Beogradska ka5anija
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ići dole
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Kako je grip lečio Vasa Pelagić Empty Kako je grip lečio Vasa Pelagić

taj Pet Dec 25, 2009 4:56 pm
Kod tolikih diplomiranih doktora nema nijedne knjige za narodno zdravlje kao što je tvoja, piše u jednom od pisama koje je Vasa Pelagić pred kraj 19. veka dobijao od svojih poštovalaca. „Najkorisnija knjiga srbska“, „najsvetije Evangelije”, „spasitelj“, samo su neke od pohvala izrečenih „Narodnom učitelju”, najčitanijoj knjizi o lečenju biljem koja i danas, 130 godina nakon prvog objavljivanja, doživljava nova izdanja.
LEK ZA ŽIVE RANE
U originalnom izdanju „Narodnog učitelja” piše: „Ko se pere i trlja prsa ladnom vodom i udešava da se u sobi nikad ne oznoji, neće dobiti kijavicu. A ko je dobije, neka odmah uzme sekiru i nek cepa drva dok ga ne oblije znoj po celom telu.“ Priređivači kasnijih izdanja štošta su dodavali, pa se u izdanju iz 2005. pojavio i recept za grip: „Trljati bolesnika svako veče po celom telu čarapom vunenom umočenom u sirće, zejtin i kamfor, a iza vrata oblagati utučen ren, pa je bolesnik uskoro zdrav.“
Nije Vasa Pelagić sekiru preporučivao za laboratorijske viruse. U 19. veku još uvek se bolovalo samo od narodnih i zaraznih bolesti. Bolovalo, umiralo, ali i lečilo. „Dužan sam vam blagodariti za vašu knjigu koja je izlečila moga brata od škrofula“, piše opančar Miloš Damnjanović koji je spas našao u receptu „kukuta kao siguran lek od žive rane“. Aleksa Vasić, dorćolski krojač s adresom „pozadi Parnog kupatila Prilepska 44“, piše da je pronašao „spas dece od gušenja“.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Kako je grip lečio Vasa Pelagić Empty Re: Kako je grip lečio Vasa Pelagić

taj Pet Dec 25, 2009 4:56 pm
KOPRIVA ILI PUŠKIN
Vasa Pelagić je osnove medicine stekao na univerzitetu u Moskvi u koju je pobegao nakon sukoba s Turcima u Brčkom gde je radio kao učitelj. „Više vredi izučiti i znati koliko zdravstvene i ekonomske koristi leže u koprivi i suncokretu, u pužu i kornjači, no svo znanje što je pjevao Gundulić, Virđinije, Cicero, Mušicki, Puškin i drugi“, zapisao je po povratku iz Rusije.
U narodu široko prihvaćene, Pelagićeve prosvetiteljske novotarije nisu se dopale vlastima. Kada je uz pomoć srpske vlade otvorio bogosloviju u Banjaluci i osnovao štedionicu iz čijeg fonda bi se školovali siromašni đaci, Turci ga hapse, osuđuju na 101 godinu robije i zatvaraju u maloazijski gradić Kjutaj. Pre nego što je dospeo u zatvor, Pelagić odbija predlog prijatelja da se prikupljenim dukatima podmite turske vlasti u Sarajevu. I iz Kjutaja Turcima poručuje: „Osudili vi mene ili ne, ja ću, kao i do sada, uporno braniti i širiti svoje napredne misli dokle god sam živ.“
Uz pomoć ruske i srpske vlade, Pelagić beži iz zatvora i vraća se u Beograd gde, kao narodni mučenik i borac za srpsko oslobođenje, dobija politički azil. Sredinom 1876. godine hapse ga u Austrougarskoj i osuđuju na godinu dana robije. Poslednje godine života provodi u Beogradu i Požarevcu, više u zatvorima nego na slobodi. Kao prijatelja bednih i ugnjetenih, čoveka „nesalomljive volje i apostolske energije“, kako ga je opisao Skerlić, narod ga je obožavao i na izborima za Narodnu skupštinu 1890. kandidovao za narodnog poslanika. A vlast ga je progonila do poslednjeg dana.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Kako je grip lečio Vasa Pelagić Empty Re: Kako je grip lečio Vasa Pelagić

taj Pet Dec 25, 2009 4:56 pm
Da je snimljen, film o životu Vase Pelagića trajao bi duže od Bertolučijevog „20. veka“. Strahovale su od njega vlade pet država, čak su mu i poštu plenili. U Univerzitetskoj biblioteci čuva se protesno pismo Rudničana Sudu varoši Beograda zbog zabrane knjiga i suđenja Vasi Pelagiću, a na koje je dežurni telegrafista u Čačku dopisao: „Na osnovu člana 15. Zakona o telegrafu nije se moglo primiti na odpravljanje.“
Mučen, kažnjavan i iscrpljen bolešću Vasa Pelagić je umro januara 1899. u bolnici zatvora Zabela kod Požarevca. Sahranjen je noću, tajno, kao robijaš na zatvorskom groblju. Vlasti nisu dozvolile prijateljima da njegove posmrtne ostatke prenesu u Beograd ili Gornji Žabar.
Iako živimo u eri savremene medicine, u momentu kada se suočavamo s epidemijom novog gripa nije na odmet da se setimo reči iz predgovora prvom izdanju „Narodnog učitelja“: „Prirodna smrt dolazi po neodoljivim i večnim zakonima moćne prirode, a bolest i sirotinja dolaze po neznanju i neveštini, po nemarnosti i nepažnji.“ Tako je pisao Vasa Pelagić u vreme kada nije bilo moćne farmaceutske industrije i lekara-političara kojima je stranačka disciplina važnija od Hipokratove zakletve.

Inkvizicija u Sabornoj crkvi
Na zahtev mitropolita Mihaila marta 1893. Vasa Pelagić je proglašen za duševno obolelog i strpan u ludnicu. Iako je akcijom svojih pristalica izbavljen posle tri nedelje, šikaniranje od strane crkve je nastavljeno. Februara 1895. arhimandrit Pelagić izložen je varvarskom činu javnog raščinjavanja, o čemu svedoči tekst iz „Zanatliskog glasnika“ pod naslovom „Inkvizicija u beogradskoj Sabornoj crkvi“
Sponsored content

Kako je grip lečio Vasa Pelagić Empty Re: Kako je grip lečio Vasa Pelagić

Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu