Ići dole
ka5an
ka5an
Admin
Admin
Rak Pacov
Datum rođenja : 24.06.1960
Godina : 59
Lokacija : Gde god je Dunav
Poso/dokolice : Za kormilom
Raspoloženje : PreRaspoložen
Datum upisa : 06.12.2008
https://beogradskaka5anija.forumsr.com/forum.htm

Internet vesti & zanimljivosti - Page 4 Empty Internet vesti & zanimljivosti

taj Sub Mar 20, 2010 8:40 pm
First topic message reminder :

Broj Google Apps korisnika dostigao 25 miliona
18.03.2010

Google je najavio da je tokom ove nedelje njegov online servis Google
Apps dostigao brojku od 25 miliona korisnika. Radi se o tzv.
"productivity" servisu, namenjenom prevashodno poslovnim korisnicima. U
Google-u već neko vreme žele da ponude alternativu Microsoft Office i
drugim sličnim rešenjima, koje bi bilo integrisano preko online servisa,
dostupno svakome (sa internet konekcijom, naravno). Kako je Google Apps
ostvario svojevrsno dostignuće, kompanija želi da to proslavi, a
istovremeno iskoristi priliku za malo marketinga, te će pokrenuti
marketinšku kampanju pod oznakom "Go Google", a da bi pokazala da sa
reči prelazi na dela, za sopstvene potrebe će Google ubuduće koristiti
isključivo Google Apps. Kako bi olakšao tranziciju poslovnim
korisnicima, odnosno privukao nove, Google ima u planu i alatku koja će
omogućiti migraciju kalendara, kontakata i email servisa sa Microsoft
Exchange u Google Apps Premier.Internet vesti & zanimljivosti - Page 4 Logo-Google
Izvor: Google


Poslednji izmenio ka5an dana Uto Jun 15, 2010 10:21 am, izmenjeno ukupno 1 puta

_________________
oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs

ka5an
Admin
Admin
Datum upisa : 06.12.2008
https://beogradskaka5anija.forumsr.com/forum.htm

Internet vesti & zanimljivosti - Page 4 Empty AMD

taj Uto Sep 07, 2010 7:22 am
AMD napreduje u mobilnom segmentu, slabi u desktop i server segmentima

Najnoviji IDC izveštaj za drugi kvartal govori da su isporuke mikroprocesora porasle za 3,6% sekvencijalno, kao i da Intel nastavlja da dominira na njemu. Međutim, udeo Intela je blago pao, sa 81% na 80,7%, dok je udeo AMD-a porastao sa 18,8% na 19%. Najveće pomake AMD je načinio u mobilnom segmentu, gde je njegov udeo sa 12,1% porastao na 13,7%. Međutim, u desktop/workstation segmentu, AMD je izgubio deo udela, pošto Intel zauzima 72,5% desktop tržišta (uvećanje za 0,5% sekvencijalno) i 93,5% serverskog tržišta (uvećanje od 3,3%), dok AMD mora da se zadovolji sa 27,3%, odnosno 6,5% (u oba slučaja se beleži smanjivanje udela u odnosu na prethodni kvartal). Treće mesto na listi globalnih proizvođača procesora drži VIA sa 0,3% udela.

Izvor: TC Magazine
ka5an
ka5an
Admin
Admin
Rak Pacov
Datum rođenja : 24.06.1960
Godina : 59
Lokacija : Gde god je Dunav
Poso/dokolice : Za kormilom
Raspoloženje : PreRaspoložen
Datum upisa : 06.12.2008
https://beogradskaka5anija.forumsr.com/forum.htm

Internet vesti & zanimljivosti - Page 4 Empty Intel

taj Uto Sep 07, 2010 7:24 am
Intel kupio McAfee za 7,68 milijardi dolara

Proizvođač čipova Intel je objavio da će kupiti poznatu kompaniju koja se specijalizuje za bezbednost na internetu, McAfee. Procenjuje se da će ukupna vrednost ove kupovine iznositi čak 7,68 milijardi dolara, pošto je Intel platio 48 dolara u kešu po akciji (vrednost istih na berzi bila nešto ispod 30 dolara). Tako će 100% vlasništva nad kompanijom preći u ruke Intela. Firma će postati integralni deo Intelovog Software and Services Group odeljenja, a McAfee će omogućiti Intelu da ponudi kombinaciju hardverskih i softverskih rešenja za različite tipove uređaja i internet servise i usluge. Očekuje se da će skupština deoničara kompanije McAfee odobriti ovaj poslovni potez u najbržem roku.


Internet vesti & zanimljivosti - Page 4 Intel_450


Izvor: TG Daily

_________________
oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
ka5an
ka5an
Admin
Admin
Rak Pacov
Datum rođenja : 24.06.1960
Godina : 59
Lokacija : Gde god je Dunav
Poso/dokolice : Za kormilom
Raspoloženje : PreRaspoložen
Datum upisa : 06.12.2008
https://beogradskaka5anija.forumsr.com/forum.htm

Internet vesti & zanimljivosti - Page 4 Empty HTC

taj Uto Sep 07, 2010 7:26 am
HTC kreira tablet za Google

Google će, po najnovijim informacijama, za prazničnu sezonu izbaciti svoj tablet. Neće se raditi o Android tabletu, već o modelu koji se bazira na pomalo zaboravljenom Google OS-u. On će biti ekskluzivno dostupan kod operatora Verizon. Prema nezvaničnim informacijama, HTC je zadužen za izradu samog tableta. On se bazira na Tegra 2 čipovima kompanije Nvidia, podržava multitač ekran rezolucije 1280 x 720 piksela, ima 2 GB RAM memorije, 32 GB interne fleš memorije sa mogućnošću proširenja, kao i podršku za GPS, web kameru, WiFi i 3G...Očekuje se da će tablet postati dostupan 26. novembra, kao i da će njegova cena biti izuzetno mala, ili da se neće naplaćivati uopšte uz određenu kombinaciju sa pretplatničkim ugovorom.

Internet vesti & zanimljivosti - Page 4 Chromium-tablet-20100202


Izvor: Engadget

_________________
oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
ka5an
ka5an
Admin
Admin
Rak Pacov
Datum rođenja : 24.06.1960
Godina : 59
Lokacija : Gde god je Dunav
Poso/dokolice : Za kormilom
Raspoloženje : PreRaspoložen
Datum upisa : 06.12.2008
https://beogradskaka5anija.forumsr.com/forum.htm

Internet vesti & zanimljivosti - Page 4 Empty AMD Bobcat - Fusion pred vratima

taj Sub Sep 11, 2010 7:52 pm
AMD Bobcat - Fusion pred vratima


Već smo nekoliko puta pominjali činjenicu da je AMD kupovinom kompanije ATI stekao pravo da proizvodi čipsetove i grafičke čipove visokih performansi, ali je „zakulisni“ razlog svima postao jasan nepunu godinu dana kasnije, kada je najavljen prvi Fusion procesor – čip u kome će se CPU i GPU sjediniti u jednom komadu siliciijuma. Nakon više od četiri godine razvoja, prvi APU (Accelerated Processing Unit) kompanije AMD uskoro ulazi u proizvodnju.
Niska potrošnja kao prioritet

Kompanija Intel, kao jedna od najvećih svetskih IT kompanija, i najveći globalni proizvođač centralnih procesora, poseduje dovoljno ljudskih i tehničkih resursa da uporedo radi na nekoliko projekata namenjenih različitim tržišnim segmentima. Sem klasične desktop i serverske ponude, koju trenutno čine procesori zasnovani na arhitekturi Nehalem i derivatima, uređajima male potrošnje (pre svega ultraprenosivi računari) namenjeni su procesori iz familije Atom. Iako se ne mogu pohvaliti performansama, izuzetno mala potrošnja čini ih idealnim izborom za ovaj tip uređaja, i paralelno sa pojavom prve generacije došlo je i do prave poplave različitih modela netbook-ova.
Internet vesti & zanimljivosti - Page 4 Bobcat_01

AMD Fusion logo
Iako su mnogim korisnicima nepotrebne na uređajima ovih dimenzija, glavni problem računara sa Atom procesorom bile su grafičke performanse, budući da ga Intel uparuje sa starijim generacijama GMA čipova. Neki proizvođači su rešenje videli u korišćenju NVIDIA ION čipseta, sa kojim su računarčići sa Atom procesorom postajali veoma upotrebljive multimedijalne mašine, i dalje zadržavajući svoju osnovnu karakteristiku... veoma nisku potrošnju. Ipak, kako se Intel i NVIDIA nisu dogovorili oko licence za buduće tehnologije, ION će vrlo skoro prestati da bude upotrebljiv na ovaj način.

U poslednjih nekoliko kvartala AMD je zabeležio rast na polju diskretnih grafičkih kartica u mobilnom segmentu, a to je poguralo i rast prodaje odgovarajućih procesora. Ipak, segment u kome se nalazio Atom jednostavno nije bilo moguće pokriti derivatima aktuelnih arhitektura, jer se radi o vrednostima od 10W ili manje. Naravno, potencijal ovog tržišta se nikako nije mogao zanemariti, budući da sve procene govore da će rasti značajnom stopom u budućnosti, i AMD je morao da smisli bolji odgovor od Athlon Neo procesora... posebno birani primerci jednojezgarnog procesora bili su deklarisani na 15W, što je celokupnu platformu podizalo na neprihvatljiv nivo, čak i pored nesporno boljih performansi. Kako stoje stvari, prvi pravi konkurent Atoma biće i prvi Fusion procesor koji stiže na tržište, razvijen pod kodnim imenom Bobcat.
CPU + GPU = Ontario

Glavni razlog lošijih performansi Atom procesora je In-Order arhitektura, koja je dizajnirana sa ciljem što veće uštede energije. Ovo je svakako imalo smisla u tom trenutku, jer se u starijim proizvodnim procesima potrošnja nije mogla na taj način (tehnološkim putem) spustiti na potreban nivo. AMD je ovoga puta problemu pristupio sa druge strane, i Bobcat je prava Out-of-Order arhitektura, kakvu viđamo i u praktično svim drugim modernim procesorima. Ovo u praksi znači da je CPU organizovan tako da se pojedine instrukcije mogu izvršavati „preko reda“ u slučajevima kada one koje su stigle pre njih privremeno stopirane dok, na primer, potreban podatak stigne iz radne memoriije.
Internet vesti & zanimljivosti - Page 4 Bobcat_02_s

Malo i efikasno Bobcat jezgro
Koliko ovaj pristup ima prednosti u vidu podizanja performansi, tako istovremeno ima i svoje loše strane – veći broj funkcionalnih jedinica povlači za sobom i veći broj tranzistora, veću površina čipa, ali i povišenu potrošnju.
Kada su detalji arhitekture u pitanju, ono što je za sada poznato je da će Bobcat imati jednu 64-bitnu Integer jedinicu i jednu FP jedinicu sa dva 64-bitna pipeline-a, 64KB L1 keš memorije (po 32KB za instrukcije i podatke), ukupno 512KB keš memorije drugog nivoa i podršku za SSE instrukcije.

Kako smo već rekli da je jedna od glavnih stavki u ovom tržišnom segmentu potrošnja, u Bobcat jezgro je implementiran čitav niz tehnika namenjenih uštedama na ovom polju. Sem promena u samom dizajnu, u jezgro su ugrađene i mogućnosti za fino podešavanje radne frekvencije, kao i mogućnost gašenja pojedinih delova, a i L2 keš memorija ne radi na punoj brzini procesora kako bi se i na tom mestu uštedela određena količina energije. AMD navodi da je ovo jezgro sposobno za potrošnju manju od 1W, iako za sada nije precizno navedeno u kojim situacijama je to slučaj.
Internet vesti & zanimljivosti - Page 4 Bobcat_03_s

Potpuno nova arhitektura razvijana od nule
Bobcat ce činiti CPU deo prvog APU- a kompanije AMD, dok za sada nisu otkriveni detalji o grafičkom delu čipa. Ono što je izvesno je da će ono biti zasnovano na čipovima iz Evergreen serije proizvoda, verovatno na najslabijem modelu kodnog imena Cedar koje poseduje 80 Stream procesora, i da će podržavati DirectX 11 API, što je i potvrđeno tokom poslednjeg Computex-a kada je računar u kome se nalazio ovaj čip pokretao demo igre AvP. Prema tome, iako niko ne sumnja da će grafičke performanse prvog Fusion procesora biti daleko bolje od onoga što nudi Atom, tačne specifikacije su i dalje obavijene velom tajne.
Internet vesti & zanimljivosti - Page 4 Bobcat_04_s

Out-of-Order organizacija bi trebala da obezbedi dobre single-thread performanse
Ontario, prvi čip iz ove serije, sastojaće se od dva Bobcat jezgra i GPU dela, i proizvodiće ga u svojim pogonima kompanija TSMC, na njihovom trenutno najnaprednijem (i istovremeno prilično ozloglašenom) proizvodnom procesu od 40nm. Ova informacija je svakako predstavljala (ne)malo iznenađenje, jer je ova tajvanska kompanija dugo pokušavala da obezbedi proizvodnju nekog x86 procesora u svojim fabrikama, a činilo se da će to i uspeti kada je sredinom prošle godine navodno dogovorila proizvodnju baš Atom procesora sa kompanijom Intel. Ipak, dobra saradnja koju već godinama neguju sa ATI-jem, a zatim i AMD-om omogućila im je da obezbede ovaj prilično važan ugovor. Kako će se ova činjenica odraziti na performanse samog čipa ostaje da se vidi, pogotovo u svetlu činjenice da praktično svi grafički čipovi proizvedeni u ovom procesu „pate“ od relativno visoke potrošnje.
Fusion pred vratima

Iako je o tačnim performansama još uvek rano govoriti, u zvaničnim prezentacijama kompanije AMD već neko vreme se pominje formulacija „90% performansi današnjih mejnstrim notebook procesora u manje od polovine površine i daleko nižom potrošnjom”. Ukoliko kao današnji mejnstrim uzmemo najslabije Athlon II procesore, performanse koje bi mogao da dostigne Ontario su izuzetne za ovu klasu, i svakako znatno iznad onoga što će nuditi Intel u vidu dvojezgarnog Atoma zasnovanog na Pineview arhitekturi. Da li će se najave iz AMD-a i obistiniti saznaćemo za nekih pola godine, budući da je početak proizvodnje planiran za poslednji kvartal 2010. godine, a pojava prvih komercijalnih proizvoda za početak naredne. Ostaje i da se vidi da li će OoO arhitektura, sem što obezbeđuje bolje performanse, podići i potrošnju na za ovu klasu neprihvatljvu granicu, posebno uparena sa 40nm procesom kompanije TSMC. Kvalitet koji Intel može obezbediti u svojim fabrikama i u 45nm je već odavno poznat, dok će se AMD za par meseci naći na prilično nepoznatom terenu.
Internet vesti & zanimljivosti - Page 4 Bobcat_05_s

AMD Ontario - prvi Fusion procesor ove kompanije
Prednost je naravno što je u pitanju relativno jednostavan dizajn, koji je bez problema moguće prilagoditi bilo kom proizvodnom procesu, i uopšte nije isključeno da relativno brzo vidimo i 32nm verziju Ontaria koju će proizvoditi Global Foundries, a zatim možda i 28nm verziju koja će se ponovo proizvoditi u pogonima TSMC-a. Prema informacijama koje smo dobili sam dizajn je dovoljno fleksibilan da omogući ovako nešto, što već samo po sebi može biti prilično velika prednost. Kako bi obezbedio značajniji tržišni uspeh Ontaria, AMD će morati i da napravi dogovor sa svim važnim OEM proizvođačima i sistem integratorima, a u tržišnoj utakmici protiv kompanije veličine Intela to nikako nije jednostavno. Naravno, nedavne odluke FTC-a su im nešto olakšale poziciju, ali ih i dalje čeka veliki posao da partnere ubede da su (verovatno) bolje CPU i GPU performanse vredne nešto manje autonomije, i privole ih da prihvate njihov koncept.
Internet vesti & zanimljivosti - Page 4 Bobcat_06_s

Jedan čip sa vise namena
Naredna, 2011. godina će po svim parametrima biti veoma važna za kompaniju AMD. Po prvi put ovaj proizvođač praktično istovremeno predstavlja dve potpuno nove arhitekture, razvijane od nule, i namenjene dijametralno različitim tržišnim segmentima – Bulldozer za HPC i najvišu klasu desktop proizvoda, i Bobcat za netbook/CULV klasu prenosivih računara. Kada se svemu ovome doda i drugi po redu Fusion kodnog imena Llano, koji nije potpuno nova arhitektura već je zasnovan na aktuelnim procesorima iz Stars familije (Propus jezgro i Athlon II X4 procesori), jasno je sa kolikim ambicijama i očekivanjima ova kompanija ulazi u narednu godinu. Čitav portfolio proizvoda će biti osvežen u narednih 12 meseci, a period koji dolazi nakon toga mogao bi i da u potpunosti odredi dalju sudbinu kompanije. Fusion po našem mišljenju svakako jeste dobitni koncept za budućnost, ali ostaje da se vidi da li će AMD-ova vizija tog koncepta steći značajnije uporište na tržištu.

_________________
oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
ka5an
ka5an
Admin
Admin
Rak Pacov
Datum rođenja : 24.06.1960
Godina : 59
Lokacija : Gde god je Dunav
Poso/dokolice : Za kormilom
Raspoloženje : PreRaspoložen
Datum upisa : 06.12.2008
https://beogradskaka5anija.forumsr.com/forum.htm

Internet vesti & zanimljivosti - Page 4 Empty IntesaMobi - banka u vašem mobilnom telefonu

taj Sub Okt 09, 2010 7:54 pm
IntesaMobi je usluga pomoću koje korisnik može pomoću mobilnogtelefona i posebne aplikacije, bilo kog trenutka i sa bilo kog mesta,obaviti finansijske transakcije na računima u banci Intesa čiji jevlasnik ili na kojima ima ovlašćenje.Jedini preduslov za korišćenjeusluge, pored naravno odgovarajućeg računa u banci, je posedovanjemobilnog telefona sa podrškom za Java 2 Micro Edition, podešenim zapristup internetu. Nakon potpisivanja ugovora o zasnivanju usluge, nabroj telefona koji je registrovan u banci stići će vam SMS sa linkom nakojem možete pronaći verziju aplikacije koja će raditi na vašemtelefonu, a postupak je u potpunosti automatizovan, što nam je pokazaoi trenutak prijema ove poruke – nešto pre dva noću.


Internet vesti & zanimljivosti - Page 4 Nijeuredu


Nakon što obavite download aplikacije i instalaciju (što jepostupak koji zavisi od tipa telefona koji koristite), u sekciji gde susmeštene ostale aplikacije pojaviće se nova ikonica.Po prvomstartovanju potrebno je da odaberete jezik korišćenja (dostupni susrpski i engleski) i unesete aktivacioni kod koji ste dobili u banciprilikom ugovaranja usluge. Sledeći (ujedno i poslednji obavezni) korakje izbor ličnog PIN broja, koji ćete ubuduće koristiti za pristupaplikaciji i vašu identifikaciju na serveru banke, nakon čegaIntesaMobi uslugu možete koristiti bez ikakvih ograničenja, budući daje servis dostupan 24/7.


Internet vesti & zanimljivosti - Page 4 Intesamobi_04_m


Osnovni meni je veoma jednostavan, i sastoji se od petcelina – Računi, Plaćanja, Kartice, Menjačnica i Podešavanja, a zakretanje kroz opcije koristi se pet osnovnih kompandi (Nastavi, Nazad,Izmeni, Završi, Glavni meni). Verujemo da svako ko zna da koristimobilni telefon neće imati ama baš nikakvih problema u navikavanju zarad sa IntesaMobi aplikacijom, a razlog je onaj koji smo naveli nasamom početku – tokom ugovaranja usluge u banci preciziraćete modeltelefona koji koristite, što znači da će izgled aplikacije odgovaratiuobičajenom interfejsu koji ionako svakodnevno koristite. Ipak, i poredeventualno različitog izgleda, funkcionalnost ostaje identična, ma kojumobilnu platformu da koristite.

Sekcija Računi pruža vam uvidu stanje i promet po tekućim i deviznim računima, a za svaki od njihmoguće je dobiti i detaljnije informacije (raspoloživa sredstva, iznosii datum poslednje uplate, rezervisana sredstva i slično). Iz menija podnazivom Plaćanja, kao što mu i ime sugeriše, moguće je obavititransakcije izborom predefinisanog naloga ili popunjavanjem novog, kaoi uvid u detalje svih već izvršenih plaćanja. Deo parametara ukolikopopunjavate novi nalog izabira se podmenijem (račun sa koga vršiteplaćanje, na primer), a drugi deo je potrebno popuniti unošenjemdetalja same transakcije – broj računa u čiju korist prebacujetesredstva, iznos, model plaćanja, šifru, svrhu i poziv na broj –jednostavno, sve podatke koje bi popunili na standardnoj uplatnici našalteru ovde ćete uneti u za to odgovarajuće polje. Nakon unosapodataka ostaje vam samo da odaberete opciju Izvrđši nalog.


Internet vesti & zanimljivosti - Page 4 Intesamobi_07_m

Velika pomoć tokom korišćenja svakako će biti šabloni – nakon svakoguspešnog plaćanja biće vam ponuđena opcija da snimite izvršeni nalogkao šablon, što će svaki naredni postupak plaćanja pojednostaviti iznačajno ubrzati postupak. Ukoliko ste već korisnik klasične OnLineusluge koju Intesa nudi već dugi niz godina, i već ste vršili plaćanjapreko interneta, svi tamo predefinisani šabloni biće vam dostupni ikroz IntesaMobi aplikaciju. U meniju Kartice možete steći uvid ostanju, prometu i drugim detaljima svih platnih kartica koje koristite(raspoloživa i rezervisana sredstva, minimalni iznos za uplatu),nevezano za tip kartice (debitna ili kreditna) i vrste računa za kojije vezana (dinarski ili devizni). Poslednja funkcionalna celina jesteMenjačnica, koja će vam omogućiti kupovinu ili prodaju deviza, kao iuvid u ažuriranu kursnu listu. Ove opcije, izuzev kursne liste, nećebiti dostupne svim korisnicima, već samo onima koji poseduju i dinarskii devizni račun u Banca Intesa. U sekciji Podešavanja moguće je u bilokom trenutku promeniti vaš PIN kod, jezik, veličinu fonta ili načinkretanja kroz menije aplikacije, kao i dobiti podatke o protokupodataka.


Bezbednost kao glavni uslov


Kako velikibroj korisnika i dalje zazire od upotrebe modernih sredstavakomunikacije u svemu što ima direktnu vezu sa novcem, posebna pažnjatokom razvoja aplikacije posvećena je bezbednosti podataka itransakcija. Preuzimanje i instaliranje aplikacije i mobilnog tokena upotpunosti je usklađeno sa aktuelnim preporukama „Cryptographic TokenKey Initilaziation Protocol“ RSA Laboratories, i prilikom svakekomunikacije vašeg telefona sa bankom putem interneta koristi seprivatni ključ za šifrovanje podataka. Ovaj mobilni token, koji seinstalira uz samu aplikaciju, zaštićen je mPIN-om koji sami definišete,a provera tog PIN-a ne vrši se u telefonu, već na samom serveru banke.Ovo naravno predstavlja odličnu zaštitu od krađe, budući da se uslugaautomatski blokira nakon trećeg neuspešnog pokušaja unošenja PIN-a.


Internet vesti & zanimljivosti - Page 4 %28ss%29_intesamobi_03_m


Aplikaciju, kao i mobilni token, nakon instalacije nijemoguće jednostavno prekopirati i koristiti na drugom mobilnom telefonu,jer su zaštićeni DRM (Digital Rights Management), MIDP 2.0 i CLDC 1.1tehnologijama. Osetljivi podaci o računima, platnim karticama iizvršenim transakcijama biće čuvani u memoriji telefona samo tokomkorišćenja same IntesaMobi aplikacije, i nakon što je zatvorite bićeobrisani. Čak i ukoliko to zaboravite da uradite, aplikacija je takopodešena da se automatski ugasi nakon tri minutanekorišćenja.Eventualni gubitak ili krađu mobilnog telefona potrebno jeprijaviti banci, kako bi onemogućili izvršavanje usluge, koja time nećebiti i deaktivirana.


Internet vesti & zanimljivosti - Page 4 %28ss%29_intesamobi_09_m


Kako je aplikacija vezana za mobilni telefon na kome jeinstalirana i aktivirana, njegova promena povlači za sobom i ponovnuproceduru instaliranja i aktiviranja. Sa druge strane, promena mobilnogoperatera ili broja telefona ne utiče na funkcionalnost IntesaMobiaplikacije, ali smo dobili informaciju da je ipak takvu promenupreporučljivo prijaviti banci, kako bi nastavili da primate SMSobaveštenja. Cilj Banca Intesa uvođenjem ovih novih tehnologija je daomogući korisnicima udobnije obavljanje najčešćih transakcija, ali ismanji gužve na šalterima poslovnica. Zbog toga ćekorišćenje IntesaMobiusluge će biti potpuno besplatno do kraja 2010. godine, a radi dodatnepopularizacije servisa, onima koji se odluče na korišćenje servisa iposeduju Hit tekući račun ove banke, prvih pet transakcija će bitiobavljeno bez provizije.


Internet vesti & zanimljivosti - Page 4 %28ss%29_intesamobi_12_m


Kada su nedostaci u pitanju, očigledne mane i probleme uradu nismo primetili, izuzimajući par slovnih grešaka, što i nijepreviše čudno budući da je servis pušten u rad pre manje od deset dana.Jedino ograničenje koje IntesaMobi aplikaciju razlikuje u odnosu na oveusluge u online elektronskom bankarstvu Banca Intesasu nešto kraćiperiodi ili broj po kome možete filtrirati transakcije. Ipak, verujemoda nije u pitanju tehničko ograničenje, već namera da se omogući većapreglednost na ekranima malih dimenzija. Banca Intesa je nedavnopokrenula opsežnu kampanju pod sloganom „Nije u redu da čekate uredu“... ukoliko jeste klijent ove banke, posedujete odgovarajućimobilni telefon i ne plašite se da ga koristite u ove svrhe, smatra moda nema ni razloga da to više uopšte radite – IntesaMobi će vam sačuvati vreme, živce i obezbediti udobnost i efikasnost.Galerija fotografijaInternet vesti & zanimljivosti - Page 4 %28ss%29_intesamobi_01_s Internet vesti & zanimljivosti - Page 4 %28ss%29_intesamobi_02_s Internet vesti & zanimljivosti - Page 4 %28ss%29_intesamobi_03_s Internet vesti & zanimljivosti - Page 4 %28ss%29_intesamobi_04_s Internet vesti & zanimljivosti - Page 4 %28ss%29_intesamobi_05_s Internet vesti & zanimljivosti - Page 4 %28ss%29_intesamobi_06_s Internet vesti & zanimljivosti - Page 4 %28ss%29_intesamobi_07_s Internet vesti & zanimljivosti - Page 4 %28ss%29_intesamobi_08_s Internet vesti & zanimljivosti - Page 4 %28ss%29_intesamobi_09_s Internet vesti & zanimljivosti - Page 4 %28ss%29_intesamobi_10_s Internet vesti & zanimljivosti - Page 4 %28ss%29_intesamobi_11_s Internet vesti & zanimljivosti - Page 4 %28ss%29_intesamobi_12_s Internet vesti & zanimljivosti - Page 4 %28ss%29_intesamobi_13_s Internet vesti & zanimljivosti - Page 4 Intesamobi_01_s Internet vesti & zanimljivosti - Page 4 Intesamobi_02_s Internet vesti & zanimljivosti - Page 4 Intesamobi_03_s Internet vesti & zanimljivosti - Page 4 Intesamobi_04_s Internet vesti & zanimljivosti - Page 4 Intesamobi_05_s Internet vesti & zanimljivosti - Page 4 Intesamobi_06_s Internet vesti & zanimljivosti - Page 4 Intesamobi_07_s Internet vesti & zanimljivosti - Page 4 Intesamobi_08_s Internet vesti & zanimljivosti - Page 4 Intesamobi_09_s Internet vesti & zanimljivosti - Page 4 Intesamobi_10_s Internet vesti & zanimljivosti - Page 4 Intesamobi_11_s Internet vesti & zanimljivosti - Page 4 Bancaintesa1_s

_________________
oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
ka5an
ka5an
Admin
Admin
Rak Pacov
Datum rođenja : 24.06.1960
Godina : 59
Lokacija : Gde god je Dunav
Poso/dokolice : Za kormilom
Raspoloženje : PreRaspoložen
Datum upisa : 06.12.2008
https://beogradskaka5anija.forumsr.com/forum.htm

Internet vesti & zanimljivosti - Page 4 Empty Sjajni poslovni rezultati kompanije Google

taj Pet Okt 15, 2010 7:48 pm
Sjajni poslovni rezultati kompanije Google


Još jedna kompanija koja je zabeležila sjajne poslovne rezultate utrećem kvartalu tekuće godine je Google. Ukupan prihod je skočio za23%, na ukupno 7.3 milijarde dolara, a profit je u istom perioduiznosio 2.2 milijarde, što predstavlja skok od 18%.

Na krajuprethodnog kvartala Google je posedovao više od 33 milijarde dolara ukešu i brzo naplativim obaveznicama, kao i više od 23000 zaposlenih.Rast prihoda zabeležen je kako u glavnom delu kompanije, od reklamavezanih za pretraživač, tako i u drugim divizijama – reklame na YouTubeservisu, mobilna pretraga, kao i Google Apps za preduzeća.
Internet vesti & zanimljivosti - Page 4 Google_logo

Nakon objave ovih vesti, deonice kompanije su doživele veomaznačajan skok vrednosti od čitavih 10 procenata, podižući u samonekoliko sati tržišnu vrednost kompanije za 15 milijardi dolara, ipribližavajući ih magičnoj granici od 200 milijardi. Ovaj skok takođeznači da postoje realne šanse da Google u narednim mesecima postanedruga po vrednosti IT kompanija na svetu, odmah iza Apple-a, prestižućidugogodišnjeg lidera Microsoft, čija se trenutna tržišna vrednosttrenutno procenjuje na 218 milijardi dolara, odnosno nekih 60 manje odApple-a.

Izvor: PC World

_________________
oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
ka5an
ka5an
Admin
Admin
Rak Pacov
Datum rođenja : 24.06.1960
Godina : 59
Lokacija : Gde god je Dunav
Poso/dokolice : Za kormilom
Raspoloženje : PreRaspoložen
Datum upisa : 06.12.2008
https://beogradskaka5anija.forumsr.com/forum.htm

Internet vesti & zanimljivosti - Page 4 Empty Re: Internet vesti & zanimljivosti

taj Pet Okt 15, 2010 7:49 pm
Texas Instruments kupio fabriku čipova u Kini


Postavljen: 15.10.2010


KompanijaTexas Instruments je u petak objavila da je kupila svoju prvu fabrikučipova u Kini, lociranu u Chengdu-u. Fabrika površine nešto veće od11000 kvadratnih metara do sada je bila u vlasništvu CensionSemiconductor Manufacturing Company, i očekuje se da može ostvaritigodišnji prihod od 1 milijarde dolara proizvodeći čipove na waferimaprečnika 200mm.

Ovo nije prva fabrika za proizvodnju čipovakoju je TI kupio u poslednje vreme, budući da su u SAD kupili modernuopremu za proizvodnju napredne logike od kompanije Qimonda, kao i dvefabrike u Japanu, bivše vlasništvo kompanije Spansion Japan.
Internet vesti & zanimljivosti - Page 4 Texas_instruments_logo

Plan Texas Instrumentsa je da u novoj fabrici proizvodi čipovenamenjene mušterijama lociranim u toj regiji, što prema saopštenju izkompanije još jednom potvrđuje njihovu posvećenost kineskom tržištu.Vrednost posla nije otkrivena, kao ni planovi za eventualne budućeinvesticije, budući da je većina modernih proizvođača čipova već prešlana novu generaciju 300mm wafera.

Izvor: PC World >>>

_________________
oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
ka5an
ka5an
Admin
Admin
Rak Pacov
Datum rođenja : 24.06.1960
Godina : 59
Lokacija : Gde god je Dunav
Poso/dokolice : Za kormilom
Raspoloženje : PreRaspoložen
Datum upisa : 06.12.2008
https://beogradskaka5anija.forumsr.com/forum.htm

Internet vesti & zanimljivosti - Page 4 Empty Re: Internet vesti & zanimljivosti

taj Pet Okt 15, 2010 7:50 pm
AMD objavio rezultate poslovanja u trećem kvartalu


Postavljen: 15.10.2010


Pardana nakon kompanije Intel, i njihov najveći konkurent na tržištuprocesora, kompanija AMD, objavila je rezultate svog poslovanja uprethodna tri meseca 2010. godine. I pored činjenice da je i ovo jošjedan kvartal u kome je kompanija zabeležila gubitak od 118 milionadolara, analitičari su prilično složni u proceni da su rezultatiposlovanja bolji od očekivanih.

Ukupan prihod u proteklomperiodu iznosio je 1.62 milijarde dolara, što predstavlja pad od 2% uodnosu na prethodni kvartal, ali porast od 16 u odnosu na isti periodprethodne godine. Glavninu prihoda kompaniji donose centralniprocesori, ali je pad prihoda u odnosu na prethodni kvartal pre svegaprouzrokovan nešto nižom srednjom prodajnom cenom (ASP). Grafički deokompanije zabeležio je prihod od 390 miliona i dolara, što je pad uodnosu na prethodni kvartal, ali znatan skok od 33% u odnosu naprethodnu godinu. Na kraju, treba pomenuti da je ovaj deo kompanijezabeležio i profit od 1 milion dolara.
Internet vesti & zanimljivosti - Page 4 Amd_logo

Istovremeno sa rezultatima za ovaj kvartal, navedena su iočekivanja za naredni, u kome u AMD-u očekuju sličan prihod. Ipak,naredni period bi mogao biti veoma važan za kompaniju, jer će započetiisporuke prvih Fusion procesora, kao i nove generacije grafičkihčipova.

Izvor: AMD
>>>

_________________
oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
ka5an
ka5an
Admin
Admin
Rak Pacov
Datum rođenja : 24.06.1960
Godina : 59
Lokacija : Gde god je Dunav
Poso/dokolice : Za kormilom
Raspoloženje : PreRaspoložen
Datum upisa : 06.12.2008
https://beogradskaka5anija.forumsr.com/forum.htm

Internet vesti & zanimljivosti - Page 4 Empty Re: Internet vesti & zanimljivosti

taj Pet Okt 15, 2010 7:51 pm
Telefon sa automatskim prevođenjem ipak neće tako skoro


Postavljen: 14.10.2010


Telefonsa automatskim prevođenjem, koji je kompanija Google prilično pompeznonajavila početkom ove godine, kako trenutno stoje stvari ipak nije takoblizu realizaciji. Podestimo, u pitanju je uređaj koji automatskiprevodi glas koji izgovarate na drugi jezik, i zatim ga izgovaraslušaocu na drugoj strani žice, uz zakašnjenje, koje i ne mora bititako kratko. Iako je direktor celog projekta Hugo Barra demonstriraoprvi prototip pre nekoliko meseci, predstavljanje komercijalnogproizvoda je još uvek daleko… makar prema izjavi PR službe kompanijeGoogle, a pretpostavljamo da bi njima trebalo verovati.
Internet vesti & zanimljivosti - Page 4 Translator

Ipak, Google nije usamljen u pokušajima da se ova tehnologijadovede na tržište kao komercijalni proizvod, budući da je i Microsoftdemonstrirao rad uređaja koji relativno uspešno omogućava komunikacijuna engleskom i nemačkom. Microsoft nije precizirao vremenski okvir ukome bi njihov proizvod mogao biti dostupan širem krugu potencijalnihkupaca, ali sa trkom udvoje to bi moglo da se desi i pre nego što biočekivali, posebno jer se procenjuje da bi, i pored očekivanih problemau samom početku, tržište za ovakve proizvode moglo biti ogromno.

Iako je većina nas već videla uređaj sličnih mogućnosti na malomekranu, budući da junaci serijala Star Trek veoma intenzivno koristeuniverzalni prevodilac (Universal Translator), nadajmo se ipak dačovečanstvo na upotrebu neće čekati do 22. veka, u kome je tehnologija,prema ST univerzumu, navodno izmišljena.

Izvor: TechCrunch
>>>

_________________
oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
ka5an
ka5an
Admin
Admin
Rak Pacov
Datum rođenja : 24.06.1960
Godina : 59
Lokacija : Gde god je Dunav
Poso/dokolice : Za kormilom
Raspoloženje : PreRaspoložen
Datum upisa : 06.12.2008
https://beogradskaka5anija.forumsr.com/forum.htm

Internet vesti & zanimljivosti - Page 4 Empty Re: Internet vesti & zanimljivosti

taj Pet Okt 15, 2010 7:52 pm
Kontradiktorni izveštaji analitičara o prodaji PC računara


Postavljen: 14.10.2010


Iakose konačni podaci dve vodeće kompanije koje se bave analizama ITtržišta ne slažu u potpunosti, i IDC i Gartner se slažu u proceni da jeprodaja Apple računara u porastu, makar kada je tržište SAD u pitanju.U preliminarnim podacima za treći kvartal tekuće godine, IDC je smestiokompaniju Apple na treće mesto po broju prodatih računara na teritorijiSAD, sa prodatih 1.999 miliona komada, dok je Gartner, sa 1.83 miliona,svrstao na četvrto mesto, sa malim zaostatkom u odnosu na Acer. UspehApple-a je tim veći ukoliko se ima u vidu da je prodaja PC računaraopala u odnosu na prethodni period, čak i pored činjenice da kompanijetokom trećeg kvartala obično beleže odlične rezultate zahvaljujući„Back-to-School“ periodu.
Internet vesti & zanimljivosti - Page 4 Sales

I IDC i Gartner se slažu oko redosleda prve dve kompanije nalisti, kao i pete – njih zauzimaju HP sa oko 24 i Dell sa oko 23%, kaoi Toshiba kojoj obe kompanije za analizu daju oko 8% tržišta. Acer iApple zauzimaju treće i četvrto mesto, sa oko 10% prodatih računara nateritoriji SAD. Kada je globalno tržište u pitanju, HP i dalje zauzimaprvo mesto sa više od 15 miliona isporučenih računara, ali jeistovremeno primećeno da je ova kompanija izgubila tržišni udeo. Acer iDell i dalje zauzimaju drugo i treće mesto, ali takođe uz pad ukupnogudela, dok se za velike dobitnike u prethodnom periodu mogu smatratikompanije Lenovo i Asus, koje su znatno povećale obim isporuka, ali iprisustvo na tržištu.

Izvor: Yahoo News
>>>

_________________
oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
ka5an
ka5an
Admin
Admin
Rak Pacov
Datum rođenja : 24.06.1960
Godina : 59
Lokacija : Gde god je Dunav
Poso/dokolice : Za kormilom
Raspoloženje : PreRaspoložen
Datum upisa : 06.12.2008
https://beogradskaka5anija.forumsr.com/forum.htm

Internet vesti & zanimljivosti - Page 4 Empty Re: Internet vesti & zanimljivosti

taj Pet Okt 15, 2010 7:53 pm
Geo-Stalking servis uskoro javno dostupan


Postavljen: 13.10.2010


Znateli šta je Geo-Stalking?
Do jutros nismo ni mi, ali iako samo ime sugeriše na „nečasne“ radnje, iza ovog servisa, koji će biti javnodostupan od naredne nedelje, krije se nešto mnogo jednostavnije –namera da fanovi u svakom trenutku mogu saznati gde se nalaze poznateličnosti iz sveta filma, muzike i mnogi drugi pripadnici globalnog JetSet-a. Revoluciju na ovom polju već su donele opcije za statuse nasocijalnim mrežama i tweet-ovi, ali će pokretanje namesnkog servisamožda doneti i revoluciju na ovom polju. Naime, od naredne nedelje ćejavno biti dostupan servis pod imenom JustSpotted, čiji je jedini ciljpraćenje svetskih zvezda u realnom vremenu. Naravno, sam servis nijeosmišljen kao pomoćna alatka za uhođenje, iako je to i po samom imenuprvo što pada na pamet, već kao sredstvo kojim se može postići dalekobolja interakcija poznatih ličnosti i njihovih fanova širom sveta.


Internet vesti & zanimljivosti - Page 4 Justspotted

Servis će delimično funkcionisati kao agregator podataka dostupnihputem lokacija Twitter, Facebook i Foursquare, ali je zamišljeno da senajtačniji podaci dobijaju od korisnika širom sveta, koji će selogovati i ostavljati izveštaje o svom „ulovu”, tj činjenici da suprimetili neku slavnu ličnost.
Novi servis je delo AJ Asver-a,Dilan Jarawardane-a i Benjamin Tauber-a, kreatora servisa Scoopler,koji je pokrenut tokom 2009. godine i bio namenjen pretraživanju urealnom vremenu, čiji je JustSpotted nadgradnja. AJ Asvel je povodompokretanja novog projekta izjavio da je siguran da je njihov pristuppravi, i da je moguće postići sjajan efekat bez zapošljavanja velikogbroja reportera iz svih krajeva sveta.

Osnovne sekcijeJustSpotted servisa uključivaće Globe Spotters mapu, u koju ćekorisnici u realnom vremenu unositi podatke o viđenju poznate osobe,ali će istovremeno sadržati i podatke dostupne preko zvaničnih izvoravesti, opširne dnevne izveštaje o lokacijama najmanje 700 slavnihličnosti, kao i tim urednika koji će raditi na analizi pristiglihsadržaja i objavljivanju najvažnijih vesti.

Zvuči li vamprojekat interesantno? Nekima možda i ne, ali o ukusima ne vrediraspravljati… gotovo da nemamo dileme da li će JustSpotted bitipopularan servis širom sveta.

Izvor: TechCrunch
>>>

_________________
oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
ka5an
ka5an
Admin
Admin
Rak Pacov
Datum rođenja : 24.06.1960
Godina : 59
Lokacija : Gde god je Dunav
Poso/dokolice : Za kormilom
Raspoloženje : PreRaspoložen
Datum upisa : 06.12.2008
https://beogradskaka5anija.forumsr.com/forum.htm

Internet vesti & zanimljivosti - Page 4 Empty Re: Internet vesti & zanimljivosti

taj Pet Okt 15, 2010 7:55 pm
Intel objavio finansijske rezultate poslovanja za treći kvartal 2010. godine


Kompanija Intel, najveći svetski proizvođač procesora, objavio jejuče finansijske rezultate poslovanja u trećem kvartalu tekuće godine.Kvartalni prihod je po prvi put premašio iznos od 11 milijardi dolara(11.1, da budemo precizni), što predstavlja porast od 18% u odnosu naisti period prethodne godine. Operativna dobit iznosila je 4.1milijardu dolara, a neto dobit 3 milijarde dolara.

PolOtelini, predsednik i izvršni direktor kompanije Intel, izjavio jepovodom poslovnih rezultata kompanije koju vodi da rezultati ostvareniu trećem kvartalu predstavljaju rekord svih vremena kada su u pitanjuvisina prihoda i operativna dobit. „Ostvareni rezultati proizvod sustalne potražnje koja je dolazila od strane naših partnera, prodajenaših vodećih proizvoda i rastom na tržištima u razvoju. U narednomperiodu, smatramo da će postojati visoka potražnja za kompjuterskimproizvodima svih vrsta. Očekuje nas predstavljanje naredne generacijeprocesora, kodnog naziva Sandy Bridge, i mnogih novih dizajn rešenjakada su u pitanju procesori Intel Atom, od novih Google TV proizvoda,do velikog broja tablet računara zasnovanih na Windows, Android i MeeGooperativnim sistemima.”
Internet vesti & zanimljivosti - Page 4 Intel_logo

Kada se ovi podaci „razbiju“ na pojedine sektore kompanije, PCClient Group je zabeležio rast od 3 odsto, sa rekordnim prihodom odprodaje mobilnih mikroprocesora, Data Center Group je zabeležio rast od3 odsto u odnosu na prethodni kvartal, sa rekordnim prihodom od prodajemikroprocesora za servere, dok je sektor Intel Atom mikroprocesora ičipova ostvario prihod od 396 miliona dolara, što predstavlja pad od 4odsto u odnosu na prethodni kvartal. Prosečna prodajna cenamikroprocesora ostala je na istom nivou u odnosu na prethodni kvartal,dok u odnosu na prethodnu godinu beleži značajan rast, a bruto marža jeiznosila 66 odsto.

Kompanija je najavila i prve prognozeposlovanja u četvrtom kvartalu 2010. godine, i u njemu očekuje sličeposlovne rezultate – prihod bi u naredna tri meseca trebalo da iznosi11.4 milijarde dolara, plus ili minus 400 miliona.

_________________
oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
ka5an
ka5an
Admin
Admin
Rak Pacov
Datum rođenja : 24.06.1960
Godina : 59
Lokacija : Gde god je Dunav
Poso/dokolice : Za kormilom
Raspoloženje : PreRaspoložen
Datum upisa : 06.12.2008
https://beogradskaka5anija.forumsr.com/forum.htm

Internet vesti & zanimljivosti - Page 4 Empty Re: Internet vesti & zanimljivosti

taj Pet Okt 15, 2010 7:56 pm
Broj upada u računarske mreže u porastu


Prema rezultatima istraživanjasprovedenog među 350 IT profesionalaca i stručnjaka za umrežavanje,zaposlenih u kopanijama različitog profila i veličine, broj upadahakera u zaštićene računarske mreže i servere sa podacima je u porastuu odnosu na prošlu godinu, koja je sama po sebi ionako držala neslavanrekord po ovom pitanju. Prema rezultatima Sixth Annual Enterprise IT Security Survey koji su predstavljeni u ponedeljak, 67% velikih kompanija, sa više od5000 zaposlenih, doživelo je tokom ove godine makar jedan uspešan upadu “zaštićenu” računarsku mrežu, što je značajan skok u odnosu na 41%koliko je zabeleženo tokom 2009. godine. Porast je zabeležen i uslučaju srednjih kompanija, sa brojem zaspolenih od 1000 do 4999, alimnogo manjeg nivoa – sa 57 na 59%.

Po prvi put se 2010.godine ovo istraživanje, koje sprovodi Amplitude Research podsponzorstvom kompanije VanDyke Software, bavilo i razlozima zbog kojihje došlo do upada u zaštićenu mrežu računara. Prema rezultatima, 14% jedirektna posledica hakerskog napada, 12% nepostojanja dovoljnihzaštitnih mera, 10% načina na koji zaposleni koriste internet tokomradnog vremena, 9% usled dejstva virusa i drugog malware-a, 8% uslednedovoljne pažnje zaspolenih, 6% nakon nedovoljenog pristupa od stranezaposlenih, uključujući i bivše zaposlene, 5% usled korišćenjanedovoljno dobrih lozinki, dok su u identičnom procentu slučajevaispitanici krivili i sigurnosne propuste u softveru i nedostatak važnihsigurnosnih update-a.
Internet vesti & zanimljivosti - Page 4 Network_security

Kada su drugi segmenti istraživanja u pitanju, više od četvrtineispitanika je navelo da njihove kompanije prebacuju poslove vezane zaIT tehnologije u strane zemlje, što je otprilike sličan procenat kao iu prošlogodišnjem istraživanju, a 50% taj vid outsourcing-a doživljavakao potencijalni problem sa stanovišta sigurnosti. Ipak, ima i onihkoji drugačije misle, pa gotovo jedna trećina smatra da ovakav načinposlovanja nema nikakav uticaj na bezbednost, dok nemali brojanketiranih smatra da čak poboljšava stepen bezbednosti mreža.Rezultati govore i da sve veći broj kompanija proverava svoje merebezbednosti angažovanjem drugih konsultantskih kuća – u odnosu naprošlogodišnjih 35%, sada gotovo polovina kompanija posluje na ovajnačin, kao i da je metod prilično efikasan, budući da je u 56%slučajeva otkriven makar jedan ozbiljan bezbedonosni propust. Oko dvetrećine anketiranih kompanija sprovodi i sopstvene kontrole bezbednostimakar jednom godišnje, ali je efikasnost otkrivanja potencijalnihproblema na nižem nivou u odnosu na ono koje se dobija angažovanjemnezavisne kompanije.

Izvor: PC World
>>>

_________________
oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
ka5an
ka5an
Admin
Admin
Rak Pacov
Datum rođenja : 24.06.1960
Godina : 59
Lokacija : Gde god je Dunav
Poso/dokolice : Za kormilom
Raspoloženje : PreRaspoložen
Datum upisa : 06.12.2008
https://beogradskaka5anija.forumsr.com/forum.htm

Internet vesti & zanimljivosti - Page 4 Empty Re: Internet vesti & zanimljivosti

taj Pet Okt 15, 2010 7:57 pm
Google Chrome OS uskoro dostupan


Kada je pre nešto više od godinu danapo prvi put najavljen Google Chrome, operativni sistem kompanijeGoogle, zasnovan na internet browseru istog imena, situacija na tržištuje bila znatno drugačija. Pre svega, Android, operativni sistemnamenjen mobilnim uređajima, nije bio ni izbliza tako uspešan ikvalitetan kao što je danas, a sa njegovim usponom pojavile su se iglasine da je razvoj Chrome OS-a napušten, što je posebno podgrejanovešću da je glavni inženjer na projektu prešao u Facebook.

Kako se ispostavlja, glasine nisu bile tačne, i kako trenutno stojestvari Google će ispoštovati obećanje da će prva verzija novogoperativnog sistema biti spremna do kraja 2010. godine. Premainformacijama sa web sajta na kome je moguće pratiti dinamikuispravljana uočenih grešaka, Google Chrome OS je nedavno ušao u završnufazu testiranja, jer aktuelna verzija nosi oznaku Release Candidate.
Internet vesti & zanimljivosti - Page 4 Google_chrome_os_logo

Prema za sada nepotvrđenim informacijama poteklih sa bloga jednog odzaposlenih u kompaniji Google koji je uključen u ovaj projekat, terminza predstavljanje verzije 1.0 mogao bi biti 11. Novembar, mada jemoguće da će u tom terminu biti i najavljena prva finalna verzija, kojabi se pojavila nedugo nakon toga, možda tačno 12 meseci nakoninicijalne najave prošle godine. Potvrda poodmakle faze razvoja novogtakmičara na polju operativnih sistema mogao bi biti i spisakmogućnosti na kojima se trenutno radi – skrinsejveri, sistemske boje iuopšte izgled korisničkog interfejsa se obično ostavljaju za sam kraj,kada su „bitne“ stvari već odavno završene na zadovoljavajući način.Prema zvaničnom saopštenju kompanije Google, razvoj Google Chromeoperativnog sistema teče po planu, i prvi uređaji će biri predstavljenido kraja ove godine.

Izvor: TechCrunch
>>>

_________________
oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
ka5an
ka5an
Admin
Admin
Rak Pacov
Datum rođenja : 24.06.1960
Godina : 59
Lokacija : Gde god je Dunav
Poso/dokolice : Za kormilom
Raspoloženje : PreRaspoložen
Datum upisa : 06.12.2008
https://beogradskaka5anija.forumsr.com/forum.htm

Internet vesti & zanimljivosti - Page 4 Empty Re: Internet vesti & zanimljivosti

taj Pet Okt 15, 2010 7:58 pm
Novi prenosivi Zero-klijent kompanije Fujitsu

Kompanija Fujitsu proširuje svoj popularni „Zero Client“ (ziro klajent)koncept predstavljanjem prenosivog uređaja „Portable Zero Client“, kojikorisnicima omogućava da pristupe svojim virtuelnim desktop-mašinama sabilo kog mesta i sa bilo kog računara koji može da se poveže naInternet. Razvijen za potrebe sve većeg broja mobilnih radnika,„Portable Zero Client MZ900“ je uređaj koji funkcioniše po jednostavnomprincipu „priključi-i-radi“ (plug-and-play), pruža bezbednost,fleksibilnost i mnoge pogodnosti koji prevezilaze druge metode pristupakompjuterizovanom radnom mestu sa daljine.

Uporedo saubrzavanjem globalnog trenda ka angažovanju zaposlenih koji rade „sadaljine“, odnosno sa bilo koje lokacije van poslovnog prostora,korporacije se suočavaju sa novim izazovom – obezbeđivanjem sigurnogpristupa korporativnim desktop-mašinama. Fujitsu je upravo za tu namenurazvio prenosivi Zero Client, koji je nezavisna istraživačka kućaForester već nazvala „tehno-populizmom“ – nudeći tržištu prenosiviuređaj koji podržava sve konvencionalne sigurne veze između dvelokacije, kako bi osigurao da osetljivi podaci nikada ne „poteku“nezaštićeni.


Internet vesti & zanimljivosti - Page 4 ZC_MZ900_lo


„Portable Zero Client MZ900“ uređaj zasniva se na USBmemorijskom „stik“-u. Softver na particiji jedinice koja dozvoljavasamo čitanje podataka, omogućuje pristup bez instalacije, mehanizmukoji formira siguran pristup tako da korisnici mogu da se prijave nasvoja „Zero Client desktop okruženja“ sa bilo koje tačke u svetu.Osetljivim podacima na kriptovanom delu uređaja korisnici mogu dapristupe samo kada su povezani i autentifikovani. Kada se isključi,„Portable Zero Client“ ne ostavlja nikakve tragove na mašini u koju jebio priključen.Ovaj pristup omogućuje uživanje svih pogodnosti od virtuelizacijedesktop okruženja, koja kompanijma štedi vreme i resurse a njenimzaposlenima pruža veću fleksibilnost i produktivnost, bez potrebe da sasobom nose prenosivi računar. „Portable Zero Client“ takođe pomažeorganizacijama da postepeno migriraju na „Zero Client“ infrastrukturesa postojećim hardverom, i tako zaštite svoje postojeće investicije uIT.

Fujitsu time takođe „pogađa“ i jedan od ključnih rizika koje sa sobomobično nose mobilni radnici: da mašina preko koje se pristupakorporativnoj mreži ugrozi njenu bezbednsot preko virusa ili trojanca.Korporativne mreže su, u slučaju prenosivog Zero-Clienta, zaštićene odovih napada zato što mašine-domaćini ne mogu da prepravljaju softverovog uređaja za povezivanje i autentikaciju. Time što „Portable ZeroClient“ ima softver za siguran pristup preko koga se odvija procesprijavljivanja na zaštićenu particiju, uređaj takođe nudi i zaštitu odzlonamernog softvera na mašinama-domaćinima koji bi, u suprotnom, moglida zabeleže podatke o samoj vezi ili pritiskanju tastera.

Portable Zero Client MZ900 model biće dostupan krajem novembra 2010, uCEMEA&I regionu kome pripada i Srbija. Cene variraju od zemlje dozemlje.

Izvor: Fujitsu >>>

_________________
oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
ka5an
ka5an
Admin
Admin
Rak Pacov
Datum rođenja : 24.06.1960
Godina : 59
Lokacija : Gde god je Dunav
Poso/dokolice : Za kormilom
Raspoloženje : PreRaspoložen
Datum upisa : 06.12.2008
https://beogradskaka5anija.forumsr.com/forum.htm

Internet vesti & zanimljivosti - Page 4 Empty Re: Internet vesti & zanimljivosti

taj Pet Okt 15, 2010 7:59 pm
Najzgodnija hakerka na svetu... možda i nije haker


Kristina Svechinskaya, jedna od 37ljudi optuženih da su kao deo ozloglašene East European Zbotsajber-kriminalne bande kovali planove da prodru u računarske sistemenekih banaka i izvrše pljačku, možda uopšte nije stručnjak za računare.Prema rečima gospodina Graham Cluley-a iz kompanije Sophos, i poredčinjenice da svetski mediji 22-ogodišnju tamnokosu lepoticuistočnoevropskog porekla predstavljaju kao opasnog člana bande koja jeu Njujorku optužena za izvođenje sajber-kriminalnih aktivnosti, jošuvek nije sigurno da je i ona sama haker. Naime, dotična gospođica jeoptužena za zaveru sa namerom da se učini prevara, kao i za korišćenjefalsifikovanih pasoša, što su svakako dela koja ne spadaju u domenprimene računara i često se odnose na mnoge kriminalce koji nemajunikakve veze sa računarima.
Internet vesti & zanimljivosti - Page 4 Kristina_svechinskaya

Prema navodima optužnice, Svechinskaya je povezana sa grupom kojučini više od dvadeset osoba, koja je organizovala i izvršila prevaru,kao i otvorila najmanje pet računa pod sopstvenim i izmišljenimaliasima na koje su deopnovan ukradeni novac. Ipak, Cluley kaže da iako se ne dokaže da je gospođica Svechinskaya stvarno haker, iz čitavemedijske pažnje koja okružuje ovaj slučaj mogu se izroditi i nekepozitivne stvari, a posebno izmena stereotipa da su sajber kriminalciobično povučeni 35-ogodišnjaci koji se “virtuelnim” kriminalom bave izpodruma kuće u kojoj i dalje žive sa svojim roditeljima.Kako stoje stvari, možda ćemo na pravu naslednicu Angeline Jolie ipak morati da sačekamo još neko vreme.

Izvor: Silicon Republic >>>

_________________
oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
ka5an
ka5an
Admin
Admin
Rak Pacov
Datum rođenja : 24.06.1960
Godina : 59
Lokacija : Gde god je Dunav
Poso/dokolice : Za kormilom
Raspoloženje : PreRaspoložen
Datum upisa : 06.12.2008
https://beogradskaka5anija.forumsr.com/forum.htm

Internet vesti & zanimljivosti - Page 4 Empty Internet Explorer 9 Beta

taj Pon Okt 25, 2010 2:06 am
Internet Explorer 9 Beta
Internet vesti & zanimljivosti - Page 4 Thumb

Nedavno je kompanija Microsoft, pod sloganom „Unlocking the beauty of the Web”,predstavila Beta verziju svog novog internet browsera Internet Explorer9. Na šta su tačno mislili, da li su ispravili brojne zamerkezajednice, kao i da li i konačno imamo još jednog „igrača” u trci naovom polju, neka su od pitanja koja kruže internetom već skoro mesecdana.
Nakon godina dominacije, Internet Explorer, web browser kojiMicrosoft isporučuje uz Windows operativne sisteme, nedavno je paoispod granice od 50% tržišnog udela, i to za sve aktuelne verzijezajedno (IE 6, IE7, IE8, najnovija Beta). Još prošle godine je MozillaFirefox postao najpopularniji pojedinačni browser, koji je krajemdecembra 2009. godine koristilo više ljudi nego bilo koju od ovihverzija Internet Explorera. Razloga je bilo mnogo, ali je svakakonajvažniji bila Microsoftova „tvrdoglavost“, da ne upotrebimo neku težureč od te.Odbijanje da sledenajnovije trendove na ovom polju, ali inepodnošljiva sporost, čak i na modernim računarima, doveli su dočinjenice da svim naprednim korisnicima, i ne samo njima, prva stvar pouključenju novog računara bude instalacija alternativnog internetbrowsera, bio to Mozilla Firefox, Google Chrome ili Opera.

Internet vesti & zanimljivosti - Page 4 Ie9_11_m

Prva stvar koja će vas sačekati po instalaciji nove Betaverzije IE je potpuno redizajniran i minimalistički interfejs, kojiostavlja najveći deo vidljivog prozora za prikaz sadržaja... i upravona ovu činjenicu su u Microsoftu mislili kada su osmišljali pomenutislogan koji je pratio predstavljanje Internet Explorera 9. Pretrpaniprozori starijih verzija, sa gomilama Toolbarova i tastera su prošlost,i sa IE9 Microsoft zauzima novi kurs – tasteri Forward/Back (ovo drugoje daleko veće), polje za unošenje internet adresa (Adress Bar) isekcija za tabove smešteni su u jednoj liniji, a na kranjem desnomkraju nalaze se ukupno tri ikonice za podešavanja opcija, omiljenihlokacija i povratak na početnu stranicu. Sav preostali prostor namenjenje prikazovanju sadržaja, a on je manji samo od onoga što nudi GoogleChrome.Opcije na koje su mnogi stari korisnici navikli su i daljedostupne, i desnim klikom moći ćete da dodate Favorites, Command iStatus barove, kao i nezaobilazni Bing Bar. Naravno, dopada nam se štoje korisniku ostavljena mogućnost da bira šta će se prikazivati, a neobrnuto – da isključuje ono što ne želi da vidi. Za one još„tradicionalnije“, tu su i padajući meniji, dostupni nakon pritiska Alttastera na tastaturi.
Za razliku od Firefoxa, koji na desnojstrani ima polje za Quick search predefinisane lokacije, IE9 to obavljaiz polja za adresu, što je još jedan način da se uštedi na prostoru.Očekivano, po instalaciji je odabran Bing, ali možete odabrati i nekuod alternativa, poput lokacija Google, Wikipedia, Facebook, Amazon isličnih. U sklopu ovog polja su i tasteri za osvežavanje sadržaja(Refresh) i zaustavljanje učitavanja trenutne stranice, kao i ikonicaza Compatibilty View, koji naravno treba koristiti samo ukoliko imateproblem sa prikazivanjem web sadržaja na nekoj stranici. Ovakav pristupima i jednu manu... lociranje tabova u isti red sa Adress baromuzrokuje da ukoliko otvorite veliki broj, prostor za svakog od njih ćese smanjivati. Snalaženje jeste otežano, ali zahvaljujući integracijisa novijim operativnim sistemima ove kompanije i Aero okruženju,jednostavnim pozicioniranjem miša možete videti mali preview stranice.Sličnu stvar podržava i Google Chrome, ali samo sa aktivnim tabom, doku IE9 na ovaj način možete brzo proveriti bilo koji od njih. Jedna odstvari koja nije značajno promenjena u odnosu na prethodne verzije jesekcija sa podešavanjima – Internet Options jeste osvežen nekim novimopcijama (zahvaljujući implemetaciji mnogih novih tehnologija), ali uosnovi nije izmenjen.

Internet vesti & zanimljivosti - Page 4 Ie9_09_m

Veoma važna izmena korisničkog okruženja je mogućnost da,ukoliko koristite Windows 7, „pinujete“ prečice do omiljenih sajtova nataskbar ili Start meni. Operacija se obavlja prostim prevlačenjemFavicona do željenog mesta. Ovde nije kraj novim mogućnostima, jerpritiskom na levo dugme miša pokrećete učitavanje te lokacije, dokdesnim dobijate dodatni meni, iz koga možete startovati InPrivate režimrada, koji za sobom ne ostavlja Cookie-je, ne kešira podatke na harddisk i čuva istoriju pregledanih stranica. Prema navodima izMicrosofta, web dizajneri lokacije će u meni koji dobijate desnimklikom moći da dodaju i druge mogućnosti, prema željama i potrebamakorisnika. Opcija je već sada veoma korisna, posebno za web stranicekoje često posećujete – biće vam dostupne u bilo kom trenutku, samojednim klikom miša… praktično kao bilo koja aplikacija koju imateinstaliranu na računaru. Naravno, i ovde vidimo prostora za poboljšanja– voleli bi da postoji mogućnost kombinovanja pinovanih sajtova u jedanniz, kako ne bi oduzimali dodatni prostor na taskbaru.
Kaoposlednji od „velikih“ browsera, Internet Explorer sa verzijom 9konačno dobija integrisani Download Manager. Kažemo konačno, jer je ovajedna od mogućnosti koja je posebno smetala naprednim korisnicima.Funkcionalnost je standardna, što znači da ćete uvek moći da pristupitespisku fajlova koje ste preuzeli sa interneta, kao i da dobijetedetaljne informacije o svim downloadima koji su trenutno u toku.

Ispod „haube”…

Prethodne verzije InternetExplorera žestoko su kritikovane zbog nedostatka implementacijeaktuelnih Web standarda, što je Web dizajnerima umnogome otežavaloposao i razvoj novih lokacija. Sa IE9 Microsoft je konačno okrenuo novilist, i novu verziju bez ikakvih dilema možemo svrstati u red modernihWeb browsera. Poređenja radi, prethodne verzije su na Acid3 testu kojiproverava mogućnosti Web browsera postizale oko 20-ak poena, što jesamo još jednom dokazivalo činjenicu da to nisu bili dobri programi –bloatware komponenta na stranu, mnoge stvari jednostavno nisu radile.Internet Explorer 9 donosi podršku za HTML5, CSS3, DOM L2, DOM L3, ES5,ali i jedan novitet na koji će se verovatno oslanjati Web budućnosti –hardverska akceleracija web sadržaja. U praksi, izuzev snage centralnogprocesora, moderni browseri koristiće i potencijale grafičkog čipa kakobi prikazali lokacije bogate video sadržajima. Iako količina ovakvogmaterijala trenutno i dalje nije prevelika, sigurni smo da će se brojweb lokacija koje podržavaju ove mogućnosti eksponencijalno povećavatiu narednim godinama.

Internet vesti & zanimljivosti - Page 4 Ie9_14_m

Vodeći proizvođači grafičkih čipova, kompanije NVIDIA iAMD, funkcionalnost su već implementirali u novije verzije drajvera, ane sumnjamo da će se situacija dodatno popravljati u budućnosti.Interesantno je pomenuti i saradnju Microsofta sa kompanijom NVIDIA,posebno zbog Optimus tehnologije koja je implementirana u moderneprenosive računare sa diskretnim grafičkim čipovima ove kompanije –mogućnost da po potrebi isključujete GPU kada se ne koriste grafičkiintenzivne aplikacije kako bi se produžilo vreme autonomije je sjajna,ali i veoma prihvaćena inovacija. Saradnja bi trebalo da doprinesedaleko boljoj optimizaciji ove tehnologije do pojave finalne verzijeovog browsera, kako bi se GPU koristio samo u situacijama kada je toapsolutno neophodno. Koliko smo informisani, i AMD razvija sličnutehnologiju, koja će biti dostupna u narednom periodu, a valja imati uvidu i skoru pojavu prvih Fusion čipova ove kompanije, u kojima će CPUi GPU biti smešteni na jednom parčetu silicijuma i deliti resurse.Iako je još uvek u Beta fazi testiranja, koja je doduše otvorena ibrowser može instalirati svako ko hoće, slobodno možemo reći da jeInternet Explorer najbolji program ove vrste koji je kompanijaMicrosoft napravila u poslednjih 10 godina, a možda i ikada.Implementirane su sve nove tehnologije koje će pokretati Webbudućnosti, značajno je korigovan interfejs i dodatno prilagođenmodernim trendovima, a brojne optimizacije učinile su da je IE konačnobrz, i da za direktnom konkurencijom ne zaostaje i po više puta.Formulacija sa početka pasusa, da browser može instalirati ko god hoće,ipak nije do kraja tačna – da bi koristili IE9 morate koristiti novijuverziju operativnog sistema kompanije Microsoft, i u obzir dolazeWindows Vista i Windows 7. Windows XP nije podržan, i to je samo jošjedan dokaz da je vreme ovog operativnog sistema konačno prošlo.Takođe, nadamo se da to znači i kraj puta za Internet Explorer 6, kojii dan danas predstavlja veoma popularan web browser zahvaljujućičinjenici da se isporučuje uz Windows XP, i slobodno možemo rećipredstavlja „kamen oko vrata” bržem razvoju web tehnologija… budući daih jednostavno ne podržava.

Internet vesti & zanimljivosti - Page 4 Ie9_15_m

Još uvek nije poznato kada će biti dostupna finalna verzijaInternet Explorera 9, pošto Microsoft zvanično to nije ni objavio.Ipak, verujemo da će se to desiti do kraja godine, ili najkasnijepočetkom naredne. Uz Mozilla Firefox 4 i nove verzije Google Chrome-a iOpere, trka na polju internet browsera može ponovo da otpočne. I kakostoje stvari, po prvi put u ovom veku Internet Explorer neće zaostajativeć na samom startu.

_________________
oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
ka5an
ka5an
Admin
Admin
Rak Pacov
Datum rođenja : 24.06.1960
Godina : 59
Lokacija : Gde god je Dunav
Poso/dokolice : Za kormilom
Raspoloženje : PreRaspoložen
Datum upisa : 06.12.2008
https://beogradskaka5anija.forumsr.com/forum.htm

Internet vesti & zanimljivosti - Page 4 Empty Re: Internet vesti & zanimljivosti

taj Pon Nov 29, 2010 6:19 am
Gran Turismo 5 - prvi deo: istorijat, uvod, Arcade mode


Tačno 186 miliona 364 hiljade i 800 sekundi prošlo je od kako sepojavio Gran Turismo 4. Da je Gran Turismo 5 još malo zakasnio, to bibilo celih 6 godina između dve igre, što je zaista previše. Morali smoda sačekamo da PlayStation 3 uđe u zrele godine, da bi videli GranTurismo na ovoj konzoli, ali se čekanje isplatilo. Je li se isplatilo?