Re: O Dunavu se snimaju filmovi ~ Videoteka DUNAV
Sre Jan 21, 2009 10:07 pm
Izmedju Dunava i Save ~ Beograd
Sre Jan 21, 2009 11:01 pm
Dunav Bridge from Bulgaria to Romania
- MustraBecka
Datum upisa : 11.12.2008
Dunav kao životna inspiracija
Ned Avg 23, 2009 4:16 am
Tridesetšestogodišnji reditelj Goran Rebić rodom je Vršca, a živi i
radi u Beču. U filmu “Donau, Dunaj, Duna, Dunav, Dunarea” sa, posebnim senzibilitetom,
priča o malim stvarima na neobično običan način.
Filmsku karijeru Goran Rebić započeo je kratkim filmom “Domovina”, a
potom je snimio i “ Na ivici sveta”. Kao reditelj dugometražnog igranog
filma debituje 1997. godine ostvarenjem “Jugofilm”. Na FEST-u je prvi
put došao pre tri godine, predstavljajući film “Kazna”, dokumentarac u
kome je progovorio o posledicama bombardovanja Beograda, ali i o jednoj
suludoj politici, koja je prouzrokovala dalekosežne posledice. Ove
godine se predstavio igranim ostvarenjem “Donau, Dunaj, Duna, Dunav,
Dunarea”, koje je već prikazano na festivalima u San Sebastijanu, Beču,
Sandensu, Majnhajmu...
Kako je publika reagovala na priču o jednoj od najvećih evropskih reka?
Goran Rebić: Svuda gde je prikazan, film je ispravno shvaćen
i lepo primljen, bez obzira na to što mnogi tu reku poznaju jedino po
imenu. Razumeli su poentu filma, ali nisu shvatili zbog čega mi, koji
toj reci pripadamo, neprekidno insistiramo da nas ona razdvaja, a ne
spaja.
Kroz simboliku reke aludirali ste na budućnost Evrope...
Goran Rebić: Dunav je moja dugogodišnja inspiracija i o njemu
pričam kao o živom biću. Iako na njegovim obalama žive ljudi sa
različitim kulturama, on za mene predstavlja svojevrstan krvotok koji
cirkuliše Evropom. Gledajući film, publika verno doživljava putovanje
brodom čitavih 2000 km.
Rođeni ste u Vršcu, ali ste još kao dete sa roditeljima otišli u Austriju...
Goran Rebić: Da, moji roditelji su mislili da će im to biti
samo “usputna” zemlja i da će sreću pronaći u Americi. Ipak,
ispostavilo se da je Beč njihova obećana zemlja.
Da li ste u Austriji počeli da zaboravljate svoj maternji jezik?
Goran Rebić: Oduvek sam se trudio da govorim što više svojim
jezikom. Imamo bogatu gradsku biblioteku u Beču, a u njoj ima dosta
knjiga na jezicima ovog podneblja.
obavezno spominjete domovinu. Koliko vam u Beču pomažu u realizaciji
filmskih projekata?
Goran Rebić: Što se tiče domovine, tačno je da su svi moji
dosadašnji filmovi za temu imali upravo zemlju iz koje sam potekao. Da
li će i ubuduće tako biti, ne znam. Austrija nije velika zemlja, ali je
naša dijaspora veoma brojna u Beču. Raduje me podrška naših ljudi u
inostranstvu, ali i samih Bečlija, koji me smtaraju njihovim
rediteljem. Austrijancima je poznato moje poreklo i drago im je zbog
toga. Što se tiče mog poslednjeg ostvarenja, filma o Dunavu, njime sam
spojio ove dve zemlje, na šta sam izuzetno ponosan. Takođe velika mi je
želja da sa svojom porodicom dođem ovde i bar izvestan vremenski
period, živim u Beogradu. Nadam se da će se nešto na tom planu i
dogoditi.
Kada se vratite u Beč, šta vam nedostaje iz domovine?
Goran Rebić: Osećaj da sam ovde rođen, način života koji sam vodio u detinjstvu, tačnije veliki sam nostalgičar.
Scena iz filma - Otto Sander kao Kapitän Franz (levo) i Robert Stadlober kao BrunoDa li vam kod kuće nedostaju domaći specijaliteti?
Goran Rebić: Na sreću ne, jer se u mojoj porodici dobro kuva
i na meniju su često krempite, makovnjače, sarme, ali i krompir pire sa
mirođijom.
Nedavno ste postali i tata...
Goran Rebić: Da, Danilo sada ima dva meseca i njegovim
rođenjem u mom životu se mnogo štošta promenilo. Ponekad mi se čini da
ponovo krećem od nule, ali sam veoma srećan zbog toga.
- MustraBecka
Datum upisa : 11.12.2008
Ned Okt 11, 2009 9:45 am
Чарде на Дунаву су војвођански бренд, о којима се, на жалост, још увек мало зна, па су и даље мање посећене него што то заслужују - изјавио је новинар и публициста Мирослав Божин, аутор књиге "Чарде на Дунаву" и сценарија истоименог серијала који ће ускоро почети да се емитује на ТВ Војводина у режији Петра Латиновића.
"И књига и серијал обухватају 33 чарде од Бездана до моста код Бешке, које на овим просторима постоје стотинама година. Сама реч `чарда` је персијског порекла и значи надстрешницу на четири стуба, прављену за путнике намернике и коње да се склоне од сунца и кише", додао је Божин у изјави Танјугу.
Улазак "бизниса"
Према његовим речима у тим стаништима је потом почело да се продаје пиће, па храна. Временом су дошли и музичари, најпре гајдаши па тамбураши, а могле су да се изнајме и собе за преноћиште.
"Чарде су касније почеле да се граде код скела, које су превозиле људе и стоку на другу обалу Дунава, као и на местима где су радо пристајале барке, укључујући и тегљаче и дереглије на њиховом узводном путу ка Пешти и Бечу", рекао је бивши новинар новосадског "Дневника", сада један од функционера Новосадског сајма.
Антистрес терапија
Чарде су, према Божиновом виђењу, увек биле оазе мира, зеленила, свежине, добре хране, разбибриге, доброг провода, а сада су, у овим кризним временима, места за антистрес терапију, растерећење од брига свакодневице и доброг залогаја, поготово за љубитеље рибље чорбе и свеже печене речне рибе.
"Сам серијал је, по нашој оцени, занимљива прича о Војвођанима дуж Дунава. У њој нема злобе, ни политике, нити крви, сем када се чисти риба. Намера нам је да причу проширимо и на десну обалу Дунава и повежемо овдашње са чардама у Хрватској", закључио је Божин, који је пре неколико година написао књигу и о свом родном Стапару поводом 250-годишњице постојања тог насеља у сомборској општини.
Серијал "Чарде на Дунаву" почеће да се емитује у понедељак 19. октобра на Првом програму РТВ, у 20,30, а последња 16. епозода биће приказана 1. фебруара идуће године.
"И књига и серијал обухватају 33 чарде од Бездана до моста код Бешке, које на овим просторима постоје стотинама година. Сама реч `чарда` је персијског порекла и значи надстрешницу на четири стуба, прављену за путнике намернике и коње да се склоне од сунца и кише", додао је Божин у изјави Танјугу.
Улазак "бизниса"
Према његовим речима у тим стаништима је потом почело да се продаје пиће, па храна. Временом су дошли и музичари, најпре гајдаши па тамбураши, а могле су да се изнајме и собе за преноћиште.
"Чарде су касније почеле да се граде код скела, које су превозиле људе и стоку на другу обалу Дунава, као и на местима где су радо пристајале барке, укључујући и тегљаче и дереглије на њиховом узводном путу ка Пешти и Бечу", рекао је бивши новинар новосадског "Дневника", сада један од функционера Новосадског сајма.
Антистрес терапија
Чарде су, према Божиновом виђењу, увек биле оазе мира, зеленила, свежине, добре хране, разбибриге, доброг провода, а сада су, у овим кризним временима, места за антистрес терапију, растерећење од брига свакодневице и доброг залогаја, поготово за љубитеље рибље чорбе и свеже печене речне рибе.
"Сам серијал је, по нашој оцени, занимљива прича о Војвођанима дуж Дунава. У њој нема злобе, ни политике, нити крви, сем када се чисти риба. Намера нам је да причу проширимо и на десну обалу Дунава и повежемо овдашње са чардама у Хрватској", закључио је Божин, који је пре неколико година написао књигу и о свом родном Стапару поводом 250-годишњице постојања тог насеља у сомборској општини.
Серијал "Чарде на Дунаву" почеће да се емитује у понедељак 19. октобра на Првом програму РТВ, у 20,30, а последња 16. епозода биће приказана 1. фебруара идуће године.
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu