Beogradska ka5anija
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ići dole
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Lionel Richie Empty Lionel Richie

taj Sre Jun 02, 2010 12:17 am
Lionel Richie Biolionelrichie

Лионел Брокман Рицхие Јр рођен је 20. јуна 1949. године у граду Тускегее у Америци, где је већ у средњој школи приступио групи тхе Цоммодорес, која је недуго затим постала једна од најпопуларнијих 'црначих' поп група и један од најуносниијих извођача под славном етикетом Мотовн у другој половини '70тих година. Рицхие је на почетку био саксофонсита, а тек понекад и вокал, но као аутор у групи стоји иза неких класика као што су 'Еаси', 'Тхрее Тимес а Лади' или 'Стилл', од којих су ове две доспеле и до врха америчке топ листе. Група тхе Цоммодорес пролази кроз велике промене на прелазу са '70тих на '80те, а Лионел се све више истиче као квалитетан аутор, па већ 1980. године пише и продуцира песму 'Лади' за цоунтри-поп певача Кеннија Рогерса, која постаје велики хит, а већ следећа његова песма, дует са Дианом Росс 'Ендлесс Лове', постаје најуспешнији сингл у историји етикете Мотовн, задржавши се на врху топ листе чак девет недеља за редом.

Како се стога медијски интерес све више окретао самом Лионелу Рицхие, тензије у групи тхе Цоммодорес све су више расле и до краја 1981. године Лионел Рицхие се одлучује на самосталну каријеру. Одмах почиње снимати свој први соло албум за Мотовн, који је под једноставним називом 'Лионел Рицхие' објављен крајем 1982. године те постаје тренутни хит са укупном продајом од 4.000.000 копија. Албум је садржао три топ 5 хитова, међу којима је и пјсму 'Трули', Лионелов први соло број један. Његов следећи албум 'Не може Слов Довн' постаје још већи хит од свог предходника, са пет Топ 10 синглова, укључујући бројеве један 'Алл Нигхт Лонг (Алл Нигхт)' и 'Хелло'. Албум 'Не може Слов Довн' продао се у 10 милиона копија и 1984. је године награђен Грамми за албум године. Врхунац те године за Рицхиеа је био наступ на затварању Олимпијских игара у Лос Анђелесу, на спектакуларном схову којег је преносио читави свијет.

1985. године Ричи се окреће хуманитарном раду и заједно са Мицхаел Јацксоном пише песму 'Ве Аре тхе Ворлд', хуманитарни сингл пројекта УСА фор Африца. Песма коју су отпјевале највеће америчке звезде тог времена зарадила је милионе долара за гладне у Африци. Но већ до краја исте године, Лионел је поново на врховима топ листа са новим синглом 'Саи Иоу, Саи Ме'. У августу 1986. године излази његов нови албум 'Данцинг он тхе Цеилинг', са три нова Топ 10 хита, међутим успех овог албума није наследио свог предходника, а албум се продао у 'тек' четири милиона копија. 1987. је година у којој се Лионел Рицхие повлачи са сцене након готово две деценије непрекидног снимања и наступања. Кратко се појављује тек 1992. године када Мотовн објављује његову компилацију 'Бацк то Фронт' са три нове песме међу којима је и један нови хит 'До Ит то Ме'. На његов нови улазак у студио чекала се 1996. година, ау међувремену је сам доживео неколико великих личних трагедија, међу којима се истичу смрт вољеног оца и разлаз са дугогодишњом супругом Брендом која је била муза за неколико његове најуспешније баладе. Нови албум Лајонела Рицхиеа означио је кокетирање с новим урбаним звуком '90тих. Резултат, албум 'Лоудер Тхан Вордс' остварио је делимични успех ушавши у Топ 30 и остваривши златну тираж. На албуму није било већег хита, а критика и публика су с резервом прихватили његово уплитање у нови р & б и хип-хоп. Иако се на албуму 'Тиме' 1998. године Ричи врати свом изворном звуку коју му најбоље иде, албум је пропао провевши тек неколико недеља у доњој половини америчке топ листе. 2000. године његов нови албум 'Ренаиссанце' наилази на плодно тло у Европи, но у Америци је на објављивање, због слабог интереса албум морао сачекати 2001. годину, поновно без већег успеха.

Три године касније, у време врло јавног и врло ружног развода са другом супругом Диане, Рицхие објављује албум 'Јуст фор Иоу', који остварује релативно добар успех у Европи, са успешним првим синглом. 2006. је година Лионелновог албума 'Цоминг Хоме', на којем овај музички ветеран сарађује са младом алл-стар екипом данашњег времена, као што су Јермаине Дупри, Рапхаел Саадик, Сеан Гарретт и Даллас Аустин. Време ће показати колико успешно.

Његово најбоље време још увек остају његове прве самосталне године након што је напустио Тхе Цоммодорес и постао један од најуспешнијих музичара '80тих година, када су испред њега по популарности били само Мајкл Џексон и Принце. Било је то време непрекидног успеха, када је нанизао 13 за редом Топ 10 хитова, од којих је пет било на броју један.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Lionel Richie Empty Re: Lionel Richie

taj Sre Jun 02, 2010 12:17 am