Beogradska ka5anija
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ići dole
Vedrana
Vedrana
Moderator
Moderator
Ženski
Datum upisa : 28.02.2009
http://<a href="http://xtratvision.forumxpress.net/forum

kuca - Moja kuća - enterijer Empty Moja kuća - enterijer

taj Čet Jun 25, 2009 2:40 am
Jедноставнe линијe и топлe бојe
У дизајну намештаја и даље преовладавају једноставне линије, сада оплемењене топлим бојама

Недавно одржан Сајам намештаја и пратећег програма за опремање стана, под куполама Београдског сајма показао да за сваку робу постоји купац. Општи утисак је да у дизајну намештаја и даље преовладавају једноставне линије, сада оплемењене топлим бојама.
Гарнитуре за дневну собу су ниске без много штепова и јастука, често угаоне. Основна боја троседа је тамна: браон, сива, тегет или бордо са неколико јастука у контрастним бојама – тиркиз, белој, зеленој, наранџастој или жутој. Уз такву гарнитуру, комбинују се ниски сточићи који подсећају на јапанске, као и табурети, често од коже, који су равни и чврсти, тако да и они могу послужити као клупски столови. Најјефтиније гарнитуре су 32.000 динара, али има и оних које коштају и 7.000 евра. Фотеље су од 4.000 до 40.000 динара, а сточићи од 5.000 до 30.000 динара.
Међу трпезаријским гарнитурама доминирају столови са стакленом плочом који коштају од 4.000 динара па навише. Столица има у бројним варијацијама, а најјефтиније су 2.000 динара.
Остаће забележено да су опет најскупљи комади намештаја први „планули”. Тако је барокна комода са плазма телевизором „отишла” за чак 10.200 евра, џакузи када 9.300 евра, клупски сточић 1.000 евра, француски лежај са „сваровски кристалима” од 2.000 евра или фотеља од 2.500 евра...
Драгица Бајић

kuca - Moja kuća - enterijer C__WINDOWS_TEMP_nsmailPM1


Poslednji izmenio Vedrana dana Čet Jun 25, 2009 3:06 am, izmenjeno ukupno 1 puta
Vedrana
Vedrana
Moderator
Moderator
Ženski
Datum upisa : 28.02.2009
http://<a href="http://xtratvision.forumxpress.net/forum

kuca - Moja kuća - enterijer Empty Re: Moja kuća - enterijer

taj Čet Jun 25, 2009 2:43 am
Украси за прозоре


Завесе и драперије су спој савременог и традиционалног, јер се некада без њих није могло, а данас су више од детаља
Завесе и драперије су увек биле у моди. Постоје историјски периоди када су драперије биле нешто сасвим обично, затим су на њихово место ступиле завесе које су их потиснуле у други план, али их никада нису избациле из употребе. Данас су и једне и друге савезници у постизању лепоте у просторијама у којима се живи. Заслужне су за естетски ефекат који се постиже њиховом применом, јер је неоспоран шарм које доносе са собом.
Завесе и драперије имају две улоге: оне имају заштитну функцију да скривају од погледа околине, јер се у урбаном граду све чешће зграде гледају лицем у лице, комшијски прозору прозор, али су ту и да допуне ентеријер и дају топлину огњишту. У улози декоративних детаља на прозорима оне избацују монотонију из куће на једноставан и лак начин, јер успешно комбиноване могу да дају весели, рафиниран или романтичан изглед амбијенту чији су део.
Завесе и драперије могу да буду сашивене од најразноврснијих материјала. Могу да буду и најразличитијих десена. Истовремено, онемогу да буду и различитих дужина, што зависи од афинитета, али и потребе да се постигне жељени визуелни ефекат. Дуже делују отменије и рафинираније, краће су симпатичне и често разигране.
Није све једно да ли се завесе користе лети или зими. Летње завесе су прозрачније, а у зимском периоду су пуније док су, у оба случаја, драперије пуније, јер лети штите од сувишног сунца, а зими штеде топлоту. Потребно је, такође, имати у виду и стил који је коришћен код опремања, јер морају да се уклопе и са бојом намештаја, али и бојама подних простирки, као иса другим детаљма који дом чине пријатним за боравак.
Уколико је простор испуњен намештајем класичних линија неопходно је да су завесе и драперије класичне, аматеријали који се користе у овом случају су свила, вискоза и полиестер у цветним, орнаменталним или геометријским дезенима. Најчешће су – од пода до плафона.
Ако је реч о модерном намештају тада су у игри једноставна решења, коришћењем две боје, а тканине су памучне или је то њихова мешавина, уз гушће или ређе ткање. Комбинују се две боје које су доминантне у ентеријеру.
Тамније боје драперија оптички смањују просторију, а светле тај простор чине већим. То може да буде путоказ приликом куповине тканине од које ће настати драпер – завеса. Зато је препоручљиво да у малим собама оне буду од светле тканине, а када је реч о већим ту долазе у обзир тамније. Крупни десени смањују просторију, док је ситнији чине већим.
Данас се користе и тракасте завесе, венецијанери и завесе од бамбуса. Завесе од бамбуса су захвалне, јер су ем лепе, ем могу да се лако уклопе уз све боје зидова, све врсте намештаја и све боје и шаре простирки на поду.

Снежана Прљевић
Vedrana
Vedrana
Moderator
Moderator
Ženski
Datum upisa : 28.02.2009
http://<a href="http://xtratvision.forumxpress.net/forum

kuca - Moja kuća - enterijer Empty Re: Moja kuća - enterijer

taj Čet Jun 25, 2009 2:44 am
Реч архитекте
Светлосни ефекти у ентеријеру

Још увек су неприкосновени принципи – економичност и обезбеђење неопходног функционалног осветљаја. Важе стара правила уградње: обавезно консултовати стручно лице за прорачун потребне јачине светла по просторијама, ускладити могућности постојећих инсталација са бројем и карактеристикама планираних светлећих тела, куповати артикле са декларацијом и од познатог произвођача – квалитет је гаранција безбедности од евентуалног пожара.
Шта је ново донела индустрија електро производа?
Сведоци смо све веће примене светлосних ефеката у обликовању простора. Вештачко осветљење није пука замена природног извора светлости. Избором врсте светиљки, варирањем положаја уградње, уз комбиновање савремених форми, дизајнери ентеријера започињу еру доминације светла простором. Пун ефекат постиже се уз примену технологија најновије генерације – композитни материјали погодни за обликовање и просветљавање. Карактеристика савремених амбијената су правилно осветљени стакло, прохром и полиуретан високог сјаја. Зидови и плафони су по правилу бели, а променом боје светла исходује се жељена атмосфера.
Нема рестрикције у примени уградних светиљки: зидне, подне, базенске, по газиштима и челима степеника, у нишама и витринама, у фиокама и гардероберима, у соклама кревета и кухињских елемената – једноставно, нећете погрешити ако уз поштовање техничких прописа светло предвидите било где.
ЗИД ОД ДИФУЗНОГ СВЕТЛА
Ако просторији недостаје природно светло, један од зидова може бити израђен од транспарентног материјала са флуо светиљкама у пуној површини. Овај принцип посебно је ефектан у купатилима која су, по правилу, без прозора. Уз нешто губитка на простору, штеди се на скупим керамичким плочицама. Велико зидно огледало дуплира ефекат дифузног светла и визуелно повећава простор.
ЗАСТАКЉЕНЕ ВЕШТАЧКЕ БАШТЕ
У недостатку дворишта или погледа на парк, станови се опремају застакљеним башама, са вештачким зеленилом или белим стабљикама бреза. Подлога су камени облутци међу које су скривени рефлектори. Уз осветљење са плафона импровизоване баште, добија се зелена оаза која оплемењује амбијент.
ДИФУЗНО СВЕТЛО
Дифузна расвета користи се више него икада, али не само у нишама спуштених плафона. Извори светла скривају се иза зидних или намештајских панела, изнад сокли, стварајући ефекат лебдећег намештаја, испод висећих кухиња, у полицама намештаја...
ПОВРАТАК ЛУСТЕРА
После низа година, лустери су поново незаобилазни елемент савременог ентеријера. Разноврсним дизајном, задовољавају све укусе и дизајнерске захтеве. Принципи комбиновања су, од потпуног стилског уклапања у амбијент, до постављања лустера који својом различитошћу представља скулптуру за себе. Заједничко за већину модерних лустера је мноштво тачкастих извора светлости, обиље разнобојних стаклића и висуљака, са креаторским излетима у ретро стилове.
Већина произвођача нуди серију коју чине лустер, стона, зидна и стојећа лампа.
ЛЕД РАСВЕТА
Употреба разнобојног светла, унапређена је новом генерацијом извора светлости – ЛЕД.
Назив потиче од првих слова енглеске сложенице „Light Emiting Diodes“ што у преводу значи светлеће диоде. Ова врста светиљки је апсолутна будућност због неоспорних предности: минимална потрошња електричне енергије, трајност од више десетина хиљада сати, велика светлосна искоришћеност, рад на напону од 12 и 24 волти, трансформатори прилагодљиви дизајну светлећег тела, диоде могу бити различитих боја, са могућношћу периодичне промене боја, диоде се могу уградити у било који облик светиљке.
Врхунац технолошке примене „лед“ расвете је у комбинацији са композитним материјалима – транспарентни полиестери (код нас их производи „Металац“ из Горњег Милановца), који просветљавају пројектоване светлосне ефекте.
Финансијски моћни инвеститори пројектују мрежу великог броја тачкастих лед светлосних извора. Полиестерска маска мале дебљине пропушта светло по шарама различитих боја и облика. Примена је посебно ефектна при промоцијама компанијских знакова или разноврсних електронских уметничких инсталација. Запад лудује за уметничким сликама насталим по овом принципу.
СПЕЦИЈАЛНИ ЕФЕКТИ ЛЕД РАСВЕТЕ
ЛЕД светиљке срећу се на најнеобичнијим местима. Произвођачи купатилске опреме уграђују их у чесме, фиксне плочасте плафонске тушеве и купатилску галантерију. Кухиње се опремају светиљкама у фиокама, оставама и соклама. Узглавља кревета осветљавају стаклене плоче са светлећим диодама.
Врхунски плаћени дизајнери и произвођачи намештаја астрономских цена, пројектују користећи скупе светлосне ефекте подједнако вешто као и маштовите форме. Може вам се десити да ентеријер неког простора не препознате по дневном светлу. Све је подређено могућностима нових технологија.

Бранка Бошњак, дипл. инж. арх.
Vedrana
Vedrana
Moderator
Moderator
Ženski
Datum upisa : 28.02.2009
http://<a href="http://xtratvision.forumxpress.net/forum

kuca - Moja kuća - enterijer Empty Re: Moja kuća - enterijer

taj Čet Jun 25, 2009 2:46 am
У земљи ниских температура: Данска
Светиљке у прозорима

Омиљене боје су бела попут снега и црвена – симбол ватре
Живот у далекој Данској, на северу Европе, познатој не само по веома ниским температурама ваздуха, већ и по посебном односу према унутрашњем уређењу животног простора, има своја обележја и изазива пажњу неупућених. Посeбност нордијског стила живљења показатељ је да човек може да буде срећан и задовољан и у условима када природи и није баш издашна бар када је реч о температури ваздуха, падавинама...
Данци, а њих има око 5,4 милиона, живе на полуострву Јутланд и на 406 острва. Посебно воде рачуна о начину на који опремају своје домове. Реч је о својеврсној симбиози борбе са ниским температурама ваздуха и жеље да им куће буду топле и пријатног али и аутентичног нордијског амбијента.
Добро упућени у дизајнерска кретања у овој земњи кажу да данским ентеријером доминирају две основне боје: црвена и бела. Данци уживају у њиховом споју. То делује логично, јер је бела симбол, не само чистоће и нежности, већ и снега и леда кога овде има у изобиљу, а црвена је оличење топлоте и ватре која греје огњиште.
Иначе, ово је земља позната по врхунском индустријском дизајну, архитектури и високом стандарду који им омогућава да компезују природне услове у којима живе.
Њихов дизајн и дизајнери постали су познати на свим континетима после Другог светског рата у току великог европског развитка, а данас су препознатљиви и по материјалима које користе да би обезбедили склад природног амбијента и амбијента који стварају у својим домовима. Једно од основних правила које поштују јесте – коришћење природних материјала за стварања употребних и декоративних предмета.
Како је свима нама сунчева светлост савезник за добро расположење, а тамо га баш и нема превише, они су се досетили да то реше на једноставан и прихватљив начин, обавезне су лампе у прозорима. Оне имају посебну улогу: својеврсна су им замена за природну светлост,јер су ту дани кратки, а ноћи дуге. Лампе су им мала сунца и обезбеђују оптичку варку да сунце сија и – у ноћима.
Данци су, судећи по ентеријеру у домовима не припадници народа који се не опредељују за луксузна решења у својим домовима упркос високом животном стандарду. Скромни су и старе комаде намештаја не одбацују олако већ их уклапају с новим, модерних линија стварајући на тај начин особеност својих кућа.
Поред комбинације бело – црвено, омиљене су и друге јарке боје које се лако уклапају са белом. И не само то. Овде се без имало зазора, не само комбинују нови и стари делови намештаја, већ се играју бојама и десенима тканина па се тако удружују и пругасто са цветним десеном, што је само још једна потврда наглашене аутентичности у декорисању домова.
Када се већ спомињу тканине, које су услов успешног украшавања животног простора, не може да се заобиђе податак да је овде текстилна индустрија једна од веома важних грана привреде која Данцима служи за понос. Постоје текстилне фирме које су стекле међународну репутацију и њихови производи напуштају ову нордијску земљу селећи се у многе крајеве широм света сведочећи да Данци имају свој стил који се допада и другима.
Осим производа текстилне индустрије из ове земље у свет путују и други производи намењени опремању станова и кућа, јер једноставност и врхунски квалитет су визе за пробирљиво светско тржиште.
Данци воле и рукотворине. Ручни се рад овде веома цени. Зато није ни мало необично да се у њиховим домовима као и у продавницама с робом за опремање куће могу видети рукотворине. Оне служе да разгале и оплемене просторије у којима се живи, па се вез може да види на многим одевним и употребним предметима.
Много тога што се нама чини не важним овде је важно: улога боја у нашим животима. Да, баш бојама овде се побеђују ниске температуре. Весели десени унутра и ведре боје спољних зидова стварају ведрину која пркоси суморним данима без много сунца.

Снежана Прљевић
Vedrana
Vedrana
Moderator
Moderator
Ženski
Datum upisa : 28.02.2009
http://<a href="http://xtratvision.forumxpress.net/forum

kuca - Moja kuća - enterijer Empty Re: Moja kuća - enterijer

taj Čet Jun 25, 2009 2:48 am
Грејање на сунце


Истраживања показују да одлично пројектована соларна кућа може уштедети и до невероватних 90 процената енергије
За пасивни соларни начин грејања постоје и готови производи и сврстани су у две три категорије које се комбинују. Ако се тек почиње са пројектовањем куће може се планирати и озбиљнија конструкција за коришћење топлотне енергије сунца. Соларни панели раде на принципу дугачког провидног црева у коме је сунце загрејало воду.
Овај систем се и тако може осмислити али се прави од алуминијума или од скупљег и ефикаснијег бакра који се офарба у мат црно и стави у пљоснату кутију од дрвета или алуминијума херметички затворену дуплим каљеним стаклом која као црно тело прикупља сунчеву топлоту.
Истраживања показују да одлично пројектована соларна кућа може уштедети и до невероватних 90 процената енергије из других извора али је и десетак посто уштеде лако осетити ако је остварљиво. Прво треба испитати положај дома јер је за ефикасност веома важан угао под којим зими зраци падају са југоистока на зидове и кров.Потом, зид који је планиран (или његов одређени део) офарбати црном или тамносивом фасадном бојом. Иако се већ само том интервенцијом добија Тромбов зид и ако није могуће направити стаклену веранду може се на тај тамни зид доградити херметички оквир и затворити га дуплим стаклом. На крају се може успоставити и циркулација тако што ће се пробушити отвори мало изнад пода за улаз хладног ваздуха из собе и испод плафона за излазак угрејаног ваздуха. Незнатна интервенција су затварање тих отвора на зиду лети и спречавање прегрејавања. Ако је могућа доградња тај се систем може у сличном облику употпунити и са резервоаром речног шљунка који служи као шамотне цигле у ТА пећима.
Колекторе који преузимају сунчеву топлоту и служе за грејање воде можете и сами направити, а неке државе читав пројекат помажу и са педесет посто учешћа ради видне уштеде енергије. Постоје два система. Један ради са преносником топлоте, који се купује готов и поставља уместо електричног грејача на бојлеру. Тај се преносник повезује са колектором и уместо електричне енергије, уље или антифриз теку кроз грејач бојлера. Овакав систем без струје за време сунчаних дана на подручју наше земље може се ефикасно користити и зими али је најбоља комбинација са струјом или гасом јер су даноноћне облачности са мразевима који потрају и месец дана уобичајени за наше поднебље. Друга врста коришћења сунчаних колектора је да се користи природна циркулација и обична вода из водовода али је тада колектор мора бити постављен испод бојлера. Проблем настаје у поменутим зимским данима кад је могуће смрзавање колектора па се због тога систем допуњује са два три вентила како би се могао лако испразнити или напунити по потреби. Целу ствар можете поверити домаћим стручњацима и мајсторима који се тим пословима већ дуго баве.

Приредио А. Алексић
Vedrana
Vedrana
Moderator
Moderator
Ženski
Datum upisa : 28.02.2009
http://<a href="http://xtratvision.forumxpress.net/forum

kuca - Moja kuća - enterijer Empty Re: Moja kuća - enterijer

taj Čet Jun 25, 2009 2:49 am
Стерилизација паса и мачака


Као што смо писали о кастрацији паса и мачора и о разлозима за кастрацију тако постоје и разлози за стерилизацију куја и мачака. Кастрација је хируршки захват уклањања мушких репродуктивних органа , а стерилизација је уклањање женских репродуктивних органа.
Куја и мачка улазе у еструс или полни жар (терање) услед продукције хормона јајника естрогена који се у том периоду налази у вишку и изазива естрогенизацију полних органа. Циљ естрогена је да изазове прскање фоликула и ослобађање јајних ћелија и припрему полних органа за оплодњу јајних ћелија и потенцијални гравидитет.
Разлози за стерилизацију могу бити здравствене природе , немогућност власника да сачува животињу од нежељеног парења или сама одлука власника да њихов љубимац нема потомство. Стерилизација куја и мачака може бити хормонска и хируршка. Хормонска стерилизација се врши давањем хормонских препарата чији је циљ супресија еструса односно одлагање полног жара. Давањем хормонских препарата
потискујемо хормон естроген и самим тим и ефекте које тај хормон изазива. Хормонски препарати који се користе у ове сврхе су у виду депоа из којих се ослобађају и делују у наредних шест месеци. Недостаци ове методе су мешање у хормонски статус што може имати за последицу упалне и/или неопластичне промене на репродуктивним органима и што је ова метода привременог карактера. Хируршка метода је трајна и неповратна. Она подразумева хируршко отклањање јајника овариоктомиа или јајника и материце овариохистероктомиа. Као и свака хируршка интервенција која се изводи у тоталној анестезији тако и овариохистероктомиа захтева припрему пацијента. Пацијент не сме да једе 18-24 сата и да пије воду 12 сати пре операције. Постоперациони период траје седам до десет дана и поред медикаментозне, захтева одређену негу и бригу и од стране власника.

Др. вет. медицине
Милан Томић
Vedrana
Vedrana
Moderator
Moderator
Ženski
Datum upisa : 28.02.2009
http://<a href="http://xtratvision.forumxpress.net/forum

kuca - Moja kuća - enterijer Empty Re: Moja kuća - enterijer

taj Čet Jun 25, 2009 2:50 am
Штедња енергије – штедња новца


У просечном домаћинству око 35 одсто утрошене енергије одлази на грејање, 35 одсто на разне уређаје и осветљење, 13 одсто на топлу воду, на фрижидер осам…
Почетак зиме је прави тренутак да према расположивом буџету и времену урадимо оно што можемо – да смањимо потрошњу енергије. Хладни домови узрокују повећан ниво влаге, па тиме и кондензацију воде и појаву буђи. Живот у хладном и влажном простору узрокује многе болести, као и оштећења зидова, намештаја и одеће. Са друге стране, рачуни за грејање су порасли. Неке једноставне мере, од којих су многе бесплатне, могу ипак осетно да их смање. Чак и већа улагања, попут додатне термоизолације, брзо се исплате.
Прозори и врата
Око 25 одсто новца који дајемо за грејање одлази буквално кроз прозор. У нашим климатским условима двострука прозорска стакла су норма које се треба придржавати. Постоје и прозори где је простор између стакала вакуум или испуњен посебним гасом ради побољшања термичких својстава. У току дана треба склонити завесе са прозора, нарочито оних окренутих југу, како би што више сунчеве светлости ушло у дом и грејало га природним путем. Навучене завесе и спуштене ролетне ноћу чувају акумулирану топлоту. Уколико прозори и спољашња врата не дихтују добро по њиховом ободу, треба поставити заштитне силиконске, алуминијумске или сунђерасте траке.
Термостат
Термостат треба подесити на најнижу температуру на којој се осећамо пријатно. Смањењем температуре за само један степен, рачун за грејање може да се смањи и за 10одсто. У току ноћи и када нема никога код куће, оптималана температура требало би да износи 10 до 15°Целзијуса. Савремени кућни термостати могу да се програмирају тако да меморишу одређену температуру и доба дана, тако да о томе не морате више да мислите.
Уређаји
Машина за судове, машина за прање и сушење веша спадају у највеће потрошаче енергије у домаћинству. Треба их користити само када су пуне и то на одговарајућем програму, најбоље у време када је струја јефтинија. Прање веша на 60°Целзијуса кошта скоро дупло мање од прања на 90°Целзијуса.
Фрижидер и замрзивач треба поставити даље од шпорета или другог извора топлоте. Они ће радити још ефикасније у хладној просторији попут оставе или гараже. Оптимална температура у замрзивачу је -18°Целзијуса, а у фрижидеру 5°Целзијуса. Хлађење на температурама нижим од ових је непотребно трошење енергије и новца. Врата морају добро да дихтују, да се лед не би стварао сувише брзо. Редовно одмрзавање смањује потрошњу енергије.
Шпорет на гас је јефтинији од електричног, а микроталасна је најекономичније решење (троши 70–90 одсто мање струје од електричне рерне). Кување под притиском (на пример у експрес лонцу) је ефикасније, док кување на пари додатно омогућава истовремено припремање више различитих намирница. Пречник посуде треба да одговара пречнику рингле. У поклопљеним посудама храна се брже загрева и тиме се штеди енергија. Ситније исечена храна је брже готова.
При куповини електричних уређаја треба урачунати и цену њихове експлоатације. У неким земљама су обавезне енергетске етикете на производима, на којима је између осталог назначена процењена годишња потрошња енергије у kWh и цена те енергије, што олакшава поређење.
Додатна термоизолација бојлера се исплати за неколико месеци до годину дана. Нови, ефикаснији модели троше и до 30 одсто мање енергије, тако да вреди заменити стари и док још није потпуно дотрајао, нарочито ако је стар преко десет година.
Осветљење
Око 10 одсто укупне месечне потрошње струје у домаћинству одлази на расвету. Нове технологије (флуоресцентне и ЛЕД сијалице) могу да преполове ове трошкове. Спољашња расвета може да користи соларну енергију. Светло треба гасити када се напушта просторија. У томе могу да помогну различити тајмери, фото-ћелије, сензори који детектују присуство. Јефтиније је користити фокусирано светло тамо где нам је потребно (радна површина у кухињи, стона лампа и слично), него осветљавати читаву просторију док на месту где радимо не постигнемо потребан интензитет. Дневно светло треба максимално искористити. Што више сунчеве светлости уђе у просторије, мања је потреба за вештачким осветљењем.

Јелена Анђелковић-Попадић, дипл. инж. арх.
Vedrana
Vedrana
Moderator
Moderator
Ženski
Datum upisa : 28.02.2009
http://<a href="http://xtratvision.forumxpress.net/forum

kuca - Moja kuća - enterijer Empty Re: Moja kuća - enterijer

taj Čet Jun 25, 2009 2:51 am
Камини за топле вечери


Осим примарне функције камини имају и естетска својства – попут неке скулптуре засењују све остале делове просторије
Класичан, рустичан или модеран? Затвореног или отвореног ложишта? На дрва, струју или гас? Од камена, мермера или цигле? Све је могуће када је посреди камин. Економичан је и практичан – служи као грејно тело, али и за спремање хране. Уз то савршено се уклапа у сваки простор – дневни боравак, кухињу, чак, и спаваћу собу.
Ложиште камина најчешће се израђује од шамота – вештачке масе од неотопљиве глине. Овај материјал погодан је за унутрашње облагање пећи јер подноси високе температуре и дуго задржава топлоту. Горњи део камина попут левка одводи дим из ложишта у димњак. Ту је смештенa и клапна – механизам који регулише сагоревање дрвета, а самим тим и потрошњу. Осим ових постоје и камини са металним ложиштем које је, најчешће, затворено па се ватра види кроз стакло. Камини на гас истоветни су као камини на дрва. Веома су практични јер се пале и гасе даљинским управљачем. Гасни уређај се поставља у ложиште. Утисак праве ватре постиже се захваљујући цепаницама од несагоривог (ватросталног) материјала кроз које се види пламен. Гасни уређај може се уградити у већ постојећи камин при чему се не искључује могућност да се поново врати на ложење дрвима ако се механизам за гас уклони. Код камина на струју имитација ватре се дочарава треперавим светлом, а предвиђено је и место за праве цепанице ради што вернијег ефекта.
За облагање камина (фасаду) користе се природни материјали: цигла, камен, мермер, гранит, дрво и гипс. Модерне фасаде су од месинга или стакла, а мермер и резбарено дрво спадају у ексклузивније варијанте. Испред камина са отвореним лежиштем поставља се тацна како би се под заштитио од искрица. Светиљка, корпа за дрва, ћуп, постоље за жарач, лопатицу и метлицу смештени уз камин допринеће лепшем изгледу декора читаве собе.
Можете бити избирљиви по питању материјала, облика или места где ћете сместити камин. Не оклевајте да му дате и лични печат у виду украса од кованог гвожђа, керамике или порцелана који ће се наћи на горњој плочи изнад ложишта (рамови са фотографијама, статуе, вазе, посуде). Можете пустити машти на вољу и сами креирате потпуно атипичан модел. Толико је оригиналних и креативних идеја које вам могу помоћи да поново разгорите пламен у вашем дому.

Ирена Јекић
Vedrana
Vedrana
Moderator
Moderator
Ženski
Datum upisa : 28.02.2009
http://<a href="http://xtratvision.forumxpress.net/forum

kuca - Moja kuća - enterijer Empty Re: Moja kuća - enterijer

taj Čet Jun 25, 2009 2:53 am
Zvučna izolacija


Zvučna izolacija je u gotovo svim stambenim objektima stvar za dogradnju koju bi trebalo sami stanari da prilagode vlastitim potrebama. Efekat naknadne izolacije ponekada je veoma diskutabilan, jer može dati samo delimične rezultate.
Na tržištu postoji mnoštvo gotovih proizvoda u obliku ploča i rolni, pa već prilikom kupovine i sami prodavaci mogu vam reći koji su materijali najbolji. Kako su materijali i za toplotnu i za zvučnu izolaciju ponekada jedni te isti, bilo bi dobro uraditi izolaciju za obe namene, kao zvučno-toplotnu.
Prema teoriji akustike – ako svi slušaoci dobro „vide” izvor zvuka, tada su stolice akustički dobro postavljene – zvuk iz izvora se odbija o zidove pa može da zavara čulo sluha. Problem u rešavanju akustike nekog prostora je jeka ili reverbacija koja se javlja na udaljenosti od 11 metara (izvor zvuka – zid). Jačina glavnog, nosećeg zvuka na udaljenosti slabi, dok jačina odbijenog zvuka (jeke) ostaje skoro iste jačine i trebalo bi je upiti slabim provodnikom zvuka (sunđeri, stiropor, staklena vuna...). Nažalost, ne sasvim, jer takva soba zvuči neprirodno, pa je zato zovu „gluva soba”. Jačina jeke ne bi trebalo da bude jača od oslabljenog zvuka iz glavnog izvora – ne više od 12 decibela.
Skoro svi građevinski materijali su dobri provodnici zvuka, pa bi u svakoj prostoriji gde god je to moguće trebalo napraviti prekid. Kako osnovna konstrukcija ne može da se menja, u prostoriji koju nameravate da izolujete napravite „plivajuće” podove i „viseće” tavanice. Najbolje je napraviti „sobu u sobi”, čije se stranice ne dodiruju i koja leži na nekoj vrsti amortizera.
Ako krenete u ovaj poduhvat, možete prvo da napravite apsorbere za upijanje i oslabljivanje nekih frekvencija. Na primer, „bas apsorber” je specijalna i jednostavna kockica od šperploče sa dimenzijama stranica od 6 santimetara.
Međutim, mogu se obložiti samo zidovi i pod nekim izolatorom kao što je stiropor, ili ugraditi jake metalne garnišne i staviti što deblje i teže zavese na prozore i vrata. Pa ako volite da „odvalite muziku do daske”, zvučnike i vufer stavite na parčiće gume ili tepiha, što bi bio minimum za mir komšijama.
Naravno, ako izolaciju svog stana želite da obavite sami, morate prvo proučiti neka pravila o akustici i građevinarstvu, ili se ipak obratiti stručnim licima.

A. Aleksić
Vedrana
Vedrana
Moderator
Moderator
Ženski
Datum upisa : 28.02.2009
http://<a href="http://xtratvision.forumxpress.net/forum

kuca - Moja kuća - enterijer Empty Re: Moja kuća - enterijer

taj Čet Jun 25, 2009 2:54 am
Ulazna vrata – slika domaćina


Ulazna vrata su prva, često i najvažnija slika domaćina. Arhitekta se po pravilu posebno bavi dizajnom ulaza u kuću, bilo da se radi o zajedničkoj ili porodičnoj zgradi. Konceptom ulaza obuhvata se dizajn nadstrešnice, stepenište sa podestom, prikladna rasveta i ,eventualno, zelenilo. Čak i zatvorenim vratima, domaćini poručuju: ovde su gosti dobrodošli; naš dom je tradicionalno namešten i pruža toplo utočište; ako nas posetite očekujte smeh i dobro raspoloženje... ili pak: primamo samo goste našeg staleža; kućna atmosfera je hladna poput naših čeličnih vrata; u našu kuću ćete ući ako rešite rebus ulaznih vrata...
Nekoliko karakterističnih primera objasniće kako se izgledom ulaznih vrata, domaćini preporučuju svojim gostima.
Ulaz kao statusni simbol
Finansijsku i političku snagu, pojedinaci iskazuju impresivnim, monumentalnim građevinama u kojima stanuju. Naglašeni ulazi sa portalima koji nekoliko puta nadmašuju visinu čoveka, projektuju se uz eklektičku primenu stilova različitih istorijskih epoha. Stubovi dekorisanih kapitela, kitnjasti balusteri, masivna drvena profilisana vrata, brušena stakla i pozlaćeni okovi – sve ovo treba gosta, pre ulaska u kuću, da svede na njegovu meru. Na žalost, i u savremenoj arhitekturi, bez osećaja za lepo, novobogataše sa kućnih pragova čuvaju kameni grifoni i lavovi.
Sklad simetrije
Tradicionalne vrednosti porodičnog doma nepogrešivo predstavljaju harmonija arhitektonskog stila i simetrično pozicioniranih ulaznih vrata. Skladno projektovani portali, dopunjeni nepretencioznom nadstrešnicom, prisutni su u svim epohama. Variraju stilovi, zaviseći od arhitektonskog pravca i podneblja.
Rafinirana nepretencioznost
Većina arhitekata dizajniranje ulaza prihvata kao poseban projektantski izazov. Po pravilu, koncept rešavanja ulaznih vrata primenjuje se i u kreiranju enterijera. Moderne ravne linije, primena savremenih materijala, dosledno sprovedena gradacija formi plota vrata i površinskih obrada bočnih zidova, nagoveštavaju kojim se rukopisom služio projektant enterijera. Stilski, vrata treba uskladiti sa arhitekturom, što ne znači utopiti ih u fasadu i učiniti bezličnim.
Višestruka dobrodošlica (ulaz sa više strana)
Ohrabrene pitomom klimom, moderno dizajnirane kuće sa dvorištem, često smeštaju glavni ulaz kuće u senku velikih staklenih vrata dnevnih soba. Ponekad vam se učini da će gosti izabrati da u kuću zakorače preko prostranih terasa, kroz otvorena staklena vrata. U ovakvom domu osećate da ste dobrodošli, i to vam je demonstrirano na nepogrešiv način.
Istočnjačka dobrodošlica
Ulaz u „Japansku kuću“ nalazi se na početku staze koja prema njoj vodi. Dvorište je posuto sitnim šljunkom koji prijatnim šumom pod koracima najavljuje dolazak gosta. Ovakva kuća nema klasičana vrata. U kuću se ulazi otklizavanjem lakih transparentnih panela koji celu prostoriju otvaraju prema dvorištu, oslikavajući način života koji bez barijra teče kroz otvoren i zatvoren prostor.
Ulaz kao rešenje rebusa
Osobeno arhitektonsko rešenje zgrade ponekad donese i teško uočljiv ulaz u kuću. Učini vam se da je kućni broj jedini reper po kojem pronalazite kućna vrata. Ritam života, novi likovni i muzički pravci, harmonična su celina sa graditeljskim stilom. Zato se, s pravom, kaže da ulaz u kuću svojim izgledom opisuje korisnike objekta.
Kućna vrata – deo odbrambenog bedema
Ulazna vrata su najslabija tačka vašeg zamka. Osim estetske, ona imaju i bitnu ulogu zaštite bezbednosti doma. Kod izbora, mora se voditi računa o nekoliko pravila:
- visoka cena vrata nisu garancija bezbednosti;
- najvažniji parametri sigurnosti su: kvalitetan metalni štok, čelična podkonstrukcija plota, čelična brava sa najotpornijim cilindrom i masivne sigurnosne šarke;
- ne dozvolite da vam bezbednosni sistemi budu vidni i provokativni. Primenite optimalne mere sigurnosti. Ozbiljnost osiguravanja vrata ukazuje na ono što štite. Prekomerna zaštita provocira profesionalne provalnike, a oni „za svaku bravu imaju ključ”. Koristite sisteme zaključavanja i video nadzora koji će vašem domu osigurati najveću moguću bezbednost i odbiti provalnike, ali nikako ne ukazivati na potrebu prevelike zaštite.
- Matera u blizini Barija u Italiji
Naselje Matera, nastalo na ostacima paleolitske naseobine, delimično uklesane u stene, minimalno menjajući oblik kroz istoriju, priča priču o načinu života u razdoblju od 9.000 godina. Jedno je isto – ulaz u kuću minimalnih dimenzija čuva ukućane od nevremena i nedobronamernog gosta. Kuće su građene u stenama, sa ulicama koje su istovremeno krovovi kuća ispod njih. Pod jedne pećine je plafon pećine pod njom.
Šta je novo? Ulazna vrata na starim pećinskim otvorima.
Većina kuća je napuštena. Naselje je steklo svetsku slavu kada ga je Mel Gibson izabrao za mesto snimanja filma „Hristovo stradanje”.

Arh. Branka Bošnjak
Vedrana
Vedrana
Moderator
Moderator
Ženski
Datum upisa : 28.02.2009
http://<a href="http://xtratvision.forumxpress.net/forum

kuca - Moja kuća - enterijer Empty Re: Moja kuća - enterijer

taj Čet Jun 25, 2009 2:55 am
Nebo u spavaćoj sobi


U srpskoj svadbarskoj praksi običaj je da spavaću sobu kupe roditelji – najčešće, mladini. Kao deo miraza „soba sa pridevom” neretko je i povod razmirica između bračnih drugova, posebno onda kada se potegne pitanje koliko je ko uložio i doprineo u bračnu zajednicu. Ove klasične sobe koje i danas možemo da vidimo u mnogim domovima, sastoje se, uz male razlike, iz nekoliko praktičnih delova: krevet suvereno dominira jer zauzima, gotovo, polovinu sobe, dok se na preostalom slobodnom prostoru tiskaju istovetni garderoberi – popularno, s pravom, nazvani „blizanci” – koji često „opkoračuju” bračni krevet, identični „noćni” stočići i sto sa ogledalom za damu. Boje ovih komada variraju u malom rasponu – od tamne do svetlosmeđe. Ponekad izbor padne na crni ili beli nameštaj. Mladin ukus prepoznaje se, jedino, na zavesama ili tepihu. A i tu su joj ruke prilično „vezane”.
Današnji mladenci izborili su se za to da sami uređuju životni prostor. Najhrabriji među njima kreativnost iskazuju izborom boja zidova i nameštaja koji se, često, „protivi” ukusu roditelja, a ponekad i ukusu jednog od partnera. Neki se odlučuju i za baldahin koji daje romantičnu i nežnu notu bračnom krevetu.
Baldahin, izvorno naziv za svilu iz Bagdada, koju su u srednjem veku nazivali baldak, postao je sinonim za zavesu koja obavija krevet. U početku je ovaj zastor imao praktičnu svrhu – za vreme letnjih vrućina štitio je od komaraca i ostalih insekata. Ali, vremenom je stekao estetsku ulogu i postao simbol poštovanja i visokog položaja. Tako je krevet francuskog kralja Luja XIV imao nekoliko slojeva zavesa, dok je njegov naslednik poželeo i dodatne ukrase – trake, kićanke i pletenice.
U sedamnaestom veku baldahini su izrađivani od damasta – svilene ili platnene tkanine sa cvetovima. Danas se koristi čitava „paleta” materijala – svila, saten, lagani pamuk, markizet (koji je, možda, najzahvalniji jer ne mora da se pegla, lako se održava, a i cena mu je pristupačna).
Boja tkanine za baldahin zavisi od ukusa oba partnera ali i od kolorita ostalih pojedinosti u sobi. Crvenu mnogi smatraju bojom ljubavi jer podstiče želju i strast, međutim, ova boja budi i agresivnost pa se zbog toga ne preporučuje osobama koje su sklone takvom raspoloženju. Stručnjaci savetuju da treba izbegavati belu i sivu jer mogu proizvesti neželjeni efekat, kao preterano „anemične” boje. Žuta iritira oči i može da proizvede nervozu. Muškarcima se, obično, ne dopada ružičasta koju smatraju „ženskom” bojom. Osećaj lagodnosti donose plava kao i zelena koju povezuju sa plodnošću i brakom zbog čega je stekla status „intimne” boje. Preporučuje se i ljubičasta koja u sebi sadrži stabilnost plave i energiju crvene. Osim toga, simbol je kreativnosti i elegancije. Smatra se da ova boja deluje umirujuće pa se ispod „ljubičastog neba” može i meditirati. Boju baldahina možete „ukomponovati” sa bojom svetiljke, ormarića, slike ili nekog drugog predmeta u okruženju.
Možda se ispod „vazdušastog oreola” neće čuti priče o Aladinu i čarobnoj lampi, Sinbadu moreplovcu ili Ali-babi i 40 razbojnika, ali čini se da baldahin ima moć „Aladinove lampe” pa će stvoriti atmosferu iz „1001 noći”...

Irena Jekić
Vedrana
Vedrana
Moderator
Moderator
Ženski
Datum upisa : 28.02.2009
http://<a href="http://xtratvision.forumxpress.net/forum

kuca - Moja kuća - enterijer Empty Re: Moja kuća - enterijer

taj Čet Jun 25, 2009 2:56 am
Tuš kabina ili magična kutija


Tuširanje i kupanje u kadi odavno su prestali da budu samo sinonimi za održavanje higijene. Dok se kada koristi za opuštanje od dnevnog umora i za hidromasažu, tuširanje je, uz sve funkcije koje savremeni tuševi pružaju, energetska injekcija i najbolji tretman kojim se započinje dan.
Kupatilo u kojem može da se živi
Današnja kupatila projektuju se kao ambijent u kojem se duže boravi. Prošlost su kupatila bez duše, asketski dizajnirana i opremljena. Ako prostor dozvoli, uz obavezne sanitarne elemente, kupatilo se oprema dekorativnom stolicom na koju se odlaže garderoba pre kupanja, ili se koristi pri oblačenju. Ukrasni ramovi za ogledala, slike, vazne sa cvećem, činije sa mirišljavim sapunima, police sa besprekorno složenim peškirićima u boji kupatila...
U takvom kupatilu nema mesta za predizajniranu kadu ili tuš.
Aktuelne tuš kabine su jednostavne, ravnih formi, maksimalne kubature koju dozvoljava prostor kupatila. Kombinacija su modernog, inovativnog sa elementima osobenosti – najčešće u dizajniranju nosača tuša. Ponekad, stub sa ručicama za vodu izgleda kao skulptura ili moderna slika i teško je izabrati među ponuđenim opcijama.
Istovremeno, savremena tuš kabina je magična kutija koja osvežava, masira, isceljuje, pruža beg od realnosti i retke lične trenutke opuštanja. Prostranija je od prethodnih, dimenzionisana za ležerno tuširanje sa dva tipa tuša. Fiksni iznad glave, po pravilu je veoma velike površine, ponekad toliki da pokriva ceo plafon kabine. Alternativa je pokretna ručica, zakačena na zidni nosač i koristi se za usmereno tuširanje celog tela.
Oblikovanje tuš kabina podložno je modnim trendovima, ali je i rezultat niza savremenih tehnologija, u službi medicinskih tretmana. Preporučuje se tuširanje „kao iz kabla”. Mlaz vode obilno pada po telu bez sitnih mlaznica koje usmeravaju tečnost. Lekari preporučuju „šok tuširanje” kojim se organizam „budi”, krvni sudovi podstiču na cirkulaciju, mišići prijatno zatežu. Ako ste još hrabri da voda koja se sruči po vama bude hladna, tretman je potpun.
Šta je „in” – elegantno ili robustno
Prodavnice su pune proizvoda koji uz funkciju tuširanja nude brojne sadržaje – muziku, telefon, video nadzor ulaza u kuću, ali i mogućnost uspostavljanja posebnih terapijskih tretmana – sauna, hidromasažne mlaznice, tursko kupatilo. Ovogodišnji sajam nameštaja u Milanu, koji je specijalno bio posvećen kupatilima i kuhinjama, ovakve proizvode stavlja u zaborav. Tuševi sa teškim, zaobljenim vratima, prepuni plastike i opreme sa digitalnim komandama, koji podsećaju na opremu svemirskih letilica, izbačeni su iz ponude.
Dizajnirani za momente opuštanja i privatnosti, savremeni tuševi su prostrane staklene kabine izrazito ravnih linija. Tuš kade su u ravni poda, popločane vodootpornim letvicama ili pločama od specijalne livene plastike. Odvod se ne vidi, voda se sliva uz ivice dna tuša ili između letvica. Sve je podređeno komforu i bezbednosti.
Veliki broj kabina nema ugrađena vrata već se pozicioniranjem staklenih ploča, po sistemu lavirinta, ulazi u prostor tuširanja, kroz prostor u kojem se odlaže peškir ili višak garderobe.
Istraživanja na inovacijama dizajna idu u pravcu oblika tuš kadica, formi i veličina nosača vodenih snopova, ugradnji svetlosnih efekata. Savremene tuš kabine prate najnovije trendove čiji je prioritet da zadovolje i najdelikatnije ukuse i zahteve kupaca. Proizvođači osluškuju tržište, usvajaju savete lekara o zdravom načinu života i imperativima brige o zdravlju. Voda kao najbolje terapeutsko sredstvo, kroz hidromasažere i najnoviju filozofiju tuširanja, bitno utiče na kreiranje modernih kupatila. Ako bi u dve reči trebalo opisati tuš kabinu današnjice, to bi bile – elegancija i personalitet.
Poseban koncept tuširanja ostvaruje se u kupatilima koja nemaju tuš kabinu. Podovi i zidovi su izvedeni tako da je ceo prostor velika zona tuširanja. Sa plafona voda izlazi iz ogromnih vodenih ploča, a u podu su ugrađene jedna ili dve tuš ploče oko kojih je uzani kanal za odvod vode. Prva je pomisao na probleme održavanja ovakvog kupatila, ali setite se samo poda u svom kupatilu kada vam se dete kupa u kadi.
Led diode
Postminimalizam u enterijeru doneo je široku primenu višebojnih svetala. Dominantna, ako ne i jedina boja ovogodišnjeg milanskog sajma bila je bela. Alternacijom boja svetlosti iz istog izvora postižu se varijacije enterijera u projektovanim vremenskim ciklusima.
Ni kupatila, a ni tuševi nisu izostavljeni iz konceptualnog dizajniranja svetlom.
U plafonske „tuš šešire” ili na zidove tuš kabina ugrađuju se led diode – svetla sa dvojakom namenom – osim što helio terapijom deluju isceliteljski, izmenom boja stvaraju ugodan ambijent, šarm luksuza i prijatne relaksacije. Poseban efekat bojenja vodenih kapi, postiže se naizmeničnim mešanjem izvora vode i minijaturnih izvora svetlosti. Rezultat je takav da ne znate da li vam se niz telo sliva obojena tečnost ili vas nežno masiraju snopovi svetlosti.
Tuš kabina ili klasična kada
Za one koji ne mogu da se opredele između ljubavi prema ležanju u toploj kadi i praktičnosti tuširanja, a dimenzije kupatila ne dozvoljavaju ugradnju i tuša i kade, proizvođači i dalje nude varijante – kada sa ustakljenim delom koji podseća na tuš kabinu. Po pravilu, ovi su elementi veoma skupi, ali polako i nestaju sa tržišta.
Strogi zahtevi sigurnosti
Kao i većina proizvoda savremenog domaćinstva, i tuš kabine projektuju se po strogim standardima bezbednog korišćenja. Najveći broj teških povreda u kući dešava se baš u kupatilima. Različite tehničke inovacije rešile su većinu dosadašnjih problema.
Nema ručica na vratima kabine, dno kade je ravno, neklizajuće. Ovo se postiže ili razmaknutim letvicama, ili posebnom neklizajućom plastikom visoke athezije koja prosto „zalepi” vlažno stopalo za podlogu.
Obavezni strogi sertifikati za sigurnosno staklo zidova i vrata kabina, položaj i oblik slavina za podešavanje vode, odsustvo izvora struje visokog napona – sve ovo današnji tuš čini daleko bezbednijim.

Branka Bošnjak, dipl. inž. arh.
Vedrana
Vedrana
Moderator
Moderator
Ženski
Datum upisa : 28.02.2009
http://<a href="http://xtratvision.forumxpress.net/forum

kuca - Moja kuća - enterijer Empty Re: Moja kuća - enterijer

taj Čet Jun 25, 2009 2:57 am
U zemlji fajansa i fada


Danas gotovo da ne postoji ni jedna jedina građevina u Portugaliji a da ne poseduje bar poneki detalj koji podseća na prošlost portugalske arhitekture spajajući vekove
Na zapadnom delu Pirinejskog poluostrva nalazi se jedna od najstarijih zemalja u Evropi – Portugalija. Poznata po tradicionalnoj muzici – melanholičnom fadu, usporenom životnom ritmu i gostoljubivim ljudima.
Portugalija je interesantna za sve koji žele da osete mešavinu grčkog, feničanskog, rimskog i mavarskog uticaja. Ostaci mavarske kulture vidljivi su u arhitekturi, zanatstvu i portugalskoj kuhinji. Dekor mnogih gradića, u kojima kao da je vreme stalo, upotpunjavaju palate ukrašene ornamentima, a Lisabon, iako nešto užurbaniji, ne zaostaje u pogledu tradicionalnog načina gradnje i opremanja kuća koje sažimaju elemente mediteranskog stila uz lični portugalski pečat – keramičkih pločica od fajansa. U enterijeru su zastupljene boje sunca, neba, mora… Ima i modernog dizajna, ali se uvek vidi želja da se sačuva tradicija, bilo da je reč o porcelanskim tanjirima ili o posteljini vedrih tonova – kao iskra vedrog života nasuprot melanholiji koju donosi fado.
Arhitekturu ove lepe zemlje, njenih gradova i ribarskih naseobina najupečatljivije odslikava način gradnje i korišćenje tih tako lepih keramičkih pločica i panoa. Služe za dekoraciju, ali su istovremeno i simboli jedne arhitektonske vizije koja je davno započela svoju misiju i očuvala se do današnjih dana. Razvoj, usavršavanje i primena, baš ovih pločica u portugalskoj arhitekturi može najbolje da se vidi u lisabonskom muzeju Azaleuz. U njemu su izložene fajans pločice iz devetnaestog veka, inače postavljene na mnogobrojne fasada privatnih kuća.
I drugi narodi su znali da načine predmete od fajansa, ali sve do trenutka primene keramičkih pločica u Portugaliji, fajans nije bio toliko poznate. A baš ovde, u Portugaliji, one su prerasle u simbol nacije i nacionalnog identiteta.
Danas gotovo da ne postoji ni jedna jedina građevina koja ne poseduje bar jedan detalj načinjen od ovih interesantnih pločica, bilo u eksterijeru, bilo u enterijeru. Njihova primena je primetna kako u Lisabonu, u kome su ukras fasada, drevnih, ali i savremenih zgrada, tako i u dubokoj provinciji. Svojevrstan su odraz odanosti tradiciji, ali su istovremeno poput suptilne, ali ipak na prvi pogled vidljive niti koja spaja vekove. Spajaju sadašnjost i prošlost ove veoma zanimljive zemlje.
Dekorativnost mnogih lisabonskih kafića, čak i unajstarijim delovima grada, jesu podovi načinjeni od fajans keramičkih pločica u obliku mozaika. Fajans (italijanski) je sinonim za poluporcelan. To je keramički materijal koji sadrži smrvljeni kvarcni pesak, so i pepeo biljaka.
Pored pločica i panoa od fajansa ne može da se prođe tek tako, usput, baš kao što se ni nacionalna muzika Portugalije, čežnjivi fado, ne sluša bez emocija. Jer fado je takva vrsta setne melodije koja ne može, ama baš nikoga, da ostavi ravnodušnim; ta muzika je satkana od jakih emocija koje mogu, i obično izazivaju, suze u očima slušalaca.
Sama reč fado izvorno znači „sudbina,”ili dostojanstveno prihvatanje sudbine kao više sile. Fado je i sinonim za muziku koja dočarava život pored mora, često ispunjen opraštanjem od nekoga ko odlazi na dalek put… tamo daleko gde ga očekuje beskrajna pučina, šum talasa, silina bura a onda, mirno more…
Fado je pesma o pomorcu koji nedostaje porodici. Može da bude i pesma o nekome ko se više nikad neće vratiti kući, jer je našao neki novi i bolji život… Fado može da bude i pesma o ženi koja čeka muža da joj se vrati s broda u luku. To može da bude i pesma ili beseda u notama o devojci koja čeka da joj se vrati ljubav njenog života…
Nastao je pre 200 godina, u radničkim četvrtima Lisabona, ali je vremenom postao i ostao muzika lisabonskih kafanica, kafića i ulica. Izražava duboku nostalgiju, čežnju i melanholiju. Zato fado treba da se oseti, doživi i proživi…
Najpoznatija predstavnica modernog fada, međunarodno poznata i priznata kao simbol kulture Portugala, bila je Amalia Rodrigez. Njen glas i njenu pesmu trebalo je čuti. Na sreću, ljudski život je prolazan a muzika večna, pa će njen fado biti mnogima izvor čežnje da nastave njenim putem. Jer fado, baš kao i nada, večno žive.

Snežana Prljević
Vedrana
Vedrana
Moderator
Moderator
Ženski
Datum upisa : 28.02.2009
http://<a href="http://xtratvision.forumxpress.net/forum

kuca - Moja kuća - enterijer Empty Re: Moja kuća - enterijer

taj Čet Jun 25, 2009 2:59 am
Preventiva zaraznih bolesti pasa


Danas u veterinarskoj praksi ima dosta kvalitetnih vakcina protiv zaraznih bolesti pasa (besnila, štenećaka, parvoviroze, hepatitisa i leptospiroze ...).Vakcinisanjem određenom vakcinom postiže se zaštita protiv tih bolesti.
Protiv besnila vakcinisanje je zakonski obavezno i vrši se jednom godišnje. Obavezno se vakcinišu psi stariji od četiri meseca bez obzira na pol i rasu i obavezno je obeležavanje pasa .
Svaki pas koji je vakcinisan i obeležen dobija pasoš i biva evidentiran u centralnu bazu podataka sa imenom, prezimenom i adresom vlasnika. Vakcinisanje pasa ( i mačaka ) protiv besnila je od neprocenivevažnosti za zaštitu zdravlja životinja, kao i ljudi.
Vakcinisanje pasa protiv drugih zaraznih bolesti nije zakonski obavezno, ali je korisno u sprečavanju širenja tih bolesti i olakšava njihovo eventualno lečenje. Štenad se vakcinišu prvi put
između šeste i osme nedelje života. Revakcinacija se vrši četiri nedelje nakon vakcinacije. Dve nedelje je dovoljno da organizam stvori antitela i tek tada štene može da se izvodi napolje. Busterizacija je treća vakcinacija koja se sprovodi da bi se broj antitela podigao na zavidniji nivo a samim tim i otpornost organizma prema tim bolestima. Vakcinacijom se postiže vremenski ograničena otpornost na određene bolesti, tako da je potrebno jednom godišnje vršiti ponovno vakcinisanje. Vakcinišu se samo zdravi psi dobre kondicije koji su prethodno očišćeni od crevnih parazita. Vakcinacija je i sa finansijske strane povoljnija jer su vakcine i njihovo aplikovanje dosta jeftinije od lekova i eventualnog lečenja bolesti koje može da bude i neizvesno.

Milan Tomić dr veterine
Vedrana
Vedrana
Moderator
Moderator
Ženski
Datum upisa : 28.02.2009
http://<a href="http://xtratvision.forumxpress.net/forum

kuca - Moja kuća - enterijer Empty Re: Moja kuća - enterijer

taj Čet Jun 25, 2009 2:59 am
Gas kao spas


Pravilnim odabirom energenata i načina grejanja, dobrom izolacijom i precizno naštelovanim grejnim telima može se značajno uštedeti
„Posle Svetog Ilije sunce sve milije”, kaže narodna poslovica, a kada temperatura padne oko desetog podeoka kao sada i zima krene kad joj vreme nije, tada grejanje postaje jedna od najvažnijih tema koja zaokuplja.
Pred nastupajući zimski period grejna sezona uvek je predstavljala izvor nesigurnosti, a gradske toplane obično drže u neizvesnosti građane kada će početi s grejanjem i za koliko vremena imaju obezbeđene rezereve energenata. U lošijoj poziciji su oni koji obezbeđuju sami gorivo (drva, ugalj, mazut, lož ulje). Jer ako i „progutaju” hronično visoke cene, očekuju ih problemi sa skladištenjem a zatim i onaj najvažniji – potrebno je odjednom izdvojiti sumu novca koja za mnoge nadmašuje mesečna primanja. O struji da i ne govorimo. Grejanje prosečnog dvosobnog stana po sadašnjim cenama premašuje prosečnu platu.
Gas – najčistiji energent
Za sve one kojima gasovod prolazi pored kuće zemni gas je prihvatljiva varijanta. Brojne su mogućnosti primene, jednostavno rukovanje i sigurnost (potpuna automatika gasnih uređaja), dostupnost (mreža dolazi do kuće), relativno niska cena, razlozi su zbog kojih je gas sve zastupljeniji u najrazvijenijim zemljama sveta ali i kod nas, s težnjom da se primena proširi na mnoge druge segmente života.
Prednosti gasa:
– ekološki, najčistiji energent
– najjeftiniji energent (i do tri puta jeftiniji od struje)
– gas plaćate samo kada ga koristite, možete ga uključiti, isključiti, podešavati temperaturu po želji
– električne uređaje zameniti gasnim (bojler, šporet)
– kod gasa postoji samo jedna utvrđena cena i tarifa
– objekat po gasifikaciji povećava vrednost i do 30 odsto
Ovog trenutka zemni gas ima cenu od 22 do 27 dinara po kubiku uz najavljeno povećanje cena, tako da je za prosečno izolovan stan od 50 kvadrata potrebno od 30 do 40 hiljada dinara za grejnu sezonu (po sadašnjim cenama).
Izolacija pre svega
Ono što je potrebno znati za bilo koji tip grejanja jeste da neizolovani zid od šupljeg opekarskog bloka debljine 19 cm, obostrano malterisan ima koeficijent prolaska toplote 1,67W/m2K. Kroz 1m2ovakvog zida prolazi godišnje oko 150 kWh, što predstavlja potrošnju od oko 15 litara lož ulja po m2 zida godišnje. Ukoliko ovakav zid izolujemo sa samo 10 cm termoizolacije sa spoljne strane koeficijent prolaska toplote smanjiće se na 0,32 W/m2K, što predstavlja gubitak od oko 30 kWh, ili jedva oko tri litra lož ulja po kvadratnom metru zida godišnje, što će smanjiti potrošnju pet puta i uštedeti 80 posto energije koja se sada troši. Nedovoljna toplotna izolacija ne samo što uzrokuje povećanje toplotnih gubitaka zimi i neefikasno hlađenje leti, već usled hladnih zidova dolazi do kondenzacije i pojave buđi.
Saveti servisera
Jedan od vodećih servisera gasnih kotlova, Tomić Milić iz „Profela”, savetuje da svi koji imaju gasne kotlove vrše redovno servis jer pravilno podešeni i fino naštelovani kotlovi mogu da uštede i do deset posto utroška gasa za grejanje. Obavezno podesite količinu toplote za grejanje na optimalnu vrednost malo iznad polovine, kako bi sprečili zagrevanje na višim temperaturama koje nepotrebno opterećuju kotao i povećavaju potrošnju. Isto tako nivo toplote sanitarne vode za kupatilo podesite na optimalnu temperaturu jer nema razloga da kotao stalno greje vodu i do 90 stepeni jer ćete je kasnije rashlađivati. Imajte poverenje u elektronske termostate i podesite više mernih opsega temeperatura u toku dana, jer možete uštedeti značajne količine gasa ukoliko ne grejete kuću kada u njoj nema nikoga, rekao je na kraju ovaj stručnjak.
Drva i ugalj
Za one koji se greju na čvrsta goriva, ugalj ili drva, ove zime moraće da izdvoje više novca. Za sirovi ugalj „kolubara” od 3.500 do 3.800 dinra, za sušeni ugalj „vreoci” od 6.500 do 6.600 dinara po toni, „banovići” od 7.200 do 8.500 dinara, a za ruski sejani ugalj 11.500 dinara po toni.
Za drva po kubiku – bukova, cerova ili hrastova, treba izdvojiti od 3.300 do 3.500 dinara, a za brikete od šest do osam hiljada dinara po toni. Za onaj naš prosečno izolovan stan od 50 kvadrata potrebno je oko dve tone uglja ili osam kubika kvalitetnog drveta, što sa prevozom i istovarom košta od sedam do 23.000 dinara, a za grejanje na drva 32.800 dinara.
Bez obzira na to koju peć imate (kaljeve i dugožareće su najbolje), da biste efikasnije grejali stan ili kuću pored dobre izolacije potrebno je da pozovete odžačara da pročisti dimnjake i čunkove. Takođe, podesite dovod vazduha po propisu jer možete uštedeti, kažu stručnjaci, i do 20 posto ogreva. Do prvog snega pokušajte da neki od ovih saveta sprovedete u delo, jer će to vaš kućni budžet sigurno osetiti.

Ištvan Dekanj
Vedrana
Vedrana
Moderator
Moderator
Ženski
Datum upisa : 28.02.2009
http://<a href="http://xtratvision.forumxpress.net/forum

kuca - Moja kuća - enterijer Empty Re: Moja kuća - enterijer

taj Čet Jun 25, 2009 3:03 am
I kravate po meri


Sanja Kostić iz Novog Sada, po struci tekstilni tehničar, sve je bila, samo ne tkalja, za šta se obučavala. Tri godine je radila u cvećari i postala majstor za bukete, a potom i velemajstor za – kravate!
Scenarista važnog preokreta u karijeri naše kreatorke bidermajera i drugih cvetnih aranžmana bio je, kao i obično – sam život. Najpre je čula da Ana Šuljan, vlasnica radnje za ručno šivene kravate (koja je te 1986. postojala na istoj adresi u centru Novog Sada već nekoliko decenija) traži nekog ko bi joj pomagao. Sanja se malo kolebala, pitajući se kako li će se nositi sa izradom ovog modnog detalja za muškarce, ali se ipak okuražila i javila.
Za učenje je imala i volje i strpljenja. Polugodišnju obuku je dobro prošla, i s elanom se prihvatila posla. Kad je gazdarica otišla u penziju, Sanja je posao preuzela.

Nekad i sad

Nekad davno, kada su prvi „muškarci od stila” iz otmenosti ili potrebe poželeli da pričvrste nečim košulju oko vrata, vezivali su tanku kožicu, pa maramu od svile, ripsa, brokata... Čvor je bio komplikovan, pomalo koketan, često jedinstven, pa su bili poznati i lični stilovi, recimo onaj pesnika lorda Bajrona.
A danas? Sve se menja, ali je „večita” klasična kravata standardne širine od desetak santimetara sa diskretnim prugastim desenom ili nekim neupadljivim znakom ili ornamentom. Mušterije, međutim, umeju da iznenade i zatraže svetloplavu u tonu s bojom očiju, ili žutu u skladu sa simbolom svoje političke partije, pa ih Sanja zato ima u svim bojama, za svaki slučaj.
Pravi ih po želji i ukusu mušterije, ali i po njegovoj meri, jer standardna dužina od 150 cm ne odgovara nekom dvometrašu. Po pravilu, kada se veže u čvor koji nije ni veliki ni mali, kraj kravate bi trebalo da dodiruje opasač, što je u slučaju nekog dugajlije, bar 170 cm.
„Slučajevi” su razni, pa kravate kupuju i roditelji za mališane koji ih nose u svečanim prilikama uz odelca. Devojke vole uske kravate uz dekoltovane majice ili prsluk i sako, čak i kompletno muško odelo. One koje se ne vezuju već se „lepe” na čičak (replike nekadašnjih „crnogorki” na lastiš, kakve su bile hit šezdesetih godina) i dan-danas nose uniformisana lica – vojska, policija... Posebna su priča leptir-mašne, koje najčešće nosi starija gospoda. Mlađi će je poneti „iz zavitlancije”. Devojke je nose na konjskom repu.
– Pravila sam ih i za pomodne kućne ljubimce, pudle i pekinezere, kojima baš lepo stoje. Za mace pravim svilene trake koje se oko vrata vezuju u mašnu, tako da ni one nisu uskraćene– kaže nam majstorica.
Inače, bez čuvenih „leptirnjaka” ne mogu se zamisliti ne samo konobari otmenih restorana, već ni članovi horova, simfonijskih i tamburaških orkestara. Nose ih, uz frak, i dirigenti i ambasadori, za koje Sanja izrađuje komplete od svile u koje spadaju i široki pojas i maramica.
Specijalne vrste punije svile za kravate nabavlja uglavnom iz inostranstva, mada koristi i domaću treviru, viskozu, saten svilu, čak i lan. Materijal kroji po šablonu iz kosine, radi lepog pada, da se kasnije ne uvrće. Na šivaćoj mašini štepa postavu i lice, našiva špiceve, u sredinu ušiva ameriken platno radi čvrstine. Sem metra i dobrih makaza kojima opseca višak materijala oko šavova, koristi i specijalno metalno šilo kojim kravatu prevrće. Pegla ih u šablonima od kartona, na kraju pričvršćuje etiketu sa oznakom firme i – kravata je spremna da se nađe oko vrata nekog delije.
Obične i „specijalne”
Mušterije su ponekad veoma zahtevne – priseća se Sanja neobičnih porudžbina pa i kad je jedan gospodin tražio da mu na kravati bude ispisana poruka – prijatelju! Kakvom, nije pitala. Neki žele kravate sa specijalnim znakom (recimo vukom, Indijancem, logom firme). Sada se nose uže, jednobojne kravate svetlih modernih boja, kakva je i ljubičasta, mada se i crna i crvena još dobro drže i nose uz odela.
Kvalitetna kravata traje i desetak godina, kaže nam Sanja. Mušterija je može doneti i na čišćenje, ili prepravku. Ako im je dodijala, napraviće im leptir mašne, a ako im je, naprotiv, baš prirasla za srce, okrenuće je na naličje, pa će opet biti „kao nova”. Široke sužava po želji onih koji nemaju strpljenja da sačekaju da takve ponovo uđu u modu.
Suprug Vladimir je, naravno, povlašćen, pa od starih ne mora da pravi nove. Naprotiv, one najlepše „šeta” po salonu kao potencijalni maneken Sanjine radnje, gde joj često pomaže. Sanja ovaj posao radi 22 godine i kaže da ga ne bi menjala ni za jedan drugi, uprkos svim teškoćama na koje male zanatlije nailaze, i na sve jaču konkurenciju Kineza, u čijim se prodavnicama kravate mogu pazariti za samo 200 dinara. Ali takve nisu ni po meri ni po želji.

Nađa Orlić
Vedrana
Vedrana
Moderator
Moderator
Ženski
Datum upisa : 28.02.2009
http://<a href="http://xtratvision.forumxpress.net/forum

kuca - Moja kuća - enterijer Empty Re: Moja kuća - enterijer

taj Čet Jun 25, 2009 3:04 am
Ništa nije za bacanje


Za dosetljive i uporne, kakva je Slavica Radenković iz Sokobanje, i obične pijačne najlon kese mogu poslužiti kao sirovina od koje će napraviti lepe dečje šeširiće, tašne, nesesere za šminku, šustikle...
Porodica Radenković živi u omanjoj kući, priljubljenoj uz brdo, uz samu ivicu puta. Sa njihove terase, centar Sokobanje vidi se kao na dlanu, i panorama je izuzetno inspirativna za one koji imaju osećaj za lepo i neku umetničku crtu. Očigledno da takva „žica” krasi i Slavicu – mirnu, tihu i izrazito povučenu ženu, koja je samo na prvi pogled kao mnoge druge. Od ostalih je izdvaja umeće da od onog što je inače za bacanje, napravi nešto što je ne samo za korišćenje, već i za divljenje. Na kuhinjskom stolu, poređani kao u izlogu, šepure se izloženi šeširi za devojčice, uz njih tašnice u istoj boji, pa ženske torbe sa ukrasnim dugmetom – zatvaračem, ulepšane zlatnim lančićima, mašnicama... Tu su i neseseri za šminku, futrole za naočari, podmetači za čaše, posude za olovke... Izgledaju kao da su kukičane od svile, a u stvari su od najlon kesa, svih nijansi. Boje sa ukusom usklađene, rafinirano složene, čitava paleta – od bele, preko svih osnovnih i izvedenih jarkih i pastelnih tonova, do crne.
Na desenu koji u mašti kreira pa potom realizuje, Slavici bi mogli da čestitaju i pravi dizajneri. Sa njima se u životu nije ni srela, a kamoli za dizajnera školovala. Završila je trgovačku školu i 21 godinu radila kao prodavačica u Robnoj kući „Sokobanja”.
Kad je robna kuća zatvorila vrata, imala je vremena na pretek. Završi kućne poslove pa razmišlja – šta će i kako će dalje. Obrvala je, seća se, neka tuga, osećala se beskorisnom, kao da su joj ruke vezane. A onda joj je iz Beograda došla u posetu prijateljica Nada Bušić i donela na poklon, uz kafu i ostale sitnice, i malu lepu šustiklu heklanu od materijala koji nije mogla odmah da prepozna. Prijateljica joj je rekla da je šustikla pravljena od najlon kesa ali je Slavici, po prirodi stidljivoj, bilo neprijatno da je ispituje kako se to radi. Kad je prijateljica otišla, nastavila je da odgoneta „tehniku” takvog hekleraja. Bila je rešena da se u tome okuša i sama. Nakupila je nekoliko raznobojnih kesa u koje se pakuje hleb, sekla ih na tanke trake, upredala kao svilu i heklicom kukičala „lančić” od kojeg je formirala ono što je zamislila. Uspela je, ali je išlo nekako sporo a rad je bio tanušan, mnogo providan. Onda se dosetila pa povećala širinu traka, dobila deblju nit, nabavila krupniju heklicu i to je bio pun pogodak Vremenom se toliko izveštila da sada „izbacuje” šešire i tašne kao fabrika. Za dva dana može da ishekla žensku torbu a da uz to čuva i ćerkinog sina, svog miljenika unuka Necu. Suprug Milovan ima razumevanja za njene kreatorske „muke”, pa je ne opterećuje posebnim zahtevima kad vidi da se unela u posao i „razbija glavu” kako da ostvari neku svoju zamisao.
Hobi joj je postao ne samo zanimanje već i terapija – kreiranje i kukičanje joj je pomoglo da svoju energiju unese u nešto što je smiruje, u čemu uživa, a što na njenu radost postaje traženo. Šeširiće za devojčice banjski gosti razgrabe kao alvu čim se pojave okačeni na zidu njene kuće ili na nekoj manifestaciji ručnih radova. Primetila je da njene rukotvorine najradije pazare Vojvođani i Beograđani, a odnedavno, što je posebno raduje, i meštani, koji su nekad u odnosu na ono što radi bili prave neverne Tome.
Samopouzdanje joj se vratilo, a tuga nestala, kao rukom odneta. Sada noću ne razmišlja o brigama, već samo o novim formama koje još nije savladala, o slaganju boja koje još nije isprobala. Materijal, odnosno kese, više ne skuplja kao nekad, već ih kupuje na veliko na pijaci i to u svim bojama koje nađe. Cilj joj je da sve što pravi uvek bude različito, drugačije. Da izmašta i dodaje ukrasne „cake” i detalje koje dotad nije koristila. Umetnik u njoj tera je da se ne ponavlja, već da sve što radi uvek deluje sveže i novo.
Njene rukotvorine mogu da se nose i po kiši i po suncu, mogu da se peru i u mašini za veš a traju „bar” 100 godina, koliko je potrebno da se jedna najlon kesa razloži u prirodi.
Kaže nam da je sada tačno deset godina, pravi mali jubilej otkako je isheklala svoj prvi rad od ovog materijala. Zanimljivo je da sve vreme nije menjala ni cenu svojih rukotvorina. Šeširići i ranac za devojčice staju po sto dinara a ženska torba 250. Kupcima to nije mnogo a njoj je dovoljno da se ponovo oseti korisnom i zadovoljnom što i njen dinar doprinosi kućnom budžetu.

Nađa Orlić
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

kuca - Moja kuća - enterijer Empty Re: Moja kuća - enterijer

taj Pon Okt 05, 2009 5:06 am
Boje preko svojih fizikalnih svojstava i fizioloških efekata različito utiču na
nas i naše raspoloženje, zato ih opravdano povezujemo sa specifičnim
pojavama u našem životu.
Najomiljenije boje u zapadnoj kulturi su narandžasta, žuta, crvena i
zelena. Zbog asocijacije sa vatrom crvenu, narandžastu i žutu razumemo
kao boje vrućine, topline, požude, strasti i čežnje. Zelena boja je
najprirodnija, jer je prisutna svuda oko nas.

Narandžasta boja
je blistava i vatrena, primerena kao signal za opasnost ili kao upozorenje
od vrućih predmeta. Pospešuje otkucaj srca ali bez efekta na srčani
pritisak, daje osećaj ugodnosti, dobrog raspoloženja i veselja. Smatra
se emotivnim stimulansom, smiruje i uzbuđuje, ali zna i umarati.
Objektivne asocijacije povezuju se uz zalazak sunca, vatru ili voće
kuca - Moja kuća - enterijer 03.orange.low
Narandžasta boja:

 • na podu (donje površine): deluje motorički;
 • na zidu: toplo;
 • na tavanicama (gore) snažno, podsticajno, blistavo.
Žuta boja
je boja sunca. Označava blizinu, površnost i niskoću, a ujedno i nametljivost,
usmerenost na spoljašnost i otpornost. Žuta boja je dobro vidljiva,
zato predstavlja signal za opasnost i oprez. Dobar je stimulans za naše
oko i preko njega za nervni sistem na koji deluje prijatno. Smatramo je
umnim stimulansom i kao takva je ˝intelektualna˝, razumna. Značajna
karakteristika žute boje je njena komunikativnost. Zbog njene tradicije
i danas je upotrebljavamo za bojenje poštanskih vozila i sandučića.
Žuta boja odgovara vazduhu, koji je medij komunikacije. Lagan je,
živahan i radostan. Bela, ružičasta i žuta su boje malih, nežnih i
osetljivih stvari. Mogu da simbolizuju i naivnost. Žuta boja zajedno sa
crvenom i narandžastom spada među boje aktivnosti i energije, a kao
boja svetlosti simbolizuje i prosvećenost. To je psihološki najveselija
boja, jer kao boja sunca zauzima najveći opseg u vidnom spektru.
kuca - Moja kuća - enterijer 02.lemon.low
Žuta boja:

 • na podu (donje površine): deluje uznemirujuće, podižuće, prolazno;
 • na zidovima: nadražujuće;
 • na tavanicama (gore): podsticajno, osvetljavajuće.
Crvena boja
je boja krvi i vatre, simbol života i ljubavi, izraz je moći, topline i
kretanja. Uzrokuje osećaj topline, ubrzava ritam srca, podiže
krvni pritisak i brzinu disanja. Njeni infracrveni toplotni zraci
prodiru duboko u tkivo ljudskog tela, zato sa crvenilom povezujemo
mišićnu napetost. To je boja vitalnosti i aktivnosti, ne samo telesne,
već i duševne. Podstiče psihički rad, pa je zbog toga opravdano
smatramo duhovnim stimulansom. Fizikalno je crvena boja najvidljivija i
zato uvek signal za uzbunu, upozorenje (greške) i za znak stop.
Crvena boja je vruća i prodorna. To je boja vitalnosti. Podstiče
intelektualnu delatnost i deluje uznemiravajuće. Uzrokuje utisak
glasnoće, moći i ponekad nametljivosti. To je najnasilnija boja, jer
nas doslovno tera na aktivnost.
kuca - Moja kuća - enterijer 05.cherry.low
Crvena boja:

 • na podu (donje površine): deluje moćno, goruće i reprezentativno;
 • na zidovima: glasno i blizu;
 • na tavanicama (gore): preteško, nametljivo i nemirno.
Zelena boja
je boja biljnog sveta, a ujedno i žive prirodne okoline. Sveža je i vlažna, ali i hladna.
Na nervni sistem deluje smirujuće, zato je sedativna i hipnotička.
Snižava krvni pritisak i širi kapilare. Psihološki to znači nadu u novu
delatnost i život. Zelena znači potpunu smirenost u kojoj su svi
kontrasti u ravnoteži.
Zbog svoje mirnoće i pasivnosti , zelena boja je suprotnost crvenoj
boji, koja označava krajnji nemir i aktivnost. Te dve boje su međusobno
komplementarne.
Iako je njena objektivna asocijacija - zelena vidljiva priroda
(detelina, trava, drveće, ...), njene emotivne asocijacije nisu uvek
najprijatnije. Više puta okrenute su u smeru potištenosti i neugodnih
doživljaja. Simbolika zelene boje je raznovrsna: istina, vera,
poverenje, preporod, mir.
kuca - Moja kuća - enterijer 08.kiwi.low
Zelena boja:

 • na podu (donje površine): nežno;
 • na zidovima: smirujuće;
 • na tavanicama (gore) zaštitnički, negujuće.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

kuca - Moja kuća - enterijer Empty Re: Moja kuća - enterijer

taj Pon Okt 05, 2009 5:09 am
Skandinavski dizajn


Iako su počeci dizajna u ovoj severnoj regiji (Danska, Island, Finska,
Norveška, Švedska) smešteni u 19. vek, najplodnije doba skandinavske
težnje za poboljšanjem kvaliteta života kroz dizajn odnosi se na
razdoblje između 1930. i 1970. godine U 70-im i 80-im godinama prošlog
veka, energični koloriti i forme postmodernizma skrenuli su pažnju
javnosti s funkcionalnih proizvoda i jednostavnih linija koji su
stizali sa severa, međutim, od 1990. praktičnost dizajna ponovno je u
prvom planu - stoga popularnost skandinavskog brenda nezaustavljivo raste.

kuca - Moja kuća - enterijer Skandinavski_dizajn_1
Što se tiče samog pojma "Skandinavski dizajn", smatra se da je za njegovu
pojavu na svetskom tržištu zaslužna izložba "Scandinavian Design for
Living" održana 1951. godine u Londonu na kojoj su zemlje iz ove
severne regije po prvi put izvan svog geografskog okvira zajednički
svetu otkrile dizajnersko blago. Nastavak priče odnosi se na jednako
uspešne izložbe koje su SAD-om i Evropom "prošetale" u narednih
nekoliko godina i naziv "skandinavski" stopile sa sofisticiranom i
prozračnom funkcionalnošću.

kuca - Moja kuća - enterijer Skandinavski_dizajn_3 kuca - Moja kuća - enterijer Skandinavski_dizajn_7

Iako se među uspešnim imenima koja dolaze iz severnih predela nalaze
firme različitih proizvodnih profila, veliki broj dizajnera okrenuo se
kreiranju opreme za enterijere, stvarajući modernističke prostore u
kojima prevladava lepota jednostavnosti. Nameštaj je često ravnih
linija, izrađen od svetlog drveta, u dekorativnim
tkaninama visok je udeo prirodnih vlakana čiji se blagotvorni uticaj na
zdravlje kože ceni od davnina, a dezeni i teksture u enterijeru nisu
daleko od onih u eksterijeru – kristali leda i snega, drveće i ostali
prirodni resursi nordijskih krajeva inspiracija su kreativnim umovima
koji u svoja dela prenose opuštenost lokalnih krajolika. U modernim
enterijerima nalazimo i nameštaj skandinavskog porekla dizajniran pre
više od 50 godina, koji je, bez obzira na "starost", još uvek itekako
"u trendu".


kuca - Moja kuća - enterijer Skandinavski_dizajn_9
Prostori oblikovani prema prethodno navedenoj filozofiji su uglavnom fleksibilni
i relativno lako se održavaju, stoga izvrsno nadopunjju savremeni stil
života koji karakterišu užurbanost, a samim tim i nedostatak vremena za
kućne poslove. Nadalje, usled globalne dominacije tehnologije nad svim
drugim, kao reakcija se javlja i nostalgija za "životom u prirodi"
neopterećenim "blagodetima civilizacije". Budući da sve veći deo
stanovništva živi u gradovima, ponekad se jedina mogućnost za beg u
prirodu – nalazi upravo u enterijeru. Još jedna od specifičnosti
današnjice je i učestala potreba za promenama, bez obzira da li se radi
o životnom stilu, poslu i karijeri, boravištu ili uređenju enterijera.
Kada govorimo o unutrašnjem uređenju, česte promene su moguće jedino
ako to kućni budžet dopušta.

kuca - Moja kuća - enterijer Skandinavski_dizajn_8 kuca - Moja kuća - enterijer Skandinavski_dizajn_12

Dakle, potreban je nameštaj čiju je metamorfozu jednostavno izvesti,
kao i velik izbor dekorativnih detalja koji se mogu uklopiti u razne
stilove. Govorimo li o uspehu dizajna i dizajnera na nekom području,
potrebno je spomenuti i uslov bez kog je taj uspeh skoro nemoguće
ostvariti – plodno tlo za ideje kreativaca i razumevanje njihovih
inovativnih predloga. U skandinavskim zemljama, povezanost proizvođača
i dizajnera donosi korist i jednima i drugima, a prihvaćenost njihovih
proizvoda u svetskim razmerama utiče i na brendiranje same regije.
Štaviše, lako je zaključiti da su dizajn i dizajneri neka vrsta
ambasadora, budući da svetom pronose kreativnu filozofiju regije u
kojoj stvaraju. Stoga je razumljivo da znatan broj slavnih dizajnerskih
imena potiče upravo s ovog područja - Alvar Aalto, Arne Jacobsen,
Verner Panton, Harri Koskinen, i mnogi drugi. Sve u svemu, skandinavski
"brand" jedan je od najpopularnijih u kreativnom svetu dizajna.
kuca - Moja kuća - enterijer Skandinavski_dizajn_5 kuca - Moja kuća - enterijer Skandinavski_dizajn_6
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

kuca - Moja kuća - enterijer Empty Re: Moja kuća - enterijer

taj Pon Okt 05, 2009 5:10 am
Uredite prostorije na način da izgledaju prostranije
i povezanije dizajnom. Upotrebite svetlo kako bi poboljšali atmosferu
odnosno raspoloženje. Neki domovi (kuće, stanovi) izgledaju kao da su
istrgnuti sa stranica nekog časopisa za uređenje enterijera.
Prostorije, sobe izgledaju povezane bojama, dizajnom i proporcijama
odnosno rasporedom. Može li Vaš dom postati lep kao na fotografiji
nekog časopisa?
kuca - Moja kuća - enterijer Cas1

Ovih 10 saveta pomoći će Vam na nadasve zanimljivom putu uređenju enterijera:
1.Izaberite pažljivo paletu boja. Kada birate boju za podove, zidove,
okvire prozora i velike komade nameštaja - razmišljajte dugoročno.
Drugim rečima, izaberite boje koje neće izaći "iz mode" za par godina i
one koje Vam neće skoro dosaditi. Razmislite o bojama, neutralni i
zemljani tonovi su sigurni i mogu se mešati sa svetlim i prigušenim
bojama. Tonovi poput bele, bež, zlatne, smeđe, žućkasto-smeđe omiljeni
su u modi i izdržavaju test vremena. Menjanje velikih stvari (podova,
sofa, kauča, zidova i prozora) je poprilično skupa avantura, stoga bi
trebalo izabrati boje koje će ostati u trendu i za par godina.
kuca - Moja kuća - enterijer Cas8

2.Slojevitost će prostoriji dati toplinu. Ako je prostorija hladna,
dodavanje slojeva može povećati toplinu. Npr. dodajte tepih i dodatke
koji imaju teksturu; Vaša soba odmah će postati toplija. Možete se i
poslužiti lepim razmeštajem ili detaljima poput podmetača za čaše na
stolu sa vedrim bojama.

kuca - Moja kuća - enterijer Cas3


3.Pametno se poslužite svetlima. Svetlo (lampe, lusteri) bi trebali biti
postavljeni tako da čine trougao, stoga ovo imajte na umu kada budete
postavljati lampe. Takođe se setite da osvetljenje lampom stvara više
topline od osvetljenja lusterom. Senke lampi koji su blago
žućkastosmeđe ili bacaju žuti sjaj, odličan su način da dodate
raspoloženje i sofisticiranost prostoru.
kuca - Moja kuća - enterijer Cas4

4.Odmaknite kauč, sofu, trosed od zida. Birajte sve to sa atraktivnijom
pozadinom (zadnjim delom). Trosedi npr. izgledaju sjajno kada je stočić
za kafu smešten pored njih. Eksperimentišite u domu, pomerajte trosede
i sofe kako biste stvorili dekorisan izgled. Postavite 2 kauča u V
položaj,odnosno formaciju sa stolovima pored njih. Možete ih postaviti
tako da su postavljeni paralelno jedan u odnosu na drugog. Postavite i
tepih ispod kauča kako biste definisali prostor za razgovore.
kuca - Moja kuća - enterijer Cas2

5.Zbirke ( ploča, knjiga, figurica) postavite zajedno odnosno na isto
mesto. Ako skupljate lutke ili knjige nađite im isto mesto u stanu.
Privlačiće pažnju i izgledaće više umetnički zanimljive ako su zajedno
postavljene, radije nego da ih razdvojite i razmestite po celom domu.
Npr. ako imate police za knjige oko kamina ili peći, to bi bilo dobro
mesto za specijalizovane zbirke statua ili atraktivnih lutaka.
kuca - Moja kuća - enterijer Cas5

6.Postavite i element iznenađenja. Prostorija dobija život kada je čvrsta
odluka donesena. Ako je soba, prostorija savremena, dodajte joj neki
antikvitet. Postavite statuu životinje pored nekog modernog elementa
ili tehničkog uređaja i time iznenadite.
kuca - Moja kuća - enterijer Cas10

7.Ivice. Samo jedan komad nameštaja, recimo specijalna stolica ili sto
mogu dati “šmek” prostoriji ako su postavljeni pod uglom. Zamislite
sobu gde su stolovi, trosedi, fotelje postavljeni pravolinijski, a deo
za TV je iskošen.

kuca - Moja kuća - enterijer Cas99

8.Uzmite u obzir male lampe. Dodajte toplinu u trpezariju visokim,
mršavim lampama sa svake strane. Takve lampe možete naći po
rasprodajama u robnim kućama i megamarketima. Izbor lampi koje bacaju
žute senke dodaće smisao, toplinu i dobrodošlicu u trpezariju.

kuca - Moja kuća - enterijer Cas6

9.Umetničke predmete postavite na zidove u visini očiju. Uobičajena
greška je postavljanje umetničkih predmeta previsoko na zidove. Okačite
ih na visinu očiju (u nekim slučajevima malo više), tako da komadi budu
deo dekora prostorije. Ako imate grupisane umetničke predmete,
postavite ih prvo na pod, eksperimentišući razmeštajem, pre no što ih
okačite na zidove.

kuca - Moja kuća - enterijer Cas7

10.Monotoni dekori izgledaju prostrano. Jeste li ikad ušli u dom u kojem
su sobe prostrane i izgledaju kao da baš idu zajedno? Beli zidovi, beli
kauč, beli stočići za kafu mogu izgledati očaravajuće, pogotovo ako su
naglašeni jastucima u bojama ili nekim drugim dodacima. Koristite
zemljane tonove, kao recimo smeđu ili žućkastosmeđu. Ove ideje
omogućavaju dobar početak za uređenja Vašeg doma. Iznad svega, imajte
na umu da je važno da uređenje bude u Vašem ličnom stilu, a to će
dodati posebnost svakom enterijeru.
Vedrana
Vedrana
Moderator
Moderator
Ženski
Datum upisa : 28.02.2009
http://<a href="http://xtratvision.forumxpress.net/forum

kuca - Moja kuća - enterijer Empty Re: Moja kuća - enterijer

taj Pon Jan 11, 2010 7:10 am
Украси за прозоре


kuca - Moja kuća - enterijer Zavese3

Завесе и драперије су спој савременог и традиционалног, јер се некада без њих није могло, а данас су више од детаља

Завесе и драперије су увек биле у моди. Постоје историјски периоди када су драперије биле нешто сасвим обично, затим су на њихово место ступиле завесе које су их потиснуле у други план, али их никада нису избациле из употребе. Данас су и једне и друге савезници у постизању лепоте у просторијама у којима се живи. Заслужне су за естетски ефекат који се постиже њиховом применом, јер је неоспоран шарм које доносе са собом.
Завесе и драперије имају две улоге: оне имају заштитну функцију да скривају од погледа околине, јер се у урбаном граду све чешће зграде гледају лицем у лице, комшијски прозору прозор, али су ту и да допуне ентеријер и дају топлину огњишту. У улози декоративних детаља на прозорима оне избацују монотонију из куће на једноставан и лак начин, јер успешно комбиноване могу да дају весели, рафиниран или романтичан изглед амбијенту чији су део.
Завесе и драперије могу да буду сашивене од најразноврснијих материјала. Могу да буду и најразличитијих десена. Истовремено, онемогу да буду и различитих дужина, што зависи од афинитета, али и потребе да се постигне жељени визуелни ефекат. Дуже делују отменије и рафинираније, краће су симпатичне и често разигране.
Није све једно да ли се завесе користе лети или зими. Летње завесе су прозрачније, а у зимском периоду су пуније док су, у оба случаја, драперије пуније, јер лети штите од сувишног сунца, а зими штеде топлоту. Потребно је, такође, имати у виду и стил који је коришћен код опремања, јер морају да се уклопе и са бојом намештаја, али и бојама подних простирки, као иса другим детаљма који дом чине пријатним за боравак.
Уколико је простор испуњен намештајем класичних линија неопходно је да су завесе и драперије класичне, аматеријали који се користе у овом случају су свила, вискоза и полиестер у цветним, орнаменталним или геометријским дезенима. Најчешће су – од пода до плафона.
Ако је реч о модерном намештају тада су у игри једноставна решења, коришћењем две боје, а тканине су памучне или је то њихова мешавина, уз гушће или ређе ткање. Комбинују се две боје које су доминантне у ентеријеру.
Тамније боје драперија оптички смањују просторију, а светле тај простор чине већим. То може да буде путоказ приликом куповине тканине од које ће настати драпер – завеса. Зато је препоручљиво да у малим собама оне буду од светле тканине, а када је реч о већим ту долазе у обзир тамније. Крупни десени смањују просторију, док је ситнији чине већим.
Данас се користе и тракасте завесе, венецијанери и завесе од бамбуса. Завесе од бамбуса су захвалне, јер су ем лепе, ем могу да се лако уклопе уз све боје зидова, све врсте намештаја и све боје и шаре простирки на поду.

Снежана Прљевић
[објављено: 25/12/2008]
Vedrana
Vedrana
Moderator
Moderator
Ženski
Datum upisa : 28.02.2009
http://<a href="http://xtratvision.forumxpress.net/forum

kuca - Moja kuća - enterijer Empty Re: Moja kuća - enterijer

taj Pon Jan 11, 2010 7:15 am
Jедноставнe линијe и топлe бојe

У дизајну намештаја и даље преовладавају једноставне линије, сада оплемењене топлим бојама
Недавно одржан Сајам намештаја и пратећег програма за опремање стана, под куполама Београдског сајма показао да за сваку робу постоји купац. Општи утисак је да у дизајну намештаја и даље преовладавају једноставне линије, сада оплемењене топлим бојама.
Гарнитуре за дневну собу су ниске без много штепова и јастука, често угаоне. Основна боја троседа је тамна: браон, сива, тегет или бордо са неколико јастука у контрастним бојама – тиркиз, белој, зеленој, наранџастој или жутој. Уз такву гарнитуру, комбинују се ниски сточићи који подсећају на јапанске, као и табурети, често од коже, који су равни и чврсти, тако да и они могу послужити као клупски столови. Најјефтиније гарнитуре су 32.000 динара, али има и оних које коштају и 7.000 евра. Фотеље су од 4.000 до 40.000 динара, а сточићи од 5.000 до 30.000 динара.
Међу трпезаријским гарнитурама доминирају столови са стакленом плочом који коштају од 4.000 динара па навише. Столица има у бројним варијацијама, а најјефтиније су 2.000 динара.
Остаће забележено да су опет најскупљи комади намештаја први „планули”. Тако је барокна комода са плазма телевизором „отишла” за чак 10.200 евра, џакузи када 9.300 евра, клупски сточић 1.000 евра, француски лежај са „сваровски кристалима” од 2.000 евра или фотеља од 2.500 евра...
За сваког по нешто: кожне гарнитуре продаване су по цени од 60.000 до 230.000 динара, од бамбуса око 200.000, а толико кошта брачни кревет од дрвета, угаоне гарнитуре од 40.000 до 160.000 динара, док су душеци за две особе од 20.000 до 120.000 динара. Трпезаријски столови могли су се купити по цени од 4.000 до 150.000 динара, столице од 2.000 до 15.000 динара, док је такозвани „лејзибег” за угаоно седење од 2.500 до 4.500 динара, у зависности од материјала и величине.
Студенти шумарског факултета, су изложили невероватно љупке комаде намештаја од дрвених остатака као „отпад” при производњи намештаја. Посетиоци су остали опчињени креативним линијама столова, столица, зидних полица, стојећих чивилука и других комада намештаја који се на жалост неће наћи у продаји.
Оно што је сигурно, произвођачи су се потрудили да њихови штандови буду вешто осмишљени. Префињенoшћу, једноставношћу и елеганцијом су се истакли „Леснина”, Сфера, Визор, Wabi Sabi и неколико наших произвођача као Јела, Лагадо, Јасен, Стефани Мобили, Ацентра који су се потрудили да се својом понудом приближе светским трендовима, али и потребама локалног тржишта.
Спаваће собе су и даље „хладне”. Доминирају брачни кревети са вишим узглављем и ширим оквиром, уз плакаре „од пода до плафона” који су веома једноставни. Сада су модерни уградни плакари. Најчешће се тражи тамни храст или венге за фронтове, са алуминијумским или челичним рамовима, а од украса се углавном стављају огледала, стакло или један нови материјал – сибу. То је врста еко-коже која се прави у разним бојама и дезенима.
Уградни плакари, као и кухиње су данас супериорна алтернатива традиционалном комадном намештају, јер пружају знатно бољу искоришћеност простора.
На сајму је била нешто слабија понуда санитарија и опреме за купатило. Најједноставнија пластична туш-кабина је око 18.000, док кабина са телефоном, музиком и хидромасажом кошта 40.000 динара. Највећу пажњу је привукла прозирна када од акрила која кошта 8.700 евра.
Дечје собе су веома функционалне и модерне. Тако се може пронаћи кревет у облику „формуле”, док девојчице могу да бирају да ли ће имати розе кревет са балдахином или неки као из бајке.
Осим намештаја, на сајму су се нашли детаљи неопходни за леп и удобан живот: лампе, украсне свеће, постељина, стољнаци, вешалице, кукице за чивилуке, ручка за плакаре, рамови за слике, огледала. У тренду су поново велики кристални лустери који се комбинују са намештајем једноставних линија.
Што се уређења стана тиче, поново су у тренду тапете, али само као детаљи. Тапете, цветне, са геометријском или ретро шаром, лепе се само на један зид и то тако да буду у контрасту са осталим елементима.
Ефекат „освежења” се може постићи и завесама или тепихом у некој јакој боји. Цене завеса и тепиха такође варирају и зависе од материјала
и начина обраде. Синтетичке зависе се могу купити за само 300 динара по метру, док свилене могу да коштају и 70 евра метар. Новитет су тракасте завесе, различитих цена, а коштају око 1.000 динара по метру.
Исто важи за стазе, тепихе и крпаре. Вунени и крзнени су скупи, али нису у тренду.
Венге материјал је и даље доминантан, али и тамни храст, бели универ или „пуно” дрво, високог сјаја.
Овогодишњи сајам је показао да имамо довољно идeја и да се решења могу пронаћи. Потребно је само мало маште.

Драгица Бајић
[објављено: 25/12/2008]
Vedrana
Vedrana
Moderator
Moderator
Ženski
Datum upisa : 28.02.2009
http://<a href="http://xtratvision.forumxpress.net/forum

kuca - Moja kuća - enterijer Empty Re: Moja kuća - enterijer

taj Pon Jan 11, 2010 7:18 am
Реч архитекте
Светлосни ефекти у ентеријеру

kuca - Moja kuća - enterijer Rasveta
Још увек су неприкосновени принципи – економичност и обезбеђење неопходног функционалног осветљаја. Важе стара правила уградње: обавезно консултовати стручно лице за прорачун потребне јачине светла по просторијама, ускладити могућности постојећих инсталација са бројем и карактеристикама планираних светлећих тела, куповати артикле са декларацијом и од познатог произвођача – квалитет је гаранција безбедности од евентуалног пожара.
Шта је ново донела индустрија електро производа?
Сведоци смо све веће примене светлосних ефеката у обликовању простора. Вештачко осветљење није пука замена природног извора светлости. Избором врсте светиљки, варирањем положаја уградње, уз комбиновање савремених форми, дизајнери ентеријера започињу еру доминације светла простором. Пун ефекат постиже се уз примену технологија најновије генерације – композитни материјали погодни за обликовање и просветљавање. Карактеристика савремених амбијената су правилно осветљени стакло, прохром и полиуретан високог сјаја. Зидови и плафони су по правилу бели, а променом боје светла исходује се жељена атмосфера.
Нема рестрикције у примени уградних светиљки: зидне, подне, базенске, по газиштима и челима степеника, у нишама и витринама, у фиокама и гардероберима, у соклама кревета и кухињских елемената – једноставно, нећете погрешити ако уз поштовање техничких прописа светло предвидите било где.
ЗИД ОД ДИФУЗНОГ СВЕТЛА
Ако просторији недостаје природно светло, један од зидова може бити израђен од транспарентног материјала са флуо светиљкама у пуној површини. Овај принцип посебно је ефектан у купатилима која су, по правилу, без прозора. Уз нешто губитка на простору, штеди се на скупим керамичким плочицама. Велико зидно огледало дуплира ефекат дифузног светла и визуелно повећава простор.
ЗАСТАКЉЕНЕ ВЕШТАЧКЕ БАШТЕ
У недостатку дворишта или погледа на парк, станови се опремају застакљеним башама, са вештачким зеленилом или белим стабљикама бреза. Подлога су камени облутци међу које су скривени рефлектори. Уз осветљење са плафона импровизоване баште, добија се зелена оаза која оплемењује амбијент.
ДИФУЗНО СВЕТЛО
Дифузна расвета користи се више него икада, али не само у нишама спуштених плафона. Извори светла скривају се иза зидних или намештајских панела, изнад сокли, стварајући ефекат лебдећег намештаја, испод висећих кухиња, у полицама намештаја...
ПОВРАТАК ЛУСТЕРА
После низа година, лустери су поново незаобилазни елемент савременог ентеријера. Разноврсним дизајном, задовољавају све укусе и дизајнерске захтеве. Принципи комбиновања су, од потпуног стилског уклапања у амбијент, до постављања лустера који својом различитошћу представља скулптуру за себе. Заједничко за већину модерних лустера је мноштво тачкастих извора светлости, обиље разнобојних стаклића и висуљака, са креаторским излетима у ретро стилове.
Већина произвођача нуди серију коју чине лустер, стона, зидна и стојећа лампа.
ЛЕД РАСВЕТА
Употреба разнобојног светла, унапређена је новом генерацијом извора светлости – ЛЕД.
Назив потиче од првих слова енглеске сложенице „Light Emiting Diodes“ што у преводу значи светлеће диоде. Ова врста светиљки је апсолутна будућност због неоспорних предности: минимална потрошња електричне енергије, трајност од више десетина хиљада сати, велика светлосна искоришћеност, рад на напону од 12 и 24 волти, трансформатори прилагодљиви дизајну светлећег тела, диоде могу бити различитих боја, са могућношћу периодичне промене боја, диоде се могу уградити у било који облик светиљке.
Врхунац технолошке примене „лед“ расвете је у комбинацији са композитним материјалима – транспарентни полиестери (код нас их производи „Металац“ из Горњег Милановца), који просветљавају пројектоване светлосне ефекте.
Финансијски моћни инвеститори пројектују мрежу великог броја тачкастих лед светлосних извора. Полиестерска маска мале дебљине пропушта светло по шарама различитих боја и облика. Примена је посебно ефектна при промоцијама компанијских знакова или разноврсних електронских уметничких инсталација. Запад лудује за уметничким сликама насталим по овом принципу.
СПЕЦИЈАЛНИ ЕФЕКТИ ЛЕД РАСВЕТЕ
ЛЕД светиљке срећу се на најнеобичнијим местима. Произвођачи купатилске опреме уграђују их у чесме, фиксне плочасте плафонске тушеве и купатилску галантерију. Кухиње се опремају светиљкама у фиокама, оставама и соклама. Узглавља кревета осветљавају стаклене плоче са светлећим диодама.
Врхунски плаћени дизајнери и произвођачи намештаја астрономских цена, пројектују користећи скупе светлосне ефекте подједнако вешто као и маштовите форме. Може вам се десити да ентеријер неког простора не препознате по дневном светлу. Све је подређено могућностима нових технологија.

Бранка Бошњак, дипл. инж. арх.
[објављено: 25/12/2008]
Vedrana
Vedrana
Moderator
Moderator
Ženski
Datum upisa : 28.02.2009
http://<a href="http://xtratvision.forumxpress.net/forum

kuca - Moja kuća - enterijer Empty Re: Moja kuća - enterijer

taj Pon Jan 11, 2010 7:22 am
Грејање на сунце

Истраживања показују да одлично пројектована соларна кућа може уштедети и до невероватних 90 процената енергије
За пасивни соларни начин грејања постоје и готови производи и сврстани су у две три категорије које се комбинују. Ако се тек почиње са пројектовањем куће може се планирати и озбиљнија конструкција за коришћење топлотне енергије сунца. Соларни панели раде на принципу дугачког провидног црева у коме је сунце загрејало воду.
Овај систем се и тако може осмислити али се прави од алуминијума или од скупљег и ефикаснијег бакра који се офарба у мат црно и стави у пљоснату кутију од дрвета или алуминијума херметички затворену дуплим каљеним стаклом која као црно тело прикупља сунчеву топлоту.
Истраживања показују да одлично пројектована соларна кућа може уштедети и до невероватних 90 процената енергије из других извора али је и десетак посто уштеде лако осетити ако је остварљиво. Прво треба испитати положај дома јер је за ефикасност веома важан угао под којим зими зраци падају са југоистока на зидове и кров.Потом, зид који је планиран (или његов одређени део) офарбати црном или тамносивом фасадном бојом. Иако се већ само том интервенцијом добија Тромбов зид и ако није могуће направити стаклену веранду може се на тај тамни зид доградити херметички оквир и затворити га дуплим стаклом. На крају се може успоставити и циркулација тако што ће се пробушити отвори мало изнад пода за улаз хладног ваздуха из собе и испод плафона за излазак угрејаног ваздуха. Незнатна интервенција су затварање тих отвора на зиду лети и спречавање прегрејавања. Ако је могућа доградња тај се систем може у сличном облику употпунити и са резервоаром речног шљунка који служи као шамотне цигле у ТА пећима.
Колекторе који преузимају сунчеву топлоту и служе за грејање воде можете и сами направити, а неке државе читав пројекат помажу и са педесет посто учешћа ради видне уштеде енергије. Постоје два система. Један ради са преносником топлоте, који се купује готов и поставља уместо електричног грејача на бојлеру. Тај се преносник повезује са колектором и уместо електричне енергије, уље или антифриз теку кроз грејач бојлера. Овакав систем без струје за време сунчаних дана на подручју наше земље може се ефикасно користити и зими али је најбоља комбинација са струјом или гасом јер су даноноћне облачности са мразевима који потрају и месец дана уобичајени за наше поднебље. Друга врста коришћења сунчаних колектора је да се користи природна циркулација и обична вода из водовода али је тада колектор мора бити постављен испод бојлера. Проблем настаје у поменутим зимским данима кад је могуће смрзавање колектора па се због тога систем допуњује са два три вентила како би се могао лако испразнити или напунити по потреби. Целу ствар можете поверити домаћим стручњацима и мајсторима који се тим пословима већ дуго баве.

Приредио А. Алексић
[објављено: 25/12/2008]
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

kuca - Moja kuća - enterijer Empty Moderna tuš kabina

taj Uto Feb 23, 2010 9:44 pm
Zašto klasično kada može jednostavno i lepo?
Klasične tuš kabine koje se koriste u većini domova, su standardnog
oblika, veličine i boje i uglavnom su varijacije na temu iste.
kuca - Moja kuća - enterijer E80c84123cc9-300x160
Umesto klasične tuš kabine, koja je između ostalog zahtevna za
održavanje, dovoljno je ograditi prostor staklenim vratima ukoliko za
to imate mesta. Na ovaj način dobijate jedinstvenu tuš kabinu
prilagođenu vašem kupatilu. Ovo vam pruža komforniji prostor za
tuširanje i vaš mali spa kutak.
kuca - Moja kuća - enterijer A-225x300 kuca - Moja kuća - enterijer E21e9bcbca35-242x300
Napravite sebi ugodjaj kao da ste u hotelu ili spa centru. Budite
maštoviti i hedonisti pa u tuš kabinu kao podlogu stavite beli tucanik,
drvenu rešetku ili brodski pod. Ili se jednostavno vodite starom
klasikom keramičkim pločicama.
kuca - Moja kuća - enterijer 0cfb4170b509-226x300 kuca - Moja kuća - enterijer 29a20cae02db-215x300
Kao dodatni ugođaj u tuš kabini, možete ozidati malu konzolu za sedenje ili jednostavno staviti drvenu ošupljenu kocku.
kuca - Moja kuća - enterijer News1_0-300x225 kuca - Moja kuća - enterijer Fixed-shower-screen-118603-225x300
Ukoliko vaše kupatilo dopušta to, moguća su rešenja i bez staklenih
vrata. Jednostavno ozidana pregrada od poda do plafona iza koga se
nalazi tuš.
kuca - Moja kuća - enterijer Shower-room3-300x300
Sponsored content

kuca - Moja kuća - enterijer Empty Re: Moja kuća - enterijer

Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu