su prošli kroz ovo iskustvo. Zanimljivo je da prvo šta očevi kažu kada izađu iz porođajne sale : Beba i moja žena su dobro, a sledeće: Nije mi bilo muka, sasvim sam dobro to podneo.

3.Strah od očinstva

Oko polovine budućih očeva u nekom trenutku priznaje da pomišlja da oni nisu zaista očevi svoje dece. Kad ih pitate da li sumnjaju da njihova žena ima nekog drugog, oni su uvređeni i povređeni. Logika ne postoji. U pitanju je nešto sasvim drugo, a zasniva se na mišljenju muškaraca da su nepodobni. To objašnjavaju na sledeći način: suviše je veličanstveno, suviše božanski biti deo stvaranja života. Sigurno je neko drugi, bolji od mene to uradio.

4.Strah od smrti

Kada ste deo života koji je tek započeo, ne možete izbeći razmišljanje o kraju života. Misli o sopstvenoj smrtnosti se razvijaju naširoko.Niste više najmlađa generacija, vaša zamena je stigla, ako sve bude kako treba, umrećete pre svog deteta. Za većinu mladih muškaraca koji misle da su besmrtni ili nepobedivi, ovo je velika promena. Ako se i bave opasnim poslom, sada smatraju da jednostavno više nemaju pravo da se izlože smrtnoj opasnosti. Ovako razmišljanje je veoma pozitivno( ukoliko je umereno), jer govori da je njihova odgovornost na mnogo višem nivou, i da sada zaista brinu o svojoj porodici.

5. Strah od ugroženog zdravlja žene ili deteta

Rođenje deteta je lepo, ali i stresno iskustvo. Veliki broj muškaraca se plaši da najstrašnije može da se dogodi osobi koju vole najviše na svetu: mogu izgubiti bebu ili mogu izgubiti ženu i ostati sam da podiže svoje dete. Ovaj strah je opravdan i činjenicom da je rođenje nekada dovodilo u veliku opasnost život žene. Naime, u dvadesetim godinama prošlog veka glavni razlog smrti žena ispod 50 godina bilo je rađanje.

6. Strahovi od loših odnosa

Muškarci se često plaše da će njihova žena voleti bebu više nego bilo koga drugog, i da će njih isključiti iz tog bliskog odnosa. U mnogim porodicama majka postaje pravi čuvar i svom mužu dopušta da vidi bebu samo onda kada ona misli da treba, a što je najzanimljivije, većina muškaraca se tako i ponaša. Otac mora jasno da stavi do znanja da je to i njegovo dete, i da ga oni zajedno podižu. Njemu je potrebno da sa bebom provede sam neko vreme, a ako mu se to ne dopusti, neće ni dolaziti kući misleći da za njega tamo nema mesta.

7. Strahovi od „ženske medicine“

Muškarci nisu navikli na ustrojstvo ginekologije i akušerstva. Strano je, hladno, nešto što ne razumeju dobro. Čak i kao posmatrači mnogi muškarci se osećaju neprijatno i uzdržano kada su u blizini sobe za ginekološki pregled. Porođajne sale nisu napravljene tako da se muškarci osećaju udobno. Oni obično ne znaju mnogo o ženskom reproduktivnom sistemu. Za njh je to nešto što se događa „tamo dole“. Zato se treba pripremiti i napraviti zajednički plan o brizi koju želite da vam muž pruži.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Kutak za tate Empty Re: Kutak za tate

taj Sub Apr 25, 2009 3:00 am
Od trenutka kada saznate da vam je partnerka trudna, obuzima vas jedan potpuno nepoznat osećaj koji vas sprema da učestvujete u trudnoći i porođaju. Možda će vam biti neprijatno da podelite strahove koje osećate. To je prirodno. Najveći strah sa kojim se muškarci suočavaju je od davnina u našoj kulturi: Da li ću moći da zaštitim i ishranim svoju porodicu? U većini porodica, kada prvo dete stigne, postoji iznenadni prelazak sa dve plate za dve osobe na jednu platu za tri osobe. To je težak teret koji treba nositi.
Budući tata treba da pruži podršku ne samo finansijski već i emocionalno: supruzi je potrebna pomoć, prolazi kroz stresan period i on mora da bude tu kao oslonac. Rođenje deteta je veoma dramatično iskustvo. Strašne stvari mogu da se dogode osobi koju najviše volite na svetu. Možete da izgubite bebu; možete da izgubite suprugu i sami da podižete dete. Iako je rizik od smrtnosti na porođaju znatno smanjen, iako porođaj prođe dobro i beba je u redu, većina roditelja će krišom prebrojavati prste na rukama i nogama voljenog novorođenčeta. Muškarci se često boje da će njihove supruge voleti bebu više nego išta na svetu i da će ih isključiti iz intimne veze. Postoji jak strah da budu zamenjeni. Svaki roditelj doprinosi jačini ove veze. Dete obično u majci traži sigurnost, udobnost i toplinu, ali to može da dobije od oba roditelja, pogotovo ako zajedno učestvuju u razvoju tog divnog ljudskog bića. Biti pripremljen na to šta vas sve u budućnosti čeka i donositi zajedničke odluke o roditeljstvu će biti od ogromne koristi i za vas i za vašu bebu.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Kutak za tate Empty Re: Kutak za tate

taj Sub Apr 25, 2009 3:00 am
Kako da joj ugodite kada je u drugom stanju

Kako da joj ugodite kada je u drugom stanjuBuduća mama radi na veoma važnom projektu dugom 9 meseci. Vaš zadatak je da ona bude vesela i srećna. Evo male tajne – treba da radite sve sa zadovoljstvom. Okružite je negom. Naučite da predvidite njene želje da biste je videli nasmejanu. Da li sedi u fotelji? Stavite jastuče ispod njenog struka. Da li idete u kupovinu? Savijte se i vežite joj pertle, bez da vas ona prvo pita. Ima puno takvih sitnica. Samo treba da ih primetite. Pokrijte je, donesite joj knjigu ili čarape, bacite omot od čokoladice, kada se vraćate sa posla pozovite je i pitajte šta treba da kupite – sve ovo je veoma jednostavno, a tako pažljivo.
Informišite se o trudnoći i porođaju koliko god možete da biste znali kroz šta vaša supruga prolazi i pravite joj društvo kada ide na preglede. Vaša supruga će sigurno biti srećna zbog vašeg novostečenog znanja. Čak će i vaš smiren glas uticati na njeno pozitivno raspoloženje. Time ćete joj pomoći da odagna uznemirujuće misli i brige. Izmasirajte svoju suprugu ili joj priredite doručak u krevetu. Predložite joj šetnju u parku ili joj kupite cveće. Provedite veče zajedno gledajući filmove (probajte da nađete one koji su povezani sa trudnoćom). Pozabavite se kućnim poslovima i preuzmite inicijativu za opremanje bebine sobe. Ne zaboravite da kad mama štedi energiju, beba ima mnogo koristi od toga. Kada je vidite nasmejanu, shvatićete da vam se trud itekako isplatio.
Vedrana
Vedrana
Moderator
Moderator
Ženski
Datum upisa : 28.02.2009
http://<a href="http://xtratvision.forumxpress.net/forum

Kutak za tate Empty Re: Kutak za tate

taj Čet Jan 14, 2010 9:32 am
Loše navike


* Da li treba da prestanem da pušim?
* Da li pasivno pušenje može da naškodi mojoj bebi?
* Da li droga utiče na plodnost?
* Da li alkohol utiče na plodnost?

Da li treba da prestanem da pušim?
Jeste, oboje treba da prestanete da pušite ukoliko želite dete. Duvan može da smanji plodnost i kod žena i kod muškaraca. Ukoliko ste se odlučili da ostavite cigare, nemojte se vraćati lošoj navici ni kada vaša supruga ostane u drugom stanju.

Ukoliko pušite u prisustvu trudnice vaša beba će da pokupi skoro podjednaku količinu zagađenja kao kada bi majka pušila. Prestanak pušenja je dobro koliko za vaše tako i za bebino zdravlje a i za zdravlje vaše supruge.

Istraživanja pokazuju duvanski dim može da uzrokuje respiratorne probleme kod dece. I ne zaboravite, samo tako možete dati dobar primer svom detetu ukoliko se rešite loših navika.
Da li pasivno pušenje može da naškodi mojoj bebi?
Izloženost deteta duvanskom dimu pre rođenja i u detinjstvu može da:

- povećava rizik za malu telesnu težinu novorođenčeta pri rođenju
- oštećuje razvoj pluća kod ploda
- povećava rizik za iznenadnu smrt kod odojčadi
- povećava rizik za infekcije uha kod dece
- pogoršava astmu i kašalj kod školske dece
- izaziva bronhitis i upale pluća kod mladih
Da li droga utiče na plodnost?
Istraživanja pokazuju da droga oštećuje spermu, smanjuje broj spermatozoida, menja funkciju testisa, smanjuju nivo testosterona i izlučuje se semenom. Droga može da omete oplođenje.
Da li alkohol utiče na plodnost?
Preterane doze alkohola mogu da otežaju da dođe do začeća. Istraživanja pokazuju da tate koje piju aklohol u većim količinama – u periodu od nekoliko meseci pre začeća - imaju bebe koje su za desetak posto lakše od prosečne težine beba. Ukoliko se beba rodi sa ekstremno malom težinom, to će se odraziti na njeno zdravlje i njen ukupan razvoj.
Vedrana
Vedrana
Moderator
Moderator
Ženski
Datum upisa : 28.02.2009
http://<a href="http://xtratvision.forumxpress.net/forum

Kutak za tate Empty Re: Kutak za tate

taj Čet Jan 14, 2010 9:33 am
Potencijalne opasnosti koje utiču na plodnost


* Da li moj posao može da ugrozi kvalitet sperme?
* Da li fizičke vežbe mogu da ugroze plodnost?
* Pijem lekove, da li to može da utiče na spermu?
* Na koji način da poboljšam kvalitet sperme?

Da li moj posao može da ugrozi kvalitet sperme?

Ugrožena je plodnost muškaraca koji rade sa olovom, živom ili arsenom i na visokim temperaturama. Najčešći uzrok muške neplodnosti su proširene vene koje odvode krv iz testisa, a koje nastaju zbog dugog sedenja ili stajanja. Do proširenja vena dolazi i usled dizanja velikog tereta.

Nisu pošteđeni ni oni koji ne rade teške fizičke poslove. Istraživanja pokazuju da čak i minimalan stres može izazvati pad nivoa testosterona i količine spermatozoida.

Stručnjaci kažu da muškarci koji provode puno vremena s lap-topom u krilu izloženi su opasnosti od smanjenja plodnosti jer povećanje temperature testisa može da dovede do poremećaja sperme.
Da li fizičke vežbe mogu da ugroze plodnost?
Podizanje teškog tereta u teretani dovodi do proširenja vena na testisu. A grubi sportovi u kojima genitalije mogu da se povrede treba da se igraju samo sa štitnikom jer može da dođe do ozleda. Po nekim istraživanjima vožnja bicikla pa i jahanje može da uzrokuje impotenciju.
Pijem lekove, da li to može da utiče na spermu?
Brojni lekovi mogu izazvati probleme kod plodnosti i smanjiti količinu spreme. Pitajte vašeg lekara da li postoje neželjeni efekti leka kojeg uzimate, a koji se mogu odraziti na vašu seksualnost. Ukoliko je moguće tražite adekvatnu zamenu leka koji ne utiče na plodnost.
Na koji način da poboljšam kvalitet sperme?
Muškarac koji želi potomstvo trebalo bi da promeni neke navike, kao što je nošenje preuskog veša, ili veša koji nije napravljen od pamučnog materijala, kao i preuske farmerice. Ovakva garderoba nepovoljno deluje na termoregulaciju i ugrožava nastanak spermatozoida. Preporučuje se tuširanje, a ne kupanje u pretoploj vodi.
Vedrana
Vedrana
Moderator
Moderator
Ženski
Datum upisa : 28.02.2009
http://<a href="http://xtratvision.forumxpress.net/forum

Kutak za tate Empty Re: Kutak za tate

taj Čet Jan 14, 2010 9:33 am
Tata od pomoći na porođaju


* Kako mogu da budem od pomoći pre porođaja?
* Kako mogu da budem od pomoći u prvoj porođajnoj fazi?
* Kada treba da krenemo u porodilište?
* Kako mogu da budem od pomoći u drugoj porođajnoj fazi?
* Kako mogu da budem od pomoći u trećoj porođajnoj fazi?

Kako mogu da budem od pomoći pre porođaja?
Kada dođe vreme za porođaj najbitnije je da ostanete prisebni – koliko god možete, jer trebate vašoj supruzi. Bilo bi dobro da par nedelja pre napravite plan za sve moguće scenarije – da ne bi paničili.

Treba da znate kada treba da krenete u porodilište ukoliko pukne vodenjak, šta raditi kada krenu kontrakcije, i šta raditi u slučaju kada vam žena prokrvari. Možete sve da zapišete i da stavite spisak na vidno mesto i ukoliko je porođaj krenuo uzmite odgovarajući spisak i sledite uputstva. Najbitnije je da budete prisutni i da date što veću podršku.
Kako mogu da budem od pomoći u prvoj porođajnoj fazi?
Prva porođajna faza može da traje od 2 do 6 sati, retko do 24 sata. Sastoji se iz nekoliko delova i počinje pravilnim kontrakcijama, prskanjem vodenjaka ili krvarenjem koje nastaje zbog širenja grlića, a završava se njegovim kompletnim širenjem do 10 cm.

Nemojte raditi ništa ukoliko to vaša žena ne želi. Bitno je da delujete umirujuće i da ne paničite – to može samo loše da utiče na ženu, koja je i sama uplašena. Pomozite joj da se opusti rečima i dodirom. Masirajte joj stopala i pomozite da meri kontrakcije.
Kada treba da krenemo u porodilište?
Ukoliko prsne vodenjak, bez obzira da li je prskanje vodenjaka praćeno pojavom kontrakcija ili ne. Treba da krenete ukoliko su kontrakcije regularne, javljaju se na svakih 10 minuta ili kraće i traju minimalno 30 sekundi.

Nekoliko kontrakcija je snažno tako da vaša žena ne može da hoda, niti da priča dok kontrakcija traje.

Naravno, svaka situacija koja odudara od normalnog početka porođaja (krvarenje bilo kog intenziteta, ako žena ne oseća bebu poslednjih par sati, ako se žali na malaksalost, zujanje u ušima, da vidi duple slike, ima bol u predelu gornjeg dela stomaka) zahteva da se ODMAH krene u porodilište.
Kako mogu da budem od pomoći u drugoj porođajnoj fazi?
Druga porođajna faza traje manje od prve u proseku od 2 do tri ipo sata. Tokom ove faze, grlić je kompletno raširen i počinju naponi tokom kojih treba žena da “izgura” bebu u spoljnji svet.

I dalje pružite ženi podršku, pričajte joj koliko je volite. Pomozite joj da se opusti između kontrakcija. Kada se ukaže beba možete da je obaveštavate o tome šta vidite. Ukoliko to bolničko osoblje dozvoli možete napraviti fotografije vaše bebe u trenutku kada dolazi na svet. Možda ćete moći i da presečete pupčanu vrpcu.
Kako mogu da budem od pomoći u trećoj porođajnoj fazi?
Kažite svojoj supruzi koliko je volite i zahvalite joj se na divnom poklonu. Ukoliko vam daju bebu, držite je i pričajte joj. Slikajte ili snimajte prvi plač svoje bebe.
Vedrana
Vedrana
Moderator
Moderator
Ženski
Datum upisa : 28.02.2009
http://<a href="http://xtratvision.forumxpress.net/forum

Kutak za tate Empty Re: Kutak za tate

taj Čet Jan 14, 2010 9:34 am
Tata u postporođajnoj depresiji


* Da li je moguće da sam ja umesto moje žene ja u depresiji?
* Zbog čega se osećam tako potišteno kada imam prelepo zdravo dete i ljubav moje supruge?
* Izgleda da je moju ženu prošla postporođajna depresija a mene još uvek drži, kada će to proći?
* Prošlo je već tri meseca od kako smo dobili bebu a ja se još uvek osećam veoma potišteno?

Da li je moguće da sam ja umesto moje žene ja u depresiji?

Sasvim je moguće. Kada se govori o depresiji posle rođenja deteta često se zaborave tate u toj priči. Studije pokazuju da 10% očeva pate od depresije posle rođenja deteta, nezavisno od toga da li i majka pati od postporođajne depresije ili ne.
Zbog čega se osećam tako potišteno kada imam prelepo zdravo dete i ljubav moje supruge?
Razlozi za nastanak depresije kod muškaraca i kod žena su različiti. Muškarci mogu da osećaju da je finansijska odgovornost na njihovim leđima.

Moguće je da se loše osećate jer ste se navikli na drugačiji život, a sada umesto žurke, izlazaka, treba da sedite kući i brinete se o bebi. Možda vas brine da li ćete biti dobar otac. Možda vam samo nedostaje supruga, koja sada više vremena provodi sa bebom nego sa vama.
Izgleda da je moju ženu prošla postporođajna depresija a mene još uvek drži, kada će to proći?
Ubrzo ćete se i vi izvući iz ove situacije samo treba da shvatite da je sve to što vas tišti prolazno: vaša žena će se ubrzo vratiti na posao i nećete imati toliki teret na leđima.

Ubrzo ćete se snaći i u planiranju vaših društvenih aktivnosti kada beba uhvati neki ritam, ili ćete početi da se družiti sa sličnim porodicama koji imaju malu bebu. A i žena će vam posvetiti više pažnje kada beba malo poraste.

U svakom slučaju odredite jedan deo dana i posvetite se sebi. U prvim nedeljama posle bebinog rođenja uglavnom se desi da ne uočavate sitnice. Napravite neku strategiju da bi uspeli da se naspavate i odmorite, da jedete što više ukusne i zdrave hrane, i aktivno vežbajte, to važi za oba roditelja. Veoma je važno da ostanete bliski sa partnerom.

Ukoliko se osećate isključeni pričajte o tome sa vašom suprugom i probajte da nađete zajedničko rešenje za taj problem - možda se niste dovojno angažovali oko bebe i zbog toga vaša žena nema dovoljno vremena za vas.
Prošlo je već tri meseca od kako smo dobili bebu a ja se još uvek osećam veoma potišteno?

Ne ustručavajte se da zatražite medicinsku pomoć ukoliko ne možete sami da rešite problem. Ako vaša depresija traje više od nekoliko nedelja, praćena je pospanošću, gubitkom apetita, osećanjem beznadnežnosti i bezpomoćnosti ili agresivnim ponašanjem hitno potražite medicinsku pomoć.

Veoma je važno da ostanete bliski sa partnerom. Neke sitnice mogu da učine da se otac oseća nesposobnim i kao outsider. Oba roditelja moraju da osećaju podršku, dobrodošlicu, i da imaju takav odnos da ohrabre jedno drugo u svakoj situaciji, zbog sebe samih i zbog odnosa sa bebom.
Vedrana
Vedrana
Moderator
Moderator
Ženski
Datum upisa : 28.02.2009
http://<a href="http://xtratvision.forumxpress.net/forum

Kutak za tate Empty Re: Kutak za tate

taj Čet Jan 14, 2010 9:36 am
Saveti za prve dane


* Uzmite slobodne dane
* Počistite posle slavlja
* Budite tačni
* Ponestite stvari potrebne za otpust mame i bebe
* Sredite kola
* Objasnite rodbini da vam treba malo mira
* Obavestite sve
* Obezbedite pomoć
* Ograničite posete
* Pokažite razumevanje
* Razmazite je

Uzmite slobodne dane
Dogovorite se sa šefom da uzmete slobodne dane posle porođaja vaše supruge. Verujte, trebaće i vama i njoj. Nećete biti naspavani da bi mogli normalno da obavljate svoja posla a vaša pomoć će biti od velikog značaja u kući.

Ne smete da zaboravite da vaša žena jedva može da hoda, a ne da obavlja kućne poslove. Ukoliko se porodila carskim rezom moraćete čak i dodavati bebu da bi mogla da je podoji. Treba i da prijavite novog člana porodica, kao i da predate zahteve za novčani dodatak za novorođenče.
Počistite posle slavlja
Nemojte da suprugu dočeka nered i puna sudopera posle proslave sa prijateljima. Ili napravite žurku u restoranu ili kafiću, ili odvojite vreme da pospremite stan ili unajmite čistačicu. Vaša žena niti će imati snage, niti vremena da očisti kuću – potrudite se da i narednih nedelja pomažete svojoj supruzi što više možete oko čišćenja stana i kuvanja ručka.
Budite tačni
Nemojte da zakasnite u porodilište da supruga i beba moraju da vas čekaju, to će i mamu i bebu rastužiti pa će vam ceo život prebacivati kako mama tako i vaše dete!
Ponestite stvari potrebne za otpust mame i bebe
Nemojte zaboraviti da ponesete stvari za otpust mame i bebe. Ona je sigurno to već nedeljama unapred upakovala – ukoliko nije, nazovite je i pitajte koju obuću i odeću da joj ponesete. Ukoliko zaboravite da to uradite ona će biti besna i postiđena što mora da izađe u javnost u spavaćici! Samo zamislite kako biste se vi osećali na njenom mestu?
Sredite kola
Pre polaska u porodilište fiksirajte sedište za bebe i operite kola, očistite unutrašnjost automobila. Ukoliko nemate kola uzmite taksi, ali neka vas čeka na izlazu, nemojte dozvoliti da mama i beba čekaju dok vi panično okrećete brojeve taksi udruženja da bi dobili vozilo.
Objasnite rodbini da vam treba malo mira
Kada dođete kući pružite svojoj supruzi mir. Objasnite porodici i prijateljima da ne dolaze prvih dana u posetu (prvi dani mogu značiti i mesec, ali i više dana).

Trebali bi svako da poštuje želje novopečene mame – istina je da svi nestrpljivo čekaju da upoznaju novog člana porodice, ipak vaša žena je verovatno jako umorna i iscrpljena, ima grčeve u stomaku, bolove u međici ili na rani od carskog reza, zaokupljena brigama oko dojenja, nege bebe itd. Sada joj je najmanje potrebno da servira kafu i sok rođacima...
Obavestite sve
Pošto ste napravili hiljadu fotografija vaše bebe sad to pošaljite mailom svima koje poznajete - možda tako možete malo da ih zadovoljite, pošto im ne dajete da odmah prvog dana dotrče i grle vašu bebu. Ukoliko bake i deke nemaju računar, izradite fotografije i pošaljite poštom – verujte biće presrećni!
Obezbedite pomoć
Pre porođaja pričajte sa svojom suprugom kako ćete se organizovati dok se ona oporavlja od porođaja – to je najčešće 6 nedelja. Možete da tražite pomoć od vaše ili njene mame, možete da organizujete kućnu dostavu hrane – nemojte zaboraviti da njoj još uvek neće prijati teška, začinjena hrana.

Obratite pažnju na namirnice koje prelaze u mleko i mogu izazvati iritaciju, grčeve ili alergijske reakcije bebe. Možete da unajmite čistačicu. Možda ste pre porođaja mislili da vam pomoć neće trebati, verujte nećete stići sve, zato se organizujte!
Ograničite posete
Tih prvih dana, mlada mama je osetljiva na svašta: prljave cipele, ruke, dodirivanje bebe. Nemojte joj zameriti. Zamolite goste da ukoliko su pušači, izađu na balkon sa cigaretama, i da operu ruke pre nego što uzmu bebu. Najvažnije je da posete vremenski ograničite na maksimum sat vremena – mama treba da doji, da presvlači bebu, da masira dojke itd.
Pokažite razumevanje
Kao i na početku trudnoće, ona će opet često menjati raspoloženje – za sve to zaslužne su hormonalne promene. Budite sigurni da će to brzo proći i nemojte da joj zamerate za promenljivo ponašanje. Pokažite razumevanje za njeno stanje, iskažite svoju ljubav i pomozite joj oko dojenja i nege bebe.
Razmazite je
Kupite joj cveće i poklon – ali potrudite se barem za ovu priliku da pogodite šta bi se joj svidelo, ukoliko nemate adekvatnu ideju, zapitkujte je još pre porođaja. Kažite joj što više puta koliko je volite i koliko ste ponosni što je rodila vaše dete. I na kraju uživajte u prvim danima života vaše bebe. Oni su neprocenljivi i neponovljivi.
Vedrana
Vedrana
Moderator
Moderator
Ženski
Datum upisa : 28.02.2009
http://<a href="http://xtratvision.forumxpress.net/forum

Kutak za tate Empty Re: Kutak za tate

taj Čet Jan 14, 2010 9:45 am
Koliko je tata važan za pravilno odrastanje dece?

Bez obzira na predrasude da očevi slabo utiču na razvoj i vaspitanje dece, istraživanja pokazuju drugačije.

Tako na primer, devojčice ranije ulaze u pubertet, postaju izuzetno rano seksaulano aktivne i češće zatrudne u ranim tinejdžerskim godinama, ako su u najranijoj mladosti rasle bez oca.

U isto vreme, ustanovljeno je da su, zbog odsustva oca, dečaci pokazivali smanjenu naklonost i nežnost prema bliskima, ali i manje samopuozdanja.

Eksperiment

Da bi ustanovila biološke osnove za ove razlike biohemičarka Gabrijela Gobi iz Montreala, u Kanadi, sa grupom saradnika obavila je istraživanja na "kalifornijskim miševima" koji su, kao i ljudi, monogamni a ženke i mužjaci zajedno odgajaju mladunce.

Istraživači su tri dana posle dolaska mladunaca na svet izdvojili mužjake, ali su s mladuncima ostavili majke - sve dok, posle četrdesetak dana, nisu prestale da ih doje.

Zatim su pratili aktivnost moždanih ćelija u prefrontalnom korteksu, regionu mozga koji određuje društvenu interakciju i izražavanje ličnosti, i to kako će reagovati na hormon oksitocin i druge neurotransmitere, uključujući i serotonin, dopamin i NMDA.

Mladunci koji su bili lišeni prisustva oca bez ikakvih emocija su reagovali na oksitocin, "hemijsku supstancu nežnosti", koju, inače, luče u vreme društvene interakcije i uzajamne naklonosti parova. Takođe su slično reagovali i na NMDA koji reguliše pamćenje.

Miševi koji "ne poznaju" očeve takođe su bili manje zainteresovani za "druženje" s drugim vršnjacima.

"Obično, ako dve životinje stavite u isti kavez one će 'istraživati' jedna drugu i dodirivati se, ali kad stavite dve životinjice koje su bile lišene očeve pažnje i brige, one će se uzajamno ignorisati", ustanovila je profesoprka Gobi.

Sve zavisi od nivoa oksitocina

Postoje dokazi da kada muškarac postane otac, njegov organizam prolazi koroz dramatične biohemijske promene koje utiču na ponašanje.

Izraelska naučnica Rut Feldman sa univerziteta Bar-Ilan u Ramat Ganu, posetila je 80 parova neposredno posle ženinog porođaja i, ponovo, posle šest meseci.

Ustanovila je da je tranzicija u roditeljstvo bila tesno povezana sa značajnim porastom nivoa oksitocina ne samo kod žene već i kod oca - u poređenju sa jedinkama ili parovima bez dece.

Nivoi oksitocina u organizmu roditelja, takođe, se razlikuje i kad je o polovima reč. Tako majke sa najvišim nivoom ovog hormona najčešće upadljivo zure u novorođenče, "izučavaju" svaku crtu lica, dodiruju ga i grle i tepaju mu "pevljivim glasom".

Očevi sa visokim nivoom oksitocina više se igraju sa detetom koje, sa svoje strane, prema ocu pokazuje više privrženosti nego dete čiji otac ima niži nivo hormona.

"Očevi i majke na vrlo specifičan i različit način doprinose društvenom i emotivnom razvoju deteta" - naglasila je Feldmanova, koja je rezultate svojih istraživanja predstavila na godišnjem skupu Društva za istraživanje razvoja deteta u Denveru, u američkoj državi Kolorado.
Vedrana
Vedrana
Moderator
Moderator
Ženski
Datum upisa : 28.02.2009
http://<a href="http://xtratvision.forumxpress.net/forum

Kutak za tate Empty Re: Kutak za tate

taj Pet Apr 23, 2010 2:56 am
5 saveta kako da se očevi osećaju samouverenije


* Nemojte da vraćate bebu vašoj supruzi kada ne možete da je umirite
* Nemojte se predati ukoliko vas supruga ponudi da preuzme dete
* Upoznajete svoju bebu
* Komunicirajte sa svojom bebom
* Nemojte pridavati manji značaj stvarima koje radite sa detetom

Nemojte da vraćate bebu vašoj supruzi kada ne možete da je umirite
Vaša supruga možda može da umiri bebu malo brže nego vi, ali sve što ona zna o deci ona je to naučila radeći sa detetom, kao i bilo šta drugo. I razlog što i vi postajete sve bolji u tome je zato što radite češće sa bebom i dosta puta pokušavate.

Istraživanja pokazuju da ukoliko imate malo prilike za to da učestvujete u uspavljivanju bebe, ili igranju sa njom, da je to najveća prepreka da se očevi osećaju samouverenije i opuštenije kada su sa bebom.
Nemojte se predati ukoliko vas supruga ponudi da preuzme dete
Pokušajte da koristite ovakve rečenice „Mislim da mogu da se snađem“ ili „Sve je u redu – samo mi treba malo prakse.“ Nema ništa loše u tome da pitate suprugu za savet, i da naravno oboje imate uvid u sve što može da koristi i jednom i drugom roditelju. Nemojte da se bojite toga da pravite nove odluke, ili da možete nešto pogrešite.
Upoznajete svoju bebu

Da li se pitate odakle da počnete? Naučite njen jezik. Iako je njen fond reči sada veoma ograniče i mali, ukoliko dobro obratite pažnju uskoro ćete moći da napravite razliku između plača koji govori „Umorna sam“ i „Nahrani me“ „Promeni mi pelenu“ i „Hoću da se igram“. Kada to naučite da prepoznate lakše ćete moći da brinete o njenim potrebama i oboje ćete se mnogo bolje osećati.
Komunicirajte sa svojom bebom
Novopečeni očevi su često zabrinuti oko toga šta da rade sa novorođenčetom. Na kraju krajeva, bebe ne pričaju, ne mogu da hvataju loptu, i čini se da ne mogu ništa drugo da rade nego da balave.

Ali čak iako je vaša beba stara samo par dana možete da radite mnogo stvari sa njom. Možete da je nosite, da slušate muziku zajedno a to je odlično u ovom periodu, i samo to što pričate sa njom je sjajno, a isto tako možete i da joj čitate.

Nije bitno ni da li joj čitate Rat i mir ili sastav paste za zube ona vas svakako još uvek neće razumeti. Poenta je da je naviknete da sluša i prepoznaje vaš glas, koji će je učiniti da se oseća opušteno i sigurno kada je sa vama.
Nemojte pridavati manji značaj stvarima koje radite sa detetom
Muškarci i žene drugačije komuniciraju sa bebama – muškarci više polažu na energičnost a žene na društvenu i emocionalnu vezu. Ne slušajte kada vam kažu da rvanje, bacanje po krevetu i ostale „muške“ igre koje ćete da koristite sa vašom ćerkom kada bude malo starija, su manje važne nego „ženske“ stvari koje vaša žena koristi kada se igra sa devojčicom.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Kutak za tate Empty Postoji li očinski instinkt?

taj Sre Avg 04, 2010 4:58 pm
U literaturi - kako stručnoj, tako i popularnoj, verovatno nećete naići na termin "očinski instinkt". Sa druge strane, " majčinski instinkt" je termin koji je opšte prihvaćen i koristi se veoma često.

On označava povezanost majke sa detetom, a ova veza se ponekad smatra toliko jakom da može da bude i telepatska (mama oseća detetove strahove bez obzira što nije prisutna).
Iako se veruje da je majčinski instinkt "obavezan", tj. da ga imaju sve žene - pre svega jer je beba nekoliko meseci bila u maminom stomaku, kao i velike upućenosti bebe na mamu... to nije tako. Niti se podrazumeva, niti je obavezan, pa čak i ako izostane - ne možemo da kažemo da ta žena nije dovoljno dobra mama.

Da zaključimo: niti je majčinski instinkt urođen, niti možemo da tvrdimo kako očinski instinkt ne postoji - samo zato što se ne pominje u literaturi.
Roditeljstvo jeste privilegija, ali ne samo mama, već i očeva. Međutim, da li će i u kolikoj meri tate biti dobri roditelji, zavisi od brojnih faktora. Pre svega, od njihovih emocija prema detetu, potom od sredine u kojoj su odrastali, tj. od toga kakvo je njihovo lično iskustvo detinjstva, od podele poslova, od običaja i sredine u kojoj danas podižu svoju decu...
Ipak, koliko je tata aktivan u vaspitavanju dece, najvećim delom utiču odnosi između njega i mame. Drugim rečima, kada su mama i tata ravnopravni partneri, i kada mame prihvate da tate bolje rade neke stvari vezane za negu bebe... razvija se pozitivna osnova za aktivno učešće tate u vaspitavanju dece.
Ako pogledate pozitivne primere iz svoje okoline - videćete koliko ima divnih očeva. Njihov odnos prema deci je toliko dobar da se slobodno može reći kako imaju izražen očinski instinkt.
Za razliku od njih, pojedine mame (od kojih se roditeljski instinkt očekuje), odaju utisak da se u svom roditeljstvu uopšte ne snalaze. Naravno, postoje i one mame koje su apsolutno predivne, a nemaju "telepatsku" povezanost sa svojom decom.
Ukratko: na činjenicu koliko ste dobri kao roditelji - ne utiče da li imate pomenute instinkte.
Takođe, s obzirom da niste postali roditelji onog trenutka kada ste se rodili, nezahvalno je govoriti i o majčinskim i o očinskim instinktima kao urođenim.
Sponsored content

Kutak za tate Empty Re: Kutak za tate

Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu