Beogradska ka5anija
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ići dole
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Učimo tačno vreme Empty Učimo tačno vreme

taj Uto Jun 01, 2010 5:35 am
Mališanima je teško da shvate da dan ima 24 sata, jedan sat 60 minuta, a jedan minut 60 sekundi.
Francuski stručnjak vas savetuje kako da deci kroz igru približite vreme koje je za njih apstraktan pojam.


Učimo tačno vreme 848_detedramstime_if

Koliko traje šišanje
Detetu je teško da shvati da dan ima 24 sata, jedan sat 60 minuta, a jedan minut 60 sekundi. Da bi mu to postalo jasnije, igrajte s njim jednostavnu igru. Zamislite određenu radnju i onda tražite od deteta da proceni koliko ona traje: jedan dan, jedan sat, jedan minut, jednu sekundu. Primer: koliko traje crveno svetlo na semaforu, šišanje, kupovina u samposluzi, putovanje na more...

Kad je vreme za spavanje
Uzmite nekoliko listova papira i na svakom nacrtajte po jedan časovnik: prvi neka pokazuje sedam sati (kad dete ustaje), drugi pola osam (vreme kad kreće u vrtić/školu), treći dva (kad ruča), četvrti osam (kad se kupa) i peti pola devet (kad ide na spavanje). Poređajte ove listove na zid, sleva nadesno. Kad dođe vreme za kupanje, skrenite detetu pažnju na odgovarajući časovnik i tako redom. Detetu će biti potrebno samo nekoliko dana da zapamti položaj kazaljki na nacrtanim časovnicima i moći će da pokaže pravi u trenutku kad, recimo, dođe vreme za spavanje.

Časovnik od kartona
Papirni tanjir, dve kazaljke isečene od kartona i rajsnadla. To je sve što vam je potrebno da biste napravili sat. Onda zatražite od deteta da malu kazaljku stavi na dvojku, a veliku na 12, pa mu kažite: „Sada je dva ujutru. Šta ti radiš u to vreme?“ Kad dete odgovori, nastavite igru tako što ćete pomerati kazaljke i postavljati odgovarajuća pitanja. Dete će vremenom početi da povezuje ono što pokazuje časovnik sa konkretnim trenucima u toku dana.
Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu