Beogradska ka5anija
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ići dole
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Marija Čolpa -» Ćakule od kužine » Empty Marija Čolpa -» Ćakule od kužine »

taj Ned Maj 02, 2010 4:37 am
Marija Čolpa je rođena 1970. godine u Kotoru.
Završila studije umjetnosti u Beogradu, na Akademiji umetnosti "BK" - odsjek dramaturgija.
U toku primorskog odrastanja postaje pasionirani kušač mora i vjetra, pa neko vrijeme provodi i kao ronilac i jedriličar. Istražuje mentalitet Boke kroz kulinarstvo.
Marija Čolpa je kolumnista nezavisnog nedjeljnika Monitor i urednik edicije o Crnogorskoj kuhinji u Matici crnogorskoj.
Živi u Herceg Novom i Sarajevu.


»ĆAKULE OD KUŽINE»
- uvodni tekst –

Prijedlog uvaženog Marka Špadijera da napišem uvodni tekst o jednom izuzetnom i neobično zanimljivom štivu kakvo je » Ćakule od kužine » autora Marije Čolpe, u izdanju Matice Crnogorske, prihvatio sam sa izvjesnom dozom treme. Takav osjećaj izazvala je činjenica da nijesam po vokaciji književni kritičar a ni kulinarski ekspert, no kako se, duboko sam uvjeren, gastronomskom umijeću može pripisati umjetnička konotacija, predjašnja trema jednog istoričara umjetnosti ustupila je mjesto želji za kratkim komentarima.

Tekstovi Marije Čolpe sa kojima sam se po prvi put sreo na stranicama nedjeljnika » Monitor », u startu su mi nametnuli opservacije o pojavi krajnje interesantnog, nekonvencionalnog i originalnog spisateljskog manira u okviru literarnog izražavanja karakterističnog za tzv. kratke forme. U bilo kom smislu Marijine "Ćakule od kužine" se ne mogu tretirati isključivo kao konvencionalna zbirka kuvarskih recepata – monotono nabrajanje vrsta začina, oblika i veličina posuda, kvaliteta i tipa namirnica, gramaže i razmjera u sastavu jela... Riječ je, ubijedjen sam, o mnogo kompleksnijem djelu koje se može analizirati u nizu aspekata – literarnom, sociološkom, filozofskom, geografskom, gastronomskom...

U literarlnom smislu, umjesto racionalnog i, često, pomalo dosadnog kuvarskog priručnika, susrijećem se sa zbirkom kvalitetnih eseja kao rezultata književnog rada u kontekstu personalnog tumačenja niza elemenata bokeškog i mediteranskog miljea – kako u proteklim, tako i u, nimalo veselom, sadašnjem vremenu. Pri tom pažnji čitaoca se demonstrira otvoren, žestok i britak spisateljski jezik u kome nota jasno izražene ironičnosti predstavlja nemilosrdnu moralnu pouku u kojoj jeftini cinizam ne nalazi mjesto. Za razliku od nekih, dobro marketinški popraćenih, vidjenijih pera koja su se bavila bokeškim temama, Marija Čolpa je izbjegla privlačnu zamku » toćanja« i » šufiganja » » Ćakule od kužine » prezentacijom sopstvenih mitoloških, istorijiskih, umjetničkih i duhovnih znanja o karakteru i prošlosti magične Boke Kotorske. Zanimljivo, magiju, prošlost i ljepotu Boke, bolje osjećam čitajući ove jasne, otvorene i časne eseje, nego kada se sudarim sa dugim, visokoparnim i poučnim lamentacijama o metafizičnosti, duhovnosti, kulturnoj baštini, istorijskim ličnostima i dogadjajima iz duge povjesti Nevjeste Jadrana.

Sa socološkog stanovišta u » Ćakule od kužine » nalazim se pred beskompromisnom i opravdanom kritikom niza anomalija društva u kome, trenutno dominantni, » eloksirana kultura i pamet » pokušavaju iz razloga lakomosti, obijesti i neukosti razbiti i uništiti sve, vjekovima stvarane, dragocjene kvalitete mediteranskog ambijenta i životne filozofije jedinog frojda na istočnoj obali Jadrana. Poput biča i bez pardona, Marija Čolpa ukazuje na sve bizarnosti, kratku pamet i palanački snobizam kao žive rane na mediteranskom bokeškom tkivu – ima tu nečeg arhitipskog, herojskog i montanjerskog koji je oduvijek predstavljao jednu od komponenti civilizovanog života pitome bokeške sredine.

Ne upuštajući se u evidentne filozofske aspekte Marijinih eseja – primjera radi, uputstvo poput: »zgotovi bakalar i kad mu vrijeme nije», podsjeća na izreke nekih domicilnih mudraca -, striktno se pridržavajući ponudjenih recepata, zgotovio sam nekoliko obroka, koji su, sudeći po uživanju konzumenata, opravdali čisto gastronomsku komponentu » Ćakula od kužine ».

Ispisujući završne riječi izloženih komentara, lišen pretenzija kakve imaju recenzenti ili kritičari književnih djela, inspirisan Marijin tekstovima, zamišljam sebe u staroj bokeškoj kamenoj konobi, okruženom mediteranskim biljem umjesto betonskih grdosija, gdje medju pristojnim svijetom, listam jelovnik i razmišljam što naručiti – jegulju u plavom, šporki rižot, Djukine prstace, pašticadu Galijot, paštafažolu..., bombončine obavezno a i malo vina, naravno.

Aleksandar Čilikov
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Marija Čolpa -» Ćakule od kužine » Empty Re: Marija Čolpa -» Ćakule od kužine »

taj Ned Maj 02, 2010 4:44 am
ČAROBNA MUŠLJA

Ispričati bajku, naročito svojoj djeci spada u najnaporniji dio odgoja ili roditeljstva uopšte. Taj nemili termin čitača ''monstruoznih'' priča je preveliki teret i za najtvrdokornije pripovjedače. Treba ubijediti rođeno dijete da su Crvenkapica, Snežana i sedam patuljaka, Ivica i Marica poučne priče? Zato što imaju srećan kraj? Ili što su opšte poznate, priznate, preporučljive čak i po školskim programima, najmodernijeg ''turbo'' reformisanog školstva? Upitaš li se nije li to, zato što nisi čuo (čitao) niti jednu drugu, postojeću bajku?

I pogledaj šta radiš! U toku prepričavanja valja ti tačno naglasiti da je nesretni otac u dogovoru s maćehom, izbacio svoju dječicu iz njihovog porodičnog doma (pod obrazloženjem krepavanja od gladi), te ih ostavio da ''umru'' u gustoj i dubokoj šumi. Hello?! I onda su Ivica i Marica iz jedno dva tri pokušaja, ne bi li se ovi kućni zlotvori njima jadnima, gladnima smilovali, vraćali toj istoj kući na razno razne načine. Najpoznatiji od svih je bacanje kamenčica i mrvica hljeba. Stravično! Malo je sve to na gomili, nego se tako nesretna dječica zadese u podmukloj i opasnoj vještičijoj zavjeri, te ostaše zatočeni u podrumu, čekaonici smrti (?) U svom tom čitalačkom ludilu, probaj objasniti svom izbezumljenom slušaču, da je gospođa zla vještica namjerila skuvati i Ivicu i Maricu, za svoju sladokusnu hokus - pokus vradžbinu. I kad ti dijete bude na rubu plača, istraumirano do kraja života sužanjstvom junaka ove bajke, dolazi čarobni rasplet. Viđi vraga, oslobodiše se đeca okova i gurnuše zlu babetinu u zapaljeni šporet na drva (?) Dakle, horor! Strašnije valjda nije imalo kud? Nažalost, ova popularna bajka se priča i pripovjeda generacijama kojoj i ti i ja pripadamo. Zamisli taj užas, strah i te nesretne slike koje jedno neiskvareno dječije biće doživi, slušajući ove nebuloze.

Najžalosnije od svega što su ovo priče za laku noć! Ovako krvoločna slika treba da uvede dijete u carstvo snova!? Treba ga trovati danju televizijskim nasiljem, popodne animiranim prenaglašenim krvoprolićem, a kao finale – uspavanka sa primjesom mržnje i ubistva s umišljajem. Baš je to pedagoški praktično i nadasve edukativno, zar ne? Ukoliko se maskiraš u neku od ponuđenih zvjeri: Drakulu, Batman-a, Spiderman-a, efekat plastične uvjerljivosti neće izostati. Dječija svijest će odraditi slaganje informacija po ponuđenim parametrima i ode mast u propast. Ukoliko primjetiš agresivno i luđačko ponašanje u svoje djece, ne vodi ih doktoru. Oni su konzumenti tvog odgoja. Najbolje da sam sebe odvedeš ''čika'' psihijatru.

Naravno, ukoliko si bio dobar slušač ove pripovjedi nastavi pažljivo u osluškivanju sopstvene nesvijesti. U čast spasenja i prestanak trovanja neiskvarenih duša svojih kućnih anđela, svoje djece, počni sa sljedećim aktivnostima: 1. Učini selekciju TV programa. 2. Opali zabranu na pojedine frekfrencije. 3. Recikliraj agresivne i mračne DVD-e. 4. Nakupuj knjige bajki, pripovjedaka, odnosno priča koje edukuju i usmjeravaju na manje agresivan način. 5. Pocjepaj sa zidova izbezumljene i okrvavljene junake. 6. Počni sa sopstvenim izmaštanim pripovjestima.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Marija Čolpa -» Ćakule od kužine » Empty Re: Marija Čolpa -» Ćakule od kužine »

taj Ned Maj 02, 2010 4:45 am
PRIPREMA:

Da bi ispunio ovu posljednju napomenu, potrebno ti je mnogo mušlji i što više dječice. Nahvataj ih na lokalnom parkingu i isfoliraj da ćeš im besplatno ispeći ''čarobne mušlje'', zbog isprobavanja svoje najnovije čarobnjačke fore. Natjeraj ih da svojim malim ručicama ogrataju svaku posebno, ne bi li im prešlo malo od tvoje morske čarolije. Naloži vatru, pa pripremi pleh za ovaj slasno magični zalogajčić. Izluđuj ih, tako što ćeš im uporedo nabacivati negativne elemente iz onih nesretnih bajki. Ne zaboravi napomenuti scene ubijanja, trovanja, tranžiranja i ubadanja do stogodišnje hibernacije. I ne zaboravi, ukoliko ih ne bombarduješ podatcima, propade stvar. Moraš im napomenuti da su se upravo te mušlje pojavile na zemlji prije otprilike 600 miliona godina, a čovijek bistvuje i blejači tek od prije milion. Ove ukusne školjke se mrijeste dva puta godišnje, odvojenih su spolova, i ispuštaju nevjerovatnih 5 do 25 miliona jaja!!!

Kad se na užeglom limu počnu otvarati ti ih skini, pa ih prebaci na pleh od rerne. Poređaj po njemu polovine od školjki, pa u njih vrati njihovo meso. Važno je da se pažljivo slože, tako da se ne naslanjaju jedna na drugu, da se sadržaj ne bi prosuo. Preko mesa mušlje dodaj isjeckani česan, maslinovo ulje, bijeli papar i petrusin. Povrh svega ovoga stavi po kašičicu parmezana za svaku sinjorinu - mušlju. Gurni pleh u rernu na 200 °C, i peci oko 15 minuta.

Ovo su čarobne mušlje. Kad ih dječica prvi put kušaju, zaboraviće sve nebulozne priče o vilama i vilenjacima, koje ih godinama truju. Mušlje su čistači mora. One filtriraju morsku nebulozu, ali uspiješno eliminišu i budalaštinu u ljudi. Njima nije potrebna posebna prezentacija. Dovoljno je donijeti ih do doma. Kad ih otvaraš na pari, to otvaraš svoju svijest. Zato ih miriši punim plućima. I ne nakašljavaj se dok se pričaju bajke, jer ćeš vazda smrđeti po mušljama.

POTREBNO:
- 10 kg - DOMAĆIH MUŠLJI
– dvije glavice - ČESNA
- 2 dcl. - MASLINOVOG ULJA
- vezica - PETRUSINA
- 20 dkg – PARMEZANA
- po ukusu: MORSKA SO i BIJELI PAPAR
- MNOGO DJECE

MANJE POZNATE RIJEČI:
- ogratati – ostrugati
- blejačenje – dokolica
- užegli – užareni
- sinjorina – gospođica
- kušati - probati
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Marija Čolpa -» Ćakule od kužine » Empty Re: Marija Čolpa -» Ćakule od kužine »

taj Ned Maj 02, 2010 4:47 am
DEBELA KERNJA

Kad se malo bolje razmisli, debeli ljudi vazda ispadnu sretniji od mršavih. Zadubiš li se u ovu ''slojevitu'' mudroliju, iznenadićeš sebe koliko je to kompleksan i zakulisan poduhvat. Ukoliko skreneš u kolosjek brojeva i statistika, gotov si! Upravo zato što dolazi do neslaganja ''naših'' i svjetskih standarda po pitanju debljine. Sve ono što u bijelom svijetu vrijedi i cijeni se kao plus, u nas je minus. Naravno da poznajemo problematiku slučaja. Pa mi deformišemo sopstvenu sliku u ogledalu. I to namjerno! A objašnjenje je zaista prosto. Jer kontra je kontra, a to je čoče ipak način mišljenja.

Kod naših ''naroda i narodnosti'' postulat zdravlja i sreće počiva na masnim naslagama tijela. Kažu: ''Kad si mršavom rek'o mašala?'' Što u prevodu znači da je debljina parametar uspjeha i sreće. Ako si ne daj bože mršav, to samo znači jad, bijeda i nevolja. Eto, znači da se jadno hraniš, odnosno da nemaš šta pojesti. Mršav znači – goljo. Usput se tumači i da nemaš niđe nikoga, da ti poda jesti, da te napita.

Meki prelaz, od mršavih ka debelima su takozvani šlang ljudi. E to je upravo smišljeno da svi oni koji se počinju debljati, utješe ovom slatkom lingvističkom kovanicom. Pa tako šlang likovi skočivši s broja 40 na 42 postaju zlatnom sredinom. Međutim, kad se uzjaše na broj 44, tu nastaje ozbiljan kilogramski problem. Brojevi ne rastu dosadašnjom linearnom progresijom. Naprotiv, modni mađioničari obmane se dosjetiše spektakularnog riješenja koje se zove – XL, XXL, XXXL. Nevjerovatno ali istinito. Zamislite tu sreću i to oduševjenje. Kupovanje bez blama! Nisi debeo već debeljuca. Nemaš salo, već si elegantno popunjen. Sve si, samo nijesi ono u šta se pretvaraš.

A ti si, ustvari, samo zadovoljan i sit. Nijesi gladan kao oni nesretni - mršavci. Leđa ti nijesu za kičmu priljepljena. Ti si smiren jer si u trenutcima dnevno – noćnih nezadovoljstava jeo! Nisi prekidao u drobljenju svega i svačega. Tvoj metabolizam je neprestalno radio i bio sit. Jer ti ne bježiš od gladi, koliko od urođene sirotinje. Taj šmek se dugo zadržava u kostima i ne da se tako lako isćerati. I pitaš li se kako to da Norvežani ili Šveđani, koji dođu ''u nas'' na ljetovanje prežive sa onako malim zalihama dnevnog lunch paketa? On izgleda ovako: zemička namazana margarinom, filovana listom sira i listom zelene salate, za glavno jelo; jabuka ili banana za desert; flašica 0,33 dcl vode za popiti. I tako vazdan đipaju po Skadarskom jezeru do Ade Bojane, pa nazad u Igalo, dok im bubrezi ne odpadnu i oči ne iskoče. ''Naš'' čo'ek bi za tolikog puta, (najmanje) izio: pečeno pile, cijeli hljeb, pregršt povrćki, grickalica, slatkiša, raznih bezalkoholnih napitaka, te nekoliko usputnih rakijica.

Postavi sebi pitanje: Ko je tu u pravu? Mi ili ''ledeni'' ljudi? Kako je moguće da prežive toliku hladnoću a ne krkaju kao mi? Jesu li ikada bili gladni ko mi? Da nije to? Možda nijesu imali potrebe da nahrane one genetski izgladnjele pretke, koje mi nikako da namirimo. A i kad pomislimo da nam je to pošlo za rukom, nejaka potrošačka borsa nam skrati ''trbuh mjeru''. Naša imaginarna glad nas načinje vještačkim proždrljivcem hrane. Da ne pominjem strahove koji se u tim tempima, kote nevjerovatnom brzinom.

Nije slučajno što se graničnik za lijepo i ružno, sito i gladno, izmješta iz ležišta. Najlakše se ''ispljuvati'' po iskobečenim i izgladnjelim manekenkama. Nagrditi sve u okruženju, koji su na dijetalnim režimima ishrane, te zaprijetiti jojo efektom, kao zasluženim bumerangom za diet izgladnjivanje. Slutiće prokletstvom, i obećavati sigurnu i dugotrajnu bolest, ukoliko se bude hulilo na hranu i ostale sladokusne derivate. O svojim holesterolima i trigliceridima nikada neće zapodjenuti temu. Teza zdravlja će biti zamjenjena tegom zdrave i kalorične hrane, a to uvijek ljepše miriše i uvijek pretegne.

PRIPREMA:
Ovo jelo je istovremeno preporuka i poduka. Nahranićeš njome mnoge. Izdašna je i premasna. Riba za pamćenje. Mršavi će je rado jesti jer po njima, ni masna riba – ne goji, dok će se poguzije obradovati njenom masnom potkožnom tkivu. Ovako inteligentna riba, nije za svačije trpeze. Ne da se tako lako uloviti, pa stoga i čini trofej za svačiji ukus. Oni imućniji će se hvaliti da su kušali skupocjenu i rijetku zvjerku kernju (krnju, kirnju). Dok će sirotinja nadugačko pripovjedati njene slasne i premasne zalogaje. Stoga, sevap ti je nabaviti srednju lovinu domaće kernje od 4 kg, raspaliti roštilj na kalorični ugalj i otpočni gozbu.

Njene kalorije pomnoži sa koeficijentom sreće. Svoju kilažu podijeli sa tim brojem i dobićeš ispunjenje svih želja. Ovaj specijalitet obnovi bar jedanput godišnje. Možda ispraviš onu iskrivljenu sliku sopstvene špigle.


POTREBNO:
- 4 kg DOMAĆE DEBELE KERNJE
- Vezica – PETRUSINA
- Glavica – ČESNA
- 1 dcl – MASLINOVOG ULJA
- Grančica - RUZMARINA
- po ukusu: MORSKA SO i BIJELI PAPAR
- GRADELE
- DEBELI I MRŠAVI GOSTI

MANJE POZNATE RIJEČI:
- lunch ( engl.) – ručak
- šipati – skakati
- borsa – torba
- tempi – vrijeme
- špigla - ogledalo
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Marija Čolpa -» Ćakule od kužine » Empty Re: Marija Čolpa -» Ćakule od kužine »

taj Ned Maj 02, 2010 4:47 am
FRATAR KAPITALAC

O jadu se zabavismo s ruskim preprodavcima nekretnina, koji nas izvrćeše od ne mila do ne draga, preriškasmo sve čuke uzduž i poprijeko za rekordan broj sati i dana. ''Harašo'' nas svaki put iznova bači u zadovoljno blejanje u isčekivanju plaćanja - ''novac na ruke''. Nijesmo ni slutili s kakvim stipsama imamo konat. Investitori su bili lagani samo u varijanti obžderavanja i sileđijskog napijanja pred delirijum tremens. U svom tom besparičkom ludilu, odvukoše nas na Lušticu da pazare nekretninu. Nevoljno smo se presabirali, motajući stare užegle mape ovog mističnog poluostrva, unaprijed pipajući knedlu u grlu, koju jedino Luštica može stvoriti za tren oka. Nekada je ovaj kraj bio nadaleko poznat po svom tradicionalnom ribarenju. Zapamćeni su i po namjernom ''mješanju krvi'', u svrhu očuvanja zemljišnjih čestica. Danak su nemilice uzimale degenerativne bolesti - znak za prepoznavanje luštičkog imetka.

Upoznasmo se sa lokalnim, luštičkim ribarima. Pozvaše nas u obližnju krčmu na ''čast''. Samoposluživanje i brkati osmjesi bezubih ribara nas vratiše u past present. Prsti na lijevoj ruci kod sve četvorice su vidno osakaćeni. Kad ih upitasmo gdje im je ribarski pribor, na šta hvataju ribice?- nasmijaše se do suza. Rusi su se takođe smijali jer im je bila ''banja''. Pili su lozu ''špirutaču'' a mi se ubrzo, ukočismo od straha. Zapahnu nas nestvaran miris strave i užasa ovog lokalnog ambijenta. Prezentala nam se slika ovdašnjih brkaila kao vjerne slike i prilike serijskih monstera, modernih koljača ili nekih drugih novopečenih kilera ove makije. Znoj staha nas izštipa za obraze. Nanjušivši novac, bogatog stranog investitora, primakoše se više nego što je pristojno, našim Rusima. Ovi se još jače navraniše na drugu flašu rakije, a Luštičani brže - bolje odmotaše masne i pocijepane zemljišne karte, pa ih gurnuše po nos ovim bogatim mrljavcima. Dakle, isplaniran scenarijum se odmotavao pred našim nemoćnim očima. Lijepa naša kućica nam je namigivala s druge strane obale. Ovo čagljevima napunjeno poluostrvo, upadalo je sumrakom u mračnu ''had'' dimenziju. Arlauci podivljalih genetski oplođenih vukova nas prikovaše za trošnu baraku. Naša čudnovata dvojezičko rakijska družba zapjeva glasni kazačok. Da bi preživjeli trenutke smrtnog izčekivanja potegnusmo rakijštinu iz treće uštekane flaše. Malo nas se zamuti pred očima, al' nas barem popusti ono zloslutno drhtanje. Ne prođe dugo, naši brkato - sakati ribari skočiše na noge lagane i narediše pokret. Otisnusmo se niza stranu, ka najbližoj Vali, na ribanje.

Napominjem živa je istina da ribice bježe od zvukova i galame. Naročito kad je u pitanju ovo interkontinentalo pijano pjevanje. Uprkos svim zakonitostima lova, kao omađijani se uključismo u Luštičko ludovanje.

Obala je bila strma. Četri ''ekperta'' ribarenja sjedoše na svoje poste, nama dadoše signal da čutimo, pa poče nijemo blejanje u uztreptalo more. Rusi od pića, a mi od straha ništa ne viđosmo. Naši ''specijalisti'' sa Luštice, otvoriše torbake, izvadiše dinamitske štapine, pa ih cigaretom zapališe kao dječiju petardu. Od straha zamalo ne popadosmo u more. Nas dvoje domicilnih zalegošmo bacivši se u obližnji žbun. Rusi padoše u histeričan smijeh, a ribari bućnuše zapaljeni dinamit na poveće jato ribe. Četri bum zaječa nebom. ''Hajde skačite'' - povikaše ribari.''Đe da ti skačemo? U hladno i mrčeno more?'' – upitasmo ustravljeni.

Ljuti i osvješćeni brzinski pokupismo prnje, dočangasmo Ruse pa put pod noge. Kad se nakon više od ure dovukosmo pedencom do nabuđenog renta - car đipa, spopade nas ''mala snaga''. Vozili smo se do doma ćutke. Rusi su kunjali. Luštica je odlijegala po minama i dozivanju zloslutnih čagljeva.

Simultano nas je gospođa prevodilac korila, čas jedne a čas druge. Objašanjavala rizik od tih noćnih i alkoholnih poduhvata. Navodila pasaže iz međunarodnog prava. Gušila nas i gušila. Kad je inteligentni Rus postavio pitanje zašto oni ljudi nemaju prste na lijevoj ruci, nas tek tada stiže načeta histerija. Smijali smo se i plakali. Pa zato što se od strasti brze zarade toliko zanesu, zamisle i uzbude, da umjesto da iz lijeve ruke bace zapaljeni štapin, oni greškom bace zapaljeni cigar. Ironija sudbine reći će neko, možda su to ''kazneni poeni''... ''danak za zločin'' - teško je znati.

Dosjetili smo se riješenja, za odapiranje ovog (bed) lošeg Luštičanskog (influenca) uticaja. Morali smo se svjesno oprati od surovosti i ritualnog detonacijskog ubijanja morskih ribica. Kao kontra punktum nam dođe u svijest jelo za pročišćenje. Fratar iz porodice Špadi nam je došao ko' poručen. Da bi zatvorili krug iskupljenja pozvašmo ribara - Dobrila. On nas počasti sa sedam kapitalnih primjeraka gospostvenog Fratra. Karakterističan je po crnom floru na potiljku i crnoj mrlji na vrhu leđa. Omirisašmo ga i zadivismo se njegovoj zlatnožutoj boji. Prebrojasmo prste i pripremismo se na ritualno žvakanje preživljenog straha.


PRIPREMA:
Za pripremanje Fratra na mlinarski način potrebno je izbistriti maslo. Ribu začini morskom solju, bijelim paprom, pa je umoči u mlijeko sa jedne i sa druge strane i uvaljati u brašno. Položi svaki primjerak u tiganj stavljajući ribu od sebe (na ulje). Prigaj kapitalce dok ne dobiju zlatno - sunčanu boju sa obje strane. Ovako pripremljenu ribu složi na tanjir, poprskaj limunovim sokom, pospi sjeckanim petrusinom i prelij masnoćom u kojem se riba pržila.

POTREBNO:
- 7 kom. FRATAR KAPITALACA ( 1kom- 1,30 kg)
- 15 dkg - MASLACA
- ½ l - MLIJEKA
- Vezica – PETRUSINA
- 2 kom. - LIMUNA
- Po ukusu: MORSKA SO i BIJELI PAPAR

MANJE POZNATE RIJEČI:
- riškati – kopkati
- čuka – brdo
- harašo (rus.) – dobro
- stipsa – škrtac
- konat – račun
- past present (engl.) – prošlo vrijeme
- had – pakao
- poste – mjesta
- ustravljeni – prepadnuti
- pedenca – uspon
- čagljevi – divlji psi
- contra punctum (lat.) – suprotni kraj
- prigati - pržiti
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Marija Čolpa -» Ćakule od kužine » Empty Re: Marija Čolpa -» Ćakule od kužine »

taj Ned Maj 02, 2010 4:48 am
JASTOG MISIONAR

Kad smo čuli da nam se drugarica Kiki razboljela od ''štitne napasti'' bacismo se u očaj i iskreno jadikovanje. Te kako li će proći operacija? Kako li je usamljena? Kako je...? Kako je...? Dunu jugo, pomutiše nam se emocije i spletosmo se u glasnu naricaljku. U taj čas, dovuče se do ulaznih vrata, štaka babe Lukrecije. Viče babac, a vjetar je mlati kao da joj brani govoriti: '' Nemam vam kad', moram 'odit! Što lelečete živo čeljade? U'vatite joj jastoga al' živoga. Nek' ga izije barenoga! To vam je prijeki lijek za gnjilež, o čemu rojite, da se od vas ne može ostat' u pjacu Kotorsku''. Okrenu štaku, pa pušti vrata da udare svom snagom. Bez riječi smo sjedili, dok nas preglasni kišni pljusak ne osvijesti i natjera da ustanemo i zapatamo kuću od nadolazeće nevere.

Proročanska dikcija babe Lukrecije nam je treperila u stomaku. Kolektivni ispjuvak nastade tek predveče. Tada se dogovorismo o planu i strategiji lova na domaćeg jastoga. Nabiljavali smo hiljadu i jedno opravdanje za mogućnost ljekovitog učinka te morske štipaljke. Možda jod, mineralne materije, morske, račije bjelančevine, ili nešto sasvim drugo, ko zna?

Zorom, nakon noći punog mjeseca, uhvatismo prvu, tek prispjelu koču. Kupismo sedam srednje velikih komada jastoga. Jedva sapešmo rep i povezašmo kliješta. Ušuškasmo ih u transportni drveni sanduk, kojeg napunismo slojem trave, algi i slame. Brkati i rasčupani ''morski vuk'' nas ustravi sljedećim informacijama: ''Rakovi se prilikom transporta mogu unerediti, zato ih se ne smijete hraniti. Mogu crći od studeni ( ne niže od 10 C) ili od visoke temperature (ne više od 15 C). Zamisli, shvatismo da su najosjetljiviji na kontakt sa slatkom vodom, o čemu se pri transportu naročito mora voditi računa. A što se tiče očuvanja kvaliteta ovog delikatesa, potrebno ih se dopunski spasiti od ranjavanja i samopovrjeđivanja. Proces raspadanja bjelančevina kod uginulih rakova je veoma brz. U tim varijantama stvaraju se otrovni produkti, pa spasonosni rak može lako postati ubicom.''

Tako freško isprepadani, pođosmo na daleki put. Kad se uhvatismo džade, shvatismo kolika je ljubav i prijateljtvo među nama. Uvezala nas je njena bolna sudbina i uputila u putašestviju od 350 km. Zagrizosmo zrno umora. Ni da joj nosimo eliksir ozdravljenja ne bismo se ovako trsili. Pa i ako nam krepaju ove beštije, nećemo se poubijati (valjda)? To treba da bude gest dobre volje, pomoć drugu u nevolji, alternativa preko oficijelne medicine... Sve smo to znali od samog početka. Kao i to da čuda postoje, ali se nama ne dešavaju. Ta skepsa nas je iznova šamarala i činila slabima. Upravo tada dođe sms poruka:'' Sreo sam babu Lukreciju. Kazala je da imate dva viška jastoga, da ih bačite đe bilo, jer je od tog viška može glava zaboljeti. Pozdrav. Sem.''

Bez diskusije, ukočismo auto pa izbacišmo, dva najmršavija primjerka vanka. Istog trena nam se povrati boja lica. Ćutali smo i duboko disali puni nakupunjene dobrote. Nas petoro smo se igrali, od kad znamo za sebe u najljepšem dječijem ''logoru'', s dračom i žukvom za vratom. Potraga za medikamentom se pretvorila u prikupljanje nebeske energije prijateljstva. Činilo nam se da je jastog beckgraund, i da smo najvažniji mi - elementi koji nedostaju. Naravno da nijesmo zanemarili faktore koje posjeduje ''godpodin'' rak u svom raskošnom ukusu i mirisu. Tada nam je postalo lakše nositi demone slutnje.

Cilj nam se zbog svega toga nije približio. Išao je svojim ritmom. Pa smo tako klimu držali na dugmetu, jastoge na oku, a telefon na vibraciji. Kad siđosmo s puta na snježni pokrivač makadama, za trenutak nam se zamagli pred očima.

Ta tjeskoba iznjedri sljedeći potez. Bežičnom shemom najavismo se Kiki. Mogućnost stresa bi se mogla ekstremno povećati od našeg teatralnog pojavljivanja pred vratima zabačene bosanske vikendice. Štek je bio savršen. Uljezima nema mjesta u predoperativnim tempima. Sva sreća, naša draga prijateljica uz grohotan smijeh osvijetli naš misionarski put. Ulećesmo kao ludi zaboravivši ''smrdane'', al' na kratko.


PRIPREMA:
Pristavi u duboku i široku teću vodu pa je osoli morskom solju. Kad voda uzavre, spusti u nju vezane jastoge i kuvaj ih oko 10 minuta. Nakon toga ih povadi, razhladi, otvori oklop, povadi meso iz repa, tijela, štipaljki i nogu i složi ih u zdjelu. Posebno na pjat stavi četvrt litre ulja, morske soli, papra, 4 kašike bijelog sirćeta, pa sve to namlati viljuškom dok ne postane gusto. Polij po jastogu i nacijedi koju krišku limina.
Nakon dvije godine Kiki je proglašena zdravom. Nalazi čisti, tijelo iscrpljeno, sa crvenim šavovima na grkljanu. Pogled zamišljen i napunjen ljubavlju. Uspiješno smo iznjeli večeru ''jastoga misionara'', te brememite januarske zime. Prebacili smo nas četvoro, svako po svoju boju plemenite aure u njen načeti inbox. Oplemenili smo je i nahranili našom hrabrošću. Pošprajcovali je smijehom, krebečenjem grupne ''frendly'' terapije. Postali smo svjesniji, zreliji, moćniji. A što se tiče joda i fosfora, sve je o.k. Bilo je nepčano ukusno. Materija je učinila transfer i nadomjestila parče koje nedostaje. Jer ući u dimenziju koja liječi, znaju samo pravi drugari. Prijatno nam.

POTREBNO:
- 5 kom. SREDNJIH DOMAĆIH JASTOGA
- 3 l - VODE
- 4 kašike - BIJELOG SIRĆETA
- ¼ l – ULJA
- 1 kom - LIMUNA
- po ukusu: MORSKA SO i BIJELI PAPAR

MANJE POZNATE RIJEČI:
- zapatati – zatvoriti se
- nevera – nevrijeme
- koča – ribarica
- freško – svježe
- džada – put, drum
- putašestvija – avanturističko putovanje
- trsiti se – smesti se
- vanka – napolje
- background (engl.) – pozadina
- tempo – vrijeme
- pošprajcovati – podignuti, uzdignuti
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Marija Čolpa -» Ćakule od kužine » Empty Re: Marija Čolpa -» Ćakule od kužine »

taj Ned Maj 02, 2010 4:48 am
MAČKA MRKULJA

Preslišavanje viceva: a.) Znaš li kako je najlakše utopiti plavušu? Lako. Staviš joj ogledalo na dno bazena. b.) Zašto plavuša nosi majonez oko vrata? Zato što na majonezu piše Dijamant. c.) Šta dobiješ kad plavuša i crnka skoče sa zgrade? – Eurokrem.

Sigurno je da ne postoji čovjek koji ne zna najmanje desetak od najviše stotinu, ''extra'' dobrih viceva o glupim plavušama. Iskrebeče se tako na sve postojeće ''plave'' teme, kroz prostor i vrijeme, bez imalo ljudske savjesti i tolerancije do u nedogled. Plavuša je toliko pogrdna vlastita imenica da nema sinonima koji je može spasiti linča. Ona je jedinstvena ''tuka'' u svijetu i žena i muškaraca. Nesumnjivo je da u slavnim statističkim podatcima ova bjondina, slovi naj uspiješnijom zavodnicom i nedosanjanim snom gotovo svih zemaljskih muškaraca (žena). Možda zbog nedodirljivosti tog blue valvet-a , samo vrijeme načini stav zvani vic, kojim će se oni manje uspiješni macho primjerci braniti od sopstvenog blama i nesigurnosti. Dakle, poslije dugogodišnje opservacije stiče se utisak da u samom procesu ''udvaram se zgodnoj plavuši'' niko od pomenutih predatora neće, nedajbože, ispričati neki neprimjereni štos na tu temu. No, ukoliko uspjeh izostane, jao i kuku je ovim polu – obrađenim primjercima izblajhane kose. Tada nastupa rafalna paljba. Tako da ti obožavani i savršeni predmeti muške opservacije, čarolijom neuspijeha postaju: glupe, tupe, nepamentne, ne emancipovane i zvanično ne(poželjne). Sama gradacija predhodne klasifikacije, priča svoje (ne)primjerene viceve, slažući ih po rodu, broju i vrsti.

Napadač alfa mužijak, nikako i nikada ne biva krivcem svog neuspijeha. Ta guska guskasta, odnosno ta plavuša - preglupa je noslilac ovog grijeha. Jer nije ''popila'' neosmišljenu i ne inteligentnu udvaračku žvaku, već je otišla za svojim poslom jer joj se povraća na taj ''rod i broj'' koji je opsjeda. Na vrh joj je glave tumačenje po boji kose, tenu, i generalno pakovanje svih plavuša u jedan diskriminisani inbox. Čak i one (malo duhovitije) često pribjegavaju šalama na svoj račun, no bez vidljivog uspijeha. Nikakao da shvate da je to samo traćenje energije na pogrešne primjerke (alfa, beta, zeta mužjaluk) upravo zato što se ne ''bacaju biseri pred svinje''. Takve ''pljuvače'' i huškače valja dobro izkandžijati specijalno spravljenim jelima od onih istih bezdušnih viceva, kojima blate i hule na prelijepe i graciozne bjonde.

Žalosno je da ni tada ne bi shvatili da su im putene plavuše udaljene u visokoj cifri nautičkih milja. Pa da im se pametnije bačiti na što realnije - tamnije, jer od seljačenja kroz jeftine viceve, ni osveta ne mušća na ukus zadovoljstva.

Kad bi pokušali nabrajati sve poznate (domaće i strane) plavuše, zamantala bi nam se svijest. Ukoliko bi spisak započinjao sa naslovom Crnke, dakako bi posao bio mnogo lakši.

Crnka za razliku od plavuše se u zlosretnim škercima pominje samo kad se iscrpe sve svađalačko - zajedljive snage. One služe isključivo zbog balansa svijesti. Toliko su u vicevima nagrđene plavojke, da se u tim satiričnim maratonima pripovjedanjem dodavaju crnke samo kao vrsta mirođije.

Naravno da je svima poznato da su crne žene – ''otrovane''! One su zlice i poganice. Kakva li te strkotina može snaći od mrke, to ti plava ne bi u snu načinjela. Ukoliko se ženi crne kose i tamne puti nešto opako zamjeriš - crni će ti biti puti tvoji! One će ti zapapriti i ručak i večeru. Te crne žvizle! Uostalom, kad se za plavu ženskinju reklo da ima urokljive oči? Nikada! Upravo zato što je to epitet garavih crnki. O njima i ne smiju da se pričaju vicevi. One se ne uzimaju ''u usta'' bez velikijeh jada. Zašto? Zato što su opasnice. Zato što ih se strave. Zato ih se sa strahopoštovanjem izbjegava u posprdnim pričama.

Ovaj je recept namijenjen isključivo - plavušama. Da bi uzele malo lošega s dna kace, i postale otresitije i opasnije, te u cilju lakše i uspiješnije borbe s napornim muškim napadačima (udvaračima), predlažem dimljenje i žvakanje Mačke Mrkulje.


PRIPREMA:
Uzmi Mačku Mrkulju (mačku kamenjarku, Catfish, Gato pardo), pa je odnesi do obližnje sušare, da ti je osuše i nadime na domaćem ćumuru. Dok je budeš nosila doma, mušćaće ti cijela ulica na njenu mačkastu mudroliju. Ne okreći se, pravi se luda i glupa. Obzirom da si bjondina, smatraj to olakšicom ovog napola učinjenog zadatka. Za tvojom nadimljenom mačkom će se okrenuti i staro i mlado. To je zbog ugljena i njenog prefriganog karaktera. Na dobacivanja ne obadaj ni pet para. Kad dođeš doma, stavi krtolu na pola, posoli i peci je u rerni na 220 °C. Dok duvaš u krtolaste police, otkidaj po manje zalogaje od svoje suve ribe. Njih ćeš žvakati duže nego što misliš. Čapra bezobraštine mačke mrkulje se teško usitnjava, i još teže guta.

I zapamti, svaki put kad te neko dobro uvrijedi, kad ti natjera slanoću niz obraze, pođi do doma pa prožvaži malo sasušene mrkulje. Neka ti se dobro osoli jezik. I kad te on zasvrbi, kad te dobro načepe, pušti njega da vežga. To će da progovara onaj dio gare koji ti nedostaje. Poganština se stiče, a dobrota nikada. Zato čuvaj sebe i svoje bjonde. Dok mrkulju žvaćeš po potrebi, ne mjenjaj farbu. Budi vazda plava, molim te.

POTREBNO:
- MAČKA MRKULJA (1 kg)
- 1 kg MLADE KRTOLE
- BJONDINA

MANJE POZNATE RIJEČI:
- izkrebečiti – rđavo se izbečiti
- bjondina – plavušica
- blue valvet – plavi somot
- iskanđijati – istući
- mušća – miriše
- zamantala – zavrtila
- ne obadati – ne obraćati pažnju
- čapra – koža
- vežgati - galamiti
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Marija Čolpa -» Ćakule od kužine » Empty Re: Marija Čolpa -» Ćakule od kužine »

taj Ned Maj 02, 2010 4:48 am
REP GRDOBINE

U ovozemaljskom paklenom socrealizmu sve smrdi po nakaznoj estetici. Ljudi su opterećeni i duhovno osakaćeni. Bave se školjkom, vanjštinom, fasadom. Unutrašnje sokove ne bendaju. Prosvjećenost ne zarezuju, poniznosti nema ni u religijskom promišljanju, a o produhovljenosti nema govora. Sve je tako prizemno i jadno. Briga je prebačena u dvorište nagona. Podražava se najnesretnija sfera mozga, još nesretnijih funkcija. Nakaznosti uma i tijela se favorizuju. Ljepota je defektna i manipulantna. Obrazac uspijeha je izjednačen sa silikonskom groznicom i nožem estetske hirurgije.

''Reality show'' bez prostačke golotinje i naglašenih plastičnih dijelova tijela je po današnjem datumu, dosadan i neprofitabilan marketinški gaf. U tom mačevanju prostote učestvuju podjednako i muški i ženski primjerci. Tržište živog ljudskog mesa je nezasito. Uznapredovala je sakata moda pederasije. Modeli su više - manje šetajući rasčupani ''grobovi''. I što je najfrapantnije od svega - lijepo se pretvara u ružno. Toliko su apotekarskim premjerom stilizovali recepturu prelijepog da su postavljeni kriterijumi nedostižni bez male pomoći lasera, noža i ''dr'' specijaliste. Lice treba da bude puteno, dok bore, mitiseri, fleke i pjege, ne smiju postojati u novozadatoj virtuelnoj ljepoti. Sve mora da je savršeno čisto i blistavo. Čak i one sredovječne dame koje se protežu u anti - age promovisanju su ulaštene i gumaste. Nigdje celulita, sala i nedajbože naboranog lica. Ženskice tek upupale u pubertet modeliraju svijest savršenog dupeta. Frajeri sa steroidnim mišićima se šetkaju u donjem vešu - na izvolte. Sve se nudi i sve se kupuje.

Zamislite tinejđerku koja treba da bude tanka, vitka, grudi u četvorci i hijerulonske usnice? Dok se čvršći pol nadmeće svježe izdepiliranim nogama s korigovanim obrvama i ispeglanim licem? Ukoliko si jedan od učesnika ove nakaradne parade, te učiniš neki od ovih propusta – nogiranje ti ne gine. Jer od look-a ti zavisi opstanak.

I tako pažljivo prateći upute kako ostati ''in'' ideš pravo đavolu u kazan. Jer dok ispoštuješ pravila igre, moraš preskakati polja i služiti se svim sredstvima za održavanje u ligi preživjelih. Čak i oni koji se rode u lijepim crtama i pravilnim proporcijama su kvarljiv materijal. Dovoljno je uključiti faktor vrijeme, stres, depresiju, lošu sreću i gotovo. Od prelijepe ženske se stvori bezuba starica, a šarmantni zavodnik lošim navikama brzo svrši kao dio scenografije brkate konobarice.

Kako prepoznati lijepo i ružno kad se sve pobrčkalo? Nakaze su napokon iskamčile svoju nerealnu poziciju. Ako spomenete sexualnu ''frik'' populaciju, na udaru ste da vas namažu katranom i perjem. Sistem vrijednosti se poremetio, pa su ofsajderi postali svojim oponensom. Nečuveno ali istinito.

Kako se boriti za onu jednostavnost i ljepotu življenja u svijetu razrokih, pohlepih ludaka? Naučiti da materijalno jeste važno, ali ne i presudno za sreću i zadovoljstvo? Boriti se za svoju estetiku i unutrašnji kolorit u vremenu koje diše ritmom nereda i nezasitog javašluka? Bogami je teško i preteško.

Smislićemo skupa, na kamaru jedan naš, zajednički recept zaštite. Uzećemo za primjer najružniju ribu sa ultra nezgodnim imenom - Grdobina. Ona je tako nesretnog i nesimpatičnog izgleda pa joj dato ime baš paše. Neproporcijalno tijelo sa razvaljenim ustima jedino kod Roling Stonsa izleda ''svjetski lijepo''. Za nju se ne može reći: ''Pa nije toliko ružna, baš je simpatična'' ili ''Taj nos, jeste velik al' čuči uz njen personality''. Ona je grdna da grđa ne može biti. I boja joj je nesretna. Za mulj i igru skrivalica kao prava dubinska grabljivica je sasvim uredu. U našem svijetu neopjevanih grdana, ni na koga nalik. Dakle, izvinjavamo se gospođici Grdobini što joj odsjecamo glavu. Ostatak s glavom vrati na zamrzavanje jer će valjati za čorbu. Koristimo samo rep kojeg oslobodimo od srednje kosti. Operemo, narežemo pa posušimo.

PRIPREMA:
Na ulju proprži česan da požuti. Potom dodaj repove Grdobine i proprži do zlatno sunčane boje. Zagasi ribu toćom od pomidore. Neka ukrčkaju repovi uz sitne vulkančiće i dodate začine: morska so, papar i grančica ruzmarina. Nakon toga pregasi ih lagano bijelim vinom, pa ostavi na laganoj vatri još desetak minuta.

Priprema ovog ukusnog jela je vježba da ne zaboraviš kako izgleda ružnoća. Naravno da ona nema nikakve veze s ukusima a pogotovo s kvalitetom jela. Kad bi primjenili ovakav sistem vrijednovanja na sve živuljke, selekcija bi bila pravednija. Danas je sasvim dovoljno da ste lijepi i zgodni, pa vam mozak nije neophodan. Grdane se takođe mogu popraviti, uljepšati, smontirati do željenog nivoa. Uskoro će nam konstruisati detektor ljepote. Nažalost i one prave ljepote nisu dovoljno savršene, te podliježu histeriji uljepšavanja. Tako da se slika muti, i opet sve mušća po vještačkoj estetici. Taj nametnuti fenomen, kažu, oplođen je na Brazilskoj pjaci. Oni su maestri preobražaja i teže još savršenijim formama. Umjetnost opstanka u ovom izvitoprenom svijetu svega prenaglašenoga, postaće velikim umjećem.
Grdobinu pripremaj bar jedanput mjesečno. I prije odvajanja repa od glave zagledaj je dobro. Bar zapamti jednu pravu iskonsku ružnoću, koja insistira na ljepoti običnog življenja. Ne pokazuj je gostima, oni su gadljivi na sve što ih podjeća na grdilo sopstvene duše, a ona je tako zastrašujuće i prelijepo ružna, ta naša Grdobina.

POTREBNO:
-50 dkg - REPA GRDOBINE
-4 kom. - ČENA ČESNA
- 2 dcl. SUVOG BIJELOG VINA
- 2 dcl. TOĆA OD POMIDORE
-grančica – RUZMARINA
- po ukusu: MORSKA SO, BIJELI PAPAR

MANJE POZNATE RIJEČI:
- bendati – ne pridavati važnost
- frapantno – iznenađujuće
- look (engl. ) – izgled
- in (engl.)- u trendu, moderan
- javašluk – neprimjereno ponašanje
- kamara – gomila
- grdna – ružna
- toć – sos, saft
- pomidora – paradajz
- pregasiti – preliti
- živuljke – živa bića
- beleca – ljepota
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Marija Čolpa -» Ćakule od kužine » Empty Re: Marija Čolpa -» Ćakule od kužine »

taj Ned Maj 02, 2010 4:49 am
ŠPAGETI S VONGOLAMA

Jesi li ikada imao gripu u sred ljeta? Jao, pa to je nezaboravno iskustvo. Ljepljiv i bolan, sa glasnim i dugotrajnim kašljem? Znaj da s takvom debolecom nijesi niđe prispio! Jer označen si kao kliconoša. Ti si neprijatelj zdravlja, ubačeni element. Proklet i progonjen, kako kod kuće, tako i u gostima. Tvoje maramice, kapi za nos, te ostali ''gripni'' rekviziti su pogodni samo za logorsku vatru. Šumiš tabletama - privlačiš pažnju. Znojiš se - privlačiš pažnju. Kašlješ - odvlačiš pažnju. Uljez si i niko te ne treba. Izolacija je najbolje rješenje. Jedino bi tada svi bili srećni i zadovoljni.

Znaš li da od bolesnog bježi i staro i mlado? Bolesnik je dobar samo kao tema o kojoj se započinje ćakula. On se u sjetu priziva, jedino na posthumnim govorancijama. Bolestan prijatelj je (kažu) čist trošak! Zato ti je potreban – zdrav prijatelj. Dakle, kad počinješ druženje, prvo traži: prilog br.1 – lista anamneze, prilog br.2 – negativne testove na sve zarazne bolesti, prilog br.3 – vakcinalnu knjižicu. Kad sve to lijepo na tanane pretabiriš - otpočni druženje. Naravno, naoružaj se asepsolom, bivacinom i hipermanganom, onako, za svaki slučaj i počni prijateljsko ispijanje kafe. Ukoliko primjetiš simtome koje ti ukazuju na početak nekog oboljenja, obustavljaj družbu.

I tek tada shvatiš, da je zdravlje tvoje najveće bogatstvo. Nek ti je na prvom mjestu popisa svih želja. Njime treba da se dičiš i da ga ljubomorno čuvaš. Izbagatelišeš li ga, ostaćeš bez svog najboljeg, vjernog druga.

Kad si se tako lijepo revanširao ostatku svijeta zbog nanešene ''duševne boli'' u svojoj gripnoj fazi, vrati se jer te ''zemlja zove''. Predlažem ti da u ime mudrosti i pravih ljudskih vrijednosti učiniš ovaj Plan B - experiment/ pa proslijedi dalje.

U dubokoj koncentraciji, napiši listu svojih dugogodišnjih prijatelja. Uzmi telefon, pa ih prozovi, čisto da vidiš šta rade. Nakon ovog bezazlenog gafa, povjeri prijetelju svoju tužnu ispovjest o narušenom zdravlju. Osluškuj ''frendly'' disanje. Kad procjeniš da je sve b.o. kreni na sledeći korak. Reci da su ti prognoze loše, da se očekuje sve najgore i da si morao da ga pozoveš. Nakon nekoliko dana, očekuj prve rezultate experimenta Plan B. Statistički podatak lošeg risponsa ovog testa, nek te ne iznenadi. To moraš prežvakati, progutati knedlu i krenuti dalje. Naredni korak, high levela je kad crvenim markerom križaš, svoje drugare kojima nije palo na pamet da te nakon svega ''toga'' pozovu. Automatski izvrši prebacivanje, dotičnih, u kolonu crne friends liste. Naravno - zauvijek. Ukoliko to ne učiniš odmah, desiće ti se nepotrebno povrjeđivanje.

Pazi sad! Kad ti se tvoja famozna lista pretvori u ništa, prepiši na čistu kartu preostalih – troje prijatelja. Jer su te jedino oni zvali i pitali ''Treba li što? Kako si danas, sokole? Zovi ako treba, bilo šta! Ne ustručavaj se, molim te. Pa mi smo drugari, zar ne?''. Ostali sa liste se nisu ni jedanput javili. Dakle pravi smećari. Takav šljam ne zavrijeđuje ni pomena. Ne zaboravi, da nije bilo ovog experimenta, oni bi i dalje bili tvoji frendovi. Brinuo bi njihove muke, lomio njihove strahove. O jadu zabavljao i sebe i druge, njima godeći i njih čineći srećnim prijateljima.

Da bi završio, Plan B, trebaš pozvati ono troje heroja s tvoje liste prijatelja, na ručak. Neka bude svečano. Namiriši prostoriju morem. Uvuci sve elemente domaće kuhinje na mjesto kušanja hrane. Nabavi smrdljave petrolejke, pa ih rasporedi po ćoškovima. Neka mušća na starinu, na iskonski postulat prijateljstva. Naravno da ćeš pripremiti kuvano crno vino. Otvori ''stipso'' onu najpitkiju i najstariju đedovu domižanu, pa počasti svoje vjerne druge.

Vongole nahvataj na domaćoj ponti. Neka ti one svojom čistoćom budu metafora pravog drugarstva. Neće vongola u šporkecu. Nalazi se na stijenama koje pomalo liže neki od slatkovodnih izvora. Ona je školjka plime i oseke. Sličnim ritmom diše i prijateljstvo u ljudi. Stoga naberi svoje morske plodove i oslači ih jednu uru u česmovači.

PRIPREMA:
Na maslinovom ulju dinstaj vongole na crnom luku. Potom dodaj pomidoru, česan, so i papar, pa ih zaspi s bijelim vinom. Na kraju stavi petrusina i lovorov list, da dobije šug bokeške kužine. U drugu teću stavi vodu, posoli i dodaj čep ulja. Kad voda proključa dodaj špagete i kuvaj ih al' dente. Na procjeđene špagete uspi sos od vongola i poslužuj toplo.

Sjajna je stvar surfovati na internetskom book-u, u potrazi za starim – novim frendovima. Pišući pisma u Kanadu, Australiju, Ameriku, Italiju, Njemačku, Holandiju...zaboravismo ove domaće, provjerene prijatelje. Osluškuj svaki put kad ti zazvoni poruka, telefon, blinka e-mail. Nemoj nikada čekati sjutra, već odgovori odmah. Jer ako nisi u ''mašini'' Plana B, možda je stvarno neko tvoj u nevolji.

POTREBNO:
- 50 dkg - VONGOLA
- 50 dkg – ŠPAGETA
- 1 dcl. – MASLINOVOG ULJA
- 1 dcl – BIJELOG VINA
- 2 glavice – KAPULE
- 1 kom. - ČESNA
- 6 mini - POMIDORA
- 1 kom. - LIMUNA
- list – LOVORA
- vezica - PETRUSINA
- po ukusu: MORSKA SO i BIJELI BIBER
- TRI PRIJATELJA

MANJE POZNATE RIJEČI:
- Deboleca – slabost, bolest
- Ćakula – trač
- Rispons – odgovor
- Al' dente – srednje tvrdo
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Marija Čolpa -» Ćakule od kužine » Empty Re: Marija Čolpa -» Ćakule od kužine »

taj Ned Maj 02, 2010 4:49 am
ŠPORKI RIŽOT

Znaš li da prljavština nije sve što je prljavo? Ona postoji i egzistira na bezbroj vrsta i načina. Pojavljuje se kao vidljiva i nevidljiva. Ista stvar kao sa musavom djecom, jer tolerancija ide na opostrofirano djetinjstvo. Kod odraslih je stvar, ipak malo kompleksnija. Šporkaćuni su uslovno rečeno, bijednici koji se koriste nevidljivom prljavštinom duše. Poneki imaju stila pa ispadaju šmekerski prevaranti, dok su uglavnom glibavi kvarnjaci koji ti zagorčaju život. Uflekaju te svojim glibom pa smrdiš neko vrijeme pokvareno kao oni. Znaju oni vrlo dobro ko su i kakvi su. Pritom se ''uredno'' odapiraju suptilnom metodom šporkece. Predpranje je kad se izvinjavaju, pranje je dok se kunu i zaklinju, a na centrifugi se rasplaču i obećaju da neće nikada više. Presvuku svoje šporke haljine i novo kostimirani koračaju smrdljivom stazom ka sljedećoj žrtvi u hranidbenom lancu.

Ljudi su pogani i po pitanju ljepote i ružnoće. Nije sve što je ružno i smrdljivo. Svi ti ''ljepotani i ljepotanke'' se kreću u grupama i nedodirljivi su za one ružnjikave. Ukoliko nisi trendovski uniformisan ti smrdiš na ''retro'' i sasvim si ''out'' za ovdašnji bijeli svijet. A moćni šporkaćuni su upravo tvorci ove haj-naj anoreksične populacije koja smrdi na čisto i besprijekorno smeće. Sve je čist lažnjak. S tim što se i oni kod kuće peru i odapiraju, samo na malim temperaturama, jer im je koža istanjena i neotporna. Hrane se brzom i bezličnom hranom. Pričaju pomodarskom frazeologijom i šporki su do srži. Interes im gotovo uvijek, nadvlada svaku drugu ljudsku osobinu. Prijateljstvo u njih, postoji samo u friend's tarifama mobilnih operatera i druženje konačno odumire.

Zabave se svode na šporkaćunske party-je bez emocija. Gutaju sve i svašta šporko, al' su zato ''lijepi i prelijepi'', dok oni nevoljni ružni, žive malo čistije u surovijem svijetu od ovih pogani. Postoje brojne metode transformisanja iz ružnog u lijepo, samo košta kao sam djavolo. Čak im ni paščad ne vrijede ako nijesu lijepa. Odma' im se prišije glas da su đukele ružne i stvar se (nažalost) vraća na početak.
Da bi naučio da obmaneš glibove izfolirane, preporučujem ti recept za Šporki rižot. On će ih odbiti od trpeze jer je grdan na prvi i na drugi pogled. U njemu su sva blaga dobrog šmeka za prefinjeno nepce i osjetljivu dušu. Mirisaćeš na more i stvorićeš strategiju za kuliranje poganštine. ''Šporki'' je samo metafora jer je crn od mastila sipe.

I nije sve tako ni crno ni glibavo kao što izgleda. Samo zatvori oči. Prepakuj sebi u glavi pojmove - crno i bijelo. Nagovori mozak da je crna boja tvoj izbor ukusnog i lijepog. Ne otvaraj oči! Miriši rižot. Osjećaš li toplinu oko nozdrva. Diši joj malo, opusti se i polako otvori oči. Već je ukusnije? A još nisi ni probao zrno riže! Vidiš da si sebe naveo na pravi put. Oni šporki nemaju pojma da se ovim putem ide. Ćuti i ne govori nikom. Recept nauči napamet, pa zapali ovaj text.

PRIPREMA:
Izdinstaj sitne kapule na maslinovom ulju i dodaj očišćenu i izrezanu sipu na tanke šnite. Tek kad se ovaj morski mekušac malo prodinsta dodaj česan. Kad luk zažuti dodaj pola čaše bijeloga vina i nakon toga ubaci dosta crnila od sipe. Prije nego se skuva sipa dovrši ukus morskom solju, origanom i bijelim paparom. Prije služenja dodaj oriz i sos od pomidore, pa sve smanji na manju vatru da oriz sulcira. Rižot mora biti vlažan i čim oriz završi sa radom, spreman je za služenje. Za kraj, nagrataj parmezan.

POTREBNO:
- 50 dkg. SIPE
- 2 šolje ORIZA
- 3 kašike MASLINOVOG ULJA
- 2 dcl BIJELOG VINA
- 3 veće KAPULE
- 4 režnja ČESNA
- 2 dcl SOSA POMIDORE
- 10 dkg PARMEZANA
- 1 kom. CRNILA SIPE
- po ukusu: MORSKA SO, BIJELI PAPAR, ORIGANO

MANJE POZNATE RIJEČI:
- sipa – morski mekušac
- šporki - prljavi
- šporkaćuni - prljavci
- glib, glibavac - prljav
- pogan - prljav, smrdljiv
- djavolo (ital.) - đavo
- paščad - psi
- džukele - psi mješanci
- grdan - ružan
- šnita - kriška
- česan - bijeli luk
- papar - biber
- oriz - riža
- pomidora - paradajz
- sulcira - da riža pusti sluz
- nagratati - narendati
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Marija Čolpa -» Ćakule od kužine » Empty Re: Marija Čolpa -» Ćakule od kužine »

taj Ned Maj 02, 2010 4:49 am
VUDU MURINA

Kad je mog komšiju Draga ujela zlosretna murina, prvo je došao na moja vrata. Začuđena, sledih se od prevelike količine krvi koja je šikljala iz otvorenih rana nagrđene podlaktice. Kroz lelek i jauk, iztrlja povrijeđeni kako ga je ova morska zmijetina prestravila i nagrdila.

Pošto je Drago čuveni ribar svoje ponte, odvažio se na mamac i postu ozloglašene murine. Namjestio se u ''čekalicu'', pripremio sve potrebne rekvizite i vabio je i dan i noć. Nakon iscrpljujuće noći i još grđeg dana, u sumrak se pomoli ova morska gujka, glasno pljusnuvši od stijenu, nedaleko od namontiranog mamca. Dragov adrenalin je od tog momenta donosio njegove (ne)pametne odluke. Lov je počeo. Vrša s jedne, blinker s druge bande, dok se momče s ostima šunjalo da je iznenadi s leđa. Za ovakav manevar, na ruku lovca su bile seke, koje stvoriše prirodno dobru zamku. Bonacom utegnuta, morska površina načinje savršenu vidljivost. Spreman za odstrijel čekao je znak. Kad joj zasijaše oči, preko planktonskih pokazivača kristalnog mora, Drago uputi hitac. Istog trena, murina uzvrati udarac. Skočila je više od metra uvis, dokopala svojim dvoredim zubima ruku koja je pokušala ubiti, pa mu o čas posla odgrize komad mesa desne podlaktice. Njena stravična čeljust, prepade lovca koji postade lovina. Istraumirala ga je zmijolika neman, nanijela mu neoprostivu bol i izblamirala do kraja života. Umjesto u hitnu, on dođe do mene. Valjda, misleći da mu oko priče mogu pomoći. Više ga je boljela sramota od krvareće ruke. Pošto nisam vrsna kao ''šivačica'' rana, okrenusmo se spasenju duše.

Za početak učinjesmo dezinfekciju i zamotasmo ruku u sterilne zavoje. Potom se uhvatih morskih knjiga. Želela sam za početak, da povrijeđeni komšija prepozna svog napadača. Odlično, upro je prstom na Muraena helena ( lat.) Njen ugriz je otrovan i uzrokuje jako ranjavanje. Ona ima jednostranične otrovne žlijezde koje se nalaze u naborima sluznice i na nepcu. Dakle, pri ujedu nevjerovatno snažni i jaki zubi, koji su ''usput'' unatrag zavijeni i pokretni, pritisnu žlijezde iz kojih se otrov iscijedi u ranu. ''Otrovni ugriz'' stvara crvenilo, otok, jake bolove i grčeve, otežano disanje i lokalno raspadanje crvenih krvnih zrnaca. Pa tako ugrizeno mjesto godinama ostaje utrnuto.

Uzdahnusmo oboje, prebacih na isčitavanje legendi ne bih li pronašla čaroliju kojom će se ovaj posrnuli ribar oprati i zaštiti za uvijek. Nije me puno utješila pripovjest o murini kao jednoj od favorita Hadovog podzemnog mora. Kažu da je sa sobom ponijela zlo mračnih dubina te ga prosula svijetom. Zapisano je da su murinu okrutni Rimljani uzgajali u bazenima i hranili ih mesom živih robova. Takve ribe bi Latini nazivali Murena fluta ili plutajuća murina, jer bi svoj plijen ujedala i trgala plutajući površinom ribnjaka.
Murine se peku i spravljaju još od doba antike. Nezamisliv je ukus brodeta, popare ili lešade bez komada ''prestrašne'' murine. Nazivaju je direktnim potomkom Meduze. Zapravo tvrde da je upravo murina dio kose, koja joj je spala kad je Perzej odrubio njenu glavu. Legende Pilinija je načinješe mitskim bićem za sva vremena. Po njemu murina je samo ženka, pa njeno ''izlaženje'' na kopno čini znak za parenje s ostalim kopnenim zmijama.

Napokon pronađosmo vezu. Po uzoru na stare dalmatinske mitske zaštite za napad od murine, nabavismo njenu kožu. Zavrćesmo kolanu, narukvicu i priđepnu 'amajliju. Tako su se nakad ljudi ''čuvali'' od napasnice, kitili se domaćim ''vuduom'', klonili su se nje, te izlovljavali neku drugu morsku divljač za potrebe svoje trpeze.

PRIPREMA:
Da bi pristupio ritualnom prevrtanju kože murine, stavi zaštitni nakit. Zareži je ispod glave i odvoji joj kožu, utrobu i kosti. Nakon propisnog dranja, dobro je natrljaj krupnom morskom solju, pa je opet navucu u njenu kožu. U takvom pajcu neka stoji barem pola dana. Pošto prevrneš kožu i sapereš so, namiriši je majčinom dušicom i preko nje iscijedi pola kile limuna. Valjalo bi da u takvoj pripremi odleži još koji sat. Nakon toga je malo saperi i začini po ukusu, ali ne izostavljaj ruzmarin i bijeli papar. Opet joj svuci kožu, pa je ovog potonjeg puta ''obuci'' u vlastitu kožu samo - naopačke. To znači da njen unutrašnji (masni) dio bude izvana. Peci je bez podlijevanja na gradele, jer će njena masnoca podmazati šipke u dovoljnoj mjeri, da ne dođe do lijepljenja.

Osviještena mitskom varijacijom ove teme zaključih da je komšijino ime Drago previše zmajski, zmijski, reptilski u prevodu na engl. transkripciju. Ona ljubavnička slika ženke u potrazi za kopnenim mužjakom, me toliko ustravi, da se odlučih za istinit iskaz ''kušanog'' komšije. Slušao je i stezao svoju bolnu ruku do spontanog jauka. Uzvknuo je: ''Nisam je trabao napasti. Ona je samo tada opasna. A ako je ime Drago, privuklo kao one murine iz starinskih legendi, od sad ću se zvati Dragon. Eto za inat joj!''
Znate li šta je u nastavku priče? Drago je dan noć na ponti, čeka izgleda svoju nesuđenu Dragu. Ja sam u međuvremenu pojela dvije murine u soptsvenoj koži, a original recepta je kliknut u fajl Vudu slagalice. Domaći voodu je najsilniji kad ga pripravljaš u mračnoj i hladnoj kužini. Kožu s nakitom protrljaj solju, da povrati krutost i učinak zaštite.

POTREBNO:
- 2 kg MURINE
- ½ kg - LIMUNA
- Grančica – RUZMARINA
- Stručak – MAJČINE DUŠICE
- Po ukusu : MORSKA SO i BIJELI PAPAR
- GRADELE

MANJE POZNATE RIJEČI:
- Ponta – istureni dio obale
- Posta –mjesto sa dosta ribe
- Kolana - ogrlica
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Marija Čolpa -» Ćakule od kužine » Empty Re: Marija Čolpa -» Ćakule od kužine »

taj Ned Maj 02, 2010 4:50 am
ZALJUBLJENA KAVALA

Pod ljubavne muke ide sve i svašta. Pravdanja za svekolike budalaštine uz izgovor ''mladost-ludost'' su jadana i bijedna. Ako se doda manitanje ''srednjih godina'' i udvaranje ''trećeg doba'' - ugasismo potpuno. Kad sve ove ''mučenike'' surgaš u jedinstven kara kazan, za rezultat dobiješ - LOVE bombu.
A vi strejteri, ne posprdavajte se mučki i iza leđa. Niste ni vi baš imuni na Amorove strijelice. Pecnu te kad im se najmanje nadaš. Medikament za tu boljku ne postoji. Možeš samo da se lažeš, dok se u svijest prizivaš. Opijat ljubavnih čini je najjači hipnotik, anestetik i histerik, registrovan u ovdašnjem svijetu.
Znajući kolika je ''muka'' oko ljubavnih jada, dosjetih se jedne divne, dostojanstvene morske ribice. Ime joj je Kavala. Prevedeno na naški, zvala bi se - Konj. U svom staništu, pripada porodici sjenki. Šunjalica je morskih hridi. Skrivalica morskih špilja. Donja usna joj svetluca. Neoprezna Kavala, tim svjetlosnim namigivanjem, ponekad plati i glavom, postavši plijenom podvodnog ribolovca. Leđno peraje je slično morskom kučku, ali i ono zasjajti, kad ne treba. Ova putnica ''ljubavi'' je u morskim tišinama veoma vješt kamuflator i folirant. Uhvatiti gospođicu Kavalu je trofejno umjeće.

Poznata je po svom senzibilnom karakteru. Ovaj taster za ljubavne trnke, šteka primljene impulse u svoju morsku jazbinu. Ljubomorno čuva simbole ljubavi. Nedostupna i neuhvatljiva, ruga se ljubavnicima koji je očajnički priželjkuju u nadi za konačnim spasenjem. Ovaj kvazi alhemičarski trik, se prenosi sa koljena na koljeno i toplo egzistira u domaćem mediteranskom šmeku.

Neki ronci su je čuli da pjeva. Kasnije smo otkrili, da kad biva uhvaćena (ustrijeljena harpunom) ona zaškripi zubima. To najviše sliči nekoj nepoznatoj podvodnoj melodiji. Kavala tada proizvodi zvuk-alarm, upućen ostataku skrivene družine, da ih upozori na čovjeka - predatora. Kakva je nesebična ljubav u pitanju!? Ne bori se za svoj život već umirući škripi i obavještava.

Likovi u okruženju, dok su u procesu ''stradanja'', gledaju da (ako je moguće) što više svijeta povuku za sobom, na dno. Svaku tek započetu ljubavnu sliku, predano napadaju pogrdom, ruganjem i gadlukom. Ne sviđa im se tuđa sreća. Najviše se raduju tuđoj nesreći, nevolji, rastavi, kraju. Tada glasno ''oplakuju'' tog novonastalog ''nesretnika''. On je njihova zvijezda i heroj. Postavši javnom žrtvom, izgledi za postavljanje na ''svoje noge'' su jako mali. Niko od njih ne ''ljubi'' rekonstruisane životne puteve. Njihove emocije rade na senzor tuđeg očaja. Jer ''svoje se meso ne jede''. Tako da iz sopstvene maćave fele, ne biraju primjerke za ovu vrstu eksperimenta.

Da bi u životu uspio izbjeći ''pogane ljude'' i njihove opoganjene kanđe, stupi u magic svijet domaće Kavale. Boja stare bronze kojom koketira u bistim morskim vodama, zaslužuje počast. U svojim ušima ona nosi amajliju za zaljubljene. Njena unutrašnja intuitivnost, slatko čipirana kolektivna odgovornost, kao i ljubav za sve u okruženju, spakovana je u tim ušnim kamenčićima.

Neko će ti objasniti da su to mineralne nakupine sedefnog bijelila - otoliti. Oni kao organi ravnoteže, imaju pravilan oblik, pa se koriste i kao ''ukras ljubavi''. Kod većih primjeraka dosegnu veličinu palčanog nokta.

Tebi treba mali, normalni primjerak. Pa, naravno da je za ličnu upotrebu! Ukoliko želiš trofejnu ogrlicu, za svog voljenog, na krivom si putu. Dovoljan ti je jedan jedini par ušnih kamenčića. Pripremi se, uzmi kutijicu za nakit, i otpočni ovaj magic recept za svog ljubljenog:

PRIPREMA:
Pronađi grande primjerak Kavale od oko 2 kg. Veličina je važna samo zbog sedefastih kamenčića u što većem izdanju. Kada se dokopaš Kavale, ti je pažljivo položi na mjesto gdje ćeš joj otvoriti glavu i pristupiti vađenju ljubavne amajlije. Upali vatru, dodaj ćumur, pa je na gradelama prži do zlatno sunčane boje. Nakon dimljenja na domaćem ognju, pospi je marinadom od maslinovog ulja, ruzmarina, česna, papra i morske soli.

Razmjeni sa voljenim bićem Kavaline uši. Ne struži ih jedno od drugo. Zvuk je najsličniji porcelanskom zveckanju, trenju. To su ustvari one podvodne melodije, u kojima ona izjavljuje ''ljubav'', upozorava na opasnost. Ne budi usnule duhove. Jer da bi magijski uspijeli u tehnici ljubavnog ostanka i opstanka, važno je ispoštovati osnovne zakonitosti. Kavala je stvorena da se prepozna kao takva. To nikako ne znači da se s njom može manipulisati. Mora se dozirati samo u najriskantnijim tempima. Ukoliko zloupotrijebiš njenu čaroliju, očekuj bumerang. Ona je tvoja sjenka uzbuđene emocije. Prikrivaj se među stijenama. I ne zaboravi - Kavala se samo jednom kuša. Probaš li razbiti neko od ovih pravila, možda zaslužiš neku težu i otrovniju strijelicu od sinjor Amora.

POTREBNO:
- 1 kom. - OD 2 KG KAVALE
- 1 dcl - MASLINOVOG ULJA
- 2 čena - ČESNA
- Grančica - RUZMARINA
- po ukusu: MORSKA SO, BIJELI PAPAR

MANJE POZNATE RIJEČI:
- kara – crni
- love (engl.) – ljubav
- kučak – pas
- maća – mrlja
- magic (engl.) – čaroban
- tempo – vrijeme
- sinjor – gospodin
Sponsored content

Marija Čolpa -» Ćakule od kužine » Empty Re: Marija Čolpa -» Ćakule od kužine »

Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu