Beogradska ka5anija
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ići dole
Vedrana
Vedrana
Moderator
Moderator
Ženski
Datum upisa : 28.02.2009
http://<a href="http://xtratvision.forumxpress.net/forum

Blizanci Empty Blizanci

taj Čet Jan 14, 2010 9:26 am
Kako da odgajam blizance?


* Mogu li istovremeno da dojim blizance?
* Kako zajedno da ih uspavam?
* Da li ću moći da ih razlikujem?
* Da li da im oblačim istu garderobu?
* Da li su nam potrebna dva kreveca?
* Da li da ih stimulišem da treba ponekad da se razdvoje?
* Da li da blizance upišem u različite vrtiće?


Mogu li istovremeno da dojim blizance?
U početku će vam biti lakše ako budete dojili prvo jednu, pa drugu bebu. Posebno ako vam je ovo prva trudnoća. Međutim, biće trenutaka kada će oboje plakati jer će biti istovremeno gladni, pa nećete znati koga prvo da uzmete.

Takve situacije nateraće vas da se izveštite, pa ćete naučiti da ih dojite istovremeno. Tu „akrobaciju“ ća vam olakšati specijalan jastuk za dojenje blizanaca, pa ga priuštite na vreme.
Kako zajedno da ih uspavam?
Kada odrastu sami će poželeti da se oblače različito
Teško ćete moći da izvedete da oboje dece držite u naručju i ljuljate, posebno kada malo porastu. Zato je najbolje da ih od početka navikavate da se uspavljuju zajedno u krevecu. Blizanci su ionako osim za majku, vezani jedno za drugo, pa se neće osećati usamljeno. Ako imaju grčeve ili su iz nekog drugog razloga nervozni, pomoć tate ili nekog drugog člana porodice će vam biti neophodna.
Da li ću moći da ih razlikujem?
Ako su bebe dvojajčani blizanci, sa lakoćom ćete moći da ih razlikujete. Međutim, ukoliko su jednojajčani, najverovatnije će ih svi mešati, pa čak i vi. Ipak, jednojajčane blizance je moguće razlikovati po nekoj maloj razlici, kao što je, na primer, mladež ili rupica na obrazu.

Nekim roditeljima čak polazi za rukom da po temperamentu razlikuju svoju decu, jer koliko god su fizički isti, blizanci kao i svi ostali, imaju različite karaktere. U početku dok su još bebe, najbolje je da im na benkicama izvezete ime.
Da li da im oblačim istu garderobu?
Ako vam je slatko da vidite svoje bebe blizance u istim štramplicama, nema razloga da ih ne oblačite isto. Njima je dok su tako mali, ionako svejedno. Međutim, dečji psiholozi smatraju da je bolje od malena upućivati blizance na to da su oni dve zasebne ličnosti.

Da bi se blizanci pripremili bolje za samostalan život, preporučuje se roditeljima da naglašavaju njihove razlike, kako bi se svaki blizanac razvio kao autentična ličnost. Kada malo odrastu i postanu svesni sebe i svoje osobenosti, sami će poželeti da se oblače različito.
Da li su nam potrebna dva kreveca?
Nema potrebe da kupujete dva kreveca
Nema potrebe da kupujete dva kreveca, jer obe bebe mogu bez guranja, da spavaju u jednom. Naravno, kako budu rasli i sami ćete videti da li im je krevetac mali ili ne. Ako spavaju mirno, do godinu dana će moći da dele krevetac, a i prijaće im da su jedno pored dugog. Ukoliko ih razdvojite, može se desiti da će negodovati, jer su navikli da je ono drugo uvek tu pored. Kasnije bi trebalo da svak ima svoj krevet.
Da li da ih stimulišem da treba ponekad da se razdvoje?
Po njima ćete videti da li su i kada, spremni da se malo razdvoje. Naka to u početku bude kratkotrajno. Na primer, jedna beba ode sa mamom do prodavnice, a druga ostane sa tatom kod kuće. Ukoliko su različitog pola, kako budu rasli sami će se spontano razdvajati sledeći svoje želje. Devojčica će se igrati sa drugaricama i lutkama, a njen brat blizanac će trčati za loptom.

Takođe, spontano mogu da se razdvoje ako su istog pola, ali dvojajčani blizanci. Najveći problem je sa jednojajčanim blizancima, koji su uvek su istog pola. Njih je dobro pomalo stimulisati na razdvajanje (nikako ne naglo i napadno), naročito ako primetite da je jedno dete u senci drugog.
Da li da blizance upišem u različite vrtiće?
Ovo pitanje je često predmet razmimoilaženja mišljenja raznih stručnjaka.Jedni smatraju da blizanci treba rano da počnu da se osamostaljuju. Uz to, razdvajanjem nemaju mogućnost da se zatvore u svoj krug i odvoje od grupe vršnjaka, što je obično slučaj. Razdvojeni mogu da sklapaju zasebno nova poznanstva i nauče pravila ponašanja.

Međutim, neki blizanci su vrlo nesigurni kada su nerazdvojni, pa bi to onda izazvalo kontraefekat. Treba sami da ustanovite šta je bolje za vaše mališane, ali ako oni ne žele da se razdvajaju nemojte ih ni siliti na to.
Vedrana
Vedrana
Moderator
Moderator
Ženski
Datum upisa : 28.02.2009
http://<a href="http://xtratvision.forumxpress.net/forum

Blizanci Empty Re: Blizanci

taj Čet Jan 14, 2010 9:28 am
Jezik blizanaca


* Da li je tačno da blizanci kasnije progovore?
* Da li su slabijih govornih sposobnosti od svojih vršnjaka jedinaca?
* Zašto blizanci razvijaju svoj jezik?
* Zašto jedan blizanac stalno ćuti, a drugi stalno priča?
* Kako da podstičem blizance da pravilno govore?

Da li je tačno da blizanci kasnije progovore?
U većini slučajeva da. Istraživanja su pokazala da većina blizanaca kasnije progovori od svojih vršnjaka, naročito ako su mališani rođeni prevremeno ili su imali nisku porođajnu težinu. Osim toga, obično roditelji blizanaca imaju manje vremena da se posvete svakom od njih pojedinačno.

Odnosno, manje pričaju sa njima nego da imaju samo jednu bebu, pa i to može da bude razlog nešto slabijeg razvoja govora. Međutim, to ne mora da bude pravilo za sve bebe rođene u paru.
Da li su slabijih govornih sposobnosti od svojih vršnjaka jedinaca?
Jedan od mališana je spretniji u govoru od drugog
Govor blizanaca je uglavnom manje razumljiv i tečan, od govora jedinca. Blizanci ponekad mogu da zaostaju u razvoju govora od svojih vršnjaka i do dve godine, iako su intelektualno na istom nivou. Tako pojedini petogodišnji blizanci neke glasove izgovaraju kao da imaju tri godine, a osmogodišnjaci grade rečenicu kao da su šestogodišnjaci.

Te razlike bi trebalo potpuno da nestanu oko desete godine života. Stručnjaci smatraju da je glavni razlog za to što roditelji ne razvijaju dijalog sa svakim detetom pojedinačno, već im se obraćaju kao celini. Osim toga, blizanci se često međusobno takmiče za pažnju odraslih, žele što više da kažu, pa pričaju brže i nespretnije.
Zašto blizanci razvijaju svoj jezik?
Oko 40 % blizanaca u drugoj godini života, u periodu kada deca inače počinju da govore, razvijaju svoj jezik koji samo oni razumeju. U nauci je ovaj fenomen poznat kao „jezik blizanaca“, a stručno se naziva idioglosija, kriptofazija ili autonomni govor. Blizanci izgovaraju reči neispravno, pa čak i izmišljaju nove, a pritom se međusobno odlično razumeju.

To je kasnije često razlog njihovih slabijih govornih sposobnosti, iako oni bez problema razumeju govor drugih. Blizanci sami od sebe prestaju da pričaju svojim jezikom u trećoj godini. Ako nastave i dalje da se sporazumevaju samo na taj način i tako izoluju od okruženja, posavetujte se sa logopedom.
Zašto jedan blizanac stalno ćuti, a drugi stalno priča?
Blizanci sami prestaju da pričaju svojim jezikom u trećoj godini
Jedna od odlika specifičnosti blizanačkog govora je i to da je jedan od mališana spretniji u govoru od drugog. Obično je on dominantnija osoba, pa zato sebi daje ulogu „drvenog advokata“ i odgovara na pitanja za oboje. Drugom blizancu ta podela uloga odlično odgovara, jer zna da će brat ili sestra reći u njegovo ime sve što i on misli. Taj ćutljiviji mališan, je sa druge strane spretniji u nečemu drugom, na primer, razvijenija mu je motorika.
Kako da podstičem blizance da pravilno govore?
Najvažnije je da svakom blizancu ponaosob posvećujete dovoljno pažnje, odnosno da nekoliko puta dnevno razgovarate sa svakim odvojeno. Prilika za to ima dovoljno, jer ne moraju blizanci sve da rade istovremeno. Tako mama može da se posveti samo jednom detetu dok ga presvlači, a tata za to vreme da sa drugim pere zubiće.

Sve vreme pričajte sa njima ispravno i očekujte da vam odgovore na isti način. Kada se igrate svi zajedno ili radite nešto drugo, ne obraćajte im se kao celini, na primer: „Šta ste radili?“ ili „Donesite mi kocku“, već svakom posebno.
Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu