Beogradska ka5anija
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ići dole
Laura
Laura
Ženski
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 01.05.2010

Haustor Empty Haustor

taj Ned Maj 23, 2010 9:50 am
Laura
Laura
Ženski
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 01.05.2010

Haustor Empty Re: Haustor

taj Ned Maj 23, 2010 9:51 am
Laura
Laura
Ženski
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 01.05.2010

Haustor Empty Re: Haustor

taj Ned Maj 23, 2010 9:51 am
Laura
Laura
Ženski
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 01.05.2010

Haustor Empty Re: Haustor

taj Ned Maj 23, 2010 9:52 am
Laura
Laura
Ženski
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 01.05.2010

Haustor Empty Re: Haustor

taj Ned Maj 23, 2010 9:53 am
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Haustor Empty Re: Haustor

taj Uto Jan 04, 2011 11:10 pm
Darko Rundek rođen je 30. januara 1956. godine u Zagrebu. Jedan je od osnivača hrvatske grupe Haustor, ali je manje poznat i kao pesnik, režiser i glumac.

Početak muzičke karijere Darka Rundeka vezan je za grupu Haustor, jednu od najvažnijih pojava zagrebačke muzičke scene. Haustor je nastao 1979. godine u postavi: pevač i solo gitarista Darko Rundek, basista Srđan Sacher, bubnjar Boris Lajner i ritam gitarista Ozren Štiglić. U početku su vežbali u prostorijama avangardnog pozorišta Kugla sa kojim su blisko sarađivali. Na samom početku karijere Boris Lajner je paralelno svirao sa njima i sa grupom Azra, sve dok u Haustor nije došao bubnjar Zoran Perišić. Ubrzo se grupi priključuju saksofonista Damir Prica, klavijaturista Zoran Vuletić i trombonista Nikola Santro.

1980. godine za Radio Zagreb snimaju dve pesme a pesma "Moja prva ljubav" brzo postaje hit. Iste godine nastupaju na Omladinskom festivalu u Subotici gde ostavljaju odličan utisak. Autorski spoj Rundeka koji je studirao režiju na Kazališnoj akademiji i Sashera koji je izučavao etnologiju, doneo je sasvim specifićan amalgam na tadašnjoj muzičkoj sceni. Rundekov pristup muzici je bio veoma raznolik, a svoj nastup je obogatio teatralnošću, pantomimom i asocijativnom šminkom. Saher je pre Haustora svirao sa Branimirom Štulićem, a svoj muzički izražaj zasnovao je na iskustvima strane i domaće etno muzike. Široko polje novog talasa omogućilo im je da svoje ideje neometano realizuju. Početkom 1981. godine snimaju prvu singl ploču tako što za pesmu "Moja prva ljubav" bubnjeve svira Lajner, a za pesmu "Pogled u bolju budućnost" Perišić.


U proleće 1981. rade debi album "Haustor". Ovim debi albumom, bogatim svežim idejama i efektnim koncertima, vrlo brzo su se nametnuli kao jedan od vodeća četiri zagrebačka benda iz perioda novog talasa.

Paralelno s karijerom u Haustoru, Rundek je radio kao asistent režije u kazalištu, povremeno je glumio u predstavama, režirao je radio drame, a 1990. napisao je glazbu za film ”Orao” Zorana Tadića. Haustor 1990. godine prestaje s radom. Rundek se sa porodicom preselio u Pariz, gde komponuje muziku za pozorišne predstave.Sacher je osnovao bend Vještice.

Sa Vedranom Petrinelom (glazbeni urednik na RFI) i violončelistom Arnoldom Achardom osnovao je grupu KAAN prisutnu na pariškoj alternativnoj sceni sredinom devedesetih. U Parizu je organizovao i dva klupska nastupa improviziranog Haustora u postavi: Rundek (vokal, gitara), Boris Leiner (bubnjevi), Toma Tanasković (gitara), Alexis Rosos (sax) i Pavle Kovačević (klavijature i bas). Ali interes za pesme Haustora u Hrvatskoj nije jenjavao tokom godina. 1995. je objavljena kompilacija njihovih najvećih hitova s izborom od osamnaest pjesama
Početkom 1997. godine Rundek je objavio prvu samostalnu ploču ”Apokalipso” na kojoj se, usprkos žanrovskoj raznolikosti drži stila koji je negovao s Haustorom. Uz brojne navedene projekte u kojima je Darko Rundek učestvovao, ne sme se preskočiti ploča Rade Šerbedžije ”Mnoge smo i mnogo voljeli” na kojoj se nalazi genijalna, a malo poznata, pesma ”Na nešto me sjeća taj grad”, koju su njih dvojica otpjevali zajedno s Arsenom Dedićem.

U prvoj polovini 2000. godine Rundek je objavio i drugi solo album pod nazivom ”U širokom svijetu”. Na prvo slušanje ova ploča odudara od gotovo svega što je Haustor radio, a u velikoj meri i od ”Apokalipsa”. Izbor pjesama ponovo pokriva ogroman spektar različitih žanrova: od obrade ”Ay Carmela”, pjesme iz španjolskog građanskog rata, preko zarazne ”Uspomene”, dijelom otpjevane na francuskom, do tradicionala ”Ljubav se ne trži” (istu stvar su obradile i Vještice na jednom od svojih albuma). Iako je album delimično razočarao neke poklonike Haustora, dobio je odlične kritike. Krajem 2000. godine, Rundek je sa svojim bendom održao tri koncerta u beogradskom SKC-u i Hali sportova, kao prva značajnija grupa iz Hrvatske koja je posle rata došla u Srbiju. Koncerti su završavani posvetom Milanu Mladenoviću i pesmom ”Ona se budi”. Naredne godine Rundek nastupa na novosadskom festivalu EXIT i postaje miljenik tamošnje publike te se pojavljuje i na naredna dva EXIT-a.

U jesen 2002. godine objavljuje i treći solo album pod nazivom ”Ruke”. Promotivna turneja je obuhvatila gotovo čitavu bivšu Jugoslaviju. Novi album predstavlja nastavak Rundekovih istraživanja i donosi s jedne strane vrlo hermetične i izuzetne naslove poput ”Kube”, ”Iste slike”, ”Mlin reggaea”, a sa druge lako slušljive hitove kao sto su ”Makedo” ili ”Ruke”. Album je prodat u izuzetno velikom tiražu. U proljeće 2003. godine Rundek formira novi bend, Rundek Cargo Orkestar . Godine 2004.te Berlinska diskografska kuća Piranha Music izdaje neznatno promenjenu verziju albuma ”Ruke” potpisanu sa Darko Rundek & Cargo Orkestar i pušta CD u svjetsku distribuciju. Album se pojavljuje među prvih deset na najvažnijim world-music top listama i doživljava odlične kritike (Songlines, Observer, Sunday Herald, Nouvel Observateur i drugi).Diskografija


Haustor

* Haustor - Jugoton, 1981.
* Treći svijet - Jugoton, 1984.
* Bolero - Jugoton, 1985.
* Tajni grad - Jugoton, 1988.
* Ulje je na vodi - Jugoton, 1995.

Darko Rundek i Kargo orkestar

* Apokalipso (Jabukaton, 1996.)
* U širokom svijetu (Jabukaton, 1999.)
* Ruke (Metropolis, 2002.)
* Mhm a-ha oh yeah da-da (Mascom Records, 2006.)
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Haustor Empty Re: Haustor

taj Uto Jan 04, 2011 11:11 pm