Beogradska ka5anija
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ići dole
Vedrana
Vedrana
Moderator
Moderator
Ženski
Datum upisa : 28.02.2009
http://<a href="http://xtratvision.forumxpress.net/forum

Pol Sivig: KAKO SE PIŠE KRATKA PRIČA Empty Pol Sivig: KAKO SE PIŠE KRATKA PRIČA

taj Sub Apr 24, 2010 8:02 am
Pol Sivig: KAKO SE PIŠE KRATKA PRIČA

Prevod: Iva ČvorovićOvaj esej i saveti koji su u njemu navedeni će vam dosta olakšati pisanje kratke priče. Mišljenje o tome kako bi trebalo da izgleda dobra kratka priča se razlikuju od čitaoca do čitaoca. Za nekoga je dobra priča ona koja izraženim konfliktom naglašava trenutak u životu, za drugog je to priča koja je smeštena u živopisnom predelu sa dobro razrađenom psihologijom likova. Ima i onih, koji vole priče sa dosta futurističkih detalja. Mi ćemo se skoncentrisati na samu „kičmu“ oko koje, po mom mišljenju, svaka dobra priča treba da se izgrađuje.

Pisanje dobre priče se odvija u nekoliko koraka.1. Uronite u jezik

Da biste mogli da započnete pisanje priče na srpskom jeziku, vaša svest mora biti ispunjena najboljom srpskom literaturom. Zamislite nekoga ko želi da komponuje muzički komad. Savremeni kompozitor svoju karijeru nejčešće započinje u nekom bendu, a pre toga obično završi muzičku školu. On uči da čita note, uči harmoniju i godinama sluša najbolja muzička dela. Vinton Marselis nije tek tako odlučio da ode u studio i odsvira par stvari na trubi.

Pisac Din Kunc je izjavio da se suprotstavlja „literarnom pisanju“, kako on naziva klasična dela. Sa druge strane, on ne daje nikakvu alternativu za najbolju i najelegantnije napisanu književnost u istoriji. On je jedan od retkih uspešnih pisaca, bez klasičnog književnog obrazovanja. Kritičari kažu da se to jasno odražava na njegova dela.

Ako želite da pišete priče, trebalo bi da proučite literarnu formu. Trebalo bi da analizirate dela majstora pisanja, počev od Homera, preko Stivena Kinga i Džona Irvinga i posebno neke od najboljih pisaca kratkih priča, poput Turgenjeva i Čehova. Pročitajte što više knjiga. Morate da čitate klasike, a ne samo romane, koji su trenutno popularni. O pisanju ćete naučiti daleko više čitajući Tolstoja, nego čitajući Dina Kunca. Morate se utopiti u jezik. Probajte da vodite dnevnik. Pišite pisma (ne samo e-mailove) svojim prijateljima. Idite na časove pisanja.2. Smislite ideju za priču

Iskusnom piscu ideja vrlo brzo padne na pamet. Morate naučiti da iskristališete ideju. Najčešće znate okvirno o čemu želite da pišete: „Hteo bih da pišem priču o svom ujaku Leu“ ili „o letu koje smo provelili u Honoluluu“ ili „o danu kada je Kenedi ubijen.“

Ako izaberete leto u Hanoluluu, morate da se fokusirate na one stvari, koje su to leto učinile vrednim pamćenja. Koju još ideju bi hteli da povežete sa tom pričom? Na primer neku priču o „profesionalnim surferima“.

Sada imate „profesionalne surfere, onogo leta u Honoluluu“. Šta vas je u vezi sa njima potaklo da napišete priču? Možda neki određeni surfer „koji je ukrao novčanik moje sestre“.

„Profesor surfovanja, koji je ukrao novčanik moje sestre, onog leta u Honoluluu“. To bi mogao da bude početak.3. Izaberite svoj ugao

Reč „ugao“ se u novinarstvu često koristi kao izraz koji objašnjava značaj koji vi dajete određenom događaju. Vi treba da izaberete ugao odnosno bitnost ovog kradljivog sufera u vašoj priči. Centar vaše priče bi mogla da bude i sama krađa ili istraživanje zločina ili bi mogli da odlučite da ne lovite lopova, već da se sretnete sa njim ili nešto slično. Postoji bezbroj varijanti.

Ako ne možete da odlučite koji će biti vaš ugao pisanja, vratite se na prvi korak i još malo razradite ideju ili izaberite neku novu.


4. Skicirajte priču

Kada imate ideju i ugao, vreme je da okvirno odredite scene u priči. Kratka priča od desetak strana bi trebalo da ima oko tri dobre scene.

(Postoji veliki spor među književnicima oko toga da li se i koliko treba koncentrisati na pisanje scena. Za početnike pisanje scena treba da bude jednostavno i lako. Pored toga, priča koju ćete vi pisati biće napisana iz trećeg lica. To je najbolji način pisanja za učenje. Pisanje iz prvog lica je previše lako, a sveznajući pripovedač se retko koristi.)

Koristeći našu ideju o krađi u Honoluluu, možemo da napravimo sledeće scene: (1) susret sa surferima u Vaikikiju; (2) pravljenje žurke u Royal Hawaiian Hotelu, gde se dogodi krađa i donese odluka da se krađa ne prijavi nadležnima; (3) susret sa lopovom sledeće nedelje.

Mogli bismo i ovako: (1) žurka sa surferima u hotelu, krađa i ne prijavljivanje nadležnima; (2) prisećanje na lepše dane u Vaikikiju; (3) susret sa lopovom sledeće nedelje.

Skica priče koju ovde pravite može biti neodređena i uopštena, a može biti i precizna.


5. Likovi

Kao prvo, neki pisci svoje likove obrađuju na početku pisanja. Sami izaberite šta vam više odgovara.

Za priču od deset strana, tri glavna lika su više nego dovoljna. Nikako ne uzimajte više od četiri. Možete imati dosta sporednih likova, ali oni ne bi trebalo da rade ništa značajno ili da na bilo koji način unesu zbrku u priču.

Sada imate ideju, skicu priče i likove. Spremni ste za najteži deo: pisanje.6. Pisanje

Na ovo treba da gledate sa entuzijazmom, koji ste imali kada ste prvi put učili da plešete. Tada ste znali da niste Fred Aster ili Džindžer Rodžers, ali ste se ipak zabavljali.

Uživite se u svoju priču što više. Nemojte brinuti o greškama, jer se one mogu kasnije ispraviti. Jedna od najlepših stvari u životu je kada nešto vidite ili radite po prvi put.

Kada napišete nekoliko priča, biće vam mnogo lakše da uočite gde ste grešili i moći ćete lako da ispravite svoje greške.7. Ispravka

Ispravka nije samo prepravljanje grešaka, nego i sređivanje cele priče, tako da blista.

Svakoj priči treba ispravka, čak i pričama Čehova i Stivena Krejna. Profesinalni pisci često svoje priče iščitavaju i prepravljaju i po 30, 40 ili 50 puta.

Vremenom ćete naučiti da osetite kada ste stigli do trenutka od kog nema povratka. To je trenutak kada nema potrebe više raditi ispravku. Završili ste sa tim i možete da se bacite na svoju sledeću priču.Zaključak

Ovako se otprilike pišu priče. Ni pisanje romana nije mnogo drugačije. Naravno, pisanje dobre priče ili dobrog romana je sasvim druga stvar. O tome ćemo drugi put. Za sada zapamtite: samo ako stalno pišete možete vremenom postati dobar pisac.
Лоц
Лоц
Muški
Lokacija : БЕОГРАД
Raspoloženje : Фантастично
Datum upisa : 03.07.2010

Pol Sivig: KAKO SE PIŠE KRATKA PRIČA Empty Re: Pol Sivig: KAKO SE PIŠE KRATKA PRIČA

taj Ned Jul 11, 2010 3:20 am
О овоме о чему Пол Сивиг пише, се током првих састава у нижим разредима основне, у нашем систему школства сваки клинац научи (ови Сивигови имају чак и "смерове" на књижевности "за писца"). Господе Боже, смер за писца!?!
Не би ме изненадило и да у нашем одскорауведеномновокомпонованом тзв. прозападном - читај "еуропском" школском систему уведу и смер рецимо за репера!?!

Нпр:

"Добар дан!"
"Добар дан!"
"Знате, ја бих да будем репер"
"О, само изволите, коштаће Вас тричавих 3000 евра по семестру, траје 10 семестара, а добијате звање мастера. Желите ли да попуните формулар?"
"Наравно!"
"Ево, изволите формулар"
"Хвала лепа!"
"Довиђења, пријатно!"
"Довиђења, пријатно!"
После 5 год. постанеш магистар репер и онда си цар!

То о чему онај горе пише вам је као да вам сад неко прича о томе како ћете рецимо да будете виртуоз на виолини (познат или непознат, али виртуоз).

За то се једноставно или има или нема дара (мада за неталентоване "писце" којих је 99,999999999999%, имам обичај да кажем "... па добро, боље и то да раде него да краду..."!).

Да би неко постао писац, потребно је пуно, пуно, дара и пуно, пуно, рада (уосталом кратка прича је и најтежи облик приповедања, за разлику од романа који је теже написати - дуже траје, али ту човек себи може да да одушка и да се "развеже" до миле воље. Роман једноставно трпи "грешке" које кратка прича не трпи)!

И све то наравно, под условом да је "градиво из писања" савладао онда када му је било време, тј. у основној и рецимо у прва два разреда средње школе (што наравно не значи да се писац не може постати и у 60-тој - говорим само о томе да се ГРАДИВО типа "технички како нешто написати тј. како савладати технику писања", савлађује у најранијем и средњем школском узрасту)!

Касније је касно, јер ако то тада није укачио, нек диже руке (као што онај ганци иѕ "Ко то тамо пева" рече "шлагер певачу", алијас Драгану Николићу:

"Нећеш се ти од певања (писања) леба најести".

А што се горепоменутог "мудросера" тиче, увек ме је фасцинирало које границе прелази људска глупост и неутемељена амбициозност, у жељи да се буде оно за шта се нема ни малчице дара и до које мере иде похлепа (или такође глупост) оних који су објављивали књиге типа: КАКО ПОСТАТИ ПИСАЦ, КАКО НАПИСАТИ И ПРОДАТИ СЦЕНАРИО, КАКО НАПИСАТИ КРАТКУ ПРИЧУ...

Ведрана, драго ми је што си ово поставила, само се надам да није било афирмативно по лика који је ово горе "исповраћао"!

Поз од Лоца


mahh
Vedrana
Vedrana
Moderator
Moderator
Ženski
Datum upisa : 28.02.2009
http://<a href="http://xtratvision.forumxpress.net/forum

Pol Sivig: KAKO SE PIŠE KRATKA PRIČA Empty Re: Pol Sivig: KAKO SE PIŠE KRATKA PRIČA

taj Ned Jul 11, 2010 8:46 am
Postavila sam zato što uvek treba čuti "obe strane", treba dati reč i onima koji ovako ili onako misle, a na čitaocu je da se složi ili ne složi sa napisanim
Pozdrav i tebi mah2
Лоц
Лоц
Muški
Lokacija : БЕОГРАД
Raspoloženje : Фантастично
Datum upisa : 03.07.2010

Pol Sivig: KAKO SE PIŠE KRATKA PRIČA Empty Re: Pol Sivig: KAKO SE PIŠE KRATKA PRIČA

taj Ned Jul 11, 2010 9:03 am
А шта ти конкретно мислиш о овоме ? hhhh
Vedrana
Vedrana
Moderator
Moderator
Ženski
Datum upisa : 28.02.2009
http://<a href="http://xtratvision.forumxpress.net/forum

Pol Sivig: KAKO SE PIŠE KRATKA PRIČA Empty Re: Pol Sivig: KAKO SE PIŠE KRATKA PRIČA

taj Ned Jul 11, 2010 9:05 am
Da se ne ponavljam, sličnog sam mišljenja, kao i ti.
Pa neka svako dudi po svojoj savesti
Лоц
Лоц
Muški
Lokacija : БЕОГРАД
Raspoloženje : Фантастично
Datum upisa : 03.07.2010

Pol Sivig: KAKO SE PIŠE KRATKA PRIČA Empty Re: Pol Sivig: KAKO SE PIŠE KRATKA PRIČA

taj Ned Jul 11, 2010 10:40 am
Драго ми је због тога што делимо мишљење, јер у овим стварима не постоји демократија!
Или нешто јесте добро или није!
То није ствар избора или онога "мени с више свиђа" између тога "да ли ми се више свиђају плавуше или црнке", већ познавања ствари и правила (да не кажем теорије књижевности, али пре свега естетике)!
Управо зато су Американци (нерадо морам признати) џин од нације, али (е сад ово врло радо истичем) бедни патуљак у књижевности. Код њих све може, и овако, и онако, а све је... па к'о овај горе!
Какви су им писци, таква им је и књижевност (паз' сад ја открио рупу на саксији), али ј.б.ш нацију од 300 милиона људи, којима је класик Драјзер (подсећам да класик стоји у реду са... рецимо Толстојем или Достојевским код Руса - да не набрајам многе друге, у народима, бројчано неупоредиво мањим од Американаца, а са титанима у књижевности)!
Уосталом степен културе и цивилизацијског квалитета једне нације, између осталог, првенствено се мери квантитетом квалитетне књижевности!

Ухххх ово сам баш смислио... :po:
Лоц
Лоц
Muški
Lokacija : БЕОГРАД
Raspoloženje : Фантастично
Datum upisa : 03.07.2010

Pol Sivig: KAKO SE PIŠE KRATKA PRIČA Empty Re: Pol Sivig: KAKO SE PIŠE KRATKA PRIČA

taj Ned Jul 11, 2010 10:48 am
Е, да, једино се не слажем да треба чути "обе стране"!
Које бре обе стране (то ти је као да узимаш у обзир дилему између "мишљења" 100 неписмених и неколико академика)!
То је и један од разлога зашто презирем "демократију" у којој 1000 будала 'ладно може да надгласа 10-так за свако поштовање, квалитетних и заиста паметних људи!
nono
Vedrana
Vedrana
Moderator
Moderator
Ženski
Datum upisa : 28.02.2009
http://<a href="http://xtratvision.forumxpress.net/forum

Pol Sivig: KAKO SE PIŠE KRATKA PRIČA Empty Re: Pol Sivig: KAKO SE PIŠE KRATKA PRIČA

taj Ned Jul 11, 2010 10:51 am
To je tvoje mišljenje i imaš pravo na njega, kao i drugi ljudi aha
Лоц
Лоц
Muški
Lokacija : БЕОГРАД
Raspoloženje : Фантастично
Datum upisa : 03.07.2010

Pol Sivig: KAKO SE PIŠE KRATKA PRIČA Empty Re: Pol Sivig: KAKO SE PIŠE KRATKA PRIČA

taj Ned Jul 11, 2010 11:05 am
Да, то је моје мишљење, али не очекујем од било кога да једног дана постави... паааа рецимо лично Хитлерово мишљење или мишљење водећих нациста тог времена нпр. о јеврејској књижевности!!!
Зашто да не, па то је било "званично" мишљење Немаца од 1933. до 1945. (а познајући их, не би ме изненадило, да многи и дан данас исто мисле)!
Знаш "по том праву на лично мишљење" и њихово мишљење је мишљење, па према томе и "легитимно", а самим тим и "достојно" да се изнесе нпр. јавно на форуму, јер је опонентно тј. другачије мишљење!!!

О томе сам ја... оно горе... !
vvvv
Vedrana
Vedrana
Moderator
Moderator
Ženski
Datum upisa : 28.02.2009
http://<a href="http://xtratvision.forumxpress.net/forum

Pol Sivig: KAKO SE PIŠE KRATKA PRIČA Empty Re: Pol Sivig: KAKO SE PIŠE KRATKA PRIČA

taj Pon Jul 12, 2010 9:48 am
Kako ti grčevito zastupaš svoje, tako će i neko drugi svoje mišljenje.
Nacističko mišljenje je mišljenje, ali ne mora da bude legitimno za sve, svako ga može odbaciti ili prihvatiti, kao i tvoje mišljenje, ili moje, npr.
Mislim da smo malo zašli dublje i vrtimo se u krug, a šta ti misliš \'sf\'
Лоц
Лоц
Muški
Lokacija : БЕОГРАД
Raspoloženje : Фантастично
Datum upisa : 03.07.2010

Pol Sivig: KAKO SE PIŠE KRATKA PRIČA Empty Re: Pol Sivig: KAKO SE PIŠE KRATKA PRIČA

taj Sub Dec 25, 2010 4:36 pm
Тек сад сам прочитао овај твој одговор (тј. питање)...
Као свој одговор, написаћу ти следеће (па ко разуме... схватиће):

Глуво доба ноћи, Београд, центар, пусте улице, Ганци чистач на радном месту, чисит улицу.
Наиђе пандур и пита га: "Шта то радиш?"
Ганци: "Чистим ТОРТОАР".
Пандур: "Шта кажеш"?
Ганци: "Чистим ТОРТОАР"!
Пандур: " Мислиш ТРОТОАР"?
А Ганци га гледа... гледа... гледа... и каже: "МИСЛИМ"!

:zv:
Vedrana
Vedrana
Moderator
Moderator
Ženski
Datum upisa : 28.02.2009
http://<a href="http://xtratvision.forumxpress.net/forum

Pol Sivig: KAKO SE PIŠE KRATKA PRIČA Empty Re: Pol Sivig: KAKO SE PIŠE KRATKA PRIČA

taj Ned Dec 26, 2010 9:12 am
Mislim da malko pogrešno me tumačiš, ali nema veze volim to Very Happy
Лоц
Лоц
Muški
Lokacija : БЕОГРАД
Raspoloženje : Фантастично
Datum upisa : 03.07.2010

Pol Sivig: KAKO SE PIŠE KRATKA PRIČA Empty Re: Pol Sivig: KAKO SE PIŠE KRATKA PRIČA

taj Ned Dec 26, 2010 6:43 pm
Vedrana :: ali nema veze volim to Very Happy
Шта? lma
Vedrana
Vedrana
Moderator
Moderator
Ženski
Datum upisa : 28.02.2009
http://<a href="http://xtratvision.forumxpress.net/forum

Pol Sivig: KAKO SE PIŠE KRATKA PRIČA Empty Re: Pol Sivig: KAKO SE PIŠE KRATKA PRIČA

taj Sre Dec 29, 2010 9:06 am
Proceni sam, dečače Very Happy
Лоц
Лоц
Muški
Lokacija : БЕОГРАД
Raspoloženje : Фантастично
Datum upisa : 03.07.2010

Pol Sivig: KAKO SE PIŠE KRATKA PRIČA Empty Re: Pol Sivig: KAKO SE PIŠE KRATKA PRIČA

taj Sre Dec 29, 2010 3:41 pm
Plez Very Happy
Vedrana
Vedrana
Moderator
Moderator
Ženski
Datum upisa : 28.02.2009
http://<a href="http://xtratvision.forumxpress.net/forum

Pol Sivig: KAKO SE PIŠE KRATKA PRIČA Empty Re: Pol Sivig: KAKO SE PIŠE KRATKA PRIČA

taj Sub Jan 01, 2011 8:47 am
Ej, on se meni plezi! Very Happy
Лоц
Лоц
Muški
Lokacija : БЕОГРАД
Raspoloženje : Фантастично
Datum upisa : 03.07.2010

Pol Sivig: KAKO SE PIŠE KRATKA PRIČA Empty Re: Pol Sivig: KAKO SE PIŠE KRATKA PRIČA

taj Ned Jan 02, 2011 1:20 am
Муа плези? Neznam
Vedrana
Vedrana
Moderator
Moderator
Ženski
Datum upisa : 28.02.2009
http://<a href="http://xtratvision.forumxpress.net/forum

Pol Sivig: KAKO SE PIŠE KRATKA PRIČA Empty Re: Pol Sivig: KAKO SE PIŠE KRATKA PRIČA

taj Ned Jan 02, 2011 5:22 am
Da, da - ti , nemoj sada da izigravaš nevinašce, kada to nijesi Very Happy
Лоц
Лоц
Muški
Lokacija : БЕОГРАД
Raspoloženje : Фантастично
Datum upisa : 03.07.2010

Pol Sivig: KAKO SE PIŠE KRATKA PRIČA Empty Re: Pol Sivig: KAKO SE PIŠE KRATKA PRIČA

taj Pon Jan 03, 2011 6:02 am
Па... да будем искрен... нисам... већ... пар деценија!!! Very Happy
Vedrana
Vedrana
Moderator
Moderator
Ženski
Datum upisa : 28.02.2009
http://<a href="http://xtratvision.forumxpress.net/forum

Pol Sivig: KAKO SE PIŠE KRATKA PRIČA Empty Re: Pol Sivig: KAKO SE PIŠE KRATKA PRIČA

taj Pon Jan 03, 2011 9:21 am
Jelte? Čestitamo, postali ste nenevinašce Very Happy
Лоц
Лоц
Muški
Lokacija : БЕОГРАД
Raspoloženje : Фантастично
Datum upisa : 03.07.2010

Pol Sivig: KAKO SE PIŠE KRATKA PRIČA Empty Re: Pol Sivig: KAKO SE PIŠE KRATKA PRIČA

taj Uto Jan 04, 2011 1:14 am
И шта добијам као награду? Plez Very Happy
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Pol Sivig: KAKO SE PIŠE KRATKA PRIČA Empty Re: Pol Sivig: KAKO SE PIŠE KRATKA PRIČA

taj Uto Jan 04, 2011 1:32 am
Još samo malo da utvrdite prvu stavku,
1. Uronite u jezik
pa da zajedno napišete kratku priču. mig
Лоц
Лоц
Muški
Lokacija : БЕОГРАД
Raspoloženje : Фантастично
Datum upisa : 03.07.2010

Pol Sivig: KAKO SE PIŠE KRATKA PRIČA Empty Re: Pol Sivig: KAKO SE PIŠE KRATKA PRIČA

taj Uto Jan 04, 2011 1:39 am
Које бре, па побили би се код избора писма... за почетак!
До језика не би ни стигли Very Happy
Лоц
Лоц
Muški
Lokacija : БЕОГРАД
Raspoloženje : Фантастично
Datum upisa : 03.07.2010

Pol Sivig: KAKO SE PIŠE KRATKA PRIČA Empty Re: Pol Sivig: KAKO SE PIŠE KRATKA PRIČA

taj Uto Jan 04, 2011 2:04 am
Уосталом имам осећај да би то била сувише кратка, да не кажем зен прича! Very Happy
Vedrana
Vedrana
Moderator
Moderator
Ženski
Datum upisa : 28.02.2009
http://<a href="http://xtratvision.forumxpress.net/forum

Pol Sivig: KAKO SE PIŠE KRATKA PRIČA Empty Re: Pol Sivig: KAKO SE PIŠE KRATKA PRIČA

taj Čet Jan 06, 2011 3:53 am
Mislim da te osećaj vara Very Happy
Sponsored content

Pol Sivig: KAKO SE PIŠE KRATKA PRIČA Empty Re: Pol Sivig: KAKO SE PIŠE KRATKA PRIČA

Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu