Beogradska ka5anija
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ići dole
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Kulturni vodič kroz Beograd - Page 2 Empty Kulturni vodič kroz Beograd

taj Čet Jun 03, 2010 9:25 am
First topic message reminder :


Ali najveći raskoš toga neba nad Beogradom, to su sunčevi zalasci. U jesen i u leto oni su prostrani i jarki kao pustinjske vizije, a zimi prigušeni tmastim oblacima i rujnim maglama. A u svako doba godine vrlo su česti dani kad se oganj toga sunca koje zalazi u ravnici, među rekama pod Beogradom, odbije čak gore u visokoj kupoli neba, i tu se prelomi i prospe kao crven sjaj po razasutoj varoši. Tada sunčano rumenilo oboji za trenutak i najzabačenije uglove Beograda i odblesne u prozorima i onih kuća koje inače slabo obasjava.

Dakle, tako je o presto'nici pisao srpski nobelovac, a ova tema nas vodi kroz brojna zanimljiva dešavanja, festivale i manifestacije koje se održavaju u Beogradu. Cilj nam je da vas na vreme obavestimo ili podsetimo, te da vam pomognemo da svoju posetu pažljivo isplanirate i prilagodite vreme dolaska svojim kulturnim ili drugim interesovanjima.Poslednji put izmenio MustraBecka dana Sre Dec 15, 2010 2:47 am, izmenio ukupno 3 puta

Laura
Datum upisa : 01.05.2010

Kulturni vodič kroz Beograd - Page 2 Empty Re: Kulturni vodič kroz Beograd

taj Ned Sep 19, 2010 1:13 am
Aleksandar Srećković Kubura (37) zaprepastio je članove ekipe beogradskog "Ateljea 212" kad se na snimanju plakata za novu predstavu pojavio u uniformi s beretkom na glavi i prepoznatljivom kubanskom cigarom u ruci. Sličnost sa čuvenim revolucionarom Ernestom Če Gevarom bila je zapanjujuća. Po tekstu Hozea Pabla Fajnmana predstavu je režirao Dušan Petrović, a premijera je zakazana za 23. septembar.

- Predstava "Rasprave sa Ernestom Če Gevarom" predstavlja zamišljeni intervju sa Če poslednjih 12 sati njegovog života pred samo streljanje. To je period njegovog života o kome se malo zna, osim onog što je servirala američka CIA.

bezobradjanka
bezobradjanka
Ženski
Ribe Peto
Datum rođenja : 11.03.1969
Godina : 51
Lokacija : bg
Raspoloženje : uvek
Datum upisa : 26.07.2010

Kulturni vodič kroz Beograd - Page 2 Empty Re: Kulturni vodič kroz Beograd

taj Čet Sep 23, 2010 7:46 am
Vilijem Pol Jang u Beogradu

U subotu, 25. septembra, u knjižari Delfi SKC u Beogradu gostovaće autor svetskog bestslera „Koliba“, Vilijem Pol Jang.
Kulturni vodič kroz Beograd - Page 2 Koliba

Vilijem Pol Jang biće gost otvorene tribine koja će 25. septembra početi u 13 sati u kafe-galeriji knjižare Delfi SKC, i na kojoj će pored njega govoriti Aleksandar Gajšek (autor emisije „Agape“ na Studiju B), Žana Poliakov (glavni urednik časopisa „Sensa“), Dragana Pjanić (psihoterapeut) i prevodilac knjige Nenad Dropulić.

Tema tribine biće „Fenomen uspeha ’Kolibe’ – odgovor je u univerzalnosti ili u Bogu?“.

Istoga dana, u 19 sati, knjižara Delfi SKC svečano će otvoriti svoj novi, prošireni prostor – kafe-galeriju, a specijalni gost večeri Vilijem Pol Jang će potpisivati knjige i upoznati se sa čitaocima.

„Koliba“ je do sada prodata u tiražu od 10 miliona primeraka širom sveta, već 114 nedelja se nalazi na New York Times listi bestselera, od čega je 52 nedelje provela na prvom mestu top-liste. Treća je najprodavanija knjiga prošle godine (2009) u Americi.

Prevedena je na 34 jezika, i ultimativni je bestseler u Kanadi, Engleskoj, Južnoj Africi i Južnoj Koreji. U Brazilu je prodato million primeraka, a u Nemačkoj je trenutno na trećem mestu top-liste bestselera.

Svi kupci moći će da uživaju u Nescafé napicima.

Izvor: Laguna.rs

MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Kulturni vodič kroz Beograd - Page 2 Empty Re: Kulturni vodič kroz Beograd

taj Uto Sep 28, 2010 9:19 pm
Akcija "Zato volim Beograd"

Tržni centar "Ušće" najavio je u septembru niz akcija sa ciljem da se predstavi duh glavnog grada, u okviru projekta "Zato volim Beograd", u saradnji sa Turističkom organizacijom Beograda, Fondom Ana i Vlade Divac (HOD) i radio stanicom Radio 3.

Beograd je, po mišljenju mnogih turista,jedan je od najlepših i najinteresantnijih gradova u Evropi, pa je predviđen jednomesečni foto-literarni konkurs "Jedan grad, bezbroj priča" , izložba „Šetnja kroz antički Singidunum", izložba fotografija Beograda u saradnji sa HOD-om i tematska postavka Tražeći Beograd" o četiri grada koje nose ime Beograd u SAD-u.
Konkurs "Jedan grad bezbroj priča" traje do 4. oktobra, a zainteresovani svoju fotografiju ili priču mogu da pošalju na i sajt centra www.usceshoppingcenter.com .
Pobednike konkursa očekuju nagrade kao što su fotoaparat, mobilni telefon i slično.
Na prvom spratu centra posetioci mogu pogledati izložbu koja je svojevrsna istorijska šetnja gradom u vreme rimske vladavine - Singidunumom. Izložba je organizovana u saradnji sa TOB-om, i predstavlja najznačajnija obeležja grada iz tog doba.
Tu će građani moći da vide rimsku kartu sveta, rimske terme, prikaze ostataka antičkih bedema beogradske tvrđave, rimske dvorane kao i lapidarijume Narodnog Muzeja i Biblioteke grada Beograda.
Na izložbi o četiri mesta sa imenom Beograd u SAD-u, svi zainteresovani moći će da vide i postavku originalnih "Harli Dejvidson" motocikala kao i da se fotografišu pored još jednog simbola američke kulture - "Fordovog" oldtajmera, a biće i muzičkih iznenađenja.

Kao rezultat saradnje sa HOD-om održaće se prodajna postavka fotografija Beograda, koje je autor Sanja Knežević pretvorila u postere. Pored toga, majice sa fotografijama Beograda i natpisom „I love Belgrade" kao i druge suvenire Beograda, posetioci će moći da kupe na štandu HOD-a, a sav prihod ide u humanitarne svrhe.
MustraBecka
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Kulturni vodič kroz Beograd - Page 2 Empty Re: Kulturni vodič kroz Beograd

taj Sre Okt 06, 2010 11:32 pm
51.Oktobarski salon "Noć nam prija"

Kulturni vodič kroz Beograd - Page 2 51.oktobarski-salon-04

51.Oktobarski salon održaće se od 08.10- 21.11 2010.godine. Zvanično otvaranje Oktobarskog salona je 08.oktobra u 19h u zgradi bivše vojne akademije, ulica Resavska 40b (Buduća zgrada Muzeja Grada Beograda).
Kustosi 51 Oktobarskog salona su Juan Puset i Silia Prado (Švedska). Koncept 51. Oktobarskog salona - ...Noć nam prija…Kustoska koncepcija bavi se filozofskim pitanjima vezanim za međuljudske odnose, percepciju, sećanje i to kako biramo način da predstavimo stvarnost. A takođe i za pitanje koje se čini posebno interesatnim u regionu Balkana, rekonstrukciju istorije i pojedinačna sećanja.

Radni naslov Nama prija noć potiče iz jednog eseja argentinskog pisca Horhe Luisa Borhesa, a vezan je za pitanja kao što su samoća, percepcija, sećanje, rekonstrukcija, a nasuprot interpretaciji – komunikacija. Borhes, koji pesničkim okom tačno zapaža suvišno, daje destilat ovog univerzalnog stanja duha u dva reda teksta, koristeći noć kao metaforu za hodnik, za komoru koja se nalazi između različitih stvarnosti. Individualni izbor, kako reformulisati sećanje i strategije zaboravljanja su zajednički imenitelji kustoske koncepcije i umetničkih dela na ovogodišnjem Oktobarskom salonu. Ova izložba će vizualizovati konceptualni iskaz posredstvom selekcije relevantnih međunarodnih dela renomiranih umetnika, kao i onih koji tek dolaze. Na jedan senzibilan, dokumentaristički i filozofski način, ona će se usredsrediti na skorašnje globalne istorijske narative paralelne novijoj istoriji u regionu Balkana. Izložba treba da doprinese širokoj raspravi o tome da su događanja u istoriji retko izolovana već se ponavljaju, o rekonstruisanju prošlosti i o pojedinačnim sećanjima.

Kulturni vodič kroz Beograd - Page 2 Erik-Krikortz-01_0
Erik Krikortz_Projekat Emotivni gradovi _Stockholm_Photo: Åsa Lundén

Emotivni gradovi, svetlosna instalacija i internet projekat Erika Krikorca iz Švedske. Kako se osecate danas? Erik Krikorc radi instalacije, intervencije i performanse – narocito projekte na javnom prostoru, koji neretko uključuju internet platforme i podrazumevaju učestvovanje publike. Bavi se pitanjima demokratije i javnog prostora. Prati ustanovljenu tradiciju u umetnosti tako što skreće pažnju na nedostatke i vrline grada, koristeći novu tehnologiju i njen interaktivni potencijal. Rad Emotivni gradovi jeste participativna svetlosna instalacija i veb-koncept koji vizualizator proučava, kao i osećanja pojedinaca i grupa. Krikorc poziva svoju publiku da pristupi veb-sajtu www.emotionalcities.com i da dan za danom beleži svoja emotivna stanja koristeći skalu od sedam lica, od namrštenog do nasmešenog, od kojih je svako obojeno tako da predstavlja jednu boju u spektru od ljubičaste (tužno) do crvene (srećno).

Kulturni vodič kroz Beograd - Page 2 51.oktobarski-salon-03
Kulturni centar Beograda - otvaranje pratećih izložbi: U 19h - Sigalit Landau (Izrael), nagrada KCB-a na 49. Oktobarskom salonu, u Likovnoj galeriji u Knez Mihailovoj ulici br. 6. Izložba izraelske umetnice Sigalit Landau predstavlja drugu u nizu izložbi nagrađenih autora na Oktobarskom salonu, a koju dodeljuje Kulturni centar Beograda kao organizator Oktobarskog salona. Sigalit Landau je dobila nagradu u okviru 49. Oktobarskog salona, za video rad Barbed Hula (Hula hop od bodljikave žice, 2000.) Ova multumedijalna umetnica je izlagala u Izraelskom paviljonu na 47. Venecijanskom bijenalu, izložbi Dokumenta X, u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku, a danas živi i radi u Tel Avivu. Na izložbi će biti predstavljeno nekoliko novijih video radova ove umetnice.

Kulturni vodič kroz Beograd - Page 2 51.oktobarski-salon-02
Mona Hatum, OVER MY DEAD BODY; Sanja Iveković, Sarka D.K.

Galerija Artget, Trg Republike 5/I 7. oktobra u 19:30h – Rene Blok (Nemačka), Love it or Leave it. Edicija Blok (Edition Block), koju je 1966. godine osnovao Rene Blok, uvek je bila usmerena na grafiku i razne grafičke tehnike, kao i na temu originalnih i umnoženih umetničkih dela. Pored svoje stalne delatnosti – objavljivanja ograničenih serija objekata i otisaka međunarodno priznatih savremenih umetnika – u poslednjih dvadesetak godina ova kuća je sačinila četiri mape otisaka koje obuhvataju dela izložena na četiri bijenala: Hamburg 1985, Sidnej 1990, Istanbul 1995. i Cetinje 2004. godine. Iako zasnovane na izrazito različitim konceptima (jedini zajednički imenilac im je isti kustos), te četiri izložbe grade jedinstven umetnički iskaz. Svaka od četiri mape odlikuje se osobenim pristupom pitanjima umetnosti i društva i obuhvata dela umetnika iz nekoliko generacija. Dijalog koji su one pokrenule ne samo što omogućuje poređenja i komplementarna stanovišta, vec i pruža pregled istorije umetnosti u poslednjim decenijama i time doprinosi jedinstvenom i trajnom značenju mapa. Izložba/mapa Love It or Leave It (Voli ili ostavi) jezgrovito predstavlja kustoski rad Renea Bloka i Nataše Ilić na istoimenom četvrtom Cetinjskom bijenalu održanom 2004. godine.

Kulturni vodič kroz Beograd - Page 2 51.oktobarski-salon-otvaranje
Zgrada bivše vojne akademije, ulica Resavska 40b (Buduća zgrada Muzeja Grada Beograda).

Svečano otvaranje 51. Oktobarskog salona 08. oktobra u 19h, Resavska 40b, zgrada bivše Vojne Akademije
Izlažu: Ana Adamović (Srbija), Maja Bajevi (Bosna i Hercegovina), Roza Barba (Italija), Tereza Habard i Aleksander Birhler (SAD / Švajcarska), Junas Dalberj (Švedska), Dušica Draži (Srbija), Tm Ecels (Velika Britanija), Amar Kanvar (Indija), Viljam Kentridž (Južna Afrika), Eva Kok (Danska) i Erik Krikorc (Švedska), David Maljković (Hrvatska), Arnaut Mik (Holandija), Stiv Mekvin (Velika Britanija/Holandija), Zoran Naskovski (Srbija), Harun Farocki (Nemacka), Omer Fast (Izrael), Karl Mikael fon Hausvolt i Tumas Nordanstad (Švedska).

Kulturni vodič kroz Beograd - Page 2 51.oktobarski-salon-01
Roza Barba, Dug put, 2009, instalacija na filmu; Eva Kok, NoMad, 1998, video instalaciја

09. oktobar u zgradi bivše vojne akademije, Resavska 40b u 13h - Kroz izložbu vode kustosi Juan Puset i Selia Prado

Razgovori sa umetnicima:
12h - Roza Barba (Italija). Dug put proučava jedno ogromno privremeno trkalište u Juti, koje je bilo u upotrebi samo nekoliko nedelja pre no što je zauvek napušteno. Film je snimljen na 35mm iz ptičje perspektive. Raskol izmedu prošlosti i budućnosti prikazan je uz dvostruku zvučnu pozadinu koju čine muzika Jana St. Vernera i tekst koji govori Robert Krili. Rad ide tragom skorašnje prošlosti i pokazatelja minulih postupaka, otvarajući nesklade naturalizovanih sredina. Ističu se delovi skorašnje moderne istorije umetnosti, koji ne deluju kao monumentalni istorijski lokaliteti, već kao ostaci sveprisutne i stvarne prošlosti.
14h - Eva Kok (Danska). Česta tema u video-radovima umetnice iz Kopenhagena Eve Kok je anonimni pojedinac viđen iz perspektive zajednice. Ona se naročito vrti oko ljudskih prilika, komunikacije i zajedničkog imenitelja. U instalaciji NoMad, vidiljiv je uzani nasip koji se pruža izmedu neba i mora, gde koračaju ljudska obličja. Nasip, koji je ponekad vidljiv, a katkad prekriven vodom, predstavlja prelaz, mesto prelaska koje povezuje dva mesta. Nasip je ujedno i međuprostor. Jaz između ovde i tamo.