Beogradska ka5anija
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ići dole
Vedrana
Vedrana
Moderator
Moderator
Ženski
Datum upisa : 28.02.2009
http://<a href="http://xtratvision.forumxpress.net/forum

Judaizam Empty Judaizam

taj Uto Jan 19, 2010 7:38 am
Judaizam

Judaizam je najstarija od tri velike svjetske monoteisticke religije. Osnova vjerovanja je da postoji samo jedan Bog koji je stvoritelj i vladar citavog svijeta, transcendentan i vjecan, koji sve vidi i sve zna, i koji je objavio svoj Zakon, Toru, zidovskom narodu i izabrao ga da bude svjetlo i uzor citavom covjecanstvu.

Bog je obecao praocu zidovskog naroda, Abrahamu, da ce njega i potomke uciniti velikim narodom i da ce im dati u vjecni posjed zemlju Kanaan. Iz vjecne teznje za vlastitom zemljom rodio se pokret cionizam i na kraju je uspostavljena drzava Izrael (15. maj 1948).

Bit judaizma nalazi se u Semi, sto je ime za tri odlomka Biblije koje pobozni Zidov cita svako jutro i vecer. "Zakon" koji se nalazi u prvih pet knjiga Biblije ili Tora najvazniji je od svega. Mnogi Zidovi se vise ne pridrzavaju svih zakona, ali ih oni ortodoksni ispunjavaju do najsitnijih pojedinosti.

Vecina Zidova pripada jednoj od sinagoga, iako to ne znaci da ih posjecuju svake sedmice. Najvazniji u sinagogi je "kovceg" ili ormaric koji je postavljen uz istocni zid i svojom prednjom stranom okrenut prema Jeruzalemu. On sadrzi svitke Zakona napisane hebrejskim jezikom na pergamentu. Ispred kovcega je svjetiljka koja stalno gori. U sredistu sinagoge je propovjedaonica s koje se vodi bogosluzje i propovijeda Zakon.

Zidovske svecanosti: Nova godina ili Ros Hasana, u septembru ili oktobru. Tada se u sinagogi trubi u ovnov rog, koji poziva ljude da se vrate Bogu. Zatim je tu Dan pomirenja ili Jom Kipur, koji se smatra najsvetijim danom u vjerskoj godini. To je zadnji dan razdoblja pokajanje koje pocinje Novom godinom.

Pet dana poslije pomirenja dolazi blagdan sjenica, Sukot, koji je jedna od tri svecanosti zetve. Poslije Sjenica dolazi Radost Tore.

U vrijeme kad krscani slave Bozic, Zidovi slave Hanuku ili svecanost svjetla, u spomen pobjede Jude Makabejca i ponovnog posvecenja hrama u Jeruzalemu.

Pesah se poklapa s krscanskim Uskrsom i slavi se u spomen oslobodjenja Zidova od ropstva u Egiptu. Nakon Pesaha dolazi razdoblje sedmosedmicne zalosti, povezano s propascu zidovske pobune u Rimu u 2. st. prije Krista.

I u julu je Dan zalosti, uspomena na razaranje Hrama u Jeruzalemu.

Za zidovske proroke jedno od najznacajnijih bozjih obiljezja je da je on Bog koji govori, a za razliku od poganskih bogova, on je i Bog koji djeluje. Upravo kroz njegov govor, odnosno ispunjenjem njegova govora, stvari se dogadjaju.

Bog govori kroz ljude, koji se dijele u tri glavne skupine. Najvazniji su proroci, medju kojima Mojsije zauzima najvaznije mjesto. Oni objavljuju i podsjecaju na osnovna bozja obecanja.


Poslednji izmenio Vedrana dana Uto Jan 19, 2010 7:43 am, izmenjeno ukupno 1 puta
Vedrana
Vedrana
Moderator
Moderator
Ženski
Datum upisa : 28.02.2009
http://<a href="http://xtratvision.forumxpress.net/forum

Judaizam Empty Re: Judaizam

taj Uto Jan 19, 2010 7:39 am
Druga skupina su svecenici, koji uce ono sto je Bog vec objavio. Treca skupina zasluznih za obznanjivanje bozje volje su mudraci. Za razliku od proroka i svecenika, oni ne crpe znanje iz uvida u bozje namjere niti zakljucivanjem iz proslih ocitovanja. Oni se bave razumijevanjem Boga, covjeka i svijeta iz ljudskog iskustva i promatranja. Njihovi savjeti i upute imaju vjecnu vrijednost.

Vecina Zidova danas su potomci ili Askenaza ili Sefarada.

Askenazi su dosli iz Srednje Evrope, posebno Njemacke i Francuske. Razvili su svoj jezik, jidis, koji izvire iz srednjovjekovnog njemackog. Na jidisu postoji bogata kultura u knjizevnosti i muzici. Sefardski Zidovi (Sefard znaci Spanjolska) stvorili su jezik ladino. Prije nego ih je inkvizicija godine 1492. prognala iz Spanjolske, bili su blisko povezani s muslimanskim svijetom. Velika razlika izmedju te dvije struje prisutna je i danas u Izraelu, jer svaka podrzava svog glavnog rabina.

Danas unutar judaizma mozemo razlikovati nekoliko ogranaka. Kao prvo, to je ortodoksni judaizam, koji nastoji sacuvati tradicionalni judaizam, nasuprot reformatorskom pokretu i Istocnoj Evropi. Obiljezava ih odnos prema zivotu u cijelosti temeljen na Tori, a svaki aspekt zivota mora biti vodjen zapovijedima. Nakon sto se velik broj Zidova poceo iseljavati u SAD, ortodoksne vodje pocele su poticati Zidove da se ukljuce u savremenu kulturu zapadnog svijeta, sve dok se to ne sukobljava s ucenjem Tore. Ortodoksni Zidovi postuju rabina kao ucitelja i tumaca Zakona. Vecina su cionisti i podrzavaju drzavu Izrael i ocekuju Mesiju, idealnog covjeka koji ce jednom potpuno izbaviti Izrael.

Reformirani judaizam ima svoje pocetke u Njemackoj. Prosvjetiteljstvo 18. stoljeca razvijalo je razum i napredak, sto je Zidovima otvorilo mogucnosti novih sloboda i ukljucivanja u drustvo. Tada se razvilo tumacenje da naucnik ne moze vise prihvacati objavljenje Tore kao zbilju i obavezu, molitve su prevedene na narodni jezik, sluzbe su skracene. Reformatorski judaizam jos se uvijek razvija, buduci da se otkrivenje smatra neprekidnim procesom, sto dalje znaci da su eticka ucenja proroka vaznije od ritualnog Zakona. Zakon se dakle postuje ne zato sto ga je Bog rekao, nego zato sto je bitan za suvremeno vjersko iskustvo.

Krajem 19. stoljeca pojavio se kao odgovor na liberalizam pokret konzervativni judaizam. Ostali, manje bitni ogranci su hasidi, ultraortodoksni judaisti, koje prepoznajemo po crnim kaputima i pramenu kose kod uha, i rekonstrukcionizam, koji jednaku vaznost pripisuje religiji, etici i kulturi.

Misticizam cini vaznu granu zidovstva. To je vjerovanje u neku vrstu direktne vizije bozjih rijeci, u nacin dozivljavanja stvari i dogadjaja mimo direktnih ljudskih osjetila. Kabala, zidovska misticna tradicija, razvila se u Spanjolskoj. Skupila je ranije predaje iz Talmuda (velika zbirka zapisa koja sadrzi ucenja rabina) i Knjige postanka, koja istice misticno znacenje slova hebrejske abecede. Srz kabale je proucavanje Tore, ali s ciljem da se u njoj pronadju skrivena i tajna znacenja.

Zivot svake zidovske familije organizovan je oko svecanosti i rituala. Nakon rodjenja, djecak osmoga dana mora biti obrezan. Tada dobija hebrejsko ime, koje ce se izreci tri puta, na Bar-micvi, na vjencanju i na nadgrobnom spomeniku. U dobi od 13 godina djecak postaje Bar-micva, ili sin zapovijedi, kad prvi put cita iz svitka Tore za vrijeme bogosluzja u sinagogi. Zidovska djevojka postaje punoljetna u dobi od 12 godina, kad postaje Bat-micva (kcerka zapovijedi). Pobozni Zidov moli se tri puta dnevno, dok moli pokriva glavu kapicom. Duznost domacice je da cuva religijsku cistocu doma, a jedna od njenih odgovornosti je da jelo bude koser, odnosno dobro ili cisto u skladu sa zidovskim zakonima o hrani. Npr., meso i mlijeko ne smiju se posluzivati u istom obroku, mogu se jesti samo odredjene vrste mesa, itd.
Vedrana
Vedrana
Moderator
Moderator
Ženski
Datum upisa : 28.02.2009
http://<a href="http://xtratvision.forumxpress.net/forum

Judaizam Empty Re: Judaizam

taj Uto Jan 19, 2010 7:39 am
Najvazniji od svih zidovskih blagdana je Sabat. On pocinje zalaskom sunca u petak navecer, nije dozvoljeno raditi, ne smije se paliti vatra, ne smije se putovati.

Brak je sveti savez, ukoliko dodje do svade, supruznike treba pokusati pomiriti, ako to nije moguce, izdaje se isprava o rastavi.

Doktrine o uskrsnucu u Tori nema, tako da je neki smatraju utjecajem iz krscanstva, ali ideja o zivotu nakon smrti u judaizmu je prisutna vec najmanje dvije tisuce godina.
Vedrana
Vedrana
Moderator
Moderator
Ženski
Datum upisa : 28.02.2009
http://<a href="http://xtratvision.forumxpress.net/forum

Judaizam Empty Re: Judaizam

taj Uto Jan 19, 2010 7:41 am
Reи "Tora" (Zakon) na jevrejskom ima više znaиenja u zavisnosti od konteksta u kojem se upotrebljava. U najužem smislu oznaиava pet knjiga Mojsijevih, ali se reи "Tora" može koristiti i za celu jevrejsku bibliju (Stari Zavet - Tanakh, Pisani Zakon) ili u najširem smislu za ceo skup jevrejskih zakona i uиenja. Za Jeveje ne postoji "Stari Zavet". Knjige koje u Hrišжanstvu cine Novi zavet nisu deo jevrejskog pisma. Stari Zavet nazivaju Pisana Tora ili Tanakh.
Vedrana
Vedrana
Moderator
Moderator
Ženski
Datum upisa : 28.02.2009
http://<a href="http://xtratvision.forumxpress.net/forum

Judaizam Empty Re: Judaizam

taj Uto Jan 19, 2010 7:42 am
Pored pisanih dokumenata, Jevreji imaju i "Usmeni Zakon", predanje koje objašnjava znaиenje knjiga, kako ih interpretirati i kako primeniti Zakone. Ortodoksni Jevreji veruju da je Bog predao Usmeni Zakon Mojsiju i da ga je on preneo drugima, sve do danas. Predanje je иuvano u usmenom obliku samo do II veka, kada je usmeni zakon prikupljen i zapisan u dokumentu koji se naziva Mišna. Tokom nekoliko narednih vekova, dodatni komentari su dodati u Mišnu i zapisani u Jerusalimu i Vavilonu. Ti dodatni komentari su poznati kao Gemara. Gemara i Mišna se zajedno nazivaju Talmud. Ovo je završeno u V veku n.e. Prakticno postoje dva Talmuda: Jerusalimski i Vavilonski Talmud. Vavilonski je obimniji i ljudi najcešжe misle na njega kada pomenu Talmud.

613 Mitzvot (zapovesti)
Za Jevreje Zakon (Tora) predstavlja jedinstvenu celinu koja sadrži ukupno 613 zapovesti. Svaka zapovest je data u pisanoj formi u Pisanom Zakonu i može biti potvrdna ili zabrana. Neke od zapovesti ne mogu biti ispunjene danas, pre svega one koje se odnose na žrtve i službu u jerusalimskom Hramu (koji danas ne postoji) i kriviиni zakon (pošto ne postoji teokratska država Izrael).

Judaizam uci da je Bog Jevrejima dao 613 mitzvot (zapovesti). Svih 613 zapovesti su podjednako svete, podjednako obavezujuce i podjednako rec Božija. Sve zapovesti su za Jevreje podjednako važne jersmatraju da ljudska biжa, sa ograniиenim razumevanjem sveta, nisu u moguжnosti da razumeju koja je zapovest u Božijim oиima važnija. Pirkei Avot, knjiga iz Mišne, uиi: "budite pedantni u ispunjavanju 'manjih' zapovesti kao što ste u 'veжim, jer ne znate koju vrstu nagrade cete dobiti za razliиite zapovesti." Još kaže: "trudite se oko 'manjih' zapovesti kao što biste oko 'najvažnijih' i иuvajte se prekršaja, jer ispunjavanje jedne zapovesti vodi vas u ispunjavanje druge, a jedan prekršaj vodi vas u drugi, i zato što nagrada za zapovest je zapovest i kazna za prekršaj je prekršaj." Drugim reиima, svaka zapovest je važna, jer иak i ona koja se cini najmanjom, vodi vaš život u skladu sa Božijim željama, umesto u sklad sa našim sopstvenim.
Vedrana
Vedrana
Moderator
Moderator
Ženski
Datum upisa : 28.02.2009
http://<a href="http://xtratvision.forumxpress.net/forum

Judaizam Empty Re: Judaizam

taj Uto Jan 19, 2010 7:43 am
Aseret ha-Dibrot: "Deset Zapovesti"
A šta je sa "Deset Zapovesti"? U Tori, ove reci se nikada ne nazivaju tako. U Tori, oni se nazivaju Aseret ha-D'vareem. U rabinskim tekstovima, nazivaju se još i Aseret ha-Dibrot. Reci d'vareem i dibrot dolaze od jevreske osnove "Dalet-Bet-Resh", što znaci reи, izreka ili stvar. Znaci, pravilan prevod ove fraze je Deset Izreka, Deset Izjava, Deset Objava, Deset Reиi ili иak Deset Stvari, ali ne Deset Zapovesti, što bi bilo Aseret ha-Mitzvot.

U Judaizmu " Aseret ha-Dibrot" nisu posebne zapovesti, nego kategorije, odnosno klasifikacija zapovesti. Svaka od 613 zapovesti može se svrstati u jednu od tih deset kategorija, manje ili više oиigledno. Na primer, zapovest da se na šabat ne radi ocigledno spada u kategoriju seжanja dana šabata i oиuvanja njegove svetosti. Zapovest o postu na praznik Yom Kipur takoрe spada u tu kategoriju, što nije tako ocigledno: svi praznici su u nekom smislu šabat i tu spadaju sve zapovesti koje se odnose na osvecenje vremena. Dakle, u Judaizmu ne postoji bilo kakva podela zakona, pa иak ni "Deset Zapovesti".
Vedrana
Vedrana
Moderator
Moderator
Ženski
Datum upisa : 28.02.2009
http://<a href="http://xtratvision.forumxpress.net/forum

Judaizam Empty Re: Judaizam

taj Uto Jan 19, 2010 7:44 am
Kome je namenjen Zakon?
Judaizam uиi da Tora važi samo za potomke Izraela, odnosno za ljude koji su preko Mojsija primili zakon na gori Sinaju. Za druge narode važi Nojev Zakon koji je Noje primio od Boga nakon potopa, a zbog toga što su svi narodi potomci Nojevi. Nojev Zakon sadrži sedam zapovesti, medu kojima nema subote. Interesantno, ove zapovesti se primenjuju "blaže", jer ne-jevreji nemaju "Usmeno Predanje" koje жe im pomoжi da bolje razumeju zakon. I najvažnije, po Judaizmu, ne-jevreji жe se spasiti držanjem samo Nojevog zakona, nema potrebe da drže bilo šta od Mojsijevog. Иak šta više, neznabošca koji se odluиi da postane Jevrejin (to je moguжe tako što ce proci katehizam, obrezanje i sve obrede), rabini su, po Talmudu, dužni da tri puta obeshrabre u tom pokušaju, jer se smatra da time sebi zapravo uzima veжi teret.
bezobradjanka
bezobradjanka
Ženski
Ribe Peto
Datum rođenja : 11.03.1969
Godina : 51
Lokacija : bg
Raspoloženje : uvek
Datum upisa : 26.07.2010

Judaizam Empty Re: Judaizam

taj Pon Sep 06, 2010 7:57 pm
Vedrana ::Kome je namenjen Zakon?
Judaizam uиi da Tora važi samo za potomke Izraela, odnosno za ljude koji su preko Mojsija primili zakon na gori Sinaju. Za druge narode važi Nojev Zakon koji je Noje primio od Boga nakon potopa, a zbog toga što su svi narodi potomci Nojevi. Nojev Zakon sadrži sedam zapovesti, medu kojima nema subote. Interesantno, ove zapovesti se primenjuju "blaže", jer ne-jevreji nemaju "Usmeno Predanje" koje жe im pomoжi da bolje razumeju zakon. I najvažnije, po Judaizmu, ne-jevreji жe se spasiti držanjem samo Nojevog zakona, nema potrebe da drže bilo šta od Mojsijevog. Иak šta više, neznabošca koji se odluиi da postane Jevrejin (to je moguжe tako što ce proci katehizam, obrezanje i sve obrede), rabini su, po Talmudu, dužni da tri puta obeshrabre u tom pokušaju, jer se smatra da time sebi zapravo uzima veжi teret.

Vasa Pelagic o Jevrejima
VJEROZAKONSKO UCENJE TALMUDA ili "Ogledalo civutskog postenja"(Po nemackom izradio Vasa Pelagic, 1879.)

U mjesto predgovora i uvoda

Danas kad evropske diplomate, gone Srbiju i Rumuniju da priznaju Civute (Jevreje) i njiovu vjeru, kao ravnopravne sa ostalim drzavljanima pred zakonom ova je knjizica potpuno umjesna i cjelishodna.

Danas, kad se Civuti sve vise i vise ugnjezdjuju ne samo po varosima, nego i po selima, neophodno je nuzno za svaku porodicu svih pokrajina, gde Civuta ima, da ovu knjizicu dobro procita i upamti; jer ona je pravilno ogledalo Civuta, iz kojeg se vidi, da njima i sami bozanstveni njihov zakon - Talmud - nalaze da varaju, zakidaju, grabe, zalagivaju, panjkaju, mrze, upropascuju, gule i ubijaju sve narode koji Civuti nijesu.

Danas, kad se Civuti smireno i placno Bogu mole, ne samo u crkvi-sinagogi, nego cak i po ulicama, da ih svijet vidi kao skromne i pobozne ljude, treba svaki da sazna, sva navedena data i dokaze ove knjizice, pa ce uvideti strahovite uzase, koje Civuti i njihovo jevandjelje - Talmud, svemu necivutskom svetu sprema.

Uz to, iz ove knjizice svak ce uvideti, da mudre diplomate evropske, koje vele, ko djoja, da rade za mir, sigurnost, moral, pravdu, srecu i blagostanje naroda, da ti mudri drzavnici i krmanosi Evrope, pod zastitom Civuta i njihove vjere, mozda i nehotice i po neznanju, uzimaju u zastitu prevaru, laz, podlost, grabez, mrznju zabludu i ubijstvo svih Necivuta, dakle i nas Hriscana, kamo i mi Srbi pripadamo.

Posto oni procitaju ovu knjizicu ili veliku knjigu Die Sittenlehre des Talmud`s stampanu u Berlinu 1876. godine, uvjerice se o istinitosti nasih rijeci.

A da je ta knjiga i ovaj izvod iz nje potpuno vjerna, svedoce navedeni citati uzeti iz samog bozanstvenog Talmuda, koga je cijelog svog zivota proucavao dr. August Rolling, a koji je radi boljeg dokaza polozio 1000 talira nagrade svakome onome, koji iznadje da je ma koji citat u njegovoj knjizi lazan. Taku nagradu odredio je za to, sto Civuti govoreci taocima da su ko-bajagi, navedeni citati neistiniti i da toga u Talmudu nema, ali na zalost njihovu, veli pomenuta knjiga njemacka, jos niko dosada nije mogao pogrijeske naci i nagradu od 1000 talira dobiti.

Stoga je ta knjiga teski kamen spoticanja za Civute i njihovu vjeru, za njihovo postenje i moral, cim se oni toliko po svijetu fale i razmecu.

Dr.August Rolling, pisac te za Civute uzasne knjige, morao je pobjeci u Ameriku, zbog osvete bogoizabranih izrailjcana - koje nas narod zove Civuti, a i svakog onog koji je u sebicnosti njima ravan, krstio jeimenom cifta.

I cuveni naucar Herderveli u svojoj knjizi Ideje za istoriju covecanstva: Mi smatramo Civute, kao parasitsko bilje, koje se gotovo svima evropskim narodima o vrat objesilo, te im manje vise zivotnu snagu, krv i sok iz tijela ispija. I filosofi njemacki, Kant i Fihte, tako isto misle o Civutima, veleci, da je to narod prevare, narod kod koga se gradjanska cast ne trazi.

Zbog toga eto i mi velimo, da je neophodno nuzno, da svak zivi, ko s Civutima i njihovim jednomisljenicima pazaruje i zivi, dobro izuci sve mjere tezine i duzine i sve racune, koji su nuzni coveku da zna izracunati tacno sve, sto kupuje i prodaje, jer besavjesna ciftarija uzasno zakida i opkrada jadni narod i pri mjerenju i pri racunanju.

U ime toga trebalo bi odma ni casa caseci,da opstine, svecenici, uciteljii svi prijatelj inaroda, otvore nedeljne skole i javna predavanja, da u njima i musko i zensko, i staro i mlado, nauce sve mjere i racune, sto mu pri prodaji kupovanju treba.

To je, kao i sva ova knjizica, zastitnik od poplave ciftinske prijevare i grabezi. Za ovo bi trebalo i same skupstine i sabori narodni da se brinu i upustva daju, da bi se sto pouzdanije i skorije do cijeli doslo.

Nek niko ne misli, da smo mi kao ljudi, protivni ravnopravnosti Civuta, jer mi propadamo onim ljudma, koji propovjedaju ne samoravnopravnost, nego i jednakost i bratstvo sviju ljudi i naroda, dakle i Civuta; ali nikome ne priznajemo ravnopravnost, koji vjeruje u Talmuda i podobne ludorije, koje propovjedaju: zabludu, omrazu, laz, prevaru i stamanjivanje svega onoga, sto u Talmuda ne vjeruje. Ravnopravnost treba priznati Civutima samo onda kad se odreku Talmuda, pa prigrle vjeru istine i pravicnosti, bratstva i jednakosti,jer dotle treba po Talmudski odmjerivati i suditi svima onima, koji i sami po Talmudski mjere i sude.

V.P.

Rekav toliko umjesto predgovora i uvoda, prelazimo izlaganju navoda, citata i vjerozakonskog civutskog ucenja Talmuda, koje je u pomenutoj njemackoj knjizi stalno izlozeno. Izvadjanje ovo pocinjemo ovim redom.

1. O Civutima i njihovim bliznjim* uci Talmud ovako : Bogu su miliji Civuti no Andjeli (Tr. cholin f.91.2).

Da Civuta nema na svijetu, ne bi ni sunce sjalo, ni kisa padala, niti bi ikakva blagoslova bilo na zemlji. (Tr. jebam. f.63.1).

Svaki oni koji nije obrezan po civutski, jeretik je i bezakonik. (Tr. Berach. Tr. 47.2.)* Za Civute su bliznji samo Civuti, a svi ostali narodi za njih su nevjernici, jeretici-otpadnici i bezboznici.

Kao god sto je covek nad zivotinjom, tako je i Civutin nad svim narodima svijeta od Boga postavljen. (Ib. f.101.2).

Koji bi Civuta cusio, osinuo. Toliko je ucinio grijeha, kao da je samoga Boga osamario(Tr. Sanch. f. 58.2).

Kao sto je sin od oceva tijela, tako je i Civutin od bozijega tijela, pa zato svaki Necivutin mora glavom platiti, koji bi se usudio Civutina tuci (Ibid).

Sta vise Talmud, opisujuci blage rajske dane veli: da su svi narodi, koji Civuti nisu psi i magarci govoreci da su blagi dani samo za Civute, a ne za jeretike, za pse (Tr. Megilla. 7.2).

Kuce Necivuta, kuce su zivotinjske (Leb. Tob. F. 46.1).

Nikome, ko nije Civutin, ne treba milosti i pomoci ukazivati (Tr. Jebam f.12).

Zabranjeno je bezboznika pozdraviti (Tr. Gittin. f.62.1). ali ipak veli dalje: Covek valja da je uvek lukav u strahu bozijem (Tr. Berach f.17.1). pa stoga, pozdravimo i nevjernika samo zato da mu se pokazemo uctivi, miroljubivi i prijatelji, i da otklonimo sumnjicenja i izazivanja (Ib. i tr. gillan f. 61.1).

Dopusteno je pred bezboznikom (necivutinom) pretvarati se, da te ne osteti i ne ujede (Tr. Lota.f. 41.2).

Najboljem jeretiku uzmi zivot, samo ako mozes (Tr. Aboda. S. f. 62.2. I Ven.Soph. 13.3.9).

Slobodno je ubiti onoga koji civutsku vjeru porice (Tr. pes.f. 122.2).

Pravedno je u opste jeretika stamaniti (Ib. f. 4. 2. Tes.).

Ko proliva krv onih, koji nisu Civuti, vele rabini, Bogu zrtvu prinosi (8Falk. Schim. f. 247.3; Bemid. b.r.p. 21. f .229.3).

Zapovijed ne ubi znaci i vazi samo za Civute, a ne za nevjernike. (Orao Majmonides.fad. ch. 4.1.f.47.1); jer ko ubije jednu civutsku dusu, veli Talmud, tom se racuna, kao da je sav svijet poubijao, a ko odrzi jednu civutsku dusu, taj je ucinio djelo, kao da je cio svijet odrzao (Tr. Sanh. F. 37.1).

Ma da Talmud pravi neku razliku izmedju Hriscana i Perzijanaca i Hananaca, ipak veli da su i Hriscani jeretici, neznabosci i nevjernici, dakle i za Hriscana vazi sve ono sto je dovde navadjano. Tako Talmud veli: Ma da su Hriscani neznabosci, ali ipak slobodno je o njihovom prazniku s njima trgovati (Tr. Aboda s. f.2.1).

A Rasi bez okolisanja veli: I najboljeg medju Hriscanima treba udaviti (14. Ed. Am. 7.A).

I tako po bozanstvenom civutskom zakonu Talmudu, svi narodi, koji nisu Civuti bezboznici su, psi i magarci, koje treba pobiti. No pocem se danas prva pocast odaje velikasima, sto su odozgo, zglave, to u to kolo spadaju i dobrotvori civutski, gospoda diplomate, koji na kongresu u Berlinu vise radise i vjecase u zastitu Civuta, no o onoj mnogobrojnoj bjednoj sirotinji, koja je iz nuzde bunu podigla, i koja je u tome istocnome ratu ostala bez idje icega.

2. O vlastitosti ili privatnoj svojini govori sveto pismo Talmud ovako: Bog je dao vlast i pravo Civutima (izrailjcima) na zivot i imanje sviju naroda (Seph. Ik. 3 cp. 25; It. Falk. Schim. f. 83. 3n 533).

Opljackati nevernika sa svijem je dozvoljeno, a tako isto i nadnicu mu zakinuti (Babam. f. 111.2).

Zapovjed mojsijeva ne ukradi znaci da Civutina ne pokrades i ne ostetis, a ne nevjernika (Saph. Niz. 105.2 Orao Majmunides).

Za Civuta kradja, nije i ne moze biti kradja, jer sav svijet pripada od Boga njima u imanje i vlastitost. On uzme samo ono, sto mu treba i sto je njegovo.

3. O nadjenim stvarima Talmud govori: Koji nevjernikovu izgubljenu stvar nadje i povrati mu je, grjesi Bogu, jer time jaca moc bezboznika (Orao Majmonides fed. Ch. 4.11.3. F. 31.1; i Tr. Sanh. f. 76.2; Tr.Baba. k. f. 113.2).

Ako Civutin nadje priznanicu svoju, koju je dao nevjerniku za uzajmljeni novac, ne treba mu je vratiti, jer obveza prestaje cim je nju Civutin nasao. A ako bi nasao sam od sebe, u ime Boga hteo priznanicu natrag vratiti, to rabin mora reci :ako hoces da slavis ime Boga, to cini sto ti pripada, to jest, ne jacaj moc nevjernika i zadrzi ono, sto ti je od Boga po zakonu odredjeno (Rabi Jeruham.Seph. mesch. 51.4).

4. O kamatama (o interesu) Talmud uci. Zabranjeno je neverniku bez interesa (kamate) davati (Tr. Aboda. S. f. 77.1. Psk. Tos. 1). I sam Behaj, koji je drzao za sebe da je nepogrjesiv veli: Civutine! Zivot svakog onog, koji nije Civutin u tvojoj je ruci, a jos vise njegov novac. (Ib. 24.1).

Ocevidno je da se ovim ne samo daje maha najnecovecnijem interesu, gulenju naroda, nego time se ustupa Civutinu imetak i krv nevjernika i uci svakom razbojnistvu.

Po svetoj knjizi toj izabrani narod osjeca se pozvan da zivi od odabranih povlastica, gdi se najvise zakajisariti moze, veleci: Nema goreg ni losijeg posla od obradjivanja zemlje, od zemljoradnje; jer kad ko 100 srebrenika u trgovini ima, moze svaki dan mesa i vina imati; kopak ulozi 100 srebrenika u zemljoradnju, moze samo soli i kupusa jesti (Tr. Jebam. f. 63.1).

Jamacno zbog takvog filosofiranja Talmudovog, gotovo nidje niko ne moze viditi Civutina da kopa i zanje, a svaki ih vidi kako jedu zaradu i izradu kopaca i zeteoca.

5. O prevari ovo uci Talmud: Civutin moze nevjernika prevariti i oguliti ga, ali svog bliznjeg izrailjca ne treba varati (tr. Baba. m. f. 61.1.Tos; Tr. Megilla 13.2).

Dalje veli Talmud: Ako bi Civutin imao neku raspru ili svedocenje s nevjernikom pred sudom, treba da sve moguce ucinis, da tvoj brat Civutin raspru dobije

O Rabi Samujilu, jednome od najvecih civutskih patrijaraha, prica Talmud da je rekao: nevjernika prevariti slobodno je; te je i sam jednog nevjernika prevario, uzev mu jednu bocu zlatnu za 4 drahme, a on je mislio da je od tuca i pri tom mu je jos jednu drahmu zakinuo.

Rabi Brenc pise u svome Judenbalg-u str. 21 ovako: Ako bi Civuti citave nedelje tumarali tamo amo varajuci Hriscane, to neka se u subotu svi skupa saberu i svoje slavne marifetluke ispricaju jedan drugome veleci: nevjerniku treba i srce iz grudi iscupati i najboljega medju Hriscanima ubiti naravno ako se moze.

Eto u tome se sastoji civutsko postenje, koje im sveta i bozanstvena knjiga Talmud ocinski ulijeva.

Zbog takog slavnog, ili kao sto veli dr. August Rolling sramnog vjeronauka Talmudova, Civuti su mu ostali neminovno vjerni kroz sva vremena i medju svima narodima. Ali danas i djeca vec uvidjaju da mu ne ostaju Civuti vjerni sto su pobozni i posteni, vec za to sto im ta sveta knjiga radi bogatstva i opstanka kajisarskog naroda civutskog svaku podlost dopusta.

6. O bogu civutskom Talmud takodje do uzasa smjesne slike prica

Ta sveta knjiga izbranog naroda bozijeg evo sta veli o Bogu: Po njoj dan ima 12 sati. U prva tri sata Bog sjedi i proucava zakon; u drugim trima satima sudi, u trecim hrani cio svijet, a u poslednja tri sata Bog sjedi i igra se sa kraljem riba Levijatanom.

Menahem veli uz to da Bog nocu uci Talmud (f. 97.3. p.17)

Za Levijatana veli Talmud da mu je celjust tako velika da riba od 300 milja duzine u njega uci moze i da mu je Bog zbog te grdne velicine morao zenu oduzeti, jer bi se se svet sa tako pregolemim cudovistima napunio, koja bi sve potrla. S toga je veliki Bog muskarca zasjekao, a zenskinju utamanio, osolio i ostavio za cast pravednima u raju. (Tr. Aboda s. f. 3. i Baba b. f. 74.1.2).

Igra bozija sa Levijatanom trajala je samo do razorenja Jerusalima (A a. O). Od tog doba Bog se prestao igrati i sa Levijatanom i sa Evom, sa kojom se od prije igrase. (Tr. Berach. f 61).

Poslije razorenja Jerusalima i progonstva Civuta po svijetu, place Bog zato, sto je sagrijesio zbog razorenja civutskog Jerusalima i svoj bogoizbrani narod po svijetu rasturio. (Tr. Chagiga f 5.2)

Taj grijeh boziji tako je veliki da Bog u sva tri dijela noci sjedii rice kao lav, jadikujuci sto je kucu izrailjevu opustio, crkvu porusio i sagoreo i djecu svoju po svijetu rasturio. (Tr. Ber. ach f 31).

Od tog doba Bog na ovome svijetu nema vise prostora od 4 milje, a prije toga on je sav svijet ispunjavao. (Ibid. f 11.1) i (Tr.Ber. 1. c).

Razorenje Jerusalima i progonstvo Civuta medju otpadnike po svijetu,Bog na osobiti nacin otkajava i grehe ispasta.

On je svaki dan po dvije suze u more spustio, ali njegove suze sa takim straovitim urnebesom padnu u more da se cuje po svemu svijetu i da od tog tereta i udara zemljotres biva. (Tr. Berach f 59.1. Chagig. f 5.2).

Po Talmudu i samu zakletvu svoju Bog porice. Tako se bio zakleo, da oni Civuti nece imati vjecnog blazenstva u raju koji su se u sume razbjegli u vrijeme gnjeva bozijeg, ali docnije vidio je Bog svoju pogrjesku, pokajao se i uzeo svoju rijec natrag, te tako te Civute pomilovao. (Tr. Sanli f 110.2.) Na drugom mjestu Talmuda stoji da Bog moze od krive zakletve odustati. Jedan od civutskih mudraca prica, kako je cuo, gdi Bog jadikujuci za razaranjem Jerusalima vice: Tesko meni! ko ce me razrjesiti od nepravo ucinjene zakletve i zadane rijeci! (Tr. Baba b. f 74.1). No ima jedan mocni andjeo; zvani Mi, koji sjedi izmedju neba i zemlje i taj je kadar razrjesiti Boga, od krivo zadane rijeci i ucinjene zakletve. (Meg. Amulek. F. 1.4).

Kao sto se Bog krivo zaricao i zaklinjao, tako je isto i lagao po rijecima Talmuda, a narocito kad je htio da pomiri Avrama sa Sarom. Usljed toga i sama sveta knjiga, Talmud, dopusta laz, gdi je ona nuzna radi mira. (Tr. Baba m. f 87.1).

Tako eto veli sveto pismo izbranog naroda o Bogu, njegovoj nauci i naravi.

Talmudov Bog izgleda kao djak koji uci, kao kartadzija koji igra s kraljevima riba, kao zenskaros, koji se i sa Evom igra neki igara, kao laza koji cas obeca, a cas opet porice, kao covek i dijete, koje place i okajava svoje grije, kao potcinjeni momak, koji dobija oprostaj od Andjela i.t.d. Nakratko reci, civutski Talmudov Bog izgleda smijesan i naprasit kao dzandrljiv loncar, koji lonce gradi pa ih onda lupa. Zbog svega toga mnogi ce citalac reci: do vraga i Civuti i Talmud, zajedno sa njiovim tako nakaradnim Bogom!

7. O mesiji veli Talmud ovo:

Mesija ce doci i povratiti kraljevinu Civutima, a ostali narodi svi ce njemu i njima sluziti i potcinjeni biti. (Tr. Scabb. f 120.1; Tr. Sah. f 88.2.99.1)

Tada ce svaki Civutin imati 2,800 slugu i 310 sluskinja (Falk. Scim. Is. 56.4. n. 359; Bechaj. l. c. f. 168 P. 37. u.a; Tr. Sanh. f 101.1). Ali prije toga bice uzasan rat, koji ce dve trecine ljudstva stamaniti. U njemu ce Civuti toliko oruzja zadobiti da ce trebati sedam godina da ga sagoru i istope. (Majene jesc. f 74.4.76.1; Abar. b. Mascm. Is. f. 49.1-3).

Pa i sam Orao sinagoge Majmonides vjeruje u svjetsku vladu Civuta, te veli: Starim neprijateljima Civuta, tad ce narasti zubi od 22 rifa dugacki (Ot. Akib. i Schim).

Kad Mesija civutski dodje, onda ce zemlja roditi s kolacima i vunenim haljinama, a zito ce biti tako krupno kao dva bubrega od najveceg vola (Tr. Kethub. f. 111.2; Schabb. 30.2).

Mesija ce od sviju naroda poklone primati samo od Hriscana ne. (Tr. pes. f. 118.2).

Tad ce Civuti neizmjerno bogati biti, jer sve blago svega svijeta doci ce u njihove ruke; a za kaznu, veli sveti Talmud, da ce tolika velika biti, da ce 300 magaraca trebati da kljuceve nose, i svi ce narodi tada preci u civutsku vjeru, samo hriscanima nece dopusteno biti, nego ce sa svijem iskorenjeni biti, jer su od djavolskog porekla. (Tr. Iebam. f. 24.2; Tr. Aboda s. f. 3. 2; Abarb. Maschm. Is. f. 65; Bechaj. l c. 85.3).

O da hoce taj slavni Mesija skoro doci da Civute sabere i usreci, te bi se bar svijet kuzne civutske atmosfere kurtalisao!


Preuzeto sa: http://www.nationalism.org/sf/srpski/pelagic.html
Vedrana
Vedrana
Moderator
Moderator
Ženski
Datum upisa : 28.02.2009
http://<a href="http://xtratvision.forumxpress.net/forum

Judaizam Empty Re: Judaizam

taj Uto Sep 07, 2010 7:44 am