Ići dole
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Azra Empty Azra

taj Pet Jan 23, 2009 4:21 am
Autor: Petar Janjatović; Izvor: Ilustrovana enciklopedija YU Rocka, 1998,

AZRA (Zagreb)

Kontroverzni autor i jedan od najvećih mističara rock scene Branimir Đoni Štulić je rođen 11. aprila 1953. godine u Skoplju. Otac mu je bio vojno lice tako da su seljakanja bila neizbežna popratna pojava profesije. Ključne godine odrastanja i afirmacije proveo je u Zagrebu, gde je studirao na Filozofskom fakultetu. U početku karijere često je nastupao sam, sa akustičnom gitarom i to pretežno po žurkama gde je izvodio svoje, ali i tuđe pesme raznih žanrova. U to vreme napisao je dobar deo pesama koje su se kasnije našle na ranim albumima Azre.,

Prva grupa koju je osnovao se zvala Balkan Sevdah Bend. Činili su je dugokosi momci sa akustičnim gitarama i jedna pevačica. Svirali su sve, od Đonijevih pesama, preko sevdalinki, narodnjaka, do The Beatles. Vremenom se bend sve više okreće rocku, i kroz njega je prošlo mnogo muzičara.

Januara 1977. godine Đoni je odlučio da promeni naziv grupe u Azra. Ime je odabrano po pesmi Hajnriha Hajnea, a Azra znači devica. I pod novim imenom su česte promene u grupi tako da sezone '77. i '78. godine nastupa sa Jurom Stublićem, Jurijem Novoselićem, Marinom Pelajićem i Mladenom Juričićem. Jura i Đoni, kao dve jake autorske ličnosti, nisu mogli dugo da izdrže pod istim krovom, pa se čitava ekipa odvaja od Đonija i formira sastav Film. U to vreme Đoni postaje član Parnog valjka, ali ni ta kombinacija nije dugo potrajala, samo dve nedelje. Rezultati druženja su ostali zabaleženi na albumima Parnog valjka jer je Husein Hasanefendić Hus, lider grupe, imao običaj da obrađuje Đonijeve pesme. Tako su i nastale verzije "Jablan" i "Kad Miki kaže da se boji".

Vrativsi se ideji Azre, Đoni za stalnog saradnika prihvata bubnjara Borisa Lajnera koji je u to vreme svirao sa grupom Haustor. Dugo su tražili adekvatnog basistu, tako da su se za prvi intervju slikali sa psom. Valjda da bi izgledali kao trio. Njih dvojica su snimili prvi singl sa pesmama "Balkan" i "A šta da radim". U studiju su im pomogli Zlatko Mikšić Fuma, basista Parnog valjka, prateće vokale pevao je Mladen Juričić, gitarista Filma, Husein Hasanefendić je svirao gitaru i obavio produkciju, a električnu violinu je svirao izvesni Relja. Debi singl pokreče prve pozitivne kritike. Pesma "Balkan" koju je Đoni napisao po povratku iz vojske, 1974. godine nosi u sebi sublimirane glavne odrednice njegovog autorskog senzibiliteta. Originalni tekst pesme vukao je na sevdah, ali ga je Đoni pod uticajem punka i novog talasa izmenio. Na te promene dosta je uticao prvi nastup Pankrta u Zagrebu. Azri se uskoro pridružio basista Mišo Hrnjak. Trio koji je snimio ključne ploče Azre bio je formiran. Đoni je nastavio sa svojom idejom partizanskog proboja, tako da je grupa tokom leta svirala po trgovima na moru kaleći se u direktnim kontaktima sa slučajnom ili namernom publikom.

Debi album snimaju u proleće 1980. godine a za producenta je odabran veteran Drago Mlinarec jer je Hus bio zauzet. Rezultat je u producentskom smislu bio mršav jer im se nisu podudarali senzibiliteti. Ipak, pesmama to nije mnogo naudilo pa se ta ploča smatra jednim od najjačih debija u YU rocku. Tokom dvanaest numera Đoni demonstrira prastave gitare, uticaj belog reggae zvuka (kao The Police u to vreme), uzvikujuče, gotovo bolno pevanje i tekstove sa temama koje dotadašnja scena nije poznavala. Ipak, shodno vremenu, Đoni je izbegao da snimi pesme sa jačim političkim temama, ostavljajući ih za sledeći album. Na debiju se našlo dosta ljubavnih pesama i čitava ploča je posvećena devojci Graciji, kojoj je napisao i upečatljivu, gotovo nervoznu baladu "Gracija". Kada je debi album stigao u prodavnice, publika je već uveliko znala sve pesme, tako da je na koncertima grupa odlično prolazila.

Dobar prijem prvog albuma otvorio je Azri vrata Jugotona i Đoni je krenuo sa prekrajanjem i dopunjavanjem pesama koje je ranije napisao, a velikom brzinom je pravio i nove. Đoni je već u to vreme ispoljio svoj naglasen individualizam, tako da je odbio da svira na predstavljanju zagrebačkih grupa u Domu omladine, organizovanih u paketu pod nazivom "Pozdrav iz Zagreba" januara 1981. godine. Nekoliko nedelja kasnije došli su u Beograd i tokom tri dana sa pet koncerata trijumfovali su u SKC-u.

Sledeći potez bio je singl sa pesmom "Lijepe žene prolaze kroz grad" otpevanom delimično u slengu. Ploču je producirao Hus, odsvirao je i solo na gitari u maniru britanske blues scene. Na B-strani našao se instrumental "Suzy F." za koji je Đoni imao tri verzije teksta, ali su odbačene jer je zvučalo "Kao da pjeva Aco Stojković na ljetnjoj bašti 1938. sa leptir mašnom" (citat Đonija).

Singl je ujedno bio najava za dupli album "Sunčana strana ulice". Producirao ga je sam Đoni što će kasnije redovno činiti. Među dvadeset četiri pesme uvrstio je neke iz najranijeg perioda. Ploču otvara vinjeta "041" kao uvod u priče koje slede. U ljubavnim pesmama "Ne reci mi dvaput", "Između nas", "Gospodar samoće", "Sunčana strana ulice", Đoni je nežan, muzički se oslanja na akustiku i novouvedene duvačke instrumente. Suprotno tome, političke pesme gotovo nekontrolisano su pokuljale. Od gorke "Užas je moja furka", preko tada aktuelnih "Poljska u mom srcu", "Kurvini sinovi", "Uvijek ista priča", Đoni je progovorio o temama o kojima se ustručavao da peva na debiju. Jugoton je jedino insistirao da se uz tekst pesme "Kurvini sinovi" dopiše da je upućena "imperijalizmu i hegemoniji", ma šta to značilo. Na ploči se prvi put našao jedan tekst koji nije Đonijev. Reč je o "Pit, i to je Amerika" koji je napisao Mile Rupčić za istoimenu monodramu. Jedna od najsnazžnijih pesama je "Odlazak u noć" gde je u uobičajeno kabastoj verbalnoj formi Đoni opisao svoju urbanu paranoju. Radeći na albumu, trojka se homogenizovala, a veću pevačku ulogu dobili su i drugi članovi. Miso Hrnjak je otpevao "Kad Miki kaže da se boji", a Lajner je bio podrška u pratećim vokalima. Na snimanju su gostovali: Miroslav Sedak Benčić, saksofon, Franjo Vlahović, truba i trombon, Nikola Santro, trombon i Mladen Juričić, usna harmonika.

Posle turneje po Jugoslaviji, koja je trajala tokom leta i jeseni, Azra je u zagrebačkom klubu Kulušić oktobra 1981. godine održala sedam koncerata koji su snimani za trostruki živi album "Ravno do dna". Tih večeri definitivno su potvrdili status predvodnika. Đoni se na tim višečasovnim nastupima gotovo nije obračao publici. Povremeno je u žaru svirke šutirao pojačala i tvrdoglavo je odbijao da izadje na bis. Snimak sa koncerta održanog 21. oktobra objavljen je na živom albumu marta sledeće godine. Ostvarivši želju da ponovo snimi neke stare pesme za koje je smatrao da su u studiju upropašćene, bazirao je program na tom materijalu. Ipak, predstavljene su i nove pesme: "Rođen da budem šonjo", "Nedjeljni komentar" (sa uputstvom da je posvecena lokalnim bogovima), "Prokleto ljut" i druge. Uoči izlaska ploče, Azra je održala sedam rasprodatih koncerata u beogradskom SKC-u. Tada je već izlazio na bis. Jedne večeri im se priključio Vlatko Stefanovski u pesmama "Balkan", "Lijepe žene prolaze kroz grad" i "Obrati pažnju na posljednju stvar". Publika ih je zvala opet, pa su na binu izašli svi članovi grupe Leb i sol sa Đonijem i zapržili "Slow Down" Claptona. Na živoj ploči je Azra reprezentativno predstavljena i prosto neverovatno deluje da su mesec dana uoči beogradskih nastupa bili na ivici raspada. Naime, pred koncert u Ljubljani došlo je do svađe pa je na bini Đoni razlupao gitaru i pojačalo. Sukob je brzo izglađen i oni su nastavili dalje.

Sledeći, dupli album "Filigranski pločnici" izlazi već juna iste godine. Na njemu su politički komentari još direktniji. "Tko to tamo pjeva" upučena je drugu Titu, "68" propalim revolucionarima, "Pavel" romantičnim revolucionarima, "Gorki okus" političkim prognanicima, tačnije nastala je povodom zabrane zbirke pesama "Vunena vremena" i hajke na autora Gojka Đoga. Ploča sadrži i ljubavne pesme "Volim te kad pričaš", "Kao ti i ja", "Ne prodajem nasmiješenog psa" u kojoj peva Lajner. Tu fazu rada zaokružuje singl "E pa što", posle koga grupa kreće silaznom putanjom.

Već januara 1983. godine Đoni u Frankfurtu snima ploču "Kad fazani lete" i to sam sa Lajnerom, jer je Hrnjak napustio grupu ali i muziku posvetivši se religioznoj sekti. Već zreo kao autor, Đoni grabi utabanom stazom što je najpreglednije u pesmama "Anđeli", "Plavi golub", "Nemir i strast", "Štićenik".

Slična je i sledeća ploća "Krivo srastanje" nastala sa Lajnerom godinu dana kasnije, takođe u Frankfurtu. Sem njegovih pesama tu je obrada stare narodne "Klinček stoji pod oblokom". Posle te ploče, Lajner ređe radi sa Đonijem. Paralelno delujući sa brojnim zagrebačkim sastavima, Lajner, basista Srđan Žljebačić Saher (ex Haustor) i gitarista Mladen Juričić (ex Film) formiraju grupu Vještice.

Posle ploče "Krivo srastanje", Đoni se preselio u Holandiju gde je snimio trostruki album "It Ain't Like In The Movies At All" na kome se nalaze nove, ali i puno starih pesama prepevanih na engleski.

Sledeću ploču "Između krajnosti" radi u Zagrebu sa Lajnerom, Jurom Pađenom (ex Grupa 220, Parni valjak, Aerodrom) i basistom Stivenom Kipom (Stephen Kipp) koji je sa njim dosao iz Holandije. I na ovoj ploči ima dosta obrada, pretezno starih narodnih pesama, a kao najuspešnije se izdvaju "Adio Mare" Vlahe Paljetka i "Zadovoljština" po motivima "I Can Get No Satisfaction" The Rolling Stones.

Tokom 1987. godine ista ekipa je na turneji snimila četvorostruki živi album "Zadovoljština" koji se pojavio u bogatoj opremi. Uz booklet sa tekstovima svih pedeset pesama, dodata je i knjižica "Anonymous eprigrams" sa Đonijevim poetskim radovima. Na albumu se pored starih pesama, nalazi serija novih, ali to su pretežno obrade stranih autora.

Sledeći album je solistički, dupli "Balkanska rapsodija" i Đoni ga snima u Zagrebu 1988. godine uz producentsku pomoć Australijanca Teodora Janija (Theodore Yannie). Ploča je sklopljena po sličnom principu kao i prethodne. Štulić malo peva na engleskom, malo se dotiće makedonskog folklora, ali i domaće pop istorije. Tako je obradio pesmu "Traži mene" sastava S vremena na vreme. U to vreme, na svirke je sa njim kao tehničar išao Srđan Saher, pa su se na ploči nasle dve pesme koje su potpisali on i Štulić. Jedna od te dve "Ti znaš da putujem s tim" se kasnije, pod nazivom "Prečesto" pojavila na albumu Vještica "Bez tišine!" (Plavi pilot 1991.).

Ploču "Balegari ne vjeruju sreći" Đoni je snimio početkom 1990. godine sa Sevdah Shuttle Bandom koji su činili Jura Pađen, Tomislav Šojat i Branko Knežević. Sa nje se izdvaju obrade "Lilly Of The West" iz repertoara Boba Dylana koja je u Đonijevom prepevu dobila naziv "Usne vrele Višnje", kao i "Leute moj" Tome Bebića. Štulić je efektan i u svojim pesmama "Voljela me nije nijedna" i "Meni se dušo od tebe ne rastaje". Posle koncerta na Hvaru 15. avgusta 1990. godine grupa prestaje da postoji.

Tokom sledeće godine Štulić u Sarajevu i Holandiji snima ploču "Sevdah za Paulu Horvat", ali se materijal na CD-u pojavljuje tek 1995. godine. U škrtoj produkciji, na nivou demo snimaka, tu se pored tradicionala "Jovano Jovanke", "Dimitrije sine Mitre" nalaze "Otac moga oca" na tekst Milovana Vitezovića, "Priča o kralju" na tekst Ljubivoja Ršumovića, "Partizan" iz repertoara Lenarda Koena i druge.

Veći deo 1991. godine Štulić je proveo u Beogradu a potom se vratio u Holandiju. U jesen 1995. godine opet je nekoliko meseci u Beogradu. Na Sajmu knjiga promoviše svoj prevod knjige "Božanska Ilijada" (vidi link Štulić > Knjiga op.webm.), radi konačni miks nekih pesama koje izlaze na duplom disku "Anali", a izdavačka kuća Komuna postupno objavljuje njegove ploče na diskovima. Na CD-u "Balegari ne vjeruju sreći" koji je objavljen 1996. godine kao bonus su se nasle obrada "Moj galebe" A. Runjića iz repertoara Olivera Dragojevića i "Mokre ulice" koje je Đoni komponovao zajedno sa Dejanom Cukićem. Na snimanju te pesme, pored Štulića i Cukića, ucestvovali su Dragan Mitrić, klavijature, Marija Mihajlović, vokal i Enes Mavrić, harmonika.

Tokom devedesetih i Croatia records je veći deo ploča Azre objavila kao reizdanja na CD-u. Štulićeve pesme su predstavljene u knjigama "Filigranski pločnici" (Azra music 1982.) i "Big Bang" (samostalno izdanje 1985.) u kome su svi tekstovi pesama od 1979. do 1984. godine kao i šest ranije neobjavljenih. U Antologiji rock poezije "Pesme bratstva i detinjstva" (Nova 1993.), Štulić je zastupljen sa dvadeset jednom pesmom. Spotovi i koncerti grupe objavljeni su na video kasetama: "Zadovoljština", snimak sa koncerta u zagrebačkom Domu sportova iz 1987. godine i "Klinček stoji pod oblokom" (Jugoton 1990.).

Diskografija:

singlovi:
"Balkan" / "A šta da radim" (Suzy 1979.)
"Lijepe žene prolaze kroz grad" / "Poziv na ples" / "Suzy F." (Jugoton 1980.)
"Đoni, budi dobar" / "Teško vrijeme" (Jugoton 1982. koncertni)
"E pa što" / "Sloboda" / "Gluperde lutaju daleko" (Jugoton 1982.)
"Nemir i strast" / "Doviđenja na vlaškom drumu" (Jugoton 1983.)

albumi:
"Azra" (Jugoton 1980.)
"Sunčana strana ulice" (Jugoton 1981. dupli)
"Ravno do dna" (Jugoton 1982. trostruki koncertni)
"Filigranski pločnici" (Jugoton 1982. dupli)
"Singl ploče 1979. - 1982." (Jugoton 1982.)
"Kad fazani lete" (Jugoton 1983.)
"Krivo srastanje" (Jugoton 1984.)
"Singlovi 1983. - 1985." (Jugoton 1985. kompilacija)
"It ain't Like In The Movies At All" (Diskoton 1986. trostruki)
"Između krajnosti" (Jugoton 1987.)
"Zadovoljština" (Jugoton 1988. četvorostruki koncertni)


Poslednji izmenio MustraBecka dana Uto Mar 24, 2009 9:02 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Azra Empty Re: Azra

taj Pet Jan 23, 2009 4:23 am
AZRA
Jugoton: maj 1980
Branimir Štulić - Johnny (glas, gitara)
Mišo Hrnjak (bas gitara)
Boris Leiner (bubnjevi)
Producent: Drago Mlinarec
Autor tekstova: Branimir Štulić - Johnny


A strana
1. Jablan
2. Uradi nešto
3. Teško vrijeme
4. Tople usne žene
5. Vrijeme odluke
6. Gracija

B strana
1. Krvava Meri
2. Marina
3. Ne mogu pomoći nikome od nas
4. Iggy pop
5. Žena drugog sistema
6. Obrati pažnju na posljednju stvar
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Azra Empty Re: Azra

taj Pet Jan 23, 2009 4:24 am
Jablan

da li lažem kada kažem.
da je sreća u tri stvari
u dobroj ženi gitari i bogatom tati
koji uvijek nešto radi
pa ako sanjaš takvu sreću
igraj rulet kocku karte
ili prodaj sve osim blanje
i kreni drugom stranom jablane

tvoji su dani pročerdani
na vinjak tv i porno slike
ženu nemaš i teško da ćeš je i steći
pored takve stare majke
ljubav je to za čime gineš
do ljubavi se teško stiže
i zato prodaj sve osim blanje
i kreni drugom stranom jablane

volio bi da si nalik na one
bradate i silne momke
da čumez dižeš na noge
i da te nude cigaretom i alkoholom
da nosiš šljivu ispod lijevog oka
i vičeš parole što strašno zvuče
i da si bitnik i pravi anarhist
i zato kreni drugom stranom jablane
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Azra Empty Re: Azra

taj Pet Jan 23, 2009 4:25 am
Uradi nešto

uradi nešto za svoju savjest
ne misli da si sam
kreni oštro uzmi stvar u ruke
zaboravi na strah
toliko žena koje traže tvoju pomoć
toliko žena koje sanjare
toliko žena koje uzdišu tiho
ludnica je oko nas

uradi nešto za svoju nervozu
smiri drhtanje
budi kao valentino
ne kolebaj se
nema vremena za bolju budućnost
nema vremena da predahneš
nema vremena da živiš još jednom
nitko više nije mlad

ma hajde mrdni već jednom
ma hajde pokreni se
ma hajde ucini nešto
ma hajde ...

uradi nešto to je tvoja budućnost
mnogo toga znaš
nisi glupan takvih isuviše ima
ne očajavaj
pljuni na svoju facu i postani čovjek
nek' se čuje i tvoja riječ
pljuni na svoju facu pljuni u oči
ne zabušavaj

ma hajde ...

uradi nešto za samoga sebe
nešto veliko
čuvaj muda zauvijek i svuda
drmaj žestoko
zatvori prolaz za trule moraliste
zatvori prolaz za rogonje
zatvori prolaz za feministe
zatvori prolaz za sve

ma hajde ...
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Azra Empty Re: Azra

taj Pet Jan 23, 2009 4:25 am
Teško vrijeme

teško vrijeme za matore prijatelju moj
na zidovima naši tragovi
mi kružimo kao psi
djevojke se ne obaziru za nama
njihove kose bude sjetu
dug je put do vječnosti
i mi ga prelazimo šutke i u miru

hej stari sjeti se i reci mi nešto o njoj
hej stari plati gem prijatelj si moj

teško vrijeme za matore prijatelju moj
uloge su davno podjeljene
i svako ide svojim putem
tateki piju i sapliću dok pjevaju
žene ih zaobilaze na mah
klinci ih rasturaju zbijeni u gomile
oni pljuju glasno i urlaju kao zvijeri

hej stari sjeti se i reci mi nešto o njoj
hej stari plati gem prijatelj si moj

teško vrijeme za matore prijatelju moj
ljudi postaju nalik na kokoši
slabo vide i rano lijezu
a jutrom žure na kopanje
zbijeni u gomile duhana
džepova usukanih od znoja dlanova
zalaze svuda i u sve guraju nos

hej stari sjeti se i reci mi nešto o njoj
hej stari plati gem prijatelj si moj
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Azra Empty Re: Azra

taj Pet Jan 23, 2009 4:34 am
Tople usne žene

noći su ovdje čudne dileme
ulična svjetla naglo blijede
a u mraku sobe
miris kose njene
lebdi svuda oko mene

noći su ovdje ravnodušne sjene
kada spavam zaklanjam lice
i uvijek sanjam
tople usne žene
kako me ljube

noći su ovdje nepoznate priče
gasim cigaru i dižem se tiho
i nikome ne dam
da mi u snove uđe
uživam dugo
gledam je kradom
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Azra Empty Re: Azra

taj Uto Mar 17, 2009 6:15 am
obicnim danom ona se pretvara
u dio personala bez talenta
radi mehanicki nervozno gleda na sat
u mislima daleko ne zaboravlja

32-956
to je broj koji odavno zna
i tek mu tada kaze nedostajes mi sad
32-956
cesto zvoni kada opusti grad
ona voli da prica da razgovara

obicnim danom ona odbija
da razmislja o sebi da se forsira
daje ono sto mora prvom prilikom
juri na telefon ne zaboravlja

32-956
to je broj koji odavno zna
i tek mu tada kaze nedostajes mi sad
cesto zvoni kada opusti grad
ona voli da prica da razgovara
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Azra Empty Re: Azra

taj Uto Mar 17, 2009 6:16 am
Zbog cega primatima nikada
ne iskljucuju elektriku
oni u principu ionako rijetko citaju
a i to sto citaju
krive stvari citaju
pa zasto im onda ne iskljucuju elektriku

Zelite li dobro svojoj deci, zasluzni
zelite li mozda najbolje, ne
ja treniram da gadjam, ne
ja treniram da mrzim, ne
ja treniram da slusam
ponekad sam usamljen
a i plasim se
drzim te na stolu, gospode

Sanjao sam fini party
mnogo ljudi, nigdje zandara
sanjao sam sretna lica
dugo nisam takva gledao
znam za smijeh
zbog cega da se smijem
znam za ples, nikom se ne plese
znam za noc
vidim tu je oko mene
kao nesreca na putu
kao zivot ili smrt

Ja se zovem pola horvat
ljubila sam mrtvog covjeka
stigao je po zadatku
cijelo vrijeme sam ga cekala
proljece ili mozda jesen, ne znam
sjecam se gorjele su svijece
a ruke njegove tako muske i prozracne
kao putokaz za nesto
za logor ili smrt

Prisjecam se mnogih stvari
ali pamtim jedan dozivljaj
by the way
nisam bio krupna zvjerka
morao sam ici do kraja
bila je tako lijepa te veceri
kao kad tamna voda izvire
kao kad neobicno zabljesne
kao izvjestaj centrali
kao udar, sudbina
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Azra Empty Re: Azra

taj Uto Mar 17, 2009 6:16 am
doktore sto se to dogadja sa mnom
osjecam se cudno
imam 37 godina i vrijednu diplomu
uznemiruju me nocne polucije
boli me glava
profesor sam na sredjnoj skoli
tamo predajem neka lijeva prava
onanija mi je redovna
mjesecna plata mizerna

sto da radim bez akcije po citav dan

dok sam bio student ruzio sam cesto
citao praxis polemizirao vjesto
anarhizam mi je bio u krvi
svi na barikade
sanjao sam kako vodim proletere mlade
a danas doktore pomozi mi
tesko mi je vjeruj mi

sto da radim bez akcije po citav dan

moje drustvo za sankom ordinira od 19 do 22
ono niti eksa niti galami
zuri u prazno i truli
sljakeri spavaju po tramvajima
djeca se ljube na ulicama
noci su frajerske i uvijek na smetnji
noci su samo na smetnji
ja sada idem iz ovi stopa da se bacim ravno u savu

sezdeset
osam sezdeset
vratit ce se opet
osam sezdeset
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Azra Empty Re: Azra

taj Uto Mar 17, 2009 6:18 am
A sta da radim
kad odu prijetelji moji
kada ode djevojka
na koju bacam oci

I tako redom, dan za danom
na javnim mjestima s gitarom
naravno da uvijek netko dodje
da me cuje makar i kradom

Nista mi vise nije vazno
nasao sam dobar bend
zelim samo da sviram
da se otkacim i to je sve

Ljudi samo govore
zasto si nervozan
ljudi samo pricaju
ne budi tako grozan

Ljudske usne sapucu
suljaj se ti kradom
izbjegavaj nevolje
skinut ce ti glavu

Nista mi vise nije vazno
nasao sam dobar bend
zelim samo da sviram
da se otkacim i to je sve
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Azra Empty Re: Azra

taj Uto Mar 17, 2009 6:18 am
Ne znam sto da radim sa sobom
na sto misli da bacim
eto stvaram polako pjesmu o tebi
gledam tvoje tijelo
ludujem za njim
i ponavljam u sebi samo jedno

Poljubi me
pa mi prste u kosu uvuci
i zagrli me
poljubi me
pa se privi tik uz mene i zapjevaj
ako znas bilo sto

Zelim da se stisnem uz tebe
da te milujem
da ti sapucem na uho bisere
da pricam o slobodi
da se glupiram
da ti kazem oh ti ludo jedina
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Azra Empty Re: Azra

taj Uto Mar 17, 2009 6:19 am
slinavi kurvari
bijedni genitalci
nezgodno potezu
ukrucenu vrijednost

razbit ce ti licnost
slaniju od mora
odstupi korak zeno
gledaj

nezajezni andjeli
dolaze
kao krv crveni
andjeli

kao znoj opori
brutalni andjeli
ponekad u osam
ponekad u tri

lijevi skup ideja
dolje ispod nogu
otvori sirom oci
tiho kao jeza

pusteni s lanca
gledaj
nezajezni andjeli

u kolima od plastike
u djevojackim snovima
u majmunovom vidjenju
u raspaljenim nocima

tko zna
ne bu dobro svrsilo
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Azra Empty Re: Azra

taj Uto Mar 17, 2009 6:20 am
Jednog dana nema me
da nikada ne dodjem
prijatelje koje znam
ne poznajem kad prodjem

Kao da me nikada
na svijetu nije bilo
kao da me njezino
tijelo nije htilo

Moja pjesma miruje
a furala bi furke
lijepe dekle moderne
ne padaju na zurke

Brijem bradu, brkove
da licim na pankrte
jos da imam fendera
vidio bi svirke
Balkane, Balkane, Balkane moj
budi mi silan i dobro mi stoj

Mi smo ljudi cigani
sudbinom prokleti
uvijek neko oko nas
dodje pa nam prijeti

Ni bendovi nisu vise
kao sto su bili
moj se amaterski
priprema da cvili
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Azra Empty Re: Azra

taj Uto Mar 17, 2009 6:25 am
Naslovna > Izvodjaci > Azra > Bez mene
Azra - Bez mene
Dodao: Administrator | Pregleda: 773 | Datum unosa: 2007-08-02

Cesto ljubav tako prolazi
neosjetno preko veceri
u svetloplavom bojom usana
hladan pogled iznad ramena
i opreznost do novog susreta

Ne trudi se da budes jedina
ne trudi se da budes jedina
mrtva lica vladaju
jezikom rijetkim, ne razumljivim
i tu nema mjesta za tebe

A kad suze igraju
razlozi se povlace
pred iskusenjem
da se zaboravi
i da borba nikad ne
ne ugasi proljece
u tvom srcu
i da uspijes bez mene
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Azra Empty Re: Azra

taj Uto Mar 17, 2009 6:25 am
ona ljubi preko volje
ponekad mi dopusta
da se igram njenim tijelom
zeli drugog kraj sebe
ona ljubi preko volje
vjerujem da nije zla
ali ipak ima cudne navike

zaposlila se preko veze
tako bolje folira
nema respekt za moj novac
uvijek me provocira
ona ljubi preko volje
vjerujem da nije zla
ali ipak ima cudne navike

dolazi mi iznenada
kada to ne ocekujem
trazi razlog da mi spusti
uvaljuje mi komplekse
ona ljubi preko volje
vjerujem da nije zla
ali ipak ima cudne navike
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Azra Empty Re: Azra

taj Uto Mar 17, 2009 6:25 am
kako si glup
kako si ohol dragi moj
sudis o mojim osjecanjima

kako si ruzan u svojoj
nezrelosti dragi moj
izvjestacen
bijesan
neshvacen

na tvome licu praznuje
veliko nista
i da zivis tisucu godina
neces uspijeti
daleko si ti od istine
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Azra Empty Re: Azra

taj Uto Mar 17, 2009 6:26 am
Dao sam ti svoju ljubav
jer za drugo nemam dara
kakva sam to luda bio
znam da si me progledala

Dao sam ti svoju ljubav
misleci da nesto vrijedi
nismo isti, shvatio sam
osjecaj me rijetko vara

A ja i dalje bezuspjesno
razotkrivam tlapnje svoje
i nije pravo to sto cine
protiv mene rijeci moje
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Azra Empty Re: Azra

taj Uto Mar 17, 2009 6:26 am
dovidjenja na vlaskom drumu
u devet izjutra
ja otvaram konzervu
cinim to ima godina dana

i nema razloga
da uskratim podrsku gladnom zeludcu
i ovoj tvrdoj praznoj cesti
koju valjaju cijeli sat

a kad se riba jede
onda zedim nenormalno
i obicno trijeznim boce
sto ih moja stara sprema

i obicno nastojim da limenci dadem formu
i da je uvaljam uz put
ali bestija se nije dala
i sto sam mogo

podbocio sam kantu lijevom nogom
da ne bezi
i tako osto sam uz put
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Azra Empty Re: Azra

taj Uto Mar 17, 2009 6:27 am
Duboko u tebi
Mozda sam ostavio trag svjetla
U noci izmedu zidova

Ni svi dobri ljudi
Ni svi oni koje znas
Ni bijeg od samoce
u koju se povlacis
(Kada provali ocaj)

Jedva da su dovoljni
Pred surovom snagom
Krajnjom i konacnom

Duboko u tebi strasti slamaju
I ono sto je preostalo
I ono sto ne postoji

Ceznju za smrcu
Zelju za opstankom
Zudnju za slobodom
I volju da se poklonis sudbini
Kao na dlanu

Duboko u tebi tisuce dobosara
Fanfare iz daljine
Zastave na pola koplja
Koga oplakujes ljubavi moja

Crno znamenje
na licu svog dragog
Sjetu u rijecima

Jednom u zivotu
dat cu da me zarobi
Muskarac hladnog stiska
i celicnog pogleda
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Azra Empty Re: Azra

taj Uto Mar 17, 2009 6:28 am
ovo je dan kad sam bezuspjesno slagao sve
bircuze uz niz
hodao ulicama znam dobro taj film
plazio sam na nogama i to do kasno u noc
videh se na drugoj strani hej dzoni boj

zaboravih vam reci da zovu me dzoni
pravo mi budi za to
oni sto me vole zovu me tako
kad sam kao mali dosao u grad
morao sam samom sebi dati nadimak

hej dzoni
budi dobar dzoni be good

ovo je dan kad sam ocajnicki trazio svog
partnera za fuk
lutao ulicama vrtio se u krug
pjevao sam svoje pjesme i to do kasno u noc
vidjeh se na drugoj strani hej dzoni boj

zaboravih vam reci da zovu me dzoni
pravo mi budi za to
oni sto me vole zovu me tako
kad sam kao mali dosao u grad
morao sam samom sebi dati nadimak

hej dzoni
budi dobar dzoni be good
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Azra Empty Re: Azra

taj Uto Mar 17, 2009 6:29 am
noc u gradu
salonskih stremljena
noc je navukla
djevicanski veo

osjecas li oktane
u svojoj krvi
osijecas li kako tutnji
pritisak u glavi

e pa sto
cekas li na nesto vazno
doista vrijedno
cekas li na akciju
koja pokrece stvari

razmisli dobro
u svakom trenutku
nagrnuce sa svih strana
pravovjerni lesinari

e pa sto
dovoljna je jedna rijeci
odjebi
nemam ima stotinu lica

i dok pijes i hodas
zagrljen u tami
i dok te miluju
hrapave ruke
i dok lizes
rasjecene usne
e pa sto

e onda bozje sirene
zaustavljaju promet
i semafori nastoje
da svijetle sto manje

stranci samo stranci
koracaju ravno
i zivot se smiruje
kao mlijeko u casi

e pa sto
dovoljna je jedna rijec
odjebi
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Azra Empty Re: Azra

taj Uto Mar 17, 2009 6:30 am
ja sam kralj
sudbina je metresa
sa zastakljenim ocima
upravo prelazi ulicu
ponekad je osjetim
na vrhovima prstiju
grobnica za borisa covjece

ako zelis da saznas
pristani na sve
ako zelis da mijenjas ljude
ne odmeci se

ja sam kralj
ti si zena pjesnika
zasto places gospodo
peludna groznica
covjece
ako zelis da saznas
pristani na sve
ako zelis da mijenjas ljude
ne odmeci se

filigranski plocnici
puni baruta
filigranski plocnici
usta puna baruta
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Azra Empty Re: Azra

taj Uto Mar 17, 2009 6:31 am
bolje pijan nego mrtav
govore vojnici
koja vajda od vizije
svirepe tisine
baci pogled na ulicu

nitko se ne smije
kao ja
gomila nesklada
digli su te visoko u zrak

rijeci gospodara
sijeku kao noz
za mene si srce
uvijek bio stranac
rijeci gospodara
kvare tvoje snove
ne dam da uzivas

sutradan isti dousnici
traze moju glavu
njihov prst je na orozu
nisane svoju metu
zadnji korak pred odlazak
vidim kako padas
kao ja

gomila ne oprasta
digli su te visoko u zrak

rijeci gospodara
sijeku kao noz
za mene si srce
uvijek bio stranac
rijeci gospodara
kvare tvoje snove
ne dam da uzivas
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Azra Empty Re: Azra

taj Uto Mar 17, 2009 6:31 am
gorki okus nije prava rijec
za dvije godine srama
osudili su tvoga covjeka
a sada nastavi sama

ljubav spaja
laku noc ne budi tuzna
ljubav spaja
laku noc dolaze drugi

gorki okus nije rijec
za godine srama
gorki okus nije bol
morat ces sama

gorki okus nije prava rijec
za logiku sutnje
paranoidni strah od istine
iza zeljezne ruke

ljubav spaja
laku noc ne budi tuzna
ljubav spaja
laku noc dolaze drugi

gorki okus nije rijec
za godine srama
gorki okus nije bol
morat ces sama
Laura
Laura
Ženski
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 01.05.2010

Azra Empty Re: Azra

taj Sub Maj 01, 2010 9:59 am
Azra

Kraj tanana sadrvana
Gdje zubori voda ziva
Setala se svakog dana
Sultanova cerka mila

Svakog dana jedno ropce
Stajalo kraj sadrvana
Kako vrijeme prolazilo
Momce blijedje bljedje bilo

Pitala ga jednomg dana
Sultanova cerka mila
Kazuj ropce odakle si
Iz plemena kojega si

Ja se zovem Stulic Dzoni
Iz plemena starih azra
Sto za ljubav glavu gube
I umiru kada ljube
Sponsored content

Azra Empty Re: Azra

Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu