Beogradska ka5anija
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ići dole
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Kulturni vodič kroz Beograd Empty Kulturni vodič kroz Beograd

taj Čet Jun 03, 2010 9:25 am

Ali najveći raskoš toga neba nad Beogradom, to su sunčevi zalasci. U jesen i u leto oni su prostrani i jarki kao pustinjske vizije, a zimi prigušeni tmastim oblacima i rujnim maglama. A u svako doba godine vrlo su česti dani kad se oganj toga sunca koje zalazi u ravnici, među rekama pod Beogradom, odbije čak gore u visokoj kupoli neba, i tu se prelomi i prospe kao crven sjaj po razasutoj varoši. Tada sunčano rumenilo oboji za trenutak i najzabačenije uglove Beograda i odblesne u prozorima i onih kuća koje inače slabo obasjava.

Dakle, tako je o presto'nici pisao srpski nobelovac, a ova tema nas vodi kroz brojna zanimljiva dešavanja, festivale i manifestacije koje se održavaju u Beogradu. Cilj nam je da vas na vreme obavestimo ili podsetimo, te da vam pomognemo da svoju posetu pažljivo isplanirate i prilagodite vreme dolaska svojim kulturnim ili drugim interesovanjima.Poslednji put izmenio MustraBecka dana Sre Dec 15, 2010 2:47 am, izmenio ukupno 3 puta
Laura
Laura
Ženski
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 01.05.2010

Kulturni vodič kroz Beograd Empty Re: Kulturni vodič kroz Beograd

taj Čet Jun 03, 2010 10:34 am
Jedan od najvećih rok muzičara današnjice Bob Dilan, koji će 6. juna u nastupiti u Beogradskoj areni, na listu svojih zahteva nije uvrstio, kao druge velike zvezde, šampanjac ili neko drugo skupoceno piće, već samo biljni čaj i vodu, a za period posle koncerta jednu flašu ovdašnjeg belog vina po izboru organizatora, saopštili su danas organizatori.

U listi zahteva navedeno je da u Dilanovoj garderobi treba obezbediti samo blago osvetljenje, četiri stolice i ogledalo, dok se na preciznoj listi jela i namirnica nalaze uobičajene stvari koje se mogu pronaći u svakom većem marketu.

Produkcijska kuća "Avalon" najavila je danas da će impresivni zvučni sistem, kompletna rasveta i vrlo složena i skupocena binska oprema za Dilanov beogradski koncert biti dovezena u pet velikih teretnih kamiona i nekoliko autobusa i da će za realizaciju koncerta biti angažovano više od 400 različitih domaćih i stranih profesionalaca.

Dilan će sa petočlanim bendom nastupiti na bini širokoj 22 i dubokoj 16 metara, sa krilnim produžetkom za tehničko osoblje. Izgradnju bine i montažu svetla, zvuka i binske opreme radiće oko 70 tehničara, dok će za realizaciju koncerta biti angažovano više od 400 različitih domaćih i stranih profesionalaca, od kojih oko 40 putuje na celoj turneji.

Iako je 24. maja napunio 69 godina, Dilan je na turneji bez prestanka već 22 godine i prosečno svira 100 koncerata godišnje, što predstavlja, prema oceni "Avalona", apsolutni presedan u muzičkoj industriji i kada su daleko mladji muzičari u pitanju.

Ulaznice za njegov beogradski koncert se prodaju po ceni od 2.500 i 2.800 dinara za gornje tribine, 2.990 dinara za parter, za donje tribine treba izdvojiti 3.900 i 4.500 dinara, dok ulaznice za prostor ispred bine koštaju 3.990 dinara.
Vedrana
Vedrana
Moderator
Moderator
Ženski
Datum upisa : 28.02.2009
http://<a href="http://xtratvision.forumxpress.net/forum

Kulturni vodič kroz Beograd Empty Erik Klepton u Beogradu

taj Pet Jun 04, 2010 4:57 am
Erik Klepton u Beogradu

Svetski poznati gitaristi Erik Klepton i Stiv Vinvud trenutno su na evropskoj turneji, u okviru koje 9. juna dolaze u Beograd, a iz Beogradske arene najavili su repertoar, na kome će se naći zajedničke pesme iz vremena kada su ovi veliki gitaristi nastupali u bendu "Blajnd fejt" (Blind Faith), ali i nekoliko iznenadjenja poput numera "The Shape I'm In" i "Midland Maniac".

Mnogobrojni posetioci njihovog koncerta u Birmingemu, gde su započeliu evropsku turneju, kao i kritičari, koncert su okarakterisali kao "fenomenalan doživljaj".

Pored pesama benda "Blajnd fejt" - "Had To Cry Today," "Presence Of The Lord," "Can't Find My Way Home", beogradska publika može očekivati i "After Midnight," "Glad", "The Shape I'm In", "Forever Man", kao i akustični set ("Drifting Blues", "How Long", "Layla", "Can't Find My Way Home").

Kleptona i Vinvuda na sceni prate klavijaturista Kris Stenton (Chris Stainton), bubnjar Stiv Ged (Steve Gadd), basista Vili Viks (Wilie Weeks) i prateći vokali Šeron Vajt (Sharon White) i Mišel Džon (Michelle John).

Kako je na zvaničnom Kleptonovom sajtu navedeno, dvojica izuzetnih gitarista nastupiće u 10 zemalja Evrope - Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Francuskoj, Holandiji, Belgiji, Austriji, Rumuniji, Turskoj, Švedskoj i Srbiji, a evropski deo turneje završiće 13. juna nakon čega će Klepton održati u Čikagu svoj treći "Krosrouds gitar festival" (Crossroads Guitar Festival), za koji su ulaznice rasprodate u roku od dva sata.

Vinvud posle turneje sa Kleptonom, odlazi na letnju turneju sa Karlosom Santanom u okviru koje će posetiti SAD i Kanadu. Cene ulaznica za koncert Kleptona i Vinvuda u Beogradskoj areni kreću se od 3.300 dinara, koliko košta druga kategorija tribina na nivou 400, do 5.950 dinara, koliko treba izdvojiti za "Fan pit" (mesto za obožavaoce).
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Kulturni vodič kroz Beograd Empty Džajls Piterson „tradicionalno“ u Beogradu

taj Pet Jun 04, 2010 10:33 pm
Sa „tropskim materijalom“ koji je „kao stvoren za Beograd“, di-džej Džajls Piterson treću godinu za redom dolazi u srpsku prestonicu koja je postala „deo njegove lične tradicije“.

Londonski di-džej Džajls Piterson nastupiće 12. juna u Beogradu, na prostoru nekadašnjih terena za mini golf nedaleko od paviljona "Cvijeta Zuzorić", najavila je marketinška agencija "Kompozit".
"Piterson je obišao Kubu, odakle se vratio sa neverovatnom selekcijom svežih kubanskih melodija. Spremajući se da ih podeli sa nama i obogati svoj miks tropskim tonovima, izjavio je 'Ovo je kao stvoreno za Beograd!'", kaže se u saopštenju.
Piterson je već nastupao u Beogradu pretprošlog juna u Studentskom kulturnom centru i prošlog aprila u Domu omladine, a iz "Kompozita" sada saopštavaju da su "Džajlsovi prolećni beogradski nastupi već pomalo deo njegove lične tradicije i mitologije, u kojima treba učestvovati".
U slučaju lošeg vremena nastup će biti premešten u SKC.
Kulturni vodič kroz Beograd Dzajls
Laura
Laura
Ženski
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 01.05.2010

Kulturni vodič kroz Beograd Empty Re: Kulturni vodič kroz Beograd

taj Ned Jun 06, 2010 12:15 am
Crnohumorna komedija “Harold i Mod” Kolina Higinsa (1944-1988), čija je filmska verzija među sto najsmešnijih filmova svih vremena, vraća se na scenu Beogradskog dramskog pozorišta posle 30 godina, sa legendarnom Milenom Dravić i Petriom Benčinom u glavnim ulogama.

Premijera nove verzije predstave “Harold i Mod”, u režiji Milana Karadžića, zakazana je za 6. jun na Velikoj sceni BDP-a, na čijem je repertoaru bila čak 23 godine, u režiji Paola Mađelija.

Osim Milene Dravić, glavnu ulogu u novoj verziji igra Petar Bančina, kao Harold.

Reditelj Karadžić opisao je “Harold i Mod” kao realističku bajku koja ukazuje da, živeći živote pune stega, normi, histerije, živote bez pravih emocija i komunikacije, zaboravljamo jednu važnu veštinu: lepotu življenja, kao i vrednost prave ljubavi, onakve kakvu je Mod otkrila Haroldu - neopterećenu i ljubav koja ne opterećuje.

Prema navodima dramaturga Milene Depolo, iako je u realnom svetu nemoguće živeti nepoštujući pravila, Mod podseća da ipak s vremena na vreme možemo da zastanemo, udahnemo i razmislimo gde se nalazimo. Jer, konstantno jureći za životom, mi zapravo propuštamo njegov veliki deo.

U novoj verziji “Harold i Mod” Vesna Čipčić igra gospođu Čejzn, a u Mađelijevoj postavci bila je Nensi.

U predstavi igraju i Dragan Petrović Pele, Ivana Nikolić, Ljubomir Bandović, Slobodan Ćustić, Bora Nenić, Jelisaveta Orašanin, Danina Jeftić, Nada Maršićević i Mateja Popović.

U Mađelijevoj verziji u glavnim ulogama su bili Tatjana Lukjanova kao Mod, Milan Erak kao Harold i Žiža Stojanović kao gospođa Čejzn.

Autorski tim čine i scenograf Geroslav Zarić, kostimografkinjaJelena Stokuća i kompozitor Zoran Erić.

Premijera predstave “Harold i Mod” odigrana je u BDP-u dva meseca posle izvođenja na Brodveju, 23. marta 1980. godine. Posle smrti Milana Eraka, Harolda je igrao Slobodan Beštić, a predstava je bila na repertoaru do 2003. godine, kada je preminula Tatjana Lukjanova.

Kultni film “Harold i Mod” (1971) Hola Ešbija nalazi se na 45. mestu top liste sto najsmesnijih filmova svih vremena, a uvršten je i u američki Nacionalni filmski registar kao delo od značaja.

“Harold i Mod objavljen je i kao istoimeni roman 1971. godine, a usledile su i francuska TV adaptacija, koju je režirao Žan Klod Karijer (1978), kao i mnogobrojne pozorišne verzije širom sveta.

Autor tog dela, američki scenarista, glumac, reditelj i producent Higins, napisao je prvobitnu, polučasovnu verziju scenarija “Harold i Mod” 1967. godine kao finalni rad na master studijama kreativnog pisanja na UCLA.

Prve reprize nove verzije predstave “Harold i Mod” u BDP-u su 7, 9. i 10. juna.
Laura
Laura
Ženski
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 01.05.2010

Kulturni vodič kroz Beograd Empty Re: Kulturni vodič kroz Beograd

taj Ned Jun 06, 2010 12:18 am
Predstava “Metamorfoze”, u režiji Aleksandra Popovskog, koji je napisao i tekst za taj komad s dramaturgom Jelenom Mijović, a zasnovan je na istoimenom Ovidijevom delu, biće premijerno izvedena 9. juna u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu.

“Metamorfoze” je najznačajnije Ovidijevo delo u kojem je obrađen niz mitova koji za temu imaju preobražaj pojava, događaja ili pojmova u raznorazna obličja, od prve metamorfoze Haosa do pretvaranja Cezara u Zvezdu i apoteoze Avgusta.

Likovi u Ovidijevim “Metarmofozama” prolaze kroz neverovatne preobražaje. To su polubogovi, junaci, heroji ili obični ljudi, a sve što im se događa Ovidije pripoveda stilom koji je nabijen fantastikom.

Mitovi su pretežno grčki, a u poslednje dve knjige ima i nekoliko italskih i rimskih mitova.

Na poeziju Ovidija, jednog od najvećih rimskih pesnika Avgustovog doba, ugledali su se mnogi pisci kasne antike i srednjeg veka i izvršila je ogroman uticaj na evropsku umetnost i književnost. Glavne teme njegovog opusa su ljubav, ostavljene žene i mitološki preobražaji.

U predstavi “Metamorfoze” igraju: Nebojša Glogovac, Tamara Vučković, Nikola Đuričko, Jelena Đokić, Goran Šušljik, Nada Šargin, Radovan Vujović, Marija Vicković, Dalija Aćin, Luka Lukić, Ana Dubljević i Darko Bursać.

Premijera je na Velikoj sceni “Ljuba Tadić” JDP-a, koje uccestvuje i na 55. Sterijinom pozorju predstavom “Drama o Mirjani i ovima oko nje” mladog hrvatskog autora Ivora Martinića, u režiji Ive Milošević, a 5. i 6. juna gostovaće i na šestom Festivalu “Premieres” u Strazburu predstavom “Sanjari” Roberta Muzila, u režiji mladog Miloša Lolića.

Taj francuski festival, cciji je cilj promocija mladih i talentovanih evropskih reditelja, četvrti je međunarodni na kojem predstava “Sanjari” učestvuje u ovoj sezoni, posle 17. Međunarodnog festivala malih scena u Rijeci, programa “Najbolje sa istoka” becckog Volkstheatera i 43. Beogradskog internacionalnog teatarskog festivala (BITEF), na kojem je i pobedila.

U okviru 55. Sterijinog pozorja, koje je poccelo 26. maja u Novom Sadu, JDP je osvojilo na 13. izložbi pozorišnog plakata i graficckog oblikovanja prvu nagradu za sistematsko negovanje vizuelnog identiteta.

Žiri te izložbe, koji su ccinili Darko Vuković sa Akademije umetnosti u Novom Sadu (predsednik), reditelj Filip Markovinović i Ivica Stevanović sa novosadske Akademije, dodelio je prvu nagradu JDP-uz a plakat predstave “Tartif” koji je dizajnirao Igor Milovanović.

Treću nagradu dobio je Slavimir Stojanović za dizajn plakata predstve “Za sada nigde” JDP-a.
Laura
Laura
Ženski
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 01.05.2010

Kulturni vodič kroz Beograd Empty Re: Kulturni vodič kroz Beograd

taj Pet Jun 11, 2010 10:03 am
Posle duže koncertne pauze u novoopremljenoj bašti KST-a 17. juna sviraće naš najpoznatiji rege sastav Del Arno Band. Ova grupa je za 23 godine postojanja u svoju diskografiju upisala nekoliko studijskih kao i jedan live i best of album. Sada pripremaju unplugged materijal čije se snimanje očekuje ove godine. Bend je poslednjih godina često nastupao na festivalima kao i sa velikim imenima u svetskoj muzici. Ovog puta posle nekoliko godina rade samostalni koncert u intimnoj atmosferi bašte KSTa za sve njihove poklonike i fanove. Ovaj mnogočlani i multiinstrumentalni sastav obećava publici najmanje 2 sata svirke sa presekom cele njihove karijere tako da će ponovo moći da se čuju pesme kao što su 'Dim iz moje lule', 'Treći svijet', 'Igraj dok te ne sruse', 'Camac na Tisi', 'Preko', 'Više nego zivot' itd. Koncert je najavljen za 22h a ulaznice se mogu naći u predprodaji po ceni od 500 dinara u Felix shopu i KSTu.
Laura
Laura
Ženski
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 01.05.2010

Kulturni vodič kroz Beograd Empty Re: Kulturni vodič kroz Beograd

taj Sub Jun 12, 2010 9:52 am
Producentska kuća „Music Star Production“ saopštila je da će od 19. do 21. juna organizovati muzički festival na beogradskom Ušću na kojem će učestvovati Severina i Goran Bregović, Bajaga, Vlado Georgiev i, kao glavna zvezda, Bili Ajdol.
Britanski roker Bili Ajdol nastupiće 21. juna u Beogradu poslednjeg dana trodnevnog muzičkog festivala "Ušće fest", saopštio je organizator, „Music Star Production“.

Na tom festivalu će svirati i "Bajaga i Instruktori", Vlado Georgiev, Severina i Goran Bregović.

„Music Star Production“ je na beogradskom Ušću organizovala koncerte grupa "Roling stouns" (The Rolling Stones) i "Polis" (The Police), a sada će na istom mestu prirediti festival koji će trajati od 19. do 21. juna, i čija će glavna inostrana zvezda biti Bili Ajdol.

Prve večeri na Ušću će nastupiti "Bajaga i Instruktori" i Vlado Georgiev, drugo veče je rezervisano za Severinu i Gorana Bregovića, a treće za Bilija Ajdola.

„Music Star Production“ želi da taj festival bude redovan i da svake godine predstavi vrhunske zvezde regiona i sveta.

Ulaznice za 19. i 20. jun koštaju 1.000 i 1.500 dinara (fan pit), dok za 21. jun, kada nastupa Ajdol, koštaju 2.000 i 3.000 dinara (fan pit).

Međutim za nastup britanske zvezde broj karata će biti ograničen na kapacitet prvobitno dogovorenog koncerta u Beogradskoj areni.

Karte se mogu nabaviti u „Bilet servisu", „Eventimu" i „Kard servisu".
Laura
Laura
Ženski
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 01.05.2010

Kulturni vodič kroz Beograd Empty Re: Kulturni vodič kroz Beograd

taj Uto Jun 15, 2010 8:51 am
Britanski sastav Massive Attack dolazi na deveti Becks’perience serijal koji će biti održan 25. juna u Beogradskoj areni, u okviru velike turneje “Heligoland”.

Na vrhuncu dvodecenijskog rada, Massive Atack će prvi put u svojoj istoriji nastupiti u Beogradu, a ograničen broj promotivnih ulaznica za koncert u Areni, po ceni od 1.690 dinara, biće u prodaji od 19. aprila isključivo putem sajta www.Gigstix.com.

Nakon isteka promotivne prodaje, ulaznice u pretprodaji biće dostupne na blagajni Beogradske arene i na prodajnim mestima Gigstiksa, Kard servisa i Bilet servisa, po ceni od 2.190 dinara za parter i 2.690 za donje tribine, gde će najbolja mesta biti prva puštena u prodaju. Mesto u loži košta 5.990 dinara, a ulaznice na dan koncerta biće skuplje.

Nakon sedmogodišnjeg čekanja i nebrojenih glasina, muzički kolektiv iz Bristola, koji predvode autorski tandem Grant Marshall i Robert Del Naja, objavio je u februaru peti studijski album “Heligoland”. Nepodeljena kritika i fanovi iz niza generacija primili su ga sa najvišim ocenama.

Namerno drugačiji, arhitekte nove estetike na muzičkoj sceni, Massive Atack bili su među prvim savremenim bendovima koji su društvenu poruku uspešno emitovali na koncertima. Čuvena je već njihova kontroverzna i zabavna upotreba velikih LED ekrana koji ispisuju aktuelne naslove iz medija koje publika prepoznaje upravo kako to Del Naja i Marshall žele: “Kada skenirate vesti sve je nabacano. Naše glave su bombardovane, naše odluke i stavovi oblikovani su tim stvarima. LED ekrani rasturaju tu slagalicu pred vašim očima”.

Na turneji nastupaju u desetočlanoj postavi, koju vodi dvojac Grant “Daddy G” Marshal i Robert Del Naja, publici poznat i kao “3D”. Bend koji ima dva bubnjara, basistu, gitaristu, klavijaturistu i programera, čine još i legendarni rege veteran Horace Andy i ubedljiva soul diva Deborah Miller čiji glas osvaja u kultnim pesmama “Safe From Harm” ili “Unfinished Sympathy”. Martina Topley-Bird sa svojim bendom ima na turneji “Heligoland” uvertirni koncert pre Massive Attack, sa kojima posle kao gošća izvodi nove, ali i jednu od najvećih pesama benda, globalno popularnu “Teardrop”.

Zanimljivo je da je njenu solo karijeru lansirala upravo višegodišnja saradnja sa Trikijem, takođe jednim od brojnih saradnika Massive Attack iz rane faze ovih velikana sa famozne bristolske scene.

Zaštitni znak Massive Attack oduvek bili su i ostali izuzetni gostujući ženski vokali, kao što su Shara Nelson, Elisabeth Fraser (Cocteau Twins), Sinead O’Connor, Tracy Thorn (Everything But the Girl) ili Hope Sandoval (Mazy Star).

Vešto semplovanje, kreativni muzičari i razni producenti uspevali su da dohvate željene fuzije hip hop ritmova sa soul melodijama u post-pank koncepciji kroz koju se nekako uvek provlačila i bogata estetika imigranata iz britanskih predgrađa.

Koreni današnjeg Massive Attacka sežu do sastava Wild Bunch, čija su dva člana Andrew “Mushroom” Vowles i Grand “Daddy G” Marshall, zajedno sa lokalnim grafiti umetnikom kratkog pseudonima “3D” 1987. godine osnovali bend. Njihov prvi nezvanični singl “Any Love” pojavio se 1988. da bi već posle godinu dana bili objavljeni klasici “Unfinished Sympathy” i “Safe From Harm” - ključne numere sa debi albuma “Blue Lines” koji doživljava neverovatan uspeh i postaje nezaobilazno delo u vrhu liste najvažnijih izdanja 90-ih.

Tri godine kasnije, Massive Attack izdaju kultni album “Protection”, sa kojeg se pored naslovne numere kao singlovi izdvajaju i “Karmacoma” i “Sly”. Treći album “Mezzanine” pojavio se 1998. godine i postigao do tada najveći tiraž i nepodeljeno oduševljene publike donevši fenomenalne singlove “Inertia Creeps” i “Teardrop”. Usledio je 2003. ui četvrti studijski album “100th Window”, a Massive Attack tada postižu uspeh u filmskoj muzici uz jednu nominaciju za Oskara.

Serijal Beck’sperience je tokom protekle četiri godine predstavio publici vrhunska imena elektronske i klupske muzike i hip hopa, kao što su Sven Väth, Laurent Garnier, Tiga, Public Enemy ili The Chemical Brothers, čiji je nastup u junu 2007. zapamćen je kao jedan od najvećih muzičkih događaja protekle decenije u Beogradu.
Laura
Laura
Ženski
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 01.05.2010

Kulturni vodič kroz Beograd Empty Re: Kulturni vodič kroz Beograd

taj Ned Jun 20, 2010 3:14 am
Deveti Beogradski bluz festival Blues Stock održaće se 26. juna na hipodromu.

U atmosferi pravih velikih muzičkih događaja na ovorenom, čućete srpske, danske, mađarske, austrijske i hrvatske blues muzičari.

Program počinje u 18 sati, a posetioci će moći da dođu već od 17 sati.

Festival će otvoriti srpsko-mađarski bend Rock and Roll Street, a potom će nastupiti bend Šinobusi, novi hrvatski sastav Billy and Kids, a onda Ripoff Raskolnikov All Stars, koji predvodi austrijski pesnik i kompozitor Raskolnikov.

Iz Danske u Beograd stiže Thorbjorn Risager bend, čija muzika se zasniva na bluzu pedesetih i šezdesetih godina i uticajima Nju Orleansa i južnjačkog soula.

Program se završava Blues summitom - velikim nastupom 30 muzičara, članova svih naših poznatih bluz bandova.

Ulaznice za Blues Stock festival možete kupiti na blagajni Doma omladine, u klubovima Vox i Kuglašpo, a koštaju 1 000 dinara, a na dan festivala koštaće 1 200 dinara.
Laura
Laura
Ženski
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 01.05.2010

Kulturni vodič kroz Beograd Empty Re: Kulturni vodič kroz Beograd

taj Ned Jun 20, 2010 3:23 am
Francuski pisac Frederik Begbede gostuje u Beogradu 25. i 26. juna, kada će predstaviti svoje romane - U pomoć, molim za oproštaj i Francuski roman.

Na srpskom jeziku objavila ih je izdavačka kuća Book.

Prvi naslov je nastavak vrlo uspešnog romana nazvanog 399 dinara.

Francuski roman - nagrađen je književne nagrade Renaudot, a reč je o autobiografiji pisca.

Promocija romana tog francuskog pisca biće održana u knjižari Delfi u Beogradu.
Laura
Laura
Ženski
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 01.05.2010

Kulturni vodič kroz Beograd Empty Re: Kulturni vodič kroz Beograd

taj Ned Jun 27, 2010 3:51 am
Beogradski Summertime festival održaće se od 3. do 7. jula u Sava centru, a ovogodišnji gosti biće velika imena najveća imena svetske rock, jazz i world muzike.

Čućemo američku jazz pevačicu Dee Dee Bridgewater, trombonistu i kompozitora Freda Wesleyja, američke bendove Tower of power i The Temptations, kao i britanskog gitaristu Jeffa Becka.

Summertime festival prvi put je organizovan 1991. godine, kada su nastupili legendarni B. B. King i The Temptations. Ova grupa iz Mičigena ponovo dolazi u Beograd, sada u podmlađenom sastavu, sa pevačem Dejmonom Harisom. Čućemo ih 5. jula u velikoj dvorani Sava centra.

Program:

3. jul - Dee Dee Bridgewater će predstaviti svoj novi album - Eleanora Fagan to Billie With Love From Dee Dee Bridgewater - posvećen legendarnoj Bili Holidej

4. jul - srpska pevačica koja živi u Holandiji - Lena Kovačević promovisaće debi album - Dobar dan za pevanje - koji predtavlja kombinaciju jazz, pop i tradicionalne srpske muzike

5. jul - The Temptations
- Fred Wesley sa bendom The New JB's
- Tower Of Power


7. jul - Jeff Beck - 14. na listi 100 najvećih gitarista svih vremena prema magazine Rolling Stone. On će promovisati novi album - Emotion and Commotion.


Ulaznice za 3. jul koštaju 1 500, 1 800 i 2000 dinara, za 4. jul cena je jedinstvena i iznosi 1 000 dinara.

Cene za 5. jul se kreću od 1 900 do 2 500 dinara, dok su za Beckov nastup ulaznice već u prodaji po ceni od 2 200, 2 700 i 3 200 dinara.
Laura
Laura
Ženski
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 01.05.2010

Kulturni vodič kroz Beograd Empty Re: Kulturni vodič kroz Beograd

taj Ned Jun 27, 2010 3:55 am
Neno Belan će sa svojim sastavom Fiumens nastupiti 1. jula u bašti SKC-a.

Popularni muzičar poručuje da će ovim koncertom u Beograd preneti atmosferu Mediterana.

Cena ulaznica iznosi 1 000 dinara, a mogu se kupiti na blagajni SKC, Doma omladine, Tiket servisa
Laura
Laura
Ženski
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 01.05.2010

Kulturni vodič kroz Beograd Empty Re: Kulturni vodič kroz Beograd

taj Ned Jun 27, 2010 3:58 am
Bend Maksa Kavalere svira 29. juna u bašti Studentskog kulturnog centra.

Soulfly svira ponovo u Beogradu, 29. juna, u okviru turneje povodom promocije sedmog albuma "Omen", objavljenog krajem maja ove godine.

Posle uspešne karijere u Sepulturi, Maks Kavalera napustio je grupu i osnovao solo projekat Soulfly, sa kojim je više puta gostovao kod nas. Kavalera je na nekoliko pesama sarađivao sa grupom Eyesburn, kao i drugim srpskim muzičarima.

Karte za koncert koštaju 500 dinara za prvih 200 kupaca, posle promotivnog perioda koštaće 600, a na dan koncerta 900 dinara. Ulaznice se mogu kupiti na blagajni SKC-a i Doma omladine, kao i na prodajnim mestima Eventima.
Laura
Laura
Ženski
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 01.05.2010

Kulturni vodič kroz Beograd Empty Re: Kulturni vodič kroz Beograd

taj Uto Jun 29, 2010 6:11 am
Интернационална турнеја мјузикла MAMMA MIA! гостоваће у Београду по први пут са укупно 8 представа, од 29. јуна до 4. јула 2010. у Београдској арени, која је и организатор овог спектакла. Преко 42 милиона људи широм света погледало је ову представу и одушевило се ликовима, љубавном причом и музиком!

Улазнице купљене за датуме од 5.до 11.јула могу се заменити или рефундирати на благајни Београдске арене почевши од 14.јуна.


Мајка, ћерка, 3 могућа оца и путовање острвом које никада нећете заборавити!

"Савршена карта за вечерњи излазак који гарантује добро расположење" - Деили Телеграф
‘Сензација! Само седнете и радост вас преплави." - Њујорк Пост
‘Овај снажан енергични мјузикл доноси срећу где год се појави!" - магазин Тајм

Инспирисана причом и магијом вечних песама групе ABBA, списатељица Кетрин Џонсон створила је забавну причу о породици и пријатељству, која се одвија у рајском окружењу осунчаног грчког острва. Трагајући за оцем, ћерка уочи свог венчања позива тројицу мушкараца из мајчине младости, са којима се мајка забављала на острву пре 20 година.

У представи се уживо изводе 22 хита групе ABBA, укључујући нумере: Chiquitita, Dancing Queen, I Have A Dream, Knowing Me Knowing You, The Winner Takes It All, Super Trouper, Take A Chance On Me и Voulez Vouz.

Интернационална турнеја је потпуно иденстична са лондонском продукцијом представе, која је премијерно изведена 1999. године, и тренутно се изводи у Лондону, Бродвеју, Аустралији, Шпанији, Холандији, и Мексику. Изузетно успешна интернационална турнеја представе на енглеском језику, премијерно је изведена у септембру 2004. године у Даблину. Одиграна је у 45 градова широм света, укључујући: Кејп Таун, Монте Карло, Цирих, Пекинг, Берлин, Париз, Таипеи, Дубаји, Шангај, Беч, Братиславу, Хелскинки, Стокхолм, Милано, Единбург, Тела Авив и Праг.

Џуди Крејмер, глобални продуцент, још 1987. први пут је добила инспирацију да креира мјузикл на основу песама групе АББА. Од премијере 1999. MAMMA MIA! је зарадила преко 155 милиона фунти само у Великој Британији и преко 2 билиона долара широм света

Уз оригиналну музику и текст Бенија Андерсона и Бјорна Улвеуса, мјузикл MAMMA MIA! написала је Кетрин Џонсон, а редитељ је Филида Лојд. Кореографију за представу MAMMA MIA! потписује Ентони Ван Ласт, сценограф је Марк Томпсон, дизајнер светла Хауард Херисон, а дизајнер звука Ендрју Брус и Боби Аиткен. Аранжмане је урадио Мартин Кох, који је и музички супервизор.
Група ABBA је осигурала вечну популарност својом заоставштином сјајних песама и рекордном продајом преко 360 милиона албума. Група је имала 9 песама на првом месту топ-листа у Великој Британији и 9 албума на броју 1. Албум ABBA GOLD, први пут објављен 1992. године, провео је 206 недеља на листи најпродаванијих музичких издања. Поново је објављен 1999. у склопу 25. годишњице победе на Евровизији групе ABBA, и поново је заузео прва места топ-листа. Остао је један од најпродаванијих албума свих времена! У Великој Британији једино су успешнији од АББЕ били Битлси, Елвис Присли, Клиф Ричард и Мадона.

Интернационалну турнеју продуцирају Џуди Крејмер, Ричард Ист и Бјорн Улвеус за компанију Littlestar у сарадњи са компанијама Universal, Stage Entertaиnment и NGM.
Laura
Laura
Ženski
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 01.05.2010

Kulturni vodič kroz Beograd Empty Re: Kulturni vodič kroz Beograd

taj Ned Jul 25, 2010 4:41 am
Belef 2010. će se do 8. avgusta održavati pod sloganom „Na novom talasu”, u duhu obeležavanja 30 godina od izdavanja albuma „Paket aranžman” i najvećeg kulturnog udara na prostorima bivše Jugoslavije. Novi talas, ili novi val, te 1980. godine doneo je novu energiju i kulturnu motivaciju u državu koja je tada već bila na izmaku snaga. Na Belefu će nastupiti svi značajni bendovi koji su obeležili novi talas, ali i mlađi bendovi čija je muzika nastala ugledajući se na njega. Na Beogradskoj tvrđavi, na sceni iza galerije Prirodnjačkog muzeja, svakog petka, subote i nedelje nastupaće „Električni orgazam”, „Disciplina kičme”, „Prljavo kazalište”, „Pankrti”, Jura Stublić i „Film” i Zoran Predin (ex Lačni Franc), kao i „Darkwood Dub”, „Žene kese”, „Nežni Dalibor”, „Nikad dosta”, „Kazna za uši”, „Petrol”, „Repetitori”, „Ola Horhe”, „Popečitelji” i „Multietnička atrakcija”.

Na istom mestu, od ponedeljka do četvrtka od 21 sat, po prvi put će biti održan filmski program „Otvoreni bioskop”. Programom će biti predstavljeni festivali kratkog metra, alternativni, autorski i dokumentarni film iz regiona. Mladi i iskusni reditelji dobijaju šansu da se predstave beogradskoj publici, koja za ove programe neće plaćati ulaznice. U selekciji će se naći retrospektiva srpskog avangardnog i alternativnog filma, kao i filmovi zabranjeni bez zabrane, koje srpski distributeri nisu uvrstili u bioskopski repertoar. Posetioci Kalemegdana će moći da pogledaju filmove i saznaju koji festivali predstavljaju filmsko stvaralaštvo te vrste.

Vizuelni program Belefa obeležava izložba „Dreamlike” Asocijacije za savremenu umetnost „Bildetage” iz Beča, a obuhvatiće i izložbe fotografija o novom talasu Miladina Jeličića Jele i italijansko-nemačku izložbu „Ugo Dossi”, kao i projekat BRAART-a „Sav taj veš”, koji kombinuje art objekte, video rad, instalacije i performans.

Scena Belefa ove godine je u pokretu i kretaće se od Knez Mihailove ulice, preko Kalemegdana do Ušća. Njom će dominirati savremeni ples i teatar pokreta, koji čine „Međuprostor”, „Tri sestre”, „Paranoja šik”, „Rika u bloku”, „Balkan novi pokret” i gostovanje atraktivnog muzičkog cirkusa iz Francuske „Urban rabbit” na Ušću. Francuski nacionalni centar za cirkusku umetnost poverio je Arpadu Šilingu režiju diplomske predstave 21. klase studenata – 16 akrobata-muzičara izvanredne kreativnosti i veštine.
Laura
Laura
Ženski
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 01.05.2010

Kulturni vodič kroz Beograd Empty Re: Kulturni vodič kroz Beograd

taj Ned Jul 25, 2010 4:45 am
Manifestacija "Novobeogradsko leto", koju svake godine na Letnjoj sceni Teatra na Savi u Bloku 45 organizuje opština Novi Beograd, biće otvorena 31. jula koncertom Vlatka Stefanovskog
U saopštenju organizatora se navodi da će dan pred zvanično otvaranje u prostorijama Novobeogradske kulturne mreže (NBKM) biti otvorena izložba umetnika NBKM i izvedena pozorišna predstava, a jedan deo programa tokom manifestacije biće održan u tom prostoru.
Tokom manifestacije biće organizovan i zanimljiv program za decu kao što su predstave za decu, animatori, radionice i koncerti.
Tokom manifestacije na Letnjoj sceni Teatra na Savi nastupiće i Atomsko sklonište, Jovan Maljoković, KUD Pećinci. Biće prikazan i film o grupi EKV i organizovani di džej nastupi.
U saopštenju se dodaje da će ulaz na sve programe tokom manifestacije biti besplatan.
Na Novobeogradskom letu prethodnih godina nastupali su poznati izvođači, među kojima su bili Dado Topić, Tanja Jovičević, Zvonko Bogdan, Bilja Krstić i grupa Bistrik, Luis, i drugi.
Laura
Laura
Ženski
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 01.05.2010

Kulturni vodič kroz Beograd Empty Re: Kulturni vodič kroz Beograd

taj Ned Jul 25, 2010 4:49 am
Izvođač: U Edenu na istoku
Mesto: Letnja scena Gardos
30.07.2010 21:00 500.00din

Ova optimistična farsa jednog od naših najboljih savremenih pisaca o progonitelju i progonjenom odigrava se u sanatorijumu. Ovo je zamršen filozofski tekst čija je osnovna nit osećaj velike usamljenosti i potreba za komunikacijom sa drugim ljudima.
Progonitelj i progonjeni – dve suprotstavljene strane. Oni koji beže i skrivaju se i oni koji im ulaze u trag i gone ih, tako da taj strah od gonjenja i proganjanja prelazi u obostranu paranoju.
„U Edenu na istoku“ Borislava Pekića (1971) je farsa koja se odigrava u ludnici, između dva lika, progonitelja – bivšeg člana tajne policije (Novi) i progonjenog – psihičkog bolesnika koji pati od manije gonjenja (Stari)

Đuričko i Ćetković se uspešno poigravaju gradeći svoje likove, uvode nas u svoj međusobni odnos. Taj odnos je čas nepoverljiv, pa neprijateljski, nasilan, čas prijateljski, blizak, kao odnos dva čoveka koji se jako dobro poznaju, zavise jedan od drugog čak toliko da predstavljaju poentu postojanja svog protivnika / sapatnika.
Laura
Laura
Ženski
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 01.05.2010

Kulturni vodič kroz Beograd Empty Re: Kulturni vodič kroz Beograd

taj Sre Avg 11, 2010 4:35 am
Belgrade Beer Fest 2010 - bolji i masovniji nego ikad

Ovogodišnji Belgrade Beer Fest biće održan na Ušću, najlepšem otvorenom koncertnom prostoru u Beogradu, od 18. do 22. avgusta. Očekuje se da će poseta premašiti prošlogodišnji rekord, kada se, za pet festivalskih večeri, okupilo više od pola miliona ljudi. Očekivanja se baziraju na činjenici da interesovanje za Beer Fest, kako u Srbiji tako i u inostranstvu, raste iz godine u godinu, kao i na garanciji Beogradske kulturne mreže, producenta festivala, da će ovogodišnji muzički program prevazići sve prethodne.

Ulaz je, kao i uvek, besplatan!


Muzički program:

Sreda, 18. avgust 2010.
Instant Karma SRB 18:15 – 18:45
Hot Club of Belgrade SRB 19:00 – 19:30
Zdenka Kovačiček Tribute to Janis Joplin CRO 19:45 – 20:30
Ana Popović NED 20:45 – 21:30
Partibrejkers SRB 22:00 – 23:30
Kiril Džajkovski MK 23:45 – 01:00
Gramophonedzie SRB 01:00 – 02:15
Benny Benassi ITA 02:20 – 04:00


Četvrtak, 19.08.2010.
SuperVajB SRB 18:00 – 18:30
Zona B SRB 18:45 – 19:30
Legende SRB 20:00 – 21:00
Jurica Pađen & Aerodrom CRO 21:15 – 22:15
Riblja čorba SRB 22:30 – 00:00
Inspektor Blaža i Kljunovi SRB 00:15 – 01:30
S.A.R.S. SRB 01:45 – 02:30
Kal SRB 02:45 – 03:45


Petak, 20.08.2010.
Porsche Lynn SRB 18:00 – 18:25
ZZ Top unreal tribute SRB 18:30 – 19:00
Santos Brothers Band SRB 19:05 – 19:45
Rage against the machine real tribute SRB 20:00 – 21:00
Pankrti SLO 21:15 – 22:00
Bajaga i Instruktori SRB 22:30 – 00:00
Del Arno Band SRB 00:15 – 01:30
Bijelo Dugme tribute band SRB 01:45 – 03:00
Skroz BIH 03:15 – 04:00


Subota, 21.08.2010.
Prilično Prazni SRB 18:00 – 18:30
Stereotype Incorporated USA 18:45 – 19:30
Oko - Jimi Hendrix Tribute SLO 19:45 – 20:30
Siddharta SLO 20:45 – 21:45
Sunshine SRB 22:00 – 23:30
YU Grupa SRB 00:00 – 01:00
Orthodox Celts SRB 01:15 – 02:30
Louis SRB 02:45 – 04:00


Nedelja, 22.08.2010.
Rolling Stones Tribute Band SRB 18:00 – 18:30
Nebo & The Downstrokes CRO 18:45 – 19:30
Bilja Krstić & Bistrik Orchestra SRB 19:45 – 20:30
Dejan Cukić SRB 20:45 – 21:45
Neno Belan & Fiumens CRO 22:00 – 23:00
Van Gogh SRB 23:15 – 00:45
Finale takmičenja u ispijanju piva "Lavovski cug" - 00:45 – 01:30
DJ Mouse J & DJ Lapac SRB 01:35 – 04:00Laura
Laura
Ženski
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 01.05.2010

Kulturni vodič kroz Beograd Empty Re: Kulturni vodič kroz Beograd

taj Ned Avg 22, 2010 12:13 am
Ekološki festival "Forest fest" biće održan od 26. do 29. avgusta u parku Košutnjak u Beogradu, uz nastupe sastava "Darkvud dab", "Elvis džejar (Jr) Kurtović", "Jarbola" i drugih.Prvo veče festivala, koji se održava na Ski stazi "Aleksandar kluba", predviđeno je za "Reviju frizura J. Mišljena", "Performans na štulama sa žongliranjem" i nastup didžejeva Gramofondžije (Gramophonedzie), Britanca Monomana, "Svrl pipl" (Swirl People) iz Belgije i rumunskog "TBF".

Organizacija posvećena zašititi prirodne sredine "Forest fest" najavila je da će druge večeri nastupiti "najbolji učenici Muzičke škole 'Vatroslav Lisinski'", kao i sastavi "Filti kethaus" (Filthy Cathouse), "Kombs" (Combs), "Vajt siti masiv" (White City Mašive), "Koližn" (Collision).
Potom sviraju "Trisom" (Threesome) pobednici nedavnog regionalnog festivala neafirmisanih izvođača "Demofest" u Banjaluci, alternativni veterani "Darkvud dab", kao i "Strip", "Elvis džejar Kurtović" i novosadski "Josip A Lisac".

Početak treće večeri pripao je "Dečjem hor Radio-televizije Beograd" i horu "Kolibri", a potom sviraju bendovi "Broken strings", "Ola Horhe", "Lira Vega", "Lutke", "Petrol", "Jarboli" i "Neočekivana sila".
Završno veče 29. avgusta ostavljeno je za predstavu za decu "Aska i vuk", reviju dokumentarnih filmova, predstavu "Čorba od kanarinca", dok posle svečanog zatvaranja "Forest festa" humanitarnom aukcijom slika, sledi nastup bendova "Sevdah bejbi lajv" (Sevdah Baby Live), "No hard filings" (No hard feelings" i "Ljudi sa strane".

Laura
Laura
Ženski
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 01.05.2010

Kulturni vodič kroz Beograd Empty Re: Kulturni vodič kroz Beograd

taj Ned Avg 22, 2010 12:16 am
Poslednjeg vikenda u mesecu, 27. i 28.avgusta 2010.godine održati Adrenalin Music & Tattoo Live Fest, na prostoru Žitomlina (Dunavski Kej 43) u Beogradu.

Tokom dva dana festivala, posetioci će imati prilike da vide preko 20 izvođača i da uživaju u preko 20 sati odlične muzike. Moći će da po izuzetno pristupačnoj ceni, čuju neke od najboljih grupa sa prostora bivše Jugoslavije i uživaju u setovima cenjenih evropskih DJ-eva. Pored toga, veliki broj tattoo majstora imaće svoje štandove na kojima će posetioci moći da se upoznaju sa njihovim radom. Program počinje u 17h i traje do 4h narednog dana.

Prodaja karata počinje 2. avgusta, po ceni od 750 dinara za jednodnevne ulaznice i 1200 dinara za oba dana festivala. Prodajna mesta za kupovinu karata su: Dom Omladine (Beograd), Felix Shop (Beograd), Mungos (Novi Sad), Dom Omladine (Kragujevac) , Eventim (širom Srbije).

27.08. Petak
Let 3

Block Out

Kanda kodža i Nebojša

Atheist Rep

Goribor

ZAA

Čovek Bez Sluha

Subota, 28.08.2010.

Goblini

Bjesovi

Lollobrigida

SMF

Straight Jackin

Six Pack

E-Play

EBM/ELECTRO/DARK DJ stage

Petak, 27.08.2010.
DJ Faderhead [DE]

DJ Dark Energy [EBM/Futurepop/Electro]

DJ BamHazard[Dark Wave/EBM]

B.D.D.A. [Futurepop/EBM]

Subota, 28.08.2010.
DJ SCRAG! [AUT] [Old School EBM/Dark Indie]

DJ END
(industrial /ebm) “Pure Electro”

DJane Redlilly
(oldschool ebm/electro)

DJ Gavra [Dark Wave,EBM,Electro]

DJ ELDER [EBM/Futurepop]Laura
Laura
Ženski
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 01.05.2010

Kulturni vodič kroz Beograd Empty Re: Kulturni vodič kroz Beograd

taj Ned Sep 12, 2010 5:47 am
Beogradski internacionalni teatarski festival, četrdeset četvrti po redu, održaće se od 15. do 25. septembra, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Starom dvoru. U okviru glavnog programa biće izvedeno deset predstava, a u pratećem programu biće organizovani susreti sa umetnicima, izložbe i radionice. Festival otvara belgijska predstava „Izabelina soba” Jana Lauersa, koji će i otvoriti ovogodišnji Bitef.

– Bitef je prvi od jesenjih festivala zahvaljujući kojima Beograd postaje domaćin vrhunskim umetnicima iz cele Evrope, pa i sveta. Oni omogućavaju Beograđanima i gostima našeg grada da vide izuzetne umetničke domete, pa tako Beograd dolazi u žižu interesovanja regiona i Evrope. Bitef će svakodnevno imati premijerne predstave, koje će igrati pozorišta iz sedam zemalja – Belgije, Mađarske, Italije, Nemačke, Poljske, Slovenije i Rusije, a biće odigrane i dve domaće predstave. Ovogodišnji Bitef nema određeni slogan, a tokom festivala će se videti da li ovo odsustvo teme odražava vreme u kome živimo i tako postaje tema za sebe. Bitef će se u godini kada se obeležava 150 godina od rođenja Antona Pavloviča Čehova velikom umetniku odužiti tribinom „Čehov u 21. veku” i prikazivanjem predstava „Ujka Vanja” i „Tri sestre” nemačkog i ruskog teatra – rekla je gradska sekretarka za kulturu Ivana Avžner.

Ministar kulture Nebojša Bradić kazao je da je Bitef tokom 44 godine imao važnu misiju da bude predstavnik srpske kulture i mesto koje je na taj način postalo vidljivo i u Evropi i u svetu. Umetnički direktor i selektor Bitefa Jovan Ćirilov istakao je da će ovaj festival biti na vrlo visokom nivou, jedan od najboljih u poslednje vreme.

U okviru pratećeg programa biće održan peti „Showcase”, u okviru koga će biti prikazane predstave koje ukazuju na socijalno-psihološku mrežu u koju smo uhvaćeni, inovativnim i smelo eksperimentalanim pozorišnim jezikom. Novina na ovogodišnjem Bitefu biće i što su tradicionalni susreti sa autorima nakon predstave tematizovani, a u njima će učestvovati i stručnjaci iz drugih umetničkih oblasti.

Jedanaesta Bitef polifonija, koja istražuje angažovano pozorište mladih, ove godine nije usko fokusirana na predstave, već joj je cilj da otvorene radionice omoguće direktni dijalog, kao i razmenu informacija, znanja i iskustava. U okviru tradicionalnog programa „Bitef na filmu” biće prikazane tri filmske adaptacije na istu temu, kao i predstave u redovnom programu – „Frankenštajn”, „Teorema” i „Ujka Vanja”. Biće postavljena i izložba „Izvajano vreme”, koja predstavlja izbor fotografija iz pozorišta Tomaža Pandura, kao i izložba plakata Bitefa od nastanka festivala do ove godine u Muzeju pozorišne umetnosti Srbije. Tokom Bitefa će biti predstavljeno i kapitalno izdanje „Bitef – pozorište – festival” Natalije Vagapove.

Laura
Laura
Ženski
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 01.05.2010

Kulturni vodič kroz Beograd Empty Re: Kulturni vodič kroz Beograd

taj Ned Sep 12, 2010 5:49 am
Bilja Krstić i “Bistrik” 18. septembra u Centru “Sava”

Predstojeći koncert u Centru „Sava“, Bilja Krstić najavila kao „školski čas na kome će se publika upoznati sa starim napevima i modernim vokalnim i instrumentalnim aranžmanima.

Nastupiće i gosti iz Makedonije i sa Sardinije. Etno muzičarka Bilja Krstić i njen orkestar „Bistrik” najavili su da će održati koncert nazvan „Miris baštine” sa gostima iz Makedonije i sa ostrva Sardinija 18. septembra u beogradskom Centru „Sava”. „Skloni smo da zaboravljamo našu narodnu umetnost i već sredinom prošlog veka ona je potisnuta kao manje vredna ili prosta. Ovo je prilika da slušaoci čuju svu lepotu autentičnih napeva koji predstavljaju bogat kolorit Srbije i Balkana”, rekla je Biljana Krstić. Koncert u Centru „Sava”, Krstićeva je najavila kao „školski čas na kome će se publika upoznati sa starim napevima i modernim vokalnim i instrumentalnim aranžmanima, koje rade etnomuzikolozi i muzičari orkestra ‘Bistrik’”. Krstićeva i „Bistrik” su saopštili da će im gosti biti vokalna grupa sa Sardinije „Tenori di Bitti”, koja neguju specifično pevanje zvučno blisko srpskoj tradiciji, a u Centru „Sava” je planirano da sa ženskom postavom „Bistrika” zajednički „a kapela” izvedu pesmu „Devojka se suncu zamerila”. evanje tenora iz Sardinije je jedno od najstarijih načina polifonog pevanja u Mediteranu, vuče korene stare preko 3.000 godina, i stavljeno je pod zaštitu UNESKA u kategoriji glasovne zaostavštine. Drugi gosti biće etno grupa „Baklava” iz Makedonije, koju čine ženski vokal, dva žičana i jedan udarački instrument.

Laura
Laura
Ženski
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 01.05.2010

Kulturni vodič kroz Beograd Empty Re: Kulturni vodič kroz Beograd

taj Ned Sep 19, 2010 1:05 am
Легендарни амерички хард рок бенд, Guns N' Roses наступити 23. септембра у Београдској арени која је и организатор концерта.


Guns N' Roses, дефинитивно су обележили музичку сцену бројним хитовима као и незаборавним концертним наступима.

Kао домаћа подршка пред концерт GN'R у Београдској арени, наступиће бенд NIGHT SHIFT.

За атмосферу пред концерт Guns N' Roses, побринуће се канадски рок бенд ДАНКО ЏОНС (Danko Jones). Данко Џонс постоји од 1996. године и познат је као жесток концертни бенд који обично дели сцену са Guns N' Roses, Motorheadom и Sepulturom а 2002. године "The Rolling Stones" им је поверио отварање њихове светске турнеје "40 Licks" 2002. године.Осим својом музиком, која је мешавина рока, блуса, пaнка и хеви метала, Guns N' Roses одувек су пленили пажњу медија и јавности тучама и скандалима.

Након што су издали последњи албум „Chinese Democracy“, на који су њихови верни обожаваоци чекали више од десет година, Guns N'Roses су првобитно планирану европску турнеју за пролеће, преместили за јесен. За ову музичку посластицу сигурно ће се тражити карта више, с обзиром да се ради о једном од најутицајнијих бендова на свету, који је својим хитовима обележио крај 80-тих и почетак 90-их година.

Бенд који предводи фронтмен и један од оснивача Ексл Роуз (Аxл Росе), од 1985. године и оснивања у Холивуду, прошао је кроз велики број промена и контроверзи. Заједно са Изијем Страдлином и члановима бенда „Л.А. Гунс“ - гитаристом Трејсијем Гансом, басистом Олеом Бејчом и бубњаристом Робом Гарднером, Ексл Роуз је основао нови бенд комбинујући презимена два члана. Врло брзо басиста Бејч је замењен са Дафом МекКејганом. После неког времена због недоласка на пробу, Ганса је заменио Слеш.

Тренутни састав чине вокал Ексл Роуз, гитаристи Рон „Бумблефоот“ Тал, ДЈ Аша и Ричард Фортус, басиста Томи Стинсон, бубњар Франк Ферер и клавијатуриста Дизи Рид и Крис Питман. Бенд је издао 6 студијских албума, 3 ЕП и један „ливе“ албум током своје каријере и продао више од 100 милиона албума широм света. Деби албум „Apetite for Destruction“ издат 1987. године, продат је у 28 милиона примерака широм света и нашао се на првом место америчке Биллбордове листе топ 200. Албум је избацио и три Топ 10 хитова на Билбордову Хот 100 листу међу којима се „Sweet Child o' Mine“ нашао на првом месту.

„Use Your Illusion I“ и „Use Your illusion II“ из 1991. године, дебитовали су на две највише позиције на Биллбордовој 200 листи и продати су у 14 милиона копија у САД и 35 милиона широм света. На чарт листи били су чак 108 недеља а балада „November Rain“ била је најтраженији спот на МТВ и такође, најдужа песма у историји чарт листа која се нашла међу Топ 10 са трајањем од 8минута и 56сек. Након објављивања ових албума, бенд је започео две и по године дугу светску турнеју која се прославила и финансијским успехом али и великим бројем контроверзних догађаја који су пратили наступе. Ова турнеја и даље носи титулу најдуже турнеје у историји рока.

После више од деценије, бенд у промењеном саставу, издаје нови албум „Chinese Democracy“ и покреће светску турнеју у оквиру које ће посетити и Београд и обећава спектакл који не треба пропустити. Њихове позне осамдесете и ране деведесете, музички критичари описали су као период у коме су „Guns N' Roses били представници хедонистичке побуне која је пробудила жестоку хард рок сцену, подсећајући на ране Ролинг Стонс.

“Њихове легендарне роцк баладе, November Rain или Don’t Cry, песме Sweet Child Of Mine, Paradise City и Wellcome to The Jungl незаобилазни су хитови сваког њиховог концерта. Ганси су наступали с Металиком, свирали с Елтоном, Мајклом Џексоном, Ролинг Стонсима, освајали публику где год се појавили и стварали општу хистерију. Бенд је заиста живео слоган 'seks, drugs & rock 'n roll' што су преносили у своје песме и наступе па их је због тога магазин Q 2005. године уврстио на своју листу '50 BandsTo See Before You Die'.

Улазнице за концерт који чекамо деценију можете наћи у продаји по следећим ценама: 3100, 3450, 4450, 4950 и 5450. Карте се могу набавити на следећим продајним местима: билетарница Београдске арене, „Ушће“ Шопинг мол, Дом омладине, књижара Делфи (СКЦ), Евентим.

Laura
Laura
Ženski
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 01.05.2010

Kulturni vodič kroz Beograd Empty Re: Kulturni vodič kroz Beograd

taj Ned Sep 19, 2010 1:13 am
Aleksandar Srećković Kubura (37) zaprepastio je članove ekipe beogradskog "Ateljea 212" kad se na snimanju plakata za novu predstavu pojavio u uniformi s beretkom na glavi i prepoznatljivom kubanskom cigarom u ruci. Sličnost sa čuvenim revolucionarom Ernestom Če Gevarom bila je zapanjujuća. Po tekstu Hozea Pabla Fajnmana predstavu je režirao Dušan Petrović, a premijera je zakazana za 23. septembar.

- Predstava "Rasprave sa Ernestom Če Gevarom" predstavlja zamišljeni intervju sa Če poslednjih 12 sati njegovog života pred samo streljanje. To je period njegovog života o kome se malo zna, osim onog što je servirala američka CIA.

Sponsored content

Kulturni vodič kroz Beograd Empty Re: Kulturni vodič kroz Beograd

Nazad na vrh
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu