Beogradska ka5anija
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ići dole
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Bogojavljenje Empty Bogojavljenje

taj Uto Jan 19, 2010 2:56 am
Bogojavljenje Bogojavljanje1

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Bogojavljenje, jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika, koji se praznuje u spomen na krštenje Gospoda Isusa Hristosa u reci Jordan.

Po povratku iz Misira, Hristos je boravio u Galileji, u Nazaretu, gde je kao drvodelja živeo uz majku, Presvetu Bogorodicu, i njenog muža Josifa. Kada je navršio 30 godina, Hristos je počeo svoje propovedi. U to vreme, sveti Jovan Preteča i Krstitelj, kao što mu je Bog rekao, krštavao je ljude i pripremao ih za dolazak Spasitelja. Prema hrišćanskoj tradiciji, Hristos je, kada je napunio 30 godina, došao na reku Jordan, kako bi ga krstio Sveti Jovan. Osećajući da je pred njim Mesija, Sveti Jovan dočeka Isusa rečima: "Ti treba mene da krstiš, a ti dolaziš meni da ja tebe krstim". Isus mu na to odgovori: "Ostavi sad to, jer nam treba ispuniti svaku pravdu".
Posle tih reči, Sin Božji uđe u Jordan. Tada se nad njim otvori nebo i Duh Sveti siđe na Isusa u vidu goluba. Istovremeno se sa neba čuo glas Boga Oca koji je rekao: "Ovo je Sin moj ljubljeni. On je po mojoj volji". Tako se, pri Isusovom krštenju, Bog javio u tri ličnosti - otac je govorio sa neba, sin se krstio u Jordanu, a duh sveti je, u vidu goluba, sišao sa neba nad Hristosovu glavu. Taj trenutak predstavlja objavljivanje Bogočoveka i uvođenje Hristosa u mesijansku misiju. Događaj objavljivanja Bogočoveka, navodi se u svetim knjigama, slavi se kao Bogojavljanje. Takođe, crkva je ustanovila Svetu tajnu krštenja za svako ljudsko biće. Krštenjem se postaje član Hristosove crkve i duša se čisti od svakog greha.
Za današnji praznik vezani su mnogi narodni običaji. Veruje se da se u ponoć nebesa otvaraju i da se tada izrečena želja može ostvariti. Bogojavljenjem se završava celina božićnog svetkovanja. Slično mirbožanju, koje traje od Roždestva Hristosovog do Bogojavljenja, kada se ljudi pozdravljaju vekovnim i neprolaznim pozdravom "Mir božji, Hristos se rodi!", a odgovara se "Vaistinu se rodi!", danas je tradicionalni pozdrav "Bog se javi" , a odgovara se "Vaistinu se javi".
Praznik Bogojavljenje u narodu slovi i kao Vodica ili Vodokršće. Ta imena praznika potiču od bogojavljenske vodice koja se u crkvi osveštava i deli narodu, jer se veruje da ima čudotvornu moć. Na Krstovdan, koji je juče obeležen, kao i na sam praznik Bogojavljenje, posle liturgije, vrši se veliko osvećenje vode u hramu ili u porti hrama.
Ta voda se uzima i nosi kući. Čuva se kao čudotvorna sveta dragocenost. Nikada se ne kvari. Njom se kropi kuća radi osvećenja i zaštite od demona i ostalih nečistih sila. Pije se tokom cele godine radi isceljenja i zaštite od svih bolesti, očišćenja od zlih strasti i radi oproštaja grehova, očišćenja duše i tela. Bogojavljensku vodicu nekada su pile trudnice da bi se "otvorile kao nebo na Bogojavljenje" pa da se lako porode. Ta se voda sipa i u bunar da se pročisti, ako u njega padne kakva životinja. U stara vremena, osvećena vodica davala se bolesnicima koji nisu mogli da odu u crkvu na pričest.

Takođe, nekada se smatralo da su dani pogodni za venčanja počinjali od Bogojavljenja.

Dani od Božića do Bogojavljenja u narodu se zovu "nekršteni".
Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu