Beogradska ka5anija
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ići dole
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Treba li biti iskren? Empty Treba li biti iskren?

taj Sre Nov 18, 2009 6:55 am
Etika ljubavi nalaže da saopštimo neprijatnu stvar onda kada je ona zaista važna. Tada partner ima pravo da zna a mi dužnost da kažemo. Tada je iskrenost važnija od sažaljenja

Ljudsko nesvesno ume da iznenadi, pogotovu onda kada režira naše snove. Recimo da ste imali toliko živopisan erotski san da ste doživeli orgazam. Ali u tom snu ste, sasvim neočekivano, sa osobom koja se nedavno doselila u vašu zgradu. Verovatno ćete se zamisliti nad ovim snom, ali nas sada interesuje da li ćete ga, uz jutarnju kaficu, ispričati svom bračnom drugu, odnosno partneru. U kojoj meri ćete biti iskreni prema voljenoj osobi? Ako ovaj san skrijete od nje, da li je ne volite? Da li skrivate san upravo zato što je volite? A šta je ona sanjala i šta je ona prikrila od vas?

Iskrenost jeste jedan od veoma važnih principa ljubavi, ali i svih bliskih odnosa. Ljudi nisu iskreni tek tako, već u onom odnosu u kojem znaju da ih drugi prihvata, da ih drugi neće odbaciti, da je dobronameran, da to što sazna od osobe neće ispričati nekom drugom. I upravo zbog toga je odnos ljubavi okvir međusobne otvorenosti i iskrenosti. U takvom odnosu možemo biti onakvi kakvi jesmo, možemo skinuti masku koju nosimo u javnosti, bez straha da će nas voljena osoba odbaciti ili pogrešno razumeti.

Ali u odnosima ljubavi postoji još jedan princip, a to je princip saosećajnosti. Saosećajnost ili simpatija jednostavno znači da su nam važna osećanja druge osobe. Što nam je druga osoba važnija, to nam je važnije kako se ona oseća. Kada volimo mi želimo da se voljena osoba oseća prijatno, ne želimo da se oseća neprijatno, da pati. Kada je ona zadovoljna zbog nekog svog uspeha nama je prijatno, a kada se ona zbog nečega oseća neprijatno, i nama je neprijatno. Saosećanje u neprijatnom zovemo sažaljenje ili samilost.

Ne samo da na ovaj način reagujemo na osećanja voljene osobe, već se trudimo da ih izazovemo. U ljubavi činimo ono što će kod voljene osobe izazvati prijatnost, što će joj goditi ili što će joj ugoditi, a izbegavamo da činimo ono što kod nje izaziva neprijatnost, patnju, bol. Naravno, sve to do određene mere, nikako ne po svaku cenu.

Postoje situacije kada su iskrenost i saosećajnost, dva principa ljubavi, u sukobu. Ako pretpostavimo da će se voljena osoba osetiti veoma neprijatno dok sluša prepričavanje erotskog sna u kojem ona nije akter, onda je onaj koji priča san iskren, ali ne i saosećajan. I obrnuto. U opisanoj situaciji je verovatno da će većina dati prednost saosećajnosti, ne želeći da bezvezni san izazove patnju voljene osobe.

A kada treba reći? Etika ljubavi nalaže da saopštimo neprijatnu stvar onda kada je ona zaista važna. Tada partner ima pravo da zna a mi dužnost da kažemo. Tada je iskrenost važnija od sažaljenja.
Dr Zoran Milivojević
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Treba li biti iskren? Empty Re: Treba li biti iskren?

taj Pon Dec 13, 2010 5:43 pm
Privid muške i ženske iskrenosti


Poljubac je susret najveći na svetu. Postoje svi uslovi da takva tvrdnja bude izvesna. Tu su, pre svega, usne izvanredno oživčene osetnim živcima i odlična pokretljivost celog predela koji učestvuje u poljupcu. Kao što znate, još jedna vrsta susreta muškarca i žene zasigurno zaslužuje epitet najvećeg.

Polni kontakt je, mehanički gledano, najintimniji od svih ženskih fizičkih aktivnosti. Veoma mu je blizak zagrljaj. Koja je od te tri ženske radnje najiskrenija? Važno je da razlučimo stepen iskrenosti između osnovnih ženskih oružja.
Nalik meteoru
Ženska iskrenost je nalik retkom meteoru koji privremeno zasija i brzo sagori, bez traga. Daleko bilo, kada bi iskrenost bila stalna ženska odlika, naša simpatična vrsta bi odavno prestala da postoji, jer bi predvidivo ponašanje žene sigurno ugrozilo razmnožavanje. Međutim, pozivanje na iskrenost, prizivanje i manipulacija iskrenošću jesu ženska specijalnost. To je vrlo delotvorna terapija za muškarce, efikasna zahvaljujući neverovatnoj muškoj istrajnosti da se ne odrekne iluzije o iskrenosti baš njegove partnerke.

S druge strane, muškarac koji nudi iskrene argumente da bi ubedo ženu, naivno misli da ima jaku kartu u rukama. Žena ne boduje iskrenost kao trajnu vrednost, budući da je ne zanima muška, ukoliko ne može da je upotrebi da bi prikazala svoju. Ženski cilj je da nad muškarcem stalno kruži duh iskrenosti, ali – ne njegove, nego njene.

Muškarcu je privid ženske iskrenosti potreban skoro kao kiseonik, a nije ni svestan da kroz tu priču udiše inertan gas koji je gori, ne miriše, niti ima ukusa, a rasprostire se u sve prostore koje mu se stave na raspolaganje.

Podelimo najpre, za ovu priliku, muško-ženske fizičke interakcije na duboke i plitke. To su, naravno, tri osnovna vida neverbalne komunikacije među polovima – polni kontakt, poljubac i zagrljaj. Na grafikonu koji bi pokazivao dubinu prodora organa koji učestvuju u sva tri glavna vida međupolne saradnje, lako biste zaključili da je prvi najdublji, drugi manje, a treći sasvim površan.

Polni kontakt i poljubac imaju još jednu zajedničku odliku: usmereni su na udarne otvore i organe na telesnoj mapi čije su mustre i odlivci manje-više kompatibilni sa valjkastom geometrijom.
Zagrljaj se od polnog kontakta i poljupca razlikuje još po tome što je čulo dodira angažovano na većoj površini (nije tačkast) i učestvuju ruke, s manjim ili većim učinkom. Ali, glavne razlike između polnog kontakta i poljupca, na jednoj strani, i zagrljaja, na drugoj su, baš – u iskrenosti.
Polni kontakt i poljubac ne mogu biti iskreni po definiciji. Oni predstavljaju akciju sa strogo određenim ciljem, pa je iskrenost sama po sebi nepotrebna. Sve i da hoće, partneri ne mogu biti iskreni na početni način. Jer, posle poljupca i polnog kontakta emocionalna situacija među partnerima se imperativno menja, što ruši prvobitno stvorenu predstavu o iskreneosti koja je, eventualno, vladala pre.

Iskrena ljubav je neophodno potrebna samo prema deci, jer jedino ona od nje imaju biološke koristi. Deca se uz nju osećaju zaštićena, a uvek lako prepoznaju i negativno reaguju na glumačku, deklarativnu ljubav.
Ženski zagrljaj
Voleti nekog je emocionalni status, ali nije nikakav argument, jer će priroda uvažiti ljubav – samo ako se ona materijalizuje. Voleti nekoga predstavlja skup gajenih emocija koje su do te mere lične, da se nikoga drugoga ne tiču i koje moraju da se pretvore u akciju, da bi bile biološki korisne. Ako voleti nije nikakav argument, „iskreno voleti“ je to još manje; jer onome koji voli priviđa se da mu zbog iskrenosti pripadaju neka dodatna prava.

Da zaključimo, po prirodi stvari jedino zagljaj može da ima elemente iskrenosti i to jeste najiskrenija ženska akcija.
Ženskih zagrljaja ima raznih vrsta i svi su iskreniji od poljupca i polnog kontakta, a za muškarca najveći značaj ima onaj koji ukazuje na žensku naklonost. Taj ženski zagrljaj je, najčešće, spontan i pomalo nespetan.
Autor: Prof. dr Jovo Toševski
Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu